Korona

Nagovor Janše: Najprej so življenja, potem je zdravje in nato gospodarstvo

Ljubljana, 18. 10. 2020 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, Neža Pušnik
Komentarji
5264

Premier Janez Janša je v video nagovoru državljanov in državljank opozoril, da je pred nami zahtevno, hladno obdobje pandemije. Pozval je, da z odgovornim obnašanjem pomagamo zdravstvu v bitki za življenja. "Vse, čemur se moramo začasno odreči, bo še vedno tu," je spomnil. V soboto smo v Sloveniji sicer opravili 3765 testiranj in potrdili 726 okužb z novim koronavirusom. Na intenzivnem oddelku bolnišnic je 49 bolnikov.

Več videovsebin
  • Video nagovor premierja Janeza Janše
    08:41
    Video nagovor premierja Janeza Janše
  • Iz 24UR: Sestanek kriznega dela vlade s svetovalno skupino
    03:10
    Iz 24UR: Sestanek kriznega dela vlade s svetovalno skupino
  • Iz 24UR: Pregled vladnega načrta ukrepov
    01:20
    Iz 24UR: Pregled vladnega načrta ukrepov

Premier Janez Janša je v posnetem video nagovoru pred sestankom kriznega dela vlade s svetovalno skupino ministrstva za zdravje uvodoma dejal: "Slovenci smo po neposrednih posledicah drugega vala doslej še vedno med manj prizadetimi državami EU, vendar se stanje nevarno zaostruje. Skupaj s preostalo Evropo smo prisiljeni sprejemati ukrepe za obvladovanje širitve virusa, za obvarovanje zdravja in življenj."

Kot je povedal, so na Evropskem svetu dosegli popolno soglasje o hierarhiji vrednot, ki so v času spopada z virusom pomembne v EU. Na prvem mestu so življenja, potem zdravje, nato pa ekonomija oziroma gospodarstvo.  

"Vse ostalo, od zabave do številnih drugih aktivnosti, pa tudi nekaterih svoboščin, bo moralo nekaj časa počakati. Bolj bomo sposobni z ukrepi in obnašanjem upoštevati to lestvico vrednot, prej se bomo lahko vsaj večinoma vrnili k normalnemu življenju," je pozval. 

EU je dogovorila tudi priporočila glede prehajanja meja v času epidemije in možnem stopnjevanju ukrepov pri zaostrovanju režimov na notranjih mejah. Slovenija že nekaj časa sledi tem priporočilom, ki preprečujejo ponavljanja blokad in zapor iz časov kaosa v marcu tega leta, je dodal premier.

"V Sloveniji bo cepljenje brezplačno. Najprej bo na vrsti zdravstveno osebje, nato najbolj ranljive skupine, zaposleni v kritični infrastrukturi, zaposleni na delovnih mestih, kjer ni mogoče vzdrževati zadostne medsebojne razdalje in nato v čim krajšem možnem času vsi ostali," je povedal o načrtu glede cepljenja proti covidu-19. 

'Pred nami je zahtevno, hladno obdobje pandemije, ki od nas terja učinkovito ukrepanje in visoko stopnjo odgovornosti ter solidarnosti'

"A do cepiva je pred nami še zahtevno, hladno obdobje pandemije, ki terja od vseh nas učinkovito ukrepanje, predvsem pa visoko stopnjo odgovornosti in solidarnosti," je opozoril premier. 

"Smo v zahtevnih časih, ki nas silijo celo v tisto najtežje, torej v spremembo naših navad in delno celo v spremembo našega načina življenja. A če trezno premislimo, ovire še zdaleč niso nepremostljive. Še več. Z relativno malimi prilagoditvami obnašanja velike večine nas za krajši čas lahko s skupnimi močmi presežemo tudi te izzive," je dejal in pozval k uporabi aplikacije #OstaniZdrav.  

Premier Janez Janša v video nagovoru
Premier Janez Janša v video nagovoru FOTO: Vlada RS

"Z vsemi močmi pa moramo podpreti naše zdravstvene delavce, zdravnike in medicinske sestre, negovalno osebje v domovih za starejše in drugih zavodih, zaposlene v kritični infrastrukturi in vseh tistih dejavnostih, ki se tudi v času pandemije ne morejo zaustaviti, ker je od njih odvisno zdravje in preživetje," je spomnil na tiste, ki se v prvih linijah borijo z novim koronavirusom. Opozoril je, da so kadrovske kapacitete še vedno omejene, ker se jih v kratkem času ne da podvojiti. 

