Korona

Omikron potrjen v ZDA in 11 članicah EU

Dunaj, Sao Paolo, Washington, 01. 12. 2021 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Prisotnost seva omkrion so potrdili v ZDA in 11 državah EU. Največ okužb so potrdili na Nizozemskem (16) in na Portugalskem (14). Večina potrjenih primerov nove koronavirusne različice v EU je sicer povezanih s potovanji na jug Afrike.V Avstriji pa je november drugi najboljši mesec po številu razdeljenih odmerkov cepiva proti covidu-19. Medtem zaradi širjenja nove različice omikron vse več držav po Evropi in tudi drugod po svetu zaostruje ukrepe za zajezitev virusa. Za to so se med drugim odločile Irska, Portugalska, Švedska in Japonska. Novi sev so sicer v zadnjem dnevu potrdili v Braziliji in Nigeriji.

V Avstriji trenutno še velja popolno zaprtje države.
V Avstriji trenutno še velja popolno zaprtje države. FOTO: AP

V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 3376 covidnih bolnikov, kar je 106 manj kot dan prej, je pa sedem bolnikov več na intenzivni terapiji, skupno 649, so sporočile tamkajšnje pristojne službe.

V Avstriji so novembra razdelili 2,4 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, s čimer je prejšnji mesec najboljši glede na število cepljenj po juniju, ko so razdelili 2,6 milijona odmerkov. Pri tem so novembra razdelili največ poživitvenih odmerkov, 1,6 milijona. Prvič pa se je cepilo 427.000 ljudi.

Do sedaj so v Avstriji cepili tudi skoraj 44.000 otrok, starih od pet do 12 let.

Pri naših severnih sosedih je polno cepljenih 67 odstotkov prebivalcev. Glede na ocene bi se ob trenutnem tempu do februarja, ko bo v veljavo stopilo obvezno cepljenje, najmanj enkrat cepilo malo manj kot 80 odstotkov prebivalcev.

Omikron potrdili v 11 članicah EU

V 11 državah Evropske unije so do danes potrdili 59 primerov okužb z novo koronavirusno različico omikron, je razvidno iz podatkov Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC). Zaenkrat je najbolj prizadeta Nizozemska, kjer so potrdili 16 okužb, sledi Portugalska s 14 okužbami.

V Nemčiji so medtem potrdili devet primerov omikrona. Po štiri primere imajo na Danskem in v Italiji, tri na Švedskem, v Španiji in Belgiji so potrdili dva, na Češkem pa enega. Še enega so potrdili na francoskem otoku Reunion. V Avstriji so po podatkih ECDC potrdili tri okužbe, pri dveh novih primerih gre za stike prve okužene osebe z omikronom v Avstriji, ki je bila pred tem v Južni Afriki. Kot sumljive medtem obravnavajo še štiri okužbe na Dunaju.

ECDC je še dodal, da trenutno pri več vzorcih iz EU in evropskega gospodarskega območja še preučujejo, ali gre za okužbe z omikronom. Tako so ravno danes na Norveškem potrdili dve okužbi z omikronom in v Švici tri, ki jih ECDC še nima med svojimi podatki. V primeru Norveške sta bili okuženi osebi pred tem v Južni Afriki.

Pri Švici pa je sledenje okužbam bolj zapleteno. En primer so potrdili pri 19-letniku med rednim testiranjem v šoli, vir okužbe je neznan. Še en primer so potrdili v kantonu Basel, več informacij ni na voljo. Kje so potrdili tretji primer, pa ni znano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Večina potrjenih primerov nove koronavirusne različice v EU je sicer povezanih s potovanji na jug Afrike. Zaenkrat pa pri okuženih še niso zabeležili težjega poteka bolezni ali smrti, so dodali pri ECDC.

V ZDA potrdili prvi primer okužbe z različico omikron

Okužbo so potrdili v Kaliforniji pri osebi, ki se je 22. novembra vrnila iz Južne Afrike, je danes sporočil ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Oseba je bila polno cepljena. Trenutno je v karanteni in ima blage simptome. Vse tesne stike so že testirali in so bili negativni.

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi pojava omikrona že pred dnevi posvaril pred prevelikim strahom in znova pozval k cepljenju. ZDA so tako kot mnoge druge države uvedle tudi omejitev potovanj iz držav na jugu Afrike.

