Korona

NIJZ pripravil navodila za frizerske in kozmetične salone, knjigarne in muzeje

Ljubljana, 29. 04. 2020 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pri obisku kozmetičnih, frizerskih in masažnih salonov naj ostanejo v veljavi splošni ukrepi samozaščite, obvezno razkuževanje rok in nošenje zaščitne maske, za zaposlene tudi uporaba vizirja, svetujejo na NIJZ. V salonih naj bo le toliko strank, kolikor jih lahko naenkrat postrežejo. Minimalna razdalja med delovnimi območji naj znaša najmanj dva metra, stik med stranko in izvajalcem dejavnosti pa naj bo čim manjši. Muzeji in galerije pa naj posamezniku poskušajo zagotoviti vsaj 20 kvadratnih metrov prostora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Presenečenje za knjižničarje
    03:30
    Iz 24UR: Presenečenje za knjižničarje
  • Iz 24UR: Knjižnice in muzeji ostajajo zaprti
    00:38
    Iz 24UR: Knjižnice in muzeji ostajajo zaprti
  • Iz SVETA: Pravila ravnanja pri frizerjih, kozmetičarkah in obisku galerij
    04:30
    Iz SVETA: Pravila ravnanja pri frizerjih, kozmetičarkah in obisku galerij

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa pripravil priporočila za opravljanje frizerskih, kozmetičnih in masažnih storitev, ki se bodo vnovič lahko opravljale od ponedeljka. Skupna je zahteva, naj se stranke naročajo po telefonu in naj se storitve opravljajo ob točno določenem terminu, saj čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov ni dovoljeno. 

NIJZ izvajalcem storitev nalaga tudi, naj večer pred ali zjutraj na dan storitve pri naročenih strankah preverijo, ali je njihovo zdravstveno stanje primerno, ali imajo znake okužbe dihal in ali živijo s kom v gospodinjstvu, ki ima znake okužbe dihal, je v izolaciji oziroma v karanteni. V primeru pozitivnega odgovora naj stranko do nadaljnjega zavrnejo. 

Starejšim in bolnikom s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi z večjim tveganjem za težji potek koronavirusne bolezni je v času epidemije obisk tovrstnih salonov odsvetovan. Posebej zato, ker gre za storitve, kjer se stiku med stranko in izvajalcem storitve ni možno izogniti. 

Minimalna razdalja med delovnimi območji naj znaša najmanj dva metra.
Minimalna razdalja med delovnimi območji naj znaša najmanj dva metra. FOTO: Thinkstock

Tudi pri obisku kozmetičnih, frizerskih in masažnih salonov ostajajo v veljavi splošni ukrepi samozaščite, obvezno razkuževanje rok in nošenje zaščitne maske, za zaposlene tudi uporaba vizirja. V salonih naj bo le toliko strank, kolikor jih lahko naenkrat postrežejo. Minimalna razdalja med delovnimi območji naj znaša najmanj dva metra, stik med stranko in izvajalcem dejavnosti pa naj bo čim manjši, seveda kolikor to narava dela dopušča. 

Pri vseh treh dejavnostih je obvezno tudi sprotno razkuževanje delovnih površin in pripomočkov, uporaba pralne zaščitne opreme oziroma zaščite za enkratno uporabo na delovnih površinah, ki se jih težko razkuži, ter vsaj enkrat dnevno temeljito prezračevanje in razkuževanje prostora. 

NIJZ v svojih navodilih določene storitve tudi odsvetuje. Frizerskim salonom tako začasno odsvetujejo oblikovanje obrvi, barvanje trepalnic in urejanje brade. Obvezno bo tudi pranje las s šamponom v frizerskem salonu, že pred tem pa naj si s šamponom doma lase operejo tudi stranke. 

V kozmetičnih salonih navodila zahtevajo od izvajalca tudi, da pri negi nohtov ter odstranjevanju dlak na nogah in rokah, kjer ni mogoče zagotavljati zadostne medsebojne razdalje, med izvajalcem in stranko namesti zaslon iz pleksi stekla z odprtino. Ta zaslon za vsako stranko obrišejo z razkužilom. Do umiritve epidemije odsvetujejo ličenja obraza, podaljševanje trepalnic ter izvajanje postopkov permanentnega ličenja.

