Korona

Kaj pa, če okužena oseba ne prejme navodil za izolacijo in kode za aplikacijo?

Ljubljana, 26. 10. 2020 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
148

Bralka, ki ji je test pokazal okužbo z novim koronavirusom, pravi, da 48 ur po testiranju še vedno ni prejela navodil za karanteno in kode za aplikacijo Ostani zdrav. "V čem je smisel aplikacije, če pa vanjo ne vnašajo pozitivnih oseb in torej tudi ni obveščanja tveganih stikov?" se sprašuje. Na NIJZ odgovarjajo, da okužene osebe kljub izjemnemu trudu obravnavajo z zamikom, a da je epidemiološka služba doslej z vsako od njih vzpostavila kontakt, ji podala informacije o izolaciji in izdala kodo za aplikacijo.

Oglasila se nam je bralka, ki je bila zaradi znakov okužbe z novim koronavirusom testirana v četrtek. Ob testiranju so ji povedali, da jo bodo v primeru, da je pozitivna, do 14. ure naslednjega dne poklicali z NIJZ, a se to ni zgodilo. Da je pozitivna, je izvedela od osebne zdravnice, ki jo je klicala, da bi preverila, kakšno je njeno počutje. 

Kot pravi, po 48 urah od testiranja še vedno ni prejela klica in torej sploh ne bi vedela, da je okužena, če ji tega ne bi povedala zdravnica. "Kot sem seznanjena, naj bi me NIJZ poklical in podal navodila za karanteno ter kodo za aplikacijo Ostani zdrav. Ker klica (še) nisem prejela, tudi kode še nimam, tako da tisti, ki so bili z mano v stiku, ne morejo biti obveščeni preko aplikacije. Tako se sprašujem, v čem je sploh smisel aplikacije in njene promocije, če pa vanjo ne vnašajo pozitivnih oseb in torej tudi ni obveščanja tveganih stikov," je zapisala. 

Po naših informacijah to ni osamljen primer, ko oseba s pozitivnim testom ni prejela kode za omenjeno aplikacijo. 

Na NIJZ, kjer so zasuti z delom, pojasnjujejo: Obvestiti vas mora osebni zdravnik oz. covid točka, kjer je bil bris odvzet

Vprašanja o tem smo naslovili na NIJZ, kjer so nam takoj pojasnili, da o rezultatih testiranja ne obveščajo oni, pač pa testirane o odvzetem brisu obveščajo osebni zdravniki oziroma covid-točka, kjer so bris odvzeli. 

Epidemiologi v naslednjem koraku (ko dobijo seznam vseh pozitivnih za določen dan) kontaktirajo pozitivne osebe in naredijo epidemiološko poizvedovanje. 

"Kot smo že večkrat poudarili, kapacitete epidemiološke službe žal niso neomejene. V zadnjih mesecih smo zmogljivosti epidemiološke službe povečali in trenutno lahko obravnavamo okrog 350 primerov dnevno, kar je 10-krat več kot v spomladanskem obdobju. Kljub izjemnemu trudu se število oseb s potrjeno okužbo, ki jih obravnavamo z zamikom, povečuje," so pojasnili. 

Testirane o odvzetem brisu obveščajo osebni zdravniki oziroma covid-točka, kjer so bris odvzeli.
Testirane o odvzetem brisu obveščajo osebni zdravniki oziroma covid-točka, kjer so bris odvzeli. FOTO: AP

'Epidemiološka služba NIJZ je vzpostavila kontakt z vsako okuženo osebo in ji izdala kodo za aktivacijo aplikacije'

Kot še pravijo, je od sobote, 17. oktobra, epidemiološka služba NIJZ še vedno vzpostavila kontakt z vsako osebo s potrjeno okužbo po telefonu, ji podala informacije o poteku izolacije in izdala kodo za aktivacijo v aplikaciji #OstaniZdrav. Če ugotovijo okužbo pri otroku, kontaktirajo njegove starše oziroma skrbnike. Oseba s potrjeno okužbo prejme tudi navodila, naj sama obvesti vse osebe, s katerimi je bila v stiku, in jim posreduje njihova imena. Navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi z novim koronavirusom, so dostopna na tej povezavi

Osebi, ki so ji potrdili okužbo z virusom SARS-CoV-2, je odrejena izolacija. "Izolacija je ukrep, ki ga izbrani osebni zdravnik odredi osebi, okuženi s SARS-CoV-2, in pomeni, da oseba ne sme zapuščati doma, da mora omejiti stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni. Izolacija je izjemno pomemben ukrep, ki ga je treba dosledno upoštevati," opozarjajo na NIJZ. 

