Korona

2410 novih okužb, podaljšane omejitve pri verskih obredih in kulturnih ustanovah

Ljubljana, 30. 12. 2020 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
821

V torek so v Sloveniji opravili 5764 PCR-testov in 7402 hitrih antigenskih testov (HAT). Skupno torej nekaj več kot 13.000 testiranj. Okužbo so skupno potrdili pri 2410 osebah. Pri PCR-testih je bil delež pozitivnih 32,1-odstoten, pri HAT pa 7,6-odstoten. Umrlo je 34 covidnih bolnikov. Medtem je v Slovenijo prispela druga pošiljka s 6825 odmerki cepiva proti covidu-19. Ti odmerki bodo namenjeni predvsem za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev v bolnišnicah.

Hitri antigenski test (HAT)
Hitri antigenski test (HAT) FOTO: Shutterstock

V Sloveniji so v torek opravili 13.166 hitrih in PCR-testov ter potrdili 2410 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 1172 bolnikov s covidom-19, od tega 210 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 98 bolnikov, 34 jih je umrlo.

Po podatkih vlade so opravili 5764 PCR-testov in z njimi potrdili 1848 okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je tako znašal 32,1 odstotka. Poleg tega so opravili 7402 hitrih testov in potrdili 562 okužbe, kar znaša 7,6 odstotka.

Skupno število bolnikov, ki so v torek potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 1172 oz. dva več kot v ponedeljek. Na oddelkih intenzivne nege so zdravili 210 oseb, kar je 12 več kot v ponedeljek, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin.

V torek so iz bolnišnične oskrbe odpustili 98 covidnih bolnikov, v bolnišnice pa so skupaj sprejeli 123 oseb. V ponedeljek pa so na novo sprejeli 135, odpustili pa 157 bolnikov. V torek sta umrli dve osebi manj kot v ponedeljek, iz bolnišnic pa so odpustili 59 oseb manj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub temu pa je število zasedenih postelj v zadnjih dveh dneh nekoliko nižje, pri čemer po Kacinovih besedah pričakujejo tak trend tudi v prihodnje. Po drugi strani pa je v zadnjih dneh več težjih potekov bolezni in več zasedenih intenzivnih postelj, a Kacin pričakuje, da se bo zaradi začetka cepljenja tudi to število v prihodnjih tednih močno zamejilo.

Med 34 covidnimi bolniki jih je sicer 23 umrlo v bolnišnicah in 11 v domovih za starejše.

V Koroškem domu starostnikov Črneče pri Dravogradu so ugotovili nove okužbe, tokrat na oddelku C, kjer okužb z novim koronavirusom doslej še niso zaznali. Okuženih je kar 60 stanovalcev doma in nekaj zaposlenih, piše spletni Večer.

Primerjava 14-dnevnega števila potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev po statističnih regijah pokaže najslabšo epidemiološko sliko v posavski regiji (1609 primerov), sledita jugovzhodna Slovenija (1424 primerov) in pomurska regija (1192). Najmanj okužb glede na 14-dnevno pojavnost je na Goriškem (555), Gorenjskem (664) in osrednjeslovenski regiji (730).

Glede na število novih okužb izstopajo občine Ajdovščina (29), Brežice (42), Celje (45), Črnomelj (29), Domžale (52), Dravograd (64), Ilirska Bistrica (50), Koper (71), Krško (55), Medvode (21) in Metlika (27). Po Kacinovih besedah so v torek v Novem mestu potrdili kar 106 novih okužb, kar je več kot v Mariboru. Piran ima 20 novookuženih več, Ptuj 30, Šentjur 33, Sevnica 29, Sežana 34, Slovenska Bistrica 33, Šmarješke Toplice 21, Trbovlje 21, Tržič 20, Velenje 33, Zagorje ob Savi 29, Žalec pa 23.

