Korona

Nočitve v planinskih kočah je letos prvič možno rezervirati preko spleta

Ljubljana, 16. 06. 2020 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
17

Slovenske gore letno obišče 1,7 milijona obiskovalcev. Letošnja planinska poletna sezona bo zaradi ukrepov po epidemiji koronavirusa drugačna kot pretekla leta, kar v Planinski zvezi Slovenije jemljejo kot svojevrsten izziv. Veseli so, da bo bone mogoče deljeno koristiti tudi v planinskih kočah in si želijo, da bi se čim več Slovencev počitnice odločilo preživeti v objemu gora. Novost letošnje sezone je, da je nočitve prvič možno rezervirati preko spleta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odpiranje planinskih koč
    02:46
    Iz 24UR: Odpiranje planinskih koč
  • Iz SVETA: Opozorila ob začetku planinske sezone
    03:12
    Iz SVETA: Opozorila ob začetku planinske sezone

 

Na Planinski zvezi Slovenije (PZS) so na novinarski konferenci, ki so jo pripravili na Mali planini, pojasnili, kako so z aktivnim vključevanjem na pripravo uredbe pripomogli, da je turistične bone mogoče deljeno koristiti tudi v planinskih kočah. Tam še veljajo določni higienski ukrepi in ukrepi glede spanja v skupnih ležiščih. Da bo pot varna, v PZS poudarjajo pomen varnega obiskovanja gora, kjer so pomembni usklajenost pohodnikove kondicije, izbrane poti in nahrbtnika. 

Planinske dejavnosti se udeležimo le popolnoma zdravi, opozarjajo. Če se slabo počutimo, kihamo, kašljamo, potem ostanemo doma in s tem preprečimo širjenje okužbe. Pazimo na higieno kašlja in si pred in po izvajanju dejavnosti temeljito umijemo roke. Treba je upoštevati varnostno razdaljo 1,5 metra, še posebej v notranjih prostorih. Od pojava koronavirusa naprej sta obvezna oprema planinca tudi zaščitna maska in manjša steklenička razkužila, ki ju imamo vedno v nahrbtniku. Uporabljamo lastno opremo, skupno opremo pa pred uporabo razkužimo. PZS svetuje tudi lasten prevoz. V primeru dejavnosti v bližini pomislite tudi na možnost, da pot do izhodišča opravite s kolesom. Pri uporabi javnega prevoza ali avtobusnega prevoza upoštevajte navodila, ki jih za to področje predpiše NIJZ. Pri tem pa seveda ne smemo pozabiti na osnovno pripravo na turo, da se predhodno dobro pripravimo in jo načrtujemo. 

Matej Planko, Peter Filip Jakopič, Miro Eržen, Urban Kramberger, Dušan Prašnikar in Matjaž Šerkezi
Matej Planko, Peter Filip Jakopič, Miro Eržen, Urban Kramberger, Dušan Prašnikar in Matjaž Šerkezi FOTO: PZS

Kako koristiti bone v planinskih kočah?

Slovenska vlada je za omilitev posledic epidemije ponudila koriščenje turističnih bonov, s katerimi bo mogoče plačati tudi v večini planinskih koč. Bon, ki bo unovčljiv za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom, bo deljiv in se bo lahko unovčil v večkratnem znesku. "V Planinski zvezi Slovenije smo veseli, da bo bone mogoče deljeno koristiti tudi v planinskih kočah in zato si želimo, da bi se čim več Slovencev letos odločilo počitnice preživeti v objemu gora. Veseli nas, da so odločevalci med pripravljanjem uredbe prepoznali naše argumente in poiskali rešitve," je povedal generalni sekretar PZS Matej Planko

Postopek koriščenja bonov v planinskih kočah je enostaven. Upravičenec bo moral ob prijavi na dan prihoda ponudnika storitve obvestiti, da bo za opravljeno storitev unovčil bon. Gost bo moral imeti s seboj osebni dokument in podpisan obrazec (potrditev unovčitve bona). Ponudnik bo nato v informacijski sistem finančne uprave vnesel njegove podatke, finančna uprava pa bo ustrezno zmanjšala dobroimetje upravičenca ter znesek opravljene storitve izplačala ponudniku storitve.

