Korona

Od sobote obvezno nošenje mask na prostem, kjer se zbira veliko ljudi

Ljubljana, 17. 09. 2020 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Anja Kralj, STA
Komentarji
2598

Vlada je predstavila nove ukrepe za zajezitev koronavirusa. V primeru, ko bo zunaj veliko ljudi, denimo na tržnicah ali v mestnih jedrih, bo nošenje mask od noči s petka na soboto obvezno tudi na prostem. Nošenje mask bo za ves čas pouka obvezno za vse učence od 7. razreda dalje, prav tako za vzgojitelje v vrtcih in vse učitelje. S ponedeljkom naj bi začel veljati tudi spremenjeni delovni čas gostinskih lokalov, in sicer po 22. uri, čemur gostinci odločno nasprotujejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o novih ukrepih
    05:45
    Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o novih ukrepih
  • Iz 24UR: Maske obvezne tudi zunaj
    04:06
    Iz 24UR: Maske obvezne tudi zunaj
  • Iz SVETA: Novi ukrepi vlade
    04:09
    Iz SVETA: Novi ukrepi vlade
Ker bi bilo število okužb bistveno manjše, če bi se priporočila NIJZ dosledno upoštevala, vlada zato poziva predstojnike institucij in organizacij, upravljavce stavb ter organizatorje dogodkov, da v okviru svojih pristojnosti odgovorno poskrbijo za upoštevanje priporočil. 

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na novinarski konferenci po današnji seji vlade povedal, da ta konec tedna začnejo veljati spremembe glede nošenje zaščitnih mask. 

Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so denimo tržnice in mestna jedra. Po novem bodo maske tudi obvezne za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojitelji v vrtcih in učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske, je napovedal. Ukrep se bo uveljavil v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje. "Ta ukrep bo pomagal, da bodo šole še naprej delovale brez velikih motenj," še pravi Kacin.

 Vlada je prav tako sklenila, da se vse javne prireditve izvedejo brez pogostitev in zakusk. 

Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so denimo tržnice.
Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so denimo tržnice. FOTO: Shutterstock

Kacin je v oddaji 24UR ZVEČER glede obveznega nošenja zaščitnih mask na odprtih javnih prostorih, kjer je veliko ljudi, dejal, da bo to "še kako pomembno, ko se bo vreme poslabšalo, ko bo bolj hladno. Takrat bo dihalnih obolenj bistveno več in maska bo zagotovo odigrala pomembno vlogo. To je bil nasvet svetovalne skupine, ki je bil dobro preučen, in vlada je na ta predlog tudi pristala." 

Glede napovedanega merjenja temperature na delovnih mestih pa pravi, da "če želimo, da bo gospodarstvo delovalo nemoteno naprej, potem je treba ukrepati pravočasno". Druga možnost je delo od doma ali rotacija dela, delno od doma, delno na delovnem mestu. 

Gostince pa je predvsem razburilo zaprtje lokalov po 22 uri. Kacin je dejal, da gre za preventivni ukrep, "kajti dejstvo je, da se je na raznih praznovanjih, obletnicah, rojstnih dnevih, zgodilo največ okužb. Vse, kar se je zgodilo v Hrastniku, se je zgodilo na neki 50. letnici. Če se želi kdo družiti, lahko to počne kje drugje, v manjših skupinah, ampak v lokalih ne več."

Ali bo vlada v prihodnje zmanjšala število zbiranja ljudi iz 10 na šest oziroma sedem? Kacin je v oddaji 24UR ZVEČER odgovoril, da tega zdaj še ni mogoče napovedati, ima pa vlada ta ukrep "na zalogo".  

Bolniška odsotnost do tri dni brez obiska zdravnika? Vlada pripravlja zakonsko podlago

Vlada je sprejela tudi  več priporočil, med drugim o delu od doma. Če je tako proces možno vključiti, predlagajo način kolobarjenja, kar pomeni, da bi uslužbenci delno delali od doma, delno pa z delovnega mesta. Kacin je na novinarski konferenci povedal tudi, da bodo uslužbencem pred vstopom na delovno mesto merili telesno temperaturo. "S tem celoten delovni kolektiv zaščiti pred okužbo," je dejal in dodal: "Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. Vlada pa bo pripravila zakonsko podlago, s katero bo omogočila bolniško odsotnost do 3 dni brez predhodnega obiska zdravnika."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vladni govorec Jelko Kacin je medtem dejal, da se vlada zaveda, da je nujno treba zmanjšati stike, kjer je to mogoče. "Če bi se priporočila NIJZ bolj dosledno upoštevala, bi bilo okužb manj," je dejal in podjetja in organizacije pozval, naj ne organizirajo večjih dogodkov. Svetoval je tudi, da omejimo svoje obiske v trgovini. 

