Korona

Ni bilo vse črno, v stiski smo tudi pomagali drug drugemu

Ljubljana, 24. 10. 2020 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Hojnik
Komentarji
13

Bili smo popolnoma na tleh, negotovi, družine so čez noč ostale za zaprtimi vrati, brez dohodkov, brez hrane ... Tako danes ob spominih na prvo zaprtje države pravijo naši sogovorniki. Vse več je strahu, negotovosti in stisk, ki jih prinaša zaprtje. In na drugi strani nas kriza tudi povezuje. Kako?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s psihologinjo Evo Kovač
    05:22
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s psihologinjo Evo Kovač
  • Iz 24UR ZVEČER: Vpliv koronavirusa na duševno zdravje
    03:25
    Iz 24UR ZVEČER: Vpliv koronavirusa na duševno zdravje

Zdaj ko se hitrost širjenja virusa še stopnjuje, življenje pa pravzaprav že osem mesecev ni več takšno, kot je bilo, se zdi, kot da se vse ponavlja, vleče v nedogled. 

"Sedemletnik nam je pisal, da piše iz e-maila od mamice, da je mama zaskrbljena, ker enostavno nimajo hrane. Prej je bil v šoli in je dobival topel obrok, in da prosi, da se bo mamica pomirila in bila brez skrbi, če lahko pomagamo," pripoveduje Ana Lukner Roljič iz Anine zvezdice.

"Priznati moram, da me je psihično malo dotolklo, glede na to, da je bil že januar bolj slab, februar slab, marec je bil pa sploh katastrofalen," opisuje kozmetičarka Maribel M. Wolf.

"Ker nam je bilo kar naenkrat vzeto vse, kar smo bili prej vajeni početi! Nismo vedeli, kako bi se zaposlili, kako bi ostali aktivni v karanteni," pa pove osebni trener Davor Sattler. 

Zdaj je čas, da si znova priskočimo na pomoč, pravijo naši sogovorniki.
Zdaj je čas, da si znova priskočimo na pomoč, pravijo naši sogovorniki. FOTO: POP TV

Trije sogovorniki, tri zgodbe o tem, kako so doživljali in doživeli prvo zaustavitev države.

Ana iz Anine zvezdice je z ekipo prostovoljcev prejemala še več obupanih klicev na pomoč. "Mislim, da smo skoraj  5000 družinam takrat v enajstih tednih pomagali. Ogromno ljudi, posameznikov, podjetij, šol in organizacij se je odzvalo. Res je bil odziv takrat fenomenalen."

Stiske so bile, a so nanje tudi odgovarjali dobri ljudje. Prostovoljci so dostavljali hrano, taksisti so ponujali brezplačne prevoze zdravstvenim delavcem. 

Virus pa je ves ta čas davek terjal tudi na telesno kondicijo, pravi Sattler. Omejevanje gibanja je še dodatno vplivalo na psihično počutje. "Fizična aktivnost oz. trening nista pomembna samo za videz oz. dobro počutje. Pomembna sta tudi zato, ker postajamo psihično močnejši in mentalno vzdržljivejši, kar pomeni, da ne glede na to, kakšne prepreke so pred nami, jih bomo lažje premostili." 

Mnogi se v mislih že selijo v obdobje prvega zaprtja države. A je tokrat vseeno drugače, pravi Maribel. "Nekako se mi zdi, da sem bolj umirjena, pripravljena na te stvari. Nimamo kaj, lahko samo upamo na najboljše."

Zdaj je čas, da si znova priskočimo na pomoč, dodaja Ana. "Glejte okrog sebe, ljudje okoli vas potrebujejo pomoč. Morda jim je težko reči, ampak prisluhnite, opazujte, pristopite in pomagajte na kakršenkoli način." 

In hkrati ne pozabite niti nase, zaključi Sattler.