Več evropskih držav zaostruje ukrepe za zajezitev virusa

Zaradi širjenja nove koronavirusne različice omikron vse več držav po Evropi in tudi drugod po svetu zaostruje ukrepe za zajezitev virusa. Za to so se med drugim odločile Irska, Portugalska, Švedska in Japonska.

Tisti, ki bodo prišli na Irsko z ladjo ali z letalom, bodo morali od petka poleg potrdila cepljenju proti covidu-19 ali preboleli bolezni predložiti še negativen izvid testiranja na novi koronavirus. Test PCR ne bo smel biti starejši od 72 ur, hitri antigenski test pa od 48 ur. Ukrep velja za vse potnike iz tujine, tudi iz Velike Britanije, na spletu poroča irska radiotelevizija RTE.

Za podoben ukrep glede potovanj so se odločili na Portugalskem, kjer so zaradi naraščanja števila okužb znova uvedli izredne razmere. Vsi tisti, ki na Portugalsko pridejo z letalom, morajo po novem predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus, četudi so cepljeni ali so preboleli covid-19.

Cepljeni in preboleli morajo negativen izvid hitrega ali PCR-testiranja predložiti tudi ob vstopu v portugalske bare in diskoteke, bolnišnice, domove za ostarele in velike dogodke, na katerih sedeži niso oštevilčeni. To velja tudi za necepljene.

Za obisk restavracij, fitnes centrov, turističnih zmogljivosti in prireditev, na katerih so sedeži oštevilčeni, pa morajo na Portugalskem predložiti dokazilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu.

Poleg tega je v zaprtih javnih prostorih znova obvezno nošenje zaščitnih mask. Portugalska vlada "močno priporoča" delo od doma.

Na Portugalskem je polno cepljenih 87 odstotkov prebivalcev, kar je ena najvišjih stopenj precepljenosti na svetu. Kljub temu sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev narašča že več tednov, trenutno presega 200.

Ukrepe zaostrujejo tudi na Švedskem, kjer sedemdnevna incidenca po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) malo več kot 60, cepljenih pa je okoli 79 odstotkov starejših od 12 let.

Od danes morajo tam odrasli za vstop na javne dogodke ali dogodke v zaprtih prostorih z več kot stotimi udeleženci predložiti potrdilo o cepljenju proti covidu, če organizator to zahteva. Potrdili o prebolelosti ali negativnem izvidu testa ne zadostujeta. To na primer velja za koncerte, športne dogodke, gledališča in kinodvorane, poroča dpa.

Organizatorji, ki ne preverjajo potrdil o cepljenju, morajo medtem upoštevati nekatere omejitve, kot sta določen sedežni red in najmanj meter razdalje med udeleženci.

Japonske oblasti pa so v luči širjenja različice omikron pozvale letalske družbe, naj od danes pa do konca leta ne sprejemajo več rezervacij za lete v državo.

V Brazilijo novi sev prinesla misijonarja

Nova različica koronavirusa se hitro širi.
Nova različica koronavirusa se hitro širi. FOTO: AP

V Braziliji so okužbo z različico omikron potrdili na testiranju v ugledni bolnišnici Alberta Einsteina v São Paulu. Testa so sicer poslali še na dodatno laboratorijsko analizo, je sporočila pristojna brazilska agencija.

V São Paulu so februarja lani potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom v Braziliji. Mestne oblasti so sicer nedavno sporočile, da je v São Paulu delež precepljenosti proti covidu-19 nekaj več kot 100-odstoten. Razlog za to nenavadno statistiko je, da so v São Paulu cepili tudi tiste, ki živijo drugje.

V Braziliji, ki ima okoli 210 milijonov prebivalcev, so doslej potrdili več kot 22 milijonov okužb. Umrlo je skoraj 614.000 covidnih bolnikov, s čimer ta država zaostaja le za ZDA.

Medtem so danes tudi v Nigeriji, afriški državi z največ prebivalci, potrdili okužbo z novo koronavirusno različico omikron. Okuženi so trije potniki, ki so prišli iz Južne Afrike.

Na nigerijskem centru za nadzor bolezni so pojasnili, da iščejo stike okuženih in da so jim odredili izolacijo. "Omikron je razširjen po vsem svetu. (...) Zato je le vprašanje časa, kdaj bomo zabeležili še več primerov," so dodali.

