Korona

Komisija potrdila povezavo smrti ženske s cepljenjem s cepivom Janssen

Ljubljana, 09. 07. 2021 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA, M.P.
Komentarji
307

Komisija, ki je pregledovala primer smrti po cepljenju proti covidu-19 s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson, je ocenila, da je povezava smrti s cepljenjem gotova, je razvidno iz poročila NIJZ o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19. V tem primeru je prišlo do smrti zaradi tromboze v povezavi z nizko vrednostjo trombocitov. NIJZ je medtem objavil novo poročilo o neželenih učinkih po cepljenju proti covidu-19. Največ prijav se je nanašalo na splošne težave in spremembe na mestu aplikacije.

 

Preiskovali so primer partnerke slovenskega diplomata v Bruslju, ki je bila cepljena s cepivom Johnson & Johnson nekaj dni pred razvojem prvih simptomov v okviru skupinskega cepljenja slovenskih diplomatov in njihovih družinskih članov. Zaradi tega primera so v Belgiji tudi začasno prekinili cepljenje mlajših od 41 let s tovrstnim cepivom.

Gre sicer za zelo redke možne stranske učinke po cepljenju s tem cepivom. Evropska agencija za zdravila (Ema) je konec aprila sporočila, da se lahko strdki pojavijo v zelo redkih primerih v kombinaciji z nizko ravnijo krvnih ploščic v roku treh tednov po cepljenju. Primeri strdkov, ki so jih preučili, so bili zelo podobni primerom, ki so se pojavili po cepljenju s cepivom AstraZenece. Čeprav je Ema takrat sporočila, da gre za zelo redek stranski učinek cepiva, pa je poudarila, da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj.

Cepivo podjetja Janssen
Cepivo podjetja Janssen FOTO: Dreamstime

Glede na podatke na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je cepivo Johnson & Johnson doslej v Sloveniji prejelo 50.297 ljudi. Od začetka cepljenja do vključno 6. julija so v register neželenih učinkov prejeli 268 prijav neželenih učinkov po cepljenju s tem cepivom, večinoma so se prijave nanašale na splošne težave s kratkotrajnim slabim počutjem ali povišano temperaturo in spremembe na mestu vboda.

So pa prejeli tudi tri prijave resnih neželenih učinkov. Poleg omenjenega primera smrti so prejeli še prijavo možganske kapi in venske tromboze, a pristojna komisija še preverja, ali sta primera povezana s cepljenjem.

'NIJZ redno in transparentno poroča in spremlja neželene učinke po cepljenju'

Na današnji novinarski konferenci so o tem primeru povprašali tudi ministra za zdravje Janeza Poklukarja. Dejal je, da ne more komentirati, za kateri primer gre, tudi če bi to vedel. "Posameznih primerov ne predstavljamo javnosti, ker gre za varovanje osebnih podatkov," je dejal. Sicer pa ga veseli, da NIJZ bdi nad stranskimi učinki in da skrbi za transparentnost objavljanih podatkov.

"NIJZ redno in transparentno poroča in spremlja neželene učinke po cepljenju proti covidu-19 v Sloveniji. Vsi statistični podatki so zajeti v poročilih, ki so tudi javno objavljena. Transparentnost poročanja je zagotovljena s poročanjem o skupnih številih preko sistema NIJZ, do posameznih primerov pa se ne moremo konkretno opredeljevati," so dejali na ministrstvu za zdravje. "NIJZ si z Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) izmenjuje zbrane podatke o neželenih učinkih po cepljenju in druge pomembne podatke, ki se nanašajo na varnost, učinkovitost in uporabo cepiv. Ema skrbno spremlja vse podatke in po potrebi ustrezno ukrepa," še dodajajo.

