Korona

Boni prenosljivi med sorodniki do drugega kolena, ponudnike bo nadzoroval tržni inšpektorat

Ljubljana / Bruselj, 29. 05. 2020 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Ti.Š.
Komentarji
449

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je tudi uradno sporočil nekaj podrobnosti glede koriščenja turističnih bonov. Izrazil je začudenje nad ponudniki, ki so želeli dvigniti cene in zlorabiti njihovo uvedbo. Ponudnike bo zdaj tako nadzoroval tržni inšpektorat. Bon je prenosljiv na upravičenca na podlagi izjave, ki je določena z uredbo in se ne deduje. Bon je evidentiran kot dobroimetje v korist upravičenca, unovčljiv pa bo do konca leta. Lahko se unovči le za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom, je pojasnil minister. Koristiti jih bo sicer mogoče pri kateremkoli ponudniku nočitev, ki je bil registriran do 13. marca letos.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Razvoj cepiva zelo pomemben
    07:00
    Iz 24UR ZVEČER: Razvoj cepiva zelo pomemben
  • Iz 24UR: Boni bodo prenosljivi
    02:56
    Iz 24UR: Boni bodo prenosljivi
Bon je prenosljiv na upravičenca na podlagi izjave, ki jo bo določila uredba in se ne deduje.
Bon je prenosljiv na upravičenca na podlagi izjave, ki jo bo določila uredba in se ne deduje. FOTO: iStock
Turistične bone, ki so ena osrednjih vsebin tretjega protikoronskega zakona, bo mogoče začeti uporabljati zelo kmalu po uveljavitvi tretjega protikoronskega zakona, je napovedal minister za gospodarstvo Počivalšek. Ob tem je turistične ponudnike opomnil na nesprejemljivost zlorab bonov in ocenil, da bodo take ponudnike kaznovali sami potrošniki, ker bodo preprosto šli drugam. Uradni nadzor pa bo po njegovih navedbah izvajala tržna inšpekcija ob podpori finančne uprave. Ponovil je, da bodo turistični boni prenosljivi med sorodniki do drugega kolena, na podlagi izjave, ki jo bo določila uredba. Unovčljiv bo do konca leta, porabiti pa ga bo mogoče za storitev nastanitve ali nastanitve z zajtrkom, in sicer v kateri koli obliki turistične nastanitve. Ponudnikom pa je zagotovil, da bodo skušali zagotoviti čim hitrejšo refundacijo bonov, tako da bo bon zelo likvidna oblika plačila.

"S tretjim paketom ukrepov bomo uvedli subvencioniranje skrajšanega delovnega časa v obsegu 20-35 ur tedensko in zagotovili nadomestila za čakanje na delo. A prepričan sem, da so daleč najboljša rešitev boni. Tudi prvi odzivi s terena kažejo na to, " je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Uredba, ki bo določila začetek veljavnosti turističnih bonov, je že skoraj pripravljena, tako da jih bo mogoče začeti uporabljati zelo kmalu po uveljavitvi tretjega protikoronskega zakona.

Upravičenec do bona je oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 13. marca 2020. Polnoletna oseba bo prejela vavčer v višini 200 evrov, mladoletna oseba pa v višini 50 evrov. Določena je tudi prenosljivost bona med sorodniki do drugega kolena. Bon je prenosljiv na upravičenca na podlagi izjave, ki je določena z uredbo in se ne deduje. Bon je evidentiran kot dobroimetje v korist upravičenca, unovčljiv pa je do 31. decembra letos. Lahko se unovči le za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom. Porabiti ga bo mogoče za storitev nastanitve ali nastanitve z zajtrkom, in sicer v kateri koli obliki turistične nastanitve, od hotelov do gorskih koč ali kampov. Ne bo pa mogoče bonov porabiti za najem avtodoma, jahte ali ladje.

"Predvidevamo, da bo država bone refundirala dvakrat mesečno. Vendar so to podrobnosti, ki morajo biti še usklajene. Lahko pa povem, da se na MGRT trudimo, da bi bili ti roki čim krajši. Od bona se ne plača dohodnina. Natančnejše pogoje uporabe bonov tako za potrošnike kot ponudnike storitev bo določila uredba, ki bo sprejeta po potrditvi zakona v Državnem zboru," je pojasnil minister.

