Korona

Naložiti si bo treba novo aplikacijo za preverjanje covidnih potrdil

Ljubljana, 21. 01. 2022 21.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
182

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sporočil, da je na voljo nova aplikacija za preverjanje evropskih digitalnih covidnih potrdil. Namenjena je kontrolorjem potrdil, aplikacija pa omogoča optični zajem QR-kode potrdila in preverjanje veljavnosti podatkov, shranjenih v njem. Objavili so tudi povezave, po katerih si jo lahko uporabniki namestijo. Priporočajo, da to storijo čim prej, saj bo stara aplikacija delovala še do 1. februarja, nato pa stopijo v veljavo nova pravila za veljavnost covidnega potrdila, katerega veljavnost je vlada omejila na 270 dni. Pred nameščanjem nove mobilne aplikacije morajo uporabniki staro aplikacijo odstraniti.

Aplikacija za preverjanje potrdil je namenjena gostincem, prodajalcem, hotelirjem ...
Aplikacija za preverjanje potrdil je namenjena gostincem, prodajalcem, hotelirjem ... FOTO: Bobo

Aplikacija prikaže podatek o veljavnosti potrdila brez razkrivanja zdravstvenih podatkov, osebno ime (ime in priimek) ter letnico rojstva osebe, ki ji potrdilo pripada. Aplikacija prikazuje tudi lokalna števca pozitivnih in negativnih izidov preverjanj veljavnosti potrdi, ki ju je možno ponastaviti, je pojasnjeno na portalu eZdravje, na katerem so objavljena kratka navodila za preverjanje potrdil.

Veljavnost potrdila je odvisna od tega,
– ali je izdajatelj potrdila evropskega digitalnega potrdila veljaven in na seznamu veljavnih izdajateljev potrdil ter je potrdilo pristno;
– ali je vsebina potrdila veljavna v skladu s pravili PCT za Slovenijo.

Aplikacija podpira tudi preverjanje veljavnosti potrdila v skladu s pravili PC, je zapisano. Status preverjanega potrdila se pokaže z eno od dveh barv: rdečo (neveljavno) ali zeleno (veljavno).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med tehničnimi zahtevami je navedeno, da je aplikacija trenutno podprta na napravah s sistemoma iOS 12.1 in Android 8.0.0 ali novejšim. Aplikacija zahteva dostop do kamere naprave za zajem QR-kod potrdil in dostop do interneta za pridobitev oz. posodobitev javnih podpisnih ključev, pravil PCT in podatka o podprtosti različice aplikacije.

Če aplikacija kode QR ne more prebrati, je treba potrdilo preveriti brez uporabe aplikacije in skladno z veljavno zakonsko podlago, je še zapisano v navodilih.

Stara aplikacija bo še vedno delovala do 1. februarja, po tem datumu pa bo pridobivanje novih poslovnih pravil onemogočeno, opozarja NIJZ.

Covidno potrdilo je veljavno po vsej EU.
Covidno potrdilo je veljavno po vsej EU. FOTO: Dreamstime

Potrdilo za dokazovanje cepljenja, prebolelosti ali negativnega izvida testa

Evropsko digitalno covidno potrdilo (EU DCP) je enotno evropsko splošno veljavno covidno PCT-potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, katerega namen je lajšanje varnega prostega gibanja državljanov po Evropski uniji. Veljavno je v vseh državah članicah EU in je na voljo tako v papiratni različici kot v digitalni obliki.

V Sloveniji omenjeno potrdilo izdaja NIJZ na podlagi podatkov, vnesenih v Centralni register podatkov o pacientih.

Začetne težave z aplikacijo

Aplikacija za preverjanje evropskega digitalnega covidnega potrdila je v Sloveniji prvič postala na voljo konec julija lani. Namenjena je bila organizatorjem kulturnih in športnih prireditev in javnih shodov ter gostincem in ponudnikom nastanitev, ki morajo v skladu z vladnimi odloki preverjati izpolnjevanje PCT-pogojev (preboleli, cepljeni, testirani) udeležencev prireditev in gostov. Nabor tistih, ki morajo preverjati izpolnjevanje pogoja, se je nato še razširil, denimo na prodajalce in bencinske servise. 

Aplikacija je sprva sicer naletela na kar nekaj kritik, saj se je izkazalo, da lahko kdor koli skenira QR-kodo nekoga drugega in jo doda v svoj telefon. 

Zapletlo se je tudi z zagotavljanjem anonimnosti osebnih podatkov. Čeprav so pristojni zatrjevali, da aplikacija ne bo razkrivala nobenih osebnih podatkov, temveč le dejstvo, ali posameznik izpolnjuje PCT-pogoj, se je namreč izkazalo, da se pri branju QR-kode evropskega digitalnega covidnega potrdila prikažejo ime in priimek ter datum rojstva, hkrati pa je bilo vidno tudi, ali je oseba prebolela covid-19 oziroma bila proti njemu cepljena ali pa ima veljaven negativni test na novi koronavirus.