Cepljenje
Cepljenje FOTO: Shutterstock

Novo poročilo o neželenih učinkih po cepljenju proti covidu-19, ki ga je pripravil NIJZ, sicer kaže, da se je največ prijav nanašalo na splošne težave in spremembe na mestu aplikacije, sledile so težave z živčevjem in mišično-skeletnim sistemom. Zabeležili so tudi nekaj resnih neželenih učinkov. Skupaj so po cepljenju zabeležili 28 primerov smrti, v veliki večini pri osebah s kroničnimi obolenji. Kot je ugotovila komisija, povezave s cepljenjem niso bile verjetne, gotova je bila le v enem primeru.

Cepljenje proti covidu-19 se je v Sloveniji začelo 27. decembra lani in je potekalo v skladu s priporočili glede prednostnih skupin za cepljenje, ki so bile opredeljene v nacionalni strategiji. Od sredine meseca maja je cepljenje na voljo za vse prebivalce. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil novo poročilo o stranskih učinkih, in sicer za obdobje od začetka cepljenja do 4. julija. 

V Sloveniji so za cepljenje proti covidu-19 na voljo štiri cepiva: cepivo Comirnaty, cepivo Moderna, cepivo Vaxzevria (AstraZeneca) in cepivo Janssen. V poročilu so opisani neželeni učinki po cepljenju s posameznim cepivom, navedeni pa so tudi resni neželeni dogodki in njihova vzročna povezanost s cepljenjem. To opredeljujejo kot "gotovo", "verjetno", "možno", "ni verjetno/malo verjetno" ali "ni dovolj podatkov", da bi jo lahko ocenili. 

Cepivo Comirnaty

Od začetka cepljenja so na NIJZ prejeli skupno 3.583 prijav neželenih učinkov po cepljenju s cepivom Comirnaty. V tem obdobju je bilo v Sloveniji izvedenih najmanj 974.000 cepljenj s tem cepivom. 

Največ je bilo prijav splošnih težav in sprememb na mestu aplikacije (4822), med katere uvrščamo bolečine, rdečine, otekline, srbenje, absces ali celulitis na mestu cepljenja, povišano telesno temperaturo, utrujenost, bolečino v prsih, mrzlico, oteklino obraza, oči ali jezika, žejo, splošno slabo počutje, vročico, negotovost pri hoji, zatrdlino na mestu cepljenja in občutek vročine na mestu cepljenja. 

Število prijavljenih neželenih učinkov za cepivo Pfizer. Posamezna prijava navadno vključuje več prijavljenih neželenih učinkov pri isti osebi. Vsi ti prijavljeni neželeni učinki so razvrščeni po organskih sistemih na način, ki ga uporablja Evropska agencija za zdravila (EMA).
Število prijavljenih neželenih učinkov za cepivo Pfizer. Posamezna prijava navadno vključuje več prijavljenih neželenih učinkov pri isti osebi. Vsi ti prijavljeni neželeni učinki so razvrščeni po organskih sistemih na način, ki ga uporablja Evropska agencija za zdravila (EMA). FOTO: NIJZ

Sledili so stranski učinki, povezani z živčevjem (1471), med katere uvrščamo glavobol, jok, vrtoglavico, kolaps, omotico, krče, parezo obraznega živca, druge pareze/paralize, spremembo/izgubo voha, neodzivnost, motnje občutka, omrtvičenost, odrevenelost, tranzitorno ishemično atako, tremor, nemirne noge, motnje spomina, motnje govora, dvojni vid, možgansko kap, motnje ravnotežja, hipotonične epizode z zmanjšano odzivnostjo in poslabšanje nevrološke bolezni.

Zabeležili so tudi kar nekaj neželenih učinkov, povezanih z mišično-skeletnim sistemom in vezivnim tkivom (699), prebavili (482), psihiatričnimi motnjami (228), krvjo in limfatičnim sistemom (171), kožo in podkožjem (143) ter dihali in prsnim košem (106). O ostalih neželenih učinkih je poročalo manj kot 100 ljudi. 

