Korona

Johnson: Angleški sev novega koronavirusa je morda bolj smrtonosen

Haag/ Berlin, 22. 01. 2021 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Urša Zupan, STA, M.S.
Komentarji
109

Britanski premier je predstavil prve ugotovitve študije, ki je pokazala, da bi bila lahko angleška različica novega koronavirusa bolj smrtonosna. Nizozemski parlament je medtem potrdil uvedbo policijske ure, katere namen je zajezitev širjenja novega koronavirusa. Prvič bo začela veljati v soboto, trajala pa bo od 21. ure do 4.30. Za kršitelje je predvideno 95 evrov globe. Inštitut Roberta Kocha pa je sporočil, da je covid-19 v Nemčiji zahteval več kot 50.000 smrtnih žrtev.

Britanski premier Boris Johnson je na novinarski konferenci o aktulanem stanju v državi spregovoril tudi o angleškem sevu novega koronavirusa, ki velja za bolj nalezljivega. Podatki, ki so jih zbrali znanstveniki, nakazujejo, da bi bil lahko novi sev tudi bolj smrtonosen. Strokovnjaki so primerjali stopnjo smrtnosti pri ljudeh, ki so se okužili s staro različico virusa in z novo, angleško. 

 "Poleg hitrejšega širjenja se zdaj tudi zdi, da obstajajo nekateri dokazi, da je nova različica, ki je bila prvič identificirana v Londonu, morda povezana z višjo stopnjo smrtnosti," je dejal Johnson. 

Glavni svetovalec britanske vlade za znanost Patrick Vallance je ob tem opozoril, da nove ugotovitve temeljijo na zgodnjih predhodnih ocenah. Pojasnil je, da je dokazano večje tveganje za smrt pri tistih, ki so se okužili z novim sevom kot pri okuženih z dosedanjimi sevi. "To so še nezanesljivi podatki, natančnih ocen še ni," je dejal.

Angleška različica virusa je  med 30 in 70 odstotkov bolj nalezljiva od ostalih sevov, bila pa naj bi do 30 odstotkov bolj smrtonosna. 

Pričakuje se, da bosta cepivi Pfizerja in AstraZenece učinkoviti proti novemu sevu. 

Boris Johnson
Boris Johnson FOTO: AP

Belgija od srede prepoveduje nenujna potovanja v tujino

Belgija bo od srede do 1. marca prepovedala nenujna potovanja v tujino, da bi zajezila širjenje okužb z novim koronavirusom, še posebej z novimi, bolj nalezljivimi različicami, je danes na novinarski konferenci sporočil belgijski premier Alexander De Croo.

"Ko ljudje potujejo, virus potuje z njimi," je poudaril po srečanju belgijskega kriznega odbora. Od srede bodo morali vsi, ki potujejo v ali iz Belgije, navesti utemeljen razlog za potovanje, kot so družinske obveznosti, delo ali študij, da bodo smeli čez mejo. 

Predsednik vlade je tako potrdil poročanje belgijskih medijev, da bo policija prepoved nadzorovala na mejnih prehodih, da bi zagotovila, da ljudje potujejo le iz nujnih razlogov. Kršiteljem grozijo kazni.

Od ponedeljka bodo morali vsi, ki bodo v Belgijo prišli iz Velike Britanije, Južne Afrike ali Južne Amerike, kjer so odkrili nove, bolj nalezljive seve novega koronavirusa, za deset dni v karanteno ter prvi in sedmi dan opraviti test PCR na novi koronavirus.

"Trenutno smo med evropskimi državami z najnižjim številom novih okužb ," je še dejal De Croo. "To so sadovi našega trdega dela," je dodal. Premier je povedal še, da bodo morali vsi nerezidenti Belgije, ki bodo želeli v državo, pred potovanjem in pred vstopom predložiti negativen izvid testa PCR na novi koronavirus. "To ne pomeni, da okoli države gradimo zid," je dejal.

Na Nizozemskem policijska ura 

Nizozemski premier Mark Rutte je medtem poslance pozval, naj podprejo uvedbo prve policijske ure na Nizozemskem od druge svetovne vojne, da bi zmanjšali število primerov okužbe z novim koronavirusom. Po njegovih besedah so se za ta ukrep odločili zaradi britanskega seva novega koronavirusa, ki se širi hitreje od drugih do zdaj znanih in "velikih skrbi, ki jih imamo vsi".

