Korona

V ponedeljek 1627 okužb in 66 smrti: 'Drugi val je vsaj desetkrat večji od prvega'

Ljubljana, 08. 12. 2020 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Račič, Tina Švajger
Komentarji
1305

V ponedeljek je bilo v Sloveniji odvzetih 6158 brisov na novi koronavirus, potrjenih je bilo 1627 novih primerov okužbe. Delež pozitivnih testov je tako za odstotno točko manjši kot dan prej – 26,4-odstoten, dan prej je bil 27,4-odstoten. Umrlo je 66 bolnikov s covidom-19, kar je največ do zdaj.

Doslej smo v Sloveniji potrdili 87.915 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1862 bolnikov s covidom-19. Trenutno je po podatkih Sledilnika za covid-19 aktivno okuženih 20.813 ljudi. Povprečje novih primerov okužb v zadnjih sedmih dneh znaša 1537,3, kar je 3,2 odstotka več kot dan prej.

V ponedeljek je bilo v Sloveniji opravljenih 6158 testiranj na novi koronavirus. Pri tem je bilo potrjenih 1627 novih primerov okužbe, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 26,4-odstoten.

Umrlo je 66 bolnikov s covidom-19, kar je 14 več kot dan prej oziroma največ doslej v enem dnevu. V bolnišnicah se zdravijo 1304 covidni bolniki (trije več kot dan prej), 193 jih potrebuje intenzivno terapijo (trije manj kot v nedeljo). V domačo oskrbo so odpustili 86 bolnikov, kar je 42 več kot v nedeljo. A kot je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je po vikendu običajno, da več pacientov odpustijo domov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Danes glede na število novih okužb izstopa jugovzhodni del države, je dejal Kacin. Tako je bilo v Krškem 79 na novo potrjenih okužb, v Novem mestu 40, v Brežicah 33, v Sevnici pa 25. Med mesti izstopajo še Slovenska Bistrica z 51 novookuženimi, Koper s 44, Kranj z 38 in Celje z 32 na novo potrjenimi okužbami. Povečuje pa se tudi število novih okužb v žariščih ob Ljubljani, na primer v Domžalah (36 novih okužb) in Kamniku (28 novih okužb).

Med stanovalci DSO-jev je bilo v ponedeljek 223 novih okužb. 61 novih okužb pa je bilo potrjenih pri zaposlenih v domovih starejših, med katerimi je tudi 36 zdravstvenih delavcev. V DSO-jih je na novo ozdravelo 171 stanovalcev in 104 zaposleni, od tega 73 zdravstvenih delavcev.

V Šmartnem pri Litiji so v ponedeljek medtem zabeležili 45 novih okužb, od tega jih je bilo v tamkajšnjem domu starejših občanov potrjenih 30. Poleg tega je bil velik porast okužb pri stanovalcih Doma Danice Vogrinec v Mariboru (22), DSO Preddvor (18) in DSO Bežigrad (17). Največ ozdravelih stanovalcev pa je v Centru starejših občanov v Ormožu (21), v DSO Fužine (18), Domu starejših Rakičan in Domu upokojencev Gradišče (17).

V zdravstvu številne bolniške odsotnosti zaradi izgorelosti

Zdravstveno osebje v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah v Sloveniji je po več mesecih nenehnega soočanja s covidom-19 izčrpano, pa je danes opozoril strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Matjaž Vogrin. V njihovi ustanovi je trenutno z dela odsotnih 887 od okoli 3000 zaposlenih, številni zaradi izgorelosti.

"Obremenitve so zelo velike in zahtevajo enormne napore celotnega zdravstvenega osebja," je Vogrin dejal na današnji dopoldanski vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 v Sloveniji. Spomnil je, da poleg bolnikov s covidom-19 zdravijo tudi druge bolnike.

Na vladni novinarski konferenci je sodeloval tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je predstavil spletni obrazec za vse, ki se zanimajo za cepljenje proti covidu-19.

