Korona

V torek 2226 okužb, po ocenah NIJZ se virus najbolj širi na delovnih mestih

Ljubljana, 25. 11. 2020 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maruša Slana, Urša Zupan, STA
Komentarji
2158

Po podatkih vlade so pristojni v torek potrdili 2226 novih okužb. Delež pozitivnih testov je tako znašal 27,61 odstotka, opravljenih pa je bilo 8063 testov. Ker se razmere v državi še ne izboljšujejo, bo svetovalna skupina za covid-19 vladi predlagala podaljšanje obstoječih ukrepov. Umrlo je 43 bolnikov s covidom-19.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Rozman o (ne)učinkovanju ukrepov
    06:06
    Iz 24UR ZVEČER: Rozman o (ne)učinkovanju ukrepov
  • Iz 24UR ZVEČER: Ukrepi ne dajejo pravih učinkov
    03:31
    Iz 24UR ZVEČER: Ukrepi ne dajejo pravih učinkov
  • Iz 24UR: 2226 pozitivnih testov
    03:27
    Iz 24UR: 2226 pozitivnih testov
  • Iz SVETA: Apel proti prehitremu odpiranju šol
    03:36
    Iz SVETA: Apel proti prehitremu odpiranju šol
  • Iz SVETA: Začasno zaprtje industrije?
    02:22
    Iz SVETA: Začasno zaprtje industrije?
  • Direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah o stanju pri njih
    13:44
    Direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah o stanju pri njih
  • Psiholog Trušnovec o stiskah najmlajših
    08:26
    Psiholog Trušnovec o stiskah najmlajših
  • Statistika drugega vala epidemije v DSO
    01:03
    Statistika drugega vala epidemije v DSO
  • Okužbe v DSO
    00:50
    Okužbe v DSO
Epidemija v Sloveniji se še ne umirja.
Epidemija v Sloveniji se še ne umirja. FOTO: Bobo

Uradni podatki za torek kažejo, da je število novookuženih znova naraslo. Če je bil v ponedeljek delež pozitivnih testov 23,27-odstoten, tokrat znaša 27,61. V torek so tako potrdili 2226 okužb z novim koronavirusom, pristojni pa so opravili 8063 testov. V bolnišnici se trenutno zdravi 1297 bolnikov s težjim potekom bolezni, na intenzivni negi pa sta 202 pacienta. 

V domačo oskrbo so sicer iz bolnišnice odpustili 113 bolnikov, umrlo pa je 43 ljudi. V bolnišnici je umrlo 31 pacientov, 12 pa v domovih za ostarele. 24 umrlih je oskrbovancev domov za starejše, je povedala državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vlada v pripravo izhodne strategije za sproščanje protikoronskih ukrepov

Vlada pričakuje, da bodo svetovalna skupina za covid-19 in vladni resorji podrobneje čim prej uskladili korake v smeri sproščanja ukrepov, ko bo epidemiološka slika to dopuščala. Pri tem želi upoštevati različne epidemiološke razmere po posameznih statističnih regijah, če bo to le mogoče, je sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Ob tem je Kacin na dopoldanski novinarski konferenci opozoril, da epidemiološke razmere še ne vlivajo optimizma, saj da številke okuženih z novim koronavirusom in zasedenost bolnišničnih postelj ostajajo visoke. Izhodna strategija bo temeljila na načrtu sproščanja, ki bo omogočal ukrepanje v obratni smeri kot ob začetku drugega vala, je še pojasnil. Vlada bo nadaljnjih korakih o ukrepih sicer odločala na četrtkovi seji.

Po besedah vodje svetovalne skupine za covid-19 Bojane Beović novi koronavirus še vedno v veliki meri kroži med prebivalstvom, razmere pa se še ne izboljšujejo, zato bo skupina vladi ta teden predlagala podaljšanje veljavnih ukrepov. O morebitnih spremembah bi se lahko pogovarjali šele takrat, ko bodo nazadnje sprejeti ukrepi pokazali učinek – to je proti koncu tega tedna, je ocenila. 

