Korona

NIJZ objavil navodila za osebe s potrjeno okužbo in vse, ki so ji bili izpostavljeni

Ljubljana, 29. 10. 2020 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil navodila za tiste, ki so bili izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom, oz. tiste, ki so jim okužbo potrdili. Ti naj ostanejo doma v izolaciji, ki se predvidoma zaključi po desetih dneh. Pogoj pa je, da so bili zadnjih 48 ur brez simptomov in znakov bolezni. Odprli pa bodo tudi nov portal, na katerem bodo vsi potrjeno okuženi lahko aktivirali kodo za aplikacijo #Ostanizdrav.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Čakš Jager o novih smernicah
    07:34
    Iz 24UR ZVEČER: Čakš Jager o novih smernicah
  • Čakš Jagrova odgovarja na novinarska vprašanja
    08:15
    Čakš Jagrova odgovarja na novinarska vprašanja
  • Nuška Čakš Jager iz NIJZ o aktualnem stanju
    17:18
    Nuška Čakš Jager iz NIJZ o aktualnem stanju

Kot je na današnji vladni novinarski konferenci dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager, epidemiologi prosijo za razumevanje, ker ob tako velikem številu vsakodnevno potrjenih primerov z novim koronavirusom vsakogar verjetno ne bodo uspeli priklicati. Bodo pa poskušali vsaj tiste rizične, tudi zato, da morda zaznajo koga, ki je v zdravstveni stiski, pa sam sebi v tem primeru niti ne zna pomagati, je dejala in napovedala, da bo še vedno velik poudarek tudi na sodelovanju regijskih epidemiologov z domovih starejših občanov.

Izolacija se konča po desetih dneh, če posameznik v zadnjih 48 urah nima več simptomov. Če še ima simptome ali je njegovo zdravstveno stanje težje, jo osebni zdravnik podaljša.

Za tiste, ki jih ne bodo uspeli poklicati, pa so pripravili navodila oz. informacije, kako ravnati, če jim je bila potrjena okužba, oziroma so bili v stiku z nekom, ki je okužen. Navodila so dostopna tako na spletni strani NIJZ, v kratkem pa jih bodo začeli deliti tudi na vseh vstopnih mestih, kamor bodo ljudje prišli na odvzem brisa. Tako bodo te dokumente dobili že vnaprej in v primeru, da bo njihov test pozitiven, bodo imeli informacijo, kako ravnati. 

Tako bodo te dokumente dobili že vnaprej in v primeru, da bo njihov test pozitiven, bodo imeli informacijo, kako ravnati. Po besedah Čakš Jagrove je v navodilih posebej poudarjeno, kaj izolacija pomeni. Opozorila je, naj ljudje v tem času ostanejo doma in ne sprejemajo obiskov. Prosijo pa jih tudi, da o okužbi obvestijo vse, s katerimi so bili v stiku.

V kratkem pa bo aktiviran tudi spletni portal, kjer bodo osebe po prejemu obvestila o potrjeni okužbi lahko dobile kodo za aktivacijo v aplikaciji #Ostanizdrav. Čakš Jagrova ob spremenjenem načinu testiranja meni, da bi bilo verjetno smiselno, da bi svojo kodo dobili tudi tisti, ki imajo okuženega v družini in tudi sami simptome, značilne za covid-19, ter bi zanje zdravnik na podlagi epidemiološke situacije ocenil, da so zelo verjetno okuženi.

Na NIJZ poudarjajo, da je pomembno, da oseba, pri kateri so potrdili okužbo, ostane v izolaciji, kar pomeni, da ne sme zapuščati doma, omejiti mora stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.
Na NIJZ poudarjajo, da je pomembno, da oseba, pri kateri so potrdili okužbo, ostane v izolaciji, kar pomeni, da ne sme zapuščati doma, omejiti mora stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni. FOTO: Bobo

Navodila osebam, ki so bile izpostavljene okužbi 

V obdobju 14 dni od izpostavljenosti okužbi z virusom SARS-CoV-2 se izogibajte vsem nenujnim stikom z ostalimi ljudmi, opozarjajo na NIJZ. To še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem (bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, sladkorna bolezen, oslabljeno delovanje ledvic, zdravljenje raka ...). Pri njih je tveganje za težji potek bolezni večje.

