Korona

Vsi, ki so oddali vlogo prek e-Uprave, bodo morali interes za cepljenje še enkrat izraziti

Ljubljana, 26. 04. 2021 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maruša Slana, Ti.Š., T.D.
Komentarji
519

Potem ko je prvi poskus vzpostavitve centralnega zbiranja prijav na cepljenje proti covidu-19 spodletel, ministrstvo za zdravje in NIJZ zdaj pripravljata novo aplikacijo. Vsi, ki so interes za cepljenje izrazili z vlogo prek e-Uprave, bodo prejeli navodila za prijavo v naročilno knjigo. NIJZ pa je medtem izpolnil zahteve informacijske pooblaščenke, ki je opozorila, da zbiranje interesa za cepljenje prek omenjene vloge ni imelo jasnega namena. Kot so zatrdili, so interes zbirali z namenom zagotovitve potrebnih količin cepiva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nadaljevanje cepljenja
    03:21
    Iz 24UR: Nadaljevanje cepljenja
  • Iz SVETA: Aplikacija za prijavo na cepljenje
    02:56
    Iz SVETA: Aplikacija za prijavo na cepljenje

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je vsem, ki so prek portala e-Uprave izrazili interes za cepljenje, poslal avtomatizirano elektronsko sporočilo, v katerem pojasnjujejo, zakaj so v prvi vrsti sploh zbirali prijave. "Interes se je zbiral z namenom razumevanja potrebnih količin cepiva, ki jih mora država zagotoviti glede na pripravljenost prebivalcev za cepljenje proti covidu-19," so zapisali.

A dejstvo je, da Slovenija odmerkov cepiva ni naročila na podlagi interesa državljanov za cepljenje, temveč je vse pogodbene količine cepiv nabavila v deležih, ki nam kot državi pripadajo glede na sistem 'pro rata', vsa pogajanja s proizvajalci pa je opravila Evropska komisija.

Kot so marca zatrdili na Ministrstvu RS za zdravje (MZ), je Slovenija za leto 2021 od proizvajalcev BioNTech in Pfizer naročila 2.248.000 odmerkov, od Moderne pa okvirno 1.271.000. Prva pogodba s Pfizerjem je bila podpisana 10. decembra, in sicer za okvirno 924.000 odmerkov, z Moderno pa 21. decembra. Z AstraZeneco smo se dogovorili o dobavi 1.404.000 odmerkov cepiva, pogodba pa je bila podpisana že 20. oktobra. Slovenija je naročila tudi nekaj manj kot milijon odmerkov cepiva Janssen in približno milijon odmerkov cepiva CureVac, ki pa še ni odobreno za uporabo v Evropski uniji. Država je tako naročila več kot dovolj cepiva za izpolnitev načrtov o precepljenosti vsaj 60 oziroma 70 odstotkov prebivalstva.

Čeprav je njihovo pojasnilo vprašljivo, pa je NIJZ s poslanim pojasnilom izpolnil zahteve informacijske pooblaščenke, ki je sredi marca MZ, Ministrstvu RS za javno upravo (MJU) in NIJZ izdala začasno odločbo, na podlagi katere morajo izpolniti obveznost informiranja posameznikov o obdelavi njihovih osebnih podatkov. To namreč predstavlja temelj transparentne in zakonite obdelave osebnih podatkov.

Informacijska pooblaščenka je ocenila, da seznam prijavljenih ni več ažuren, saj so bili številni izmed njih po vsej verjetnosti od decembra pa do danes že cepljeni. Vlogo na portalu e-Uprave je sicer do 26. aprila izpolnilo skupno 154.101 ljudi.

Prvi poskus centralnega zbiranja prijav za cepljenje spodletel

8. decembra, še preden so v Slovenijo prispeli prvi odmerki težko pričakovanega cepiva proti covidu-19, je na vladni novinarski konferenci minister za javno upravo Boštjan Koritnik predstavil spletno vlogo, s katero naj bi državljani vnaprej izrazili interes za cepljenje. Kakšne učinke na dejanski potek cepljenja bo imela uspešno izpolnjena in oddana vloga, minister takrat ni znal odgovoriti, dejal je, da je vloga namenjena zgolj zbiranju podatkov. Kako bodo te podatke uporabili, Koritnik prav tako ni vedel, dodal je le, da je to stvar zdravstvene stroke.

Na vladnih straneh je bilo nato 9. decembra moč prebrati, da je spletno mesto na portalu e-Uprava zasnovano kot pomožno orodje, ki bo služilo načrtovanju in organizaciji izvedbe cepljenja proti covidu-19 za vse, ki bodo izrazili interes. Zapisali so še, da bodo na podlagi pridobljenih podatkov stopili v stik z vsemi, ki bodo izrazili interes, in jih povabili na cepljenje. Vrstni red sicer ne bi vplival na strokovno odločitev glede cepljenja prednostnih skupin, ki so že določene v nacionalni strategiji cepljenja.

