Korona

Potrdili 356 okužb, Topolšica bi lahko postala centralna covid bolnišnica

Ljubljana, 07. 10. 2020 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Neža Pušnik, Mirko Vorkapić
Komentarji
2424

Pristojni so v torek potrdili največje število novih primerov do zdaj, in sicer 356. Opravili so 3998 testiranj, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 8,9-odstoten. Hospitaliziranih je 122 ljudi, na intenzivni enoti jih je 22. Direktor klinike Golnik Aleš Rozman je dejal, da bi do konca meseca lahko potrebovali 300 bolniških postelj, opozoril pa je tudi na pomanjkanje zdravstvenega kadra zaradi karanten in samoizolacij. Razmere so trenutno najhujše na Koroškem, kjer so Črno na Koroškem razglasili za ogroženo območje. Da je govora tudi o tem, da bi Topolšica postala centralna covid bolnišnica v Sloveniji, pa je potrdil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Toda direktor bolnišnice nad idejo ni navdušen.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Iskanje novih kapacitet
    03:40
    Iz 24UR ZVEČER: Iskanje novih kapacitet
  • Iz 24UR  ZVEČER: Gost dr. Aleš Rozman o mobilizaciji dodatnih postelj za covid bolnike
    07:35
    Iz 24UR ZVEČER: Gost dr. Aleš Rozman o mobilizaciji dodatnih postelj za covid bolnike
  • Iz 24UR: Težava pomanjkanje kadra
    02:41
    Iz 24UR: Težava pomanjkanje kadra
  • Iz 24UR: Zapolnjenih 70% kapacitet
    03:11
    Iz 24UR: Zapolnjenih 70% kapacitet
  • Iz SVETA: Zaostrovanje razmer v bolnišnicah
    03:31
    Iz SVETA: Zaostrovanje razmer v bolnišnicah
  • Iz SVETA: 356 novih okužb
    02:22
    Iz SVETA: 356 novih okužb
  • Iz SVETA: Novi ukrepi
    02:32
    Iz SVETA: Novi ukrepi
  • Izjava zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja
    01:05
    Izjava zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja
  • Jelko Kacin o Koroški
    00:35
    Jelko Kacin o Koroški
  • Dr. Aleš Rozman o tem, kaj lahko pričakujemo
    01:11
    Dr. Aleš Rozman o tem, kaj lahko pričakujemo

Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da je v večini evropskih držav drugi val hujši kot prvi, ampak da delamo vse za uspešno zajezitev, med drugim smo povečali testiranje. "Včeraj smo opravili samo dva testa manj od 4000," je poudaril minister Gantar.  pregovoril je tudi o problematiki pomanjkanja zdravnikov v slovenski regiji, predvsem zdravnikov družinske medicine. "Žal se mladi za to možnost ne odločajo," je dejal. 

Na današnji dopoldanski tiskovni konferenci sta sodelovala vladni govorec Jelko Kacin in direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman

Nekatere ukrepe bo vlada sprejela danes, nekatere jutri, uveljavljeni pa bodo v petek. Za koroško regijo, kjer poteka vladni obisk, bodo nekatere odločitve morda padle že danes, je povedal Kacin, "saj je vlada tam in je operativna". Dejal je, da se še vedno okužbe širijo na dogodkih, kot so poroke, ob tem pa dodal, da je na Koroškem recimo potekala poroka s 150 udeleženci. "Kot da v nekaterih predelih Slovenije ne poznajo televizije in elektronskih medijev," je dodal. 

Jelko Kacin

"Bolj kot samo število okuženih je pomembna zasedenost bolniških kapacitet. Bolniško oskrbo trenutno potrebuje 122 ljudi, 22 jih je v bolnišnicah na novo," je ob predstavitvi epidemiološke slike povedal Kacin. Na Infekcijski kliniki je trenutno zasedenih 35 postelj. Dodatna težava (poleg omejenosti kapacitet) je širjenje okužb med zdravstvenim osebjem, ki, tako Kacin, ne izvira iz zdravstvenih ustanov. Znova je pozval k nošnji mask, ohranjanju razdalje in higieni rok, poleg tega pa izogibanju trgovskim središčem, če obisk ni nujno potreben. Spomnil je tudi na aplikacijo #OstaniZdrav. "Spomladi smo zmogli biti odgovorni, verjamem, da zmoremo tudi tokrat," je dejal. 

