Korona

NIJZ izdal tudi priporočila za izvajanje športne vadbe

Ljubljana, 26. 05. 2020 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi intenzivne fizične aktivnosti, hitrega gibanja in pospešenega dihanja se sprošča večja količina kapljic iz ust in potencialno tudi novega koronavirusa, zato je tveganje za prenos okužbe, zlasti v zaprtih prostorih, večje. NIJZ zato svetuje, naj bo razpored vadbe različnih skupin pripravljen tako, da se vadbe med seboj časovno ne prekrivajo, udeleženci in trenerji naj vzdržujejo medsebojno razdaljo dva metra oz. več, vsi rekviziti, oprema in naprave pa morajo biti predhodno ustrezno razkuženi.

Področje športne rekreacije, z izjemo fitnes področja, je sproščeno. Ob tem je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izdal priporočila, s pomočjo katerih bomo s skupnimi močmi zmanjšali možnost tveganja za prenos okužb, zlasti v zaprtih prostorih. 

Epidemiologi strokovnim delavcem v rekreativnem športu za izvajanje organizirane vadbe svetujejo, da upoštevajo priporočila, ki sicer veljajo za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni:
- naj ne hodijo na vadbe, če imajo znake akutne okužbe dihal (npr. izcedek iz nosu, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah ...),
- naj ne hodijo na vadbe, če živijo z osebo s potrjeno boleznijo covid-19, ali jim je bila zaradi tesnega stika z bolnikom s covid-19 (doma ali drugje) odrejena karantena,
- naj skrbijo za ustrezno in redno higieno rok terhigieno kašlja,
- naj se izogibajo osebam, ki kažejo znake okužbe dihal. 

Zaradi intenzivne fizične aktivnosti, hitrega gibanja in pospešenega dihanja se sprošča večja količina kapljic iz ust in potencialno tudi novega koronavirusa, zato je tveganje za prenos okužbe zlasti v zaprtih prostorih večje.
Zaradi intenzivne fizične aktivnosti, hitrega gibanja in pospešenega dihanja se sprošča večja količina kapljic iz ust in potencialno tudi novega koronavirusa, zato je tveganje za prenos okužbe zlasti v zaprtih prostorih večje. FOTO: Thinkstock

Priporočajo, da za zaščito poskrbimo tudi z dodatnimi ukrepi in prilagojenim načinom vadbe:
- razpored vadbe različnih skupin naj bo pripravljen tako, da se vadbe med seboj časovno ne prekrivajo in se različne skupine vadečih med seboj ne srečujejo,
- vsi rekviziti, oprema in naprave, ki se bodo uporabljali med vadbo, morajo biti predhodno ustrezno razkuženi,
- v športni objekt in na površine je treba vstopati posamezno na razdalji najmanj 1,5 oz. 2 metra,
- ob vstopu v športni objekt naj si udeleženci umijejo ali razkužijo roke,
- neposredno pred vstopom na športno površino naj si ponovno umijejo ali razkužijo roke,
- v zaprtih prostorih vsi (trenerji in udeleženci športnih dejavnosti) nosijo masko ves čas, razen med vadbo,
- poleg udeležencev naj bodo med vadbo prisotne samo osebe, ki morajo biti nujno prisotne za izvedbo vadbe.

Udeleženci športne rekreativne dejavnosti in trenerji naj med seboj vzdržujejo medsebojno razdaljo 2 metra oz. več, če gre za vrste športa s hitrimi gibi in veliko hitrostjo. Medosebna razdalja glede na vrsto rekreativne športne aktivnosti med gibanjem mora biti tolikšna, da se prepreči kapljični prenos z ene osebe na drugo. Medosebno razdaljo glede na vrsto športa in hitrost gibanja določi specialist medicine dela, prometa in športa, ki oceni tudi potrebno površino športnega objekta/igrišča za posameznega udeleženca. 