Uvedbo nočne omejitve gibanja, ki bo v veljavi do 19. februarja, so podprle stranke vladajoče koalicije in več opozicijskih strank. Nasprotovanje pa je izrazil vodja skrajno desne stranke PVV Geert Wilders, ki je ukrep označil za "nesorazmernega". "Ne sprejemam tega, da po nepotrebnem (...) uvajamo policijske ure, medtem ko obstajajo alternative," je dejal.

Policijska ura med 21. uro in in 4.30 bo prvič začela veljati v soboto zvečer. Za kršitelje je predvideno 95 evrov globe.

Nizozemski premier Mark Rutte je poslance pozval, naj podprejo uvedbo prve policijske ure na Nizozemskem od druge svetovne vojne, da bi zmanjšali število primerov okužbe z novim koronavirusom.
Nizozemski premier Mark Rutte je poslance pozval, naj podprejo uvedbo prve policijske ure na Nizozemskem od druge svetovne vojne, da bi zmanjšali število primerov okužbe z novim koronavirusom. FOTO: AP

Na Nizozemskem so sredi decembra uvedli najstrožje omejitvene ukrepe do zdaj. Med drugim so zaprli šole in vse nenujne trgovine, odprte so trgovine z živili in lekarne. Že ves mesec so zaprti tudi muzeji, živalski vrtovi in kinematografi. Prejšnji teden so ustavitev javnega življenja podaljšali za tri tedne do 9. februarja. 

Premier in njegova vlada sta sicer pretekli teden odstopila zaradi afere z otroškimi dodatki, ki so jih neupravičeno odvzeli več tisoč staršem. Kljub temu bo zaradi pandemije covida-19 še naprej opravljala dolžnosti kot začasna vlada do volitev 17. marca.

Latvija podaljšala protikoronske ukrepe do 7. februarja 

Latvijska vlada je v četrtek za dva tedna podaljšala ukrepe za zajezitev novega koronavirusa do 7. februarja. Tako bo med drugim v veljavi ostala policijska ura ob koncih tedna, zaprtih ostaja tudi večina trgovin. Epidemiološka slika se počasi stabilizira, ni pa še možno rahljanje ukrepov, so sporočili iz vlade. 

Država z okoli 1,9 milijona prebivalci od jeseni beleži porast števila okužb z novim koronavirusom. Razmere se v zadnjem času počasi stabilizirajo, vendar to po oceni vlade še ni dovolj za odpravo ukrepov.

V zadnjih 14 dneh so v Latviji na 100.000 prebivalcev potrdili 685,8 okužb. Od začetka epidemije so potrdili skoraj 59.000 okužb, umrlo je 1057 ljudi.

Na Poljskem zapolnili večino terminov za cepljenje do konca marca

Na Poljskem so zapolnili večino terminov za cepljenje proti covidu-19 za starejše do konca marca. V celi državi imajo v tem obdobju prostih le še okoli 150.000 terminov, potem ko so danes odprli prijave za starejše od 70 let, so danes sporočili iz vlade.

Na Poljskem so že prejšnji teden sprejemali prijave starejših od 80 let. Danes pa so odprli registracijo za tiste, ki so stari med 70 in 80 let. Teh je v državi okoli 2,7 milijona. Glede na televizijske posnetke so starejši v vrstah čakali pred zdravstvenimi domovi, da bi se prijavili na cepljenje. Tudi klicni center je pokal po šivih, saj so na vrhuncu prejeli tudi po 300.000 klicev na minuto. 

Vodja kabineta premierja Michal Dworczyk je pojasnil, da raje še ne sprejemajo prijav za termine po marcu, saj ni znano, koliko odmerkov cepiva bodo dobili po tem mesecu. Pri tem je opozoril, da imajo težave predvsem zaradi ameriškega Pfizerja, saj je ta teden dostavil manjšo količino odmerkov, kot je bilo dogovorjeno.

Češka podaljšala izredne razmere do 14. februarja 

Češki parlament pa je potrdil podaljšanje izrednih razmer zaradi covida-19 do 14. februarja. Vlada premierja Andreja Babiša je sicer predlagala podaljšanje do 21. februarja, saj se bojijo grožnje, ki jo predstavljajo mutacije novega koronavirusa. "Moramo sprejeti obširne ukrepe in tega ne moremo brez izrednih razmer," je Babiš povedal poslancem.

