Korona

Cepivo na poti v Slovenijo, majhen interes za cepljenje med negovalci v DSO

Ljubljana, 25. 12. 2020 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
298

Upanje, da bo vseh ukrepov zaradi epidemije končno konec, vliva cepivo. Prvi odmerki so že na poti – tudi v Slovenijo. Gre za 9750 odmerkov cepiva. V Domu Danice Vogrinec v Mariboru je 300 stanovalcev covid-19 že prebolelo, med ostalimi petstotimi se jih je za cepljenje javilo 300. Med zaposlenimi v domovih pa je interesa za cepljenje manj – cepiti se namerava le okoli 20 odstotkov negovalnega osebja. Infektologinja Mateja Logar zato ponovno sporoča: cepivi Pfizerja in Moderne sta preverjeni in varni. Normalno bomo lahko zaživeli šele takrat, ko bo cepljenih vsaj 60 odstotkov prebivalstva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cepivo v Evropi
    02:49
    Iz 24UR: Cepivo v Evropi
  • Iz 24UR: Majhno zanimanje za cepljenje
    02:54
    Iz 24UR: Majhno zanimanje za cepljenje

 

V največjem domu starejših – domu Danice Vogrinec – začetek cepljenja pričakujejo z velikim upanjem. "Računamo, da bo sredi januarja situacija taka, da bodo cepljeni stanovalci in tisti, ki so covid-19 preboleli, predstavljali 90 odstotkov vseh naših stanovalcev," je povedal direktor doma Marko Slavič.

'Cepivo proti covidu-19 je preverjeno in varno'

Od 400 zaposlenih pa se jih želi cepiti le 70. Približno 130 jih je covid-19 že prebolelo, a je interes med negovalnim osebjem še vedno majhen. Nizek odstotek skrbi tudi zaposlene na Infekcijski kliniki. "Morda je bilo tem ljudem na voljo nekoliko premalo informacij in so še vedno skeptični," meni infektologinja Mateja Logar. Zato poudarja, da je cepivo proti covidu-19 preverjeno in varno.

Direktorica doma v Notranjih Goricah se namerava cepiti med prvimi.
Direktorica doma v Notranjih Goricah se namerava cepiti med prvimi. FOTO: Dreamstime

"Gre za tehnologijo, ki so jo že dolgo časa testirali pri iskanju ustreznega cepiva proti rakavim boleznim, Moderna in Pfizer pa sta to znanje le uporabila, in to je omogočilo hitrejši razvoj v resnici zelo varnega cepiva," dodaja Logarjeva.

Med prvimi se namerava cepiti tudi direktorica Centra starejših Notranje Gorice Ana Petrič. K temu poziva tudi svoje zaposlene, "kajti to za nas predstavlja neko svobodo, večjo varnost." "Upam, da bomo s tem lahko tudi normalno odprli center, da bodo lahko prihajali vanj obiski in da bodo tudi stanovalci lahko šli, kamor bodo želeli," pravi Petričeva.

V zdravstvu je interesa za cepljenje več

Prvo pošiljko cepiva UKC Ljubljana pričakuje že jutri, ko bo ministrstvo za zdravje sporočilo tudi, koliko odmerkov bodo prejeli posamezni domovi in bolnišnice. Klinični center bo prevzel pošiljko cepiva in cepivo nato predal NIJZ, ki bo opravil distribucijo, je razložil direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

 S cepljenjem zaščitimo tudi tiste, ki se zaradi svojega zdravstvenega stanja ne morejo.
S cepljenjem zaščitimo tudi tiste, ki se zaradi svojega zdravstvenega stanja ne morejo. FOTO: Dreamstime

"Če bi tam ostal kakšen odmerek, ima klinični center seznam tistih, ki so se v nedeljo, ko se cepljenje na terenu začne, pripravljeni tudi cepiti," dodaja Logarjeva.

V zdravstvu je interesa več. Cepiti se namerava večina, skeptike pa bodo poskušali prepričati z informiranjem. "Če bo cepljenih le 30 do 40 odstotkov, to virusa nikakor ne bo ustavilo. Tukaj je spet na vsakem posamezniku, da se odloči, ali želi, da se epidemija ustavi," poudarja infektologinja. S cepljenjem namreč zaščitimo tudi tiste, ki se zaradi svojega zdravstvenega stanja ne morejo.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3