"V PZS priporočamo, da imajo upravičenci s sabo fotokopijo osebnega dokumenta in že izpolnjen obrazec. Pri posebnih primerih, če bo za mladoletne osebe bon unovčil nekdo, ki ni zakoniti zastopnik, bo le-ta moral imeti s sabo podpisano posebno izjavo. Vse izjave najdete na Fursovi spletni strani," je pojasnil podpredsednik PZS Miro Eržen.

Internetne povezave na kočah so zanesljive, saj so koče v preteklih letih zaradi uvedbe davčnih blagajn in aplikacije eTurizem investirale v tehnične rešitve. "Večjih problemov pri koriščenju bonov v planinskih kočah ne pričakujemo. V uredbi je tudi zapisano, če pride do zapletov, recimo do prekinitve internetne povezave do informacijskega sistema Furs, bo gost nastanitev plačal sam. Ponudnik storitve bo na Furs poslal potrdilo, ki je podlaga za izplačilo založenih sredstev upravičencu," je dodal. 

Mala planina
Mala planina FOTO: PZS

Letošnja novost so rezervacija preko spleta

Z leti se povečuje odstotek nočitev tujih obiskovalcev gora, ki že predstavljajo več kot polovico vseh nočitev. V tujini način rezerviranja prenočitev preko spleta uporablja že preko 400 koč in letos bo spletni način rezerviranja planinske organizacije držav alpskega loka CAA uvedla tudi PZS. 

"Rezervacijski sistem je prilagojen posebnosti planinskih koč in bo bistveno olajšal rezervacijo prenočišč tako obiskovalcem planinskih koč kot tudi oskrbnikom. Obiskovalci bodo lahko preko spleta v vsakem trenutku videli zasedenost v rezervacijski sistem vključenih koč, tako da bodo lažje načrtovali svoje planinske pohode in se s tem izognili tveganju, da ne bodo dobili prenočišča. A uvedba rezervacijskega sistema bo prinesla tudi več odgovornosti obiskovalcem. V primeru prepozne odpovedi bodo gosti soočeni s finančnimi posledicami, kar je sicer običajna praksa pri rezervaciji nočitev pri ponudnikih v dolini," je še povedal Eržen.

PZS v letošnji sezoni pričakuje, da se bo v rezervacijski sistem vključilo približno 15 planinskih koč z največjim deležem nočitev. Vključitev so že potrdili Aljažev dom v Vratih, Dom Planika, Dom Valentina Staniča, Koča na Doliču, Koča na Planini pri Jezeru, Pogačnikov dom na Kriških podih, Poštarski dom na Vršiču, Prešernova koča na Stolu, Vodnikov dom na Velem polju, Zasavska koča na Prehodavcih.

"Ob tem lahko že povabimo v planinske koče, do začetka julija jih bo večina odprtih. Nekaj visokogorskih koč bo svoja vrata odprlo prihajajoči konec tedna, kot recimo Triglavski dom na Kredarici, Koča pri Triglavskih jezerih, Vodnikov dom na Velem polju. Ob pogorišču nekdanjega Kocbekovega doma na Korošici bo v poletni sezoni na voljo 16 zasilnih ležišč v kontejnerjih in osnovna oskrba pijače in hrane. Na lokaciji Frischaufovega doma na Okrešlju bo na voljo zgolj osnovna oskrba s pijačo. Za gradnjo novega doma na Okrešlju so bila pridobljena vsa soglasja, PD Celje Matica pa je v preteklih dneh vložilo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljena. Vsi zadnji podatki o delovanju koč in kontaktnimi podatki so objavljeni tukaj," je pojasnil strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Po koncu epidemije veljajo v planinskih kočah posebni ukrepi in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ob tem izdal posebna priporočila glede higiene in spanja. "Režim spanja v kočah bo glede na priporočila NIJZ prilagojen. Tako bosta v eni sobi lahko spali dve osebi oziroma več ljudi, če bodo iz istega gospodinjstva ali če več ljudi potuje skupaj, torej skupina prijateljev na skupnem pohodu ali skupina na društvenem izletu. Zaradi posebnih ukrepov bo v planinskih kočah posledično manj razpoložljivih nočitvenih kapacitet, zato priporočamo dobro načrtovanje izleta in pravočasne rezervacije za spanje, še posebej v primeru načrtovanega koriščenja turističnih bonov," je še dodal. 