Razkril je tudi, da vlada pripravlja več ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, če se bo število povečevalo. Ukrepi se nanašajo na delovanje javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov. Načrtovane  so dodatne omejitve zbiranja v smeri zmanjšanja števila oseb, je dodal. Prihodnji teden bodo razširjene tudi bolnišnične kapacitete, in sicer za najmanj 50 postelj za covid-19 bolnike na eni lokaciji.

Kacin je pozval tudi, naj se ljudje pri praznovanju obletnic držijo priporočil NIJZ oziroma praznovanja zamejijo na čim manjše število udeležencev, če je le mogoče, pa praznovanja preložijo.

Prehod znotraj meja EU – namesto karantene testiranje?

Vlada pripravlja tudi spremembe, vezane na vstop v državo za primer nadaljnjega zaostrovanja razmer v sosednjih in ostalih državah, ter tudi vnaprej pripravlja ukrepe, ki bi se izvajali po morebitnem dogovoru držav članic EU, da bolj poenotijo način omogočanja gibanja znotraj EU. 

Dogovor o pogojih za prehajanje notranjih meja naj bi EU dosegla sredi prihodnjega tedna, po predlogu Evropske komisije bi se karantena nadomestila s testiranjem, je dejal Kacin. Pojasnil je, da je vlada sprejela sklep, da je treba do takrat uveljaviti vse pogoje za implementacijo teh testiranj kot mehanizma za prehajanje meja znotraj EU. V primeru sklenitve dogovora bi bilo mogoče vsaj dele tega dogovora uporabiti tudi za t. i. tretje države.

Prihodnji teden tudi spremenjeno obratovanje lokalov

Prihodnji teden pa bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil, predvidoma na termin med 6. in 22. uro, je povedal vladni govorec. Vladni govorec je med drugim opozoril, da bo ob prihodu nižjih temperatur več obiskovalcev v notranjosti lokalov, kar "brez dvoma pomeni skrajšanje obratovalnega časa". "Gostinci se zavedamo pomena varovanja zdravja in spoštovanja zaščitnih ukrepov, s katerimi zmanjšujemo možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom, vendar pa se bojimo, da bomo z nepremišljenimi ukrepi gostinstvu in turizmu povzročili še dodatno škodo. Panogi si še nista opomogli od popolnega zaprtja v marcu in aprilu, nekateri pa še vedno potrebujejo spodbude, da bodo sploh lahko preživeli to krizo. Dodatnih omejitev si v tem trenutku preprosto ne moremo privoščiti, če želimo gostinstvu in turizmu zares pomagati," je včeraj pojasnil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar.

Lokali bodo zaprli vrata predvidoma po 22. uri
Lokali bodo zaprli vrata predvidoma po 22. uri FOTO: Bobo

V sekciji obenem opozarjajo, da bi z zapiranjem gostinskih obratov po 22. uri lahko povzročili še več nenadziranega druženja. Gostje bi poiskali alternativna mesta, kjer bi se družili še naprej in ne nujno po protokolih, ki jih narekuje NIJZ.

Dodatnih 29 milijonov evrov za zaposlitve v domovih za ostarele

Državni sekretar Cveto Uršič pa je predstavil ukrepe, ki so jih sprejeli na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zaradi povečanja števila okužb se je povečalo tudi število okužb v domovih za starejše občane. "Večina okužb prihaja v domove, kjer so poleg starejših tudi invalidi in otroci s posebnimi potrebami. Okužbe pridejo od zunaj," pojasnjuje. 

Jelko Kacin
Jelko Kacin FOTO: POP TV

Vlada je zagotovila 29 milijonov evrov za 550 dodatnih zaposlitev v domovih za ostarele. "Domovi imajo velike težave pri iskanju kadra. Zato smo dopustili možnost, da se delo omogoči tudi preko študentskih napotnic in se vključi upokojene, seveda mlajše, ki niso ogroženi. Postopki za kadrovanje lahko že tečejo," pravi Uršič. 