V zaprtih dvoranskih prostorih naj bo skupina čim manjša. Manjša, kot je skupina, manjše, kot je število udeležencev na površino športnega objekta/igrišča ter večja, kot je razdalja med udeleženci, manjša je možnost prenosa virusa. 

S 1. junijem, ko se načrtuje tudi sprostitev fitnes dejavnosti, bo tudi to področje dobilo svoja priporočila.

V kolikor se priporočene medosebne razdalje ne spoštuje (vsaj od 1,5 oz. 2 metra v mirovanju in več metrov v gibanju), je tveganje za prenos okužbe z enega udeleženca na drugega večje. 

Pri kontaktnih rekreativnih športih in športih v dvojicah je zaradi bližine možnost prenosa okužbe med udeleženci velika, zato epidemiologi priporočajo, da se te vrste rekreativnih športnih dejavnosti predvsem v zaprtih prostorih za zdaj še ne izvajajo. 

Udeleženci naj uporabljajo vsak svoj športni rekvizit v največji možni meri. Rekvizitov za individualno vadbo naj si ne izmenjujejo med seboj.

Za pripravo in odstranitev rekvizitov za vadbo skrbijo izključno prisotni strokovni delavci, ki si med vadbo večkrat umijejo ali razkužijo roke. 

V času odmorov med vadbo si mora vsak udeleženec najprej umiti ali razkužiti roke, uporabljati lastno brisačo, plastenko ali drug pripomoček ter ohranjati razdaljo 2 metrov od drugih udeležencev. 

Po končani vadbi vsak udeleženec odnese s športne površine in objekta vse osebne stvari in odpadno embalažo. 

Strokovni delavci naj pospravijo skupne rekvizite in jih ustrezno razkužijo. Po končani vadbi je treba očistiti/razkužiti tudi tla objekta ter predmete in površine, ki se jih pogosto dotika. Pri uporabi razkužila dosledno upoštevajmo navodila proizvajalca, še zlasti kontaktni čas (čas, ki je potreben, da razkužilo na predmetih uniči mikrobe). 

Neposredno pokončani vadbi in pred odhodom z vadbene površine si vsi udeleženci ponovno umijejo ali razkužijo roke. Med vadbo pazimo, da se z rokami ne dotikamo oči, nosu in ust. 

Vsi udeleženci naj čim prej zapustijo športni objekt in površine ter se ne zadržujejo na/v njih. 

Vsi udeleženci naj čim prej zapustijo športni objekt in površine ter se ne zadržujejo na/v njih.
Vsi udeleženci naj čim prej zapustijo športni objekt in površine ter se ne zadržujejo na/v njih. FOTO: Thinkstock

Prostore je treba učinkovito prezračiti zlasti pred pričetkom in po zaključku vsake vadbe. V največji možni meri naj se jih prezračuje tudi med vadbo. Poleg tega je treba prostore redno čistiti in razkuževati v skladu s Priporočili za čiščenje in razkuževanje prostorov izven zdravstvenih ustanov v času epidemije covid-19. 

Garderobe, tuše in sanitarije je treba čistiti in razkuževati po vsaki vadbi ter stalno zračiti. Osebe naj se gibljejo tako, da je ves čas zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 m. Število oseb, ki se v sanitarnih prostorih lahko hkrati zadržuje, naj bo prilagojeno velikosti prostora oz. naj v prostor osebe vstopajo posamično. 

Higienska navodila za uporabo in čiščenje javnih sanitarij v času epidemije covid-19: na vhodu v objekt in na površine na več vidnih mestih v objektu in na površinah ter na izhodu iz objekta je treba zagotoviti podajalnike razkužila za roke. 

