Korona

Upad števila novih sprejemov v bolnišnico: 'To je lahko dober znak'

Ljubljana, 15. 11. 2020 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič, Mirko Vorkapić
Komentarji
1564

V soboto smo v Sloveniji opravili 3563 testov na novi koronavirus in potrdili 920 novih primerov okužbe. To pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 25,8-odstoten. Umrlo je 32 covidnih bolnikov. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 1261 oseb s covidom-19, kar je največ do zdaj. Direktor Univerzitetne klinike Golnik Aleš Rozman je ob tem dejal, da je trenutne epidemiološke razmere težko z zanesljivostjo interpretirati. "Če je številka pri sprejemih v bolnišnico v zadnjih dneh vendarle odraz zmanjševanja števila obolelih, pa je to dober znak," meni.

V Sloveniji smo v soboto odvzeli 3563 brisov na novi koronavirus, pri tem pa potrdili 920 novih okužb, je sporočila vlada. Delež pozitivnih testov počasi pada, čeprav je še vedno relativno velik. V soboto je bil 25,8-odstoten. Umrlo je 32 bolnikov s covidom-19.

V bolnišnicah se je v soboto zdravilo 1261 bolnikov s covidom-19, kar je največ do zdaj. So pa po podatkih, ki jih je objavila vlada, v soboto iz bolnišnic odpustili 44 oseb. V enotah intenzivne terapije se je v soboto zdravil 201 bolnik s covidom-19, medtem ko so jih v petek tam zdravili 206.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno 19.381 aktivnih primerov okužbe, kar je približno dva odstotka manj v primerjavi s petkom. Nekoliko je padla tudi 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev in znaša 925.

Skupno je bilo do zdaj v Sloveniji potrjenih 55.042 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 797 covidnih bolnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med občinami, v katerih so v soboto potrdili največ primerov okužb z novim koronavirusom, so bile poleg Ljubljane (79) tudi občine Maribor (50), Kamnik (33), Bovec (29) in Ptuj (28). Najvišji delež aktivnih okužb z novim koronavirusom pa so tudi v soboto beležili v občini Rogašovci, kjer je ta znašal 3,583 odstotka.

Rozman: Izogibal bi se lažnega optimizma, trende je treba spremljati kakšen teden ali dva

Dr. Aleš Rozman
Dr. Aleš Rozman FOTO: Kanal A

Po besedah direktorja Univerzitetne klinike Golnik Aleša Rozmana se razmere težko z zanesljivostjo interpretirajo, ker so v zadnjih 14 dneh večkrat menjali način testiranja zaradi velikega števila testov in pozitivnih oseb. Poskušali so ohranjati prostor za teste predvsem tistim, ki jih najbolj potrebujejo.

V zadnjih dveh ali treh dneh so opazili trend umirjanja pri sprejemih v bolnišnice, a je to po njegovih besedah morda varljivo. Kot je pojasnil, gre morda le za to, da so bili tisti bolniki, ki so na robu tega, da pridejo v bolnišnico, napoteni v domačo oskrbo. V bolnišnicah je namreč relativno malo prostora, tudi na intenzivnih oddelkih.

Druga možnost pa je po Rozmanovih besedah ta, da se epidemija resnično umirja in smo vendarle na nekem platoju. "A to še ne pomeni, da si lahko oddahnemo, ker smo s tem, če je to plato, prišli povsem do roba zmogljivosti zdravstvenega sistema, kar zadeva covid-19. Prav veliko rezerv trenutno ni," je v izjavi za STA opozoril Rozman, sicer tudi član strokovne svetovalne skupine za covid-19.

Ob tem svetuje, da se sklepa na podlagi vsake številke, saj potrebujemo trende, ki so vsaj na nivoju enega tedna. "Če je številka pri sprejemih v bolnišnico v zadnjih dneh vendarle odraz zmanjševanja števila obolelih, pa je to dober znak," je dejal.

Po njegovem mnenju smo zadnje tedne ves čas na istem, ko poteka javna razprava o potrebi za ukrepe in je "razpoloženjska vojna". "Morda je vendarle dobro pustiti, da strokovnjaki in odgovorni o tem odločijo, da to malo bolj poslušamo in sprejemamo, tako kot druge države, ki se kolikor toliko uspejo dogovoriti, kaj bodo naredile," je svetoval.