Navodila NIJZ za obisk muzejev, galerij in knjigarn 

Po prvomajskih praznikih se odpirajo tudi muzeji in galerije. Med najpomembnejšimi navodili NIJZ je določilo, da morajo ponudniki storitve za posameznika zagotoviti vsaj 20 kvadratnih metrov prostora. Za zaposlene in obiskovalce bo obvezno nošenje zaščitne maske ter razkuževanje rok. Vstop za osebe z okužbo dihal je prepovedan. Podobno kot v trgovinah, bo vstop posamičen in obiskovalci bodo morali pred vhodom počakati, da bo v posameznem muzeju ali galeriji vnovič dovolj prostora za obisk.

NIJZ muzejem in galerijam naroča, da za obiskovalce pripravijo smer ogleda, če je to izvedljivo, naj bo smer krožna. Tudi tukaj velja spoštovanje minimalne medsebojne razdalje dveh metrov. Obenem upravljavcem svetujejo, da v času epidemije ostanejo zaprti oddelki oz. razstavišča z interaktivnimi prikazi.

Ob ostalih splošnih zaščitnih ukrepih je tudi v teh ustanovah obvezno razkuževanje in čiščenje prostorov. Blagajne naj se zaščitijo z zaščitnimi pregradami in NIJZ svetuje brezstični način plačevanja in razkuževanje tipk POS terminala.

Posebnost knjigarn je obvestilo kupcem, naj se ne dotikajo razstavljenih predmetov, razen tistih, ki jih nameravajo kupiti.
Posebnost knjigarn je obvestilo kupcem, naj se ne dotikajo razstavljenih predmetov, razen tistih, ki jih nameravajo kupiti. FOTO: Thinkstock

Z delovanjem pa so že začele prve knjigarne, kjer so priporočila podobna, kot veljajo za živilske trgovine. Posebnost knjigarn je obvestilo kupcem, naj se ne dotikajo razstavljenih predmetov, razen tistih, ki jih nameravajo kupiti, in šele po pravilnem predhodnem razkuževanju rok.

Tudi preko papirja so okužbe namreč možne. Kot pišejo na NIJZ, po do zdaj znanih podatkih virus na tiskarskem in tekstilnem papirju preživi tri ure, na kartonu 24 ur, na gladkih površinah, kot so steklo in bankovci, štiri dni, na gladkih površinah, kot sta jeklo in plastika, sedem dni. Kupci naj kupljeno blago zato začnejo doma uporabljati šele po preteku toliko časa, kot je trenutno znano, da virus preživi, saj je posamezen papirnat izdelek lahko listal ali si ogledoval okužen kupec, plastične in podobne izdelke pa naj razkužijo.