"Zelo verjetno v Sloveniji nismo vzpostavili splošne zavesti, da je treba okužbo obvladati. To ni naša skupna naloga, vsaj tega ni občutiti, vsaj prek objav v medijih, v katerih je približno uravnoteženo, da se moramo vsi ukvarjati z epidemijo in problemi vsakega posameznika, ki jih ima zaradi epidemije, ampak jih ima zato, da bi obvladali virus," je Beovićeva povedala v izjavi za medije. "Ljudje se pritožujejo, da so izgubili službe, ampak ne vedo, da je to neposredno povezano z zasebnimi druženji, ki jih še vedno imajo," je dodala.

"Če ukrepe sprostimo, bomo imeli v trenutku izjemen porast okužb. Nobenega manevrskega prostora nimamo, da bi ukrepe sproščali. Če krivulje ne bomo obrnili navzdol, bomo tedne živeli z ukrepi in s takim številom bolnikov v bolnišnicah, kot jih imamo, ki komaj omogočajo dostojno obravnavo," je opozorila.

Virus se najbolj širi na delovnih mestih 

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je na dopoldanski novinarski konferenci povedala, da imamo trenutno v državi že več kot 20.000 aktivno okuženih, plato pa še kar nekako vztraja. Pri anketiranju oseb, ki so bili pozitivni na testu, epidemiologi ugotavljajo, da ti bistveno prej kontaktirajo zdravnika in se hitreje odpravijo na testiranje. V vseh slovenskih regijah sicer, razen v osrednjeslovenski in gorenjski regiji, beležijo porast okužb. Največ jih je med delovno populacijo, pa tudi med starejšimi v DSO. 

Čakš Jagrova je tokrat spregovorila tudi o možnih virih okužbe. Na podlagi anektiranja okuženih, ki je bilo opravljeno v obdobju med 16. in 22. novembrom, so pripravili seznam najverjetnejših lokacij prenosa virusa. Seveda je vire okužb težko določiti, zato so to le okvirne ocene. Kot najverjetnejši vir okužbe z novim koronavirusom je delovno mesto navedla četrtina od skupno 10.205 ljudi, ki so jih anketirali.  Sledile so osebe, ki ne vedo, kje bi se lahko okužile. 

Kot je pojasnila, je visok tudi delež tistih, ki so se okužili v družini oz. v skupnem gospodinjstvu. Ta presega 20 odstotkov. V domovih starejših občanov in socialnovarstvenih zavodih pa se je najverjetneje okužilo 15 odstotkov. So pa v njihovih anketah kljub ukrepom o omejitvah zbiranja nekateri priznali tudi, da so se najverjetneje okužili na zasebnih druženjih. Prav tako jim ljudje velikokrat povedo, da se zaščitni ukrepi ne izvajajo tako, kot bi želeli. Veliko je po njenih besedah podatkov, da so lahko vir okužbe kratki odmori in čas za malico, ko se ljudje sprostijo in manj upoštevajo preventivne ukrepe, kot je vzdrževanje razdalje, nošenje mask, razkuževanje.

Izjemno pomembno je tudi prezračevanje delovnih prostorov, da ljudje ne hodijo bolni na delo in da delajo od doma tam, kje delovni proces to dovoljuje, je poudarila Čakš Jagrova.

Kot je dejala, je sicer izjemno težko dokončno potrditi, kje je bil vir okužbe oz. kje se je nekdo okužil. Njihovi podatki temeljijo na odgovorih vprašanih, sama ocenjuje, da večina pove po resnici, kar nakazuje tudi dejstvo, da je vendarle določen odstotek ljudi priznal, da so se družili.

V UKC Maribor minuli vikend rekordno število sprejemov

Predstojnik urgentnega centra UKC Maribor dr. Gregor Prosen pa je na novinarski konferenci spregovoril o težkih razmerah, s katerimi se soočajo v mariborski bolnišnici. Minuli konec tedna so dosegli rekordno število sprejemov – tako na navadnem kot na oddelku intenzivne nege. "Z nedelje na ponedeljek je bilo hospitaliziranih 218 bolnikov celokupno. Od tega rekordnih 47 na oddelku intenzivne terapije ob celokupnih zmožnosti intenzivne terapije 48 postelj. Skupno je bilo hospitaliziranih celo 20 bolnikov več od uradnih zmogljivosti," je povedal. 

