Korona

'Vlada z novelo odprla vrata investitorjem, katerih gradbeni projekti ogrožajo okolje in naravo'

Ljubljana, 23. 04. 2020 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Med protikoronskimi ukrepi se je znašel člen, ki postavlja dodatne pogoje za okoljevarstvene organizacije. Kot je pojasnil minister Vizjak, "zato, da se prepreči, da bi neka nevladna organizacija, ki deluje v javnem interesu, delovala za parcialne interese posameznih članov." A kot opozarjajo nevladne organizacije: "Vlada sicer ne odvzema same pravice sodelovanja v postopkih, določa pa tako visok prag pogojev, da jih skoraj nobena organizacija ne bo mogla doseči. Še posebej, ker bi jih morala izpolnjevati za dve leti nazaj! Vlada ve, da skoraj nobena od organizacij novih pogojev ne more izpolnjevati za nazaj, saj takrat niso vedele, da jih morajo izpolnjevati."

"Vlada je z novelo protikoronskega zakona na široko odprla vrata investitorjem, katerih gradbeni projekti ogrožajo okolje in naravo. V novi protikoronski paket so namreč skrili neprijetno presenečenje: 42. člen zakona nevladnim organizacijam v javnem interesu na področju varstva okolja določa skoraj nemogoče pogoje za sodelovanje v postopkih pridobivanja gradbenega dovoljenja, v katerih se presojajo tudi vplivi na okolje",  so prepričani v nevladnih organizacijah.

Vlada se je izločitve nevladnih organizacij lotila domiselno: ne odvzema sicer same pravice sodelovanja v postopkih, določa pa tako visok prag pogojev, da jih skoraj nobena organizacija ne bo mogla doseči.
Vlada se je izločitve nevladnih organizacij lotila domiselno: ne odvzema sicer same pravice sodelovanja v postopkih, določa pa tako visok prag pogojev, da jih skoraj nobena organizacija ne bo mogla doseči. FOTO: Miro Majcen
Izjavo so podpisale naslednje nevladne organizacije: EKO KROG – društvo za naravovarstvo in okoljevarstv, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC, Ekologi brez meja, Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Focus, društvo za sonaraven razvoj, IPoP - Inštitut za politike prostora, Zveza društev za obvarovanje in sonaravni razvoj ob Muri – MOJA MURA, Greenpeace v Sloveniji, CNVOS – Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp, Amnesty International Slovenije, Slovenska filantropija ,Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), Slovensko društvo za zaščito voda, Slovensko odonatološko društvo, Ljubljanska kolesarska mreža, Mariborska kolesarska mreža, društvo za vzpodbujanje kolesarjenja in trajnostnega prometa, Društvo za ohranjanje, raziskovanje in trajnostni razvoj Dinaridov – Dinaricum, Herpetološko društvo – Societas herpetologica slovenica Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce, Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije, DPRS - Društvo za preučevanje rib Slovenije, Društvo za raziskovanje jam Ljubljana, Zavod Dobra pot, zavod za kulturo in sonaravno delovanje, Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev, Botanično društvo Slovenije, Red Tree Heritage, zavod za interpretacijo dediščine in trajnostni razvoj, Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj, Zavod Voluntariat,  Zavod Sopotniki, Zavod Revivo, Društvo za Naravo – Jalovec, Društvo Pazi!park, Zavod za uporabno botaniko Divji vrt, Društvo Študentov Naravoslovja, Društvo Humanitas – Center za globalno učenje in sodelovanje, Ekvilib Inštitut, Kulturno ekološko društvo Smetumet, Zavod Krog, Zavod Tri, Skofja Loka, Zavod Symbiosis, so. p., Forum za enakopraven razvoj, Zavod Muzej norosti, Trate

V protikoronski paket ukrepov na ministrstvu za okolje in prostor namreč želijo dodati tudi člen, ki zaostruje pogoje, pod katerimi lahko v določen postopek stopijo predstavniki nevladnih organizacij. Predlog se bere takole:  Nevladna organizacija (NVO) s področja varstva okolja bi imele po novem pravico udeležbe v postopku za izdajo gradbenega dovoljenja le, če bi izpolnjevale še dodatne pogoje. Ti so 50 aktivnih članov, pri čemer se šteje, da je član aktiven, če je tekoče in za zadnji dve pretekli koledarski leti bil udeležen na zboru članov in plačal članarino. Če ima (in je imela v preteklih dveh letih) zaposlene najmanj tri osebe s polnim delovnim časom in strokovno izobrazbo sedme ravni s področja delovanja nevladne organizacije. Če ima v preteklih letih in v tekočem letu najmanj 10.000 evrov premoženja (v vsakem letu).  