Resni neželeni učinki/dogodki

V Register so prejeli tudi 74 prijav, ki so jih klasificirali kot resne (2,1 % od vseh posredovanih prijav). Kot so zapisali v poročilu, je 18 oseb s kroničnimi obolenji po cepljenju umrlo. V prvem primeru se je zdravstveno stanje poslabšalo na dan cepljenja, ugotovili so srčni infarkt, naslednji dan je oseba umrla. V drugem primeru je nenadna smrt nastopila 12 dni po cepljenju pri osebi s predispozicijo zaradi hudega kroničnega obolenja srca. 

Za oceno vzročne povezanosti "gotova" se odločijo, če so o povezavi prepričani. Kadar je povezanost ocenjena kot verjetna, to pomeni, da ni druge enakovredne razlage za pojav neželenega učinka. Kadar je povezanost ocenjena kot možna, lahko iz podatkov sklepamo, da je možna tudi druga enakovredna razlaga. Za oceno, da vzročna povezanost ni verjetna oziroma je malo verjetna, pa se odločijo, ko najdejo drugo, verjetnejšo razlago oziroma menijo, da povezava ni verjetna zaradi časovnega poteka dogodkov.

V tretjem primeru je bila oseba cepljena v času inkubacije po okužbi s koronavirusom in zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. V četrtem primeru je smrt nastopila osem dni po cepljenju zaradi srčnega infarkta ob okužbi nejasnega izvora. V petem primeru je smrt nastopila zaradi možganske krvavitve 21 dni po cepljenju pri osebi na antikoagulantni terapiji, ki je v preteklosti že prebolela možgansko kap. 

V šestem in sedmem primeru je šlo za nenadno srčno smrt dveh starejših oseb, ki sta imeli številne zdravstvene težave. V osmem primeru je starejša oseba umrla šest dni po cepljenju zaradi masivne pljučne embolije ob trombozi globokih ven goleni. Komisija pri Ministrstvu za zdravje je vseh osem primerov obravnavala in zaključila, da povezava s cepljenjem ni verjetna. Ostali primeri pa so še v fazi preiskav.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Shutterstock

Obravnavanih je bilo tudi trinajst prijav resnih neželenih dogodkov, ko je bila potrebna hospitalizacija. V dvanajstih primerih (kolaps nekaj ur po cepljenju zaradi prebolevanja covida, (prehodna) možganska kap, prsna bolečina, levkemija/limfom, spontani pneumotoraks, akutni miokardni infarkt, epileptični napad in globoka venska tromboza) povezava s cepljenjem ni bila verjetna. V enem primeru pa je bila povezava ocenjena kot možna (manjša možganska kap, ki bi lahko bila posledica bolezni žilja ali bolezni srca ali cepljenja).

Poleg tega so zabeležili še druge dogodke, kot so alergična reakcija, anafilaksija, povišana temperatura in slabost, venska tromboza, pljučna embolija, (prehodna) možganska kap, poslabšanje srčnega popuščanja, akutni miokardni infarkt, motnje srčnega ritma, epileptični napad, hud glavobol in trombocitopenija, nevrološki izpadi po levi strani, tromboza kavernoznih sinusov ter sprememba v vidnem polju, delirij, okluzija arterije v nogi, nekrotizirajoči vaskulitis in hepatitis. "Primeri so še v fazi zbiranja podatkov," je zapisano v poročilu. 

Cepivo Moderna

S cepivom Moderna je bilo izvedenih že najmanj 161.000 cepljenj, od tega so na NIJZ prejeli 377 prijav neželenih učinkov. Podobno kot pri cepljenju s cepivom Pfizer se je največ prijav nanašalo na splošne težave in spremembe na mestu aplikacije (489), sledile so prijave glede živčevja (124), ostalih prijav pa je bilo manj kot 100 za posamezni organski sistem.