Prav tako so velik dodaten priliv pacientov zaznali v mariborskem urgentnem centru. "Samo v sivi coni (del urgentnega centra, ki obravnava tiste z znano okužbo ali zelo verjetno okužene) smo v ponedeljek obravnavali 50 pacientov." Takšen prliv novih bolnikov jih je negativno presenetil, zdravstveno osebje pa je ob vseh naporih že precej utrujeno, je dodal. Nekaj pacientov so bili zaradi prezasedenosti primorani premestiti v druge bolnišnice po državi, in sicer v Ljubljano, na Ptuj in v Izolo. 

Prosen ne ve, čemu bi lahko pripisali takšen priliv novih bolnikov minuli konec tedna, saj se je že zdelo, da so na zeleni veji. "Nekako se vseeno ponuja neka logična razlaga, da je bilo dobrih 10 dni pred tem martinovanje in številni dogodki okoli tega," je dejal. S strahom pogleduje v veseli december, zato je državljane pozval k upoštevanju vseh samozaščitnih ukrepov. "Upam, da veselemu decembru ne bo sledil žalostni januar", je dodal. 

"Vsi pacienti s covidno boleznijo, ki imajo hujši potek, definitivno pa vsi, ki potrebujejo kisik, so lahko bili sprejeti," je še pojasnil. Drugače pa je pri bolnikih, ki nimajo covida-19. Tu je prag na žalost višji, je priznal. Za zdaj jim uspe obravnavati vse bolnike, ki so v neposredni življenjski nevarnosti, drugi sprejemi pa so omejeni. 

V urgentnem centru so sicer že preizkusili kar nekaj hitrih antigenskih testov, ki pokažejo rezultat v nekaj minutah. Prosen je opozoril na razlike v kakovosti in učinkovitosti. 

V SB Slovenj Gradec so zmogljivosti za covid bolnike zapolnjene

Medtem so vse zmogljivosti na oddelku za bolnike s covidom-19 v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec zapolnjene. Trenutno tam zdravijo 57 bolnikov, od tega jih je osem na intenzivnem zdravljenju. Na navadnem oddelku z bolniki, ki prebolevajo covid-19, je povprečna starost 73 let, 67 odstotkov vseh pa je moških. Večina bolnikov na navadnem oddelku oz. 88 odstotkov ima več kot tri pomembna spremljajoča kronična obolenja, so sporočili iz bolnišnice.

Tudi med bolniki na oddelku za intenzivno zdravljenje prevladujejo moški, teh je 62 odstotkov, povprečna starost bolnikov pa je 67 let. Tudi med temi bolniki jih ima 62 odstotkov več kot tri pomembna spremljajoča kronična obolenja, so navedli v bolnišnici.

V bolnišnici ponovno beležijo povečano število okužb med zaposlenimi, saj je trenutno odsotnih kar 53 zaposlenih. V koroški bolnišnici so sicer v torek testirali 87 oseb s sumom na okužbo z novim koronavirusom in ob tem potrdili 20 okužb

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.48

DZ potrdil šesti protikoronski zakon

DZ je potrdil šesti protikoronski zakon, ki ga je vlada pripravila z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije covida-19. Poglavitna novost je delno kritje fiksnih stroškov tistih podjetij, ki jim bodo prihodki zaradi epidemije upadli za najmanj 30 odstotkov. Skupna vrednost ukrepov je ena milijarda evrov.

19.07

Hitro testiranje v DSO

Minister Gantar je danes v uradnem listu objavil spremembe in dopolnitve odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki med drugim ureja izvajanje hitrih testov tudi v socialnih zavodih. Tako bodo morali izvajalci zdravstvenih storitev in socialni zavodi zagotavljati redno testiranje oseb, ki delajo pri njih, na prisotnost novega koronavirusa. V socialnih zavodih pa testiranje izvajajo na ravni celotnega socialnega zavoda. Testiranje oseb, ki delajo pri njih in so okužbo prebolele v zadnjih treh mesecih, ni obvezno.

19.06

Župan občine Ravne: Če se situacija poslabša, bi bili hitri testi smiselni

Epidemiološke razmere v občini Ravne na Koroškem trenutno niso zelo kritične, če pa bi se stanje zelo poslabšalo, bi bilo financiranje hitrih testov za občane smiseln ukrep, je na srečanju z občani na daljavo dejal ravenski župan Tomaž Rožen. Sodelovanje z NIJZ je ocenil kot dobro, a si na občini želijo bolj konkretnih podatkov o žariščih.