V Ljubljani je bilo novih okužb v torek 186, v Mariboru pa je bila na novo potrjena 101 okužba.

Po podatkih vlade je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb 1345, 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pa znaša 900. Po oceni Covid-19 Sledilnika je v državi 19.284 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Povprečje potrjenih primerov zadnjih sedem dni znaša 1389.

Kacin je na današnji novinarski konferenci spregovoril tudi o pomembnosti hitrega testiranja, ki po njegovih besedah veliko prispeva k zamejevanju epidemije covida-19. S sprejemom sedmega protikoronskega paketa pa so po njegovih besedah dobili podlago za nadomestilo stroškov, povezanih s hitrimi testi. To pomeni, da bodo še lažje organizirali testiranje tudi v proizvodnih in drugih obratih. Ministrstvo za zdravje ima seznam več kot stotih mobilnih ekip, ki lahko hodijo po terenu in opravljajo testiranje, je dodal vladni govorec.

Za osebe, ki za 48 ur potujejo na Hrvaško zaradi pomoči ob torkovem rušilnem potresu, je po novem vstop v Slovenijo mogoč brez karantene ali negativnega testa na koronavirus, je na današnji novinarski konferenci še povedal Kacin. To po besedah poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana velja samo za organizirano pomoč.

Vlada do 12. januarja podaljšala omejitve pri verskih obredih in kulturnih ustanovah

Vlada je sicer že v soboto navedena odloka podaljšala do 5. januarja. Še naprej bo tako veljala začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. So pa od sobote med izjemami poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije.

Ti bodo svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in v primorsko-notranjski statistični regiji. Pri tem veljajo enaki pogoji in omejitve kot za knjižnice.

Skladno z odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa se verske obrede lahko opravlja pod strogimi omejitvami. Verske skupnosti morajo tako še naprej skrbeti za minimalni možni stik med člani cerkva oziroma drugih verskih skupnosti, redno prezračevanje ali ustrezno ventilacijo verskih objektov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, obvezno nošenje zaščitnih mask ter razkuževanje rok za člane cerkva oziroma drugih verskih skupnosti ob vstopu in izstopu iz verskih objektov.

V zaprtih prostorih je tako na 30 kvadratnih metrih lahko ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, pa morajo ohranjati razdaljo metra in pol. Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, je v njem lahko en verski uslužbenec in en udeleženec, več pa le v primeru, da so iz skupnega gospodinjstva.

Smiselno se morajo upoštevati tudi vsa splošno veljavna higienska priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom.

Druga pošiljka s 6825 odmerki cepiva

Marta Grgič Vitek
Marta Grgič Vitek FOTO: POP TV

V Slovenijo je danes prispela druga pošiljka s 6825 odmerki cepiva proti covidu-19, je na novinarski konferenci sporočila nacionalna koordinatorica programa cepljenja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek. Ti odmerki bodo namenjeni predvsem za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev v bolnišnicah.

Prve zaposlene v zdravstvenih zavodih so cepili že v zadnjih dneh z odmerki iz prve pošiljke cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha. Večji del 9750 odmerkov iz pošiljke, ki je v Slovenijo prispela v soboto, pa so porabili za cepljenje stanovalcev v domovih za starejše, ki covida-19 še niso preboleli.

"Domovi za ostarele so prejeli 9200 odmerkov, in sicer 8600 za oskrbovance in 600 za zaposlene, 550 odmerkov pa so prejele bolnišnice. Večina odmerkov je bila porabljena že prvi dan," je danes razdelitev prve pošiljke cepiva pojasnila Grgič Vitkova.

"Zelo sem zadovoljna, da se je cepljenje v Sloveniji začelo tako uspešno. Vse je šlo po načrtih," je ocenila Grgič Vitkova. Prvo pošiljko cepiva je NIJZ takoj razdelil na 79 dostavnih mest, in sicer 12 bolnišnic in 67 zdravstvenih domov.

