18°C
Podatki za dan: 22. 09 do 24.00
Oboleli
4,694
+136
+3%

Od sobote obvezno nošenje mask na prostem, kjer se zbira veliko ljudi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
Kaya Kamenarič /Anja Kralj /STA /
KOMENTARJI
2598
Vlada je predstavila nove ukrepe za zajezitev koronavirusa. V primeru, ko bo zunaj veliko ljudi, denimo na tržnicah ali v mestnih jedrih, bo nošenje mask od noči s petka na soboto obvezno tudi na prostem. Nošenje mask bo za ves čas pouka obvezno za vse učence od 7. razreda dalje, prav tako za vzgojitelje v vrtcih in vse učitelje. S ponedeljkom naj bi začel veljati tudi spremenjeni delovni čas gostinskih lokalov, in sicer po 22. uri, čemur gostinci odločno nasprotujejo.

VEČ VIDEOVSEBIN

05:45

Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o novih ukrepih

04:06

Iz 24UR: Maske obvezne tudi zunaj

Ker bi bilo število okužb bistveno manjše, če bi se priporočila NIJZ dosledno upoštevala, vlada zato poziva predstojnike institucij in organizacij, upravljavce stavb ter organizatorje dogodkov, da v okviru svojih pristojnosti odgovorno poskrbijo za upoštevanje priporočil. 

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na novinarski konferenci po današnji seji vlade povedal, da ta konec tedna začnejo veljati spremembe glede nošenje zaščitnih mask. 

Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so denimo tržnice in mestna jedra. Po novem bodo maske tudi obvezne za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojitelji v vrtcih in učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske, je napovedal. Ukrep se bo uveljavil v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje."Ta ukrep bo pomagal, da bodo šole še naprej delovale brez velikih motenj," še pravi Kacin.

PREBERI ŠE
Maske naše vsakdanje – kakšne so cene, kakšna kakovost, kakšno naj bo blago?

 Vlada je prav tako sklenila, da se vse javne prireditve izvedejo brez pogostitev in zakusk. 

Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so denimo tržnice.
Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so denimo tržnice.FOTO: Shutterstock

Kacin je v oddaji 24UR ZVEČER glede obveznega nošenja zaščitnih mask na odprtih javnih prostorih, kjer je veliko ljudi, dejal, da bo to"še kako pomembno, ko se bo vreme poslabšalo, ko bo bolj hladno. Takrat bo dihalnih obolenj bistveno več in maska bo zagotovo odigrala pomembno vlogo. To je bil nasvet svetovalne skupine, ki je bil dobro preučen, in vlada je na ta predlog tudi pristala." 

Glede napovedanega merjenja temperature na delovnih mestih pa pravi, da "če želimo, da bo gospodarstvo delovalo nemoteno naprej, potem je treba ukrepati pravočasno". Druga možnost je delo od doma ali rotacija dela, delno od doma, delno na delovnem mestu. 

Gostince pa je predvsem razburilo zaprtje lokalov po 22 uri. Kacin je dejal, da gre za preventivni ukrep,"kajti dejstvo je, da se je na raznih praznovanjih, obletnicah, rojstnih dnevih, zgodilo največ okužb. Vse, kar se je zgodilo v Hrastniku, se je zgodilo na neki 50. letnici. Če se želi kdo družiti, lahko to počne kje drugje, v manjših skupinah, ampak v lokalih ne več."

Ali bo vlada v prihodnje zmanjšala število zbiranja ljudi iz 10 na šest oziroma sedem? Kacin je v oddaji 24UR ZVEČER odgovoril, da tega zdaj še ni mogoče napovedati, ima pa vlada ta ukrep "na zalogo".  

Bolniška odsotnost do tri dni brez obiska zdravnika? Vlada pripravlja zakonsko podlago

Vlada je sprejela tudi  več priporočil, med drugim o delu od doma. Če je tako proces možno vključiti, predlagajo način kolobarjenja, kar pomeni, da bi uslužbenci delno delali od doma, delno pa z delovnega mesta. Kacin je na novinarski konferenci povedal tudi, da bodo uslužbencem pred vstopom na delovno mesto merili telesno temperaturo. "S tem celoten delovni kolektiv zaščiti pred okužbo," je dejal in dodal: "Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. Vlada pa bo pripravila zakonsko podlago, s katero bo omogočila bolniško odsotnost do 3 dni brez predhodnega obiska zdravnika."

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Vladni govorec Jelko Kacin je medtem dejal, da se vlada zaveda, da je nujno treba zmanjšati stike, kjer je to mogoče. "Če bi se priporočila NIJZ bolj dosledno upoštevala, bi bilo okužb manj," je dejal in podjetja in organizacije pozval, naj ne organizirajo večjih dogodkov. Svetoval je tudi, da omejimo svoje obiske v trgovini. 