19.06

Nove okužbe s koronavirusom tudi v domu upokojencev v Idriji

Prve okužbe z novim koronavirusom so potrdili tudi v Domu upokojencev Idrija v enoti Idrija. Okuženih je sedem zaposlenih in šest stanovalcev, ki so jih že premestili v rdečo cono in imajo blage znake bolezni covid-19 ali so brez njih. Danes so izvedli še testiranje vseh drugih stanovalcev v tej enoti, so sporočili iz štaba Civilne zaščite.

19.05

Mobilne nastanitvene enote

Ministrstvo za zdravje je na spletni strani objavilo seznam 22 izbranih prijaviteljev na javnem razpisu za nabavo mobilnih nastanitvenih oziroma filtrskih enot skupaj z ustrezno opremo. Javni socialnovarstveni zavodi se bodo lahko s pomočjo mobilnih enot učinkoviteje organizirali pri obvladovanja epidemioloških razmer.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borec91
08. 12. 2020 21.20
virus se najbol siri v dso od tam pa ga zaposleni raznasajo tud v gospodarstvo poznam vsaj 2 primera ko sta zeni ki delata v dso okuzili moza ki dela v firmi al pa direktorja ki ga je okuzila zena ki dela v bolnici tako da nehajte z temi lazmi
Krta?a 21
25. 11. 2020 21.47
+3
Pravkar parlament izglasoval diktaturo. Ne morš verjet kam smo prišli....
pomlad 2020
25. 11. 2020 21.51
+0
@Krtača , o čem govoriš? So nas dokončno zaprli?
WEF_DOWN
26. 11. 2020 08.45
junij66
25. 11. 2020 21.27
-2
Najbolj važno pa je da zlatan čordič javno poziva k zbiranju podpisov za razpis referenduma o Slovenski vojski. Podpise pa zbirata stranka SD in levica. Kako in ali sploh bosta ti dve parl.stranki obdosodile čordičevo nadlegovanje g.Kreka. Po moje ne.Vrana vrani ne iskljuje oči.
deltex
25. 11. 2020 21.46
+3
Zlatko ni problem te države, verjemi, on se samo po nepotrebnem izpostavlja. Zaradi njega nimamo največ mrtvih v epidemiji, Krek je mnogo bolj odgovoren in mu Zlatko prav pride za odvračanje pozornosti od pravih problemov. To, kar želiš v bistvu tudi ti.
Bukovlist
25. 11. 2020 21.10
+1
Popolna izolacija DSO z osebjem za mesec dni. Zagotoviti zadostno število ljudi. Vpoklic javnih uslužbencev v pomoč in vso ostalo logistiko.
7a7a
25. 11. 2020 21.09
+0
Edino kar je pametnega naredla ta vlada je to,da je zaprla konfine!!! no chemtrails!!!! ne hodi u naš zračni prostor!!!!
J Mav
25. 11. 2020 21.07
+1
Prosimo poštene podatke.
pomlad 2020
25. 11. 2020 21.02
-1
Minister Gantar je zrel za odstop. Popolnoma nesposoben in odgovoren za porazno stanje. Najlažje je zahtevati zapiranja, sam pa ni sposoben urediti, da bi bilo na razpolago dovolj hitrih testov za testiranje zaposlenih v DSO-jih in v zdravstvu! Minister Gantar, pod vaš resor spada tudi duševno zdravje, ki je temeljnega pomena. Tudi na tej črti si pogrnil!
Bukovlist
25. 11. 2020 21.01
-4
Kako lahko ta delavna nesnaga tako okuži Slovenijo?
Obala31
25. 11. 2020 21.51
+2
Kollerik
25. 11. 2020 20.53
+1
NIJZ ima prav, seveda pa to raznim pametnjakovičem noče iti v glavo, saj reskiramo svoje zdravje delavci in ne oni! Morali bi zaustaviti gospodarstvo za najmanj 10 dni, pa četudi neplačano. Tako kot v prvem valu pomladi. Nekaj pa je tudi na tem, da imamo ljudje že vsega poln kufer in nekateri se ne držijo pravil.
Martens1
25. 11. 2020 20.56
+0
Misolinkomasa
25. 11. 2020 20.58
+4
Če bi država rekla, da se v tem času zaprtja oprostijo najemnine, stroške, plače zaposlene ipd. Se tud strinjam, da naj se zapre za 10 dni. Ampak seveda to se nikoli ne bo zgodilo.
