8°C
Podatki za dan: 18. 10. do 24.00
Oboleli
13,678
+537
+4.1%

Nagovor Janše: Najprej so življenja, potem je zdravje in nato gospodarstvo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
AVTOR
Urša Zupan /Neža Pušnik /
KOMENTARJI
5256
Premier Janez Janša je v video nagovoru državljanov in državljank opozoril, da je pred nami zahtevno, hladno obdobje pandemije. Pozval je, da z odgovornim obnašanjem pomagamo zdravstvu v bitki za življenja. "Vse, čemur se moramo začasno odreči, bo še vedno tu," je spomnil. V soboto smo v Sloveniji sicer opravili 3765 testiranj in potrdili 726 okužb z novim koronavirusom. Na intenzivnem oddelku bolnišnic je 49 bolnikov.

VEČ VIDEOVSEBIN

08:41

Video nagovor premierja Janeza Janše

03:10

Iz 24UR: Sestanek kriznega dela vlade s svetovalno skupino

Premier Janez Janša je v posnetem video nagovoru pred sestankom kriznega dela vlade s svetovalno skupino ministrstva za zdravje uvodoma dejal: "Slovenci smo po neposrednih posledicah drugega vala doslej še vedno med manj prizadetimi državami EU, vendar se stanje nevarno zaostruje. Skupaj s preostalo Evropo smo prisiljeni sprejemati ukrepe za obvladovanje širitve virusa, za obvarovanje zdravja in življenj."

Kot je povedal, so na Evropskem svetu dosegli popolno soglasje o hierarhiji vrednot, ki so v času spopada z virusom pomembne v EU. Na prvem mestu so življenja, potem zdravje, nato pa ekonomija oziroma gospodarstvo.  

"Vse ostalo, od zabave do številnih drugih aktivnosti, pa tudi nekaterih svoboščin, bo moralo nekaj časa počakati. Bolj bomo sposobni z ukrepi in obnašanjem upoštevati to lestvico vrednot, prej se bomo lahko vsaj večinoma vrnili k normalnemu življenju," je pozval. 

PREBERI ŠE
Enoten 'koronski zemljevid' za države članice EU in uskladitev omejitev

EU je dogovorila tudi priporočila glede prehajanja meja v času epidemije in možnem stopnjevanju ukrepov pri zaostrovanju režimov na notranjih mejah. Slovenija že nekaj časa sledi tem priporočilom, ki preprečujejo ponavljanja blokad in zapor iz časov kaosa v marcu tega leta, je dodal premier.

"V Sloveniji bo cepljenje brezplačno. Najprej bo na vrsti zdravstveno osebje, nato najbolj ranljive skupine, zaposleni v kritični infrastrukturi, zaposleni na delovnih mestih, kjer ni mogoče vzdrževati zadostne medsebojne razdalje in nato v čim krajšem možnem času vsi ostali," je povedal o načrtu glede cepljenja proti covidu-19. 

'Pred nami je zahtevno, hladno obdobje pandemije, ki od nas terja učinkovito ukrepanje in visoko stopnjo odgovornosti ter solidarnosti'

"A do cepiva je pred nami še zahtevno, hladno obdobje pandemije, ki terja od vseh nas učinkovito ukrepanje, predvsem pa visoko stopnjo odgovornosti in solidarnosti," je opozoril premier. 

"Smo v zahtevnih časih, ki nas silijo celo v tisto najtežje, torej v spremembo naših navad in delno celo v spremembo našega načina življenja. A če trezno premislimo, ovire še zdaleč niso nepremostljive. Še več. Z relativno malimi prilagoditvami obnašanja velike večine nas za krajši čas lahko s skupnimi močmi presežemo tudi te izzive," je dejal in pozval k uporabi aplikacije #OstaniZdrav.  

Premier Janez Janša v video nagovoru
Premier Janez Janša v video nagovoruFOTO: Vlada RS

"Z vsemi močmi pa moramo podpreti naše zdravstvene delavce, zdravnike in medicinske sestre, negovalno osebje v domovih za starejše in drugih zavodih, zaposlene v kritični infrastrukturi in vseh tistih dejavnostih, ki se tudi v času pandemije ne morejo zaustaviti, ker je od njih odvisno zdravje in preživetje," je spomnil na tiste, ki se v prvih linijah borijo z novim koronavirusom. Opozoril je, da so kadrovske kapacitete še vedno omejene, ker se jih v kratkem času ne da podvojiti. 

"Pandemija je ves demokratični svet, ki temelji na svobodi, in tudi nas Slovence postavila pred večji, dvojni izziv: Zdravje in življenja vseh nas so v rokah sodržavljanov, ki delajo v zdravstvu. Hkrati pa vsi vemo, da bodo svoje poslanstvo lahko zmogli le, če jim bomo vsi pomagali z odgovornim obnašanjem, tako da hitrost širitve virusa ne bo presegla zmogljivosti našega zdravstva," je nadaljeval. 