V obdobju 14 dni pozorno spremljajte svoje zdravstveno stanje. Če se pri vas v tem času pojavijo simptomi ali znaki covid-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu …), ostanite doma in pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, kjer boste prejeli nadaljnja navodila. 

Upoštevajte priporočila za preprečevanje širjenja okužbe: 

– izogibajte se vsem nenujnim stikom z ljudmi,
– vzdržujte medosebno razdaljo vsaj 2 metra,
– ne dotikajte se oči, nosu in ust,
– redno si umivajte roke z milom in vodo,
– če voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabite namensko razkužilo za roke,
– priporočena je uporaba mask skladno s Priporočili za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2,
– poskrbite za redno zračenje zaprtih prostorov,
– zaposlene osebe naj opravljajo delo od doma v dogovoru z delodajalcem (če jim to narava dela dopušča) oz. naj se z delodajalcem dogovorijo o načinu dela, da ne bo možen prenos okužbe na druge zaposlene med delom in niti med prihodom na delo in odhodom domov.

Če ste bili v visoko rizičnem tesnem stiku z osebo s potrjenim covid-19, smiselno upoštevajte navodila za osebe v karanteni na domu

Kontrolni brisi oziroma kontrolna testiranja niso potrebna. Trajanje izolacije pa določi osebni oz. lečeči zdravnik.
Kontrolni brisi oziroma kontrolna testiranja niso potrebna. Trajanje izolacije pa določi osebni oz. lečeči zdravnik. FOTO: Dreamstime

Navodila za osebe s potrjeno okužbo v domači izolaciji 

Če pri vas potrdijo okužbo z virusom SARS-CoV-2, je pomembno, da ostanete izolaciji, opozarjajo na NIJZ. To pomeni, da ne smete zapuščati doma, omejiti morate stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Oseba, ki je v izolaciji, ostane doma najmanj 10 dni od začetka bolezni. Oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov, pa 10 dni od pozitivnega testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2. 

Izolacija se predvidoma zaključi po 10 dneh, če je bila oseba zadnjih 48 ur brez simptomov in znakov bolezni. Lahko se podaljša, če bolezen traja dlje ali če je potek bolezni hujši in zahteva hospitalizacijo. Kontrolni brisi oz. kontrolna testiranja niso potrebna. Trajanje izolacije določi vaš osebni oziroma lečeči zdravnik.

Več informacij o tem je dostopnih na naslednji povezavi.

Maske in drugi zaščitni ukrepi

Na NIJZ ob tem znova opozarjajo, da je uporaba mask eden od ukrepov, s katerim lahko prispevamo k obvladovanju širjenja novega koronavirusa, a sočasno je pomembno tudi izvajanje drugih higienskih ukrepov, kot so vzdrževanje priporočene medosebne razdalje, higiena kašlja in kihanja, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic.