Število prijavljenih neželenih učinkov za cepivo Moderna
Število prijavljenih neželenih učinkov za cepivo Moderna FOTO: NIJZ

Resni neželeni učinki/dogodki

Na NIJZ so prejeli tudi 12 prijav po cepljenju s cepivom Moderna, ki so jih klasificirali kot resne (3,2 % glede na vse posredovane prijave). Tri starejše osebe s kroničnimi obolenji so po cepljenju umrle. Kot kaže, je bila v prvem primeru oseba cepljenja v času inkubacije in je zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla, povezava s cepljenjem pa ni verjetna. Ostala dva primera sta še v fazi preiskave.

Obravnavan je bil tudi primer kolapsa ob splošni oslabelosti po cepljenju, zaradi katerega je bila potrebna hospitalizacija. Povezava s cepljenjem je možna. Prejeli so še nekaj prijav, zaradi katerih je bila potrebna specialistična obravnava oziroma hospitalizacija: venska tromboza, občutek težkega dihanja, (prehodna) možganska kap in akutni miokardni infarkt. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

Cepivo AstraZeneca

Z AstraZeneco je bilo cepljenih že najmanj 298.000 oseb, NIJZ pa je prejel 2.867 prijav neželenih učinkov. Tudi pri AstraZeneci se je največ prijav nanašalo na splošne težave in spremembe na mestu aplikacije (4279), sledile so prijave glede živčevja (1647), težave z mišično-skeletnim sistemom in vezivnim tkivom (988), prebavili (444) in psihiatričnimi motnjami (176). Ostalih prijav je bilo manj kot 100 za posamezni organski sistem.

Število prijavljenih neželenih učinkov za cepivo AstraZeneca
Število prijavljenih neželenih učinkov za cepivo AstraZeneca FOTO: NIJZ

Resni neželeni učinki/dogodki

Glede cepiva AstraZeneca so prejeli tudi 45 prijav, ki so jih klasificirali kot resne (1,6 % glede na vse posredovane prijave). Pri šestih osebah s kroničnimi obolenji je v dneh po cepljenju nastopila smrt. V enem primeru je smrt nastopila pri osebi z napredovalim malignim obolenjem v paliativni obravnavi, povezava s cepljenjem ni verjetna. Ostali primeri so še v fazi preiskav. 

Med resne neželene učinke po cepljenju se po definiciji uvrščajo življenje ogrožajoče stanje ali bolezen, hospitalizacija ali podaljšanje hospitalizacije, trajna okvara, prirojena anomalija, druga klinično pomembna stanja in smrt. 

Obravnavanih je bilo tudi deset prijav resnih neželenih dogodkov po cepljenju, ko je bila potrebna hospitalizacija. V šestih primerih (bolečina v prsih, tromboza pri bolniku z napredovalim rakom, pankreatitis, tromboza in pljučna embolija) povezava s cepljenjem ni bila verjetna. V enem primeru se je po cepljenjupojavila alergična reakcija (urtikarija z otekanjem), povezava s cepljenjem je verjetna. V treh primerih (parestezije in izguba moči v okončinah ter trombocitopenija in dve globoki venski trombozi brez drugih dejavnikov tveganja) je povezava s cepljenjem možna. 

Hospitalizacija je bila potrebna še zaradi alergične reakcije, motnje srčnega ritma, miokardnega infarkta, srčnega zastoja, perikarditisa in miokarditisa, venske troboze, pljučne embolije, tromboze možganske arterije s trombocitopenijo ter tromboze arterije, aseptičnega meningitisa, encefalopatije, epileptičnega napada, Stillove bolezni, mravljinčenja in splošnega slabega počutja. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

Cepivo Janssen

S cepivom Janssen je bilo izvedenih že najmanj 47.000 cepljenj, na NIJZ pa so prejeli 268 prijav neželenih učinkov. Največ prijav neželenih učinkov se je nanašalo na splošne težave in spremembe na mestu aplikacije (347), sledile so prijave glede živčevja (141) in težave z mišično-skeletnim sistemom in vezivnim tkivom (99). Ostalih prijav je bilo manj kot 100 za posamezni organski sistem.