"Prebivalcem je dana možnost, da z oddajo vloge vnaprej izrazite željo, da bi bili cepljeni takoj, ko bo to mogoče. Vaš interes bo uporabljen v sistemu naročanja na cepljenje v zdravstvenih ustanovah," pa je še danes zapisano na portalu e-Uprave. Vlogo je bilo mogoče oddati na dva načina: z uporabo e-identitete ali brez uporabe e-identitete, torej z ročnim vnosom elektronskega naslova in drugih potrebnih podatkov.

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je v Sloveniji do zdaj prejelo nekaj več kot 400.000 ljudi, največ so jih cepili s cepivom Pfizerja in BioNTecha.
Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je v Sloveniji do zdaj prejelo nekaj več kot 400.000 ljudi, največ so jih cepili s cepivom Pfizerja in BioNTecha. FOTO: Bobo

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je nato decembra uvedla inšpekcijski nadzor na podlagi prijave suma prekomerne obdelave osebnih podatkov vlagateljev prijave interesa za cepljenje prek portala ter suma neustreznega obveščanja posameznikov. Postopek so sprva uvedli proti MJU, nato pa še zoper NIJZ in MZ.

Kot so marca zatrdili, se je utemeljenost prijave neustreznega obveščanja posameznikov o obdelavi njihovih osebnih podatkov izkazala že na začetku, saj nihče od treh zavezancev ni želel prevzeti vloge upravljavca in s tem povezane odgovornosti za obdelavo osebnih podatkov. Kljub šestim pozivom pooblaščenca za posredovanje pojasnil, na ministrstvih in NIJZ niso uspeli jasno in zanesljivo pojasniti namena vloge na portalu e-Uprava, prav tako niso pojasnili pravne podlage za obsežno obdelavo osebnih podatkov. Navedli so, da je minister Koritnik 8. decembra izpostavil, da se bo o uporabi podatkov odločalo šele naknadno, kar pa je v popolnem nasprotju s pravom varstva osebnih podatkov, ob tem pa ne pomeni vzpostavitve vrstnega reda za cepljenje.

Kmalu za tem pa je premier Janez Janša pojasnil, da se lahko prek aplikacije vsak prijavi k cepljenju, prijava pa, da bo upoštevana kot vrstni red – torej prej se nekdo prijavi, prej bo na vrsti za cepljenje, če ne sodi v rizično skupino.

A informacijska pooblaščenka je opozorila, da posameznikom ta namen v okviru skopih informacij, danih ob zbiranju njihovih podatkov, nikdar ni bil izrecno in nedvoumno sporočen. To ne izhaja niti iz nobene verzije nacionalnih strategij cepljenja proti covidu-19, zato je zbiranje osebnih podatkov prek portala e-Uprava povzročilo zavajanje posameznikov, saj objektivno sploh ni mogoče ugotoviti, kaj so ti z oddajo vloge v resnici dosegli.

Kacin in informacijska pooblaščenka na nasprotnih bregovih

Jelko Kacin, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja je nato 11. aprila za RTV Slovenija dejal, da prijav z e-Uprave ni mogoče posredovati zdravstvenim domovom, saj je pooblaščenka ustavila in onemogočila posredovanje teh podatkov uporabnikom.

Informacijska pooblaščenka se je na Kacinove besede ostro odzvala in jih označila za neprimerne. Poudarila je, da ob oddaji vloge državljani niso izvedeli, kdo bo njihove podatke sploh obdeloval, še manj pa, za katere namene. Kaj so s prijavo dosegli, je tako nemogoče objektivno ugotoviti. Ker pristojni danes državljane pozivajo, naj se prijavijo na cepljenje pri svojem osebnem zdravniku, vse to pod resen vprašaj postavlja nujnost množičnega zbiranja podatkov. Zato je začasno zamrznila uporabo baze osebnih podatkov, dokler pristojni posameznikom ne posredujejo vseh ustreznih informacij, kar pa je NIJZ zdaj izpolnil.

Na obvestilo NIJZ tistim, ki so se prijavili preko e-Uprave, ter na vprašanje, ali se bodo morali še enkrat prijaviti oziroma kje se je pravzaprav zataknilo, pa je Kacin danes odgovoril, da je to zelo težavno vprašanje. "Bistvo pa je, da pooblaščenka za informacije javnega značaja trdi, da ne ve, za kaj so se ljudje prijavili. Ljudje so se prijavili zaradi cepljenja in od NIJZ se zahteva, da ponovno vpraša vsakega, ki se je prijavil, zakaj se je prijavil. To početje se mi ne zdi racionalno, se mi ne zdi človeka dostojno in se mi zdi sramotno za pooblšačenko javnega značaja, celo njeno ekipo. To sprenevedanje, to norčevanje iz ljudi, je preseglo vsako mero. /.../ Jaz imam tega dovolj. Ta institucija – vsaj v tem primeru – ne dela za ljudi. Ne vem pa za koga dela," je kritičen.