V tej zahodnoafriški državi, ki ima okoli 206 milijonov prebivalcev, so doslej sicer potrdili več kot 214.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skoraj 3000 covidnih bolnikov. Vendar so v resnici verjetno številke precej višje, saj opravijo malo testiranj.

Kampanja cepljenja proti covidu-19 v Nigeriji poteka počasi. Prvi odmerek je prejelo nekaj več kot 6,5 milijona prebivalcev, oba pa okoli 3,5 milijona. Do konca prihodnjega leta želijo cepiti 112 milijonov oziroma 70 odstotkov odraslih.

Nova koronavirusna različica omikron, o kateri je pred tednom dni Svetovno zdravstveno organizacijo prva obvestila Južna Afrika, se je razširila že po vsem svetu. Številne države so zaprle meje ali omejile potovanja z juga Afrike. Določene omejitve potovanj je uvedla tudi Nigerija.

Strokovnjaki FDA priporočili zdravilo proti covidu molnupiravir

Podjetje Merck je pred mesecem dni poročalo, da je zdravilo 50-odstotno učinkovito pri zmanjšanju števila hospitalizacij in smrti, v petek pa je podatke popravil na le 30-odstotno učinkovitost. Člani panela FDA, ki so glasovali proti, so izražali zaskrbljenost zaradi majhne učinkovitosti zdravila in zaradi možnih tveganj pri nosečnicah.

Proti je med drugim glasoval Sankar Swaminathan z Univerze Utah, ki meni, da je tveganje za okvare pri novorojenčkih preveliko glede na majhno učinkovitost zdravila.

Predsednik panela, Lindsey Baden s Harvarda, ki je glasoval za zdravilo, pa je dejal, da je šlo za težko odločitev, vendar prednosti odtehtajo negativne posledice, če bo FDA previdna in bo določila omejeno uporabo zdravila le za bolnike, ki jim lahko zdravilo najbolj koristi.

Panel je priporočil uporabo za odrasle z blažjimi in zmernimi simptomi covida-19, ki se soočajo z največjim tveganjem, kot so starejši, bolniki z astmo in tisti s preveliko telesno težo. Ne sme pa se uporabljati pri cepljenih, ker naj ne bi bilo od tega nobene koristi.

Zdravilo prav tako ni preizkušeno za zdravljenje po okužbi z novo koronavirusno različico omikron, ki so jo šele nedavno identificirali v Afriki.

Merckovo zdravilo učinkuje tako, da v genetski zapis koronavirusa vstavi napako oziroma neke vrste virus in mu onemogoči razmnoževanje. To pa vzbuja skrbi, da bi lahko povzročilo nove različice virusa.

