Korona

V sredo potrdili 1772 okužb, delež pozitivnih 26,4-odstoten

Ljubljana, 03. 12. 2020 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, STA, Natalija Švab
Komentarji
439

Pristojni so v sredo opravili 6704 testiranja in potrdili 1772 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih je tako 26,4-odstoten, kar je manj kot včeraj, ko je znašal kar 33,84 %. Pri številu odkritih okužb na Dolenjskem in v Posavju zadnje dni izstopata mestna občina Novo mesto in občina Krško. V obeh občinah ta trend pripisujejo zadnjemu, okrepljenemu testiranju s hitrimi testi in ne novim žariščem. Okuženi v glavnini prebolevajo blažjo obliko bolezni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Množično testiranje pred koncem leta
    03:44
    Iz 24UR: Množično testiranje pred koncem leta
  • Iz 24UR: Ukrepi še naprej ostajajo
    03:19
    Iz 24UR: Ukrepi še naprej ostajajo

 

V sredo je umrlo 45 ljudi. Hospitaliziranih je 1289 oseb, na intenzivni negi se jih zdravi 198. Iz bolnišnice so odpustili 76 bolnikov, je še sporočila vlada.

V sredo so največ okužb z novim koronavirusom znova potrdili v Ljubljani (171) in Mariboru (82), v obeh občinah sicer manj kot dan prej. Najvišji delež trenutno okuženih so imeli znova v občinah Kobilje (3,119 odstotka) in Križevci (2,708 odstotka).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Doslej so v Sloveniji potrdili 81.338 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1592 covidnih bolnikov.

Podatki Sledilnika za covid-19 kažejo, da je trenutno v državi 20.277 ljudi aktivno okuženih.

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina je bilo v sredo na novo okuženih 154 stanovalcev domov za starejše in 72 zaposlenih. Največ okužb so odkrili v Domu Danice Vogrinec Maribor (28) in v Domu starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik (25).

Povprečno število okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je 962, pri čemer imajo največje število okužb pomurska, najnižjo pa goriška regija.

Po Kacinovih besedah se razmere v Sloveniji izboljšujejo počasi. Stanje v bolnišnicah je še vedno zelo resno, a podatki kljub temu kažejo na nekoliko manjši povprečni dnevni sprejem. Še vedno imamo izredno veliko smrti.

Opozoril je, da se je v zadnjih devetih mesecih, kolikor živimo z virusom, pokazalo da se lahko uspešno borimo proti njemu le z doslednim upoštevanjem ukrepov, omejevanjem druženja in upoštevanjem medsebojne razdalje.

Znova je pozval, naj bo druženje omejeno le na člane istega gospodinjstva. "To ne pomeni, da gremo lahko k staršem, starim staršem, tašči ali prijateljem na druženje za vikend, nedeljsko kosilo ali postavljanje božičnega drevesa. Gre za neodgovorno početje, ki virusu odpira priložnosti za širjenje," je pozval.

Rast okužb v Novem mestu in Krškem

Pri številu odkritih okužb na Dolenjskem in v Posavju zadnje dni izstopata mestna občina Novo mesto in občina Krško. Operativni vodja novomeškega štaba civilne zaščite Gregor Blažič je povedal, da v Novem mestu ni posebnega novega žarišča, nenadna rast števila odkritih okužb pa se je po njegovi oceni zgodila zaradi povečanega testiranja oz. hitrega testiranja pri različnih delodajalcih. V novomeških podjetjih sicer ni večjih posebnosti zaradi okužb, razmere pa se umirjajo tudi v novomeškem domu starejših, je še dejal.

V novomeškem domu starejših občanov so v soboto vnovič omogočili obiske pri stanovalcih v beli coni. Tam so potrdili, da se stanje glede okužb umirja. V rdeči coni imajo še 50 stanovalcev, medtem ko so jih imeli ob vrhuncu zadnjega vala približno 170.

Krški župan Miran Stanko pa je pojasnil, da so po podatkih zdravstvenega doma v tamkajšnjih podjetjih okrepili preverjanje zaposlenih s hitrimi testi in pri tem v sedmih ali osmih podjetjih odkrili več okuženih, ki sicer niso kazali posebnih bolezenskih znakov. Drugi razlog je po njegovih besedah rast števila okuženih v domu starejših občanov, okužbe pa so tudi v domačem okolju. Na srečo večina okuženih bolezen preboleva ob blažjih bolezenskih znakih. Umirjanje stanja pričakuje v približno treh tednih, je še dejal.