"Pandemija je ves demokratični svet, ki temelji na svobodi, in tudi nas Slovence postavila pred večji, dvojni izziv: Zdravje in življenja vseh nas so v rokah sodržavljanov, ki delajo v zdravstvu. Hkrati pa vsi vemo, da bodo svoje poslanstvo lahko zmogli le, če jim bomo vsi pomagali z odgovornim obnašanjem, tako da hitrost širitve virusa ne bo presegla zmogljivosti našega zdravstva," je nadaljeval. 

Vsi smo utrujeni od dolgih mesecev spopada z virusom. A prikličimo si pred oči naše sodržavljane, ki so resno zboleli in njihovo trpljenje. Predstavljajmo si zdravnike in medicinske sestre v dolgih dnevih in nočeh, izpostavljene nevarnosti okužb, v zaščitnih maskah in skafandrih. In vse to, čemur se moramo vsi drugi odpovedati, se nam bo prikazalo v drugačni luči. Premier Janez Janša v video nagovoru

Spomnil je na pred kratkim sprejet PKP5 in pred tem sprejete protikoronske pakete, s katerimi je vlada poskušala ublažiti finančne in socialne posledice epidemije. "Kmalu bo pripravljen tudi šesti paket, s katerim bomo sproti odpravljali posledice hladnega vala pandemije," je napovedal. 

"Pred nami torej ni prepad, v katerega bomo zanesljivo padli, temveč izziv, ki ga bomo skupaj premagali. In spet bo prišel čas sonca in svobode, ko bodo virus in zaščitne maske le še oddaljen spomin. Spet bodo nogometne tekme, kina in gledališča, potovanja in dopusti. Vse, čemur se moramo začasno odreči, bo še vedno tu. Življenje ter nova izkušnja skupnega uspeha bodo nadoknadili izgubljeno," je dejal premier in se na koncu zahvalil vsem za vse, kar so že in še bodo naredili za lastno varnost in zdravje ter za varovanje zdravja in življenj najšibkejših. 

Danes se bo krizni del vlade sestal s svetovalno skupino za zdravje in pretresal do zdaj sprejete ukrepe in njihovo učinkovitost. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, gre za pregled stanja, ne za sprejemanje novih ukrepov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že zjutraj, pred uradno objavo podatkov, je Kacin na Twitterju sporočil, da je bilo v soboto pozitivnih več kot 19 odstotkov testov. Opravili so namreč 3765 testiranj in potrdili 726 novih okužb z novim koronavirusom.

V Sloveniji smo tako skupaj do danes opravili 288.174 testov in potrdili 13.144 okužb.

Po podatkih, ki jih je na Twitterju objavila vlada, je na današnji dan hospitaliziranih 265 ljudi, 49 jih je na intenzivnem oddelku. 12 oseb so izpustili iz bolnišnice. Štiri osebe so v zadnjih 24 urah umrle, skupaj je to že 188 ljudi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sodeč po Covid-19 sledilniku je trenutno aktivnih 6651 primerov, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 317. "Davek izjemnih številk novih primerov iz tega tedna bomo v naslednjem plačevali v obliki hospitalizacij. Nikoli ni prepozno, da začnemo krivuljo obračati navzdol," so pripisali k današnjim grafom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Smo tik pred ponovno razglasitvijo epidemije?

Merilo za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov je po načrtu, ki si ga je zastavila vlada, 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, več kot 250 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, od teh več kot 50 na intenzivni negi. Prvi dve merili smo v Sloveniji že dosegli, tretjega še ne, saj je bilo v petek na intenzivni negi 43 bolnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A četudi bi Slovenija že danes izpolnila zastavljeno mejo za razglasitev epidemije, to še ne pomeni, da se bo to avtomatično zgodilo, je včeraj za STA povedal vladni govorec za covid-19. Šlo bi "le za znak, da je treba razmisliti tudi o drugih ukrepih, predvsem v luči tega, kar je bilo že sprejeto, in tega, kakšne učinke dajejo sprejeti ukrepi". 

Ob tem je Kacin opozoril, da učinki ukrepov dajejo rezultate nekje po osmih dneh. "Na splošno pa ni smiselno kar koli napovedovati ali dodatno podžigati strahu. Treba je dobro premisliti, ker smo sprejeli dokaj močne ukrepe," je dodal. 

