Korona

707 novih okužb, 14,4-odstoten delež pozitivnih testov

Ljubljana, 14. 10. 2020 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Neža Pušnik, Anja Kralj, Tina Švajger
Komentarji
4027

V Sloveniji smo v torek zabeležili 707 novih okužb. Opravljena sta bila 4902 testa, tako je delež pozitivnih testov 14,42-odstoten. V bolnišnicah je 210 ljudi, 35 na intenzivni negi. Dve osebi sta umrli. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 202,75. Po besedah vodje intenzivnega oddelka infekcijske klinike Matjaža Jereba je najmlajši bolnik na intenzivnem oddelku star 42 let in nima drugih bolezni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Branko Meh in Mateja Logar o novih ukrepih
    07:22
    Iz 24UR ZVEČER: Branko Meh in Mateja Logar o novih ukrepih
  • Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o sprejetih ukrepih
    04:53
    Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o sprejetih ukrepih
  • Iz 24UR ZVEČER: Novi ukrepi za zajezitev širjenja virusa
    03:57
    Iz 24UR ZVEČER: Novi ukrepi za zajezitev širjenja virusa
  • Janez Janša o novih ukrepih na področju šolanja
    01:11
    Janez Janša o novih ukrepih na področju šolanja
  • Janez Janša o rdečih regijah
    01:10
    Janez Janša o rdečih regijah
  • Janez Janša o ukrepih v državi
    00:51
    Janez Janša o ukrepih v državi
  • Janez Janša o epidemiološki situaciji v državi
    00:56
    Janez Janša o epidemiološki situaciji v državi
  • Iz 24UR: Prozorne zaščitne maske
    02:12
    Iz 24UR: Prozorne zaščitne maske
  • Iz 24UR: Preventivno testiranje?
    03:36
    Iz 24UR: Preventivno testiranje?
  • Iz 24UR: Ogroženost regij
    01:53
    Iz 24UR: Ogroženost regij
  • Iz 24UR: Okužbe tudi med duhovniki
    02:31
    Iz 24UR: Okužbe tudi med duhovniki
  • Iz 24UR: 707 pozitivnih na testiranju
    03:05
    Iz 24UR: 707 pozitivnih na testiranju
  • Iz SVETA: Napovedi so se uresničile
    03:21
    Iz SVETA: Napovedi so se uresničile
  • Iz SVETA: Covid-19 v Sloveniji
    01:26
    Iz SVETA: Covid-19 v Sloveniji
  • Iz SVETA: Vlada odloča o novih ukrepih
    04:20
    Iz SVETA: Vlada odloča o novih ukrepih

V torek, 13. oktobra, smo v Sloveniji opravili 4902 testa, največ do zdaj, in potrdili prav tako največ primerov okužbe z novim koronavirusom doslej, 707. Delež pozitivnih testov je tako 14,42-odstoten.

Hospitaliziranih je 210 ljudi s covidom-19, 35 jih je na intenzivni negi. V zadnjih 24 urah sta umrli dve osebi. Ševilo vseh aktivnih primerov je 4248.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Ljubljani je bilo v torek potrjenih okroglih 100 novih okužb, 38 v Kranju, 25 v Domžalah, ena manj v Radovljici, 19 v Škofji Loki, 18 v Novem mestu, 16 na Jesenicah, 15 v Murski Soboti in Velenju, po 14 pa v Grosuplju, Kamniku in Šentjerneju. V Mengšu so potrdili 13 novih primerov, v Brežicah 11, v Ajdovščini in Medvodah pa po 10.

Devet novih primerov okužb so jih odkrili v Novi Gorici in Trbovljah, osem pa v Tržiču in Železnikih. Še sedem novih imajo na Vrhniki in v Zagorju ob Savi, šest pa v Brezovici, Litiji, Mariboru, Ribnici in Sevnici. Pet novih primerov je v Cerkljah na Gorenjskem, Odrancih, na Prevaljah in Ptuju, pa tudi v Šentjurju, Trebnjem in Žireh.

Potrjeni primeri po starostnih skupinah
V torek beležimo nov neslavni mejnik števila pozitivnih testov, in sicer 707. Opravljenih je bilo 4902 testiranj, delež pozitivnih je tako 14,4 odstotkov. Umrli sta dve osebi. V bolnišnicah se zdravi 210 bolnikov, 35 jih je na intenzivni negi. V primerjavi s ponedeljkom se je število novookuženih tako skoraj podvojilo - statistični podatki kažejo, da naj bi bil okužen že vsak 150. prebivalec Slovenije.