Bukovlist
25. 11. 2020 21.03
+1
Michael Jordan
25. 11. 2020 21.03
+0
kaka velika večina, morda par posameznikov...jaz v zadnjem tednu dni enga nisem videl, ki se jih ne bi!!! Enga poudarjam!!!
Martens1
25. 11. 2020 21.14
Že maska pod nosom je neupoštevanje priporočil.. In koliko je takšnih? A dihamo večinoma skozi nos, ne usta..
Ultra bass
25. 11. 2020 20.50
+4
Edina stvar, ki jo mora diktatorski režim storiti za to, da iz naroda naredi sužnje je, da ga konstantno drži v strahu. Če si lahko zamisli in izpelje to kako prestrašiti narod ga lahko prisili, da počne karkoli si želi.
bojer
25. 11. 2020 20.42
+5
Nekateri pravijo, da je eden od razlogov neumirjanja stanja tudi nedavno martinovanje. Dobro, domovi za starostnike so že nekaj časa zaprti za obiske, vsaj naj bi bili. Torej kdo vnaša virus v domove???
Jabkica123
25. 11. 2020 20.45
+2
Dohtari, ki se ocitno ne drzijo tega ka nam bluzijo da naj delamo
srebrnibreg
25. 11. 2020 20.52
+2
Za te kekce imajo na Koroškem okrog Prevalj in Črne kjer bi naj bilo največ okuženih ogromno vinogradov pa so na veliko martinovali.
jurko00
25. 11. 2020 20.41
+4
Na podlagi katerih izsledkov naj bi za širjenje bile krive delovne organizacije ? Seveda, da večina obolelih kot vzrok navede delovno organizacijo, saj si ne upajo navesti pravega vzroka okužbe, ki pa je čisto drugačen; druženje s prijatelji, proslavljanje družinskih obletnic, tudi kljub prepovedi zadrževanje pred ali v gostinskih lokalih ipd. Najbolj ozaveščeni so z ukrepi delodajalci in jih spoštujejo, saj si ne morejo privoščiti zaprtja podjetja in s tem povezanega izpada dohodka.
SDS Kopriva
25. 11. 2020 20.32
+3
Nekoč bo današnji čas v učbenikih česa ne smeš narediti ko se pojavi prehladno obolenje / virus Corona.
franceprešeren8
25. 11. 2020 20.31
+1
ne skrbite skeptiki, dvomljivci, manipulatorji in podobni , dokler nas je dovolj odgovornih lahko dvomite in se nam posmehujete, ko bo vas več kot nas pa nastopijo težave, ko se tudi vi ne boste več smejali in plju vali vse naokrog...
SDS Kopriva
25. 11. 2020 20.30
+2
Po mojih ocenah se na NIJZ širi uporaba metadona zato takšni ukrepi.
Riko 33
25. 11. 2020 20.30
+8
Ja kje pa se bo širu če ne po fabrkah in državnih ustanovah. Vse ostalo je zaprto. To lahko napove se moj 7 letni sin bumbarji nesposobni. Zdej pa briši.
Hitri78
25. 11. 2020 20.28
+1
Ja itak se ne držimo ukrepov ker so neživljenski podkrepljeni z grožnjami belčkev . Smo pač nekateri družabni in mislimo z svojo glavo ne pa ovce ovce ki čakajo kaj jim bo rekel njihov veliki vodja. Ker po njegovem tisto kar on neve se nesplača ali pa nesme vedeti
franceprešeren8
25. 11. 2020 20.28
-2
zakaj na tem portalu ne povedo, da so Švedi ugotovili. da njihov pristop ni ok in morajo uvesti strožje ukrepe, če.želijo uspeti...tukaj morda ščitijo Potrčkote in njih folozofijo zarote...
SDS Kopriva
25. 11. 2020 20.32
+0
Beri Nova TV pa pejt v cerkev malo na hostija zabavo.
Soul
25. 11. 2020 20.27
+3
Še malo pa,bo 10.tisoč testiranih.Predpriprave za cepivo,če ne gre drugače,pa na silo.
7a7a
25. 11. 2020 20.25
+4
življenje nima smisla u tem sistemu!!!!! bolje zgoreti kot zbledeti!!!! Slovenci smo hudo manipulirani z visoko frekvencno tehnologijo!!!! verjemite.... neki ne štima
Bukovlist
25. 11. 2020 21.06