Razkril je tudi, da vlada pripravlja več ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, če se bo število povečevalo. Ukrepi se nanašajo na delovanje javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov. Načrtovane  so dodatne omejitve zbiranja v smeri zmanjšanja števila oseb, je dodal. Prihodnji teden bodo razširjene tudi bolnišnične kapacitete, in sicer za najmanj 50 postelj za covid-19 bolnike na eni lokaciji.

Kacin je pozval tudi, naj se ljudje pri praznovanju obletnic držijo priporočil NIJZ oziroma praznovanja zamejijo na čim manjše število udeležencev, če je le mogoče, pa praznovanja preložijo.

Prehod znotraj meja EU – namesto karantene testiranje?

Vlada pripravlja tudi spremembe, vezane na vstop v državo za primer nadaljnjega zaostrovanja razmer v sosednjih in ostalih državah, ter tudi vnaprej pripravlja ukrepe, ki bi se izvajali po morebitnem dogovoru držav članic EU, da bolj poenotijo način omogočanja gibanja znotraj EU. 

Dogovor o pogojih za prehajanje notranjih meja naj bi EU dosegla sredi prihodnjega tedna, po predlogu Evropske komisije bi se karantena nadomestila s testiranjem, je dejal Kacin. Pojasnil je, da je vlada sprejela sklep, da je treba do takrat uveljaviti vse pogoje za implementacijo teh testiranj kot mehanizma za prehajanje meja znotraj EU. V primeru sklenitve dogovora bi bilo mogoče vsaj dele tega dogovora uporabiti tudi za t. i. tretje države.

Prihodnji teden tudi spremenjeno obratovanje lokalov

Prihodnji teden pa bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil, predvidoma na termin med 6. in 22. uro, je povedal vladni govorec. Vladni govorec je med drugim opozoril, da bo ob prihodu nižjih temperatur več obiskovalcev v notranjosti lokalov, kar"brez dvoma pomeni skrajšanje obratovalnega časa". "Gostinci se zavedamo pomena varovanja zdravja in spoštovanja zaščitnih ukrepov, s katerimi zmanjšujemo možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom, vendar pa se bojimo, da bomo z nepremišljenimi ukrepi gostinstvu in turizmu povzročili še dodatno škodo. Panogi si še nista opomogli od popolnega zaprtja v marcu in aprilu, nekateri pa še vedno potrebujejo spodbude, da bodo sploh lahko preživeli to krizo. Dodatnih omejitev si v tem trenutku preprosto ne moremo privoščiti, če želimo gostinstvu in turizmu zares pomagati," je včeraj pojasnil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar.

Lokali bodo zaprli vrata predvidoma po 22. uri
Lokali bodo zaprli vrata predvidoma po 22. uriFOTO: Bobo

V sekciji obenem opozarjajo, da bi z zapiranjem gostinskih obratov po 22. uri lahko povzročili še več nenadziranega druženja. Gostje bi poiskali alternativna mesta, kjer bi se družili še naprej in ne nujno po protokolih, ki jih narekuje NIJZ.

PREBERI ŠE
'Življenj pri covidu ne rešujejo ventilatorji, ampak nošenje mask in izogibanje stikom'

Dodatnih 29 milijonov evrov za zaposlitve v domovih za ostarele

Državni sekretar Cveto Uršičpa je predstavil ukrepe, ki so jih sprejeli na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zaradi povečanja števila okužb se je povečalo tudi število okužb v domovih za starejše občane. "Večina okužb prihaja v domove, kjer so poleg starejših tudi invalidi in otroci s posebnimi potrebami. Okužbe pridejo od zunaj," pojasnjuje. 

Jelko Kacin
Jelko KacinFOTO: POP TV

Vlada je zagotovila 29 milijonov evrov za 550 dodatnih zaposlitev v domovih za ostarele. "Domovi imajo velike težave pri iskanju kadra. Zato smo dopustili možnost, da se delo omogoči tudi preko študentskih napotnic in se vključi upokojene, seveda mlajše, ki niso ogroženi. Postopki za kadrovanje lahko že tečejo," pravi Uršič. 

"Težave v domovih so posledica dogajanja v zadnjih 10, 15, 20 letih, ko država ni namenjala zadostne poznosti tako prostorskim kot tudi kadrovskim težavam. Opozoriti je treba tudi na nizke plače na teh profilih,"je dodal Uršič.  

PREBERI ŠE
Nove okužbe v domovih za starejše, 29 milijonov za dodatne zaposlitve