V občinah Bled, Gorenja vas - Poljane, Horjul, Kranjska Gora, Krško, Laško, Mokronog - Trebelno, Ormož, Pivka, Postojna, Slovenj Gradec, Sodražica, Šenčur, Škofljica in Tišina so potrdili po štiri nove okužbe, v občinah Bohinj, Črnomelj, Divača, Dolenjske Toplice, Ilirska Bistrica, Ivančna Gorica, Komenda, Logatec, Mislinja, Moravče, Preddvor, Radlje ob Dravi, Ruše, Slovenska Bistrica, Šempeter - Vrtojba, Škocjan, Šoštanj, Trzin, Zreče, Žalec, Žirovnica in Žužemberk pa po tri.

Občine z dvema novima primeroma so Beltinci, Braslovče, Cerknica, Cerkno, Črenšovci, Dobrova - Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Dravograd, Idrija, Juršinci, Kobarid, Kočevje, Kostanjevica na Krki, Ljubno, Ljutomer, Lukovica, Mežica, Mirna Peč, Mozirje, Oplotnica, Puconci, Rače - Fram, Radeče, Slovenske Konjice, Središče ob Dravi, Straža, Šentilj, Tolmin in Vransko. Občine s po enim novim primerom pa Apače, Borovnica, Črna na Koroškem, Dobrepolje, Duplek, Gorišnica, Gorje, Gornja Radgona, Grad, Hoče - Slivnica, Hrastnik, Ig, Izola, Kidričevo, Kuzma, Loška dolina, Majšperk, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Mirna, Moravske Toplice, Naklo, Podlehnik, Poljčane, Ravne na Koroškem, Renče - Vogrsko, Rogašovci, Rogatec, Starše, Šentrupert, Šmarješke Toplice, Šmartno pri Litiji, Štore, Trnovska vas, Velike Lašče, Vipava, Vodice in Vojnik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev narasla že na 202: najbolj 'rdeči' regiji Gorenjska in Koroška

Število pozitivnih primerov na 100.000 prebivalcev v 14-dnevni incidenci je 202,75, je podatke na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 predstavil vladni govorec Jelko Kacin.

Kazalnik je največji v Gorenjski regiji z 266 primeri, sledi Koroška z 261, tej pa Osrednjeslovenska z 230 primeri, a v številkah po regijah še ni današnjih podatkov o vseh pozitivnih.

V primerjavi z dvema sosednjima državama je 14-dnevna incidenca v Italiji 80, na Hrvaškem 104, a sta podatka za dva dni nazaj.

Ogrožene regije

Številčni izračun iz današnjih podatkov o novo okuženih po besedah vodje intenzivnega oddelka infekcijske klinike Matjaža Jereba kaže, da bo čez nekaj dni potrebno 10 odstotkov danes pozitivnih oseb (to je 70 oseb) sprejeti na navadne bolniške postelje, od teh pa 15 na intenzivne oddelke. Zato postaja kritično število postelj, še bolj pa število primerno usposobljenih zdravstvenih delavcev. Teh se testira več, kar še posebej velja za zdravstveno osebje v intenzivnih oddelkih, ki bi jih testirali po posebnem časovnem modelu, ki bi povečal možnosti evidentiranja asimptomatičnih pozitivnih oseb s covidom. Hitri testi niso zanesljivi in jih v splošnem ni možno uporabljati.

Jereb je poudaril, da bodo zdravstveni delavci opravili svoje delo po vesti in po svojih najboljših sposobnostih, a sami v tem boju ne moremo biti uspešni. Uspešna je lahko samo družba kot celota. Posameznik lahko zdravstveni stroki največ pomaga s tem, da spoštuje preventivne ukrepe, po možnosti ostaja doma in se čim manj giblje v javnosti.

Zaradi polne infekcijske klinike bodo v prihodnjih dneh bolnike začeli nameščati na ortopedsko kliniko. Na intenzivnem oddelku infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana trenutno zdravijo 16 bolnikov s covidom-19, ki so kritično bolni, imajo hudo prizadeta pljuča in dihajo s pomočjo ventilatorja. "Nihče ni varen pred covidom-19, najmlajši bolnik na intenzivi je star 42 let in nima kakšnih drugih bolezni," je pojasnil Jereb.