Direktorica Doma starejših občanov Krško Nuša Masnik je povedala, da je okužena približno polovica stanovalcev, glavnina jih bolezen v rdeči coni v domu prestaja z "ne preveč izrazitimi bolezenskimi znaki". Okuženih je tudi nekaj več kot 30 zaposlenih, pri čemer so všteti tudi študenti, ki pomagajo v domu. Nekaj zaposlenih, ki so bili okuženi, pa se je že vrnilo na delo, je še dodala.

Največ okužb v obalnih domovih za upokojence je bilo minule dni v Izoli in Luciji, vendar iz obeh ustanov poročajo o zmanjševanju števila okuženih in umirjanju razmer.
Največ okužb v obalnih domovih za upokojence je bilo minule dni v Izoli in Luciji, vendar iz obeh ustanov poročajo o zmanjševanju števila okuženih in umirjanju razmer. FOTO: Bobo

V Domu Danice Vogrinec Maribor začenjajo selitev okuženih v zunanjo rdečo cono

V Domu Danice Vogrinec Maribor so danes popoldne začeli seliti del stanovalcev s covidom-19 v zunanjo rdečo cono, ki so jo uredili v športni dvorani na Taboru. Direktor doma Marko Slavič poudarja, da so uredili najboljše možne pogoje bivanja, da bi se preseljeni tam čim bolje počutili.

Prostori so ogrevani, postelje ločene s predelnimi stenami, za boljše počutje so poskrbeli tudi za praznično okrasitev. "Naredili smo vse, kar je mogoče," je povedal Slavič.

V zunanjo rdečo cono bodo zaenkrat preselili od 20 do 30 oseb. Za njeno ureditev so se odločili zato, da bi razbremenili položaj v obeh enotah doma in tako tamkajšnjim zdravim stanovalcem morda omogočili obiske.

Število okuženih z novim koronavirusom v tem domu se je v zadnjih dveh dneh sicer ponovno povečalo. Trenutno je okužba potrjena pri okoli 150 od skupno nekaj več kot 800 stanovalci, Slavič pa ponovno izpostavlja, da delež okuženih stanovalcev ni višji kot v ostalih domovih za starejše po Sloveniji.

Položaj je bolj zaskrbljujoč v domu za starejše na Pobrežju, ki sodi v mrežo SeneCura in ima 166 stanovalcev. Tam je trenutno okuženih z novim koronavirusom 84 stanovalcev in 23 zaposlenih. "Polovica doma je rdeča cona, polovica je siva cona," je povedala regionalna direktorica Sanda Gavranovič.

Zaenkrat ne razmišljajo o morebitni vzpostavitvi zunanje cone. "Je pa res, da bi bilo za domove veliko lažje, če bi lahko vse okužene preselili na drugo lokacijo, ali bolnišnico ali poseben dom za starejše. V praksi se je namreč izkazalo, da v primeru okužbe v hiši, rdeče cone, ki smo jih planirali v kriznih načrtih, ne zdržijo, in da je treba takoj organizirati oddelek z rdečo cono. To smo sicer storili tudi v Mariboru," je dejala.

Od konca oktobra v vseh SeneCura domovih za starejše v Sloveniji (Vojnik, Radenci in Maribor) izvajajo testiranje vseh zaposlenih s hitrimi testi, in sicer enkrat tedensko. Pri vsakem pozitivnem hitrem testu, pa tudi pri vsakem negativnem, če je sum na okužbo, obvezno naredijo še PCR test. "Vendar tudi to ni zagotovilo, da okužbe v posameznem domu ne bo. Če bi država omogočila enkrat tedenske hitre teste vsem stanovalcem domov, bi morda tudi lahko olajšali našo obremenitev," je še dodala Gavranovičeva.

Obiske medtem že omogočajo v drugem največjem mariborskem domu starejših, Domu Tezno. Ti so možni v kavarni in jedilnici, a s stekleno steno vmes in pogovorom po telefonski povezavi. "Takšni obiski so povsem varni, omogočajo 'bližino' in očesni stik, tudi maske se lahko snamejo," je pojasnila direktorica Jasna Cajnko.