Število okuženih v zadnjih 14 dneh v posamezni regiji
Število okuženih v zadnjih 14 dneh v posamezni regiji FOTO: Vlada RS

14-dnevna incidenca je sicer poskočila na 116,2, najhuje pa je na Koroškem, zato je Kacin vladni obisk v tej regiji označil za srečno okoliščino, saj bodo po njegovem tako lahko hitreje ukrepali in pomagali. 

Razmere v Evropi pa so najslabše v Španiji, na Češkem, v Franciji, na Nizozemskem. Italiji je s spoštovanjem strogih ukrepov uspelo obdržati 14-dnevno incidenco na nizki ravni.

Dr. Aleš Rozman
Dr. Aleš Rozman FOTO: POP TV

Direktor Univerzitetne klinike Golnik Rozman je na tiskovni konferenci želel predstaviti razmere v bolnišnicah po državi. Kot je povedal, je zasedenih že 70 odstotkov kapacitet, ponekod je treba že ukinjati druge programe. "Mislili smo, da bo ozko grlo pomanjkanje postelj, a se je izkazalo, da bo problem pomanjkanje kadra," je povedal Rozman. Kot je dejal, zdravstvene delavce sicer opozarjajo, naj se vedejo odgovorno, naj se v službo ne vozijo skupaj in naj ne pijejo kav v skupnih prostorih. 

"Če izredno stroge ukrepe sprejmemo zdaj, se bo to poznalo šele čez 10–14 dni, ko bomo predvidoma potrebovali 200 bolniških postelj, ki jih za zdaj še nimamo," je še opozoril. Do konca meseca pa bi lahko potrebovali 300 postelj, je še dodal. 

Na Golniku imajo na navadnem oddelku 100-odstotne zasedene postelje, na intenzivnem pa 66-odstotno zasedene. Prvi vdor virusa v bolnišnico je bil, ko so se bolniku pojavili simptomi po hospitalizaciji. Dejal je, da za zdaj pri njih razmere glede kadra sicer še niso kritične. Ker v kliniki obravnavajo tudi bolnike s pljučnim rakom, je opozoril, da kljub dogajanju v povezavi s covid-19 tega ne morejo kar prenehati. "Stopamo v nevarno območje, kar zadeva stabilnost našega zdravstvenega sistema," je še dodal. Pozval je domove za starejše, naj poskrbijo za vzpostavitev rdečih con znotraj domov, saj v bolnišnicah ne bo več dovolj kapacitet za začasno premeščanje oskrbovancev. 

Govor je tudi o tem, da bi bolnišnica v Topolšici postala centralna covid bolnišnica, a Rozman je dejal, da se trudijo, da bi bil vsak oboleli hospitaliziran v bližini svojega doma. Tudi če bo Topolšica vzpostavljena kot centralna bolnišnica za covid-19, po njegovih pojasnilih ne bo mogla biti edina bolnišnica, ki bi zdravila te bolnike, saj imajo premalo postelj.

Kacin je tiskovno konferenco zaključil z besedami: "Tega že dolgo nisem rekel, ampak – čim več ostajajmo doma." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Direktor bolnišnice Topolšica: trenutno nismo v stanju, da bi postali covid bolnišnica

Odzval se je tudi direktor bolnišnice Topolšica Jurij Šorli, ki pa je dejal, da bolnica s kadrom in opremo, kot jo ima trenutno, ni v stanju, da bi lahko postala covid bolnišnica. "Topolšica je lahko zaradi značilnosti samo bolnica s covid bolniki ali brez njih. Mešanje bi bilo nevarno," je opozoril. Kot je povedal, bolnišnica nima kadrov za obravnavo covid bolnikov. Če bi hoteli ugrizniti v tako kislo jabolko kot je kovid, pravijo, bi potrebovali kar okoli 100 medicinskih sester in vsaj 30 zdravnikov. "Topolšica nima niti enega infektologa, ima dva specialista pulmologa in ima 10 internistov . To so gastroenteorologi in kardiologi."

UKC Ljubljana: Smo na meji zmogljivosti

V ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru, kjer je bilo danes zjutraj hospitaliziranih 52 bolnikov s covidom-19, med njimi 12 na negovalnem oddelku, poudarjajo, da so že na meji zmogljivosti. Glede na dogovor bolnišnic pričakujejo, da bo bolnike s covidom sprejemalo več regijskih zdravstvenih ustanov.