Na izjemen skok okužb se je za oddajo Svet na Kanalu A odzval tudi direktor Klinike Golnik Aleš Rozman. Na vprašanje, kaj nas torej čaka v prihodnjih dveh tednih, je dejal, da nerad napoveduje prihodnost, svoje informacije, kaj se bo dogajalo, pa da dobi iz poznavanja epidemioloških dogajanj. "Če ni nekega učinkovitega ukrepa, to seveda pomeni, da številke raste. Če pa so ukrepi učinkoviti oziroma je upoštevanje ukrepov učinkovito, potem se začne število okuženih zniževati," je dejal.

V primerjavi s tujino ima Slovenija sicer relativno dobro statistiko kar se zdravljenja tiče, beležimo manj smrtnih žrtev. Kaj to pove o našem zdravstvu? "Glede številke - mi še nismo na koncu epidemije, zato počakajmo, kakšne številke bodo," poudarja Rozman. Boji se namreč, da bodo precej slabše, ko se bo vse skupaj zaključilo. "Zdravstvo lahko dobro funkcionira toliko časa, dokler je znotraj svojih kapacitet in geberitov. Ko pa enkrat prestopimo to mejo, se začne vojna medicina - takrat je izid zdravljenja slabši, ne samo za 'koronapaciente', pač pa tudi paciente z drugimi boleznimi."

Zaskrbljujoče se veča tudi pritisk na bolnišnice. Povprečen čas zdravljenja v intenzivnih oddelkih je 14 dni in več, zato že zmanjkuje postelj, predvsem pa usposobljenega kadra. In ker približno vsak deseti, ki je okužen, potrebuje bolnišnično zdravljenje, petina od teh pa intenzivno nego, bo kapacitet zelo kmalu zmanjkalo. Zato so v bolnišnicah že začeli ukinjati nekatere nenujne preglede in posege.

Ljudje sicer že nekoliko z jezo oziroma strahom poslušajo opozorilo o zapiranju zdravstvenih programov in drugih ukrepih, češ: pol leta se je vedelo, da nas po vsej verjetnosti čaka še drugi val, pa se ni nič storilo glede tega. Kako direktor Klinike Golnik odgovarja na takšne pomisleke? "Če zna kdo izšolati zdravnike in sestre v pol leta, potem smo res nekaj zamudili. Če pa vzamemo to kot dejstvo, da rabimo za enega 'funkcionalnega' zdravnika med šest in deset let, da zna vsaj približno delati - od začetka fakultete, za diplomirano sestro tudi nekje šest let, srednjo medicinsko sestro štiri leta ... potem bo videl, da tega po leta ni bilo zadosti časa, da pripravimo toliko osebja, da bo to lahko obvladovalo," odgovarja Rozman. Kot dodaja, je 'ozko grlo' tukaj osebje in ne toliko oprema, aparature oziroma postelje.

Novi ukrepi torej nedvomno sledijo, a videli smo, da če jih ne upoštevamo, tudi to ne pomaga. Kako optimistično ali pesimistično Rozman torej zre - glede na trenutno klimo - v prihodnost? Ta odgovarja, da je prvi val epidemije nekako vodila stroka in smo imeli, ker nismo natančno vedeli, kaj nas čaka, relativno ostre ukrepe in tudi ljudje so jih zelo spoštovali. "In praktično v dobrem mesecu je prvi val minil, se je ustavil," meni. Drugi val pa po njegovem nekako obvladujejo družbena omrežja in dezinformacije. "In če v ljudeh ni več tega, da bi se ravnali po teh navodilih, da jih ponotranjijo, upoštevajo - ne samo takrat, ko jih gledamo, ampak da sami čutijo, da je treba tako ravnati - potem prihodnost ni prav zelo dobro za nas to zimo," sklene.