Minister presenečen nad morebitnimi zlorabami bonov

"Bon je bil uveden, da zagotovimo goste, obrat denarja in ohranimo delovna mesta, ki jih je v turizmu skoraj 60.000. Zato sem presenečen, ko vidim, da nekateri ponudniki turističnih storitev dvigujejo cene in želijo zlorabiti uvedbo bonov," je še povedal Počivalšek. To je absolutno nesprejemljivo ravnanje, je bil oster. Po njegovem prepričanju je trg prvi, ki bo to kaznoval. Nadzor nad ponudnikom storitev bo izvajal Tržni inšpektorat Republike Slovenije, Furs pa mu bo zagotovil potrebne podatke za izvajanje nadzora. Veliko bo odvisno tudi od nas potrošnikov, da bomo opozorili na morebitne zlorabe in nedovoljene prakse, je pozval minister.

Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19 je na današnji izredni seji DZ predstavil minister za delo Janez Cigler Kralj. Med glavnimi ukrepi je izpostavil subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za delodajalce iz vseh panog, kot dodatno pomoč turistični panogi pa še podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo in izdajo bonov vsem prebivalcem, ki jih bo mogoče koristiti pri ponudnikih turističnih nastanitev v Sloveniji.

Na potencialne zlorabe turističnih ponudnikov so se odzvali tudi v Stranki Alenke Bratušek (SAB). Kot so sporočili, je za SAB morebitna diskriminacija pri vnovčevanju turističnih bonov nedopustna, zato so vložili dopolnilo, ki nedvoumno določa, da turistični ponudniki ne smejo ponujati različnih cen za isto storitev, so sporočili. Višje in drugačno zaračunavanje počitnic na podlagi turističnega bona je do državljanov, ki so najbolj dragoceni in dobrodošli gostje, skrajno nepošteno. Prav zato pri sprejetju računajo na čim širšo podporo v državnem zboru.

Kot je izpostavil Počivalšek, pa turizem ni edina prizadeta panoga, zato "obstaja verjetnost, da se bo inštrument čakanja na delo, ki je bil mišljen samo za področje turizma, za omejeno obdobje razširil na vse dejavnosti". V tej luči je ob današnjem sprejemanju tretjega protikoronskega zakona v DZ pričakovati ustrezno dopolnilo.

Bruselj: Pri slovenskih turističnih bonih ne gre za državno pomoč

Evropska komisija je po neuradnih informacijah ocenila, da pri slovenskih turističnih bonih ne gre za državno pomoč z vidika evropskih pravil. Na splošno namreč v primeru državnih vavčerjev, če imajo prejemniki veliko svobode pri tem, kako in kdaj jih bodo izkoristili, ni verjetno, da bi bila to po pravilih EU državna pomoč.

Bone bo po napovedih gospodarskega ministra Zdravka Počivalška mogoče začeti uporabljati zelo kmalu po uveljavitvi tretjega protikoronskega zakona s 1. junijem.
Bone bo po napovedih gospodarskega ministra Zdravka Počivalška mogoče začeti uporabljati zelo kmalu po uveljavitvi tretjega protikoronskega zakona s 1. junijem. FOTO: Shutterstock

Komisija je bila neuradno glede tega ukrepa, sprejetega v kontekstu krize novega koronavirusa, v stiku s slovenskimi oblastmi. Na podlagi informacij, ki so bile komisiji ob tem dane na voljo, se zdi, da predstavljen ukrep ni državna pomoč v pomenu pravil EU.

Komisija po neuradnih pojasnilih sicer ni sprejela nobene uradne odločitve v povezavi s tem, ker Slovenija ukrepa ni uradno notificirala. Šlo je torej zgolj za sicer običajno preliminarno preverjanje, ali bi po pravilih unije lahko šlo za državno pomoč.

Državni zbor je tretji protikoronski sveženj, ki vključuje tudi turistične bone, potrjeval danes, nato pa bo vlada podrobnosti glede bonov opredelila v uredbi, ki bo pripravljena v prihodnjih dneh.

