Korona

V ponedeljek potrdili novih 273 okužb, 573 je hospitaliziranih

Ljubljana, 06. 04. 2021 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar, STA, U.Z.
Komentarji
1409

Na praznični ponedeljek smo v Sloveniji opravili 1879 PCR-testov ter ob tem potrdili 273 novih okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo tako 14,5 odstotka vseh testov. Umrlo je sedem ljudi. Predstojnica Infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc pravi, da se nadaljuje trend hospitalizacije mlajših oseb v tretjem valu. Povprečna starost na intenzivni negi je sedaj 65 let, v drugem valu pa je bila 70 let.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Intenzivni oddelki se hitro polnijo
    02:10
    Iz 24UR: Intenzivni oddelki se hitro polnijo
  • Iz SVETA: Na intenzivnih oddelkih vse mlajši
    02:48
    Iz SVETA: Na intenzivnih oddelkih vse mlajši

V primerjavi z nedeljo je bilo na praznični ponedeljek opravljenih 343 več PCR-testov, potrjenih pa je bilo deset okužb manj. Upadel je tudi delež pozitivnih na PCR-testih, in sicer z nedeljskih 18,4 odstotka na 14,4 odstotka.

Razkuževanje rok, koronavirus, splošna

V ponedeljek je bilo opravljenih tudi 3511 hitrih antigenskih testov, a podatka o številu pozitivnih ni, saj jih potrjujejo s PCR-testi. Po podatkih Sledilnika covid-19 je v Sloveniji aktivnih primerov okužbe 13.395. 

V bolnišnicah se zdravi 573 obolelih, 132 na oddelkih za intenzivno nego. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 23 pacientov. Včeraj je bilo  hospitaliziranih 16 covidnih bolnikov več kot v nedeljo. Tudi intenzivno zdravljenje jih je potrebovalo več, in sicer šest več.

Sedemdnevna in 14-dnevna pojavnost okužb ostajata visoki, je na novinarski konferenci povedal direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija. V zadnjih 14 dneh je bilo v Sloveniji na 100.000 prebivalcev 634 potrjenih primerov okužbe. Pojavnost je najvišja v gorški in savinjski regiji, najnižja pa v pomurski in posavski regiji. Sedemdnevna pojavnost okužb na ravni države je 314 na 100.000 prebivalcev in je prav tako najvišja v gorški in savinjski regiji, najnižja pa v pomurski in posavski regiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kacin: Živeti s sevi pomeni redno cepljenje

Državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19, je na vladni novinarski konferenci na vprašanje o možnosti, da bi osebe lahko izbirale med cepivi proti covidu-19 dejal, da izbire ne bo. 

"Ko bo sledilo naslednje cepljenje, se ne boste cepili z istim cepivom kot v prvem primeru. Ne govorim o prvem in drugem odmerku. Če bo jeseni spet potrebno cepljenje, bo vsakdo dobil nov tip cepiva, zato da bi s tem čim bolj dosegli čim boljšo odpornost organizma in se zoperstavili sevom, ki se razvijajo," je dejal. "Še dolgo bomo potrebovali cepiva, potrebovali bomo čim več različnih vrst cepiv. Živeti s sevi pomeni redno cepljenje."

Nadaljuje se trend hospitalizacije mlajših oseb

Na vladni novinarski konferenci je predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, dejala, da je v tretjem valu nižja povprečna starost hospitaliziranih ter pacientov na intenzivnih oddelkih kot v drugem valu. Povprečna starost na intenzivni negi je sedaj 65 let, v drugem valu pa je bila 70 let. 

Če je na navadnih oddelkih trenutno manjši delež bolnikov, starejših od 80 let, pa se nadaljuje trend hospitalizacije mlajših oseb, od katerih imajo nekateri tudi kronične bolezni, ne pa vsi. Tako je v enoti intenzivne terapije kar 28 odstotkov mlajših od 60 let, hospitaliziranih pa je dvakrat več moških kot žensk. Prav tako je vtis, da gre v večini primerov za težji potek bolezni, je navedla predstojnica infekcijske klinike.