Pasica koronavirus oktober
NAVODILA OSEBAM, KI SO BILE IZPOSTAVLJENE OKUŽBI S SARS-COV-2
NAVODILA ZA OSEBE S POTRJENO OKUŽBO S SARS-CoV-2 V DOMAČI IZOLACIJI
NAVODILA ZA KARANTENO NA DOMU
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bukvan
30. 10. 2020 19.23
če pa eni, ki imajo doma pozitivnega člana šetajo po trgovinah in se vozijo okoli kodda ni nič
Jožajoža
30. 10. 2020 16.46
To je že malo prepozno.virus je #ušel#tej vladi z razlogom.vidi se,da se ta vlada ne trudi zajezit ga.
RDE?I KIP
30. 10. 2020 18.31
štajerc65
30. 10. 2020 16.21
Imam občutek da se vse dela na kak po sistemu AD HOC in z zamudo. Če sem negativen, v družini pa je potrjena ena okužba ne smem delat in moram biti 10 dni doma. V tem času se garant okuzim se sam. In komu to koristi?
TerminatorX
30. 10. 2020 11.53
+3
Rubežniki po Sloveiji pa brez mask še naprej neovirano plenijo domove in raznašajo kovid. Oblast pleni in izkorišča stisko pandemije za ropanje državljanov.
User768643
30. 10. 2020 10.44
+3
Dokler se svojci okuženih (ožji družinski člani) lahko prosto gibljejo okrog, ne bomo ustavili tega virusa.
štajerc65
30. 10. 2020 16.21
-1
Pa kaj si ti normalen? Pol Slovenije bi zaprl brez sodbe bedak
oježeš
30. 10. 2020 09.55
+4
Zaščitna maska je priporočena za nošenje. Tako pravi stroka, tudi na njihovi spletni strani, kot v zgornjem zapisu. Medtem ko imajo policisti, zdravstveni inšpektorji nalogo, da kaznujejo tiste, ki priporočila ne upoštevajo. Od kdaj pa je neupoštevanje priporočila kazensko dejanje, zaradi katerega je treba plačati kazen? Sam sicer sem za nošenje zaščitnih mask, kjer je v bližini, v trgovinah, na ulicah ko je več ljudi, ki ne morejo vzdrževati medsebojne cca 2m. Ampak ljudje, da je neupoštevanje priporočil kazensko dejanje, to je pa lahko samo pri nas možno. Medtem pa PV zagovarja vodilne ljudi, katere ostali opazimo, da ne nosijo maske in jim ni treba plačati nobene kazni. Tako človek upravičeno podvomi v poštenost in pomisli, da nekdo želi le na račun virusa pobrati čim več denarja od običajnih ljudi, brez visokih funkcij. Če je potrebno nositi maske (preventiva to zahteva) je treba nošenje mask uzakoniti, zakon pa brez milosti in izgovorov velja za vse enako. Ne pa, da elita piše zakone, ki veljajo samo za običajne državljane brez visokih političnih in vladnih funkcij.
iganking
30. 10. 2020 08.17
-3
To da so ljudje "okuženi" brez simptimov ali pač s prehladom okej.. Bom sprejel to bedarijo kot resnično! Naj mi kdo pove, če dejansko pozna koga v bolnici zaradi covida? In kdo leži v bolnicah, čeprav ni na intenzivni? Zakaj ne leži doma v samoizolaciji?
Rock8
30. 10. 2020 09.00
+2
oježeš
30. 10. 2020 09.58
+4
To je nekako tako, kot da zmešaš dve popolnoma nenevarni snovi (nekateri pač imajo že neko bolezen in staknejo še covid) in dobiš razstrelivo z velikim učinkom. Mogoče ne umrejo le zaradi covida, ampak je pridobljen covid vzrok za kasnejšo smrt, ker telo enostavno ne prenese še dodatne obremenitve imunskega sistema.
hotchilipoper
30. 10. 2020 08.12
+2
A krek je še na pumpi?
oježeš
30. 10. 2020 10.02
+2
Zdaj se je že spočil. Pomembno je, da mu ne bo treba plačati kazen, ker se za vodilne ljudi to ne spodobi, da jim zaračunajo kazen. Navsezadnje pa ko bereš strokovne članke, vidiš, da se le ne upošteva priporočilo, kar pa ni kaznivo dejanje. Pokaže pa odnos posameznika do družbe.