Svoje zdravilo proti covidu-19 ima tudi Pfizer, ki deluje podobno kot zdravila za zdravljenje aidsa in hepatitisa C ter ne vzbuja skrbi glede možnih mutacij kot Merckovo zdravilo. FDA bo kmalu odločala tudi o tem zdravilu.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
03. 12. 2021 15.31
EVO ŠVEDSKA, ki vam je tak vzor....Ukrepe zaostrujejo tudi na Švedskem, kjer sedemdnevna incidenca po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) malo več kot 60, cepljenih pa je okoli 79 odstotkov starejših od 12 let. Od danes morajo tam odrasli za vstop na javne dogodke ali dogodke v zaprtih prostorih z več kot stotimi udeleženci predložiti potrdilo o cepljenju proti covidu, če organizator to zahteva. Potrdili o prebolelosti ali negativnem izvidu testa ne zadostujeta. To na primer velja za koncerte, športne dogodke, gledališča in kinodvorane, poroča dpa.....
zdrava.pamet
03. 12. 2021 15.15
EVO ŠVEDSKA, ki vam je tak vzor....Ukrepe zaostrujejo tudi na Švedskem, kjer sedemdnevna incidenca po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) malo več kot 60, cepljenih pa je okoli 79 odstotkov starejših od 12 let. Od danes morajo tam odrasli za vstop na javne dogodke ali dogodke v zaprtih prostorih z več kot stotimi udeleženci predložiti potrdilo o cepljenju proti covidu, če organizator to zahteva. Potrdili o prebolelosti ali negativnem izvidu testa ne zadostujeta. To na primer velja za koncerte, športne dogodke, gledališča in kinodvorane, poroča dpa.
Kiki Kris
01. 12. 2021 21.48
+3
Cepleni in necepleni PKP 10 je v igri...se zavedate kaj prinasa...recimo polno cepljen bo vlada za odloki lahko rekla vsa hisa je primerna za kovid bolnike...in to se bo zgodilo neglede al si cepljen al ne...Ceplejni odprite oci...gre za vse nas in za vase otroke
AAAAAAAAAAAAAA
02. 12. 2021 19.53
STRIKEONE3
01. 12. 2021 21.44
+5
Čemu služijo ti drakonski tiranski ukrepi, če pa se je virus takoj in po celem "zahodnem" svetu razširil? A bo odgovor ker bi se še hitreje razširil ;)?
zdrava.pamet
03. 12. 2021 15.30
Odgovor je, da lahko čim manj ljudi pristane v bolnici. A je v redu tak?
Sig3
01. 12. 2021 21.39
+8
Kdaj bo konec maltretiranja ljudi zaradi virusa pri katerem je moznost prezivetja 99,974%. Mladim se jemlje druzenje s prijatelji, diskoteke, zuri vse je zaprto, omejeno. Enkrat se zivi, zivljenja ne bi radi preziveli v strahu in omejeni.
zdrava.pamet
03. 12. 2021 15.29
2% je mrtvih, torej 98%.....moraš pa vedeti, da je številka mrtvih vsaj 2x večja, ker v afriki,idiji,južni ameriki sploh nimajo zdravstvenega sistema in ne vedo koliko je mrtvih v resnici
PrettyBird
01. 12. 2021 21.25
-9
Dokler ne bomo precepili črncev se bo to ponavljalo. Zaradi vraževerja je ponekod precepljenost manj kot 10 odstotna.
PrettyBird
01. 12. 2021 21.26
-9
Takšna nizka precepljenost pa pomeni, da se virus lahko nekontrolirano širi pri čemer prihaja do mutacij kot je omikron.
Franc Biber
01. 12. 2021 21.33
+4
Franc Biber
01. 12. 2021 21.35
+3
Kiki Kris
01. 12. 2021 21.39
+2
Sig3
01. 12. 2021 21.49
+1
Kaj mi bo cepljenje sem zdrav niti prehlajen nism bil odkar traja pandemija tega smrtonosnega virusa. Cepite se 70 letniki nas mlade pustite, da zivimo. S takim nacinom bo problem
Greghorian
01. 12. 2021 21.24
+6
Ta sev je že davno pri nas.. Tako kot pred prvim valu korone, ko so manjkali po celi razredi pa ne uradnega duha in sluha o koroni še nekaj mesecev..
AntiFarseloncek
01. 12. 2021 19.59
+4
Zastonj cepli, spet bodo zaprti.
PrettyBird
01. 12. 2021 21.23
-10
Ne to ne, se pa končno govori o tem, da bi necepljeni bili udeleženi pri plačilu stroškov zdravljenja kar se mi zdi fer.
Titanium
01. 12. 2021 21.24
-9
Cepivo je po prvi izraelski raziskavi tako učinkovito kot pri Delti. Za necepljene bo pa velik problem.
Franc Biber
01. 12. 2021 21.36
+3
John_Gotti
01. 12. 2021 19.14
-5