Ob 706 testiranjih nobene potrjene okužbe, že tretji dan brez smrtnih žrtev

V četrtek, 28. maja, v Sloveniji niso zabeležili nobene nove okužbe z novim koronavirusom. Testirali so 706 ljudi, iz bolnišnice niso odpustili nikogar, sedem oseb je bilo hospitaliziranih, dve osebi na intenzivni negi, so pokazali vladni podatki.

Prav tako ni bilo nobenega umrlega s covidom-19, tako da skupno število umrlih ostaja 108.

Po dveh dneh s po dvema novima potrjenim okužbama je tako epidemiološka statistika izkazala ničlo tako pri okužbah kot pri smrtnih žrtvah.

Skupno število opravljenih testiranj se je do četrtka povzpelo na 77.916, skupno število potrjenih okužb pa je ostalo pri 1473.

Po nedavni potrditvi okužbe z novim koronavirusom pri eni od zaposlenih na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so medtem brise odvzeli približno 50 zaposlenim in bolnikom. Pri vseh je bil izvid negativen. Znova jim bodo brise odvzeli čez sedem in nato čez 14 dni.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

12.52

Nadzor nad ponudniki bo izvajal tržni inšpektorat

Natančnejše pogoje uporabe bonov tako za potrošnike kot ponudnike storitev bo določila uredba, ki bo sprejeta po potrditvi zakona v Državnem zboru. Nadzor nad ponudnikom storitev bo izvajal Tržni inšpektorat Republike Slovenije. FURS mu bo zagotovil potrebne podatke za izvajanje nadzora. Veliko bo odvisno tudi od potrošnikov, da bodo opozorili na morebitne zlorabe in nedovoljene prakse, je poudaril Počivalšek.

12.47

Minister presenečen nad morebitnimi zlorabami bonov

"Bon je bil uveden, da zagotovimo goste, obrat denarja in ohranimo delovna mesta, ki jih je v turizmu skoraj 60.000. Zato sem presenečen, ko vidim, da nekateri ponudniki turističnih storitev dvigujejo cene in želijo zlorabiti uvedbo bonov," je povedal Počivalšek.

12.45

Bon je prenosljiv in se ne deduje

Bon je prenosljiv na upravičenca na podlagi izjave, ki je določena z uredbo in se ne deduje. Bon je evidentiran kot dobro imetje v korist upravičenca, unovčljiv pa je do 31. decembra letos. Lahko se unovči le za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom.

12.42

Od bona se ne plača dohodnina

Kot je povedal Zdravko Počivalšek, se od bona ne plača dohodnina. Zdaj tudi uradno: Upravičenec do bona je oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 13. marca 2020. Polnoletna oseba v višini 200 evrov, mladoletna oseba pa v višini 50 evrov. Določena je tudi prenosljivost bona med sorodniki do drugega kolena.