Izredne razmere omogočajo vladi sprejetje strogih ukrepov, ki lahko omejujejo svoboščine in temeljne pravice, obenem pa omogočajo, da na pomoč v bolnišnice pošljejo vojake.

Zaradi pandemije covida-19 so odpovedali znameniti pustni karneval v brazilskem Riu de Janeiru. Cepljenje proti covidu namreč poteka počasi, število okužb z novim koronavirusom pa ostaja visoko. Sprva so karneval preložili na julij, zdaj pa so sporočili, da ga letos ne bo. Brezilija velja za eno najhuje prizadetih v pandemiji covida-19 na svetu. Doslej se je tam z novim koronavirusom okužilo več kot 8,6 milijona ljudi, umrlo pa je 214.000 covidnih bolnikov. 

Minister za zdravje Jan Blatny je danes pozval k nošenju zaščitnih mask tipa FFP2 ali FFP3, vendar trenutno še na prostovoljni ravni. Glede morebitne obveznosti nošenja teh mask pa bo počakal na izkušnje iz Nemčije in Avstrije, kjer so se že odločili za tak ukrep. Minister ima namreč pomisleke glede dostopnosti teh mask in finančnega bremena, ki bi ga predstavljal za revnejše.

Razpravo v parlamentu je sicer v četrtek zasenčil spor glede govorniškega odra. Desni poslanec Lubomir Volny, ki ni nosil maske, se je namreč sprl s predsedujočim, ko mu je ta zaradi osebnih žaljivk izklopil mikrofon in ga izgnal iz dvorane.

Na Češkem šele v zadnjem času opažajo upad števila novih okužb z novim koronavirusom. Še pred dvema tednoma so poročali o več kot 17.000 novih okužb dnevno, zdaj pa jih je manj kot 10.000. V državi so danes sicer zabeležili črni mejnik, saj je v povezavi s covidom-19 umrlo več kot 15.000 ljudi, po zadnjih podatkih 15.130.

Covid-19 v Nemčiji zahteval več kot 50.000 življenj 

Inštitut Roberta Kocha (RKI) je medtem sporočil, da je covid-19 v Nemčiji zahteval več kot 50.000 smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu je umrlo skoraj 860 covidnih bolnikov, potrdili pa so več kot 17.800 novih okužb z novim koronavirusom. 

V Nemčiji so od začetka epidemije covida-19 potrdili 50.642 smrtnih žrtev te bolezni, od tega 859 v zadnjih 24 urah, kažejo podatki RKI. V zadnjem dnevu so potrdili še 17.862 novih okužb s koronavirusom, skupaj že več kot 2,1 milijona. Po okužbi je doslej okrevalo 1,78 milijona ljudi. 

Sedemdnevna incidenca okužb v Nemčiji znaša 115,3 primera na 100.000 prebivalcev, kar je nekoliko manj, kot je v četrtek, ko je bila 119 primerov. Cilj ostaja pri 50 primerih na 100.000 prebivalcev. 

Nemške oblasti so kljub izboljšanju razmer ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa ta teden podaljšale najmanj do 14. februarja. Zaradi mutiranega seva novega koronavirusa so jih celo nekoliko zaostrile. Tako so uvedle obvezno nošenje mask z višjo zaščito v trgovinah, lokalih in javnem prevozu, šole bodo ostale zaprte do 14. februarja. Zaprti ostajajo tudi gostinski lokali, gledališča in opere, pa tudi nenujne trgovine. Izjeme veljajo le za supermarkete in drogerije.

Na Hrvaškem v četrtek 643 okužb 

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 4.863 testih potrdili 643 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 32 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Največ novih okužb je bilo znova na območju Zagreba – 163. V primorsko-goranski županiji so zabeležili 49 okužb. Iz istrske županije poročajo o šest novih primerih.

Število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnja dva petka. Pred tednom dni so ob opravljenih 5335 testih potrdili 715 okužb z novim koronavirusom. V petek, 8. januarja, je bilo 1098 novih okužb ob opravljenih 6742 testih, je povedal vodja hrvaškega za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Poudaril je, da se je v preteklem tednu število novookuženih znižalo za 21,1 odstotka v primerjavi s tednom pred tem. Kot je dodal, je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 245,2, stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa znaša 1147. Povedal je tudi, da so doslej proti covidu-19 cepili skoraj 65.000 ljudi. 