"Težave v domovih so posledica dogajanja v zadnjih 10, 15, 20 letih, ko država ni namenjala zadostne poznosti tako prostorskim kot tudi kadrovskim težavam. Opozoriti je treba tudi na nizke plače na teh profilih," je dodal Uršič.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2598)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moros
21. 09. 2020 15.54
Pa mi razložite kakšno funkcijo imajo maske ki si jih ljudje natikajo kjer je na maskah jasna deklaracija "FASION ITEM not for use in medical purpose. Not protecting from VIRUS" Popolnoma neuporabna maska ki je popolnoma nepotrebna. Pa nisem pričel niti z tem da jo ljudje v 99.999% nosijo nepravilno. Masko bi bilo potrebno na vsake 2-3 ure zamenjati. preden se jo natakne si je potrebno roke razkužiti dati masko gor tako da pokriva nos in usta ter jo potem po 2-3 urah vzeti dol jo ustrezno zavreči ter si pri tem ponovno razkužiti roke. Kdo sploh nosi pravilno masko? Ljudje v izogib konfliktnim situacijami si jo nataknejo tik pred vhodom v trgovino pri čemer je maska bila pred tem v avtomobilu, v žepu itd. Da ne govorim niti o tem da je maska stara po več dni ali celo mesecev. Kakšna je učinkovitost takšne maske proti virusu. NIKAKRŠNA.ll j
gcek
18. 09. 2020 21.44
+2
Kacinček dej reci naivnežem ,da začnejo lajat na luno boš videl ,da jih kr nekaj laja upam ,da hitro pride čas ,ko bo treba stopit pred narod in odgovarjat za ta nateg stoletja lp.
srebrnibreg
18. 09. 2020 18.51
+6
Brihta Kacin razloži kakšna je razlika, ko ste v času turistične sezone opravili kakšnih 1000 testov in našli približno 40 okuženih in sedaj, ko opravite 3500 testov pa najdete nekaj čez 130 okuženih? Koliko je bilo takrat manj okuženih kot sedaj? Koga farbate? Nas ali sebe? Zakaj niste zaprli mejo s Hrvaško od kod je prišlo največ okuženih?
FAUSTOS1
18. 09. 2020 16.36
+8
na MARIJINEM NEBOVZETJU VEČ KOT 3000 ljudi brez mask in razdalje a država nič,janšisti nič a uboge otroke silijo z8 ur nošenje mask,država in para država janšistov.
Think Pink
18. 09. 2020 13.01
+8
Virus se prenaša kapljično. Zato imam vedno v žepu kondom.
OvcaBeee
18. 09. 2020 14.05
-1
Bravo. Upam, da ga tudi uporabljaš, da se slučajno tvoji geni ne širijo v nadalne generacije
Sputnik
18. 09. 2020 13.00
+9
a na masko se virus ne prime?? ga skoz masko ne moreš vase potegnit?? kaj pa ko se prime v lase ali kožo ali obleko?? moramo v skafandrih okoli
Smehovci
18. 09. 2020 12.52
+19
Kacin ...... pazi se narodu bo pocl
AlenkinaBratovš?ina
18. 09. 2020 12.41
+18
zdaj hočejo da nosimo maske že zunaj, v primeru večje koncentracije ovc. kaj bo jutri, zahteval da si umivamo roke?
OvcaBeee
18. 09. 2020 14.01
-4
Kakor se spomnem so nas že v vrtcu učili, da si moramo prat roke večkrat na dan. Je pa zelo zaskrbljujoče če si rok ne umivate tudi v normalnih okoliščinah. Glede na vaš komentar pa se niti ne čudim, da so otroci v vrtcu bolje vzgojeni glede higijene kot vi.
AlenkinaBratovš?ina
18. 09. 2020 14.27
+2
moj komentar sovpada s povprečnim komentarjem na tem mestu
OvcaBeee
19. 09. 2020 13.30
-2
Ja kar dokazuje da je povprečen komentar na tej objavi od osebe, ki ima IQ nadmorske višine Izolskega pomola
zigajan11111
18. 09. 2020 12.23
+20
Dokler boste nosili maske,tako dogo vas bodo jeb...
Sloncek000
18. 09. 2020 12.12
+22
drgač je konec epidemije pa hočete da nosimo masko prvo naj jo začne nositi vlad pa policaji reševalci kajti do sedaj kader sem šla mimo jo niso imeli in policaji, ko te ustavijo je nimajo gor, pol pa od nas hočejo da nosimo masko halo pa kje mi živimo ...
Suma
18. 09. 2020 11.59
+31