Na NIJZ so nato razvili novo aplikacijo, ki je bila anonimizirana in je pokazala le, ali posameznik izpolnjuje PCT-pogoj ali ne. Nato pa so strokovnjaki opozoril, da takšna aplikacija odpira možnost zlorab.

Ob tem je informacijska pooblaščenka opozorila, da so organi EU večkrat poudarili, da velja pravna podlaga za uporabo evropskih covidnih potrdil le za prehajanja meje. Če bi države članice ta potrdila želele uporabljati tudi za druge namene, pa morajo sprejeti ustrezno nacionalno zakonodajo, ki bi to dopuščala, je pojasnila in dodala, da v Sloveniji tak zakon ni bil sprejet.

Poleg še osebni dokument

Nato je vlada sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT, na podlagi katerega je nastala nova, tretja različica aplikacije. Aplikacija uporabniku z odčitavanjem QR-kode posreduje podatek o izpolnjevanju PCT-pogoja, pri čemer iz podatka ni razvidno, katerega od pogojev izpolnjuje oseba, za katero preverja izpolnjevanje pogojev. Odčitata se tudi osebno ime in letnica rojstva osebe, kar je nujno zaradi ugotovitve, da se potrdilo nanaša na osebo, ki ga je predložila.

Zaradi odkritih zlorab se je treba od novembra ob predložitvi potrdila o pogoju PCT identificirati z osebnim dokumentom, tako da lahko kontrolor potrdi, da se potrdilo res nanaša na vas.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
22. 01. 2022 20.17
+2
. meni ni uspelo naložit nič . ker nimam pametnega tulifona .. ki ga sploh nočem imeti. par dni nazaj mi je ob filanju hudo crknene baterije predpotopnega primerka uspelo opazit : nalaganje PC . In me zanima : kdo vse lahko ima Mojo številko brez da mu jo povem ali napišem . in kdo mi lahko karkoli Nalaga ?
mario7
22. 01. 2022 18.16
+5
kosovar janshari bo šel v Slovensko zgodovino, kot vodja vladne hunte in vodja hunte sds, kateri je povsem uničil javno zdravstvo.
Rudolf Maister
22. 01. 2022 20.37
+5
Opranoglavec,a do sedaj je bilo slovensko zdravstvo pa vzorno ali kaj. Zdravnica ,ki te zdravi in na njo čakaš 378990 dni,ima svojo popoldansko fušarijo in čakalno dobo 2 dni ,seveda za plačilo. Bimbo a to je pa vzorno,oprana glava
toto2007
22. 01. 2022 15.46
-2
Neverjetno, kako primitivni ste mnogi. Saj sploh ne razumete, kaj pise v clanku in bluzite, kako si je ne boste nalozili itd. Pa saj si je ne rabite! Ni namenjena vam mentalnim polizdelkom! V drugem stavku pise, da je namenjena kontrolorjem.
optifix
22. 01. 2022 17.02
+10
Ma ne, Toto, smo razumeli. Med nami je veliko takih, ki moramo na svojih delovnih mestih vršiti funkcijo kontrolorja, čeprav je to globoko skregano z našimi vrednotami. Zato uporništvo.
flojdi
22. 01. 2022 20.20
+1
. toto , pa kako kontrolorjem ta MOČ , da se štejejo za nad polizdelki ????????????
Hasan
22. 01. 2022 13.33
+3
Ta oblast je popolnoma otrgana.Pa kaj si te butli domišljajo,da imamo vsi državljani pametne telefone ali kaj?Ja,kje naj pa ljudje vzamejo denar,če nimajo za osnovne življenske potrebe.Da ne govorim o podražitvah elektrike,......Očitno si bodo ljudje "naložili" aplikacijo v žepe in plačevali kazni oblastnim kriminalcem.
amedeo
22. 01. 2022 15.40
+3
Wahl
22. 01. 2022 12.04
+13
Ukinite PCT, ki nima nobene veze z javnozdravstveno krizo, ki je že sama po sebi prenapihnjena. 30 let nam zdravstvo propada oziroma ga ena in ista klika že leta uničuje, zdaj se boste pa šlepali na sar-cov2. Vsi po vrsti ste zreli za sodišče.
Wahl
22. 01. 2022 11.54
+7
S potdilom psihiatra kažem samo še cev.
Ramzess
22. 01. 2022 11.42
+3