Število prijavljenih neželenih učinkov za cepivo Janssen
Število prijavljenih neželenih učinkov za cepivo Janssen FOTO: NIJZ

Resni neželeni učinki/dogodki

Od začetka cepljenja so na NIJZ prejeli tri prijave po cepljenju s cepivom Janssen, ki so jih klasificirali kot resne (1,1 % glede na vse posredovane prijave). Ena oseba je po cepljenju umrla zaradi tromboze s trombocitopenijo. Komisija je ocenila, da je povezava s cepljenjem gotova. 

Poleg tega so prejeli še dve prijavi, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija, in sicer zaradi možganske kapi in venske tromboze. Primera sta še v fazi zbiranja podatkov.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (307)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
09. 07. 2021 16.06
-3
Toliko o stranskih učinkih cepiv,ko si čudaki in zarotniki kar nekaj izmišljujete hehe.
LuckyBastardo
09. 07. 2021 16.04
-1
1.4miljona ljudi je cepljenih od 2 milijonov. Sorii tuji nekaj ne štima. To ni 40% precepljenost.... Drugače pa Ema Ima podatke o več kot pol milijona zabeleženih hujših stranskih učinkov glede enega cepiva, ne bom ga omenil
c00kies
09. 07. 2021 16.11
1,4 milijona cepljenje pomeni 1,4 milijona cepiv je bilo razdeljenih... bo šlo? Zdaj pa idi gor še 1x naslov preberi: "V Sloveniji več kot 1,4 milijona cepljenj" To pomeni dva cepiva na prebivalca, to pomeni cca 700.000 cepljenih. Ni težko, ne?
Supervillain
09. 07. 2021 16.14
-1
Kazimir Plemeniti
09. 07. 2021 16.02
-1
Lahko smo veseli, da samo v sloveniji ljudje ne umirajo zaradi cepiva😂😂😂 blagor nam🤷‍♂️
Supervillain
09. 07. 2021 16.12
-1
V večjem številu zaradi cepljenja sploh ne zbolevajo in umirajo,ker so takšni primeri so zelo redki samo vam,ko ste tako neumni se vam tega ne,da dopovedati.
rob3rt
09. 07. 2021 15.44
-2
Koliko pa jih ni bilo prijavljenih, ali pa so v statistiki posledic CovID-a?
CyberWorm00000
09. 07. 2021 15.43
+0
kar se tiče mutacij ste antiwaxerji dost wečje gojišče/farma wirusa in s tem wečja možnost mutacije : )) pr cepljenih wlko wečino wirusa telo samo odstrani itd : ))
Ultra bass
09. 07. 2021 15.58
+0
CyberWorm00000.. A je delirij z belimi mišmi ? Daj pojačaj dozo, da ti odleže no.
CyberWorm00000
09. 07. 2021 16.00
+1
čakam twojo razlago mutacij brez belih miši : )))
Ultra bass
09. 07. 2021 16.06
CyberWorm00000-- Mutacije se dogajajo vedno odkar človeštvo pomni in se bodo še naprej in tega ni mogoče preprečit . Imunski sistem pa že vemo čemu služi. Moj je povsem funkcionalen in vzdrževan brez strupene svinjarije, ki bi ga uničevala.
CyberWorm00000
09. 07. 2021 16.08
brawo smo že bližje : )) wečja je farma wirusou wečja je možnost mutacije kaj prauš : )) podobno k weč je moških pa žensk na kupu wečja je možnost da se bo rodil kak otrok kaj prauš ajnštajn : ))
CyberWorm00000
09. 07. 2021 16.11
cepiwo pa z oslabljenim wirusom spodbudi imunski system da se priprawi na inwazijo wirusa od uzunej itd : )) nič pa ni 100% al kok je že reku ajnštajn : ))