Na covidnih oddelkih UKC Ljubljana imajo danes hospitaliziranih 145 bolnikov, kar je manj, kot jih je bilo na vrhuncu epidemije pred novim letom, vendar bistveno več kot pred 14 dnevi. Od teh 145 bolnikov jih je bilo 43 na enoti intenzivne terapije, vsi ti pa potrebujejo umetno predihavanje. 

Nadaljuje  se trend hospitalizacije mlajših oseb.
Nadaljuje se trend hospitalizacije mlajših oseb. FOTO: Matej Povše / UKCLJ

Spremembo v starostni strukturi bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, je pripisala tako precepljenosti starejših od 80 let kot tudi širjenju novih, bolj kužnih različic koronavirusa.

Med hospitaliziranimi bolniki s covidom-19 je sicer po njenih navedbah zdaj več takšnih, ki so iz različnih razlogov imunsko oslabljeni, pa tudi izrazito prekomerno debeli, bolniki s sladkorno boleznijo in dializni bolniki. Med bolniki je bilo tudi nekaj posameznikov, ki so že dobili vsaj prvi odmerek cepiva, vendar je bil potek bolezni pri njih blažji. "Morda je popustila previdnost,"  to komentira Lejko Zupanc. 

Je pa Lejko Zupančeva zavrnila, da bi bil zdaj delež bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, glede na število okužb večji kot prej, pač pa gre trenutne številke pripisati dejstvu, da so bolnišnice v tretji val vstopile z višjim številom hospitaliziranih. Tako se po njenih besedah na enoti intenzivne terapije dogaja, da preden bolnike odpustijo, "se naberejo novi".