Pasica za 24UR
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dado57
30. 04. 2020 09.40
+3
Zmaga pa tale-če vzameš knjigo v roke in jo pogledaš,moraš le to tudi kupiti. Ne jemljite in ne glejte,kupujte na pamet in vse, česar se boste dotaknili. Lovska ni kaj.
Svetlobasrca
30. 04. 2020 09.38
+5
In potem bodo stlačili 15 in več otrok v vrtcih na skupaj 20 m2!!!
lilihip
30. 04. 2020 09.33
+10
a v cerkvi pa ne rabijo 20Kvm?...aja tam varuje Bog
lucinda
30. 04. 2020 08.03
+26
20m2 metrov prostora za vsakega obiskovalca, ki se bo zadržal v knjižnici ali muzeju kako uro. Lepo! Zakaj pa potem ni standarda, da mora imeti vsak oskrbovanec doma za ostarele najmanj 20 m2 prostora, pa epidemije korone sploh ne bi imeli!
vezuv_
29. 04. 2020 21.41
+24
Samo vprašam vse te svetovalce v plitiki: "kako sksate z ženo na razdalji 2 metra? - samo vprašam. Aja, mnogi rabijo navodila za to.
Sosed Sosedov
29. 04. 2020 21.31
+13
Me zanima se navodila NiJZ se za lokale. Ce bo kofe zgledu k dvig gorovine na salterju....
Skunk Works
29. 04. 2020 21.28
-3
Tile kulturnike in knjižničarje za par let poslati delati na prosti trg, da vidijo sploh, kaj je življenje, pa jim izjave oz vprašanje govorca vlade, da kaj so delali vse te tedne, ne bodo več čudne in nerazumljive....
Skunk Works
29. 04. 2020 21.29
-5
Saj so vsi tam nekam čudni, anemični, bledi, senčni, brez pravega življenskega soka, kot z nekega drugega sveta....
Skunk Works
29. 04. 2020 21.21
-4
Kar se knjižnic tiče, sem se spomnil, da v svetu obstajajo hiperorganizirana paletna skladišča, kot sestavni del dobanih verig ali pa velikih industrijskih obratov, kjer se na stotisoče artiklov zlaga in prelaga, do sekunde točno in na centimeter točno na svoje mesto v regalih in to popolnoma avtomatizirano brez človeške roke. Več kot idealno za naše knjižnice v času virusa, kjer bi se lahko gradivo izdajalo, prejemalo, shranjevalo in razkuževalo.....Tile, ki so jih izjave o tako nenadnem odprtju presenetile in dobesedno šokirale, saj to daleč presega njihove zmožnosti prilagajanja od mirovanja do delovanja, pa bi lahko seveda mirno spali dalje......
RamzesII
30. 04. 2020 09.43
+4
Von_Clausewitz
30. 04. 2020 10.08
+3
V quarantino pa jih lahko daš. Sicer pa bi bilo pol bolj smiselno razkužit roke in uporaba maske pred dotikanjem rok. Simple. pa ne bo treba zlagat knjige v quarantino.
Von_Clausewitz
30. 04. 2020 10.09
+1
Alojz69
29. 04. 2020 21.19
+0
Zdaj smo moski brez vseh moznosti da pridemo do sexa kje drugje saj na dva metra razdalje je huda in je zena nasmejana nic ne bo z skokom cez plot...pa se jaz smejim tud pri teb ne pa tudi ce osvojis konja.
RamzesII
30. 04. 2020 09.46
-1
Sex ne sme biti težava, saj imajo moški kondome (stika ni, na obrazu pa maske), lahko jih natakne več, so v različnih velikostih tako ne bo napenjanja. He he.
999933
29. 04. 2020 21.11
+16
Res dobri komentarji danes. Do solz sem se nasmejala.
Jst !
29. 04. 2020 21.21
+15
Samo še vprašanje manjka ali si je potrebno brisat rit z levo ali z desno roko.
FC Chelsea2
29. 04. 2020 20.35
+1
Vsem, ki je očitno preveč dolgčas ste mogoče dobili namig danes lahko greste pomagat kmetom. Sam seveda rajši je pametovati, jamrati in nič narediti in samo cuzati državo kajne?
genir
29. 04. 2020 20.49
+21
Če bi pošteno plačali ne bi bilo problema.
lucinda
30. 04. 2020 08.07
+11
Naj kmetje plačajo delavcem najmanj z zakonom določeno minimalno plačo. Če plačujejo manj, pa naj izgubijo pravico do državnih subvencij.
lucinda
29. 04. 2020 20.27
+12
Meni ni nihče vprašal, če hočem biti v " ranljivi" skupini. Nisem ranjena in nisem nemočna in nočem nobenih specialnih ur nakupovanja. S kakšno pravico me nekdo odriva na rob družbe!
FC Chelsea2
29. 04. 2020 20.33
+12
Ja boga reva. Zdaj po tvoji logiki bi morali vsakega posebej vprašati joj ali si želite biti v tej skupini ali ne? Dajte no spravite se k pametnejšemu delu kot pa samo iskanje dlake v jajcih.
Von_Clausewitz
29. 04. 2020 21.16
+9