Poudaril je, da število bolnikov ne pada, je pa vedno več odsotnih zaposlenih. Med trenutno 887 odsotnimi zaposlenimi v UKC Maribor jih je okoli 300 doma zaradi okužbe z novim koronavirusom ali karantene. "Zelo veliko število pa je tudi tistih, ki so odsotni iz drugih razlogov, ki so povezani z izgorelostjo na delovnem mestu," je dejal. Najbolj so obremenjeni oddelki, kjer poteka intenzivno zdravljenje, anestezija, covidni akutni oddelki in urgentni center.

"Zdravstveno osebje v vseh bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah v Sloveniji je na robu izčrpanosti," je opozoril in javnost znova pozval k upoštevanju zaščitnih ukrepov, drugače bolnišnice ne bodo zdržale priliva bolnikov.

V UKC Maribor imajo v drugem valu epidemije že zdaj desetkrat višje število bolnikov s covidom-19 kot v prvem valu. Število trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v tem kliničnem centru se je sicer v zadnjih dneh nekoliko znižalo in trenutno znaša 202, od teh jih 45 potrebuje intenzivno zdravljenje. Število umrlih se je povzpelo na 200, kar je 41 več kot v tednu prej.

Glede vodenja statistike o smrtnih žrtvah pa je Vogrin pojasnil, da ima večina umrlih pridružene bolezni. "A vsi od teh ljudi bi lahko živeli še nekaj mesecev, nekaj let, če ne bi imeli v tem trenutku akutnega covidnega obolenja," je izpostavil.

Strokovni direktor UKC Maribor ne izključuje, da je letošnje večje število smrti v Sloveniji kot lani tudi posledica slabšega dostopa do zdravstvenih storitev zaradi epidemije. "Število zdravstvenih obravnav za 'necovidne' paciente je bistveno manjše kot v preteklem obdobju. Za našo bolnišnico ocenjujem, da mesečno opravimo približno 1500 operativnih posegov manj in približno od 10.000 do 15.000 ambulantnih obravnav manj. To se gotovo pozna v zdravstvenem stanju populacije. Covid ne prizadene le covidnih bolnikov, ampak tudi ostale bolnike," je dejal.

V mariborskem kliničnem centru so doslej opravili od 1500 do 2500 testov pri zaposlenih, ki ne kažejo simptomov okužbe z novim koronavirusom. "Ti testi so pokazali, da je tudi med tistimi, ki nimajo nobenih simptomov in so na delovnem mestu, približno pet odstotkov takšnih, ki so okuženi. To predstavlja dodatno veliko nevarnost za naše delo," je še povedal Vogrin.

Intenzivno tečejo tudi priprave na cepljenje, Vogrin pa upa, da se bodo cepili vsi zdravstveni delavci.

Na Koroškem se v domovih za starejše kaže umiritev razmer, pritisk na bolnišnico ostaja velik

Na Koroškem se v domovih za starejše kaže umiritev razmer glede okužb z novim koronavirusom, še naprej pa ostaja velik pritisk na Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec. Tam so dopoldne imeli hospitaliziranih 53 bolnikov s covidom-19, od tega osem na intenzivni negi. Ob tem so napovedali, da se bo število hospitaliziranih čez dan povečalo.

Postelja v bolnišnici

"Število hospitaliziranih se bo tekom dneva povečalo, saj pritisk za sprejem v bolnišnico ne popušča. Kljub vsem ukrepom je ponovno prišlo do vdora v belo cono na enem od drugih oddelkov," so dopoldne sporočili iz bolnišnice. Med bolniki s covidom-19 je bilo dopoldne devet oskrbovancev domov za starejše.

Sicer pa so v domačo oskrbo v ponedeljek iz slovenjgraške bolnišnice odpustili šest bolnikov, trije bolniki s covidom-19 so umrli. Zaradi prebolevanja okužbe z novim koronavirusom je trenutno odsotnih 44 zaposlenih v slovenjgraški bolnišnici.