Za takšen korak so se odločili, ker stanovalci in svojci močno pogrešajo obiske, ki so bili zaradi covida-19 dolgo časa prepovedani. Zaenkrat se lahko obiskujejo svojci in stanovalci iz bele cone, za sivo cono pa velja, da se morajo stanovalci zadrževati v svoji sobi zaradi nevarnosti prenosa okužbe. A tudi zanje po besedah Cajnkove iščejo možnosti varnega načina obiskov. "Svojcem omogočamo kontakte preko video povezav in telefonskih sklicev, a je srečanje 'na štiri oči' vendarle bolj 'osebno' in za vse bolj pomirjujoče," je dodala.

Trenutno je v tem domu okuženih z novim koronavirusom 16 od skupno 222 stanovalcev, okužbo pa je doslej že prebolelo 54 stanovalcev. "Vseskozi beležimo manjše število okuženih stanovalcev, pa tudi sodelavcev, zato zmoremo oskrbo in nego vseh stanovalcev ustrezno organizirati in izvesti," je še povedala direktorica.

Razmere v domovih za upokojence v Izoli in Luciji se umirjajo 

Največ okužb v obalnih domovih za upokojence je bilo minule dni v Izoli in Luciji, vendar iz obeh ustanov poročajo o zmanjševanju števila okuženih in umirjanju razmer. 

V Centru za starejše občane Lucija je aktivno okuženih 55 stanovalcev in 15 zaposlenih. V beli coni je 100 stanovalcev. Kot je navedla direktorica Marinela Šavle Reščič, je okuženih vsak dan manj, številni se vračajo v belo cono in okužba se več ne širi, razen v redkih primerih, ko verjetno zaradi daljše inkubacijske dobe pri nekaterih uporabnikih bolezen izbruhne šele po desetih dneh ali celo pozneje. 

V domu v Izoli so pri stanovalcih skupno potrdili 100 okužb z novim koronavirusom. Iz zunanje rdeče cone na Pacugu se jih je vrnilo 26, osem jih čaka na prevoz, en stanovalec pa se je vrnil iz psihiatrične bolnišnice in se šteje za ozdravljenega. Tako je skupno ozdravelo 35 stanovalcev. Hospitaliziranih je sedem stanovalcev, od katerih se danes eden vrača na Pacug, štirje stanovalci s covidom pa so umrli, je pojasnila direktorica izolskega doma Romina Zajc.

V obeh domovih sicer redno bdijo nad stanjem. V Luciji tako tedensko izvajajo testiranje tako uporabnikov kot zaposlenih, varnostne protokole pa so vzpostavili že pred meseci, o čemer priča tudi podatek, da se je okužba s covidom pri njih prvič pojavila 13. novembra, je dodala Šavle Reščičeva. 