V soboto pa so v devetih rdečih regijah začeli veljati strožji ukrepi. Prepovedano je opravljati gostinsko dejavnost v lokalih ter ponujati storitve v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih. V frizerskih in kozmetičnih salonih je lahko le ena stranka naenkrat. Maske so obvezne tudi na prostem, gibanje zunaj regije je omejeno, razen v primeru 11 izjem. Med slednjimi so prihod in odhod na delo, izvajanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana, dostop do lekarn ter zdravstvenih storitev in bolnišnic.

Policisti so od uveljavitve odloka, ki v okviru ukrepov proti širjenju novega koronavirusa omejuje gibanje prebivalstva med rdečimi in oranžnimi statističnimi regijami, v petek in soboto izdali 121 opozoril, v 99 primerih pa so odstopili predlog Zdravstvenemu inšpektoratu RS, so povedali na Generalni policijski upravi (GPU).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrsak
29. 10. 2020 13.32
Siten si z brisanjem, moderator. V Sloveniji je pač tako. Raje vidimo, da nas leva opcija predno nas na....., prej malo poboža in podraži..bolje kot, da nas na drugi strani nekdo dan za dnem ...e u glavo.......Kaj te tako sezuva pri zapisu, desni moderator? Je kaj žaljivo ali sovražno?
Carpediem32
22. 10. 2020 20.12
Da navežem na naslov članka: če ni gospodarstva, tudi zdravja in življenja ni.
pikacom
21. 10. 2020 16.25
+1
Najprej se Ljubljeni vodja od marca dalje trudi polarizirati in razdvojiti ljudi . Z zasmehovalnimi in podcenjevalni izjavami vladni predstavniki ne varčujejo.Sedaj pa apelirajo na naš moralni čut naj združeni ubogamo ( po njihovo ustrezne in nujne) dekrete. Na drugi strani pa ves represivni organ z kaznovalno politiko dodatno ustrahuje ljudi ?
Wolfman
21. 10. 2020 08.40
Nekateri ljudje se zaradi bizarnih ukrepov že borijo za življenja pa niti niso zboleli za Covid 19!! V kolikor bo gospodarstvo zatajilo, šele potem bo počutje in zdravje državljanov res na psu in bo šlo za življenja.
RdecaZvezda
21. 10. 2020 08.35
Covida 19,generalna vaja cele Evrope in vsake države posebej,da se ugotovi koliko narod zdrži,da ne pride do neposlušnosti in s kakšnimi kapacitetami reševanja premore država,ČE slučajno pride do prave pandemije.
Jordan#23
20. 10. 2020 18.31
Najprej odprite gostilne..Vse dela razn nas ste zaprli!
DR.MR1
19. 10. 2020 19.08
+2
A nebi bilo lepo da se v teh kriznih časih vladni delavci,vsaj tisti ki jim ne manjka denarja solidarno odpovejo svojemu honorarju?? Že če je toliko govora o solidarnosti. Mi ne delamo ne jemo,vas pa moramo vseeno plačevati!!??Kako to?
DJ-Pero
19. 10. 2020 13.59
+5
Daleč spredaj so lastni interesi, potem počasi prideta zdravje in življenja, po temu daleč nič... in na koncu gospodarstvo!
disorderliness
22. 10. 2020 18.52
Najprej je interes, kako reveže ob gnar spraviti, potem je lastni interes... naprej pa ne znamo več šteti.
hanss
19. 10. 2020 13.27
+5
Pri prvem valu korone je bila kriva prejšnja vlada kako je nesposobna.V drugem valu smo krivi državljani,da se ne držimo ukrepov dovolj striktno. JJ daj mal se zresni,naredite kaj za državljane ne samo polnit svoje žepe.
DJ-Pero
19. 10. 2020 14.00
+1
Ne. V drugem valu je dežurni krivec Jenull.
revolucijakorupcijafasizem
19. 10. 2020 13.08
+5
Dej spelji se že saj si se nakradel dosti,ti boš govoril najprej življenja svoje ljudi si pobijal Ivan
Ost1234
19. 10. 2020 12.24
+8
Ta vlada res ne ve več kje ima glavo in kje rit ... Ve pa kje ima žepe ...
FAUSTOS1
19. 10. 2020 10.28
+6