Že spim, treniram in tuširam se z masko. Vsak dan pridno berem vse clanke glede korona številk, gledam poročila in vse pogoltnem kar mi servirajo. Gremo vsi skupaj, glave v pesek, gate dol, riti v zrak....
Povpre?než
18. 09. 2020 11.48
+13
V primeru, ko bo zunaj veliko ljudi, denimo na tržnicah ali v mestnih jedrih, bo nošenje mask obvezno. Kaj je tukaj definicija veliko ljudi? koliko ljudi na koliko kvadratih? in kaj to pomeni za restavracije npr? saj če si v kakšni, tudi zunaj kjer imajo več miz, imaš lahko v neposredni okolici na isti terasi tudi 30+ ostalih ljudi, bi bilo smiselno tudi takrat imeti masko glede na gostoto ljudi?
Povpre?než
18. 09. 2020 11.56
+3
Ne nasprotujem ukrepu ampak nasprotujem polovičnim ukrepom ki ne bojo pripeljali do rezultatov... 2 meseca lockdowna smo čisto po nepotrebnem trpeli če bomo zdaj pustili naravi svoje odigrat..
expost
18. 09. 2020 11.33
-20
Zakaj zadnjo triado ne pustijo doma in delajo šolski program na daljavo? Ti otroci pa že morajo biti samostojni.
AlenkinaBratovš?ina
18. 09. 2020 12.43
+0
zadnja triada je že samostojna, samo učiteljice niso. žal ne znajo speljati pouka na daljavo. pa s tem ne mislim ene vrstice navodil katere naloge v DZ naj rešijo
SabinaZ
18. 09. 2020 11.17
+57
Mene pa zanima zakaj bodo morali otroci nositi masko cel čas pouka medtem ko Kacina še nismo videli z masko? Zakaj mu vlada, kot delodajalec ne priskrbi ustrezne zaščitne opreme? Kje je izšpekcija da oglobi delodajalca?
AlenkinaBratovš?ina
18. 09. 2020 12.43
+8
ker kaco grize in se mu nihče ne upa približati na manj kot tri metre
zigajan11111
18. 09. 2020 11.11
+39
NE NOSITE MASK,NISMO SUZNJI...
AlenkinaBratovš?ina
18. 09. 2020 12.44
+1
nihče te ne sili, samo ne tišč vame, pa si prost maske
Stajerc22
18. 09. 2020 11.03
+44
Jaz nikoli ne nosim maske, Imam pa v roki vedno odprto vrecko cipsa. Saj med prehranjevanjem maske niso obvezne ;)
Stajerc22
18. 09. 2020 11.03
+29
SabinaZ
18. 09. 2020 11.18
+5
Dobra ideja bom dala otrokoma žvečilko za v šolo ali pa kakšno sadje. Daj da bi cel dan čips jedla mi tudi ni, ampak kaj drugega pa lahko.
Pia235
18. 09. 2020 11.24
+14
Kak pa kaj kile ha ha ha? Drugače pa odlična ideja ;).
AlenkinaBratovš?ina
18. 09. 2020 12.44
-1
prehranjevanje med poukom ni dovoljeno sabina. ne vem kam tvoji otroci hodijo v šolo, da cel čas prežvekujejo
sabro3
18. 09. 2020 10.46
+49
ti virus ti, kako veš kateri otrok hodi v 6i kateri pa v sedmi ali 8 itd, aja pa vladnikov in ostalih politikov ploh ne napade, samo ovčice neumne napade,...
SabinaZ
18. 09. 2020 11.18
+33
Pa saj piše na vratih razreda. Sedaj je virus že velik postal in pozna številke
Supervillain
18. 09. 2020 10.46
-25
Večina bi vas tako raje doma sedela nič delala in brez maske na obrazu.
Stajerc22
18. 09. 2020 10.42
+26
Odkar so razglasili konec epidemije ne nosim mask. Zaenkrat se brez problemov z raznimi varnostniki. Toda, ce ni epidemija ni razglasena, ne nosim maske. Enostavno!
Uporabnik1834374
18. 09. 2020 10.47
-30
Ko boste kazen fasali boste drugače razmišljali
rockon
18. 09. 2020 10.58
-17
In sedaj si pomemben tako, da se ti bomo vsi priklanjali. Smisel maske ni v tem ali zakon zahteva ali ne, ampak iz preprostega razloga ki se mu reče HIGIENA.
Pia235
18. 09. 2020 11.25
+3
No tako - v tem je bistvo. Ko boste kazen fasali! Ker virus je v drugem planu pri vsej zadevi. Odličen komentar bravo!
stoj?kov
18. 09. 2020 13.04
+3
potem si masko tudi lani in par let nazaj nosil?
Bleki1
18. 09. 2020 10.39
+43
zaradi teh idiotov,sem že anksiozen,depresiven,utrujen,.........itd hvala vam vlada,upam da se vam to maščuje.
Uporabnik1834374
18. 09. 2020 10.49
-31
Ne razumem kaj depresivnega je pri stvari? Predpisi so predpisi. Z neupoštevanjem jim dajete samo več razlogov za nove omejitve