Korona

Novi ukrepi: PCT že pri starosti 12 let, nove omejitve in koordinacija v zdravstvu

Ljubljana, 08. 11. 2021 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š., STA, A.K.
Komentarji
953

V skladu z najnovejšim vladnim odlokom so v veljavi številni strožji ukrepi, namenjeni zajezitvi širjenja covida-19. Ti zajemajo znižanje starostne meje za izpolnjevanje pogoja PCT na 12 let, omejitev obratovalnega časa gostinskih lokalov, prepoved zbiranja izven družinskega kroga in obvezno uporabo zaščitnih mask v zaprtih prostorih. Javne kulturne prireditve se lahko zaenkrat izvajajo le v zaprtih prostorih s fiksnimi sedišči.

Vlada je na petkovi seji sprejela odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19, ki je bil v soboto objavljen v uradnem listu, v veljavo pa stopi danes.

Preverjanje pogoja PCT
Preverjanje pogoja PCT FOTO: Bobo

Odlok med drugim določa, da je izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni in testirani) obvezno za starejše od 12 let, pri čemer če se mora oseba poleg dokazila PCT izkazati tudi z veljavnim osebnim dokumentom.

Zbiranje ljudi je začasno prepovedano. Zbiranje je dovoljeno le skupini oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Začasno so prepovedane vse javne prireditve in javni shodi, slavja, praznovanja in poročne slovesnosti.

Javne kulturne in športne prireditve so dovoljene le v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask, pri čemer mora biti med uporabniki eno sedišče prosto, udeleženci pa morajo izpolnjevati pogoj PCT.

Pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih je po novem obvezna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2.

V tistih trgovinah, kjer pogoj PCT ni potreben, pa bo treba za vsakega obiskovalca zagotoviti najmanj 10 kvadratnih metrov površin.

Pri izvajanju gostinskih dejavnosti je dovoljena le strežba za mizo med 5. in 22. uro. Obratovanje diskotek in nočnih klubov ni dovoljeno.

Po novem bo država iz proračuna spet zagotavljala sredstva za hitre antigenske teste in teste za samotestiranje, ko so ti potrebni za izpolnjevanje pogoja testiranosti na delovnem mestu ali za samotestiranje v šolah in na fakultetah.

V skladu z vladnim odlokom za obvladovanje novega koronavirusa, ki je začel veljati danes, se javne kulturne prireditve lahko izvajajo le v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči. Za udeležence sta obvezna pogoj PCT in zaščitna maska. Prvi sicer ne velja za mlajše od 12 let, drugi pa ne za nastopajoče, govornike in otroke do šest let.

Glede na pojasnilo, ki ga je danes na svoji spletni strani objavilo ministrstvo za kulturo, se javne kulturne prireditve lahko izvajajo le v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči, med obiskovalci pa mora biti zagotovljeno eno prosto sedišče.

Udeleženci teh dogodkov morajo izpolnjevati pogoj PCT, kar sicer ne velja za mlajše od 12 let, ter uporabljati kirurško masko ali masko tipa FFP2, kar trenutno velja za vse zaprte javne prostore. Ni pa uporaba zaščitne maske na kulturnih prireditvah obvezna za nastopajoče, govornike, če je med njimi vsaj tri metre razdalje, tolmače za slovenski jezikovni jezik in otroke do šestega leta starosti, so zapisali na ministrstvu.

Javne kulturne prireditve zaenkrat le v zaprtih prostorih s fiksnimi sedišči

V skladu z vladnim odlokom za obvladovanje novega koronavirusa, ki je začel veljati danes, se javne kulturne prireditve lahko izvajajo le v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči. Za udeležence sta obvezna pogoj PCT in zaščitna maska. Prvi sicer ne velja za mlajše od 12 let, drugi pa ne za nastopajoče, govornike in otroke do šest let.

Kot so dodatno pojasnili za STA, glede na pojasnilo, ki ga je danes na svoji spletni strani objavilo ministrstvo za kulturo, se javne kulturne prireditve lahko izvajajo le v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči, med obiskovalci pa mora biti zagotovljeno eno prosto sedišče.

Udeleženci teh dogodkov morajo izpolnjevati pogoj PCT, kar sicer ne velja za mlajše od 12 let, ter uporabljati kirurško masko ali masko tipa FFP2, kar trenutno velja za vse zaprte javne prostore. Ni pa uporaba zaščitne maske na kulturnih prireditvah obvezna za nastopajoče, govornike, če je med njimi vsaj tri metre razdalje, tolmače za slovenski jezikovni jezik in otroke do šestega leta starosti, so zapisali na ministrstvu.

Kot so dodatno pojasnili za STA, bodo po trenutnem odloku lahko javne kulturne prireditve pripravljali le v tistih zaprtih javnih prizoriščih, kot so kulturni domovi, gledališča in kinematografi, ki omogočajo fiksna sedišča. V večnamenskih prostorih, kjer občasno pripravljajo predstavitve knjig ali kakšne druge kulture prireditve, tega trenutno ne bo mogoče izvajati. Kot primer so navedli knjižnice.

