Korona

Gantar: Tretji val epidemije se bo začel januarja in lahko, da bo še hujši

Ljubljana, 15. 12. 2020 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Urša Zupan, STA
Komentarji
1426

V ponedeljek smo ob 5634 testih potrdili 1524 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako znašal 27-odstotkov. Umrlo je 44 bolnikov s covidom-19. Zdravstveni minister Gantar je izpostavil visoko število okužb na delovnih mestih in dejal, da bi bilo v času božično-novoletnih praznikov najbolje, da bi imeli ljudje v največji možni meri kolektivne dopuste. Predloge ukrepov za prazničen čas bodo na vladi pripravili do srede. Po njegovih besedah takrat zelo verjetno ne bodo odprte trgovine, z izjemo živilskih.

Več videovsebin
  • Direktor o stanju v novomeški bolnišnici
    07:09
    Direktor o stanju v novomeški bolnišnici
  • Izjava Gantarja o uporabi zaščitnih mask
    01:41
    Izjava Gantarja o uporabi zaščitnih mask
  • Tomaž Gantar, minister za zdravje o šolstvu
    01:14
    Tomaž Gantar, minister za zdravje o šolstvu
  • Mitja Bobnar iz Zavoda za zaposlovanje o najbolj ogroženih panogah
    00:52
    Mitja Bobnar iz Zavoda za zaposlovanje o najbolj ogroženih panogah
  • Izjava Mitje Bobnarja generalnega direktorja Zavoda za zaposlovanje
    01:21
    Izjava Mitje Bobnarja generalnega direktorja Zavoda za zaposlovanje

V ponedeljek, 14. decembra, smo v Sloveniji opravili 5634 testov in potrdili 1524 okužb, je sporočila vlada. Hospitaliziranih je bilo 1284 covidnih bolnikov, intenzivno nego jih je potrebovalo 204, v domačo oskrbo pa so odpustili 127 oseb. Umrlo je 44 oseb s covidom-19, kar je enako število kot dan prej.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Delež pozitivnih testov na ponedeljkovih testiranjih je bil tako 27,05-odstoten, kar je za 1,38 odstotne točke več kot v nedeljo. 

Po podatkih NIJZ je v državi trenutno aktivnih 20.970 primerov. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 1477, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1006, , so sporočili na popoldanski vladni novinarski konferenci. 

Največ okužb v posavski regiji, najmanj v goriški

Kljub temu, da delež pozitivnih ostaja visok, pa število novih okužb pada. "Včeraj so bile v primerjavi s prejšnjim ponedeljkom 103 potrjene okužbe manj, skupaj pa kar 352 okužb manj kot pred enim tednom," je na današnji novinarski konferenci sporočil vladni govorec Jelko Kacin. V nedeljo je bilo v primerjavi s prejšnjo nedeljo 49 novih okužb manj, v soboto pa 200. "Skupaj v zadnjih treh dneh dokazano beležimo 352 manj okužb kot pred enim tednom," je dodal.

Največ okužb je v posavski regiji, kjer 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev znaša 1555,6. Sledita jugovzhodna in pomurska regija, kjer znaša pojavnost okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev 1371,2 oziroma 1347,1. Najboljša pa je epidemiološka slika v goriški (706), osrednjeslovenski (709,4) in obalno-kraški regiji (741).

Glede na število novih okužb, ki so jih potrdili v ponedeljek, najbolj izstopajo občine Brežice, kjer so potrdili 36 okužb, v Krškem so potrdili 45 okužb, v Novem mestu pa 33. V Črnomlju so potrdili 18 novih okužb, v Kopru 33, v Sežani 19 in v Lenartu 14. V Šentjurju so potrdili 35 okužb, v Tolminu 57, v Zagorju ob Savi 22, v Žalcu 26, v Ljubljani 222 in v Mariboru 55.

V Sloveniji smo doslej skupaj potrdili več kot 98.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 2151 oseb s covidom-19.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal, da bodo predloge ukrepov za prazničen čas za obravnavo na vladi pripravili do srede. Med prazniki zelo verjetno ne bodo odprte trgovine z izjemo živilskih, je dejal.
Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal, da bodo predloge ukrepov za prazničen čas za obravnavo na vladi pripravili do srede. Med prazniki zelo verjetno ne bodo odprte trgovine z izjemo živilskih, je dejal. FOTO: POP TV

Gantar: Tretji val epidemije bi lahko bil še hujši

"Še veliko nam manjka, da bi število zasedenih bolniških postelj iz štirimestnega padlo na trimestno," pa je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Pri tem pa izpostavil veliko preobremenjenost oseb v zdravstvu. Poudaril je, da se moramo še naprej držati ukrepov, zlasti v času praznikov pa se poskušamo izogniti stikom z osebami, saj virus prenašajo tudi osebe, ki sicer nimajo nobenih simptomov. 