Na novi koronavirus pozitivnih pet oskrbovancev DSO Črnomelj

V DSO Črnomelj so vzeli 183 brisov oskrbovancem in 17 brisov zaposlenim. Na covid-19 je pozitivnih pet stanovalcev, prepeljali pa so jih v negovalno bolnišnico Ljubljana. Dom je za obiskovalce do nadaljnjega zaprt, do odvzema kontrolnih brisov pa bodo stanovalci omejeni na bivanje v sobah (predvidoma en teden). Kot so še zapisali v črnomaljskem domu starejših, oskrbovancem omogočajo komunikacijo s sorodniki preko telefona in v sobah izvajajo različne prostočasne dejavnosti.

V Centru za starejše Murska Sobota, ki je enota Doma starejših Rakičan, so po enem tednu brez novih okužb pri ponedeljkovem testiranju potrdili nove okužbe pri devetih stanovalcih. Pri zaposlenih nove okužbe niso bile potrjene. Danes imajo skupno 38 okuženih z novim koronavirusom. V Splošni bolnišnici Murska Sobota pa so za STA povedali, da zdravijo 15 bolnikov s koronavirusno boleznijo. V sivi coni dva, v rdeči 11 in na posteljah za intenzivno nego dva bolnika.

Dom starejših Rakičan
Dom starejših Rakičan FOTO: DSO Rakičan

Po podatkih Covid-19 Sledilnika so prve primere potrdili tudi v DSO Kranjska gora.

Kateri ukrepi sledijo?

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je sicer že sinoči v oddaji 24UR ZVEČER izpostavil, da zapore, kot smo jo imeli spomladi, ne načrtuje nihče. "Konec koncev imamo regije. Nekatere imajo bistveno boljše rezultate kot druge, zato je prav, da tam nekaterih ukrepov ne uveljavljamo," je dejal.

Zadnja faza oranžnega paketa sicer (vsaj v načrtu) pomeni zaporo oziroma karanteno posameznih občin ali regij, splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih, zaprtje gostinskih lokalov, zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za amaterje, omejitev delovanja frizerskih in kozmetičnih salonov na eno stranko na prostor, prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah ter zaprtje nenujnih zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Omenjeni ukrepi iz tretje faze oranžnega paketa so zadnji, ki nas ločijo od rdeče faze in vnovične razglasitve epidemije. Kriterija za 1. paket rdeče faze pa sta 250 hospitaliziranih in 50 ljudi na intenzivnem oddelku.

Kaj pa šole, verski obredi, saloni in fitnesi?

Še vedno je cilj, da se šola dogaja v šolah, dokler je to mogoče, je vladni govorec zatrdil na vprašanje o šolanju na daljavo. Za zdaj velja, da poskušamo šolo nadaljevati na takšen način kot do zdaj, z dodatnimi ukrepi, ki bi preprečili vdor virusa v šole, je pojasnil. Premier Janez Janša je sicer nekaj po 21. uri sporočil, da se je vlada odločila za pouk na daljavo za višje razrede osnovnih šol in srednje šole - vsaj do konca počitnic.

"Osebno mislim, da bodo mnogi, ki ukrepom nasprotujejo, ob številkah, s katerimi bomo soočeni, sami ugotovili, da so pogoji za nadaljevanje dejavnosti v določenih panogah izjemno omejeni," pa je Kacin komentiral kritike nekaterih izvajalcev določenih dejavnosti, ki so pozvali vlado, da njihove dejavnosti izvzame iz ukrepov ali jim povrne stroške neopravljanja dejavnosti.

Kacin: Za zdaj še vedno ostaja cilj, da se šol ne zapira.
Kacin: Za zdaj še vedno ostaja cilj, da se šol ne zapira. FOTO: Aljoša Kravanja

Na vprašanje, ali bi lahko začasno prepovedali verske obrede, je dejal, da je to tudi eden izmed ukrepov, ki bi ga lahko uvedli, a je vse odvisno od celovite razprave na vladi: "Če pa uporabim prispodobo, pa bi rekel, da če je vojna, je vojna za vse." 

Kot je dejal, je še najmanjši problem omejitev na eno osebo v salonih in fitnesov, saj se dejavnost še vedno lahko izvaja." Ko imamo asimptomatično osebo, ki kuži vse naokoli, smo bitko izgubili in tega je bilo doslej že preveč," je sklenil ob misli, da moramo razbremeniti bolnišnice.