Oseba, ki ji je bila odrejena izolacija, je v bolniškem staležu in je doma najmanj 10 dni od začetka bolezni. Oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov, pa mora biti doma 10 dni od pozitivnega testa za prisotnost virusa SARS-CoV-2. Izolacija se predvidoma zaključi po 10 dneh, če je bila oseba zadnjih 48 ur brez vročine in je minilo 48 ur od začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni. Če bolezen oz. povišana temperatura traja dlje, se izolacija podaljša (in traja več kot 10 dni), dokler ne mine 48 ur od normalizacije telesne temperature ter začetka umirjanja simptomov in znakov bolezni. Izolacija se lahko podaljša tudi, če je potek bolezni hujši,  če zahteva hospitalizacijo in v primeru imunske motnje. Trajanje izolacije določi osebni oziroma lečeči zdravnik. Kontrolni brisi oz. kontrolna testiranja niso potrebna. Več o tem ... 

Ne glede na spremenjen protokol pa epidemiološka služba nadaljuje s svojim delom in še naprej zagotavlja vse ključne epidemiološke podatke, ki predstavljajo pomembno podlago za odločitve in sprejemanje ukrepov, še zagotavljajo na NIJZ. 

Pojasnilo glede nove ureditve karanten na domu je dostopno tukaj.

Aplikacijo #OstaniZdrav preneslo več kot 180.000 ljudi 

Mobilno aplikacijo za preprečevanje širjenja novega koronavirusa #OstaniZdrav je sicer do vključno nedelje na svojo napravo preneslo 181.395 ljudi, poroča STA. Skupno število izdanih kod TAN je v nedeljo doseglo 2317, v preteklih 14 dneh pa je bilo izdanih 2081 kod in vnesenih 1369, kažejo uradni podatki vlade.

Število uporabnikov operacijskega sistema Android, ki so prenesli aplikacijo, je v nedeljo doseglo 165.667. Podatki o prenosih na naprave z operacijskimi sistemom iOS medtem prihajajo z dvodnevno zamudo; najnovejši podatki so na voljo za soboto, ko je skupno število prenosov doseglo 15.728.

Aplikacija deluje tudi na podlagi kode TAN, 10-mestnega števila, ki ga uporabnik pridobi od NIJZ, če je pri njem potrjena okužba s koronavirusom. Nato se prostovoljno odloči, ali bo kodo vnesel v aplikacijo in s tem anonimno opozoril vse tiste posameznike z naloženo aplikacijo, ki so bili v preteklih 14 dneh z njim v tveganem stiku, naj bodo v prihodnje bolj pozorni na svoje zdravje in ravnajo odgovorno.

Število izdanih kod se sicer ne sklada s številom pozitivnih testov. NIJZ kodo namreč izda le tistemu, ki uporablja aplikacijo, drugi razlog pa je ta, da če posameznik zamudi z vnosom kode v aplikacijo (za vnos ima tri ure časa), lahko prejme novo.