V pripravi nova aplikacija za prijave na cepljenje

NIJZ je medtem z MZ v okviru portala eZdravje zdaj pripravil novo aplikacijo za naročanje na cepljenje, ki bo na nacionalni ravni uvedena v prihodnjih dneh. V naslednjih dneh bodo vsi, ki so že izrazili interes za cepljenje, prejeli sporočilo, na katerega bodo morali po navodilih odgovoriti, če se bodo želeli uvrstiti v naročilno knjigo.

Aplikacija se po besedah Kacina usklajuje, tudi preizkuša. "O tem je govoril minister za zdravje, v eni od občin je v praktičnem preizkušanju. Mislim, da se bo zdaj v zelo kratkem času dokazala kot dovolj operativna in od tega je odvisno tudi, kako hitro bomo lahko sproščali naslednje starostne skupine. Vse to je povezano. Imamo pa zamude," je dodal.

Takrat bo posredovano novo obvestilo posameznikom glede obdelave osebnih podatkov. Naročilo bo posredovano članom tima izbranega osebnega zdravnika in timu cepilnega centra. V odgovor bodo zainteresirani prejeli obvestilo o datumu, uri in kraju cepljenja.

Informacijska pooblaščenka inšpekcijski postopek ustavila

Ker so bili posamezniki, ki so izrazili interes za cepljenje prek portala e-Uprave vendarle obveščeni o namenu zbiranja njihovih podatkov, je informacijska pooblaščenka zdaj ustavila inšpekcijski postopek. Še vedno je prepričana, da so bili posamezniki zavedeni, saj se zaradi nasprotujočih si informacij in različnih poti do prijave na cepljenje niso mogli ustvariti enotne in prave slike. "Po štirih mesecih in po nekaj manj kot
409.000 že cepljenih posameznikih, bomo v Sloveniji očitno zdaj končno dobili sistem za centralizirano naročanje na cepljenje, ki bi sicer moral prestavljati osnovni temelj načrtovanja izvedbe naročanja na cepljenje," je zaključila Prelesnikova.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (519)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan58J
27. 04. 2021 15.06
Ja, jaz sem se prijavil že decembra, kakor moj prijatelj.bki ga ni več. V njegovem imenu bom vprašal pooblaščenko, zakaj ni dovolila njegove prijave za cepljenje.
Kali?opko Kali?opkovi?
27. 04. 2021 12.20
+1
Server se jim je sesul kekeke
enakatalena
27. 04. 2021 12.18
+1
Če bi se ljudje, plačani iz davkoplačevalskega denarja,spoznali na tisto, za kar so na svojem delovnem mestu, ne bi prihajalo do takih zapletov. Dejstvo je, da so akterji tega zapleta popolni nepoznavalci zakonodaje.
Trglav
27. 04. 2021 09.43
+5
Poden od podna. V času računalništva nimajo nobenih podatkov. In potem izjavi Janša, da bomo v nekaj letih v vrhu digitalizacije v svetu. Ali se vam ne zdi to zelo neodgovorna izjava?!!!!
hotchilipoper
27. 04. 2021 09.41
+5
Se jih je premalo javilo,ponoven poizkus pridobivanje pacientov za porabo astrazeneca
Principat
27. 04. 2021 08.46
+5
in sedaj se zamislite , da to naredi nemčija ali avstrija , nesposobnost in zaupanje v to vlado je vsak dan večje in kiksi , sedaj namerni ali nesposobnost , prijava pa bo sedaj potrebna z kolom po glavi nekoga , da spozna , da za*ebancije je konec
maske-so-padle
27. 04. 2021 08.38
+10
Interesa ne bom ponovno izrazil. Lahko pa izrazim popolno nezaupanje v to državo in njene birokrate.
Smolapataaka
26. 04. 2021 21.10
+5
Jaz pa nimam osebnega zdravnika že 15 let. Kaj pa zdaj?
Maxx365
27. 04. 2021 11.49
ne sekiraj se, tebe bo pa krek osebno cepil
Alfi22
26. 04. 2021 21.08
+15
Po pol leta prejel sporočilo od NIJZ, da me obveščajo o obdelavi mojoh podatkov. Kdo je tukaj nor? Pol leta za dogovor??? Ugibam da so vsi na dodatkih za delo v covid razmerah!! Jej jej jej
