Korona

V torek 508 okužb. 'V bolnišnicah večinoma starejši in necepljeni, hospitaliziran tudi dojenček'

Ljubljana, 25. 08. 2021 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
1224

V torek so pristojni potrdili 508 novih okužb s koronavirusom, delež pozitivnih testov je 18,1-odstoten. V bolnišnicah so večinoma starejši od 65 let, a je na zdravljenju tudi dojenček, je dejala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Opozorila je na napovedi visokega števila okuženih in dodala, da imajo bolnišnice "omejene možnosti širjenja". Med drugim je dejala še, da različica delta "bolj prizadene sluh" in da sta na obzorju dve zdravili proti covidu-19. Eno bi lahko bilo na voljo že letos.

"Stanje v bolnišnici je ta hip stabilno," je uvodoma dejala predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc in dodala, da so sicer trenutno na višji ravni strategije obravnave. Odprti sta namreč še dve bolnišnici za covidne bolnike, torej Klinika Golnik in SB Celje. "Na ta način smo zmanjšali pritisk na UKC Ljubljana," je dejala. 

Pojasnila je, da  v UKC Ljubljana trenutno bolnike zdravijo v eni hali diagnostično-terapevtskega servisa (DTS) in na infekcijski kliniki. Naslednji teden nameravajo dodatno povečati število intenzivnih postelj in razširiti kapacitete v DTS. "Verjetno bo treba odpreti še nekaj dodatnih kapacitet za bolnike, ki ne potrebujejo intenzivne terapije," je dodala. 

Povprečna starost hospitaliziranih je 64, a posamezni bolniki so tudi mlajši od 50 let. Kot je pojasnila Lejko Zupančeva, so osebe na intenzivnih oddelkih običajno starejše. "Posamezni bolniki so bili tudi iz domov za starejše, a jih ni bilo toliko, saj so načeloma visoko precepljeni," je dodala. Dodala je še, da je v bolnišnici zelo malo cepljenih, tisti, ki so cepljeni in potrebujejo bolnišnično oskrbo, pa imajo običajno pridružene bolezni.

Na bolnišnično zdravljenje so sprejeli enega dojenčka, okužena je tudi njegova mama. "Otroci so pri nas v veliki manjšini, šlo je le za posamezne primere," je dejala Lejko Zupančeva in pojasnila, da otroci vsaj do zdaj tudi niso potrebovali hospitalizacije v takšnem obsegu kot odrasli. 

Pojasnila je še, da ni občutka, da bi bolezen po okužbi z različico delta potekala bistveno drugače. "Različica delta bolj prizadene sluh," je dejala. Po preboleli bolezni bolniki po potrebi še prihajajo na preglede, pri njih so kot najhujšo težavo ugotovili "hudo, 'svinčeno' kronično utrujenost"

'Kadrovska stiska je strašno velika'

Pojasnila je, da imajo glede kadra veliko težavo. "Ta problem verjetno tudi globalno ni hitro rešljiv," je dejala. Kot pravi, tudi medicinske sestre potrebujejo določeno izobraževanje, ki traja nekaj časa, da so sposobne delati z bolniki v najhujšem stanju. "Drug problem je ta, da kader odhaja," je dejala in dodala, da je na voljo veliko delovnih mest, ljudje, ki so se vozili iz npr. Podčetrtka, pa delo dobivajo blizu svojega doma.  

"Na voljo so tudi delovna mesta, na katerih se dela od ponedeljka do petka, brez vikendov. Povprečna medicinska sestra je delala tudi po tri vikende na mesec in opravila tudi po več kot osem nočnih izmen. Sploh za mlade mamice z družinami je to zelo obremenjujoče. Plačilo pa tudi ni tako visoko, da bi se jim to splačalo," je pojasnila.  

'V bolnišnicah se bo zgodba ustavila'

V času drugega vala, ko je bilo število hospitalizacij najvišje, je bilo zasedenih 350 navadnih postelj in okoli 70 intenzivnih. "Poleg ostalih intenzivnih postelj in oddelkov, na katerih so delali," je dejala. "Težko si predstavljamo, da bi lahko ta podvig ponovili brez zapiranja necovidnih programov, česar si sicer res ne želimo. Tu gre za bolnike, ki trpijo in bi jim že en sam poseg lahko bistveno izboljšal kvaliteto življenja," je dejala.