Slovenija je zaradi naraščanja števila okuženih in hospitaliziranih s prvim aprilom vstopila v zaprtje države oziroma t. i. lockdown. Trajal bo do vključno 11. aprila, dan zatem pa naj bi znova začeli veljati ukrepi po t. i. vladnem semaforju. A na njem bo po napovedih nekaj sprememb. O njih je včeraj pozno zvečer razpravljala tudi posvetovalna skupina pod vodstvom Mateje Logar. Kaj natanko bodo predlagali vladi, ki bo o spremembah nato tudi odločala, ni znano. Razpravljali pa naj bi predvsem o drugačni organizaciji šol in gostinskih teras.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1409)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oba tri sm te vido
07. 04. 2021 14.42
+1
Še malo pa bodo uspeli izolirat virus. Seveda po cepljenju!
NajboljšiBoguniverzuma3
06. 04. 2021 20.37
+0
Jaz vsaj priznam, da sem psihični bolnik in da sem bil tudi parkrat hospitaliziran, ker to ni nič takega!!! Se mi pa vsekakor fržmaga, da, ko sem to povedal prijateljem, je eden izmed njih sami rekel: Ej, z norci se pa jaz ne družim, gremz adijo!!! Moram priznati, da me je to kar fino prizadelo!!! Ampak kaj čmo?? Življenje teče dalje, se strinjate??
grozjak
06. 04. 2021 20.44
+0
Hmmm, močna izjava. Vidim samo, da je lažje komunicirati s tistimi, ki mislijo, da niso normalni, kot s tistimi, ki trdimo, da smo😉
NajboljšiBoguniverzuma3
06. 04. 2021 20.05
+0
No, jaz sem s prijateljem šel stavit za 20€, da bodo tudi po 12. 4. enaki, kot je danes, on pa trdi, da se bodo določeni ukrepi ukinili!!! Ajde, pa, da vidimo!!
grozjak
06. 04. 2021 20.11
+1
Mislim, da bodo koncno odprli kafane, kar pomeni, da bo vsaj polovica pacientov izginila z foruma....😉
NajboljšiBoguniverzuma3
06. 04. 2021 20.19
+0
Hehehe, imaš prav!!! Saj jaz bi z največjim veseljem šel s prijatelji na kavo, oz jaz na kavico, on pa na pivo, ker jaz zaradi diagnoze in zdravil, katera jemljem, ne smem pit alkohola!!! No, zdravnik mi je rekel, da če eventualno spijem do dva deci vina, ali en krigl piva, načeloma ne bi smela biti težava, ampak vseeno je boljša preventiva, kot kurativa!!!
grozjak
06. 04. 2021 20.45
+2
Alkohol in pamet nikomur ne gresta skupaj😉😊
NajboljšiBoguniverzuma3
06. 04. 2021 20.56
+3
@ Rammstein, to je pa čista resnica!!! Poznam enega tipa, ki ima paranoidno shizofrenijo in poleg zdravil ogromno alkohola popije!!! Seveda so " rezultati ", vidni!! Dere se na ljudi, sam s seboj se pogovarja. Že jaz imam veliko zdravil, ampak, koliko jih ima pa ta tip, to ne verjameš, dokler ne vidiš!!! Dnevno spije cca 12-14 velikih piv!!!
oba tri sm te vido
07. 04. 2021 14.45
Z prijateljem si stavil zato ker estave nimajo v ponudbi kvote za dotično temo 😆 drugače se da stavit na vse kar se da manipulirat rezultate vključno z volitvami vse do finala ;)
oba tri sm te vido
07. 04. 2021 14.48
Vse je predvidljivo. Še pred enim letom je ta portal pisal da si je kitajska izmislila virus za zlom ekonomije. Danes ta isti portal tako misleče cenzurira in žali z teorijo zarote.
borec91
06. 04. 2021 20.04
+1
sem predvideval da so v bolnicah cepljeni pa taki ki bi bli verjetno v vdakem primeru pac vreme vroce mrzlo in gripa prehladi nic neobicajnega
NajboljšiBoguniverzuma3
06. 04. 2021 19.10
+2
Ampak nečesa pa res ne razumem!!! V enem letu smo bodisi se zadolževali, bodisi dobili nepovratna sredstva v skupnem 16 milijard evrov, jap 16 milijard evrov!! In kaj imamo za pokazat??? Nič, absolutno nič!!! Kako jih ni sram sploh pogledati nas v oči??? Barabe pokvarjene, lažnive, manipulantske!!!???!!
grozjak
06. 04. 2021 19.17
-1
Dobili smo obljubo o približno takem znesku, ki naj bi bil za pomoč odpravljanja posledic korona krize. Vecine taga denarja se ni in tudi vprašanje je, koliko ga bomo videli ob tem drvenju v politično nestabilnost. Bi ti posodil denar familiji,kjer so vsi med sabo skregani in razen prepiranja ne počno nic drugega????
