Korona

Nova pravila: če ste v karanteni, nadomestilo plače uveljavljate s potrdilom

Ljubljana, 12. 11. 2020 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
8

Ministrstvo za javno upravo in NIJZ sta pripravila nova pravila za osebe, ki morajo biti v karanteni – zaradi potrjene okužbe ali visoko tveganega stika. Po novem je za uveljavljanje nadomestila plače treba predložiti obrazec Potrdilo o karanteni na domu, ki ga izpolni delodajalec ali oseba sama, če gre za samozaposlenega, kmeta ali družbenika. "Pomembno je, da vsi ravnamo samozaščitno, zato ponovno pozivamo vse, ki so okuženi, da nemudoma pokličejo svojega izbranega zdravnika in ostanejo doma v samoizolaciji," so ob tem zapisali na MJU.

Zaposlena oseba ali študent, ki ostane doma in ne more opravljati dela od doma oziroma drugih obveznosti, potrebuje dokazilo, da je ostal v karanteni na domu.
Zaposlena oseba ali študent, ki ostane doma in ne more opravljati dela od doma oziroma drugih obveznosti, potrebuje dokazilo, da je ostal v karanteni na domu. FOTO: Dreamstime

Čas epidemije je poseben in od nas zahteva nenehne prilagoditve življenja in poslovanja. Kot pravijo na Ministrstvu za javno upravo (MJU), je eden od ključnih ukrepov za omejitev širjenja virusa SARS-CoV-2, da oseba, pri kateri je bila potrjena okužba (s testom ali na podlagi mnenja zdravnika), ostane doma.

"Doma naj ostane tudi oseba, ki je bila v visoko tveganem stiku z okuženo osebo," pozivajo na MJU. Če gre za zaposleno osebo, lahko delodajalec zaposlenega, ki je bil v visoko tveganem stiku, napoti na delo od doma oziroma delovne procese in prihod na delo ter z dela organizira tako, da prenos okužbe ni možen. Zaposlena oseba ali študent, ki ostane doma in ne more opravljati dela od doma oziroma drugih obveznosti, na primer zaradi študija, potrebuje dokazilo, da je ostal v karanteni na domu.

Po novem je takšno dokazilo Potrdilo o karanteni na domu. S tem potrdilom lahko delodajalec ali oseba sama (samozaposleni, kmeti, družbeniki) uveljavlja nadomestilo za plačo ali druge pravice iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva.

"Postopek za pridobitev Potrdila smo poenostavili, da bi v čim večji meri razbremenili vse zdravstvene delavce, saj morajo opravljati druge nujnejše naloge," so zapisali na MJU. Obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu izpolni zaposleni sam ali s pomočjo delodajalca. NIJZ mu nato na podlagi vnesenih podatkov izda potrdilo na elektronski naslov kot dokazilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva. Ob tem dobi tudi Navodila o karanteni na domu, ki si jih lahko preberete TUKAJ.

"Rešitev, ki smo jo v sodelovanju pripravili Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za javno upravo in NIJZ, je od danes na voljo državljanom ter zagotavlja pravilnost podatkov in sledljivost postopka," so zapisali na MJU.

Obrazec Potrdilo o karanteni je mogoče oddati z uporabo e-identitete ali brez. V primeru oddaje brez uporabe e-identitete posameznik vnese svojo enotno matično številko občana (EMŠO) in davčno številko ter elektronski naslov, na katerega želi prejeti potrdilo. V primeru oddaje obrazca z e-identiteto pa bo potrdilo prejel v predal Moja eUprava.

Enak obrazec (torej Potrdilo o karanteni na domu) velja tudi za otroke, ki ostanejo v karanteni na domu. Izpolnijo ga skrbniki, ki bodo potrdilo za otroka prejeli na elektronski naslov, naveden v vlogi. Potrdilo osebe predložijo delodajalcu oziroma vložijo v potrebnih postopkih za povračilo nadomestila prihodka, skladno z interventno zakonodajo, sporočajo z NIJZ.

Ministrstvo za zdravje pa je ob tem pripravilo tudi Protokol za obvladovanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2 na delovnih mestih v času razglašene epidemije, ki je objavljen na spletni strani ministrstva za zdravje. S tem protokolom in poenostavljenimi administrativnimi postopki za pridobivanje potrdila želimo omogočiti, da bodo delovni procesi kljub številnim omejitvam tekli čim bolj nemoteno.

"V času intenzivnega širjenja novega koronavirusa je pomembno, da vsi ravnamo samozaščitno, zato ponovno pozivamo vse, ki so okuženi, da nemudoma pokličejo svojega izbranega zdravnika in ostanejo doma v samoizolaciji. Tudi tisti, ki so bili v stiku s potrjeno okuženo osebo, naj ostanejo doma in opravljajo delo od doma ali se z delodajalcem dogovorijo, da bodo v karanteni na domu," so še zapisali na MJU.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

guruguru
12. 11. 2020 14.45
+9
A ni Ivancek omenjal neke debirokratizacije sistema.... Sam gobec ga je, ko mladga škorca rit!
štumbamfirer
12. 11. 2020 13.59
+5
evo ideje ,če se komu ne da delat
KVAJSTABO
12. 11. 2020 15.48
+3
z jezika ste mi speljali te besede, stravski. Nasplošno v fabriki vedno eni in isti ostajajo doma in izgovorov je nešteto. Totalno zblojeno. Eden pač pokliče zdravnico in reče, da je bolan. Zdravnik mu odpre bolniško in se dogovorita, kdaj se slišita. Bolnik pokliče ob dogovorjenem času in po telefonu komaj govori kako je zdaj še slabše in, da ni šans, da bi on delal... Seveda je boljše se martinčkat na baklonu s pivom in čikom v roki kot pa it delat. Pa saj mu pripada... vse. Je pa res, da je na drugi strani gnev ker je treba še delo od njega podelati.... in to potem pade na ramena sodelavcev. Ampak on misli, da je faca. Itak ima pogodbo za nedoločen čas. Nič, šefu grem na gliho povedati, da naj malo loči zrnje od plevela. Ampak, vsaka palica ima dva konca.
Lolik
12. 11. 2020 11.38
+1
😂😂😂😂
maršal Broz
12. 11. 2020 10.45
+9
Dajte že enkrat nehat s to corono, ker boste uničili celotno gospodarstvo.
Lolik
12. 11. 2020 11.37
+1
Prepozno😂😂😂 zahvale šarcu pa medijem
hanss
12. 11. 2020 12.36
+3
štumbamfirer
12. 11. 2020 13.46
+3
Šarec je zgodovina,JJ se zahvali njegovi kremplji so vedno prisotni že 30 let