-1°C
Podatki za dan: 28. 11. do 24.00
Oboleli
418,389
+1034
+0.2%

NIJZ: Predvidoma v začetku decembra v Sloveniji 21.600 odmerkov molnupiravirja

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / M.P. /
KOMENTARJI
118
Predvidoma v začetku decembra lahko v Sloveniji pričakujemo prve odmerke zdravila proti covidu-19 molnupiravir. Za nekaj več kot 13 milijonov evrov bo Slovenija naročila 21.600 terapevtskih odmerkov, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Terapevtski odmerek zdravila je skupno število kapsul, potrebnih za en sam potek zdravljenja, torej bo prva pošiljka tega zdravila zadostovala za zdravljenje 21.600 bolnikov s covidom-19. Protokol za uporabo tega protivirusnega zdravila v Sloveniji pripravlja Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Pričakovanje, da bodo nova zdravila proti covidu-19 kljub velikemu povpraševanju po vsem svetu v Slovenijo dobavljena še v decembru, je izpostavil tudi državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Prva pošiljka tega zdravila bo zadostovala za zdravljenje 21.600 bolnikov s covidom-19.
Prva pošiljka tega zdravila bo zadostovala za zdravljenje 21.600 bolnikov s covidom-19.FOTO: Dreamestime

Protivirusno zdravilo molnupiravir deluje tako, da zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen. Na podlagi podatkov iz kliničnih testiranj se je zdravilo izkazalo za najučinkovitejše, če ga bolnik jemlje v zgodnji fazi okužbe.

Izredno uporabo molnupiravirja, ki ga izdeluje podjetje Merck, je Evropska agencija za zdravila (Ema) odobrila v petek. To zdravilo predstavlja prelomen korak v boju proti covidu-19. Študije namreč kažejo, da zmanjšuje tveganje za hospitalizacijo in smrt pri bolnikih z velikim tveganjem za težji potek bolezni.

PREBERI ŠE
Ema odobrila izredno uporabo Merckovega zdravila proti covidu-19

Zdravilo, ki za redno uporabo trenutno še ni odobreno v EU, se zdaj lahko uporablja za zdravljenje odraslih s covidom-19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za razvoj hude oblike covida-19, je ob izredni odobritvi sporočila Ema.

Ema je še sporočila, da Merckovih tablet proti covidu-19 ne smejo uporabljati nosečnice ali ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije in bi lahko zanosile. "Ta priporočila so podana, saj so laboratorijske študije na živalih pokazale, da lahko veliki odmerki vplivajo na rast in razvoj plodu," je še sporočila Ema.