Korona

WHO novo različico označila za 'skrb vzbujajočo', poimenovala jo je omikron

London/Johannesburg, 26. 11. 2021 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
2803

Nova različica novega koronavirusa, ki so jo odkrili v Južni Afriki, se zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo hitro širi in bi lahko zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu, opozarjajo znanstveniki. Svetovna zdravstvena organizacija je različico B.1.1.529 označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron. Evropska komisija pa je članicam predlagala, naj omejijo potovanja z juga Afrike in odpovejo letalske povezave s to regijo. Te so nato sklenile dogovor o začasni ustavitvi letov iz sedmih južnoafriških držav.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Roman Jerala o novi različici koronavirusa
    07:31
    Iz 24UR ZVEČER: Roman Jerala o novi različici koronavirusa
  • Iz 24UR ZVEČER: Mateja Logar o novem sevu in ukrepih pri nas
    06:17
    Iz 24UR ZVEČER: Mateja Logar o novem sevu in ukrepih pri nas
  • Iz 24UR: Evropske države zapirajo meje
    02:24
    Iz 24UR: Evropske države zapirajo meje
  • Iz SVETA: Omejitev letalskih prevozov iz Južne Afrike
    02:33
    Iz SVETA: Omejitev letalskih prevozov iz Južne Afrike

Potem ko je južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529, so prvi primer te različice danes potrdili v Belgiji. Novico je sporočil belgijski minister za zdravje Frank Vandenbroucke, ki je ob tem pozval k previdnosti in ne k paniki. Belgijski premier Alexander De Croo pa je že napovedal omejitve potovanj z juga Afrike. 

Belgijski minister za zdravje je še sporočil, da je prvi primer z novo različico v državi povezan z necepljeno osebo. Po poročanju časnika Le Soir, gre za žensko, ki se je v Belgijo vrnila iz Egipta prek Turčije in ni bila v Južni Afriki. Belgija se je sicer že pred tem zaradi slabih epidemioloških razmer odločila za zaostritev protikoronskih ukrepov. Stroge omejitve tako veljajo za gostinske lokale, nočno življenje in tudi zasebne zabave, deloma je obvezno delo od doma."Razmere so slabše od vseh scenarijev, ki so jih predvidevali strokovnjaki," je stanje v Belgiji opisal De Croo.

Gre za prvi primer v Evropi, medtem ko so novo različico pred tem potrdili v Bocvani in Hongkongu pri potnikih, ki so pripotovali iz Južne Afrike. O treh primerih okužb poročajo tudi iz Izraela. Gre za tri osebe, ki so se vrnile iz tujine, ena od njih iz Malavija. Izraelsko ministrstvo je še sporočilo, da so bile vse tri cepljene proti covidu-19 in so trenutno v karanteni. 

Zadeva je zaskrbljujoča, saj znanstveniki opozarjajo, da bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu. Različica kaže "izjemno veliko" število mutacij in "vidimo, da se lahko zelo hitro širi," je v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira. Njegova ekipa z raziskovalnega inštituta KRISP, ki ga podpira Univerza Kwazulu-Natal, je lani odkrila zelo nalezljivo različico beta.

 WHO novo odkrito različico novega koronavirusa označila za skrb vzbujajočo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes nedavno odkrito novo različico novega koronavirusa B.1.1.529 označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron. Glede na prve ugotovitve bi bila lahko različica, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki, bolj nalezljiva kot druge, so sporočili po posvetovanju s strokovnjaki.

Za različice novega koronavirusa, ki jih WHO označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri tovrstnih različicah obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita. Novo odkrita različica, ki se je doslej pojavila v več afriških državah, pa tudi v Izraelu, Hongkongu in Belgiji kot prvi evropski državi, vsebuje veliko število mutacij, izmed katerih so zlasti nekatere zaskrbljujoče, je sporočila WHO.

Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pa pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, med katere denimo šteje tudi trenutno prevladujoča različica delta. Doslej je WHO za skrb vzbujajoče označila že štiri različice: alfo, beto, gamo in nazadnje delto, ki je zaradi svoje velike prenosljivosti bistveno prispevala k četrtemu valu pandemije covida-19.

Obenem sta še dve različici, ki so ju ob lanskem prelomu leta potrdili v Južni Ameriki, predmet opazovanja.

Članice omejile potovanja iz sedmih držav

Članice EU so medtem sprejele dogovor o začasni ustavitvi letalskega prometa iz sedmih držav južne Afrike. Gre za Bocvano, Zimbabve, Južno Afriko, Mozambik, Namibijo, Lesotho in Esvatini. 