Napovedal je, da bodo predloge ukrepov za prazničen čas za obravnavo na vladi pripravili do srede. Med prazniki zelo verjetno ne bodo odprte trgovine z izjemo živilskih, je dejal. Gantar sicer zagovarja popolno zaprtje države za ta čas, ko bi bilo to s stališča gospodarstva tudi "najmanj škodljivo". Na današnji vladni novinarski konferenci ni želel napovedovati, kaj bo na vladi sprejeto, velja pa po njegovih besedah širok konsenz, da je treba zmanjšati stike, ki niso nujni. Kateri ukrepi so smiselni in kateri ne, bodo po njegovih besedah še pretehtali in pogledali tudi dogajanje v sosednjih državah. 

Posebej je izpostavil visoko število okužb na delovnih mestih in dejal, da bi bilo v času božično-novoletnih praznikov najbolje, da bi imeli ljudje v največji možni meri kolektivne dopuste. Za tiste, ki niso na kolektivnih dopustih, pa bi želel, da čim bolj izkoristijo možnost za delo od doma, kjer se to da. Tako bi po njegovem mnenju poskušali pridobiti "nekaj rezerve za morebiten močan tretji val v januarju, ki naj bi bil še hujši".

Slaba epidemiološka situacija v jugovzhodnem delu Slovenije se odraža tudi v pritisku na Splošno bolnišnico Novo mesto. Ta od ponedeljka ne more sprejemati novih bolnikov s covidom-19, je povedal strokovni direktor bolnišnice Milivoj Piletič. Veliko težavo predstavljajo tudi vdori virusa v bele cone v zadnjih dneh.

Ob zaostrovanju ukrepov je treba biti po ministrovem prepričanju toliko realen in pustiti nekatere možnosti druženja v tem obdobju, "seveda ob vseh previdnostnih ukrepih". Navodila v zvezi s tem bodo še pripravili, je napovedal. Ob tem pa je orisal primerno obnašanje kot tako, da se s prijatelji dogovorimo o srečanju, pred in po njem pa kak dan preživimo v samoizolaciji.

Ob koncu leta pričakujejo 88.000 brezposelnih oseb

Da do konca leta 2020 pričakujejo nekaj več kot 88.000 brezposelnih oseb, pa je opozoril generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje Mitja Bobnar. Dodal je, da je bilo v letošnjem letu povprečno na mesec brezposelnih 84.700 oseb, kar je 14,5 odstotka več kot lani, oziroma konec novembra 16 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Na zavodu se je od januarja do novembra skupaj prijavilo okoli 90.500 oseb, kar je po Bobnarjevih besedah 35 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Kot je dodal na vladni tiskovni konferenci, po medletni rasti izstopajo prijave presežnih delavcev in stečajnikov, več je bilo tudi prijavljenih po izteku pogodbe za določen čas.

Mitja Bobnar
Mitja Bobnar FOTO: POP TV

Ob koncu novembra je bilo na zavodu nekaj več kot 84.100 oseb, kar je na letni ravni 16,2 odstotka več. Danes jih je evidentiranih 84.732, je strnil najnovejše podatke. Po napovedih zavoda se bo število do konca leta povzpelo na okoli 88.000.

Delodajalci so v 11 mesecih skupaj na zavodu prijavili 107.000 prostih delovnih mest, kar je 27,2 odstotka manj kot v enajstih mesecih lani. V zadnjih dveh mesecih se je po Bobnarjevih besedah število prostih delovnih mest znižalo za okoli 20 odstotkov, med drugim najbolj v kulturi, rekreativni dejavnosti, prometu, skladiščenju, trgovinski dejavnosti in gostinstvu.

"Določene dejavnosti pa zaposlujejo v bistveno večjem obsegu," je dodal in izpostavil predelovalno dejavnost, gradbeništvo, prevozništvo, inštalaterstvo ter socialnovarstvene dejavnosti. "Če se primerjamo z drugimi evropskimi državami, smo v zlati sredini. Stopnja brezposelnosti se je zvišala v večini držav, v enajstih bolj kot v Sloveniji, v drugih manj, v dveh pa je situacija povsem enaka," je še dodal.