"V bolnišnicah se bo zgodba ustavila. Bolnišnice imajo samo določeno možnost širjenja. Nekatere krivulje napovedujejo tudi več kot 2000 primerov. Klinični center ima 2000 postelj, torej to pomeni, da bi bilo bolnikov več, kot ima klinični center postelj, kar je za naše zdravstvo nemogoče," je dejala.  

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Bobo

'V zgodovini še ni bilo cepiva, ki bi delovalo 100-odstotno'

"V zgodovini še ni bilo cepiva, ki bi delovalo 100-odstotno," je dejala Lejko Zupančeva in dodala, da gre za zdravljene živih organizmov. Cilj cepiva je zmanjšati možnosti za hud potek bolezni in preprečiti smrt. "Cilj je, da bolnik ne pride v bolnišnico, da ne zboli za težko obliko in da cepivo zmanjša možnosti za prenos," je dejala o cepljenju.  

"Glede na napovedi nas vrhunec čaka v začetku oktobra, če se grejo ljudje danes cepit, bodo polno zaščiteni prav do takrat," je povedala. Na očitke, da so necepljeni diskriminirani, pa je odvrnila, da se ji zdi ravno obratno. "Pravzaprav smo diskriminirani cepljeni, ker moramo vseeno upoštevati vse ukrepe, saj se drugi ne želijo cepiti," je dejala.  

Kaj pa zdravilo proti covidu-19?

Lejko Zupančeva je dejala še, da sta trenutno na obzorju dve zdravili. "Eno bo skoraj gotovo na voljo že letos, glede drugega pa še ne vem," je dejala in pojasnila, da proizvajalcev zaradi spoštovanja zasebnosti podjetij še ne more izdati.  

Trenutno se v bolnišnicah sicer še vedno uporablja protivirusno zdravilo remdesivir. "Veliko se uporabljajo tudi kortikosteroidi, torej protivnetna zdravila," je dejala in naštela še regeneron, ki je namenjen preprečevanju težkega poteka bolezni.

Razkuževanje, koronavirus, splošna
Razkuževanje, koronavirus, splošna FOTO: Shutterstock

508 novih okužb, delež pozitivnih 18,1-odstoten

V torek so pristojni opravili 2805 PCR-testov, potrdili pa so 508 okužb, poleg tega so opravili še 17.740 hitrih antigenskih testov, pri čemer pozitivne dodatno preverjajo še s PCT-testom. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 345, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 187, kažejo podatki NIJZ.

V državi je trenutno 4015 aktivnih primerov okužb.

Dan prej, v ponedeljek, je bilo v Sloveniji opravljenih nekoliko manj PCR-testov, in sicer 2489, pri tem pa je bilo odkritih 477 novih primerov okužbe. Delež pozitivnih testov je znašal 19,2 odstotka, kar je več kot v torek. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hospitaliziranih je 89 oseb, tri več kot dan prej. Na oddelkih intenzivne nege pa je po podatkih Sledilnika covid-19 19 oseb. Umrl je en covidni bolnik.

Mobilne enote za cepljenje, v četrtek, 26. avgusta: 
– Zdravstveni zavod Zdravje: LJ - Tivoli (14.00–18.00), Vilharjev podhod (14.00–17.00), Filipov dvorec (17.00–19.00), Aleja Ljubljana Šiška (8.00–20.00), Kozina (9.00–13.00), Cerklje (8.00–12.00), Postojna (14.00–18.00);
– ZD Maribor: Kungota (14.00–16.00), Hoče-Slivnica (14.00–16.00), Miklavž na Dravskem polju (16.30–18.30), Rače-Fram (16.30–18.30);
– ZD Ptuj: Kulturna dvorana Breg (7.30–14.30), Kidričevo - Ambulanta ZD Ptuj (8.10–9.30), Kidričevo - Ambulanta Talum - ZD Ptuj (10.00–11.30) - ADM družinska medicina, Ministrstvo za javno upravo (9.00-12.00).