Strokovnjaki iz vseh 27 članic so se strinjali, da je hitro ukrepanje nujno potrebno. Kot je zapisalo slovensko predsedstvo na Twitterju, so na sestanku mehanizma za odzivanje na krize IPCR sklenili, da je treba sprejeti varnostne ukrepe in začasno omejiti vsa potovanja iz južnoafriške regije. Slovenija je vse članice ob tem pozvala, da testirajo in v karanteno napotijo vse potnike, ki prihajajo iz tega dela Afrike.

Evropska komisija je pred tem zaradi nove različice novega koronavirusa, ki se je pojavila v južni Afriki, državam članicam danes predlagala začasno zaustavitev letov iz držav s tega območja, je v Bruslju dejala predsednica komisije Ursula von der Leyen in ob tem poudarila, da je pomembno delovati "hitro, odločno in enotno".

"Novico o novi, močno mutirani različici novega koronavirusa jemljemo zelo resno. Vemo, da bi mutacije lahko povzročile nastanek in širjenje še bolj zaskrbljujočih različic virusa, ki bi se lahko v nekaj mesecih razširile po vsem svetu," je v današnji izjavi dejala von der Leynova. Zato je pomembno, da "vsi v Evropi delujemo zelo hitro, odločno in enotno".

Evropska komisija je zato danes državam članicam predlagala sprožitev zasilne zavore za potovanja z območja južne Afrike in drugih prizadetih držav, da bi omejili širjenje nove različice novega koronavirusa B.1.1.529.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vsi poleti v te države bi morali biti začasno ustavljeni, dokler ne bomo bolje razumeli nevarnosti, ki jo predstavlja ta nova različica, potniki, ki se vračajo s tega območja, pa bi morali spoštovati stroga pravila karantene, je povedala von der Leynova. O razmerah se je danes pogovarjala tudi z znanstveniki in proizvajalci cepiv, ki, kot je dejala, v celoti podpirajo takšne previdnostne ukrepe, da bi preprečili mednarodno širjenje te različice.

Ob tem je še opozorila, da je v pogodbah, ki jih je EU sklenila s proizvajalci cepiv, navedeno, da je treba cepivo proti covidu-19 takoj prilagoditi novim različicam, ko se pojavijo. Von der Leynova je tudi ponovno pozvala k cepljenju in upoštevanju pravil za zaščito pred virusom. "Prosim, cepite se čim prej, če se še niste," je dejala in ob tem še dodala, da poživitveni odmerki nudijo še boljšo zaščito.

Nekatere države že prekinile lete iz Južne Afrike

Številne države so zaradi nove različice, ki naj bi bila zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo nalezljiva, že omejile potovanja z juga Afrike.

Prva je šla v akcijo Velika Britanija, ki je že danes prekinila lete iz Južne Afrike, Namibije, Lesota, Bocvane, Svazija in Zimbabveja, vseh šest držav pa je dodala na rdeči seznam. Kot je včeraj sporočil zdravstveni minister Sajid Javid, obstajajo znaki, da je ta različica še bolj nalezljiva kot različica delta in da so razpoložljiva cepiva manj učinkovita. 

Danes pa je posvaril, da nova različica predstavlja "ogromno mednarodno skrb", saj gre za "hitro razvijajočo se situacijo z visoko stopnjo negotovosti". Združeno kraljestvo je bilo prvo, ki je prepoznala grožnjo nove različice, vendar za zdaj še nima odkritih primerov te različice, je zagotovil. Južnoafriški vladi se je zahvalil, ker je reagirala hitro in včeraj sklicala novinarsko konferenco na to temo, pa tudi za transparentnost. "To je opomnik za vse nas, da pandemije še zdaleč ni konec," je dejal in poudaril, kako pomembni so zdaj poživitveni odmerki cepiva. 

Minister za promet Grant Shapps je pojasnil, da so tokrat ubrali pristop, "kjer je varnost na prvem mestu". Odločitev so sprejeli v uri ali dveh sestanka zdravstvenih delavcev. "Zgodnje ukrepanje nam bo prineslo več časa, a teh stvari ne moremo nikoli ustaviti."  Povedal je, da morajo vsi potniki, ki v državo pridejo z rdečih območij, ob prihodu narediti PCR-test.