Trenutne zmogljivosti so zagotavljali brez večjih krnitev rednega programa, a se zaradi nadaljnje rasti števila okuženih z novim koronavirusom pripravljajo na vnovično krčenje drugih dejavnosti. Število postelj bodo prilagajali potrebam tako kot v prvem valu, ko so se v času največjega števila bolnikov s covidom zapirali drugi oddelki. V začetku aprila, ko je bilo v bolnišnici 59 bolnikov, so pripravili postelje za največ 70 bolnikov. Povprečna ležalna doba bolnika s covidom je bila v prvem valu 16,4 dneva, so zapisali.

Medtem pa so v UKC Maribor povedali, da pri njih zaenkrat še niso zaprli nobenega oddelka, imajo pa več razpršenih žarišč. "Zgolj danes so na kirurgiji odpadle elektivne operacije, ki bi zahtevale kirurško intenzivno terapijo. Vzrok za to so epidemiološke raziskave in testiranja," so pojasnili.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) z namenom zmanjšanja tveganja širjenja okužb z novim koronavirusom stranke prosi, da omejijo svoje obiske na območnih enotah in izpostavah zavoda in pridejo, če je to res nujno potrebno in nimajo znakov okužbe.

Primere potrdili v 109 slovenskih občinah 

Vladni podatki kažejo, da so v torek, 6. oktobra, potrdili 356 okužb in opravili 3998 testiranj, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov 8,9-odstoten. V bolnišnicah je 122 ljudi, intenzivno nego jih potrebuje 22. Domov je odšlo 11 ljudi. Včeraj ni umrl nihče. 

Potrjeni primeri po starostnih skupinah
Potrjeni primeri po starostnih skupinah FOTO: Covid-19 Sledilnik

Najhuje je še vedno v Črni na Koroškem, kjer je potrjenih 48 primerov na 3281 prebivalcev, v CUDV Črna na Koroškem pa 103 (vsi tam živeči nimajo prebivališča v občini). Včeraj, 6. oktobra, so 60 primerov potrdili v Ljubljani, 15 v Kranju, 13 v Mariboru, 11 v Novem mestu, 10 v Velenju, osem pa na Jesenicah. Sedem primerov so potrdili v Radovljici, šest pa v Slovenskih Konjicah, Krškem, Trbovljah, Zagorju ob Savi in Ilirski Bistrici. Pet primerov so potrdili na Ptuju, štiri pa v Škofji Loki, Slovenski Bistrici, občini Hoče -Slivnica, Murski Soboti, Litiji, Slovenj Gradcu, Igu, Postojni in občini Dobrova - Polhov Gradec. Po tri primere pa v Zrečah, na Škofljici, v Tolminu, Medvodah, Šmarju pri Jelšah, Trebnjem, Moravčah, Kopru, Vojniku in Loški dolini. Dva primera pa so potrdili v Celju, Prevaljah, Šentjurju, Rogaški Slatini, Beltincih, Sevnici, Žalcu, Ivančni Gorici, Cerkljah na Gorenjskem, Preboldu, Šenčurju, Dravogradu, Naklem, Železnikih, na Bledu, v Kungoti, Mengšu, Izoli, Majšperku, Makolah, Vidmu in Škocjanu. 

Po eno okužbo so potrdili še po 51 občinah po državi, drugače pa so primere potrdili v kar 109 slovenskih občinah. 