Kacin je na današnji novinarski konferenci sicer predstavil tudi različne odločitve članic EU. V prvi vrsti so države sprejele načelni dogovor o priporočilih, vezanih na usklajen pristop do omejevanja prostega gibanja pri prehajanju meja med pandemijo. Dogovorile so se, da mora biti vsakršno omejevanje svobodnega gibanja za zaščito javnega zdravja sorazmerno, nediskriminatorno in začasno. Odpraviti pa ga je treba, takoj ko epidemiološke razmere to dopuščajo.

Sklenjeno je bilo, da morajo države članice sprejem ukrepov načrtovati 48 ur vnaprej, če je možno, preden ti stopijo v veljavo, in da je javnosti potrebno ukrepe napovedati 24 ur vnaprej.

Države so se tudi zavezale, da bodo vsak teden Evropskemu centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) posredovale podatke o številu novih primerov, številu testov in odstotku pozitivnih testov na 100.000 prebivalcev v preteklih 14 dneh. Na podlagi teh podatkov bo pripravljen in tedensko osvežen zemljevid regij v EU, ki bodo glede na tveganost obarvane zeleno, oranžno, rdeče ali sivo, s čimer bo celotna Unija vzpostavila enoten koronski semafor.

Pasica koronavirus oktober

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

15.38

IJS: Vsak okuženi v Sloveniji okuži skoraj dva nova, skupno število novookuženih pa se bo podvojilo v dobrem tednu

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) navajajo, da se je ocenjeno reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi, povzpelo na 1,93. Epidemija pa narašča s podvojitvenim časom 7,4 dneva, kar pomeni, da se bo v dobrem tednu število novookuženih podvojilo.

14.55

Zobozdravniki si ne želijo zapiranja zobozdravstvene dejavnosti

Zobozdravniki si kljub epidemiološkim razmeram ne želijo, da bi zapirali zobozdravstveno dejavnost. Tak ukrep bi v izjemno neugoden položaj postavil vse bolnike, ki so zdaj sredi zdravljenja, in tudi tiste, ki bodo takšno zdravljenje potrebovali v času, ko bi bile ordinacije zaprte in ko bi bila možna le obravnava nujnih stanj, so navedli.

14.54

Seja vlade ob 17. uri na Brdu pri Kranju

Seja vlade, na kateri bodo med drugim odločali o novih ukrepih za zamejitev širjenja novega koronavirusa ter se seznanili z osnutkom proračunskega načrta 2021, bo ob 17. uri v Kongresnem centru Brdo.

13.16

V bolnišnicah ne bodo več sprejemali oskrbovancev iz DSO, ki ne potrebujejo zdravljenja

Iz domov za starejše več ne bodo mogli sprejemati oskrbovancev, pri katerih bi potrdili okužbo, če za sprejem ne bo medicnskih razlogov, torej če ne bodo bolni. Postelje so namreč zapolnjene z bolniki s covidom-19, ki potrebujejo bolniščnično zdravljenje.