Kot opozarjajo nevladne organizacije v skupnem sporočilu za javnost: "Vlada se je izločitve nevladnih organizacij lotila domiselno: ne odvzema sicer same pravice sodelovanja v postopkih, določa pa tako visok prag pogojev, da jih skoraj nobena organizacija ne bo mogla doseči – še posebej, ker bi jih morala izpolnjevati za dve leti nazaj! Vlada seveda ve, da skoraj nobena od organizacij novih pogojev ne more izpolnjevati za nazaj – saj takrat teh pogojev ni bilo in niso vedele, da jih morajo izpolnjevati."  

Vizjak: Ko maloštevilčna nevladna organizacija vloži pritožbo, izsiljuje investitorja in s tem odmika gospodarsko aktivnost 

Minister Vizjak je danes na novinarski konferenci opisoval, zakaj je ta člen po njihovem mnenju pomemben: "V Sloveniji imamo številne organizacije, ki imajo status, da delujejo v javnem interesu. S tem imajo pravico vstopati v postopke izdajanja dovoljenj. Številne organizacije tega ne izkoriščajo in delujejo korektno, nekateri primeri pa so  v nasprotju s tem." " Ko maloštevilčna nevladna organizacija vloži pritožbo, izsiljuje investitorja, s tem odmika gospodarsko aktivnost in nova delovna mesta. Tak primer imamo zdaj v primeru tretje razvojne osi, tako v okolici Šoštanja kot pri Novem mestu,"  je nadaljeval.  

Kaj to pomeni za okolje in naravo, pa se sprašujejo okoljevarstvene organizacije, kjer so prepričani: "V naslednjih dveh letih se bodo vsi gradbeni projekti lahko izvajali brez ustreznega nadzora javnosti nad zakonitostjo in okoljevarstveno ustreznostjo projektov! Taka ureditev je v nasprotju z Aarhuško konvencijo, z Ustavo RS, ki določa neposredno uporabo ratificiranih konvencij, in z direktivami EU o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje."

Vizjak je danes v izjavi za javnost izrazil prepričanje, da bo Slovenija kljub temu na tem področju ohranila 'visoke demokratične standarde': "S tem členom postavljamo minimalne standarde za to, kdaj lahko posamezna nevladna organizacija vstopi in blokira postopek. V Avstriji in na Švedskem morajo imeti te najmanj 100 članov, v Sloveniji smo zdaj to določili pri 50 članih. To je treba, da se ne izkorišča statusa, da neka nevladna organizacija deluje v javnem interesu za parcialne interese posameznih članov. Pričakujemo, da bomo s tem sledili mednarodno primerljivim državam, ki imajo visoko raven demokracije na področju vključevanju javnosti. "  

In kot še zagotavlja minister: "Ta člen nikakor ne pomeni, da nevladna organizacija, ki ne izpolnjuje pogojev, ne sodeluje v okviru postopka s svojimi stališči in mnenji, ta odločba zgolj omejuje pridobivanje statusa stranskega udeleženca v postopku, kar ji daje pravico blokad tega projekta."  

 

"Ko maloštevilčna nevladna organizacija vloži pritožbo, izsiljuje investitorja, s tem odmika gospodarsko aktivnost in nova delovna mesta."
"Ko maloštevilčna nevladna organizacija vloži pritožbo, izsiljuje investitorja, s tem odmika gospodarsko aktivnost in nova delovna mesta." FOTO: Aljoša Kravanja

V Društvu za trajnostni razvoj Focus pa opozarjajo, da zgolj podajanje mnenj ali stališč nima enake pravne moči in se jih pogosto brez posledic ne upošteva: "Možnost stranske udeležbe v postopkih je izredno pomembna, saj daje nevladnim organizacijam s statusom delovanja v javnem interesu na področju varstva okolja ali ohranjanja narave možnost, da odločevalci dejansko presojajo podane argumente. Zgolj podajanje mnenj ali stališč nima enake pravne in dejanske moči in se jih pogosto brez posledic ne upošteva. Stranski udeleženci v postopkih pa imajo možnost koriščenja pravnih sredstev, t. j. pritožbe ali upravnega spora, zato se odločevalci bolj potrudijo, da argumente pretehtajo. Iz prakse (iz uspešnih upravnih sporov) se je pokazalo tudi, da namen organizacij, ki se vključujejo v takšne postopke, ni blokiranje brez vsakršnih argumentov, temveč zastopanje javnega interesa in izvajanje sprejetih predpisov s področja okolja in narave. Ti predpisi niso ovira, ampak so oblikovani z namenom zaščite okolja. In dolžnost okoljskih nevladnih organizacij je, da te predpise ščitimo, tudi ko se investitorju na drugi strani zdijo nepotrebna ovira. V praksi ta vladni korak pomeni teptanje in odvzemanje glasu okolja." 