Na Koroškem so v ponedeljek potrdili 39 novih okužb s koronavirusom, od tega največ v občini Muta, in sicer sedem. Po 14-dnevni pojavnosti novih okužb na 100.000 prebivalcev je Koroška od ponedeljka na tretjem mestu v Sloveniji, za Posavjem in Pomurjem.

Medtem so se razmere v največjem regijskem domu starostnikov, v Koroškem domu starostnikov Črneče, izboljšale. V domu je trenutno 218 stanovalcev, od tega jih je okužbo z novim koronavirusom doslej prebolela približno polovica. Trenutno okužbo še preboleva devet stanovalcev, od tega so trije v bolnišnici.

Stanovalce iz rdeče cone doma bodo po napovedih po preboleli okužbi konec tedna preselili nazaj v njihove sobe. Takrat bodo nato s hladnim zamegljevanjem temeljito razkužili rdečo cono, sivo cono in še ostale prostore doma.

Trenutno so okuženi še tudi trije zaposleni iz doma, ena zaposlena pa je v karanteni. Zaposlene bodo s hitrimi testi začeli testirati proti koncu tedna, testiranje bodo izvajali sami, je pojasnila pomočnica direktorja za nego in oskrbo Dragica Čas.

Približno polovica od trenutno 133 stanovalcev je okužbo prebolela tudi v Domu Hmelina v Radljah ob Dravi. Tam imajo trenutno v rdeči coni doma 11 stanovalcev, pri katerih je bila okužba potrjena. Zaradi okužb in karanten je odsotnih osem zaposlenih. Sicer pa so v ponedeljek in danes testirali stanovalce in zaposlene, rezultatov pa še nimajo. Hitre teste v domu izvaja Zdravstveni dom Radlje ob Dravi, je pojasnila direktorica doma Silva Duler.

V domovih starejših na Polzeli in v Šentjurju še vedno precej okuženih z novim koronavirusom

V domovih starejših na Polzeli in v Šentjurju imajo še vedno težave z okužbami z novim koronavirusom. V Domu upokojencev na Polzeli je tako aktivno okuženih 52 stanovalcev in šest zaposlenih. V šentjurskem domu starejših pa je z novim koronavirusom okuženih 18 stanovalcev in osem zaposlenih. Oba domova se soočata tudi s kadrovsko stisko.

Na bolnišničnem zdravljenju so iz polzelskega doma upokojencev štirje stanovalci, zaradi covida-19 pa so umrli prav tako štirje stanovalci, ki so imeli tudi pridružene bolezni.

Vsi okuženi stanovalci so nameščeni v domski rdeči coni, je danes povedala direktorica doma Eva Lenko.

Dejala je, da delo potekala skladno s protokolom, in sicer v 12-urnih izmenah, s stalnimi ekipami. Preklicali so vse načrtovane dopuste, tako da za zdaj še lahko izvajajo celoten delovni proces. Prav tako dela poteka nemoteno v kuhinji in pralnici, kjer za zdaj nimajo okužb.

"Kadrovska stiska je seveda prisotna, vendar jo z izjemnim prispevkom zaposlenih zaenkrat premagujemo," je še dejala Lenkova.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović medtem opozarja, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljene kriterije za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Ob tem je naklonjena pobudi glede zapiranja vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti.

Vsi okuženi stanovalci v Domu starejših Šentjur so nameščeni v rdeči coni, ki se nahaja znotraj doma. Doslej je bil hospitaliziran samo en stanovalec, ki je bil po treh dneh odpuščen iz bolnišnice. Umrl je en stanovalec, ki pa je imel pridružene bolezni, je danes povedala direktorica doma Vesna Vodišek Razboršek.

Srečujejo se s kadrovsko stisko, saj je njihov trenutni primanjkljaj kadra 22-odstoten. Po oceni Vodišek Razborškove je Šentjur nadpovprečno okužena občina v Sloveniji in zaposleni se pogosto okužijo v svojih domačih okoljih. Za pomoč so se zato obrnili na prostovoljce, tako imajo vsak dan eno prostovoljko, ki jim pomaga pri transportu.