Ali bo v javnih zaprtih prostorih dovoljeno postavljanje sedežev ob zagotovljeni razdalji, bo po navedbah službe za odnose z javnostmi na ministrstvu jasno v prihodnjih dnevih glede na epidemiološko stanje in tudi glede na to, kaj se bo izkazalo iz prakse, da bi bilo še smiselno vključiti. Ob tem na primer ostaja odprto tudi še vprašanje, kako bo s šolskimi skupinami v galerijah in muzejih. 

PCT pogoj velja za vse obiskovalce sodišč

Z jutrišnjim  dnem začne veljati odredba zaradi preprečitve ponovnih izbruhov in širjenja okužb s covidom-19, po kateri bodo morali vsi obiskovalci sodišč, razen oseb, mlajših od 12 let, izpolnjevati pogoj PCT. Osebam, ki ne bodo izpolnjevale pogoja PCT, se bo vstop v prostore sodišča zavrnil. V prostorih sodišč bo še vedno obvezna tudi uporaba zaščitne maske. Odredba velja do vključno 31. decembra 2021, so sporočili z Vrhovnega sodišča Republike Slovenije. 

Kljub začasni prepovedi javnih shodov Hojs ne izključuje možnosti ponovnih protestov

Notranji minister Aleš Hojs je ob strožjih epidemioloških ukrepih, ki med drugim začasno prepovedujejo javne shode, dejal, da je kljub temu pričakovati, da udeleženci protestov, ki so potekali v preteklih tednih, tega ne bodo spoštovali. Kot je pojasnil, so sicer protesti "dopustni, v kolikor so ustrezno prijavljeni in se ve, kdo je organizator".

Po Hojsovih besedah je vlada pri pripravi odloka tokrat sledila priporočilom ustavnega sodišča, zato bo "kdorkoli težko govoril, da komurkoli omejujemo svobodo protestiranja". Ob tem je poudaril, da udeleženci shodov, ki so v preteklih tednih potekali ob sredah in petkih, ne spoštujejo zakonov in odlokov vlade, zato ne verjame, da bodo tokrat ravnali drugače. "To sem že večkrat povedal, sam ne verjamem, da bi jih s sobote na ponedeljek srečala pamet," je dejal.

Epidemiološka situacija se ne umirja

Epidemija se v Sloveniji sicer še vedno ne umirja. V soboto so tako potrdili 2313 novih okužb s koronavirusom, delež pozitivnih testov PCR je bil več kot 40-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 2858. V bolnišnicah se zdravi skoraj 800 covidnih bolnikov.

Ministrstvo za zdravje se je medtem zaradi izjemno zahtevnih razmer v zdravstvu odločilo za operativno vzpostavitev vsakodnevne koordinacije vseh deležnikov. Minister za zdravje Janez Poklukar je tako imenoval koordinatorje za posamezna področja, ki bodo dnevno komunicirali z izvajalci in koordinirali prerazporejanja kadra ter opreme. S sestanki začnejo danes.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (953)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