Včeraj je na novinarski konferenci načrt vlade za drugi val predstavil premier Janez Janša. Kot je povedal, smo trenutno v oranžni fazi. Nekateri novi ukrepi bodo veljali od petka, med drugim je Janša omenil strežbo samo sedečim za mizami v gostinskih lokalih, omejitev števila oseb v zaprtih javnih prostorih glede na velikost prostora (denimo v trgovinah, bankah in podobno), omejitev zbiranja ljudi na največ deset z nekaterimi izjemami ter prireditve brez zakusk. Predvidena je tudi prepoved obiskov v posameznih domovih za starejše in bolnišnicah, ki sicer ponekod že velja. Kot je pojasnil Kacin, so se za tako hitro uveljavitev ukrepov odločili, ker je to od njih zahtevala svetovalna skupina za covid-19 ministrstva za zdravje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Danes je sicer začel veljati odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2424)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kamenvrh
10. 10. 2020 21.42
+1
Ozdravele nikjer ne zaznavajo,cez 5000.
LEVAKKKKK
09. 10. 2020 20.44
+1
Brezbrižen narod se dela norca iz nastale situacije, zato HOJS in podrejeni v akcijo. Če je ob glavni cesti pri zasebni hiši parkiranih 10 limuzin se jih ni zbralo samo 10 kot veleva stroka in KACIN, ki ima največ covid gnojnice na letališču-piskru. NA GLAVI.
Ines_70
08. 10. 2020 13.35
Koliko med temi "okuženimi" je zares okuženih...Če bi v prvem valu opravili toliko testiranj, bi bile verjetno številke enako visoke.
borec91
07. 10. 2020 21.59
+2
zdravniki so sramota
Smolapataaka
07. 10. 2020 21.56
+3
Nisem virus skeptik. Verjamem da virus obstaja in je med nami. Bil je že kdove od kdaj in bo še naprej. Dam pa glavo stran, da se 99% ljudi zelo zelo drži ukrepov. Ampak vladujoči nas pa še kar naprej nabijajo. Medtem ko se ravno ti, ki nas najbolj bičajo, najmanj držijo lastno napisanih ukrepov. Kaj ne štima v tej zgodbi? Še najbolj me zanima to, kdo dejansko seje virus med populacijo in zakaj?
robi1971
07. 10. 2020 21.49
+1
Lahko noč. Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan z novimi rekordi glede COVID-19
Smolapataaka
07. 10. 2020 21.40
+3
Tole je postala že totalna norost. Velika večina ljudi nosi maske, tedne in tedne nisem videl enega človeka brez maske v trgovini, na bencinskih, v zaprtih javnih prostorih. Ljudje si razkužujejo roke, velika večina nas ima razkužila s sabo že kar v avtomobilih. Ljudje so se nehali rokovati, držijo distanco, prireditev praktično ni več, ni druženj, ni fešt.... Bolj ko se držimo ukrepov, bolj jih dobivamo po hrbtu od strokovnjakov in "strokovnjakov". In kar naprej poslušamo to trobljenje kako se naj odgovorno vedemo, nosimo maske, si razkužujemo roke, se ne družimo.... PA SAJ SE JIH!!!! V vrtcih ni izbruhov, v šolah ni izbruhov, v gostilnah ni izbruhov, v trgovinah ni izbruhov, na nobeni prireditvi ni bilo izbruha (dokler so še bile), v telovadnicah in fitnesih ni izbruhov, v frizerskih in kozmetičnih salonih, na porokah, na pogrebih.. nikjer ni bilo ENEGA IZBRUHA!!!! PA DAJTE NEHAJTE NAS FARBAT ŽE ENKRAT!!!!
TamauPaTapriden
07. 10. 2020 21.39
+3
A se je Mahnič že kaj spet pohvalil, kako vlada odlično premaguje covid? Smrkavec mali.
dobrdan
07. 10. 2020 21.19
-1
poznam 18letnika-normalno prebolel, dva 25-letnika se okuzila u zrcah-sta obzalovala, imela sta hujsi prehlad; starejsa gospa se okuzila v marcu-ne okusa in vonja ze pol leta; medicinska sestra z jesenic-pravi da ne privosci tega nobenemu. SEPRAVI COVID LAHKO DOBIS SAMO V OBLIKI LAHKEGA PREHLADA AMPAK TUDI MLADIM SE POJAVLA TEZJE DIHANJE, BOLECINE CELEGA TELESA ITN. prosim ne hecajte se s temu in to ni navadn prehlad. usak ima svoj potek bolezni. lp
Josip_L
07. 10. 2020 21.23
+5
Si imel kdaj pravo gripo, ne prehlad? Če si, potem veš, da vsaj teden dni misliš da boš umrl.
SEJBOBOL
07. 10. 2020 21.31
-2
Pametnih je na miljone na tem portalu ... Probejte si pol pa govorte ....