Hkrati so zaprosili za pomoč Zdravstveni dom Šentjur, ki pa ima tudi sam precejšen izpad kadra, tako da jim izredno lahko pomaga s samo enim zaposlenim ob sobotah popoldan. Dragocena je pomoč Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur, ki jim priskoči na pomoč pri posameznih večjih aktivnostih, kot so na primer interne selitve stanovalcev in vzpostavljanje internih con, so izpostavili v domu.

Po besedah Vodišek Razborškove so v gospodinjskih skupnostih Žarek, Klasje, Spodnji trg in Zarja ter v oskrbovanih stanovanjih od prejšnjega tedna znova mogoči obiski.

V Domu starejših Laško je okuženih 40 stanovalcev, rdečo cono pa so uredili v prostorih kongresnega centra Thermane Laško, kamor danes s pomočjo Zdravstvenega doma Laško premeščajo vse pozitivne stanovalce doma. V rdeči coni je trenutno pripravljenih 45 postelj, prostora pa bo za 50 stanovalcev, je danes povedala vodja programa oskrbe starejših v domu Janja Podkoritnik Kamenšek.

Večina stanovalcev s potrjeno okužbo se počuti dobro in je brez simptomov. Po protokolu so testirali tudi zaposlene v domu, s pomočjo hitrih antigenskih testov so odkrili pet pozitivnih zaposlenih, ki so povsem brez znakov in so jih takoj izločili iz procesa dela.

V vojniškem domu starejših je trenutno okuženih 50 stanovalcev in 14 zaposlenih. V bolnišnici je 14 stanovalcev, prav toliko pa jih je umrlo, je povedala regijska direktorica družbe SeneCura, ki je lastnica vojniškega doma, Sandra M. Gavranovič.

Po njenih besedah so vsi okuženi v rdeči coni, 22 stanovalcev pa je že ozdravelo. "Kadrovska stiska seveda je, vsak dan se spreminja delovni razpored in sproti prilagajmo urnike. Hkrati se postopoma vračajo v delovni proces ozdravljeni zaposleni," je še dejala Gavranovičeva.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.57

Podpis pogodbe med SŽ-Tovorni promet in češkim EP Holding zaradi okužbe prestavljen za nedoločen času

Podpis pogodbe o strateškem partnerstvu med družbo SŽ-Tovorni promet in češkim EP Holding, s čimer bodo Čehi prevzeli 49-odstotni lastniški delež v novoustanovljeni družbi, je zaradi potrjene okužbe z novim koronavirusom pri enem od podpisnikov prestavljen za nedoločen čas, so danes povedali na Slovenskih železnicah (SŽ).

18.55

Tekma celjskih in zagrebških rokometašev je odpovedana

Iz tabora rokometašev Celja Pivovarne Laško so sporočili, da je četrtkova tekma evropske lige prvakov proti Zagrebu v Zlatorogu prestavljena zaradi okužb z novim koronavirusom v hrvaški ekipi. Celjska ekipa je to novico zapisala na klubskem Facebooku. Nov termin tekme bo določen naknadno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
18.53

V Kobilju okuženi že več kot štirje odstotki občanov

V ponedeljek so kar 71 okužb z novim koronavirusom potrdili v Krškem, kjer je trenutno okuženih več kot dva odstotka občanov. Največji delež aktivnih okužb je še vedno v Kobilju (4,037 odstotka), novo žarišče pa je v Šmartnem pri Litiji, kjer so odkrili 45 okužb, delež aktivno okuženih je 3,020 odstotka.

18.39

Šempetrska bolnišnica z donacijo do nujno potrebne opreme

Šempetrska bolnišnica je prejela donacijo v višini 10.000 evrov. Porabila jo bo za nakup nujno potrebne opreme, ki jo potrebuje tudi v času epidemije novega koronavirusa, so sporočili iz družbe Kolektor, ki jo je prispevalo.