CyberWorm00000
09. 07. 2021 16.13
drgač wam pa ne mislim spet predawat kle srednješolske biologije : )) pejt w kako wečerno šolo al pa kej : ))
Periot222
09. 07. 2021 15.38
+0
SE PRAVO NACRTNO IZVAJANJE GENOCIDA Z ZVARKI NAREJENI CEZ NOC!
Klavdija Kon?ina
09. 07. 2021 15.55
+1
Ena smrtna žrtev, ki je potrjena, pa še ta zaradi alergijske reakcije, vse ostalo ni povezave s cepljenjem, ali je še v preiskavi. Kok strašno... a da je pa od 250.000 potrjeno okuženih umrlo več kot 4700 je pa po drugi strani kul? To pa ni stvar zaradi katere bi zganjali paniko in kričali na vs glas, LJUDJE ZBUDITE SE, PREPREČIMO NADALNJE NEPOTREBNO UMIRANJE, CEPITE SE
85391
09. 07. 2021 15.36
+8
Z možem sva se cepila in sva zaenkrat ok. Vsak se odloči po svoje. Ne napadam tistih, ki se odločijo ne cepiti, prav tako pa pričakujem, da naju ljudje ne bodo napadali, ker sva se odločila tako kot sva se. Sva pa že doživela zelo grde odzive, ko sva omenila, da sva se cepila. Ko sva se midva cepila, sva videla vsakič več mladih kot starih v vrsti za cepljenje.
blazter
09. 07. 2021 15.34
-4
Čudna matematika. Res. Pa mutacije in cepivo , ki kljub vsemu ščiti zadosti pri vseh mutacijah. Pa napadi na mladoletne otroke, źeljne sprostitve, podpora fašistom in neonacistom, kraja našega denarja…..
Klavdija Kon?ina
09. 07. 2021 16.01
+1
Vsaka mutacija še ne pomeni, da je prišlo do nastanka novega seva... v bistvu do pojava novega seva sploh še nismo prišli... za enkrat govorimo o različicah, toraj temu, da je virus mutiral, da se je v majhnem dečku spremenil njegov dedni zapis, za enkrat pa še ne v zadostni meri, da cepiva ne bi bila učinkovita
WaX P
09. 07. 2021 15.30
-1
Pazi to.. za Comirnaty - NIJZ prejeli skupno 3.583 prijav... Največ je bilo prijav splošnih težav in sprememb na mestu aplikacije (4822). Se pravi od 3583 prijav, je blo 4822 prijav splošnih težav?!?!?
olidata
09. 07. 2021 15.41
+0
Je pri vseh ostalih cepivih enako! Lažejo, kot pes teče...
Uporabnik343348
09. 07. 2021 15.41
+4
3.583 ljudi je porocalo o nezelenih ucinkih. Vsak je lahko navedel enega ali vec nezelenih ucinkov. Eni res nic ne razumejo...
Uporabnik343348
09. 07. 2021 15.43
+3
Oziroma bolela jih je levanka in desanka...
šmajser1
09. 07. 2021 15.27
+2
Buahaja..swmxaiguren, da je zaradi cepiva par sto mrtvih! 100%
Samsung Android
09. 07. 2021 15.27
+0
Kje somdobili 1.4 mio? Ce je pa res zakaj tezijo s cetrtim valom in grozijo da ni precepljenosti? Kdo zdaj laze?
c00kies
09. 07. 2021 15.30
+1
Če je bilo 1,4 milijona cepiv razdeljenih še ne pomeni, da je 1,4 milijona različnih prebivalcev dobilo cepivo. Vrži tole cifro lepo na pol pa si tam kjer treba bit. Polno cepljen je moral dobiti dva odmerka Pfizer-ja, razen tistih, ki so bili cepljeni z Janssen cepivom. Slednjih ni prav veliko.
Kolani
09. 07. 2021 15.43
-1
Potrebno je upoštevati tudi, da jih je nekaj že tudi umrlo.