Od začetka izvajanja interventnih ukrepov so na zavodu po Bobnarjevih pojasnilih prejeli več kot 160.000 vlog delodajalcev za preko 600.000 delavcev. "Gre za res veliko število vlog, a jih uspemo v povprečju reševati v 14 dneh," je dodal. Po Bobnarjevih pojasnilih so vse vloge za čakanje na delo iz četrtega in petega protikoronskega paketa rešili, pri ukrepu za skrajšani delovni čas pa vloge rešujejo sproti. Skupaj je zavod izplačal 335 milijonov evrov, subvencije je dobilo 36.200 izvajalcev za 236.000 zaposlenih, je še dejal.

Otroci se bodo v šole vrnili po novem letu 

Kot je znano, je vlada kljub zapleteni epidemiološki sliki sprostila nekatere ukrepe. Z današnjim dnem pa do vključno 23. decembra je v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odprli so se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko pa je z naloženo in stalno aktivirano aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom mogoče prehajati tudi meje občine.

Glede aplikacije #OstaniZdrav kot pogoj za prečkanje občinske meje je Gantar dejal, da verjame, da obstajajo pravne dileme glede tega ukrepa. Toda po njegovem mnenju je pomembno razumeti, da aplikacija predstavlja dodatno zaščito za nas in našo okolico, s čimer prispeva k obvladovanju epidemije. Aplikacije tako ne jemlje kot omejevanje svoje svobode. Namen omenjenega ukrepa je bil, kot je dejal, dodatno motivirati ljudi, da bi uporabljali aplikacijo. "Morda je pristop napačen, ne bom sodil o tem," je dodal in še enkrat pozval k uporabi aplikacije. 

Kacin pa je ob tem dodal, da vlada trenutno nima nobenega predloga, ki bi spremenil to odločitev. "Vlada je iskala način, da bi lahko omogočila gibanje ob zmanjšanem tveganju – kar je opozorilo, ki ga ob stiku z okuženim pošlje aplikacija," je dejal. 

Kljub sproščanju nekaterih ukrepov, pa šole ostajajo zaprte. Edini razlog za to je, tako minister Gantar, da bi bili učenci v šolah zgolj en teden, pri tem pa bi bili izpostavljeni dodatnim okužbam. Dodal je, da bo med prvimi ukrepi, ki bodo sledili po novem letu, prav ponovno odprtje šol. Čeprav naj bi se te odpirale 4. januarja, je možno, da se bo datum prestavil za teden dni.

Otroci se bodo v šole vrnili po novem letu.
Otroci se bodo v šole vrnili po novem letu. FOTO: AP

Maske na prostem od jutri ne bodo več obvezne 

Gantar je dodatno pojasnil tudi vladno odločitev, da maske na prostem ob zagotavljanju zadostne razdalje od srede ne bodo več potrebne. Do sedaj je namreč veljalo, da je uporaba zaščitne maske na odprtih javnih krajih oziroma prostorih obvezna le v statističnih regijah, v katerih število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev. 

Kot je poudaril, so kakovostne in na pravilen način nošene maske eden od osnovnih ukrepov proti širjenju virusa, ki ga je v nosno-žrelnem predelu običajno največ še pred začetkom bolezni. Omenjena vladna odločitev tako po njegovih besedah ne pomeni sproščanja ukrepov, ampak nujno prilagoditev glede na spoznanja, kako in kje se virus širi. Namen ukrepa nošenja mask v zunanjem okolju pa je bil tudi, da se nanje navadimo, da razumemo, da je to tisto kar ščiti nas in tiste, s katerimi se srečujemo, je dodal.

Ob tem pa je izpostavil, da obveznost nošenja maske v zaprtih prostorih ostaja v veljavi, saj je tam nevarnost širjenja okužbe večja. Ob velikem deležu okuženih delovno aktivnih je opozoril tudi na pomen ukrepov v času, ko s sodelavcem poklepetamo ali spijemo kavo.

Spregovoril je tudi o hitrih testiranjih, ki bi v Ljubljani lahko potekala že med 21. in 24. decembrom. Testiranja bodo prostovoljna, potrebna bo le zdravstvena izkaznica. Testiranje bodo izvajali po 10 ur na dan. Po javnem pozivu bo testiranje mogoče tudi drugod, saj bo na voljo tudi 100 mobilnih enot. 