slim386
30. 10. 2020 13.01
+3
Ne zdaj je baje pri kacotu v istri da se odpočije preden more iz 24ga na 25ga decembra okoli sveta z jeleni
Franci Petelinc
29. 10. 2020 19.25
+0
To še ni nič. Najhujše nas še čaka. Nihče ni pripravljen - sploh, če se ljudje niso pripravljeni držat pravil.
testosteron
29. 10. 2020 18.28
+1
A Miklavž letos bo ? Kaj pa Božiček ? ...sprašujem za prjatla...
pravica5
29. 10. 2020 19.44
+6
Pravno da bo in da bo enim pamet prinesel!!
slim386
30. 10. 2020 13.02
+2
Božička bo JJ prepovedal ker je rdeče barve
Blond James
29. 10. 2020 18.01
-5
To je krinka.okuzeni z virusom imajo doma velike količine kokaina.tako kot kraji in ustanove kjer naj bi bil virus v menzah kuhinjah skladiščih
RokoG
29. 10. 2020 17.47
+9
Bravo NIJZ. To je ta hitrost. Od marca ste imeli cas za to pa niste uspeli spacat tega. Rajs zaprite bo bols za vse drzavljane
Boombaar
29. 10. 2020 16.20
+9
Ni zaposlenega da nebi imel stika z okuzenim če je NAJMANJ vsak 30. okužen. Deset mesecev prepozno 👍😂
dr_tony
29. 10. 2020 16.03
+7
Se dober da sedaj, sem mislil da boste glih do božica....ja vseen al julija. ali decembra....bravo nevrjeten podvig pol leta prepozno, sam kdo bi zmogel, ker je treba kar naenkrat delat, prej pa desetletja u luft gledat, ne gre ja.....a placo pa imate za rszliko od nekaterih
GospodT
29. 10. 2020 15.49
+7
In kje so navodila, kako pripravit imunski sistem za boj z virusom? Nič.
RamzesII
29. 10. 2020 16.02
+1
periot22
29. 10. 2020 15.25
+5
NJZ 90 % vas je preveč!
TheGreatRusia
29. 10. 2020 15.25
+1
NIJZ PREDLAGAM, DA ZA TE LJUDI UPORABI PRISILNO SREDSTVO USTAVLJANJA MOTORNIH VOZIL, SMISELNO MAR NE? TAKO KOT POLICIJSKA URA💪
TheGreatRusia
29. 10. 2020 15.21
+2
ČUDNO, DA JIH NISO POZVALI NA INFORMATIVNE POGOVORE NA PU, DA SO NEVARNI ZA CELOVITOST OZEMLJA RS...
Kazimir Plemeniti
29. 10. 2020 15.06
+5
Corona verniki, še sanja se vam ne kam nas bo pripeljala vaša psihoza in strah🤮
Slobodan Cvijetinovic
29. 10. 2020 14.42
+12
Pa dajte nehat prosim!!! Tip iz Raven na Koroškem,D.V pred dvemi dnevi bil na testiranju,danes ga kliče tip in mu reče da je pozitiven.... Ga vpraša kakšni so simptomi? Odgovori nič,razen v Soboto,ko je imel vročino 37,5.... Vonja in okusa nimate,pravi imam ves čas,ta ga hoče prepričat da nima,po sprijaznitvi nedotičnega gospoda,mu odgovori da je nemogoče.... Ok...... Obvesti svojo zdravnico,ki ga povpraša po simptomih,ta odgovori da jih nima,zdravnica nato.... Bomo od sobote 24.11 pisali in avtomatski od 04.11 v službo,zaključena bolniška. Fantina vpraša,kako če sem pozitiven?Kaj ne potrebujem testiranje pred odhodom v službo,zdravnica mu odgovori da ni potrebe..... Kdo je zdaj tu kdo???
Haloška ikebana
29. 10. 2020 15.25
+4
Tako je, ker je test zaradi ostankov uničenega virusa po prestani bolezni lahko lažno pozitiven še do 8 tednov.
Haloška ikebana
29. 10. 2020 15.28
+4
Mimogrede to je CDC v ZDA odločil že spomladi. Smo bili pozitivni z tremi sodelavci, vsi brez kakršnih koli težav, niti prehlajeni, ter smo po desetih dneh dobili odločbo zdravstvene organizacije, da se lahko vrnemo na delo in normalno življenje brez omejitev.