Ob oskrbi bolnikov s covidom-19 je namreč opozoril še na druge bolnike, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, ter na podatke o številu umrlih. "Ne vem, zakaj bi se ukrepi morali sproščati, medtem ko imamo eno najhujših situacij na svetu, kar trenutno zadeva covid-19," je še ugotavljal Rozman.

Logar: Računamo, da se bo umirjanje pokazalo v sedmih do desetih dneh

Na račun dozdajšnjih in novih ukrepov bi se umirjanje epidemije moralo pokazati v sedmih do desetih dneh, ocenjuje doktorica Mateja Logar z Infekcijske klinike. Vrha po njenih besedah še nismo dosegli, smo na nekakšnem platoju, ko se epidemiološka krivulja še vedno lahko obrne navzgor ali navzdol. 

"Virusa v populaciji je še vedno veliko. Se pravi, da ne smemo biti zelo optimistični, da smo že zmagali, da smo že vse dosegli, kar je potrebno," je dejala.

Janša: Gorenjska potrebuje nove zdravstvene kapacitete in vlada je odločena, da jih zagotovi

Stavba SB Jesenice, zgrajena pred več kot 70 leti, tudi arhitektonsko ne ustreza več sodobnim standardom medicinske oskrbe.
Stavba SB Jesenice, zgrajena pred več kot 70 leti, tudi arhitektonsko ne ustreza več sodobnim standardom medicinske oskrbe. FOTO: POP TV

Predsednik vlade Janez Janša pa je bil danes na obisku v Splošni bolnišnici Jesenice, kjer se je srečal z vodstvom bolnišnice. Kot so zapisali v sporočilu, objavljenem na vladnih spletnih straneh, je premier ob tej priložnosti dejal, da Gorenjska potrebuje nove zdravstvene kapacitete čim prej in da je vlada odločena, da jih zagotovi.

Premier si je ogledal tudi gradbena dela, ki potekajo v bolnišnici. Ekipi Splošne bolnišnice Jesenice pa se je zahvalil za odlično, požrtvovalno delo v težkih razmerah, ki jih prinaša epidemija koronavirusne bolezni.

V jeseniški bolnišnici trenutno potekajo dela za energetsko in požarno sanacijo. Na Gorenjskem pa sicer že nekaj časa pozivajo državo k izgradnji nove regijske bolnišnice. Da se je ob epidemiji znova pokazalo, da Gorenjska potrebuje novo moderno bolnišnico, z večjim številom postelj in pravilno razporeditvijo prostorov, je pred dnevi opozoril tudi koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta.

Kot je dejal, je jeseniška bolnišnica premajhna. Ima približno 200 funkcionalnih postelj za približno 130.000 prebivalcev, po evropskih standardih posteljnih kapacitet na število stalnih prebivalcev pa bi jih potrebovali 600. Poleg tega stavba, zgrajena pred več kot 70 leti, tudi arhitektonsko ne ustreza več sodobnim standardom medicinske oskrbe.

Koronavirus pasica november

V nocojšnji oddaji 24UR v rubriki Fokus pa boste lahko prisluhnili glavnemu epidemiologu v državi Mariu Fafanglu, ki pravi, da smo trenutno "na zelo težki točki epidemije". "Smo tudi v obdobju, ko malo težko razberemo svojo sliko in to, kje točno smo. Nekako smo dosegli svojo mejo kapacitet testiranja, in to pomeni, da tista luč, s katero smo si razsvetljevali pot, da bi vedeli, kaj nas čaka, ni več tako močna. In to je problem pri napovedovanju, kaj je še pred nami," je dejal.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.55

Stanje v UKC Maribor

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.40

Incidenca nekoliko nižja

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je v Sloveniji trenutno 19.381 aktivnih primerov okužbe, kar je približno dva odstotka manj v primerjavi s petkom. Nekoliko je padla tudi 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev in znaša 925.