Gantar še meni, da bi morali vsi, ki so okuženi s koronavirusom in zato ne morejo niti ne smejo na delovno mesto, prejeti 100-odstotno nadomestilo. "Zame, kot zdravnika pa tudi ministra, je ključen podatek, da je nastopila okužba in od tega trenutka mora oseba ostati doma. Če nekdo upošteva ukrep, ki je nujen, mu ne bi smeli povzročati težav," je dejal. Dokazovanje, kje je kdo postal pozitiven, je težavno. S tem bi zaposlene stimulirali, da se res samoizolirajo in izločijo iz delovnega procesa. Tako rešitev bo minister skušal zagotoviti tudi v končnem predlogu PKP7, ki ga bo vlada poslala v državni zbor.

'Treba je ubrati nov pristop, ki bo bolj motivacijski' 

V zvezi s preoblikovanjem strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu, o kateri se dogovarja, pa je Gantar danes pojasnil, da je treba po njegovem mnenju bistveno večjo težo pri pripravi in sprejemanju ukrepov dati epidemiologom, v skupino pa bi želel vključiti tudi psihologa, sociologa in strokovnjaka s področja komunikacije. Ob tem je pojasnil, da pripravljajo dodatno ekipo, ki bi ugotavljala, kje in na kakšen način bi lahko bili bolj učinkoviti. 

Ker je sodeč po anketah veliko nespoštovanja veljavnih ukrepov, je po ministrovem prepričanju potreben drugačen pristop, ki mora biti bolj pozitiven in bolj motivacijski, terja pa tudi drugačno komunikacijo z državljani. "Morda smo to počeli na napačen način," priznava. "Ljudi je treba znati motivirati in prepričati, da to delamo zaradi sebe in ne zaradi zdravstvenega ministra, vlade ali kogarkoli drugega, ampak zato, da bomo normalno živeli. Ob napovedi močnejšega tretjega vala je treba pristop spremeniti," je bil odločen.

Gantar tako v strokovno skupino želi vrniti prvega epidemiologa v državi Maria Fafangla. Ta ministrovega vabila še ni komentiral, brez komentarja je tudi sedanja vodja strokovne skupine – po vsej verjetnosti tudi nova predsednica zdravniške zbornice – Bojana Beović. Po poročanju oddaje SVET je povedala le, da pričakuje klic ministra. 

Kacin je izpostavil tudi pomen podpornih dejavnosti, ki jih izvaja civilna zaščita skupaj s številnimi humanitarnimi organizacijami. Poudaril je, da blažijo kadrovski primanjkljaj, ki ga imamo. Število aktiviranih pripadnikov sil zaščite in reševanja na lokalni, regijski in državni ravni ves čas znaša med 1400 in 1600, je navedel. Na terenu pa dnevno deluje tudi okoli 400 humanitarcev iz Rdečega križa, Karitasa, Slovenske filantropije in drugih organizacij.

V domovih za starejše 175 novookuženih, novo žarišče okužb v Domu upokojencev v Podbrdu

V domovih za starejše občane so v ponedeljek potrdili 138 novih okužb pri stanovalcih in 37 okužb pri zaposlenih. Potrdili so tudi štiri okužbe pri zaposlenih v petih posebnih socialno-varstvenih zavodih. V tem segmentu so tako v ponedeljek potrdili 179 novih okužb, je dejal Kacin. Največ okužb so v ponedeljek potrdili v Domu upokojencev Podbrdo, kjer so potrdili 49 primerov, v Centru starejših Trnovo so potrdili 19 okužb, v Domu Tisje Šmartno pri Litiji pa 14. Ozdravela sta 202 stanovalca v domovih za starejše in 112 zaposlenih. Od konca julija je okužbo prebolelo 4777 stanovalcev in 2185 zaposlenih, je še povedal.

Glavno žarišče okužb na Severnem Primorskem je trenutno v Domu upokojencev Podbrdo, kjer so samo v ponedeljek našteli še 49 stanovalcev in osem zaposlenih, ki so se okužili z novim koronavirusom. Število okuženih se je približalo številki 100, kar pomeni, da se z virusom spopada že velika večina oskrbovancev. Zato je celoten dom postal rdeča cona. Iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko obenem sporočajo, da so zaradi dogajanja tam razmere zelo zahtevne, saj je objekt, v katerem je dom, zastarel in je vzpostavitev rdeče cone otežena.