Po besedah Zajčeve so tudi v Izoli sprejeli vse potrebne varnostne ukrepe za preprečitev in obvladovanje širjenja virusa. Poleg navedenega delujejo v skladu s priporočili stroke in sodelujejo z vsemi pomembnimi akterji. Trenutno veliko energije posvečajo tudi organizaciji in omogočanju stikov med stanovalci in svojci v vseh conah, je poudarila direktorica Doma upokojencev Izola ter izpostavila, da je število okužb v njihovem domu pod povprečjem domov v regiji.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (439)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
04. 12. 2020 18.58
+1
pri teh vsakodnevnih številkah je bil vsak najmanj trikrat pozitiven,razen člani sds ,te ne bodo nikoli.in to pri 10 do 30% možnosti prenosa v gospodinjstvu ali bolje rečeno postelji in pri zanikanju trditve iz marca ,da koliko se virus ohranja na hrani in embalaži 0%
amedeo
03. 12. 2020 21.36
+1
Janši je epidemija ušla popolnoma iz rok...smrtnost je groteskna! Kdaj začnejo padati ovadbe???
vinchi
03. 12. 2020 21.06
+0
Poiščite stran NI NAM VSEENO in tam članek z naslovom respiratorji in covid 19 - koliko smrti je posledica napačnega zdravljenja ? . Preberite in presenečeni boste . Sicer pa na ta problem opozarjajo nekateri zdravniki po svetu že od začetka korone . tako vam bo jasno zakaj toliko ljudi umre v bolnici na ventilatorjih . Še nekateri naši dohtarji so priznali , da včasih priklopijo na ventilator ljudi , ki niso tako zelo bolni . Poiščite članek kanadskega doktorja Matt Straus , ki govori o istem problemu .Pa dr. Velo Markovski iz makedonije , pa doktor Klaus Kohnlein ; vsi govorijo o preagresivnem zdravljenju . Če poslušaš samo naše izvore novic si zaveden , išči še druge neodvisne vire da boš informiran .
92ddt 1
03. 12. 2020 21.37
Si se vsaj vprašal zakaj jih priklopijo na ventilator? Kakšne so druge opcije če jih ne priklopijo na ventilatorje?
vinchi
04. 12. 2020 19.49
92ddt če bi dobro prebral kar sem napisal bi ti bilo vse jasno .
bossanoga
03. 12. 2020 19.33
+0
lažejo, so priredili številke, pa malo so hišne miši testirali
Jan zan 1234
03. 12. 2020 17.38
+5
Slo zdravstvo....sami salabajzeri...lopovi....goljufi...!! V celi slo 198 bolnikov....na intenzivni....pa pregorevajo....??? Haalllooo pa vsi ki pridejo v bolnice...brez covida....ga tam dobijo...!!! Ce pa v bolnisnici....ne morejo zajeziti...prepreciti okuzb....potem kje....??? Za kaj imamo bolnice....in zdravnike....???, ocitno da jamrajo....in vlecejo ogromne place...in provizije...!!! Pa ni me sram...takega mnenja...!! Ne rabite me zdravit....ne hvala!!
robespierre16
03. 12. 2020 17.01
+1
gremo gorenjci,avioni so čist blizu.. hahahaha....
šlogar
03. 12. 2020 16.14
+4
Ne p'rovociram ampak resno sprašujem. Naj mi nekdo iz foha pove sledeče. 1289 hospitaliziranih, 198 na intenzivni negi. Torej zakaj je 1091 ljudi hospitaliziranih, če ne potrebujejo intenzivne nege? Ali so med temi ljudje, ki jih malo boli glava, malo driskajo, bolijo kosti. Predvidevam, da če težko dihaš si na intenzivcu? Se motim? Če kdo ve odgovor bom zelo vesel.
BOBI2008
03. 12. 2020 16.36
+1
Nisem iz foha, pa vseeno povem. Tast in tašča na Golniku že 12 dni. Kisik rabita zaradi zelo oteženega dihanja. vročina 39 ne pojenja.
šlogar
03. 12. 2020 16.42
+3
Bobi ja, takšni so v intenzivni, ki jih je danes 198. Kaj pa ostali ki kot kaže nimajo težav z dihanjem? So tudi ti potrebni, da ležijo v bolnišnici?
Vrtni a
03. 12. 2020 16.53
+1
@šloger Težko ti je verjeti, da resno sprašuješ, zaradi načina pisanja. Naj bo. Če lažeš je na tebi. Covid prizadene različne organe najbolj pljuča. Dokler imaš lahko kisik (manjše L) potem si v navadnih oddelkih, ko se poslabša, te dajo na intenzivno. Daj preberi kakšna pričanja ljudi, ki so šli skozi hospitalizacijo in nato še skozi intenzivno nego, imaš veliko na spletu in ti bo takoj jasno. Ni samo težko dihanje, so še drugi simptomi za intenzivno nego. Pobrskaj malo.