Prvi cilji, ki jih želijo doseči s cepljenjem, so zmanjšanje umrljivosti zaradi covida-19, izboljšanje zdravstvenega stanja in zmanjšanje števila najtežjih potekov bolezni, da bi razbremenili zdravstveni sistem.

Prednostne skupine za cepljenje so najprej zdravstveni delavci, oskrbovanci domov za starejše in tam zaposleni, nato postopoma sledijo starejši od 80, 70 in 60 let, kronični bolniki in nujne službe v državi.

Spomnila je, da je Pfizerjevo cepivo za zdaj edino registrirano v EU in da je glede na rezultate kliničnih raziskav zelo varno in zelo učinkovito. Vsi varnostni kriteriji, ki jih zahtevajo regulatorji so bili doseženi. Vključenih je bilo več kot 40.000 preiskovancev, ki so dobro prenašali cepivo, nekaj več je bilo le poročanja o utrujenosti in glavobolu.

Najbolj pogosti stranski učinki pri cepljenih osebah so bili bolečina na mestu cepljenja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica in povišana telesna temperatura, je naštela. Po njenih besedah gre za blage in zmerne učinke, ki so izzveneli v nekaj dneh.

Cepivo je zelo učinkovito in v 95 odstotkih preprečuje pojav bolezni covid-19, zaščita pa je vzpostavljena okoli sedem dni po drugem odmerku. Učinkovitost je zelo podobna ne glede na starost in spol, nekaj nižja je le v višji starosti, je še pojasnila.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.02

Vlada do 12. januarja podaljšala omejitve pri verskih obredih in kulturnih ustanovah

Vlada je na današnji dopisni seji do torka, 12. januarja, podaljšala veljavnost odlokov o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode in o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. Podaljšanje veljavnosti odlokov je vlada utemeljila s trenutno epidemiološko situacijo v državi.

16.17

Zavod za zaposlovanje izplačal skoraj za tri milijone evrov pomoči

Zavod RS za zaposlovanje je danes izplačal skoraj tri milijone evrov sredstev za koronske ukrepe karantene oz. višje sile in skrajšanega delovnega časa. Večji del sredstev, 2,64 milijona evrov, je šlo za slednji ukrep, je zavod objavil na spletni strani.

13.39

Zdravstveni domovi beležijo interes za cepljenje proti covidu-19

V zdravstvenih domovih že zbirajo prijave za cepljenje proti covidu-19, ki jim bodo v prihodnjih tednih pomagale pri organizaciji cepljenja najranljivejših skupin. Na Gorenjskem jih bodo prek spletnega obrazca in telefona začeli zbirati prihodnji teden, mariborski zdravstveni dom pa bo s prijavami začel v četrtek. Interes beležijo tudi v Ljubljani.