12.41

Minister je prepričan, da so boni najboljša rešitev

"S tretjim paketom ukrepov bomo uvedli subvencioniranje skrajšanega delovnega časa v obsegu 20-35 ur tedensko in zagotovili nadomestila za čakanje na delo. A prepričan sem, da so daleč najboljša rešitev boni. Tudi prvi odzivi s terena kažejo na to, " je povedal Počivalšek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (449)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amoteamo
31. 05. 2020 09.56
+0
Ce je drzava res imela namen pomagati turizmu, ljudem in gospodarstvu so turisticni boni za vse drzavljane pod pogoji, ki so jih dolocili, totalno zgresena poteza. Prosim vas , povejte mi , kako bo nekdo, ki je brezposelen ali na minimalcu vnovcil bone za prenocitev v turisticnem kraju. Niti do tja ne bo prisel, ker nima denarja, niti cez dan ne bo imel denarja, da bi si se kaj privoscil. Mnogo bolj modro in posteno od drzave do drzavljanov bi bilo, da glede na prihodek posameznika v prejsnjem letu doloci znesek, do katerega bi bil posameznik upravicen do pomoci 200 Eur v denarju, tisti, ki so pa ta znesek presegli, pa dobijo pomoc v obliki turisticnih bonov. Efekt taksne pomoci bi bil v tem, da bi drzavljani z nizjimi dohodki lahko pomoc poteosili za stvari, ki jih nujno potrebujejo, preostali pa bi pokotistili turisticne bone . Morda pa je bila odlocitev sprejeta z figo v zepu, ces, saj turisticnih bonov polovica tako ali ne bo mogla koristiti in bo vec ostalo drzavi. Kar se mene tice, turisticnih bonov ne bom izkoristila , pa ne zato ker nimam denarja, preprosto zato ne, ker dokler korona ne bo izginila ne grem v noben botel in nobeno nastanitev, posebej ne na obalo, ker bo tam pocasi mrgolelo italijanov.
Antoniozmaj
31. 05. 2020 10.10
-1
ta "vlada" pod vodstvom janše je nesposobna totalno
Domendo
30. 05. 2020 21.16
-2
Nekaj jih bo že iskoristilo bone. Samo kdo ve računati je to še ena kraja vlade podobna maskam. Kaj nebo izkoriščeno ostane državi. Da se že v naprej hvalijo kakšno vsoto so namenili za reševnje turizma je manipulacija. Govorijo O miljrdi in nekaj. In do konc leta Kobo potrebno izplačati turistične lastnike kjer se bodo unovčili boni te miljarde več nebo. Kje jo bodo vzeli? Priporočam vam, da vzamete bone in jih vse izkoristite pa tudi če je samo vikend paket. Vzemite vnovčite pa naj država plača storitve. Miljardo bo potrebno dati. Z boni si kupujejo čas in računajo da jim bo denar iz neba padal.
flojdi
30. 05. 2020 18.45
. hudo me čudi začudenost nekoga , ki
slabogledam
30. 05. 2020 14.39
+8
A imamo slovenci zares v vseh institucijah hordo pokvarjencev.Če boste dvignili cene,bom pustil neizkoriščen bon,užival ob domačem bazenu,vi pa poc......
matdej
30. 05. 2020 12.03
+2
Kaj tega gospoda min."pocivalnika" se niso skenslali...
Antoniozmaj
31. 05. 2020 10.12
+1
matdej, ne še, ker ga bo janša potreboval pri "nabavi" zaščitne opreme ob drugem valu. Takšne priložnosti ne smejo zamuditi.
weed28
30. 05. 2020 11.58
+0
a poslanci in ostali tam v tisti javni hiši so se odpovedali teh bonov???
User792410
30. 05. 2020 11.18
+26
Ej dragi moji ponudniki turističnih storitev v Slovenskem prostoru, če si vi predstavljate, da bomo državljani koristili bone samo zato ker so zastonj in pač vzeli tisto kar nam boste vi ponudili za njih se hudičevo motite!!! Samo ne mi potem septembra ali pa najkasneje konec leta, ko boste ugotovili, da je velika večina teh dopustniških vavčerjev ostala neizkoriščenih, spet hodit jokat in prosjačit državo za pomoč, ker si je ne zaslužite! Jaz zase vem, da raje ta dva dni kolikor bi mi vi radi dodelili za nočitev z zajtrkom, sedim na soncu domače terase, ali pa v senci pod njo, kakor mi bo pač pasalo in uživam z hladnim pivom! Očitno se odgovorni v turistični ponudbi ne zavedate, ali pa zavestno zanemarjate dejstvo, da bomo potem prav mi državljani, še leta odplačevali sredstva z katerimi sedaj država poizkuša reševati vaše nenasitne riti! Torej, če drugega ne si vsaj zaradi tega zaslužimo vašo pošteno obravnavo, ne pa da nas, tretirate kot antiracionalne bedake, ki nimajo pojma kaj se splača in kaj ne in bodo brezpogojno vzeli miloščino dopustniških užitkov, katero bi jim jo radi namenili vi! Kratek stavek iz scene legendarnega filma To so gadi, je več kot pravšnji za vaš način razmišljanja kako se po najlažji poti izkopati nastale krize, "Jok brate, odpade"!