Pasica koronavirus oktober
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
26. 10. 2020 18.29
Hitri smo, čez en teden vsakega dobimo, hehe.
flojdi
26. 10. 2020 18.02
.če oseba , ki je potrjeno okužena , ne dobi navodil , pomeni lahko le , da čaka na ukaz , ker sama ni sposobna MISLIT
GOTOVI STE
26. 10. 2020 16.42
+1
350 na dan. Se pravi bo dobila karanteno in kodo do bozica. Tudi pri nas je bil v zacetku septebra sin v karanteni zaradi sosolke. Odlocbo smo dobili 10 dni po koncani karanteni pa je bilo takrat 100 -150 okouzenih ma dan..
Cofar
26. 10. 2020 16.17
+1
meni se zdi ukrep skrajno bebav s to aplikacijo... je nimam in je ne bom imel. Delam v eni izmed panog, ki so jo v soboto "začasno zaprli", ok.... imel sem po eno in po eno stranko. Danes se peljem okol in kaj vidim??? avtošola pa ni nevarna??? Majhen prostor, inštruktor in učenec pa nimata ustrezne varnostne razdalje... ker je ne moreta imet. In potem mislijo, da se ne bodo širile okužbe???
bibien
26. 10. 2020 14.46
+2
Prva in zadnja povezava oz. linka ne delujeta.
oježeš
26. 10. 2020 14.19
+5
Če jo je poklicala zdravnica, potem ve da je okužena in se ve, da informacija ne obleži v predali oziroma na NIJZ. Če imaš kodo za aplikacijo ali ne, naj ne moti, pomembno je, da človek ve, da je okužen in se temu primerno obnaša!
Xyh
26. 10. 2020 13.58
+7
Aplikacijo sem zbrisal par dni nazaj. Totalni nesmisel. Poznam par ljudi, ki so bili pozitivni, med drugim tudi moja partnerica. Noben ni dobil kode, vsi so pa dobili pozitivni rezultat in izvid. Torej šanse, da imajo ljudje to aplikacijo, ki žre baterijo, ter šanse, da je kdorkoli dobil kodo, so precej majhne. Menda moraš za kodo posebej zaprosit, ampak spet noben nič ne ve.
oježeš
26. 10. 2020 14.25
+4
Kar pomeni, delajo nekaj, kar niti sami ne vedo kaj. Niso pa se sposobni pred izjavami dogovoriti kaj bodo govorili in kdo bo govoril. Še mediji, ki poročajo o nesrečah, objavljajo dokaj istovetne podatke, ki jih dobijo od enega vira. Za okuženost mlati vsak po svoje, kar je posledično, da ljudje delajo kar se njim zdi prav ali pa ne. Pa tisti, ki komentirajo ukrepe, niso tako številčni, da se ne bi poznali med seboj in, da ne bi mogli vsi dobiti pildek na katerim je eno samo besedilo, katerega potem berejo ali izjavljajo vsi enako. Ali hoče le biti vsak bolj pomemben kot je drugi?
Marko Novak 1
26. 10. 2020 14.28
+4
Še večji absurd pa se nam je zgodil pred kratkim, kolegova partnerica je dobila pozitiven rezultat testa, tudi kodo v aplikacijo je vpisala, prav tako imamo aplikacijo naloženo vsi bližnji, po vpisu kode vanjo, se status "low risk" ni spremenil niti njenemu partnerju s katerim sta seveda pod isto streho, niti nam kateri smo nevede v stiku ( 1 meter ) z njenim telefonom. In to se ni spremenilo niti po enem tednu karantene. Močno dvomim v App.
Cofar
26. 10. 2020 16.20
raje naj bi sprejeli ukrepe, ki bi resnično zmanjševali okužbe. Ste vedeli da so gostilne zaprte, vinotoči pa ne??? Torej, lahko greste na deci rujnega v vinotoč, medtem ko gostilna lahko daje samo take away???
Trgo_mk3
26. 10. 2020 13.55
+4
Kaj pa če oseba ni bila testirana, pa dobi domov pozitiven rezultat?
oježeš
26. 10. 2020 14.25
-2
Grega2455
26. 10. 2020 13.53
+1