Pasica koronavirus oktober
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
24. 10. 2020 15.12
Gledam gor številke, pa me zanima ali te veljajo za vse testirane in okužene od začetka razsajanja virusa, ali so to dnevne številke. Kajti, če so dnevne, je bilo število testiranih že zdavnaj veliko večje kot je prebivalcev v državi. Število okuženih se pa bliža številu prebivalcev. Da je dnevno testiranih nekaj manj kot 320 tisoč prebivalcev, pa tudi ne verjamem.
oježeš
24. 10. 2020 15.05
Mene pa zanima samo to, zakaj moramo biti v težkem položaju, da si lahko pomagamo eden drugemu. medtem ko v običajnem načinu življenja, vedno nekdo napada nekoga, vedno se delajo neumnosti in razslojuje državljane. Le zakaj ne moremo biti stalno enotni in skrbeti eden za drugega? Aja, ker nas politiki in politika razdvajajo, ja, to eden edin problem. Ampak ko nam je vsem hudo, lahko pozabimo na to in stopimo skupaj. Kaj to pomeni, da nam mora biti vedno le hudo?
Cofar
24. 10. 2020 10.14
+9
namesto da bi ta društva pritiskala na vlado, da pomaga ljudem.... zbira prostovoljne prispevke ljudi.... kar smo prišli.
asimo
24. 10. 2020 09.31
-1
Kdor nima našparano za pol leta za preživetje ni vreden da sploh živi...ubogi kozmetičarji,frizerji....
shadow_777
24. 10. 2020 09.34
+4
Cofar
24. 10. 2020 10.13
+5
v mojem primeru je to 10.000 eur. Ker vsi stroški povezani z s.p.jem, plus vsi stroški doma, nanese več kot 10.000 EUR. In zdej misliš, da kar vsak ki ga na cesti vidš hrani 50 jurjev na računu za čas lažnega virusa??? Ker država preprosto povedano ne rešuje nobenega. Bo... velike kroporacije in banke itd... malih ljudi pa sigurno ne.
oježeš
24. 10. 2020 15.07
+2
Kot vedno, se za malega človeka ne briga nihče, če sam ni dovolj pameten in računa, da bo jutri slabše, kot je bilo danes.
nekodnas
24. 10. 2020 15.40
+1
Res je eno od pravil kapitalizma: prihrani, zberi ( "žrtvuj" denar za letni dopust -ne greš , počakaj z nakupom novega avta - stari deluje , ne menjaj stanovanjske opreme - pohištva, ker si se je "naveličal" ) dokler ne prihraniš vsaj 5-6 mesečnih plač da preživiš najhujše udarce v življenju ( kapitalizem, nezaposlenost, bolezen , korono ).
Bogdan Kranjc
24. 10. 2020 09.01
-2
izgleda da niso pozabili Marjana in njegove vlade in izobilja za nedelo na Metelkovi.
Wahl
24. 10. 2020 08.28
+6
Po vaših prispevkih po tv-ju sklepam, da povečini trpijo kozmetičarke, frizerke in fitniserji. Delavski raji na minimalcu se izgleda odlično godi in še korona se jih v proizvodnjih halah ne prime.
Skunk Works
24. 10. 2020 08.16
-4
NA sečo smo imeli in imamo vlado, k prisluhne in pomaga tudi delovnim ljudem, ki dejansko živijo to državo in vse prebivalstvo...Če bi imeli še kar komikovo komi vlado, bo pomoč šla le (ne)kulturnikom, nevladnikom, golhazni na metelkovi, nepotrebnim fikusem v js in podobnim, medtem ko bi razni s.p., obrtniki, podjeniki in ostali, ki dejansko trdo delajo, ostali lepo na suhem..no davki in dajatve se bi jim povečale, to pa...
Wahl
24. 10. 2020 08.30
+9
Prisluhne predvsem lastnim potrebam in kadrovskim menjavam in še tam človeka niso sposobni odstranit s položaja in upravičenih razlogov, ga morajo vzeti nazaj.
oježeš
24. 10. 2020 15.08
+2
Skunk, kolikokrat pa prideš v Slovenijo, da tako 'odlično' poznaš razmere?