 Nevladne organizacije še poudarjajo: "Ne sprenevedajmo se: onemogočiti izvajati neko pravico s pogoji, ki jih ni mogoče izpolniti, pomeni, da te pravice praktično ni več. Zakaj se vlada boji okoljevarstvene presoje? Onemogočanje dela okoljevarstvenih organizacij je onemogočanje varstva okolja. Nismo proti razvoju, smo pa proti razvoju, ki škodi okolju. Namen okoljevarstvene presoje je dati zeleno luč projektom, ki so okolju prijazni in trajnostni. Samo s takšnim razvojem imamo namreč prihodnost."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
28. 05. 2020 11.06
+0
Hitro na kolesa....
Thruma
03. 05. 2020 11.36
+0
Nevladniki naj si z svojimi rokami zaslužijo denar za delovanje. Niso nič drugega kot lenuhi, ki bi radi živeli na račun drugih. V večini levičarji zato so pri murgelcani zelo priljubljeni. Polovica teh lenuhov je slovenskih državljanov.
ODKLOP1
03. 05. 2020 08.52
+0
Po eni strani jim dam prav. Toda zasluzkar že čaka da bo zaslužil. Vem za postopek
yanay
24. 04. 2020 21.54
+3
Se strinjam, da nevladne organizacije znajo tudi pretiravati v svojih zahtevah. Po drugi strani pa nastavljajo ogledalo oblasti, kapitalu, se pravi deležnikom, ki po pravilu nimajo nobenega posluha za malega človeka. Ko zavohajo zaslužek, če je potrebno tudi razlastijo ljudi, ki se ne strinjajo z izgubo svoje lastnine. Če pogledamo plan za tretjo razvojno os, naj bi šla trasa delno po najboljši kmetijski zemlji, prečkala naj bi tudi področje izkopov rudnika lignita, ki se počasi poseda, menda naj bi na trasi zrušili 47 hiš, za katere bo potrebno najti nadomestno zemljo in zgraditi nove hiše. Priporočam raziskovalnim novinarjem in tudi ljudem na trasi, naj preverijo, kdo je pokupil zemljišča za to traso ali kdo jo odkupuje. Tako bodo zvedeli, zaradi katerih pohlepnih ljudi bodo morali oditi s svojih domov in s svoje najboljše obdelovalne zemlje.
mitjaa17
04. 06. 2020 20.39
-2
Zakaj pohlepnih? Tudi ti spoštovani Yanai imaš možnost kupit gozd,pa riskirej,če ga boš prodal za avtocesto
Uporabnik1151259
24. 04. 2020 08.16
+4
Ukinit in prenehat financirat morje nevladnih organizacij !!! Podrobno pregledat vse nevladne organizacije in jih izbrati par,ki jih res potrebujemo !!! ..............
Rodion Raskolnikov
23. 04. 2020 21.59
+1
kivzfccz
23. 04. 2020 21.58
+4
Koncno bodo delali in ne nakladali . Obicajno je par brezdelnezev pod dolocenimi vplivi zaviralo razvoj.
Rookoko
23. 04. 2020 21.53
-5
Z ZUJFOM se je ravno tako vsiljeval...Nikoli ne om pozabil Vizjakovega obraza, ko je bil zakon sprejet. Čudno, da takrat niso poskrbeli za plače direktorjev v javnih podjetjih.... Aja, saj so. Tip je res hlapec kapitalistom.
radar
23. 04. 2020 21.38
+10
Kapital ruši vse pred sabo, velikokrat pa pusti za seboj razdejanje, ki ga ni oziroma ga je zelo težko popraviti... žalostno. KApital bi moral delovati z roko v roki z naravo. Na pa da je možno, da ima vsaka občina obrtno cono, da se zasipajo močvirja in cone gor postavljajo, da se uničuje najboljša kmetijska zemljišča, .... sampo, da nekaj lopovov mastno zasluži....
the one this
23. 04. 2020 21.45
-3
gekados
23. 04. 2020 21.37
+4
Organiz pa izsiljujejo pa vemo itak za kaj, da se njim tudi kaj v pisker primakne, a mislite, da macura dela res samo za dobro ljudi, ja, dela, a dela tudi za svoj zep.