Že z odhodom te vlade ,bi se stanje duha v sloveniji bistveno izboljšalo,ker vsakodnevno strašenje in grozenje z zaporom in kaznimi ne bo izboljšalo zdravstvenega stanja.
borjac
19. 10. 2020 10.24
+5
Janša je nagovoril narod in apeliral na enotnost naroda v težkih časih, kako moramo stopiti skupaj, le kakšno uro kasneje sem malce pogledal na NovoTV in kaj je bilo tam na sporedu, z vsemi topovi so tolkli po drugače mislečih, pljuvali in žalili, tudi Janša je govoril napadalno(mogoče so imeli njegovo govorjenje že posneto in so predvajali posnetek) ampak ne moreš par ur po nagovoru Premiera ki kliče k enotnosti , zmerjati, obtoževati in pametovati, ali to kar je Janša govoril velja samo za nas navadne Slovence, stopimo skupaj le kako, če pa konstantno zmerjate in pljuvate in to na Janševiziji NovaTV.
quogajer
19. 10. 2020 10.21
+9
Žalostno da imamo predsednika vlade, ki ne upa stopiti pred kamere in ljudem osebno povedati za razglasitev epidemije,ampak to stori preko twita. Res je človeško življenje vredno veliko, toda tudi brez gospodarstva ne bomo preživeli. Njim je lahko govoriti oni dobijo plačo ali kaj naredijo ali pa ne, ljudje pa lahko zaradi ponovnega zaprtja ostanejo brez služb.
RdecaZvezda
21. 10. 2020 08.40
Dejte no,da se gre državi za človeška življenja je isto kot meni za lanski sneg.
oježeš
19. 10. 2020 09.57
+3
Res je zdravje najbolj pomemben del človekovega življenja. Vendar, če ni dela, ni denarja, ni zdravljenja. Seveda se politiki tega ne morejo zavedati, saj za svoje govorjenje pa to jalovo ali v glavnem brez učinka, redno prejemajo mesečno plačo od katere odlično živijo. Kaj pa delavci, obrtniki, trgovci itd.? Če ni prihodka, ni niti zdravja, če pride bolezen pa nimajo pri roki zdravnika, kot g imajo v parlamentu. Pa še nekaj me zanima. Zapiranje vseh gostinskih obratov namesto pametna razporeditev miz glede na dane smernice. Tako bi gostinci saj nekaj služili, obiskovalci pa bi bili varni, kar se je že izkazalo za dobro narejeno. Kar me zanima, ali bo jedilnica v parlamentu tudi zaprta ali bodo ti ki zapirajo vse gostinske obrate nemoteno jedli v njej? Mogoče še celo brez primerne razdalje, ker jih tako ali tako nihče ne vidi!
tom74
19. 10. 2020 09.54
+7
Psihično zdravje ni v njegovem imeniku, bolan lahko delaš naprej, tudi vladaš;)))
MNajram
19. 10. 2020 09.48
+7
Nihče se na vladi ne zaveda, da ce ne bo gospodarstva, tudi vsega ostalega ne bo. Vsa sredstva, ki se sedaj koriscajo, bo spet placal clovek iz gospodarstva. A res nimate logike ??
borjac
19. 10. 2020 09.46
+9
Pogrebnik Janša je spregovoril narodu, same lepe pozitivne besede, povedal je po kateri poti bo šla krsta, in da bosta Kacin in Hojs nosila sveče. Ko poslušamo to "komunikacijo" z ljudmi imamo občutek, da Janša, Kacin, Hojs dobesedno uživajo ko nas, prestrašen Slovenski narod je...bajo v glavo, umazani vladni sadisti, pa še nekaj, včeraj sem po radiu slišal, da je tudi Goriška na rdečem seznamu, zvečer pa da ni, nismo zaslužili niti besedice pojasnila zakaj so v par urah spremenili barvo, sicer pa so v tej vladi specialisti za menjanje barv, nekoč so bili skoraj vsi rdeči, umazani vladni sadisti ki uživajo, da nas Slovenčke je..bajo v glavo.
robespierre16
19. 10. 2020 09.42
+7
očitno bom res dočakal helikopterje.....😂😂😂😂
borjac
19. 10. 2020 09.56
+3
Misliš da naši policisti znajo gledati na uro, inteligenčni nivo v policiji se je namreč po Hojsovih "intervencijah" hudo znižal.
dejannovak
19. 10. 2020 09.41
-4
Prav ima premier, ni pa kaj, dokler bo ta covid ali korona bo takole. Ukrepe je treba upoštevat, že tko ne veš, kaj bo.