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mario7
26. 08. 2021 09.26
+0
Žal. Tem pravljicam ne verjamem.
Posteni
26. 08. 2021 08.15
+4
Se enkrat. Pr teh prispevkih se konstantno pojavljajo ocitki in obtozbe proticepilcem. In to tako banalni da me je ucas sram k berem. Od kje vam podatek da so "proticepilci izkljucno al pa pretezno " levicarji" in se huje da so tej isti itak na sociali. Pa ker bol..... Mors bit da pises take bedarije...poznam ideolosko opredeljene ljudi na obeh straneh in ni kake posebne razlike med cepljenimi in necepljenimi.oz je, ampak ne tako kot si vi na desni predstavljate.
Kostorog
25. 08. 2021 21.26
+5
Delta prizadene sluh... Takoj posranca Jj na test za covid, saj vztrajno ponavlja.. NE čujem dobro kar mi ne paše.
crazymoto
25. 08. 2021 21.25
-1
Pa kdo še verjame tem pravljicam...
ReAnDa
25. 08. 2021 21.24
-2
Joj, nisem mislil, da bo komentarjev anticepilcev tako manj že danes. Pa ne da so zboleli?
crazymoto
25. 08. 2021 21.28
+1
Zboleli ste cepljeni... Se že bojiš? Strah je dobra reč....
takje
25. 08. 2021 21.28
-2
@AnDaRe-ne gre za cepilce in anti cepilce. Če v tem času nisi spregledal, ne boš nikoli, ker si navadna ovca.
ReAnDa
25. 08. 2021 21.53
+1
takje
25. 08. 2021 21.22
+4
To vsakodnevno štetje pozitivnih je popolnoma preusmerilo fokus zdravja v Sloveniji. Kaj bi bilo, da bi šteli tudi druge, res nevarne bolezni? V Sloveniji približno vsake pol ure postavijo novo diagnozo raka! Na leto zboli približno 15.000 slovencev, več kot 6.000 pa jih žal umre. Tretjino rakavih obolenj bi lahko preprečili z zdravim prehranjevanjem, redno telesno aktivnostjo, vzdrževanjem primerne telesne teže ter udeležbo v presajevalnih programih. Se oblast sploh zavedate, kako na zdravje vpliva strah, ali pa to počnete ravno zaradi tega? Nehajte z propagando, lažnimi številkami in štetjem pozitivnih na ta virus. Svetujte, kako živeti z njim in ne non stop samo ponavljati, da je cepljenje edina rešitev, ker ni, saj cepljeni ravno tako lahko zbolijo in naprej širijo okužbe. To je projekt, zavajanje, laž, prisila in manipulacija. Zakaj? Ker gre za enoumlje, kvazi stroko, lažno propagando, ustrahovanje in pogojevanje, brez svobodnega odločanja in soočanja tistih za in tistih proti. Politika je skorumpirana, to so navadne prodane riti, podaljšana roka globalistov, posameznikov z pokvarjeno dušo, ki imajo v svoji lasti tisto, kar bi moralo biti samo državno ali družbeno. Vse politične opcije so na strani tega projekta, nobena ni proti. Politika je izgubila smisel, svojo bit, to je podaljšana roka ljudstva, nekega naroda, ne pa posameznikov, kapitalistov, ki bi z narodi pometali kot svinja z vrečo.
Zdravko Babić
25. 08. 2021 21.17
+1
Zarad mene lahko vse zaprejo, jaz sem cepljen!
Zdravko Babić
25. 08. 2021 21.17
-1
Sami hohštaplerski proticepilci...a niste že v postelji? Jutri bo socialka?
Posteni
26. 08. 2021 08.06
+2
Od kje tebi podatek da so proticeplici na sociali..!? Za tako razmisljanje mors bit hud bolnik pa ne zarad covida...
PrettyBird
25. 08. 2021 21.15
+3
Pošteno jih plačajte pa ne bodo odhajali. Malo manj dodatka za tiste v pisarnah in malo več za tiste na prvi liniji!
Comrade
25. 08. 2021 21.05
+1