Z jokal se bom od smeha...kje jaz živim vsemočni.presssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
lucinda
30. 04. 2020 08.10
+0
Ko bodo vam prodajali gnilo sadje in pokvarjeno meso, ker pozneje ne smete v trgovino, se pa spet ogladite
FC Chelsea2
29. 04. 2020 20.23
+35
Mislim, ko bereš razne izjave raznih inštitucij pa sej ti gre kar na bruhanje. Knjižnice se ne morejo odpreti, ker nimajo navodil vlade kuga prosim? Čaki a te inštitucije vodijo odrasli ljudje ali otroc, ki rabijo za vsako stvar navodilo? In potem se glavni govorec vlade sprašuje kaj so v vsem tem cajtu delali direktorji in ja to je potem takoj neprimerna izjava. No da vam js povem gospod se je spraševal nekaj kaj smo se tudi drugi spraševali ampak jaz vam pa kaj direktno povem očitno ste zelo zelo nesposobni in bi vam priporočal, da odstopite iz teh funkcij, če ne veste kako organizirati delo. Ker res ste prvi od ne vem vseh ustanov, ki se odpirajo, da ne morete videti kakšne je protokol. Ne niste prvi poglejte kakšen protokol ima npr banka, lekarna, trgovine itd in ja po tem se ravnajte.
Aprilc00
29. 04. 2020 20.16
+16
Mene zanima ena druga stvar in če mi lahko nekdo razloži logiko za tem. Po novem lahko "ogrožene/ranljive skupine" nakupujejo ob katerihkoli urah želijo, ostali pa samo od 10h do predzadnje ure delovnega časa trgovine. Kako so potem "zaščitene", če lahko nakupujejo po mili volji in čemur je potem sploh izraz ranljiva skupina namenjen? Obenem pa mora še vedno gradbeni delavec, ki nujno potrebuje material za opravljanje svojega dela, tisti dve zgodnji uri odstopiti npr. nosečnici.
FC Chelsea2
29. 04. 2020 20.30
+11
No to se spreminja zaradi takih, kot si ti, ki se zaradi vsake nove spremebe neki sprašuje. Prej ni bilo dobro, ker so imeli samo dve uri potem niso vedeli kdaj pomeni zadnja ura, pa ni jim bilo všeč, da se jih sprašuje po letih itd. Zdaj, ko pa piše, da je vse isto samo, če res ni mogoče pa lahko nakupuje tudi kasnej pa spet ni uredu in ja to ne pomeni, da sedaj morajo vsi nakupovati kadarkoli ampak samo, če res nimaš drugih možnosti. Sicer verjamem, da našemu narodu res težko kaj dopoveš četudi bi mu narisal ampak vseeno upam, da bodo štekali tole.
lucinda
29. 04. 2020 20.13
+4
Totalna bedarija! Vsi frizerji, pri katerih sem bila zadnjih deset let, so vedno nosili rokavice. Zdaj naj bi mi frizerka prala glavo s sredstvom za dezinfekcijo? Lase naj si najorej operem sama, potem mi jih bo oprala frizerka, potem me bo pa še barvala in strigla na dva metra! Potem je pa že bolje, da se obrijem na balin, ker nobeni lasje toliko kemije naenkrat ne prenesejo.
RamzesII
29. 04. 2020 20.33
+11
Kakšna dezinfekcija neki, šampon je dovolj. Kakšna neki bi bila ta dezinfekcija? Posledice ali blond ali brez las.
RamzesII
29. 04. 2020 20.04
+8
"Frizerskim salonom tako začasno odsvetujejo oblikovanje obrvi" Nak, skrajša jih menda lahko, so bomo okrog hodili, tisti z močnejšimi, kot Gargameli.
RamzesII
29. 04. 2020 20.05
-5
tinitoni
29. 04. 2020 20.04
+15
Kako se bomo strigli na razdalji dva metra?
RamzesII
29. 04. 2020 20.44
+5
Tu so menda mišljeni tisti stoli na katerih sedijo stranke, ki pa so nameščeni kot so, ne morejo jih premeščati, ker so fiksni, razen če uporabljajo vsakega drugega, kar pa se jim ne splača, če jih imajo malo.
RamzesII
29. 04. 2020 20.03
+11
"Minimalna razdalja med delovnimi območji naj znaša najmanj dva metra" Kdaj so tile videli nazadnje kakšen salon, so pozabili kako so postavljeni stoli tam.
RamzesII
29. 04. 2020 19.54
+6
Zakaj bi se naročal k frizerju, če pa hodim mimo, mora me sprejeti takrat. Kako se naj naročim, če imam službo, da še vnaprej ne vem točno kdaj in kako. Lase pa si itak operem prej. Preveč komplicirajo, maske pa med 'obdelavo' stranka ne more imeti, še očala in drugo kar ima mora sneti.
nnikkitta
29. 04. 2020 19.57
+8
Tudi jaz že nakaj časa ugotavljam kako se bo farbalo in pralo lasišča če bodo imele stranke gor maske?
RamzesII
29. 04. 2020 20.44
+3
motorist_mb
29. 04. 2020 19.53
+26
Me je že minilo it k frizerju!