18.34

Nevladne organizacije opozarjajo na njihov pomen v koronavirusni krizi

Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) opozarja, da je letošnje leto resda zaznamoval covid-19 in krize, ki jih je povzročil, a je to tudi leto, ki si ga bomo zapomnili po solidarnosti. Pred dnevom človekovih pravic tako opozarjajo na pomembno delo, ki ga opravljajo nevladne organizacije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smešno
10. 12. 2020 12.30
Nehajte ljudi strašit s temi številkami! Vse je le končni rezultat vseh “slabosti”(korupcije, slabe kadrovske politike, napačnih nabav, zapoznelih investicij ...) v zdravstvu zadnjih 25+let! Kdo je odgovoren (beri: KRIV) ?! Vsi dosedanji predsedniki vlad RS. Nesposobni strokovnega delovanja, vodenja, zelo sposobni pa vseh drugih barabij - političnega kadrovanja, napačnih nabav, nemodernizacij, neposodobitev... Zdaj se “rešujete” z vsakodnevnim navajanjem zastrašujočih statističnih podatkov - številk! Ljudje nismo statistične številke, smo državljani, davkoplačevalci, ki si bi zaslužili predvsem boljše zdravstvene storitve, primerne času in regiji v kateri bivamo.
VAREN
08. 12. 2020 21.02
+0
Če bi v prvem valu pustil vse pri miru, bi bil ta drugi val 20 manjši. Ker pa dražite že naprej, boste imeli še tretjega in četrtega.
bojer
08. 12. 2020 20.33
+3
Zaupanje v oblast vpliva sa stanje v SLO in stanje z virusom.
SnowmanR
08. 12. 2020 20.04
+5
Za novo leto bo 3856 okuženih, milion in pol pijanih in 22 mrtvih ki so statejši od 90 let...
Roman M.
08. 12. 2020 19.27
+1
pojdite na domžalsko tržnico ob sobotah koder se tete ljudi v razmaku 0.2 metra !!!
akize
08. 12. 2020 20.55
+2
Roman M.
09. 12. 2020 08.20
+2
Roman M.
12. 12. 2020 11.04
+1
iga_biba
08. 12. 2020 19.19
+11
66 mrtvih oni v Izrael. Šest, ki niso iz istega gospodinjstva v letalu, šest osnovnošolcev pa ne sme v isti razred. Bolano.
oježeš
08. 12. 2020 19.14
+3
Ne zdaj jamrati. Že pri prvem valu se je pisalo, da bo drugi val v katerem bo še več okuženih. In po odpravi prvega vala se je slavilo in praznovalo, ter le čakalo na drugi val. Med prvim valom okužb se je pisalo, da bo prišel tudi tretji, mogoče malo manj kritičen.
OneManBand.
08. 12. 2020 19.37
+3
Zakaj ne. Mi smo že junija govoril, da ni dobro, da se ukrepi popolnoma odpravijo. Vlada je bila gluha, slepa in skratka nevidna. Dokler je bil Ka.čo.n na HR na morju je bilo vse O.K. Ko je očistil in pokril bazen, pa se je začelo ponovno z ukrepi. P R E P O Z N O!!
SnowmanR
08. 12. 2020 20.05
+0
Katera vlada? To niso vladarji to so amaterji...
sergej132
08. 12. 2020 21.19
-2
Sezona gripe je, zato tudi povečanje bolnih. Dddddd
panamera
08. 12. 2020 19.04
+7
Kr neki.. Pri nas v firmi imajo samo šefi korono... Pa so 10 dni doma in to je to... Čudi me da nobeden nima od delavcev... Banda pokvarjena...
Artikar
08. 12. 2020 18.52
+4