12.23

Popoldne razprava o protikoronskih ukrepov

Vlada v ožji sestavi bo popoldne na Brdu pri Kranju skupaj s svetovalno skupino na podlagi najnovejših epidemioloških podatkov ponovno razpravljala o ukrepih za obvladovanje epidemije covida-19, med drugim glede vračanja v šole in omejitev med novoletnimi prazniki, je na novinarski konferenci napovedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (821)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jermen
31. 12. 2020 10.25
+2
Zakaj policijska ura, ce ta sistem ne deluje. V bosni nihce mask3 ne nosi gostilne restavracije nakupovalni centri vse odprto(ne smejo si privoscit lockdowna-eu njih ne financira). Ampak smesno ko gledam svetovno statisko o okuzenih je bistveno veliko manj okuzenih. Normalno da smo okuzeni ce smo zaprti v zaprtih prostorih kot v zajcnikih. Bosna ima vecjo svobodo kot mi
king11c
30. 12. 2020 21.40
+1
Policijska ura vse zaprto..mater res deluje😂😂
dirtmcgirt
30. 12. 2020 20.52
+2
folk ne bo nč naredu za zdravje, absolutno nič. samo maske bodo nosil da ne dbijo kazni to je pa vse. v trgovinah kjer so varnsotniki zraven še tm si ne razkužujejo rok, kjer pa varnostnikov ni pa popolna brezbrižnost. da si ne boste ob novem letu voščil veliko zdravja, ker ste popolni packi glede higiene.
Zdravko Babić
30. 12. 2020 20.55
+4
Že prej si niso umivali rok v trgovskih centrih po uriniranju. Bljek
InterReflectlons
30. 12. 2020 20.46
+3
Leta 2029 se kar pripravite! Ker se leta 2009 in leta 2019 ni in ne bo vaksiniralo dovolj populacije, bo iz kitajskih laboratorijev prišla kuga. Očitno bodo potrebovali kaj bolj konkretnega, če bodo hoteli doseči visoko stopnjo vaksinacije!
Uporabnik437802
30. 12. 2020 20.24
+5
Evo, prvi cepljeni💉, ki je podlegel po cepljenju..... itak, da pravijo od starosti8️⃣0️⃣, kar je zelo zanimivo kajti do sedaj so vsi 80 letniki umirali za covidom👾🤔
Zdravko Babić
30. 12. 2020 20.32
+0
Misliš od demence in milijon pridruženih bolezni? Kaj pa če bi umrl 3 min pred cepljenjem? A bi ga potem cepili?
Zdravko Babić
30. 12. 2020 20.57
+1
Pišem glede lažne novice o smrti Švicarja po cepljeju btw
Zdravko Babić
30. 12. 2020 21.00
+1
(Reuters) - Švicarski regulator za zdravila je v sredo sporočil, da ne vidi povezave med smrtjo 91-letne osebe v kantonu Luzern in cepivom COVID-19 in dodal, da je pokojnik pred cepljenjem trpel zaradi več bolezni.
marston
30. 12. 2020 21.45
+2
InterReflectlons
30. 12. 2020 20.10
+4
nature.com, meni se zdi, da ProPlus ravno z molčečnostjo o tej smrti v Švici dokazuje, da je oseba res umrla od cepiva. Mislijo, da bodo z molčečnostjo poslabšali zadevo, a bistvo delajo ravno obratno. Z molčečnostjo dokazujejo, da je oseba v Švici res umrla kot posledica cepljenja.
InterReflectlons
30. 12. 2020 20.16
-1
InterReflectlons
30. 12. 2020 20.17
+1
Potem naj napišejo:"Oseba umrla po cepljenju. A je vzrok res cepivo, še raziskujejo?"
Rock8
30. 12. 2020 20.21
+1
Kuku456
30. 12. 2020 20.10
+10
Dost je teh omejite na obcine regije in policijsko uro..
nacionale
30. 12. 2020 20.05
+2
Kak je pa z kolesarji, je kolesarjenje zdaj tudi omejeno...
Zdravko Babić
30. 12. 2020 20.05
-2