V Srbiji, kjer od torka poteka množično cepljenje proti covidu-19 s cepivom kitajskega podjetja Sinopharm, so doslej cepili 85.000 ljudi. Samo v četrtek so jih cepili 36.000, je povedala koordinatorka cepljenja na beograjskem razstavišču Dragana Milošević.

Na Hrvaškem je trenutno 3321 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1518 covidnih bolnikov, od tega 145 na ventilatorjih. V samoizolaciji je nekaj manj kot 15.880 oseb. V državi so doslej potrdili skoraj 227.970 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 4770 bolnikov s covidom-19. Okrevalo je nekaj manj kot 219.900 obolelih. Doslej so testirali več kot 1.144.800 ljudi.

Fauci spet lahko nastopa na novinarskih konferencah

Novi ameriški predsednik Joe Biden je včeraj podpisal deset izvršnih ukazov v okviru odgovora zvezne vlade na pandemijo covida-19. Ob tem je kritiziral "katastrofo", ki jo je za seboj pustila vlada njegovega predhodnika Donalda Trumpa – izpostavil je neobstoječ načrt ukrepanja proti pandemiji in prazna skladišča cepiv.

V ZDA se je po podatkih univerze Johns Hopkins z novim koronavirusom doslej okužilo 24,6 milijona Američanov, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 410.000. 

Direktor ameriškega inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje Anthony Fauci je zaradi javnega nasprotovanja izjavam nekdanjega predsednika Trumpa izgubil možnost sodelovanja na novinarskih konferencah delovne skupine za boj proti novemu koronavirusu. Biden pa je Faucija že imenoval za svojega glavnega zdravstvenega svetovalca. 

Fauci na prvi novinarski konferenci Trumpa ni omenjal, je pa dejal, da mu je bilo pod prejšnjo vlado pogosto neprijetno, še posebej, ko se je promoviralo nepreverjena zdravila, zavračalo nasvete glede mask in socialne distance ter znanstvena dejstva. "Da lahko sedaj tu govorim o tistem, kar vem, o tem, kaj so dokazi, o znanosti, je osvobajajoče. Nova stvar v tej vladi je to, da če nimaš odgovora, ne ugibaš, ampak naravnost poveš, da nimaš odgovora," je dejal. 

Kot je še povedal, mu ni bilo prijetno biti v položaju, ko je moral nasprotovati izjavam predsednika ZDA. Zdaj lahko brez skrbi govori to, kar misli, da je prav, saj mu je Biden to izrecno naročil. Povedal je, da cepiva, ki so v uporabi, ščitijo tudi pred novimi sevi novega koronavirusa, naraščanje okužb v ZDA pa naj bi se že izravnavalo.

Anthony Fauci je glavni zdravstveni svetovalec novega ameriškega predsednika.
Anthony Fauci je glavni zdravstveni svetovalec novega ameriškega predsednika. FOTO: AP

Položaj je še vedno izjemno resen, vendar pa zadnje sedemdnevno povprečje kaže, da se okužbe bližajo vrhuncu in bodo začele padati. "Če bomo do konca poletja cepili med 70 do 80 odstotkov prebivalstva, se bodo zadeve vrnile do določene stopnje normalnosti že jeseni."