Ta QR koda je zanimiva, čeprav ne nova pogruntavščina, menda so jo našli so na starih kipcih, kot tudi druge tehnikalije, od prenosnik, tablice do ure. Nekdanje civilizacije so to očitno že poznale. Skratka, se je kdo vprašal kaj ta koda še skriva, pa tega ne vemo. Ena teorija pravi, da ni človeškega izvora in da primarno ni namenjena ljudem, torej kakšne informacije prenaša tujcem. Še vedno mi jasno zakaj je ta koda na teh potrdilih tako velika, če so povsod drugod majhne, ali skrivajo še kaj česar ne vemo.
KJL3456
22. 01. 2022 12.10
-3
rdeč alarm
22. 01. 2022 11.32
+2
Naložil si jo bom samo cepil pa se ne bom. Pa še to samo zaradi trgovskega centra.
KJL3456
22. 01. 2022 12.13
+5
Imamo Omicron. Zdaj je čas, da se lepo vsi prekužimo in končamo s covidom. Cepiva so očitno neuporabna (razen za tiste, ki tvegajo težji potek).
toto2007
22. 01. 2022 15.40
+0
rdeč alarm, zakaj si jo boš naložil? Si kontrolor? Ali pa nisi dobro prebral članka. Preberi drugi stavek.
resslovenka
22. 01. 2022 10.46
-7
Grem v shopping center in pred vrati stoji varnostnik. Vajena nove procedure, avtomatsko pripravim originalno potrdilo o cepljenju ter osebno izkaznico. Varnostnik prisloni telefon in glej ga čudo, kode ne prebere. Varnostnik mi pravi, da njegov telefon na kateri ima aplikacijo ne prebere moje kode. In? Povem mu, da do sedaj ni bilo problemov in da je potrdilo original ne fotokopija. Zamahne z roko in me spusti naprej. Koliko je še takih, morda tudi okuženih z Omicron virusom, je nemogoče vedeti. Predvsem, pa se ni čemu čuditi. 🙄
Wahl
22. 01. 2022 11.02
+4
KJL3456
22. 01. 2022 12.15
+1
Čim prej se vsi okužimo z omicronom, prej bo konec covid agonije. Po poročanjih iz Irske in VB je blaga varianta, s podobno smrtnostjo kot gripa. To je za izkoristit.
Jaka_64
23. 01. 2022 11.02
+2
Podobno smrtnost, kot gripa, je imela delta, omikron pa nima niti za burek.
Bpultimate
22. 01. 2022 10.45
+14
Vsi v vladi si bodo aprila morali naložiti aplikacijo, kam se skriti pred ljudmi.
Kr en tam dol
22. 01. 2022 10.38
+11
Bote dubl spomladi aplikacijo za rešetkami
Bpultimate
22. 01. 2022 10.32
+12
Naložiti bo treba kazenske ovadbe proti odgovornim zaradi kršenja človekovih pravic proti ljudem in ukrepov kateri so dokazano neučinkoviti in nepotrebni zaradi prehlada Omikron.
11qq
22. 01. 2022 10.30
+12
kdaj si bo narod lahko naložil nov NIJZ in nov NLZOH...dve korumpirani in kriminalni združbi (vsaj na vodstvenih položajih...pošteni zaposleni-to se ne nanaša na vas).
11qq
22. 01. 2022 10.29
+13
preklet NIJZ...ne misliti, da smo vam hvaležni. orodje v rokah bolnega diktatorčka in njegovih lizačev rite
Limona2021
22. 01. 2022 10.07
+18
Anglezi ukinjajo vse, pri nas pa nova aplikacija. Se zadnji evrcki letijo v zepe pokvarjene vlade. Upam srcno upam, da pristanejo na dobu. Kar so nakradli ne bodo vrnili ampak da vsaj odsedijo nekaj let bo super
blackkesi
22. 01. 2022 09.50
+23
Dejte nehat prosim nikogar več ne zanimajo ne aplikacije cepiva ter vaše laži.
mastrion
22. 01. 2022 09.43
+21
briga me za vaše aplikacije, res neznanska želja mi je imet to aplikacijo na svojem telefonu 🤦
prevalanar
22. 01. 2022 09.42
+12
To pomeni obvezno nalaganje lroblemov! Hvala lepa. Imam dovolj drugega dela.
anatomija
22. 01. 2022 09.39
+22
Nič ne dela . Jaz imam dovolj tega . Vsak mesec sprememba . Naj pridejo k meni in mi oni naložijo aplikacijo . Jaz imam dovolj tega . Ali pa mi plačajo , če si bom sam naložil . Iz svojega žepa . Samo tako bomo preprečili odliv denarja za nedelujoče projekte
Jenkec
22. 01. 2022 09.38
+33
Takoj ukiniti pct!