DAME IN GOSPODJE ! PREDSTAULAM VAM LETO 2020 ! - januar = 3. svetouna vojna - februar = požar v Avstraliji, ki je uzel mnogo domov in žiuljenj živalim - marec = naša koronca predraga, Italija je basically dead - april = korona se še nadaljuje, Kobey umre - maj = korona še vztraja,"Murder hornets" so v Ameriki, George Floyd protesti v Ameriki '' black lifes matter '' in Kim Jong Un naj bi '' umrl '' - junij = koronca je šla na počitnice, - julij = še vedno počiva - avgust = se še vrača nazaj, važn da so dnar zbral od morja - september = še nekak poteka '' okej '' - oktober = zaprti smo za nadaljih 14 dni ki se spremeni v 2 mesca ? - november = volitve, Biden zmaga, Janša se osramoti nadaljih 14 dni je ključnih ( smešno a ni, smo že to finto slišal ) - december = UFO .... ki se še nadaljuje ! ni še konec meseca dragi moji srčki ;)
UlaGabi
08. 12. 2020 18.52
+10
Slovenija je vsak dan bolj zalostna in objokama Kdo bo odgovarjal za tako stanje.
Jožajoža
08. 12. 2020 18.56
+6
narod si bo moral svobodo izboriti sam. . leta 91 slovenci v jugi sovražnika nismo imeli, pa se je janša šel neke njegove vojne, danes pa vemo, kdo je naš največji sovražnik.
smajser1
08. 12. 2020 18.51
+9
Ti ukrepi oz ta polovicni lockdown NE deluje..Ali zaperemo vse za 14 dni, ali pa se naj zacne odpirat! Ker s takimi ukrepi smo kot v brezzracnem prostoru...
JanezAn
09. 12. 2020 09.25
Tudi če zapremo vse za 14 dni, se bodo ljudje doma družili, samo malo okrog pogledaš, pa vidiš, kako se ogromno ljudi ne drži ukrepov, koliko je stikov ljudi z različnih gospodinjstev, samo še večja škoda bi bila za gospodarstvo.
bossanoga
08. 12. 2020 18.50
+4
Lažejo, ko vse smrti pripisujejo Covid-19. Ljudje umirajo, ker jih ne sprejmejo v obravnavo, dokler jih ne testirajo, potem pa pišejo, da umrli zaradi korone. Za vse to so krivi vlada jajota in pa tisti dohtarji, ki nočejo bolnika sprejeti takoj, ko je nujno. ZDRAVNIŠKA ETIKA!?
shonchek
08. 12. 2020 18.50
+1
24 ur vprašam 66 ali 64
UlaGabi
08. 12. 2020 20.13
+1
LOS - T
08. 12. 2020 18.48
+2
Zdravila ni. Cepiva ni. Še ni. Umre se tudi na respiratorju, torej tudi to ne pomaga. Mrtvih je pa ene tolk kot v dobrem turističnem letu v prometnih nesrečah. Kaki val? Kaki nevaren virus? Brez zdravila in cepiva jih 99,5% preživi. Še najbolj nevaren je po moje če te priklopijo na tiste cevi, smrtnost priklopljenih nam nočejo izdati.
OneManBand.
08. 12. 2020 19.30
+2
Odtipkaj: covid-19.sledilnik.org/sl/stats, tu imaš zelo urejeno statistiko. Je pa vlada (Ivan) nekaj grozila, da ne bo več posredovala podatkov. Čudi me, saj je domena .org. Poglej.
OneManBand.
08. 12. 2020 19.32
+0
Ker na 25fazanov ne poznajo ustave, ne smem napisati tudi začetek URL naslova.
Pomnim
08. 12. 2020 18.39
+2
Ni nobenega dvoma, kdo je odgovoren za trenutno stanje v Sloveniji. To je vlada Janeza Janše, ker ni sposobna spraviti skupaj pametnih svetovalcev in posledično sprejemati pametnih delujočih ukrepov in ker hkrati, ko nujno rabi sodelovanje nas vseh, z nami bije totalno vojno. Na drugem mestu so vsi poslanci koalicije, ki tako vlado vzdržujejo pri življenju. Nista pa nedolžna niti ga. Bojana Beović in g. Krek, ker sta nedorasla vlogi, ki jo igrata in tega ne uvidita in vztrajata na položaju. Zanimivo pa bo videti, koga bodo zdravniki izbrali v vrh svoje stanovske organizacije. Napačna odločitev tam utegne pokazati, kakšni so interesi tega v zbornici aktivnega dela tega stanu.