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
24. 01. 2021 09.20
Morda, torej ni nujno.
Cila
23. 01. 2021 13.34
Strožji ukrepi, bolj trdoživ je virus, evolucija pač.
real....
22. 01. 2021 21.54
-1
...a so ob morebitnih novih sevih potrebna nova cepiva in cepljenja...ali so cepljeni ze zasciteni...sam prasam..?!
hotchilipoper
23. 01. 2021 09.29
+1
SenecaLucius
22. 01. 2021 21.42
+1
V Izraelu se bodo cepili praktično vsi nad 16 let. Judje na svetu predstavljajo 2% populacije, imajo pa 25% Nobelovih nagrad, da o bogastvu niti ne govorimo. Toliko o naših anticepilcih, ki se imajo za bolj pametne od drugih.... 😢😢
User768643
23. 01. 2021 08.58
+1
Če potrčko pravi, da ni ok, potem bo že držalo. Kaj pa stroka ve. In ta novi sev je mogoče v tujini res smrtonosen, v Sloveniji zgolj malo težji prehlad. Je FB tako rekel in kaj imamo za dvomit. (sarkazem, če še kdo ni opazil)
emilzapata
23. 01. 2021 10.26
+0
da te malo popravim, jih je precej manj kot 2% svetovne populacije, nobelovih nagrajencev pa je več kot 50%, npr. pri razvoju prve jedrske bombe so bili v večini judje. Najbolj izstopajoča akterja Enrico Fermi in Leon Schilard sta bila žida
Uporabnik1262524
22. 01. 2021 21.33
+2
Morda ? ... naj povedo, ko bodo vedeli, groza ... prav nadležni so že s temi morda je bolj nevaren, stokrat o cepivu morda, itd. Ne vem kaj hočejo s tem dosečt.
User768643
23. 01. 2021 08.59
MORDA bi nas ti razsvetlil, ki ti je iz prve vse jasno.
Ponent
22. 01. 2021 21.29
+5
V kratkem pričakujte članek, morda cepivo ni tako učinkovito v primeru novega seva, bla bla bla..
dorgla
22. 01. 2021 21.25
+3
To se zdej on neki hvali da so kao oni najbolj nevarni zdej ko so iztopil iz EU. 😂
Periot222
22. 01. 2021 21.22
+2
Placanci prodani fujjjjjjjj!
juhej77
22. 01. 2021 21.16
+3
morda???!! morda sem se usral... morda!!!! s takim tempim bomo zaprti, če bomo zdržalu še dolgooo
Cmrlek
22. 01. 2021 21.14
+0
Ne pa ni..so povedali, da je MORDA edini bolj nalezljiv, pa se bojo ljudje prej prekužli, bolj smrtonosen pa ni......
nemo1
22. 01. 2021 21.13
-5
Mi glave pa sproščamo ukrepe, ko pa cela Evropa zaostruje....... strašni smo
Cmrlek
22. 01. 2021 21.15
+3
Doma bodi še naprej,eni mamo po 10mesecih sranja vrh glave......
Đekson
22. 01. 2021 20.51
+4
🤣🤣.. Ne vedo več kako bi še pretiravali
simeoni
22. 01. 2021 20.44
+8
Če pogledamo Jonsona, je angleški sev res nevaren. Prvič, je speljal V.B.iz EU, sedaj se po frizuri vidi, da se ga tudi glavnik ne prime.
Alojz69
22. 01. 2021 20.44
+2
No zdaj pa vem zakaj toliko minosov ob tem cajt tu...na portalu so sami tisti kinjih je strah ostali so itak na festi in se pozvizgajo na vse😂
Alojz69
22. 01. 2021 20.38
+1
@ Bavaria sam da je strahopetce se bolj strah revezi verjamejo cist vse.
spoštovanje
22. 01. 2021 20.25
+10
britanski premier...a je on tudi minister za zdravje
silce
22. 01. 2021 20.23
-1
A zdaj so pa že začeli padati po pločnikih?
Chicago Bulls
22. 01. 2021 20.17
+0
Boris ne ve da obstaja glavnik
Bavaria_freak
22. 01. 2021 20.10
+0
Je MORDA BOLJ SRTONOSEM...povdarek na "MORDA"...tudi veznik ČE ne rabimo slišat HVALA...
Alojz69
22. 01. 2021 20.07
-1
Edin kaj je dobrega pri tem virusu da se ga sam se strapotci in naivninbojijo...ti bojo pa itak cepljen problema ni😂
PrettyBird
22. 01. 2021 20.22
+4
Najbolj strahopetni se pa s situacijo spopadejo tako, da zanikajo epidemijo in virus. Tako kot otroci - ce zamizim potem bavbava ni vec.
boslo
22. 01. 2021 20.23
+1
Alojz69
22. 01. 2021 20.34
+0
@DoNotSwallow ti me nasmejis hvala sem tist ki cel cajt dela masko nosim ko treba da me glih ne oglobijo in ti pises take neumnosti o cloveku ki ga ne poznas...pa res si ena velika reva ki bo sedela z planico na dupetu do kler nebo nekdo reku snami😂
Đekson
22. 01. 2021 20.53
+6
Kdor se večno boji, se ni imel za kej rojevati... Pregovor