šlogar
03. 12. 2020 17.05
+5
Vrtni, ko bi ti vedel, koliko sem prebral! Sploh, ko me je prizadelo, zato verjemi, da ne lažem. Prebrskal sem vse kar sem lahko. Res pa je, da sem prenehal, ko so povsod samo grozili, kako bomo pomrli. Pri ljudeh so dosegli prav nasprotne učinke, ker so bile informacije vsakih pet minut drugačne in to od kar nekaj "strokovnjakov".Res pa je tudi, da se tudi strokovnjaki šele učijo. Hvala, si mi odgovoril!
šlogar
03. 12. 2020 17.08
+3
In pa še nekaj Vrtni. Takoj, ko kdo napiše kako je nastradal, se usuje kar precej kritik na to, da ti ljudje provocirajo. Tako, da marsikdo sploh noče govoriti o tem. L.P.
Uji5
03. 12. 2020 17.38
+2
Na intenzivni so tisti, ki so dani v umetno komo, ki ne morejo sami ne jesti, ne piti, ne hoditi na stranišče... tisti, ki težko dihajo so seveda tudi na normalnih oddelkih. In ne, nikogar ne dajo v bolnico ker malo driska in ima glavobol, pa mu je doma dolgčas pa bi šel ležat nekam drugam. So pa na začetku preventivno dajali v bolnico tudi starejše iz domov za upokojence, ker se stanje lahko poslabša v nekaj urah, pa tega že nekaj časa ne počnejo več.
PrettyBird
03. 12. 2020 15.37
-1
Pri takšnem številu samoučenih strokovnjakov s področja epidemiologije in tudi drugih področij medicine kot ga lahko vidimo na tem portalu, je res nenavadno, da v Sloveniji primanjkuje medicinskega kadra.
petb
03. 12. 2020 15.08
+4
Je v letih 2004-2008 Janševa vlada poskrbela, da smo ostali brez denarja v bankah, sedaj pa bo še, da bomo ostali brez varovancev v domovih upokojencev? Samo vprašam.
Think with your own head
03. 12. 2020 15.06
+5
Naj take ukrepe,ki jih sprejemajo, naj dajo v ustavno presojo. Ker to je pa že višek vseh viškov. Največ okuženih je v DSO jih in v velikih proizvodnjah. Gospodarstvo bo pred zlomom. Kaj gospodarski minister sploh počne. Moral bi varovati interese gospodarstva,ker bodo mala in srednja podjetja pred zlomom. In se zavzemati za odprtje. To beowichko pa nekam poslat.
petb
03. 12. 2020 15.12
+2
Nabavlja "golfe" in papirnate maske. Če ne drugega rešujejo prijatelje in sorodnike.
Think with your own head
03. 12. 2020 15.01
+3
Glede na njihovih pet faz. Bodo sprostili ukrepe šele februarja oziroma otroci gredo 1.triada šele februarja v šolo. Groza.
ni_mi_vse_eno
03. 12. 2020 14.59
+2
Korona je nateg, naj živi svoboda.
PrettyBird
03. 12. 2020 15.19
-2
ni_mi_vse_eno
03. 12. 2020 15.27
+2
Imaš pravico do zdravja. Če te skrbi, da bi se okužil od drugih, imaš popolno pravico zapreti se v svoje stanovanje in živeti v strahu. Tvoja svoboda se pa konča, ko se začne moja svoboda. 32. člen (svoboda gibanja) Vsakdo ima pravico, da se prosto giblje in si izbira prebivališče, da zapusti državo in se vanjo kadarkoli vrne.
Jan zan 1234
03. 12. 2020 17.33
+2
spider2050
03. 12. 2020 14.46
+6
dobro da je sneg, bo vsaj malo ustavil te norce, ki se hočejo na vsak naćin testirati, čeprav jim nič ni. najbolje , da ga tri metre zapade in potem bo njihova prevara hitro padla
PrettyBird
03. 12. 2020 15.20
-1
Upam, da bo ta sneg ustavil tudi norce, ki ne verjamejo v obstoj virusa.
anabanana
03. 12. 2020 13.45
+6
Stroka ne ve kaj je deljenje in kaj množenje, zgubila kompas in realnost. Za denar stroka naredi vse njej v prid, ampak to ne traja večno..........
spider2050
03. 12. 2020 14.49
+3
saj kompas imajo, samo ne znajo ga uporabljat
PrettyBird
03. 12. 2020 15.21
-2
Stroka ima dovolj sredstev, da se ne rabi prodajat na tak način.
anabanana
03. 12. 2020 13.42
+2
Deljeno z 2, to je realna številka
PrettyBird
03. 12. 2020 15.21
+0
Kako to veš, imaš kakšne informacije, ki jih ostali nimamo?
Sars2
03. 12. 2020 13.25
+3
Za preprecitev kapi zdravo zivljenje,in manj novic,pritiskov o covidu,izolacije,preprecitev stikov z prijatelji,ocitno so formirane 2 skupine ljudi tisti,ki razmisljajo z svojo glavo,in tisti prestraseni,ki so pravkar prilezli iz jam in v sebi nosijo konstantni strah,ni se prilezel intelekt iz njih,nosite masko,se zapirajte nimam nic proti,samo pustite ljudi ziveti,dihati