revolucija_mb
08. 12. 2020 18.27
+1
Če ti preprečujejo izreči očitno, potem čez čas postane nezmožno, videti očitno....
NeMoresVerjet
08. 12. 2020 18.25
+1
Vlada je kriva, ker se ljudje ne drzijo ukrepov, hahahaha. No potem bo kriva vsaka vlada, ki bo zamenjala tole, razen ce imamo tako umsko prizadeto prebivalstvo, da pazi na zdravje samo ce je na oblasti stranka, ki jim je "vsec".
Cicamica
08. 12. 2020 18.20
+1
Ko pride 10 val, bo vlada odstopila...
_tc_
08. 12. 2020 18.15
+4
Še enkrat dam tole gor: Hudič in pekel Vsaka podrobnost z današnjimi časi je zgolj slučajna in (ne)namerna ... Mladi hudič: In kako ste toliko duš pripeljali v Pekel?“ Stari hudič: „S strahom.“ Mladi hudič: „Izvrstna strategija, zanesljiva in zmeraj aktualna. Česa so se pa bali? Mučenja? Vojne? Lakote?“ Stari hudič: „Ne. Bolezni!“ Mladi hudič: „Ampak, ali se v tem času ni obolevalo?“ Stari hudič: „Da, seveda je!“ Mladi hudič: „Kaj pa ostali, a niso umirali?“ Stari hudič: „Seveda, umirali so tudi drugi.“ Mladi hudič: „In? A ni bilo zdravila?“ Stari hudič: „Saj je bilo. Še preveč.“ Mladi hudič: „Ne razumem!?“ Stari hudič: „ Zgrešeno so mislili, da je edina stvar, ki jo morajo paziti življenje, ki ga imajo, pred vsem ostalim!! Niso se več objemali, pozdravljali, ljubili, odrekli so se vsakega človeškega kontakta, vsake človečnosti. Najprej so izgubili delo, nato so izgubili plače, potrošili so svoje prihranke in še zmeraj verjeli, da so srečni, čeprav niso mogli zaslužiti niti za kos kruha. Nato so ostali še brez razuma. Mediji bi jim danes rekli nekaj, jutri spet kaj drugega in zmeraj so verjeli, kar so slišali. Odrekli so se osebni svobodi... iz hiš več niso odhajali, niso več obiskovali svojcev in sorodstva. Svet je postal ogromno koncentracijsko taborišče prostovoljnih sužnjev. Sprejeli so vse tegobe tega sveta, samo da bi podaljšali svoje bedno življenje še za kak dan ali dva. Zame je bilo kratko in enostavno. Predvsem enostavno.'' (Clive Staples Lewis, odlomek iz knjige "Pisma starega hudiča mlajšemu, 1942).
deltex
08. 12. 2020 18.04
+11
Medtem ko brat ne more na obisk k bratu v sosednjo občino, Janša potuje v Izrael in lobira najbrž za orožje, Logar in Vrtovec pa sta šla na še dražji izlet v ZDA kjer se bosta pogovarjala z odhajajočim zunanjim ministrom..
Šul4n b3d4k
08. 12. 2020 18.20
+1
Super namen imam kupiti Bul Target. Full dobre Izraelske pokalice!! Pa tudi Ameriško Combar master STI. Batina!
Jožajoža
08. 12. 2020 18.53
-1
pa še slovenija bo manjša za kakih 200 hektarjev.spet bodo podarili najboljšo slovensko zemljo kakim dvomljivim miljarderjem
JanezAn
09. 12. 2020 10.12
-1
To je res neumnost, da sta šla sedaj v ZDA, čez mesec dni bo šel pa Janša na inavguracijo, kjer bo lahko osebno čestital zmagovalcu in se tako vsaj malo odkupil za neumnosti v twitih.