V domu za institucionalno varstvo starejših in zdravstveno nego Medichotel v Renčah pa so podobno kot že v nekaterih drugih domovih na Severnem Primorskem znova dovoljeni obiski, ob spoštovanju vseh ukrepov in priporočil. Direktor Dean Trojer Smrečnik je za CZ povedal, da pri njih ni več aktivnih okužb, niti med stanovalci niti med zaposlenimi.

V Centru starejših Pristan v Vipavi so v ponedeljek ukinili rdečo cono. Prostore so temeljito očistili in v sodelovanju s poklicnimi gasilci iz Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina tudi dodatno razkužili. Sicer pa je bil v tem zavodu v minulih dneh pozitiven le en oskrbovanec in dva izmed zaposlenih. Večje število okužb je bilo pri njih ob koncu prvega vala, v začetku meseca julija.

S ponedeljkom so znova dovoljeni obiski tudi v Domu upokojencev Idrija, kjer so se prejšnji mesec prav tako spopadali s številnimi okužbami.

V šempetrski bolnišnici je trenutno 43 bolnikov s covidom-19, od tega jih je sedem na intenzivni enoti, med njimi jih pet potrebuje pomoč ventilatorja. V negovalnem oddelku v Psihiatrične bolnišnice Idrija je v oskrbi še 12 ljudi.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.33

Stanje na severnem Primorskem

V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno 43 bolnikov s covid-19, od tega sedem na intenzivni enoti, pet pa jih potrebuje pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija je v oskrbi še 12 ljudi.

17.27

Novo žarišče okužb v Domu upokojencev v Podbrdu

Glavno žarišče okužb na severnem Primorskem je trenutno v Domu upokojencev Podbrdo, kjer je bilo samo včeraj pozitivnih še 49 stanovalcev in osem zaposlenih. Število okuženih se je približalo številki 100, kar pomeni, da se z virusom spopada že velika večina oskrbovancev. Zato je celoten dom postal rdeča cona. Razmere so zelo zahtevne, tudi zaradi zastarelega objekta, v katerem je dom, je sporočil občinski štab CZ. Iz Doma upokojencev Idrija medtem prihaja spodbudnejša novica. S ponedeljkom so namreč znova omogočeni obiski.

16.55

'Covid-19 ne izbira, mi lahko'

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
16.51

V ptujskem domu upokojencev se razmere stabilizirajo

V Domu upokojencev Ptuj se razmere glede okužb z novim koronavirusom še naprej stabilizirajo. Danes se je v svoje sobe vrnilo še 22 ozdravljenih oskrbovancev, v rdečih conah pa je še 30 stanovalcev, od tega 18 na Ptuju, enajst v enoti za dementne v Muretincih, eden pa v ločeni koprski enoti. Trenutno v bolnišnicah zdravijo 14 stanovalcev. Kot je sporočila direktorica doma Vesna Šiplič Horvat, so danes znova testirali 115 stanovalcev in zaposlenih v ptujski enoti, rezultate testov pa pričakujejo v sredo. Rezultati v ponedeljek odvzetih brisov stanovalcem v Kopru pa so bili vsi negativni, je dodala, dva tamkajšnja varovanca pa sta od ponedeljka na bolnišničnem zdravljenju.