11.02

Ne spreglejmo, da je svet tudi poln dobrih in solidarnih dejanj

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
11.02

Aktualne razmere v Splošni bolnišnici Celje

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1564)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gamer11
16. 11. 2020 09.51
+1
Kdor ima možnost naj se do konca meseca preseli v Avstrijo. Je nekakšen vzor in ostrešje ukrepe imajo. Ampak so bolj "urejeni". 🤔😀🖐️
ZIPPO
16. 11. 2020 09.44
+0
Poslušam tegale Rozmana zadnje dva meseca, prav očitno je da mu odgovarja vsak dan stati pred kamero, to kakšne stavke izjavlja-sama grozota, strahota, panika, zanimivo pa je, s kakšnim izrazom na obrazu to govori-čisto drugačnim, glede na grozote ki jih izjavlja. Brez veze...
PrettyBird
16. 11. 2020 08.57
-2
Na fejsbuku sem prebral, da tisti, ki nima naložene #OstaniZdrav aplikacije na telefonu bo moral vrnit 200 eur za vaučer. Sicer pa ni obvezna. Kdo ve kaj o tem?
rr3
16. 11. 2020 09.26
+4
Ja, da si samo naiven ker vrjameš vsemu kar prebereš na FejstBukov strani.
hickel
16. 11. 2020 09.34
+2
shonchek
16. 11. 2020 08.44
+4
Seveda samo zaostrovanje brez da bi razmislili zakaj do sedaj ni rezultatov. Maske naj bi mosili tudi zunaj, ali ni to isto kot da nikoli nebi prezračili stanovanja, sedaj ukinjate javni prevoz da se ljudje ne morejo pripeljat na delo, aja saj se lahlo 5 v enem avtu🤮. V javnih službah skrajšujete delovnik, v proizvodnjah nam ga podaljšujejo zaradi pomanjkanja delavcev in še in še potem se pa čudite
fairplayy
16. 11. 2020 08.42
+2
V TC je najmanj okuzb ker imajo vsi maske in veliki prostori ter kratek cas stikaV PODJETJIH 8 UR V VSTIKU PA DAJTE PISARNISKE LJUDI POSLAT DELAT DOMOV najmanj problemaricen ukrep
Trembalajek
15. 11. 2020 21.59
+7
Vlada lahko noč in ne se več zbudit.
kakafonijaprava
15. 11. 2020 21.50
+5
Hočjo imuniteto, ker vedo, da j e vse zlažirano!
artandsilence
15. 11. 2020 21.29
+7
To je vojna zvezd za lažno resnico. Sledite kapitalu, dobili boste (marsikateri) odgovor
artandsilence
15. 11. 2020 21.26
+14
Bla, bla--Videti je, kakor da gremo v novi fašizem, in to po bližnjici! In ta obsesija z maskami zunaj spominja na plinske celice (koliko mrtvih na koliko kubičnih metrov zraka?) . Sramota ne samo za Slovenijo, velja tudi za Evropo nasploh. Kakšna panika, histerija, prestrašenost..Kuga in ebola istočasno
Periot222
15. 11. 2020 21.15
+11
BOJEVICEVA SE GREBE ZA PREDSEDNICO ZDRAVNISKE ZBORNICE!!!!!!!!!
Periot222
15. 11. 2020 21.12
+8
UNICEVALCI SLOVENIJE!
SEJBOBOL
15. 11. 2020 20.39
+16
Kako upada če pa navajaste da je danes največja številka do sedaj ..... Kaj pol že veste za jutr pa kak dan naprej rezultate ????
boslo
15. 11. 2020 20.42
+4
Antena
15. 11. 2020 20.22
+12
Jabkovuć, Šrot, Bavčar, Tovšakova itd.... naj vrnejo denar in bomo imeli 6 novih bolnic brez problema
Periot222
15. 11. 2020 21.14
+11
ANTENA TOLIKO KOT JE TVOJ VODJA POKRADEL V 8 MESECIH NI SPOSOBEN NOBEDEN V SLOVENIJI!!!!!
DemokracijaMolka
16. 11. 2020 09.32
-1
Pokradel? Če si toliko zaslepljen, ni niti malo čuden, ta tvoj komentar. No, ali pa plačan, da trolaš, brez kančka razuma...
Ultra bass
15. 11. 2020 20.15
+18
Režimski zdravniki bi radi uveljavili imuniteto torej vedo, da ni vse tako kot bi moralo biti in, da v tej smeri zavestno delujejo v nasprotju s Hipokratovo prisego. Kak se že reče takšnim osebkom?
92ddt 1
