Podatki za dan: 27. 06 do 24.00
Oboleli
1,581
+9
+0.6%

Novi podatki iz Hrvaške: 33 novih primerov v Đakovu, 44 v prestolnici

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Neža Pušnik /
KOMENTARJI
642
Ponovno širjenje novega koronavirusa po Hrvaški se še ni ustavilo. Medtem ko so v soboto zabeležili 85 novih primerov, je štab Osiješko-baranjske županije sporočil, da so potrdili 35 novih primerov, od tega 33 v Đakovu, ki je tako eno največjih žarišč pri naših južnih sosedih. V Zagrebu so potrdili 44 novih primerov, pri kar 25 pa je izvor okužbe nočni klub. Uradni podatki, ki jih je sporočila civilna zaščita, pa govorijo o 67 novookuženih, kar se ne ujema s seštevkom primerov po županijah.

Hrvaška je novi koronavirus do zdaj potrdila pri 2624 osebah.
Hrvaška je novi koronavirus do zdaj potrdila pri 2624 osebah.FOTO: AP

Na sosednjem Hrvaškem se soočajo s precejšnjim porastom okužb novega koronavirusa. Včeraj so potrdili 85 novih primerov, še dan pred tem pa 56. Skupno imajo 2624 oseb, ki so pozitivne na covid-19. Doslej je ozdravelo 2152 oseb, umrlo jih je 107.

Kot poroča Index.hr, je v Karlovški županiji zbolel študent, ki je tudi prvi novookuženi v tej županiji po 25. maju. Štab Osiješko-baranjske županije je sporočil, da imajo 35 novih primerov, 33 od teh v Đakovu. Spomnimo, da je to eno izmed največjih žarišč v državi, virus pa je izbruhnil v samostanu, po tem, ko sta se dve nuni vrnili s Kosova. Od 143 aktivno okuženih jih je kar 113 iz tega kraja – največ primerov je v samostanu, nadškofiji in vrtcu, ki so ga vodile sestre. Okuženih je 12 otrok, a imajo blage simptome. 

Zaradi razmer v kraju so se odločili, da bodo povečali nadzor nad upoštevanjem epidemioloških ukrepov v nočnih klubih in trgovskih centrih, prav tako pa se je lokalni štab civilne zaščite odločil za prestavitev vseh javnih zbiranj. V Đakovo naj bi prav tako prispeli dve epidemiološki ekipi iz drugih delov Hrvaške. 

PREBERI ŠE
Dve tretjini lastnikov apartmajev na Hrvaškem letos še brez prodane nočitve

V Zagrebu so medtem potrdili kar 44 novih okužb. V zadnjih 24 urah so po poročanju indexaobdelali 400 vzorcev. Predstojnik infekcijske klinike dr. Ivan Puljizje dejal, da je trenutno na Kliniki Dr. Frana Mihajlevića hospitaliziranih 20 pacientov. Pri 25 primerih je izvor okužbe nočni klub, pri šestih pa gre za sekundarne okužbe. Dva primera sta vnesena iz Srbije, za druge pa izvor okužbe še ni znan. Lokalni štab civilne zaščite je sporočil, da so trije okuženi zaposleni v zagrebški bolnišnici Dubrava.

V Zadru ni novih primerov. Včeraj so tam opravili 47 testov, vsi pa so bili negativni. V Vukovarsko-sremski županiji pa so ob 46 opravljenih testih zabeležili eno novo okužbo, in sicer v mestu Ivankovo. V županiji je med 145 ljudmi v samoizolaciji tudi medicinska sestra, ki se je vrnila iz Srbije, je objavil lokalni štab. 

V Splitsko-dalmatinski županiji imajo tri nove primere. Dve novookuženi osebi sta iz Splita, ena pa iz Imotskega, a se nahaja v Zagrebu, kjer jo tudi epidemiološko spremljajo, piše dnevnik.hr.V županiji je hospitalizirana ena oseba, in sicer v SB Split. V dubrovniško-neretvanski županiji pa so v zadnjih 24 urah potrdili en nov primer. 

Neujemanje podatkov: nacionalni štab CZ objavil manj novih primerov, kot je seštevek posameznih županij

Hrvaški nacionalni štab CZ je objavil, da so v državi v zadnjih 24 urah zabeležili 67 novih primerov okužb. To bi pomenilo, da je 435 aktivno okuženih, od tega jih je 60 hospitaliziranih, nihče od njih pa ne potrebuje respiratorja. Skupno so testirali 77.453 oseb, od tega 829 v zadnjih 24 urah, še piše v obvestilu glavnega štaba. 

A to število se ne ujema s seštevkom primerov, ki so jih prijavile oziroma sporočile posamezne županije. Po njihovih podatkih je, kot smo poročali tudi mi, samo v Zagrebu potrjenih 44 novih primerov, v osiješko-baranjski župaiji pa 35, kar seveda nanese več kot 67. 

Ob tem hrvaški mediji opozarjajo, da uradne podatke objavljajo vsak dan ob 14. uri, veljajo pa za obdobje od 12.45 prejšnjega do 12.45 ure današnjega dne. Možno je, da je razlika nastala tukaj, piše index.hr. Zanimivo je tudi, da štab sicer objavlja, koliko primerov so zabeležili v posamezni županiji, a danes tega niso storili. 

Prebivalci zaradi teh nejasnosti zahtevajo odgovore, Twitter profil, kjer objavljajo uradne podatke, pa so zasuli z vprašanji. 

V BiH 108 novih primerov, v Srbiji pa kar 254

V sosednji Bosni in Hercegovini so v preteklem dnevu potrdili 108 novih primerov okužbe, kar je precej manj kot dan pred tem, ko so zabeležili 172 primerov. V Federaciji BiH so v preteklih 24 urah potrdili 68 okužb, v Republiki srbski pa 40. Največ okuženih v Federaciji BiH je v Sarajevu (33) in Tuzli (13). 

V Srbiji so medtem ob 4905 testih potrdili 254 novih primerov. Za covidom-19 so umrle še tri osebe. Skupno število okuženih je naraslo na 14.046, od začetka epidemije pa je umrlo 230 ljudi. V Srbiji je trenutno aktivnih 1312 primerov, 31 ljudi diha s pomočjo respiratorja.

V Severni Makedoniji pa so v preteklih 24 urah ob 870 opravljenih testih potrdili 176 novih okužb. Umrlo je še devet bolnikov, 80 pa jih je okrevalo, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Skopju. V Severni Makedoniji je za covidom-19 umrlo skupno 286 ljudi, trenutno pa imajo aktivih 3479 primerov.