16.47

Sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev po regijah

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1426)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bammby
17. 12. 2020 16.49
+1
Baba Vanga, LOL!
frenkii
17. 12. 2020 15.35
-1
Zakaj sploh izvajamo vse ukrepe če že vedo da pride 3.val.To se pravi da mu ne moremo uiti če vedo da pride.Sprostimo vse ukrepe do takrat ko pride pa bomo potem stisnili
PrettyBird
20. 12. 2020 21.06
Ja, zakaj bi se odrekali za jutri, dajmo danes maksimalno uživat, odprimo vse in se ga nažrimo potem pa jutri razmišljamo o posledicah. Tako nekako?
Drekachi24
17. 12. 2020 11.05
Novi, tretji val bo tsunami val. Od zemlje do neba.
Drekachi24
17. 12. 2020 11.04
+1
Gantar bi lahko odprl s. p. kot vedeževalec. Toliko ve povedati o prihodu tretjega vala. Zakaj ni že pred 3 leti opozarjal na bodočo pandemijo?
Marjan Najram
16. 12. 2020 14.13
+1
Prihaja najhujši, tretji val, oni sproščajo ukrepe...
Jure Kacicnik
16. 12. 2020 11.49
-1
Bo treba google obvestit, da zatre naše fašiste... evo grem pisat....
Trembalajek
15. 12. 2020 21.59
Vlada, da da v ljubezni vsi so mi dragi, slehernik bodi Janet preblagi. Sprejmi obljubo ljudske zvestobe, vodi me, varuj greha in zlobe. Vlada objemi ti mene sedaj, kakor je Janeza ...
hrvat_Ante
15. 12. 2020 21.59
-7
Janša, reši nas!
frenkii
17. 12. 2020 15.36
+3
Janša te nebo rešil.On te bo potunkal in zapufal
gripson
15. 12. 2020 21.59
+3
Napoveduje tretji val, vlada pa sprošča ukrepe. Tu smrdi do neba.. aja, ne vohate ker ste pozitivni....
Dany75
15. 12. 2020 21.59
+4
Kaki laznivci in prrvaranti vsi skupaj...vse zrezirano,samo da dobijo tistih 20 milijard..in zato razprodajo celo drzavo in ljudstvo..sramota
Krta?a 21
15. 12. 2020 21.58
+1
Gantar bo v zgodovini veljal za najbolj pokvarjenga zdravnika v slo. Ob boku mengeleju.
kleopatra-1
15. 12. 2020 21.57
+7
torej je drugega vala konec? Kje so letala? :) kako lahko napove tretji val za januar, ko smo dobra 2 tedna pred januarjem šele na vrhuncu drugega vala? Oni sploh vedo, kaj govorijo ali govorijo samo zato, da govorijo?
Marjan Najram
16. 12. 2020 14.14
Zate je dons en helikopter čez letu... okrog poldneva...
Face
19. 12. 2020 13.50
Se strinjam govorijo samo zato da govorijo
+4
sej se ne bo drugi koncal do marca!!
gripson
15. 12. 2020 21.55
+13
Gantar, v petek je jackpot, mi napišeš kakšno številko? Lahko tudi IQ-je janshe, beovičke, kreka, kacina, ....itak gre do 50.
Satoshi Nakamoto
15. 12. 2020 21.54
+6
Boste videli. Za tretji in četrti val boste krivi ti ki se nočete cepit :)
DJ-Pero
15. 12. 2020 21.56
+6
Satoshi Nakamoto
15. 12. 2020 21.58
+2
Nina S.
15. 12. 2020 21.54
+3
Se en val v januarju?? Pa bi bli spet dva mesca zaprti, vse skup kake štiri!? Pa ti niso normalni no 😂😡 Bog nam pomagaj. Ljudem se bo psihično utrgalo, vlada bo kriva za vse samomore v tem času, ljudje se komaj preživljajo. Res sramota kaj se dogaja
Uporabnik419925
16. 12. 2020 15.57
Slovenci so najbolj pohlevni prebivalci Europske unije. Kako že gre tisti rek ? Za hlapce rojene za hlapce vzgojeni. Glasni samo v gostilniški debati, ko je pa potrebno nekaj storiti se pa ženske 100 X bolj pogumno odrežejo. Mojca Mavec je prav povedala o Slovenskih moških....
Quercus
15. 12. 2020 21.53
+1
Kdaj se bo pa drugi val končal, da se bo sploh lahko začel tretji?
Oknaj 4
15. 12. 2020 21.53
+1
Naj ostane ta vlada ,pride druga,naj prepovejo to in ono ali pa sprostijo,, dokler vsak sebi nebo pospravil podstrešja toliko časa ni možnosti za obvladovanje širjenja
Capone42
15. 12. 2020 21.53
+2
Gantar: 'Treba je ubrati nov pristop, ki bo bolj motivacijski' 'gospod' minister..glede na že videno in trenutno situacijo, je taka izjava, kot da bi neko bejbo najprej zvezal in posilil, nato pa povabil na romantično večerjo ob svečkah..mislim, da ni potrebne razlage, kdo je v tem primeru prepotenten poba in kdo 'naivna' deklina..
Satoshi Nakamoto
15. 12. 2020 21.52
+4
To je isto kot z osamosvojitvijo. Imajo namen še desetletja lagat kako so se borili za narod.
Krta?a 21
15. 12. 2020 21.56
+1
Satoshi Nakamoto
15. 12. 2020 21.58