Na strani Corona – največja prevara stoletja, ki ji sledi več kot 8500 uporabnikov facebooka, so 27. decembra komentirali razliko v dolžini las Bojane Beović, vodje vladne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, na dveh različnih posnetkih in na tej podlagi namigovali, da se dejansko ni cepila. Beovićeva je za Razkrinkavanje.si potrdila, da je 27. decembra prejela odmerek cepiva proti novemu koronavirusu. Zanikala je ugibanja, da cepljenje ni bilo pristno. Z UKC Ljubljana so Razkrinkavanju.si posredovali izvirno fotografijo cepljenja Beovićeve, ki je pozneje zakrožila po družbenih omrežjih. Pojasnili so, da je fotografijo 27. decembra posnel vodja njihove službe za odnose z javnostmi. To dokazujejo tudi metapodatki izvirne fotografije, pridobljeni z dvema orodjema. Fotografija Bojane Beović med cepljenjem proti novemu koronavirusu je pristna in je bila posneta 27. decembra. To je za Razkrinkavanje.si potrdila tudi Beovićeva. Za dvom o resničnosti njenega cepljenja proti covidu-19 zaradi navidezne razlike v dolžini njenih las na dveh različnih posnetkih ni dokazov.
juresmax1
31. 12. 2020 18.32
Tudi jaz imam zjutraj čisto drugačno frizuro kot zvečer, pa sem do sedaj mislil, da sem še vedno jaz, sedaj ko berem te twiteraše pa nisem več prepričen.
rogla
30. 12. 2020 20.01
-5
Če bi upoštevali stroko, bi nam bilo vsaj nekaj prihranjenega. Mnogi ne vedo za trpljenje tistih, ki jih je bolezen doletela. Upoštevajmo priporočila medicinske stroke!
Zdravko Babić
30. 12. 2020 20.03
+0
InterReflectlons
30. 12. 2020 20.20
+4
Rogla, komu naj jaz verjamem, znancem, ki so preboleli in rekli:"Covid ni nič takega, kot neka gripa." ali enim stricem na televiziji!?
rogla
30. 12. 2020 20.29
-1
Potreben je le vpogled v oddelek s korona bolniki. Nobeden komentar ne bo več potreben. Verjemite!
Zdravko Babić
30. 12. 2020 20.30
-1
Bo še veselo v tretjem valu. Me zanima kje bomo dobili rezerve v zdravstvu pri toliko okuženih...
slovenc59
30. 12. 2020 21.44
+3
Nehite tolk s to corono ! Kdor je ne bo prebolel, je pač ne bo ! Ni pa treba zato cele nacije zapirat pa take škode delat na svet ! Narava je zmerom poskrbela za selekcijo ! In tu noben ukrep nič ne pomaga ! Pa se lahko zdr ministr pa PM pa Kaco šopirijo kolk se hoćjo !
juresmax1
01. 01. 2021 10.14
Verjemi obojim, za nekatere je pač kot gripa za nekatere bolezen ki pušča hude posledice, za nekatere smrt. Pa menda znaš poslušat strokovnjake in to z vsega sveta: 80 procentov jih zboli za blago obliko, 20 za težjo, od teh 7 za zelo hudo in med 3 in 4 procentov jih unre. Problem v primerjavi z gripo je izredna hitrost prenašanja okužbe, zato so številke izredno velike in bolnišnice na robu zloma, a je za to treba bit Anštain, da to razumeš.
*Violate*
30. 12. 2020 19.57
+4
Mislm, da morjo najprej pripraviti kaksen prispevek, kaj sploh cepivo je in osnove imunologije, ker mi je jasno, da ljudje mislijo, da so dobili 130% zdravilo in s trenutkom, k so dobil vso vsebino igle v telo, postanejo nepremagljivi. Zato pa beremo o "k se cepimo, pa bo vsega konc". Jah ne, ne bo. Res, tko k ljudje ne razumejo osnovne statistike, tudi ne vedo, kaj cepivo dejansko je.
Uporabnik1295675
30. 12. 2020 19.47
+0
Ali Karel še vedno nič?So mu jezičk popapcal?
MaksiLopez
30. 12. 2020 19.32
+1
Kjere stevilke. Ma kaka sola, mi bomo imeli 2000ljudi v bolnici in 350 na intenzivni, konec januarja bo 5000mrtvih...ustavne mama res vasim otrokom je krsena ustavna pravica,vsem nam ostalim ni, se posebej ne mrtvim.