Homecar
09. 07. 2021 15.24
+6
Glede na komentarje smo verjetno prvi na svetu v poznavanju korone, sestave cepiv in poznavanju ljudi s stranskimi učinki. Torej smo svetovna velesila kar se kovida tiče, če ima že navadno orebivalstvo takšno znanje, kaj vedo šele izbrani strokovnjaki virologi.
c00kies
09. 07. 2021 15.27
+6
Tile naši kavčdohtarji so ta pravi geniji ja. Zato pa bomo verjetno zapirali že avgusta spet vse.
Delavec_Slo
09. 07. 2021 15.23
-2
Kako pa lahko to objavite čez 7000 primerov-a ste vprašali Kreka,če lahko to objavite, mogoče so pa zato stranski učinki, ker potrebujejo dozo vsak dan.
vicom
09. 07. 2021 15.14
+6
Sm pa vedo da bojo stranski učinki. Moja mi vedno reče a morš prit vedno nažgan in gostilne, pa sem ji reko ne ni mi treba sam tak hočem. Zdaj pa preberem tu gor, možni stranski učinek žeja... Aha... že dva meseca se to vleče, ja nč, grem na pir. 🍺🍺🍺
FAUSTOS1
09. 07. 2021 15.06
+8
kako je janšistov uspelo 34 kako je janšistom uspelo dobrih 34 kako je janšistov uspelo dobrih 34% ceplenih od 2 milijona spremeniti v 1,4 milijona cepljenih-umetnost ,ki jo premore le profašistična strahovlada sds. ž
Klavdija Kon?ina
09. 07. 2021 15.21
+1
1,4 miliona je opravljenih cepljen... v večini primerov sta potrebna 2 odmirka... niso pa še vsi, ki so dobili 1 odmerek, dobili tudi drugega... dva odmirka je dobilo 34% ljudi ( pa še to ne vem, ali starejših od 18, ali celotna populacija)
Samsung Android
09. 07. 2021 15.28
+0
Ne bonravno drzalo….34% je 650.000…..kje je potem 800.000? Ne reci da se jih je toliko cepilo vsaj 1x ni mogoce.
Absurdistan
09. 07. 2021 15.06
+18
Po vsem kar se dogaja me vedno bolj mika da pobegnem nekam na Arktiko, ugasnem internet ter televizor in pozabim vaše vsakodnevno trobljenje.
Delavec_Slo
09. 07. 2021 15.24
+4
Tam Majo že 10sev pa nobeden ne dela panike.
tian28
09. 07. 2021 15.05
+15
To o zanemarljivih stranskih učinkih razložite mojemu sosedu, ki je ostal vdovec in dvema otrokoma, ki sta ostala brez matere. Ženska, zdrava, 45 let, športno aktivna, nekadilka, 2 tedna po cepljenju embolija in smrt sredi gozda med tekom... Čista resnica je to. Seveda niso odkrili "nobene povezave".
c00kies
09. 07. 2021 15.25
+1
Tudi najboljšim športnikom se dogaja. Popolnoma zdrav, sredi tekme, se zgrudi in umre. Ja, kaj si sedaj htel povedati? Nenadna smrt je še en hudič za ovinkom, ki ni nujno covid ali cepivo.
Samsung Android
09. 07. 2021 15.29
+3
c00kies
09. 07. 2021 15.49
@Samsung Android... pa od kod ti ta neumnost? Tip sploh cepljen ni bil!
Uporabnik343348
09. 07. 2021 15.02
-13
Eni se kar trdijo, da covid ni nevarna bolezen, ker je stric od soseda poznal eno 105 letno babico, ki je prebolela covid brez posebnosti. Moznost, da umrete po celjnenju je cca 1000x manjsa, kot po covidu ali s covidom. Ce npr. nobenega ne cepite danes, bodo v roku 10-20 dni ljudje umrli. Ce danes vse cepite bo v roku 10-20 dni tudi kdo umrl, vsi pa verjetno ne zaradi cepiva. Malo je treba bolj siroko stvari gledat.