Osnovno branje planinskega zemljevida 

Slovenske gore obišče letno 1,7 milijona obiskovalcev. Pred nami je glavna planinska sezona in z njo želja, da bi bilo čim manj poškodb in da bi imeli gorski reševalci čim več mirnih koncev tedna. Da bi bilo smole v gorah čim manj, v PZS poudarjajo pomen dobre priprave na turo. Da se do planinskih koč oziroma planinskih ciljev ne boste izgubili, je poleg opreznega branja markacij potrebno tudi osnovno znanje branja zemljevidov. Kako se boste obnašali, ko se boste znašli v megli, snežni odeji, vetru in bo vam znana pokrajina postala popolna neznanka? 

Branje kompasa in zemljevida
Branje kompasa in zemljevida FOTO: PZS

"Če se izgubimo, se najprej ustavimo. Podrobno proučimo območje okrog sebe in prehojeno pot. Potem poskušamo določiti svoj položaj. Če nam to ne uspe, se vrnemo na kraj, kjer smo nazadnje še vedeli, kje smo bili ter ponovno proučimo svojo načrtovano pot. Najpomembnejša kosa obvezne planinske opreme sta preprost kompas in nov planinski zemljevid. GPS naprave in aplikacije na mobilnem telefonu lahko služijo zgolj kot dodatna opora ali informacija pri iskanju stojne točke in prave poti. Najosnovnejša veščina orientacije je orientiranje planinskega zemljevida (sever v naravi se poravna s severom na zemljevidu) s pomočjo kompasa ali pa na podlagi znanih markantnih točk v okolju. Prepoznavanje oblik v naravi in planinskem zemljevidu pa je veščina, ki jo bi moral znati vsak izmed nas tudi za vsakdanje življenje," je osnove razložil strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi

Letošnje leto je posebno tudi zato, saj je bila zaradi epidemije okrnjena dejavnost markacistov in zgodi se lahko, da marsikje naletimo na planinsko pot, ki je na mestih poškodovana. Iz vsega tega je ključna in zelo pomembna priprava na planinski izlet. "Še posebej moramo pri pripravi na turo biti previdni pri izbiri ture in načrtovanju časovnice, če so z nami otroci ali starejši planinci. Razmere v gorah so kot vedno čudovite. Seveda pa nas lahko na posameznih planinskih poteh preseneti krajše snežišče, predvsem na osojnih in severnih pobočjih. Temperature v dolini naj nas ne zavedejo in imejmo v nahrbtniku vedno topla oblačila, vključno s kapo in rokavicami. S poletnimi meseci se prebudijo tudi nevihte in z njimi strele. Pred udarom strele se ne moremo zaščititi. Pomembno je, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo takrat, ko so poletne nevihte najpogostejše, v popoldanskem času, že na varnem v dolini ali planinski koči," je še opozoril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
17. 06. 2020 09.51
+2
Super novice, sem vesela. Fajn bi bilo, če bi se vse koče vključile v online rezervacije. Skrbniki, ki so že itak močno obremenejni, bi se lahko rešili odgovarjanja klicev o zasedenosti. Mi pa v miru pogledamo in rezerviramo. Letos pa mob zagotovo hodila samo v koče brez dostopa z avtom in brez tople vode (kakšen tuš, LOL). Tam vsaj ne bo wannabe palnincev :)
Rafael Kramar
16. 06. 2020 20.44
-2
Letos bo po kočah očitno veselo! Pričakujem družine z dojenčki, vozički, psi... pa električni skuter za okoli koče, stalno ene pet dronov po luftu... Hajdemo u planine!!!
Venom.
16. 06. 2020 19.27
+23
Planinskim kočam želim veliko uspeha, obiskovalcem pa oblico svežega zraka, žgancev, pečenic, kislega mleka in uživanja v naravi.
izgubljen krt
16. 06. 2020 19.29
+7
Dracul Va Domni DinNou
16. 06. 2020 19.11
+15
Upam da bo mestne srajce in ostale "visoke goste", ki so dosedaj pocitnikovali po hotelih ampak so si letos zazeleli malo spremembe, na visokogorskem nočevanju odvrnil prvo sekret na strbunk, da jim bo fajn rit prepihalo ponoci ko bo sila, mrzla voda pod tusi ki to niso, ali pa ni niti tekoce vode, zatohle odeje, rigajoci in prdajoci cimri😄. Eto to so prave hribovske izkusnje za kaksno noc. Vsaj naslednje leto ne bo guzve po kocah, garantirano. 🤣
IanNow
16. 06. 2020 19.07
+20
Prosim ne tega delat... Koče so za nas ki imamo radi naravo, ne rabijo žvecer kopalnice.. Pod nujo..mir, lepa narava, dobra hrana.. Pircek na soncu.. Tole zdaj bo pripeljalo ljudi ki nikoli niso bili v hribih samo.. Za Instagram.
izgubljen krt
16. 06. 2020 19.30
+6
Sem optimist, računam na njihovo lenobo...;-)))))))
Wolfera
16. 06. 2020 19.02
+14
A zdaj se bo v planinskih kocah dopustovalo kot v hotelih? Kaksna blesarija, sedaj se bo po kocah trlo nekih kvazi planincev ki bodo delali samo šunder in svinjarijo.
Moncsa
17. 06. 2020 09.48
+1
Night Witch samo v tistih, kamor prideš z avtom. Za une do katerih moraš hoditi, se ne bojim :)
Merlie
16. 06. 2020 19.01
-2
Vse bum porabla na kočah, transferzala pa to..? To je prva vlada po Francu Josefu, ki je Slovencem kaj prinesla, dala. Saj veste Slovensko šolstvo, ki ga hoče Fajonka uničit z Cirilico, pa krompir, da lohka delamo Ponfri in železnico, Komunisti so pa pulili šine *- ztračnice in uničevali še to.
TEDO(uajtu)MEDO
16. 06. 2020 18.50
-9
Kakšne storitve nudijo planinske koče? Samo spanje verjetno. Kopalnice verjetno ni, ali pa je kot pred 500 leti. Cena pa 100€ na dan :)
Merlie
16. 06. 2020 19.03
+15
Zjutraj vsztaneš..pa enolončnica in prenočišče, kaj bi ti rad še masažo in helikopterski prevoz, Buhtelj ??
TEDO(uajtu)MEDO
16. 06. 2020 19.03
-7
Dracul Va Domni DinNou
16. 06. 2020 19.16
+5
V domzalskem domu na veliki planini, ko je ze ravno na sliki zgoraj je topla voda na zeton, sem ze bil, luksuz. 2 minuti tople vode 5 eur. 👌
TistoPravo
16. 06. 2020 21.37
Maš srečo, če je dež...samo ta letos ni kaj topel
visoki
16. 06. 2020 18.49
-2
oni bi še vedno plačevali na roke,da lahko pol izgine
izgubljen krt
16. 06. 2020 18.21
+2