SEJBOBOL
07. 10. 2020 21.31
-2
Haloška ikebana
07. 10. 2020 21.45
+1
Josip, sem probal, pa niti prehlajen nisem bil po okužbi, kakor tudi trije moji sodelavci, ki so bili pozitivni na testu. Torej?
dark horse
07. 10. 2020 21.08
+4
Važno da pop tv dosledno briše objave ki jim niso po godu. Saj bo očitno kmalu nova vlada kjer bo vse drugače in bo vse po starem skratka čudovito
Minijon?ek
07. 10. 2020 20.56
+3
2400 komentarjev......1000 komentatorjev...zdaj pa mi naj eden tukaj od vseh vas pove, koga pozna okuženega, kolko starega in ali je res tako hudo to okužbo pregurat al kaj? Lepo prosim izvolite same uhe so me.
Saloreich
07. 10. 2020 21.05
+11
Ja poznam 2. primera 50 in 60+ potrjena spomladi. Nič, kašelj. Pa veselo na dvotedenskem plačanem dopustu.
fjfjf
07. 10. 2020 21.09
+2
Ja je sosed je bil spomladi je že starejši in je rekel da se je ponoči zbujal ker je razmišljal kako dihati, prav tako sodelovec sicer mlajši cca 10 let od njega pravi da je od vsega najhuje dihanje
Celabuča
07. 10. 2020 21.19
+0
19 let star,bolečina povsod.. Kaj bi rad?
Vangaro Design
07. 10. 2020 21.24
+3
Ne poznam niti enega. Niti enega ne pozna tudi moj krog ljudi. Ožjih in širših.
thetech
07. 10. 2020 21.45
+0
Truth
07. 10. 2020 20.48
+0
Prepoved gibanja med 22 in 5? Pa kdo koga je? Sej takrat je najmanj nevarno na sprehod it. Zdaj se ti folk sploh ne umika. Debatira cez 3 metrsko plocnik , kot da je vse njihovo. Ze zdaj naj zaprejo rdece obcine. Obala se ze polno iz rdece obarvanjh obcin!!
Ines_70
08. 10. 2020 13.39
+1
Najbolj neumna je ta prepoved gibanja. Kaj virus ve, koliko je ura? Do 22 ure spi, potem pa udari na polno, al kaj?
An ban pet podgan
07. 10. 2020 20.41
+7
Proti zavajajočim medijem in politikom bo sedaj možno vložiti toźbo.
prekmurec45
07. 10. 2020 20.40
+7
Kacin govori v imenu vlade, naj se čim manj zadržujemo v trgovinah,... Ok, ampak ta ista vlada je podaljšala delovni čas, trgovin.... Trgovine so odprte 1uro dlje kot so bile pred epidemijo... Razumi kdor more.. Sramota za vlado!!
blazter
07. 10. 2020 20.38
+7
Ne zanikam obstoja Covid-19. , ki je iz družine prehladov, gripe. In po moje tale test išče corona virusna telesa na splošno. In zato je toliko obolelih za covid-19 zblagimi znaki bolezni.
blazter
07. 10. 2020 20.43
+6
Nenehno govoričenje o jesenskem valu se uresničuje. No. In zopet, še vedno, nepripravljeni. Zmerjanje, žaljenje, igrice in kraje . To je verjetno vzelo preveč časa za priprave? Ali pa vse skupaj ni toliko resno in je v ozadju nekaj večjega? Strokovna skupina in njihova priporočila, navodila? Hahaha. Zdravstveni minister?Hahaha. Nič od nič,
testosteron
07. 10. 2020 20.37
+8
bla bla bla....oddelki so zaprti - kje pa potem delajo zdravniki s teh oddelkov ? ...aja pregorevajo ob kofetkanju,...
Slobodan Cvijetinovic
07. 10. 2020 20.35
+3
dane30
07. 10. 2020 20.34
+9
Zakaj niste čez poletje preuredili nekega objekta v bolnišnico, pripeljali osebje , ventilatorje, 500 bolniških postelj in bi tam bili samo covid bolniki. Ostale bolnišnice bi pa skrbele za ostale paciente in bolezni, tako kot vedno so. Vlada je bila "lagano" na morju, zdaj pa neka panika, 6 letniki v vrtcih so vedeli, da bo drugi val oktobra. Žal men to vse bolj smrdi na "zaroto".
druga Švica
07. 10. 2020 20.25
+12
5.10.2020 - WHO, Mike Ryan izjavi da je po njihovih predvidevanjih 10% svetovnega prebivalstva že okuženega. Če je to tako, pmeni da je procentualno smrtnost tega virusa na nivoje gripe !!!!???? WHO Gospodje ne.......!!!!!!
An ban pet podgan
07. 10. 2020 20.20
+13
V članku v 2:40min. 13x ponovijo Covid. Zraven je čudno da ravno danes vse države po Europi poročajo o rekordnih okužbah , zraven pa po vseh medijih po Europi pošejo članke in to ravno danes o cepivu!!! Dajte povejte kako je to mogoče?
An ban pet podgan
07. 10. 2020 20.21
+12
To je kot pisan scenarij kjer so naključja izključena.