Korona

Za slovenske državljane prestopanje meje sproščeno

Ljubljana, 27. 05. 2020 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vesna Lambergar, D.L.
Komentarji
15

Prestopanje meje je še vedno dovoljeno izključno na mejnih prehodih za meddržavni promet, ki so odprti na meji s Hrvaško, in na kontrolnih točkah na mejah z Madžarsko, Italijo in Avstrijo. Za slovenske državljane je prehajanje meje popolnoma sproščeno, pod pogojem, da so zdravi. Počivalšek sicer verjame, da bi s ponedeljkom lahko popolnoma sprostili prehod slovensko-hrvaške meje za turiste.

Vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na GPU Melita Močnik je na današnji tiskovni konferenci vlade predstavila nadaljnje rahljanje ukrepov glede prestopanja mej brez obvezne karantene.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je dejala, ostaja nespremenjeno sledeče – prestopanje je možno oziroma dovoljeno izključno na mejnih prehodih za meddržavni promet, ki so odprti na meji s Hrvaško in na kontrolnih točkah, ki so določene in objavljene v odloku, na notranjih mejah z Madžarsko, Italijo in Avstrijo. 

Glede popolnega odprtja meje med Slovenijo in Hrvaško je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki se je na meji ob Muri pri Petišovcih srečal s svojim hrvaškim kolegom Darkom Horvatom, dejal, da bi se to lahko zgodilo 1. junija. O tem se dogovarjata nacionalna inštituta za javno zdravje, protokoli so izdelani, ker smo oboji krizo dobro rešili, pa je to temelj, na podlagi katerega minister verjame, da bi lahko s ponedeljkom popolnoma sprostili prehod meje za turiste.

Nova kontrolna točka

Na meji z Italijo je dodana nova kontrolna točka, kjer je omogočen prestop meje dnevnim migrantom in tistim, ki imajo na eni ali drugi strani meje svoje zemljišče. To je kontrolna točka Gorjansko ‒ San Pelagiona na območju PU Koper. Policija bo na tej kontrolni točki občasno izvajala nadzor nad spoštovanjem določil odloka in preverjala ali na kontrolni točki državno mejo prehajajo le osebe, ki jim je prestop meje dovoljen. 

Za državljane Republike Slovenije je prehajanje meje popolnoma sproščeno, pod pogojem, da so zdravi. Glede drugih državljanov EU pa je njihovo vstopanje pogojeno z epidemiološko sliko v teh državah. Na zeleni listi je trenutno zgolj Hrvaška – mejo lahko prestopajo pod pogojem, da so zdravi.

Glede ostalih državljanov EU bomo morali še počakati, razen, če k nam ne prihajajo kot lastniki nepremičnin, plovil, zračnih plovil in pa v primeru, če prihajajo na podlagi turistične rezervacije – za njih je odpravljena obvezna karantena, je pojasnila Močnikova.

Mejni prehodi s Hrvaško
Mejni prehodi s Hrvaško FOTO: Bobo

Na vprašanje, kam se obrniti, če bi radi obiskali sorodnike/prijatelje v drugi državi, Močnikova odgovarja, da obstaja kar nekaj info točki, tudi na MZZ in Policiji. Če gre za bolj oddaljeno državo, potem pa kar na njihova pristojna veleposlaništva. Vse informacije, ki jih imajo (tudi o tretjih državah), pa so objavljene na spletni strani Policije.

In še opozorilo vsem slovenskim državljanom: če vam je potekla veljavnost potnega lista ali osebne izkaznice, to preverite in uredite. Območne enote začnejo delati 1. junija!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Paula
28. 05. 2020 13.32
+2
Na goriskem so druzine razdvojene, vam je pa bolj vazno da podpirate turizem hrvatom..😡
Uros Avsec
27. 05. 2020 20.14
+13
zaradi takega naslova sem bil zavrnjen na meji... dej povejte že enkrat tko kot je teba... z partnerko ki je lastnica hiše v Umagu sva hotela urediti okolico in plačati položnice... ker zaradi nesposobnosti naših organov še vedno ni mogoče spremeniti bivališča sem-oz sva bila gladko zavrnjena na meji... samo prosim povejte dejstva... trači nas ne zanimajo...
nimus
29. 05. 2020 17.52
+0
toliko različnih komentarjev slišiš nekateri imajo tezave na hrvaski meji zgleda odvisno na koga naletis al je vstal na levo nogo..., moj kolega pravi da ni imel dobrih izkušenj , nesramnost, dolgo zavlačevanje... moje mnenje da ne bo več isto kot je bilo marsikaj se je in se bo spremenilo
wiki2000
27. 05. 2020 15.41
+13
spet se re te bučke..... so meddržavni mejni prehodi in so mednarodni mejni prehodi. Vesna Lambergar, če se ne spoznaš, malo pogooglaj ali pa poglej na policija.si
PIERREBRICE
27. 05. 2020 14.37
+2
Jutri se v Dolgi vasi srečata Logar in madžarski minister za zunanje zadeve Szijjarto. Kaj to pomeni? Bo to dobra novica?
Rafael Kramar
27. 05. 2020 15.18
+10
wiki2000
27. 05. 2020 15.42
+11
ja bo... ziher bo dobra novica... Hojs je vedno tak porihtal, da vsi tujci lahko pridejo v slovenijo, ti pa ne moreš nikamor, če že nimaš zemlje, hiše....
+6
a varnostna razdalja bo?...da ne bo kot ob kolpi..hehe
Rafael Kramar
27. 05. 2020 17.43
+0
Saj res! Odstop vlade pa tožba no name odvetnika... cel cirkus so zagnali!?
scipio
27. 05. 2020 14.36
+2
Dobro. Jaz vem, kje imam svojo južno kalifornijo. Me nikoli ne razočara, tudi če dežuje.
Rafael Kramar
27. 05. 2020 15.00
-3
Rafael Kramar
27. 05. 2020 14.27
-6
Škoda, spet bo gužva!
korintos25
27. 05. 2020 14.23
+5
Jaz lahko jutri vsedem na motor, vzamem osebno izkaznico in se grem malo vozit po hrvaških cestah? Imajo boljše in dosti manjše kazni.
Rafael Kramar
27. 05. 2020 14.31
+1
Kdaj si pa bil ti nauadnje na HR. So že lani napravili kar orenk korekcijo s kaznimi! Izpita sicer ne moreš zgubit, kar je pa tudi edini plus!! Konec je s prometnim turizmom tudi pri južnih sosedih.