Antoniozmaj
30. 05. 2020 11.18
-7
eeeeee...boni so prenosljivi...eeeeem ampak do drugega eeeemmm kolena. Boni se eeeeeemm prenašajo le preko prvega eee kolena, ne smejo se pa boni eee direktno prenašat eeee do drugega kolena
Antoniozmaj
30. 05. 2020 11.18
+0
celajavso
30. 05. 2020 10.55
+9
Tole ni reklama, ampak dejstvo: Ni treba biti ravno genij, da ugotoviš, da je pri nas dražje kot na Hrvaškem, pa ne vem, ali so to cene že zaradi vavčerjev. V booking vneseš isti datum za dve osebi za Piran in Zaton in rezultat pove vse. Cena južno je v veliko primerih 40 ali 50 % nižja kot pri nas in se mi ne izplača, tudi če dobim vavčerje in če računam prevoz. Piran vila Piranesi apartma z 1 spalnico 1054 EUR 1.7.do 10.7. plaža Punta Piran beach 350 m. Zaton apartma Dream house 477 EUR, 450 m od plaže, ampak ima bazen, kar je meni še bolj všeč.
Cicamica
30. 05. 2020 08.30
+20
Zdravko, ti si car.. Inšpektor, še tistega dela ker bi res moral, ne opravlja, zdaj bo pa ponudnike počitnic lovil... Dej nehi folku peska v oči metat.. V Sloveniji je toliko nepravilnosti da bi lahko inšpektor 24 delal..
User792410
30. 05. 2020 10.47
+15
Saj ne rabiš nobenih inšpektorjev, ker največ jih lahko kaznujemo mi državljani s tem, da za oderuške cene teh bonov enostavno ne koristimo, ter ostanemo doma, ali pa gremo spet na ugodnejše destinacije v tujini.
srecnii
30. 05. 2020 08.17
+12
Hahaha boni za dopust...ampak polovica naroda skrbi kaj bodo jedli, kako plačal položnice, najemnino, kako vzdrževal NUJNI avto za prevoz ...vi pa o bonih in dopustu.
kurimebolac
29. 05. 2020 21.34
+14
Prodam bon za 150e, zravn pripisem se davcno, ponudniki pa itak vai komaj cakajo cimvec bonov da pride not, trzna ne bo nikjer blizu popolni kontroli. 😂
Rožice cvetijo
29. 05. 2020 21.50
+10
walter2
29. 05. 2020 21.25
+16
Upravičenec do bona je oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 13. marca 2020. A to pomeni,da so upravičeni do tega tudi tujci na delu v Sloveniji?Bravo poklanjamo jim 200 eur katere pa bomo vračali državljani!
Daichi Sawamura
29. 05. 2020 21.09
+20
Klasika, ponudniki storitev so zavohali priloznost, sedaj pa na polno dvigniti aranzmaje. Res ste klosarji ce mislite da bo nekdo pri pameti to vnovcil. Osebno dam raje Hrvatu, kot pa Slovencu ki bi zaradi pohlepa prodal lastno mamo. Namesto da bi bili srecni neke moznosti, greste na skodo svojega sodrzavljana... Toliko o Slovenceljih!!
Minijon?ek
29. 05. 2020 21.08
+5
Eni jih boste pokoristili, drugi ne, who cares??? Se pa sigurno veselijo družine z otroci, ki mogoče še nikoli niso videli morja in bodo letos ravno zaradi tega šli, pa če to samo za dva dni. Mi jih bomo koristili in prav fajn se bomo meli.
nimašimaš
29. 05. 2020 21.06
+23
polovica ljudi jih nebo sploh uporablja
Rožice cvetijo
29. 05. 2020 21.19
+16
periot22
29. 05. 2020 20.53
+19
Ceneje me pride da jih ne koristim vtaknite si jih za maske lopovi!!!!!!!!!
heello
29. 05. 2020 19.30
+44
Nam bonbončki, njim milijončki, bravo Slovenija.
Prljavi prasek
29. 05. 2020 19.26
-20
Najprej jih bodo zapravili levičarji.. 😂
heello
29. 05. 2020 19.28
+24
Rožice cvetijo
29. 05. 2020 21.20
+7
Torej vlada, večina so levičarji in komunisti, torej prvi so oni....
Uporabnik1921539
29. 05. 2020 19.19
+10
Jaz dam dva za 200.
sass1
29. 05. 2020 19.28
+7
Uporabnik1921539
29. 05. 2020 19.34
+5