12.56

Jereb: Razmišljamo o presejalnem testiranju določenih skupin v zdravstvu

Da bi kar se da omejili širjenje virusa med zdravstvenimi delavci in v zdravstvenih ustanovah nasploh, po besedah Jereba razmišljajo, da bi določene skupine v zdravstvu presejalno testirali. Opozoril je, da obstajajo določeni profili v zdravstvu, kjer je manj kot 10 posameznikov in jih je treba posebej varovati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4027)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tona Iteb
15. 10. 2020 12.49
+5
Kdoje kriv za pandemijo? Spomladi je bil kriv Šarec, pa Čeferin, na koncu pa tudi Kučan! Kdo je sedaj kriv za pandemijo?? Le kdo?
Periot222
15. 10. 2020 09.36
+4
A se kar testirate z neucinkovitimi testi?Banda fasisticna zaradi vas umirajo ljudje z drugimi boleznimi ki jih zdaj ne zdravijo!Položnice pa enake glede na NE DELO SRAM VAS NAJ BO PREJ KOT SLEJ POSTE PADLI S POLOZAJA!
nekaj brezveze
14. 10. 2020 21.58
+2
V wuhanu pa samo 20 okuzenih!!??
hondica
15. 10. 2020 08.06
+1
V celi 1444 milijonski Kitajski...sliši se verjetno.
Antisve?kar
15. 10. 2020 08.10
+3
Las Vegas
15. 10. 2020 20.54
Vemo kdo ga je ven spistu in kdo ima cepivo in zdravilo..
Bučka pa pol krompirja
14. 10. 2020 21.49
+4
Tok novih okužb,ampak jz prov nobenga ne poznam da bi biu pozitiven.nevem kje so ti ljudje.
Belibog
14. 10. 2020 21.48
+5
Cela EU plačuje dopust na HR
JBT
14. 10. 2020 21.44
+6
Slovenija drvi v prepad. Po 70 letih socialistične države, smo dobili komunistično državo.
-4
Spodaj sem dal tale oglas pa sedaj sprašujem kdo so ti primitivni neuravnovešeni osebki kateri so si upali dati zraven minuse? Takoj,da se javite eden za drugim preden bom sam raziskal in vam bo že prepozno. Ve se,da okužbe garantirano širijo biciklistični lgbt primitivci kateri z okuževanjem drugih zdravih ljudi hočejo nekaj brez smisla kljubovati vladi čeprav je jasno,da ne morejo in ne bodo z tem dosegli popolnoma nič. Vlada se le na veliko smeji iz takih trotlov kakor tudi mi vsi ostali pametni slovenci. Zdravstvo pa naj pritisne na vlado za posredovanje policije ter vojske in bicikliste raztira z uporabo fizične sile,ker je to proti državni sovražno nastrojeni akt in ogrožanje človeških življenj. Naj vzamejo vzgled po hrvatih kjer gre patrulja 2.policaja v kontrolo v spremstvu 5.policijskih specialcev. Policaja kršitelja dobro oglobita specialci pa ga vržejo na tla nataknejo lisice vržejo v vozilo in odpeljejo naravnost v zapor kjer jih še dobi po buči,če mu kaj ne odgovarja. Imajo enako določene varnostne ukrepe zaščite kot slovenija ampak se tukaj policija ne zgane čeprav bi se po zakonu morala. Tako se tudi pravilno dela z kršilci ter sovražno nastrojenimi osebki proti državi ter državljanom katere namerno življensko ogrožajo in takim je treba soditi za poskus umora..
stoj?kov
14. 10. 2020 21.45
-1
upam da imaš podzemne oz. kletne prostore...
Antisve?kar
15. 10. 2020 08.59
+1
Evo ti še sto minusov pa ti raziskuj.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - , - - - - - - - - , - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Jani Heri
14. 10. 2020 21.30
+5
Verjetno nisem edini ki je dobil sms da sem pozitiven pa sploh nisem bil na testu..
andraz1020
14. 10. 2020 21.22
-2
Farbajte vi koga drugega s temi številkami. Po drugi strani se pa nebi čudil glede na to da se je ob povečevanju okužb omililo ukrepe.
andraz1020
14. 10. 2020 21.37
+2
Lej če si ti na tabletah še ne pomeni da smo vsi.
-4
andraz1020:Jaz sem normalen in jih ne potrebujem za razliko od tebe in večina drugih levo zamotanih. Kdaj si nazadnje bil na psihiatričnem pregledu,ker vidim,da si ga prezrl in pozabil na njega.
lazanja
14. 10. 2020 21.21
+5
Vsepovsod po evropi je isto...zarad ekonomije se države težko odločajo za popolno zaprtje vsega. Marca je bil virus še popolna neznanke zato so ukrepali kakor so, sedaj pa se poskuša popolnemu zaprtju izogniti, če se le da. V švici imamo tudo zelo visoke številke in še vedno vse odprto.