PrettyBird
03. 12. 2020 15.25
+1
Ja točno tako, formirali sta se dve skupini ljudi - prva skupina, ki ji ni vseeno, zato spoštuje ukrepe saj bo s tem rešila življenja in skrajšala čas trajanja epidemije. In druga skupina, to je skupina nedoraslih egoističnih upornikov, ki zaradi nerazumevanja situacije ali pa preprostega pomanjkanja empatije, kršijo ukrepe in s tem podaljšujejo čas trajanja epidemije in ukrepov.
f06
03. 12. 2020 13.20
+1
Imamo dve varianti od tu naprej: kitajski totalni lockdown z oboroženo vojsko na ulicah, ali popolno sprostitev. Popolna sprostitev pomeni eksponent pa naj korona pokaže, kaj zmore. Žrtev bo veliko (bi rekel da par 10.000), ampak na koncu bo korona poražena. Cepivo je prepozno za kakšne 3 mesece. Mediji, ki so sokrivi za stanje (o tem ne more biti nobene debate, da je tako, 24ur prvi med njimi) in teroristi Jenull, Čordić, Potrč, Ribič, Pintar ne bodo kaznovani, ampak bodo naredili vse, da svoje početje prevalijo na Janšo, ti isti mediji pa jih bodo prodajali kot preroke. Problem tega scenarija je veliko mrtvih in spoznanje, da kljub odprtju gospodarstvo navzven ne deluje, saj se nas bodo bali (to se že dogaja). Kitajski scenarij je zelo učinkovit in zelo brutalen. Nekaj vmes pa žal v Sloveniji ni možno, čeprav je možno povsod drugod po EU. Razlika: drugačni ljudhe (ne, ni Janša vzrok, vzrok so mentalne sposobnosti 20% Slovencev, ki precej dosledno ignorirajo ukrepe in se posvečajo iskanju razloga, zakaj so oni izvzeti. Kombinacija Balkana in kompleksa majhnosti. Pač... kaj je rekel Balašević - bećki konjušari. Res smo to...)
šlogar
03. 12. 2020 13.16
+2
Že en teden imam drisko, boli me glava, kosti, da jem naklofen, telesna temperatura ne presega 35,4 stopinje. Ja, ležim pijem čajčke, jem rcnije vsak dan me nekaj novega zvije. Kaj potem to je? Gripa, viroza korona ali kaj. Ker ne grem k zdravniku niti na test pač pa čakam kaj bo, bi rekel, da nas je takih kar nekaj in potemtakem nas je še veliko več, če nas boste razvrstili med korono? Sedaj pa dragi moji mi pišite minuse, mi je prav malo mar.
AlenkinaBratovš?ina
03. 12. 2020 13.19
+3
spider2050
03. 12. 2020 14.43
+1
minus bi ti dal samo v primeru, če bi napisal, da komaj čakaš c_epivo, kot gospa novinarka S_lak, ona se bo po mojem kar med dnevnikom c_epila v ž_ivo, pa še Pucerja naj, ker je preveć pameten
šlogar
03. 12. 2020 15.47
Satoshi Nakamoto
03. 12. 2020 13.14
+3
Cepivo je 100% zanesljivo, torej sveckarji ne rabite nikogar silut v cepljenje. Cepite se in boste varni. Za nagrado vam Jovan vsakemu nakaze jurja.
Mr Mojo Risin
03. 12. 2020 13.18
+0
Oni ne rabijo cepiva, njih ščitijo Janezovi in Bojanini ukrepi. Cepivo je za nas, ki nas laike, ki ne verjamemo v svetega Janeza Kristusa in sveto Bojano matero korono.
AlenkinaBratovš?ina
03. 12. 2020 13.19
+2
spider2050
03. 12. 2020 14.38
Jovan bo nakazal samo sebi :) sicer se pa strinjam
Sars2
03. 12. 2020 13.13
-1
Primer clovek v strliridesetih letih je smrtnost od covida je 0,0000,4 %majhna je sansa,zato ne rabite uniciti svoje zivljenje,zaradi te majhne moznosti,2x vecja nevarnost je da te kap,seveda bolani ljudje naj ostanejo doma,tisti ki se boji naj nosi masko,peri roke,treba gledati na jutri
AlenkinaBratovš?ina
03. 12. 2020 13.17
+5
maske že desetletja bolje vzgojeni japonci nosijo v primeru, ko so bolni, da bolezni ne širijo, ne obratno, torej zdravi, "ki se bojijo". V kolikor si prepričan, da ti z virusom, ki lahko nekomu precej zakomplicira življenje, ali ga celo ubije, pač maske ne nosi. Če pa v to nisi 100%, pa je zavedanje, da s svojim početjem lahko koga koštatš življenja, psihopatsko. Sama verjetnost, da nekdo umre, pri tvoji odgovornosti ne igra nobene vloge. V kolikor možnost obstaja, bi se tako moral obnašati
PrettyBird
03. 12. 2020 15.27