NajboljšiBoguniverzuma3
06. 04. 2021 19.32
+2
@ Rammstein, najprej lep pozdrav. Glej to kar si zapisal je logično, kakor je tudi logično da jaz definitivno ne bi posodil denarja!!! Jaz ga tudi na splošno ne posojam, ker kot prvo nismo neki bogataši, da bi to lahko delali, kot drugo imam pa za sabo odlično šolo, ker me je nekdanji sodelavec nategnil za kar lep denar!!! Se strinjaš z mano??
grozjak
06. 04. 2021 19.40
-1
Dandanes nihče ne razmišlja, kako bo vrnil posojilo, so pa zelo cenjeni tisti, ki ga uspejo dobiti.. v tem primeru denar lahko kupi tudi čas...se danes se kdo spomni grkov, islandev in njihovih tezav? So kaj večji reveži, kot so bili, ali pa če vprašam drugače, so kaj manj bogati?
NajboljšiBoguniverzuma3
06. 04. 2021 19.53
+0
@ Rammstein, tudi to imaš prav!! Se absolutno strinjam!!! Medtem, ko je pri nas šla Bratuškova po rekordno drago posojilo za sanacijo bank!!! No, da navedem konkreten primer, NKBM. Vanjo smo vložili cca 1.3 milijarde evrov, no, naslednja, ravno tako leva vlada, pa jo je prodala za cca 1/10 vloženega denarja!!! In ali je kdo kaj odgovarjal?? NIHČE!!! Toliko no!!!
grozjak
06. 04. 2021 20.09
-1
Preveč nas skrbi denar, ki že v osnovi ni namenjen nam.....
kure bedne
06. 04. 2021 19.10
+3
Če vam po enem letu ni dokijalo, da nas na suho nategujejo s to plandemijo, vam tudi čez 10 let ne bo. Ker eno leto je kar dolga doba, da zdrav in normalen človek ne bi spregledal. Torej?
NajboljšiBoguniverzuma3
06. 04. 2021 19.16
+1
@ Antarktika, bravo za napisano!!! Se popolnoma strinjam s tabo!!!Meni se vse skupaj to zdi zelo sumljivo in ena velika manipulacija z državljani!!! Se strinjamo??
grozjak
06. 04. 2021 19.18
-2
In kdo si ti, da nam pridigaš, da se motimo?????
Zasedena
06. 04. 2021 19.20
+0
joj ram ko ne bi bil tako odrezav na vsakoga. pa daj lepo komentiraj. zakaj moras vedno nekaj kontra
grozjak
06. 04. 2021 19.25
+0
Nehajte kozlarije nabijati, pa bom tudi jaz prisluhnil. Dokler pa boste ti in tebi podobni trdili take nebuloze, da zastrupljajo maske, da nam ob testih montirajo cipe v glave, da so testi boleči in da puščajo ne vem kakšne posledice in da je korona, ki sem jo tudi sam staknil nateg, dotlej z moje strani ne bo milosti. Sprejemam pa opravicila tistih, ki ste spoznali svoje fejsbuk zmote.....
+1
Tri dni zaporedoma nizke cifre...kako bo potem,kar naenkrat 1000+??? A virus za praznike počiva? Če zboliš,se greš testirati...a moraš počakati na delovnik? Pa 7 dnevno povprečje je krepko padlo,pa malo umrlih...za tretji val zelo čudno.🤔
blade90
06. 04. 2021 18.44
Nizke številke so, ker je med prazniki manj testiranj
grozjak
06. 04. 2021 18.46
-3
Sam sem moral na testiranje in rezultat, po narocilu zdravnika (tako to gre, če zbolis, a veš?), pocakati skoraj 48 ur. To sta dva dneva sredi tedna, ko vsi delajo v polni sestavi, za vikend pa se stvari še malobpodaljšajo, zato je sreda praviloma najslabša, saj je do takrat obdelanih najvec testov, tusti tisti, ki so bili odvzeti za vikend in še niso prišli na vrsto. Ne verjamem, da boš to logično razlago sprejel, saj si po dusi še vedno razvajen sralec, ki kaj drugega kot srati tako ne zna.....
+3
Pa ti si dons naredu že šiht s komentarji...a za nadure bo fasnga????😅😅
grozjak
06. 04. 2021 18.50
-1
O sebi govoris, z mano so lepo ravnali, zato ne vidim v vsaki pašteti zaroto.......
+1
Ko je moj brat zboli je poklicu in bil na testu še isti dan...tudi tako se da....ne samo po tvoje....biser
grozjak
06. 04. 2021 18.53
-1
In nikoli ne zavidam ljudem, ki so pripravljeni vloziti veliko let truda v svojo izobrazbo.....vsi smo imeli enake moznosti, razen tistih res lenih in neumnih. Torej, kje si ti???