Zdravko Babić
30. 12. 2020 19.47
-2
Res je. Važno je, da pravna država funkcionira. Ko bodo pa pregledi ljudi prestavljeni na julij ali avgust bodo pa vsi noreli.
InterReflectlons
30. 12. 2020 19.32
+6
Zame je neodvisni medij ta, kjer ko v Švici umre oseba za cepivom, ne reče ne "mu" in ne "u". Čim več takšnim medijev rabimo v Sloveniji!
Zdravko Babić
30. 12. 2020 20.07
-2
Interpretirate tako kot vam paše. Kje piše, da je zaradi cepiva?
Zdravko Babić
30. 12. 2020 20.10
+0
ZURICH (Reuters) - Švicarski regulator za zdravila je v sredo sporočil, da ne vidi povezave med smrtjo 91-letne osebe v kantonu Luzern in cepivom COVID-19 in dodal, da je pokojnik pred cepljenjem trpel zaradi več bolezni.
Zdravko Babić
30. 12. 2020 20.12
-1
„Pomembno je omeniti, da se bodo resni neželeni dogodki, vključno s smrtnimi primeri, ki niso povezani s cepivom, žal verjetno pojavili s podobno hitrostjo kot pri splošni populaciji starejših in ogroženih posameznikov, ki imajo trenutno prednost pred cepljenjem. Dali so na milijone odmerkov cepiva. Po cepljenju je več ljudi utrpelo alergijske reakcije, čeprav so bili ti incidenti hitro rešeni.
jutri_pa_res
30. 12. 2020 19.31
+2
Isti tip človeka trdi, da neki 80 letnik ni umrl zaradi covida, ampak z njim in bi itak umrl, ko pa je nekdo umrl po cepljenju, pa je krivo cepivo.
Brezdelnež
30. 12. 2020 19.25
+7
kako omejitve pri verskih obredih, če je slovenija edina, v EU, ki ima šole zaprte in cerkve odprte???
Zdravko Babić
30. 12. 2020 19.23
+1
Za razliko od alternativne medicine na znanosti temelječa medicina operira z verjetnostmi, ne z absolutno gotovostjo. Nihče ne more jamčiti, da jo bo nekdo po cepljenju odnesel 100 % brez stranskih učinkov, lahko pa z veliko verjetnostjo rečemo, da hujših zapletov ne bo. Tudi policaj ne jamči, da bo ne bo šlo nič narobe zaradi varnostnega pasu, pa je vseeno obvezno biti privezan, čeprav s tem, da se ne pripneš, za razliko od necepljenja, sploh ne ogrožaš drugih.
M.G.R.
30. 12. 2020 19.18
-3
Po čevlje pa bundo nikakor v muzej pa cerkev pa ni problema?
Zdravko Babić
30. 12. 2020 19.16
+1
Sosledje pojavov še ne pomeni, da je en pojav povzročil drugega. Ali povedano s primeri: * Jaz poznam pa nekoga, ki se je cepil, pa mu nič ni, ampak to še nič ne pomeni. Lahko pa pogledamo statistiko. * Jaz poznam nekoga, ki je šel menjat gume, mesec kasneje pa je dobil iPad. To še ne pomeni, da menjanje gum povzroči, da dobiš iPad. * Prijatelj ima 2 otroka. Oba je dal cepiti. Oba otroka sta kmalu zatem shodila. Je tudi to posledica cepljenja? * Nekoga je tri minute pred načrtovanim cepljenjem zadela kap (seveda ga potem niso cepili). Če bi ga zadela kap tri minute po cepljenju, bi pa nekateri hitro kap pripisali cepivu, ampak to bi bilo napačno sklepanje.
jutri_pa_res
30. 12. 2020 19.21
+0
Žal pa neuki ljudje takšne primere pograbijo z vsemi štirimi. Statistiko pa seveda imajo za največjo laž.
oježeš
30. 12. 2020 19.12
+2
Če so testi tako sigurni kot so bili pri Poljskih smučarskih skakalcih, potem je vprašanje kako visoka je v resnici okužba. Zdaj ne vem ali se samo meni tako na hitro zazdi, da je ob vseh ukrepih, vedno več okužb ali bi bilo boljše, če bi pisali o procentih na 10.000 ali 100.000 ljudi?