Susan Hopkins z Agencije za zdravstveno varnost Združenega kraljestva (UKHSA) je namreč opozorila, da je vrednost reprodukcijskega števila R, torej števila oseb, ki jih v povprečju okuži posamezni okuženi pri novi različici, v provinci Gauteng okoli 2, česar niso zaznali vse od začetka pandemije. Izvršna direktorica Jenny Harries pa je povedala: "To je najpomembnejša različica, s katero smo se srečali do zdaj. Nujne raziskave, ki bodo dale odgovore na vprašanja o njeni prenosljivosti, resnosti in občutljivosti na cepivo že potekajo." Znanstveniki po njenih besedah že preučujejo, kateri javnozdravstveni ukrepi bi širjenje te različice lahko omejili. 

Farmacevtska družba Moderna je napovedala, da bo razvila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, ki bo prilagojen tudi novi različici novega koronavirusa. To je sicer le ena od možnosti, s katero se želijo v družbi odzvati na pojav omenjene nove različice. Druga možnost je, da bi le povečali odmerke obstoječega cepiva.

Za podoben ukrep se je danes odločila tudi Nemčija. Minister za zdravje Jens Spahn je sporočil, da so Južno Afriko uvrstili na seznam območij z nevarnejšimi različicami koronavirusa. Na lete v Nemčijo se bodo lahko od danes zvečer tako vkrcali le še nemški državljani. Ob vrnitvi v domovino bo obvezna 14-dnevna karantena. Ukrep bo predvidoma veljal tudi za sosednje države Južne Afrike, je dodal.

Potovanja iz držav na jugu Afrike je danes omejila tudi Italija. Vsi, ki so bili v zadnjih 14 dneh v Južni Afriki, Lesotu, Bocvani, Zimbabveju, Mozambiku, Namibiji ali Svaziju, ne smejo več v Italijo. Minister za zdravje Roberto Speranza je ukrep utemeljil s tem, da skušajo ravnati čim bolj previdno. V Avstriji bo prepoved vstopa iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika, Namibije in Esvatinija začela veljati ob polnoči. Avstrijski državljani bodo v državo lahko vstopili, vendar bodo morali ob vstopu opraviti PCR test in posebno registracijo. Zanje bo tudi veljala obvezna desetdnevna karantena.

Za prepoved letalskih poletov iz Južne Afrike se je odločila tudi Francija. Kot je danes sporočil francoski premier Jean Castex, prepoved velja takoj in za najmanj 48 ur. Potnikom iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika, Namibije, Esvatinija je tako ne glede na to, ali so cepljeni proti covidu-19 ali ne, za 48 ur prepovedan vstop v državo. Vse, ki so bili v zadnjih 14 dneh v teh državah, so tudi pozvali, naj se prijavijo pri zdravstvenih oblasteh in kakor hitro je mogoče opravijo PCR test na okužbo z novim koronavirusom.

Češka je napovedala, da bo od sobote državljanom, ki niso iz EU, prepovedala vstop v državo, če prihajajo iz Južne Afrike, Namibije, Mozambika, Zambije in še štirih drugih afriških držav. Za češke državljane in ostale državljane EU, ki so se v zadnjih 14 dneh mudili v teh afriških državah, je načrtovana uvedba stroge karantene. Malta je od nedelje dalje preventivno omejila potovanja iz šestih afriški držav. Poleg Južne Afrike so to še Namibija, Lesoto, Bocvana, Esvatini in Zimbabve.

Nizozemska je sprejela odločitev, da je danes od 12. ure že prepovedan pristanek letal z juga Afrike. Hkrati so Južno Afriko in nekatere države v regiji razglasili za območje z največji tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. Vsi, ki so še od tam trenutno na poti, se bodo morali ob prihodu na amsterdamsko letališče Schiphol testrati in oditi v karanteno.

Tudi v Izrael zaradi nove koronavirusne različice ne morejo več potovati tujci iz Južne Afrike, Lesota, Bocvane, Zimbabveja, Mozambika, Namibije in Svazija, so sporočili iz urada premierja Naftalija Beneta. Izraelci, ki se od tam vračajo, pa morajo biti v 14 dni v karanteni.

Države, ki so na svoj potovalni rdeči seznam uvrstile omenjenih sedem držav in prepovedala lete, so še Japonska, Singapur in Malezija. Prepoved vstopa v državi bo veljala za vse nedržavljane, ki nimajo stalnega bivališča, in so v zadnjem času bili v omenjenih afriških državah. Državljani in tujci, ki imajo stalno bivališče, bodo morali v karanteno. Prepoved sicer najverjetneje ne bo imele velikega vpliva, saj so malezijske meje še vedno večinoma zaprte za tuje obiskovalce, Singapur pa se je pred kratkim začel počasi znova odpirati.