priželjc
14. 10. 2020 21.20
A je moj komentar 4000?
priželjc
14. 10. 2020 21.21
sky100
14. 10. 2020 21.20
+2
Škoda, ker je Šarec marca odstopil. Moral bi voditi državo v času korona krize, da bi se lahko izkazal.
-3
sky100:Ja res je.Lahko bi čistil Janšu čevlje in sanitarije v parlamentu za kar je tudi rojen in mu edino leži.
Periot222
15. 10. 2020 09.41
+0
cosmos tako pa moras zdaj ti cistiti za Janso wc in čevlje*
Pomemben petelin
14. 10. 2020 21.14
+1
Komunistični obramboslovni izdajalec pač počne vse da oslabi slovence prej z podpiranjem hrvaškega turizma sedaj pa tuje farmacevtske koorporacije ,da se slučajno nebi prekužili da bomo drago plačevali zahodni zmazek-cepivo.
setisfekšn
14. 10. 2020 21.09
+8
Jest se prepričan in imam pravico do svojega mnenja da je leto 2020 popolnoma enako kot vsa leta 30 let ali pa več nazaj samo prikazat ga hočejo drugače za dosego svojih zastavljenih ciljev!in to velja za cel svet!!100%!in tukaj je par ljudi ki vodijo cel planet dalo navodila vsem vladam na svetu kako naj to počnejo!in to je več kot očitno ljudem ki razmišljajo s svojo glavo!!
behindyou
14. 10. 2020 21.09
+0
To pa je larifari stoletja
+1
behindyou:Zaprta lekarna in ostal brez tablet?
ho?emVšolo
14. 10. 2020 21.07
+3
Štajerci imajo v krvi gostilne. Ne more jim država tega vzeti.
Skunk Works
14. 10. 2020 20.55
-2
Sedaj se bo pokazala vsa lepota levaškega državnega (ne javnega) zdravstva.. ..Tole kar se sedaj dogaja ima korenine vseh 25-30 let nazaj oblasti tranzicijskih levičarjev v Sloveniji, ki jih je večina naivnega in od medijev opranega naroda volila večinsko kar naprej....In to kljub temu, da se je vedelo, da je zdravstvo eno od molznih krav tranzicijske levice. Skozi leta se je zaradi teh kraj poslabšalo delovno okolje zdravnikov in sester, ki so zato množično odhajali v tujino. In sedaj smo pa tam: Tudi, če bi tej vladi uspelo zagotoviti prostore in opremo, nima kadra, ker ga je veliko pobegnilo v tujino in ga niti slučajno ne bo nazaj...Sedaj, ko boste v veliki stiski vi sami ali vaši svojci, se spomnite, kako ste veselo volili tranzicijsko levico vseh zadnjih trideset let, ali se pustili plahtati in prati možgane od levih medijev....ali pa še naprej živite v samoprevari, kako so vsi isti, in da je za vse kriv Janez Janša..... In da tak kader spet dopolniš v neki državi rabiš najmanj 10 -20 let pametne zdravstvene politike, ne pa da se s preplačanimi žilnimi opornicami financirajo levi mediji, ki vam perejo glave....ampak, to ste dopuščali in sedaj je prišel čas plačila....
deltex
14. 10. 2020 21.07
+4
Od kdaj je Zofija Mazej Kukovič levičarka? To je tista zdravstvena ministrica, ki se je z Ivan Zidarjem gugala na otvoritvi Pediatrične klinike. Nepozaben prizor dveh zaslužnih...
Periot222
14. 10. 2020 21.19
+0
-1
Periot222:Zaprta lekarna in ostal brez tablet?
mareM1979
14. 10. 2020 20.52
+4
vsak dan slišiš zajezitev epidemije ... a mamo mi razglašeno epidimejo ??? v čem je fora ???
ho?emVšolo
14. 10. 2020 20.51
+5
Tukaj ni znanstvene fantastike. Virus je “smrten” (usoden), če se lahko tako izrazim, v glavnem za najstarejše. Vprašanje je torej, ali smo se pripravljeni danes za njih odreči delčku sebe (torej tudi financam in popolni svobodi). Zagotovo so med nami tudi egoisti, ki pravijo, da ne in tako najstarejšo generacijo potisnemo čez rob. Ta corona selekcija je redčenje družbe na zdrave in tiste druge, manj zdrave.
setisfekšn
14. 10. 2020 21.13
+1
To ni res kar trdis in starejši se ne bi strinjali s tabo ker nekateri brez problema prezivijo ta virus tudi pri 95 letih!in noben jih ne zapostavlja!!
+0
setisfekšn:Zaprta lekarna in ostal brez tablet?
deltex
14. 10. 2020 20.51
+1
No, močno upam, da vlada sprejme selektivne ukrepe, kot so napovedali, sicer ne bo dobro. Pa čim prej naj jih sporoči. Mimogrede, kako pa to, da ta vlada sestankuje na Brdu? A vladna palača sredi Ljubljane ni OK? Premierju je očitno bolj pri srcu grajsko okolje...