Zaradi intenzivne fizične aktivnosti, hitrega gibanja in pospešenega dihanja se sprošča večja količina kapljic iz ust in potencialno tudi novega koronavirusa, zato je tveganje za prenos okužbe zlasti v zaprtih prostorih večje. Z doslednim upoštevanjem zgoraj navedenih priporočil je možno tveganje za prenos virusa zmanjšati, ne pa popolnoma izključiti. Zato na NIJZ predlagajo, da se rekreativne športne dejavnosti v zaprtih prostorih, razen individualnih, za zdaj še ne izvajajo. Odločitev o tem je izključno odgovornost vseh udeleženih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glej ovega
26. 05. 2020 19.46
+9
torej če grem na trak "laufat" morm met masko ? torej bom sam sebi ogrozil življenje če bom vdihaval svoj izdihan co2 nazaj v pljuča.. korona je p..dim proti temu kaj te čaka ob filtru..možganske kapi..srčni infarkti.. mikrodelci iz filtra se luščijo in pristanejo ob vsakem vdihu v pljučih.. zadeva je plastična torej ne bo razpadla ampak obsedela nekaj let v pljučih.. potek bolezni ki jo filter nardi poznamo "rak pljuč"..dokazano ampak mediji o tem molčijo.. je že kdo opazil da po nekaj urah nošenja maske krvaviš iz nosu? da imaš konstantno poviušan srčni utrip zarad pomankanja kisika in vdihovanja izdihanega co2? maska je strup za telo..lp
smajser1
26. 05. 2020 18.34
+18
Ko stemplam karto na fitnesu, morem met masko, ko grem v garderobo tudi, ko se preoblacim tudi, ko dam na klopco stvari oz vsakic ko se cesa dodaknem si razkuzim roke itd...poleg vsake omarce naj nastavijo kanister razkuzila...ko grem iz garderobe na kardio imam se vedno masko, ko zacnem si jo snamem..ko ves zasvican koncam, si spet nadanem masko, ki zdaj ni vec madka, ampak smrdeca cunja..pozabil sem se, da si vmes se ene stokrat razkuzim roke....itd..itd...kaj ta priporocila marsovci pisejo?
Zentrum
26. 05. 2020 18.54
+10
CIGU MIGU
26. 05. 2020 18.16
+21
neka gospa v bloku pere kruh z varikino,ali je prav ali ne,,,hvala za odgovore
ManBoy
26. 05. 2020 18.16
+27
Mi zna kdo razložit zakaj imamo NIJZ ter kakšno vlogo imajo oni? Ker to je brezveze kaj oni delajo. Ker berem, da izdajo neka priporočila.. Si mislim OK, to so priporočila. Potem pa berem naprej in kar naenkrat so to že pravila, katera se morajo vsi držat, če želijo v fitnes. Torej to niso več priporočila NIJZ. Ista zgodba včeraj zvečer pri Slaku.. Krek nekaj pametuje kako je treba upoštevati priporočila in blablabla o ugodnih epidemioloških slikah in ne vem kaj še vse.. In mu predstavnih ravnateljev Gregor Pečan res lepo, prijazno nazaj odgovori, da s takšnimi pogoji se v šolah ne more delati in da bodo morali na NIJZ nekaj spremeniti.. In začne Krek spet jeclati, kako so to itaq samo neka priporočila, da vsak ravnatelj pa potem sam odklene vrate šole in je potem on odgovoren za delo v šoli in kakšnih ukrepov se šola drži.. Mislim halo no, naj ta NIJZ že sprejme neko odgovornost saj so za to plačani, ne pa, da nam nabijajo z nekimi nečloveškimi pogoji oziroma po njihovo "priporočili". Ko bo bog ne daj kaj narobe, bodo pa pametni, da so nam povedali, da se je treba priporočil strogo držati.. Če pa ne bo kaj narobe, bodo pa bevskali, da so to tako ali tako samo "priporočila" in, da bi jih lahko vsak, ki bi sprejel nekaj odgovornosti omilil. Brezveze, takšno delo lahko potem opravlja vsak.