punkracij
08. 11. 2021 18.49
-2
Ni stvar v ukrepih,ki ne dajo rezultatov.Potrebno je zapreti cerkve, prireditve, gostilne, razen za malico, šole .legospodarstvo naj ostane odprto.
moto-gp
08. 11. 2021 19.08
+3
Kdaj si bil nazadnje v cerkvi? Ne piši bedarij!
Debil989898
08. 11. 2021 17.22
+4
Trgovci gostinci vlada vas nate..e kakor ji pase!
Slava_Rusiji
08. 11. 2021 16.45
+3
Samo naj se mi kdo otroka dotakne!
na22mor
08. 11. 2021 15.57
+4
Cepiva in maske bomo ponujal pa če se na glavo postavimo, in kam po ta novem spadajo Pocivalskove maske(gumica+toalet papir)
crni jezdec
08. 11. 2021 16.02
+3
pocivalskove maske in toninov kamion sta zalutala kot tale cela nasa vlada
crni jezdec
08. 11. 2021 15.49
+4
smesni ste a na busu jih je pa lahko 70 smrkavih na kupu 😂😂😂 pa v firmah ki steje po 500 zaposlenih aha beovicka je rekla da tja virus ne sme 😂😂😂
Xyz2023
08. 11. 2021 14.31
+5
In ko fašeš Epiglottis zaradi maske in bakterije z nje pa komaj preživiš pa bo odgovarjal kdo? Nihče saj je jasno navedeno kako si jo pravilno nadaneš in kako pogosto jo moraš menjati. Pri vsem tem se pozablja to da maske sodijo v praktično sterilno okolje operacijske sobe ne pa kar vsepovsod, kjer se kontaminirajo in kot take povzročijo ogromno težav, ki pa seveda ne pridejo v medije. Mediji pri nas očitno niso neodvisni, pišejo le o tem kar je zapovedano…cepljenje, cepiva delujejo, precepljenost in konec ukrepov po tem…
babik
08. 11. 2021 14.24
-7
uvedite PC ne pa da delate zdrahe med ljudmi...pa preverjate osebne, zato ne bo nič manj okužb
Debil989898
08. 11. 2021 17.23
+2
babik ce uvedejo pc bodo morali tudi odgovarjat za vse zaplete in smrti po cepljenju vedo da teh ni malo!
ajnajs
09. 11. 2021 11.45
potem tisti, ki imajo T ne bodo več delali, pomeni kolaps
OILu
08. 11. 2021 14.12
+1
Kako je s treningi za otroke? Rabijo kakšno potrdilo? Zakaj tega nihče ne vpraša.
Max Mall
08. 11. 2021 13.11
+14
Bolj kot so strožji ukrepi,slabše je stanje-ma ,vas mam poln k....-STROKA-HAHA
srecnii
08. 11. 2021 12.59
+13
S tem ne boste rešil nič, ljudje bodo pač organiziral zasebne zabave in hodil po storitve na črno.
Ana desetnica
08. 11. 2021 13.49
-1
Zato pa države ne bodo zaprli. Prav zaradi tega, ker Slovencem ni pomoči.
vvvilice
08. 11. 2021 12.44
+6
Mi bi pa bilo zanimivo videti tiste, ki mi zdaj dajejo minuse, ko bodo enkrat dojeli pravo resnico. Mogoče čez mesece ali celo leta.
METKA102
08. 11. 2021 12.51
+5
Ne, ne dam ti minusa, te pa povprašam, morda misliš da bo kdo od teh cepljenih čez mesece ali celo leta sploh še živ?
vvvilice
08. 11. 2021 12.43
+9
Mogoče bi bilo pa boljše spustiti mejo na 6 let, ker nikoli ne veš. Pa še več testov bi bilo.
+14
ALi ima experimentlano cepivo PODALJŠANO DOVOLJENJE ali cepijo kar na črno??????????????
+16
Neustavno je vse ampak se kar izvaja. ljudje kaj vam ni jasno, zakaj nasedate na NEUSTAVNE ukrepe. To sploh ni fora v virusu ampak vse drugo..... Če boste zdej pri otrocih popustili potem je konec, kar vas večina bo je lažje sedete kokr si pa kej časa vzet za otroke in njihovo dobro...... Kr z minusi navalite cepci.
MMery
08. 11. 2021 11.58
+17
In preberte si na spletni strani iniciativa slovenskih zdravnikov javno pismo vladi (z argumenti) proti cepljenju otrok. Ker to je naslednje na vrsti! Boste dali svoje otroke cepit s tem eksperimentalnim genskim materialom?
Pika Poka2
08. 11. 2021 12.05
+5
Zahvala gre sodržavljanom....boljše da več ne kolesarijo,itd......njihove pravice si pa lahko ftaknejo nekam!
MMery
08. 11. 2021 11.56
+21
Waw... maske prilepljene na nos vsak dan več ur.. To bodo posledice, večje kot od bolezni. Maske so mikroplastika, polna težkih kovin in strupov. In zaradi maske, premalo kisika v krvi in celicah in v bližnji prihodnosti težave kot osteoporoza so neizogibne! Bravo strokovnjaki!
mužik
08. 11. 2021 11.59
-8
. In zaradi maske, premalo kisika v krvi in celicah .. se ti vidi da ti zmankuje kisika ,možgani ti ne delajo kot bi morali ,, !!!!
Uporabnik1929613
08. 11. 2021 12.01
+8
@Lilixxl - vidiš kolega, nekdo, kot je npr. tarakan, doseže cerebralni deficit tudi s polno saturacijo :D
Franc1958
08. 11. 2021 12.40
-4
Polno facebook znanstvenikov. Kirurgi in doktorji pa zdržijo, ko vaše sončke zdravijo?
crni jezdec
08. 11. 2021 15.51
+1
Erin Straus
08. 11. 2021 11.55
+6
to je glupo. Največ bolanih na kupu je pri testiranju in seveda da okužijo vse v vrsti kot hiše v trsti! Na tak način bo hitra prekuženost dosežena.
dr.dare
08. 11. 2021 11.49
+5
medtem pa nijzs zapiše an svoji internet strani da maske niso potrebne v šoli lol
nnanna
08. 11. 2021 11.41
+17
efekt bo čista nula, ampak zaslužek z maskami in cepivi pa preko vseh meja!
Pika Poka2
08. 11. 2021 11.37
+7
Da mi hočejo pubeca cepiti boste vsi nasprotniki leteli vam ne pomaga ne ustava ne vaše pravice!!!!!!
Franc1958
08. 11. 2021 12.41
-3
Pika Poka2
08. 11. 2021 12.51
+4