Ja vsi necepljeni Avstrijci bodo dobili v tem mesecu kuverto po pošti za obvezno cepljenje z terminom in lokacijo… Tak, da gor ni zajebancije kazen pa 7 jurjev🙈, da jih vidim junake, kdo se ne bo cepil😀… Itak bo šla vsa EU po vrsti, za obvezno cepitev…
AntiFarseloncek
01. 12. 2021 19.59
+9
txoxnxy
01. 12. 2021 19.04
+3
Evropa brez meja, mrtve črke na papirju. EU potrebuje resnične spremembe in eno pravo vodstvo, ne pa da vsak dela po svoje kot se mu zahoče. Če se reče zapret to velja za vse od severa do juga in vshoda do zahoda, neglede na to kako velika in pomembna v "" je država.
jutri_pa_res
01. 12. 2021 18.37
-7
Koliko časa bodo še vlekli lockdown? Kurz je spomladi dobro rekel, da ne bo nobenega lockdowna več, ker po 6 tednih preneha delovati. Večina ljudi namreč pogrunta, kako lockdown nadmudriti, otroci kot glavni prenašalci pa itak stalno tiščijo glave skupaj, v šoli ali po dvoriščih. Tudi mi smo lani ob tem času imeli najhujši lockdown v EU in posledično največ okužb in smrti.
Mister iks
01. 12. 2021 18.45
+0
Alojz69
01. 12. 2021 17.52
+18
2,4 miljonov cepiv v Avstriji in v % je iz 64 prislo na 67😂😂😂aja 3 doza
Alojz69
01. 12. 2021 17.47
+11
Kaka norost je pa to z 2,4 miljoni?
Korintos11
01. 12. 2021 17.50
+4
Alojz69
01. 12. 2021 17.54
+8
@korintos11 bravo to se prav za zascitene tretja doza da bojo bolj zasciten😂
vvvilice
01. 12. 2021 17.46
+5
Verjamem so še teorijam zarote. Te so točne in resnične.
spam1
01. 12. 2021 17.55
-10
Vse naenkrat? Ali kako se odločiš, katerim verjameš? Naj jih naštejem: cepiva so strup; elite imajo svoje, boljše cepivo; cepiva so samo fiziološka raztopina; Bill Gates stoji za pandemijo; za pandemijo stoji dansko podjetje LEGO; elite hočejo zdesetkati prebivalstvo, in pobiti samo ta pridne; virusa ni; virus je, ampak je švohejši kot prehladek; virus je samo priprava na strup, ki pride; cepivo je samo priprava na strup, ki pride; JJ je med svetovno elito ki bo ustvarila new world order;
spam1
01. 12. 2021 17.56
-9
Millady
01. 12. 2021 18.01
+11
Spam, pozabil si ravno zemljo, ker ne veš, kako deluje človeška psiha. Zato nakladaš v prazno🦜 spam papiga
vvvilice
01. 12. 2021 17.41
+17
Ne gre mi v račun Portugalska, tolk okužb in tolk velik procent.. A Uršula VDL bi rada obvezno pocepila celo EU, da bi potem bili vsi kot Portugalska?
spam1
01. 12. 2021 17.47
-4
Zadnjih 7 dni. Portugalska: 30 okužb na 100 tisoč. Slovenija: 103 okužbe na 100 tisoč. Portugalska: 1,65 umrlih na milijon. Slovenija: 8 umrlih na milijon
Korintos11
01. 12. 2021 17.50
-5
Tudi meni, toliko okužb pa nič mrtvih, čudno ne?
kure bedne
01. 12. 2021 17.41
+10
hahaha res ste že smešni s temi slikicami. Slike iz lanskega leta iz letališča v Mehiki, ker so na novo pleskali stavbe.
spam1
01. 12. 2021 17.50
-2
Slika je sveža iz LAX (Los Angeles). Na ekranu zadaj se vidi let AF76, ki leti iz Los Angelesa na Tahiti.
spam1
01. 12. 2021 17.50
+1
spam1
01. 12. 2021 17.51
+0
Slika je sveža iz Los Angelesa - se vidi zadaj let AF76 ki leti med LA in Tahitijem.
kure bedne
01. 12. 2021 18.26
+1
PrettyBird
01. 12. 2021 21.30
+0
Antarktika zakaj poskušaš z uporabo laži škodit zajezitvi epidemije? Ti odgovarja trenutna situacija?
truelies
01. 12. 2021 17.38
+4
Tako se je glasil naslov na naslovnici v Belgiji: 70 % hospitaliziranih bolnikov s covidom je cepljenih, vendar cepiva delujejo.
spam1
01. 12. 2021 17.40
+2
Osnove matematike in logike: ko bo 100% precepljenih, bodo VSI oboleli cepljeni.
Gepard007
01. 12. 2021 17.35
+10
Avstrijci hitijo s cepljenjem za delto, ker prihaja omikron. Se pravi dvojni profit v zelo kratkem času. Ne morm verjet kaj jim delajo...
spam1
01. 12. 2021 17.41
+5
Za delto ni posebnega cepiva, še vedno deluje tisto na osnovi prve različice virusa.
einar blackstenius
01. 12. 2021 17.32
+9
ha,ha,. zakaj so pa tisti v belih oblekah, ostali pa v kratkih rokavih?
spam1
01. 12. 2021 17.34
-6
User398398
01. 12. 2021 17.29
-10
ZAPRET VSE!!!!!!!!!!!!!!!!!
olidata
01. 12. 2021 19.05
+3