Tudi ameriška vlada predsednika Josepha Bidna po nasvetu zdravstvenih svetovalcev, med katerimi je tudi Anthony Fauci, od ponedeljka uvaja prepoved potovanj za Južno Afriko in še sedem drugih držav juga Afrike. Podoben ukrep je že uvedla tudi Kanada. Gre za države Bocvana, Esvatini, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik in Malavi. Prepoved potovanj tako kot predhodne ne veljajo za državljane ZDA in za tiste z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA.

Kanadska prepoved potovanj pa velja za omenjene države razen za Malavi. Vsi, ki so v zadnjih 14 dneh prileteli v Kanado iz omenjenih držav, bodo morali v karanteno.

Informacijska tabla za potnike na letališču Heathrow v Londonu.
Informacijska tabla za potnike na letališču Heathrow v Londonu. FOTO: AP

Južna Afrika prepovedi potovanj ocenjuje kot drakonske in neupravičene

Južnoafriško ministrstvo za zdravje se je danes odzvalo na prepovedi potovanj z območja južne Afrike, ki so jih v strahu pred tam odkrito novo različico novega koronavirusa danes sprejele države članice EU. Tovrstno hitenje EU je ocenilo kot drakonsko in neupravičeno, saj da ni utemeljeno na znanstvenih dejstvih in je v nasprotju z nasvetom WHO.

"Verjamemo, da so bile nekatere reakcije neupravičene," je na novinarski konferenci izjavil minister Joe Phaahla ter voditeljem, ki jih sicer ni poimensko izpostavil, očital iskanje "grešnega kozla" za težavo, ki je globalna.

Prepovedi potovanj so po njegovem povsem napačen in kontraproduktiven pristop, ki je v nasprotju s stališči WHO. Priznal je, da je naraščanje okužb z novim koronavirusom v Južni Afriki zaskrbljujoče, saj so jih še pred dvema tednoma dnevno beležili okoli 300, danes pa jih je bilo že skoraj 3000. A to ni nič v primerjavi z nekaterimi evropskimi državami, kjer se okužbe širijo še neprimerljivo hitreje, zato se paničen in skrajen odziv Evrope "res ne zdi znanstveno utemeljen", je nadaljeval.

'To je slaba novica, a potrebe za paniko ni'

Cepiva bodo "skoraj zagotovo" manj učinkovita proti novi različici koronavirusa, se strinja tudi James Naismith, biolog iz univerze v Oxfordu. A hkrati dodaja, da bodo še vedno učinkovita. "To je slaba novica, vendar ni sodni dan," miri. Po njegovih besedah mutacije v različici res kažejo, da se virus lahko hitreje širi. Vendar prenosljivost ni tako preprosta in je odvisna od tega, kako mutacije delujejo skupaj.

Če se bo ta različica širila hitreje, je neizogibno, da bo dosegla Združeno kraljestvo, prepoved potovanj bo to morda le odložilo za nekaj tednov, je jasen. Kljub temu ne smemo obupati, poziva. "Cepiva bodo učinkovita, prihajajo nova zdravila, na katera mutacija skoraj zagotovo ne bo vplivala, v bolnišnicah pa imamo tudi druge načine za obvladovanje bolezni," je še dejal po poročanju BBC-ja.