Vsi sosedi pozitivni nihče nima simptome vsi okoli bloka pa v nabavo, nihče im ni še povedal da ne smejo.
oježeš
26. 10. 2020 14.27
+1
Če vedo, da so pozitivni, bi se morali obnašati odgovorno do drugih ljudi. Problem je le tam, ko človek ne ve da je okužen in nima izrazitih simptomov.
KamnitaPolica
26. 10. 2020 13.43
+8
Toliko časa bodo štrikali, da se bodo zaštrikali. Bo enkrat prišlo na dan. Preveč je sumljivih primerov.
TheEarthIsFlat
26. 10. 2020 13.40
+13
V to me ne bo noben prepričal, da 7.000 ljudem dnevno dajo kitajsko palčko z vato v nos, dokazov pa sploh ni
Škrinca
26. 10. 2020 13.20
+2
do sedaj se več kot polovica pozitivnih na covid ni vpisala v aplikacijo #ostani zdrav svoje kode in pri vedenju da jih je to brezvezno aplikacijo naložilo samo 150k svečkarjev
goran_r
26. 10. 2020 13.19
+4
Kot bi JJ twitnil: laž @NIJZ... Polnoletni sin je v ponedeljek 19.10. bil pozitiven. Samo to so mu sporočili ob 20h in naj bi ga NIJZ še kontaktiral... Ni bilo nobenega klica
medus
26. 10. 2020 13.14
+7
Zakaj nimamo sistema v katerega bi laboratorij vnesel rezultat testa, sistem pa bi avtomatsko poslal sms z rezultatom, kodo in navodili pacientu..
lotkolba
26. 10. 2020 13.38
+6
Saj vlada je namenila denar za to ampak zal njihovi zepi brez dna ne morejo posiljati sms-ov
ćurkl
26. 10. 2020 13.47
-1
oježeš
26. 10. 2020 14.30
-1
Kako pa drugi izvedo, če dobi okuženi sporočilo? Ti misliš, da če jaz pošljem kolegu sms, da ga prejmejo potem vsi lastniki mobitelov?
GOTOVI STE
26. 10. 2020 16.48
Ker nihce od prijateljev ne zna narediti tega. Drugim pa ne dajo €€€
Julijann
26. 10. 2020 13.08
+16
Zakaj imam pol jaz namontiranega tega hudiča,.če ni verodostojen ...sam zato, da mi baterijo žre, zgleda.
ochi
26. 10. 2020 12.56
+10
Aplikacija je nesmiselna. Če si pozitiven si od tistega trenutka dalje nenevaren za okolje ker se izoliraš. Obvestiš v službo in kolege. Ne rabi noben z izgovorm vdirat v tvojo osebnost preko telefona.
Uporabnik458403
26. 10. 2020 13.23
+1
Pa se vsi izolirajo, ko so pozitivni na testu.........?
oježeš
26. 10. 2020 14.31
+1
Aplikacija ni smiselna, če ne deluje. V nasprotnem bi bila kar dobrodošla.
acromega
26. 10. 2020 12.54
+7
Aplikacija je popolnoma nepotrebna, če se pozitivna oseba izolira. Pozitivna oseba bi torej vnesla kodo in se normalno gibala med ljudmi brez upoštevanja razdalje in opozarjanja ljudi. Noben pa nikoli ne bi izvedel kdo ali kdaj ga je okužil. Zato pa je ljudje ne uporabljajo. Zakaj politika to promovira pa mi ni jasno.
ochi
26. 10. 2020 12.42
+9
Jaz tudi v primetu da bom pozitiven ne mislim nobene aplikavije nalagat
NPCL
26. 10. 2020 12.45
+5
Kaj ti pomaga nalagat aplikacijo ko si že na intenzivni
Komendator
26. 10. 2020 12.47
+2
Glede na to, da z NJZ ne pošiljajo kode imaš celo prav. Če pa bi država delala odgovorno in če bi aplikacija opozarjala tudi na stike, ki jih je imel okuženi npr 2 -3 dni pred potrditvijo na testu, bi ta aplikacija res imela tudi nek smisel!
NPCL
26. 10. 2020 12.41
+1
Haha ma kakšna vprašanja no... a rabite tudi navodila za povlečt vodo na wcjih
Lumpx
26. 10. 2020 12.58
-2
JA Sam morjo bit napisana v cirilici da jih razumejo.
INŠTITUT 1.APRIL
26. 10. 2020 12.40
+0
potem je najbolje da gre na morje na Hrvaško da bo za zihr okužena