gekados
23. 04. 2020 21.34
-1
In, ce to negirate z minusi smo res v butalah.sorry ampak tako je.
gekados
23. 04. 2020 21.31
+9
Da zaradi par pticev ne morejo postaviti par veternic, to je samo mozno v butalah imenovani sloveniji.
the one this
23. 04. 2020 21.43
-1
ti nimaš pojma o Milčinskem...ta starem... le-ta je Butale napisal ravno zaradi takih kot si ti... za tiste po 45-tem bi napisal 'El Dorado'...in svojemu sinu 'en focn prilepil'... jasno je da bi se Ježek 'zgolj' nasmehnil...pač komedijant... nisi vreden da omenjaš Butale... it's a joke...
sambalatino
23. 04. 2020 21.46
+2
Največji hec pa je, da gre pri postavitvah veternic spet za bajne zaslužke, v smislu koliko bo nekdo zaslužil ob postavitvi in ne od prodaje el. energije, ki jo bo proizvedla! Drugače se energija ne proizvaja ampak le spreminja. Strašne koristi od njih pa energetski sistem pri nas ne bo imel.
gekados
23. 04. 2020 21.29
+1
Upam, da rdeci v o l u h a r j i ne bodo vec smetili nikjer
sambalatino
23. 04. 2020 21.38
+1
gekados
23. 04. 2020 21.41
-1
Ne rabim, to so dejstva, verjetno pa zivis kje drugje, v slo zagotovo ne.
sambalatino
24. 04. 2020 10.30
+0
Bombom
23. 04. 2020 21.28
+0
Ooooo pijancek ponovno na sceni...Vizjak...hik...hik...
Kopriva60918022
23. 04. 2020 21.23
+2
"Ne sprenevedajmo se: onemogočiti izvajati neko pravico s pogoji, ki jih ni mogoče izpolniti, pomeni, da te pravice praktično ni več. Zakaj se vlada boji okoljevarstvene presoje? Onemogočanje dela okoljevarstvenih organizacij je onemogočanje varstva okolja. Nismo proti razvoju, smo pa proti razvoju, ki škodi okolju. Namen okoljevarstvene presoje je dati zeleno luč projektom, ki so okolju prijazni in trajnostni. Samo s takšnim razvojem imamo namreč prihodnost."
gekados
23. 04. 2020 21.26
+8
Gre se za to, da par lumpov brezposelnih lahko ustavi projekt, bravo vizjak.
Hej Slovani
23. 04. 2020 21.15
-5
Zaradi tega se je korona začela. Uničevanja narave! Te k....., pa to sedaj še spodbujajo. Upam, da bog res obstaja in bo začel pri njih s selekcijo!
fairplayy
23. 04. 2020 21.02
-10
Katastrofa tako uniceno okolje bo se bolj uniceno
231koak
23. 04. 2020 21.01
+4
Lobiji so zlobirali, proti usluga = provizija 💰 💰 💰
RupniK
23. 04. 2020 20.54
+6
Bravo! Sicer veliko prepozno, ampak vseeno bolje zdaj kot nikoli. Spet je upanje za tretjo razvojno os, katero Korošci nujno potrebujemo!
RupniK
23. 04. 2020 20.54
+0
the one this
23. 04. 2020 21.07
+1
tuji investitorji bodo Korošcem dali 'razvojno os'? a se hecaš? in sanjaš? pa tukaj se govori šele o 'pogojih' in to še za dve leti nazaj... pa kaj se ti blede? fatamorgana press... veš kje je Koroška? 'pod Peco s kraljem Matjažem'... SDS mora odplačati Orbanu,oz. Madžarski... tretji tir press
RupniK
23. 04. 2020 21.15
+0
the one this
23. 04. 2020 21.30
+0
jaz ne računam na tuje investitorje...jaz računam na svojo motiko....in edino motika lahko da kruh... moja motika-moj kruh... Slovenci smo nepodkupljiv narod...in podkupljivce mi 'direkt' v brezno... žal mi je samo tistih ki se s podkupljivci najdejo v nekem trenutku... njih mi je res žal...podkupljivcev pa ne... viva liberta...
Paskakvali
23. 04. 2020 20.38
+2
Hehe.....tretja razvojna os........avtocesta vse do premajhnega nabiralnika........kako pričakovano!