Vsi smo utrujeni od dolgih mesecev spopada z virusom. A prikličimo si pred oči naše sodržavljane, ki so resno zboleli in njihovo trpljenje. Predstavljajmo si zdravnike in medicinske sestre v dolgih dnevih in nočeh, izpostavljene nevarnosti okužb, v zaščitnih maskah in skafandrih. In vse to, čemur se moramo vsi drugi odpovedati, se nam bo prikazalo v drugačni luči.
Premier Janez Janša v video nagovoru

Spomnil je na pred kratkim sprejet PKP5 in pred tem sprejete protikoronske pakete, s katerimi je vlada poskušala ublažiti finančne in socialne posledice epidemije. "Kmalu bo pripravljen tudi šesti paket, s katerim bomo sproti odpravljali posledice hladnega vala pandemije," je napovedal. 

"Pred nami torej ni prepad, v katerega bomo zanesljivo padli, temveč izziv, ki ga bomo skupaj premagali. In spet bo prišel čas sonca in svobode, ko bodo virus in zaščitne maske le še oddaljen spomin. Spet bodo nogometne tekme, kina in gledališča, potovanja in dopusti. Vse, čemur se moramo začasno odreči, bo še vedno tu. Življenje ter nova izkušnja skupnega uspeha bodo nadoknadili izgubljeno," je dejal premier in se na koncu zahvalil vsem za vse, kar so že in še bodo naredili za lastno varnost in zdravje ter za varovanje zdravja in življenj najšibkejših. 

Danes se bo krizni del vlade sestal s svetovalno skupino za zdravje in pretresal do zdaj sprejete ukrepe in njihovo učinkovitost. Kot je povedal vladni govorec Jelko Kacin, gre za pregled stanja, ne za sprejemanje novih ukrepov. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Že zjutraj, pred uradno objavo podatkov, je Kacin na Twitterju sporočil, da je bilo v soboto pozitivnih več kot 19 odstotkov testov. Opravili so namreč 3765 testiranj in potrdili 726 novih okužb z novim koronavirusom.

V Sloveniji smo tako skupaj do danes opravili 288.174 testov in potrdili 13.144 okužb.

Po podatkih, ki jih je na Twitterju objavila vlada, je na današnji dan hospitaliziranih 265 ljudi, 49 jih je na intenzivnem oddelku. 12 oseb so izpustili iz bolnišnice. Štiri osebe so v zadnjih 24 urah umrle, skupaj je to že 188 ljudi. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Sodeč po Covid-19 sledilniku je trenutno aktivnih 6651 primerov, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 317. "Davek izjemnih številk novih primerov iz tega tedna bomo v naslednjem plačevali v obliki hospitalizacij. Nikoli ni prepozno, da začnemo krivuljo obračati navzdol," so pripisali k današnjim grafom.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Smo tik pred ponovno razglasitvijo epidemije?

Merilo za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov je po načrtu, ki si ga je zastavila vlada, 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, več kot 250 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, od teh več kot 50 na intenzivni negi. Prvi dve merili smo v Sloveniji že dosegli, tretjega še ne, saj je bilo v petek na intenzivni negi 43 bolnikov.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

A četudi bi Slovenija že danes izpolnila zastavljeno mejo za razglasitev epidemije, to še ne pomeni, da se bo to avtomatično zgodilo, je včeraj za STA povedal vladni govorec za covid-19. Šlo bi "le za znak, da je treba razmisliti tudi o drugih ukrepih, predvsem v luči tega, kar je bilo že sprejeto, in tega, kakšne učinke dajejo sprejeti ukrepi". 

Ob tem je Kacin opozoril, da učinki ukrepov dajejo rezultate nekje po osmih dneh. "Na splošno pa ni smiselno kar koli napovedovati ali dodatno podžigati strahu. Treba je dobro premisliti, ker smo sprejeli dokaj močne ukrepe," je dodal. 

PREBERI ŠE
Poklukar: Čaka nas obdobje, polno nemogočih preprek

V soboto pa so v devetih rdečih regijah začeli veljati strožji ukrepi.Prepovedano je opravljati gostinsko dejavnost v lokalih ter ponujati storitve v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih. V frizerskih in kozmetičnih salonih je lahko le ena stranka naenkrat. Maske so obvezne tudi na prostem, gibanje zunaj regije je omejeno, razen v primeru 11 izjem. Med slednjimi so prihod in odhod na delo, izvajanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, zagotavljanje storitev za zavarovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega družinskega člana, dostop do lekarn ter zdravstvenih storitev in bolnišnic.

Policisti so od uveljavitve odloka, ki v okviru ukrepov proti širjenju novega koronavirusa omejuje gibanje prebivalstva med rdečimi in oranžnimi statističnimi regijami, v petek in soboto izdali 121 opozoril, v 99 primerih pa so odstopili predlog Zdravstvenemu inšpektoratu RS, so povedali na Generalni policijski upravi (GPU).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Od današnjega dne tudi maše potekajo v okrnjeni obliki. V rdečih regijah so prepovedani verski obredi z navzočnostjo ljudi, v oranžnih pa se jih lahko udeleži do deset vernikov, a le v svojih župnijah. 

Pasica koronavirus oktober