Omas1313
26. 04. 2021 21.07
+5
SEHE
26. 04. 2021 20.40
+6
V SLO dekadenca ravna Kafki!!!
SEHE
26. 04. 2021 20.38
+10
Toliko nesposobnosti kot jo je bilo pa v Sloveniji prikazano v zadnjem letu in pol... Kliče k korenitim, katarzičnim spremembam!!! Vse to, kar je zdaj na oblasti je gnilo, in desno in levo!!!!
Milan Pugelj 1
26. 04. 2021 21.15
+5
Boste vedeli koga volit jaz nimam več nobenega favorita vsi so me razočarali zato vse zamanjat
PrettyBird
26. 04. 2021 20.36
+4
Kaj, če bi se pooblaščenka raje ukvarjala s tem komu Facebook in Google prodajata naše podatke?
motorka57
26. 04. 2021 20.33
+9
.... a tale NIJZ nima kaj bol pametnega počet, kot da ponovno vzdiguje paniko s cepljenjem???? Kaj pa velecenjeni g. Kacin, a nima evidence, pa mu jo je treba ponovno dostavit ???? Namreč, zakaj sem tako osoren? Zato gospoda na NIJZ-ju, ker sem že prvo dozo Astrazenece dobil in čez en mesec, naj bi dobil še drugo pri svojem zdravniku, tako da obrazec, ki mi je bil poslan ne bom izpolnjeval. Pa naj me nekdo prepriča, da počnem napak!!!
niktalop
26. 04. 2021 20.30
+6
Očitno ne na NIJZ, ne na ministrstvu za zdravje, ne v zdravstvenih domovih ne vedo kdo pije in kdo plača. Zapravljajo denar za neke aplikacije ki niso uporabne in je zaradi njih zmeda okrog naročanja in cepljenja popolna. Nesposobneži.
JanezNovakJohn
26. 04. 2021 20.06
+6
Kacin je žal neka nesposobna dobro plačana ..... Še bog se bo ob taki nesposobnosti zjokal.
BalalajkaGTI
26. 04. 2021 20.02
+2
nč se ne bomo cepili...
defodil
27. 04. 2021 09.25
-1
Robert Grivec
26. 04. 2021 19.58
+12
Pa saj človek ne ve nič več. Na vladi žal ne vedo, kako se dela. Naj bi uporabili aplikacijo, ki jo imajo v Kočevju ali Velenju in opravili svoje delo. Skrajni čas je že , da g.Kacin gre svojo pot vse pa prevzame stroka. Če ne si bodo do konca delali norce iz vseh SLOVENCEV IN SLOVENK.
motorka57
26. 04. 2021 20.37
+6
Točno tako Robert. Naj si gre gospoda v Kočevje pogledat, kako se dela in kaka je evidenca. Kacin naj pa gre na Krk,bo več koristi naredu, kot da se tule repenči in pametuje bedastoče... Ampak NE, "mi smo in bomo odločali, kako boste cepili" je reku užaljeno....
defodil
27. 04. 2021 09.28
+1
Pa dobro, no, Kocevje ima 16.000 prebivalcev. ... smo v Ljubljani, v največjem cepilnem centru v državi, do 8. aprila 2021 cepili skoraj 60.000 ljudi, in sicer 44.000 s prvim odmerkom in 15.000 tudi že z dvema odmerkoma. Od tega je bilo cepljenih 43.900 Ljubljančanov in 15.820 oz. 26 % ljudi iz drugih občin (ti so iz kar 201 občine),
motorka57
27. 04. 2021 10.14
+3
...ni to pomembno, koliko ima Kočevje prebivalcev. Meni je bolj pomembno, da niso ljudje čakali stoje v vrstah in čakali blagoslov ..... To pa je organiziranost zdravstvenega osebja in Primoža Velikonja v prvi vrsti, kako cepiti ljudi, da nebi bilo čakalnih vsrst..... S takim pristopom, hočem povedat, da bi licenco vzeli tudi na NIJZ-ju in nebi se tule preklali za oslovo senco!!!!
franci1972slo
26. 04. 2021 19.52
+4
Potrebno je resno preveriti kaj se učijo otroci pri biologiji v osnovni in srednji šoli. To da tukaj pol ljudi piše o tem, da “se bojo cepili edino če zbolijo” pomeni, da ne razumejo niti glavnih osnov cepljenja in biologije. In takšni ljudje si vzemajo pravico komentirati cepljenje in zdravstvo... Obup. To je primerljivo temu, da napišeš, da boš vplačal zavarovanje proti potresu šele ko ti potres zruši hišo.
desna_nogavica
26. 04. 2021 19.42
+11
Večjih birokratskih smradov kot so v ZLOveniji ni nikjer!