štajerski janezek
09. 07. 2021 15.13
+7
Delavec_Slo
09. 07. 2021 15.27
+1
Če umre upokojenec, ki je delal 40let in plačeval davke je to samo profit za državo, a mislite, da Krek pa ime dve ne bi trobili o cepljenju, če nebi kaj postrani dobili!!!
Ultra bass
09. 07. 2021 15.32
-2
JJ.R- Da umrete po celjnenju je cca 1000x manjsa, kot po covidu ali s covidom????!!! Ma o čemu ti to palamudiš. Daj se zresni priporočam ! 16.523 mrtvih in 628.586 ranjenih je bilo prijavljenih kot odziv na cepiva C0VIDA-19 v Evropi do 26. junija 2021 V uradni evropski (regulativni) zdravstveni agenciji EMA v EudraVigilance, evropski podatkovni bazi suma na neželene učinke zdravil, ki je doslej poročala o 628.586 poškodovanih, vključno s 16.523 smrtnimi žrtvami, ali skupaj o 1.579.190 neželenih učinkih, ki so sledili prejemu štirih znamk poskusnih cepiv proti C0VIDA-19 do 26. junija 2021. Upoštevajte, da ima lahko vsak od poškodovanih več različnih neželenih učinkov, zato podatki o številu prijavljenih neželenih učinkov in številu poškodovanih (posamezni primeri) niso enaki. Če primerjamo predhodno objavljene podatke iz obdobja od začetka cepljenja do 5. junija 2021 in te podatke od obdobja od začetka cepljenja do 26. junija, potem izhaja, da je bilo v 21 dneh prijavljenih 2.656 novih smrtnih primerov in 102.679 poškodovanih, od tega več kot 38% težkih.
Uporabnik343348
09. 07. 2021 15.38
+1
U madonca, kje pa si te podatke prebral? V mikijevem zabavniku? Koliko pa jih je umrlo za covidom ali s covidom. Ma ne se hecat 16.000 jih je umrlo zaradi cepljenja? Mogoce po cepljenju, verjetno bi jih 95% od teh umrlo v vsakem primeru, glede na to da so precepili starejso populacijo, brihta. Ce v DSO umre 95 letnik, ki se je cepil 20 dni nazaj verjetno ni cepivo krivo, ali??
Uporabnik343348
09. 07. 2021 15.38
Ultra bass
09. 07. 2021 15.50
+0
JJ.R-- Hja nisem ji pobral iz jajotovega globalističnega štaba in njegovega NIJZ-ja že ta podatek zadostuje za zdravorazumske in kritično razsodne. Koliko pa jih je umrlo za covidom ali s covidom ? Pa vprašaj na NIJZ tam so sami "stručkoti" jaz vsekakor bolj dam na informacije iz EMA v EudraVigilance, evropske podatkovne baze kot NIJZ kjer dokazano trosijo nebuloze.
Uomo 46
09. 07. 2021 15.00
+16
Tole s cepljenjem je postalo pravo tekmovanje ... Cepite se, če tako hrepenite po vbrizgu in bodite tiho ... Siliti nekoga v nekaj, ki tega ne želi smrdi na daljavo ... Deli in vladaj kot vedno ...
tian28
09. 07. 2021 14.58
+8
N E. Bomo počakali še kakšna 3 leta, da vidimo kaj se bo dogajalo s poskusnimi zajčki.
WaX P
09. 07. 2021 15.32
+1
Hm, kaj pa če ne boš dočakal teh 3 let, da bi videl? Tko kot jst ne vem kaj bo z mano, ker sem cepljen, tko tud ti ne veš kaj bo s tabo ker nisi. Vse besede na to temo so odveč. Bomo vidl kaj bo.