15. 11. 2020 20.20
+5
Vloži interpelacijo proti vsem zdravnikom in medicinskim sestram. Zagotovo slabo delajo...
Ultra bass
15. 11. 2020 20.35
+5
92ddt 1 Niso vsi režimski in zvesti jajotu . Večina se ne strinja, kaj pravijo: Če bo imuniteta izglasovana, se bomo zdravniki, ki se s tem predlogom ne strinjamo, sami javno izvzeli iz tega, namreč v imuniteto in s tem v kršitev moralno etičnega kodeksa nas noben ne more prisiliti. Poziv k ustavitvi razgradnje javnega zdravstva.
Ultra bass
15. 11. 2020 20.36
+2
"Skupina zdravnikov, ki se zaveda, da je naše delo povezano tudi s tveganjem, da se pri presoji in zdravljenju lahko zmotimo, da morda kaj spregledamo ali da pri diagnostiki in/ali terapevtskih posegih pride do zapletov, meni, da pobuda za pridobitev imunitete, kot je obrazložena v dopisu, ki ga je predsednik SZD ,prof. dr. Radko Komadina, dr. med., posredoval vladi Republike Slovenije, ne odraža stališča večine slovenskih zdravnikov," so zapisali v izjavi za javnost.
Ultra bass
15. 11. 2020 20.54
+1
Minusar, boš dal plus enemu od jajotovih ki paniko zganja s tem ko pravi da je 'Smrtnost Kovida desetkrat večja kot zaradi gripe'?
Huggo
15. 11. 2020 21.35
-1
anakondabox
16. 11. 2020 09.48
U.b. reče se jim: "Vsega spoštovanja vredni" #uradno
srebrnibreg
15. 11. 2020 19.56
+15
Pristaši teh kriminalcev v vladni ekipi vam je že jasno zakaj bolnišnice morajo kupavti svoje ventilatorje namesto, da bi vzele tiste Počivalškove s katerimi se je hvalil, da rešuje življenja.
srebrnibreg
15. 11. 2020 19.57
+7
...kupovati..., popravljam za slaviste na teh straneh.
Ultra bass
15. 11. 2020 19.54
+17
Dobivam občutek kot, da je naša država Slovenija z državljani vred privatna last jajotovega režima s katero ravna kakor se mu zljubi ne glede na ceno kovid plandemije se pravi kot sv..ja z mehom.
artandsilence
15. 11. 2020 20.07
Se strinjam, meso gre pa na žar ali pa žale
srebrnibreg
15. 11. 2020 19.52
+6
Stonickni svečkarski zaljubljenec vame se je že spet pojavil s svojimi novimi nicki. Celo enega ima na srebrni kar pomeni, da je globoko zaljubljen vame. Zaman, ker nisem kontra navit in ne maramhinavcev ne pred sabo še manj pa za sabo.
deltex
15. 11. 2020 19.52
+15
Zelo veliko okuženih imamo med zdravstvenimi delavci v bolnicah in DSO-jih. Sem sklepal, da zaradi bolnikov, a me je Beović danes razsvetlila, da je zelo redek prenos s pacienta na zdravnika ali sestro. Torej pride do prenosa znotraj skupnih službenih prostorov, druge ni. Naj se malo manj grupirajo...
Klavdija Kon?ina
15. 11. 2020 21.36
+0
Do okužb večinoma prihaja v njihovem prostem času, preko sorodnikov in prijateljev. Ker je virusa toliko v splošni populaciji.
Foggloff Tunnekk
15. 11. 2020 19.51
+14
Že mesec in pol postopoma stiskate družbo za vrat, vsak teden nato ugotovite, da "ukrepi niso dovolj učinkoviti"... in še malo bolj zaprete javno življenje ter podaljšujete agonijo ljudi. Tega bomo imeli kmalu dovolj. Sledijo siloviti protesti...noben vodni top ali pendrek nas ne bo ustavil. Kapish?
mareM1979
15. 11. 2020 19.55
-2
pomoje da ne sam pazi če pozivaš h protestom te čaka kazen pač ukrep ... po novem ne smeš povedat kar mislisš če to ni ok oz v skladu z ukrepi ... pač tiho bit pa nebo kazni upam
jutri_pa_res
15. 11. 2020 20.36
-1
Če si pismen n vsaj polintiligenten, nosi masko in bo verjetno šlo na bolje. Sicer pa puš. pendrek.
Z0r98xyw
15. 11. 2020 19.49
+4