malametulja
26. 05. 2020 18.42
+5
pomaranča
26. 05. 2020 18.44
+2
Ko s 1 junijem tudi uradno ne bo več epidemije so to samo priporočila.
Haloška ikebana
26. 05. 2020 18.13
+20
Naj še NIJZ izda priporočilo o svoji ukinitvi, ker se tako ali tako o vsem odloča politika...
tolu
26. 05. 2020 18.12
+20
A kruh ki ga kupim v trgovini oz.pekarni mora tudi v karanteno?
Haloška ikebana
26. 05. 2020 18.15
+19
Obvezno, za tri dni, potem pa ga pred uporabo malo razmočiš, da ni tako trd...
CIGU MIGU
26. 05. 2020 18.00
+27
a bo dr krek prikazal vaje na tv
bik123
26. 05. 2020 17.50
+30
nevem kaj ste pricakovali od tipa ala krek...tip se v zivljenju ni obcutil kaj je to telesna aktivnost
GOTOVI STE
26. 05. 2020 17.49
+57
Eno neumno vprasanje.. Ali ni s 1.6 konec epidemije. Kako nam lahko sploh se dirigirajo kako naj zivimo?? Samo vprasam ker sem pac ne razgledan...
lluckyss
26. 05. 2020 17.56
+20
Hja, janez pravi, da je konec suše, dežja pa ni..;))
CIGU MIGU
26. 05. 2020 18.08
+14
ma koliko ljudi je na tem nijz,vsak dan pride neki novi tip
the kop
26. 05. 2020 17.46
+26
se pravi sedi na kavč in vježbaj! Kakšne neumnosti! Normalno da se pri vadbi hitreje gibaš in zato hitreje dihaš!
ziggi1
26. 05. 2020 17.33
-29
jao folk se vid da ste navelicani sami sebe. clovk vm pove kako je najbolje ravnati da se okuzba ne siri vi pa po njem tovcete.
Helix Nebula
26. 05. 2020 17.38
+22
Pa knige v karanteno. In oblačila. Ne morem NIJZ več resno jemat
lluckyss
26. 05. 2020 17.53
+14
Ja Felix, se strinjam..knjige v pdf obliki so lahko okužene, zato je dobro, če jih pred branjem pretvorimo v ttx...Vsekakor pa obvezne rokavice, ko boste prenašali datoteke Butalci..
Sosed Sosedov
26. 05. 2020 17.30
+24
Ne hodte se potit in dihat. Tko nekak priporoca Krek.
lluckyss
26. 05. 2020 17.29
+38
Sicer sem pristaš tega, da se nepotrebne dejavnosti ne izvajajo, da se rizične skupine varujejo, vse ostalo pa se odpre...Pa ne komplicirat in s tem preusmerjat pozornost z bistva, ki je zelo preprosto ..."razdelili ste tam nekje 6000 milijonov NAŠEGA denarja....do nas "navadnih ljudi" je prišla le slaba tretjina .....Dajte rilce iz korit in malo zadihajte banda lopovska..
Wookie55
26. 05. 2020 18.00
+1
No kaj je potrebno za zivlenje je hrana in voda. Ce to imas lahko prezivis, vse ostalo je nepotrebno. Torej ti si pristas tega da vse zapremo dol razen kmetov?
fjfjf
26. 05. 2020 17.25
+7
Nikjer ne piše da je obvezno ampak zgolj svetujejo
bysaRD
26. 05. 2020 17.18
+27
Prav tako me zanima kako naj prdnem v javnosti, da bo varno in me bom nikogar okuzil?
lluckyss
26. 05. 2020 17.32
+25
Na podoben način kot se dobivajo provizije...Potiho, ampak smrdi do neba..
Savudrijska
26. 05. 2020 17.18
-26
Fitnesi so pravo GOJISCE za viruse!! Samo stran od njih!
Erin Straus
26. 05. 2020 17.16
+12
KREK oziroma crack, je pameten! On ve da je corona virus ki kolje!
bysaRD
26. 05. 2020 17.16
+22
Zanimajo me tudi priporocila za pikado, rocni nogomet in fliper.
IanNow
26. 05. 2020 17.15
+13
A sex v wcju je dovoljen? Krek vem da že dolgo ni.
bysaRD
26. 05. 2020 17.13
+35
Tole je pa res ze komedija...