Ta glede sluha zna bit res... sem bil pred dnevi na ORL in mi je zdravnica rekla da letos poleti je neverjeten porast pacientov z izgubo sluha in šumenjem v ušesih...
Betuul
25. 08. 2021 21.02
+3
Seveda so okužbe če ne nosjo mask! Za test stojijo čez parkinge , in ob potoku& grabnu itd. Ne spoštujejo pravil
_BTK_
25. 08. 2021 20.46
-1
A za kaj ne pišete koliko je pač cepljenih v bolnišnici to je pač tajna ali kaj...
Bananistanec
25. 08. 2021 20.40
-1
"Cilj je, da bolnik ne pride v bolnišnico, da ne zboli za težko obliko in da cepivo zmanjša možnosti za prenos," je dejala o cepljenju.......... pa je le priznanje da so cepleni prenašalci, brez omejitev prenašanja
slayer2
25. 08. 2021 20.30
-3
A že jamrajo za kovid dodatke?!!!
štajerski janezek
25. 08. 2021 20.26
-3
Eno vparašanje. Ugotovljam da slabše slišim zadnje čase. Ali imam delto? 😀
hipotamtam
25. 08. 2021 20.42
+4
1918
25. 08. 2021 21.11
+3
Carpediem32
25. 08. 2021 20.08
+3
Sprejeli so tudi dojenčka. Zakaj, pa ne pove. Verjetno ga mama še doji, pa so oba sprejeli.
Sventevith
25. 08. 2021 19.50
+5
A.to pomeni, da boste zdej še dojenčke?
BlackAdder04
25. 08. 2021 19.42
+10
Čudno, jaz ne pozname enega necepljenega, ki bi se v zadnjih treh mesecih okužil. Mogoče smo pa mi v tem firtlu preneumni za ta virus pa se nas je raje izognil.
_endrug
25. 08. 2021 19.46
-3
Verjetno res. A še pride. Takrat bo prepozno za stokanje.
Borabora
25. 08. 2021 19.53
+2
Aljoša Rijavec
25. 08. 2021 21.00
+6
S tem si odgovoril vse v čem je problem...jaz tudi nisem verjel v to dokler v moji bližnji okolici niso zboleli in 30 letni pristal v komi...10dni...hvala bogu preživel...
1918
25. 08. 2021 21.12
+5
pravilno ugotavljaš, slama v glavi se ne okuži
AgentCooper
25. 08. 2021 21.22
+2
Ja, res je, dokler sam ali pa kdo od bližnjih ne zboli, se zdi, da je vse skupaj res nateg. Potem pa ko spoznaš, da ko ne vohaš več lastnega d**ka in niti parfuma ali bencina, si samo želiš, da bi vse skupaj čim hitreje minilo. Brez voha izgubiš okus in brez okusa nimaš apetita karkoli jesti in se samo siliš, ker veš, da brez hrane in vode bo šlo samo na slabše. Ne, virus ni nateg, edina sreča je to, da ni tako smrtonosen, ampak je še vedno loterija.
hipotamtam
25. 08. 2021 19.36
-13
Dragi moji proticepilci. Točno to sledi, poti čemur se tako obupno borite. Zapiranje, maske ... itd! Nimate prav nobene pravice jamrat!
Našegorelist
25. 08. 2021 19.37
+19
🤣... pa ne mi rect da misls ce bi bla 95% precepljenost v SLO, da bi bli svobodni k pticki na veji ? naivnez...
BlackAdder04
25. 08. 2021 19.41
+13
Pa nehaj klamfat neumnosti. Zapirali bi pa, če bi bli 100% cepljeni.
Našegorelist
25. 08. 2021 19.51
+1
Anonymus2562
25. 08. 2021 20.27
-1
hipotamtam a si že izkoristil vse cepilske privilegije? Nagobčnik pa še vedno nosiš kot necepljeni, žalostno , a si že bil v kinu?
PrettyBird
25. 08. 2021 21.19
+3
Dokler bo zapiranje in maske bodo še veseli. Težava bi nastala, če ukinemo ukrepe in se bolnice začnejo hitro filat z necepljenimi. Na vsakega necepljenega s hudim potekom se bo cepilo ogromno skeptikov okoli njega.
Jež
25. 08. 2021 19.33
-3
😂😂😂😂😂😂ja mamice intelegentne......otrok tkoj k se rodi ga treba cept z vsemi možnimi cepivi😂😂😂