Nova različica nam predstavlja oviro, ne sme pa povzročati panike med ljudmi, meni tudi Francois Balloux, ugledni znanstvenik, profesor, epidemiolog in direktor Inštituta za genetiko na londonski univerzi. Kot je povedal za BBC, bo to različico lažje omejiti prav zato, ker je bila odkrita tako zgodaj. Tudi, če bi bil ta sev bolj prenosljiv, nas to v boju proti virusu ne bo vrnilo na začetek, opozarja. "To je nadležno, je problematično, vendar ni nova pandemija," pravi in ​​dodaja, da "celotna imuniteta" ne bo izgubljena kar čez noč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2803)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zivetihocemsvoboden
27. 11. 2021 14.19
+6
Skrb vzbujajoce se osnovna razlicica ni dokazana kaj sele autobot omnikron hahaha kdo vam se verjame a ne da je vse to grozen nateg dobi se od mene darlilo
DR. RNR
27. 11. 2021 12.17
+9
Kako lahko necepljena oseba potuje in prinese virus? Ce se koverto nemorem kupiti? Medijska korona? Bouno.
Uporabnik1884804
27. 11. 2021 11.00
+7
Ne verjamemo vam popolnoma nič več nič !
borec91
27. 11. 2021 10.54
+12
sedaj vas bodo cepili na 3 mesece in se pol vedno nove seve izmisljali dokler vas ne pobere no normalni se ne bomo cepili za noben denar kot se ne bomo pustili odpeljat v nase morisnice kjer vse podplacano in skorumpirano ce bomo umrli bomo vsaj naravno dostojno in doma
slo_veter
27. 11. 2021 11.48
+8
nekako je to postal boj za osebno dostojanstvo . Ali si blazinica za bucke .. ali pa ne smeš v trgovski center. Usekano, da bolj ne more biti. Trenutno takle mamo in kot vedno, če neko stvar dosti dolgo ponavljaš, to postane družbena norma. Izgleda, da je to cilj s tem posiljevanjem,
borec91
27. 11. 2021 10.52
+9
najbol nevaren je ravno who prava teroristicna organizacija za ustvarjanje terorja po svetu
spaceair
27. 11. 2021 10.11
+3
Hvala da ste vprašali za podrobnosti o cepivu in o prilagoditvi na novi sev!
optifix
27. 11. 2021 10.07
+4
Mogoče je pa treba virus prilagodit pecivu. Ali pa se je tega spomnil celo sam ;-)
spaceair
27. 11. 2021 10.07
+8
lažejo nam da niso umetno ustvarili virusa! Ustvarili so biološko vojno!
spaceair
27. 11. 2021 10.06
+5
vrnite se čimprej da nas vse okužite v sloveniji!
Justice4all
27. 11. 2021 09.58
+5
Kako perfekten scenarij... Sedaj je jasno,da tega ne bo več konec. Na dolgi rok in na ta način človeštvo izumre,saj ko boš prebolel 10 različnih mutacij ti res ne bo ostalo dosti odpornosti... Tudi če se cepiš ne bo pomagalo... Na zalogi pa je preko 1600 različnih mutacij....
Covid 19 2021
27. 11. 2021 09.43
+8
Res sem obupal nad pregovorom:" Naslednji 14 dni je ključnih. "
GRoman
27. 11. 2021 09.32
+5
Akcija zbiranja nalepk corona virusa.. akcija meseca, omikron.. sličico dobite ob nakupu mask in razkužil ali ob cepljenju ali pa ob testiranju. Sličico nalepite v album. Do konca leta pošljite izpolnjene albume na naslov, kjer boste sodelovali v nagradni igri, glavna nagrada domači respirator.
Kostorog
27. 11. 2021 09.37
+5
Tolažilna nagrada pa počivalškova super gumirana servieta ki seveda ne nudi 100% zaščite, lahko pa si z njo obrišeš...
No pasaran
27. 11. 2021 09.32
+7
Pri Jerali je r mutiral v b.
No pasaran
27. 11. 2021 09.34
+7
Kostorog
27. 11. 2021 09.32
+6
Preživel sem alfo, beto, gamo za delto mi manjkajo še 4 dni po napovedih največjega maga cracka, no zdaj pa je tu omikron, res najboljše da se grem cepit, garantirano da bom končno dobil to vražjo bodico,
RK
27. 11. 2021 09.28
+6
Se admin se je zbudil in veselo brise in recenzira ce kdo napise kaj zanimivega in pikrega. HELOW - GOODMORNING
duhccc
27. 11. 2021 09.25
+11
problem da bojo cepljeni imeli oslebljeni imunski sistem in se bojo morali vsake 9 mesecev cepeti je napisal ameriski doktor...
Kostorog
27. 11. 2021 09.14
+15
In luč na koncu tunela, ki so vam jo tako sveto obljubljali je zopet začela ugašati, hitro po nove doze da ne ugasne do konca.
sociedadreal1
27. 11. 2021 09.12
+4
noben ne bo zbežal, Bojani Pikici!
sociedadreal1
27. 11. 2021 09.12
+8
najljubši pa so nam 5 do 10 letni otroci, ki bodo cepali kot muhe od miokarditisov!
sociedadreal1
27. 11. 2021 09.09
+6
kaj smo vam pripravili za leto 2022? ko boste dobili 5 PIK v oktobru, vas pripravimo na 6 pik konec leta! tukaj bo cepivo messenger rna spremenjeno- sedaj več ne bo spike ampk umbrella, tako, da vas bo le 3 % ceplenih preživelo! 666 je naše geslo!za prenaseljen planet!