User1958074
06. 04. 2021 18.54
+2
grozjak
06. 04. 2021 18.56
-2
Dolanc, tebe napizdit, sem pripravljen tudi brezplačno. Lahko pa preprosto nehaš oslarije pisat in boš imel mir.....
grozjak
06. 04. 2021 18.59
-3
Gregor, prva pametna danes 🤗🤗🤗🤗🤗
dc_boyy
06. 04. 2021 18.04
+8
Podatek, da nekaj ne štima pri tej zgodbi in po moje prirejeni statistiki, je citat predstojnice: "Med bolniki (v bolnišnici) je bilo tudi nekaj posameznikov, ki so že dobili vsaj prvi odmerek cepiva, vendar je bil potek bolezni pri njih blažji." Zakaj za vraga pa potem ti bolniki polnijo bolnice, če je potek pri njih blažji? Ker je podatek enostavno izmišljen ali pa da dejansko (umetno) dvigujejo zasedenost kapacitet?
Zasedena
06. 04. 2021 18.15
+1
grozjak
06. 04. 2021 18.21
-1
+1
grozjak
06. 04. 2021 18.31
-2
Javi se, da jih bos odslej ti zastonj zdravil.....po moje se ne boš, ker si dober samo za pljuvanje po tistih, ki se trudijo, da je tvoja razvajena rit na varnem, kajne😉
oikos
06. 04. 2021 17.49
+11
Kacin! Čestitam! Nenehno cepljenje, nenehno novi sevi, nenehno nov biznis. In kdaj se boš naučil osnov medicine?
CURVANORD Zanetti
06. 04. 2021 18.18
+1
RedCell
06. 04. 2021 17.42
+5
Hospitalizirajte Twittlerja!!
KrEna007
06. 04. 2021 18.15
+2
CURVANORD Zanetti
06. 04. 2021 18.19
+1
grozjak
06. 04. 2021 17.42
-10
Antikorona sekta zanikovalcev in anticepilcev... ste že imeli kongres in volitve za glavnega cepca??? Dajmo uradno, da se ne boste samo po forumih in fejsbuku valjali.....in motili nas normalne....
grozjak
06. 04. 2021 17.49
-7
Kar dajajte minuse, ni problema, samo oslarij ne pisati🤣🤣🤣
NajboljšiBoguniverzuma3
06. 04. 2021 18.12
+0
@ Rammstein, imaš prav, se strinjam z napisanim, ampak, prosim te, da nisi toliko direkten in odrezav!!! Na tem forumu najdeš raznorazne ljudi in so hitro užaljeni!! Se strinjava???
Zasedena
06. 04. 2021 18.14
+0
ram je zelo domisljav misli da ima vedno prav ampak se moti.
NajboljšiBoguniverzuma3
06. 04. 2021 18.19
+0
@ Coco Chanel, to sem pa opazil ja!!! Jah nimaš kaj, vsak človek je unikaten, jaz sem sicer včasih tudi hitro popenil, samo se sedaj znam obvladati. Ker od tega nimaš popolnoma nič!! Se strinjava??
Zasedena
06. 04. 2021 18.20
+0
grozjak
06. 04. 2021 18.27
+1
Verjamem, da od norenja nimamo nič, a me res zjezi podcenjevalnost in neumnost nekaterih, ki mislijo, da je vse skupaj, kar se nam dogaja, samo kazen, ker imamo na oblasti janso, ne pa zato, ker smo presebicni, da bi tistih pol ure na dan, ko smo v javnosti, pazili nase in na druge. Ja, ukrepi so ostri, a se jih itak redki držijo, je veliko prevec izjem, nedvomno, a odpiranja v državah, kjer so nekako pričeli zmagovati v boju z epidemijo, kaže na to, da za tem ne stoji veliki brat janez, ampak preprost nagon za preživetje .......
fafajonka
06. 04. 2021 17.36
-1
Tepci, kaj se trudite, normalni tukaj ne komentirajo. :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
grozjak
06. 04. 2021 17.43
-5
Ja, to bi bilo edino prav, ampak, vse te nebuloze ki jih valijo nekateri zadetki res rabijo odziv....
RedCell
06. 04. 2021 17.44
+3
npc2335
06. 04. 2021 17.44
+2
In si prišo komentirat da pokažeš da nisi normalen :)
fafajonka
06. 04. 2021 17.46
-1
Redcel seveda nisem prav brihten, ampak čisto dovolj, da me ne dosežeš. .-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
grozjak
06. 04. 2021 17.47
-2
Lepo bi bilo, da vsaj namignes, na koga se obračaš s komentarjem, ali pa si tudi za kaj takega preneumen...
fafajonka
06. 04. 2021 17.49
-2
Bacek Jon saj ni treba, da si tako uglajen.....no, prav zelo brihten nisi, a ne?....veš, jaz bolje razumem, če mi rečeš da sem tepec, pa sva si bot, ........prav?
grozjak
06. 04. 2021 17.49
-3
Alternativasmopikasi
06. 04. 2021 17.34
+9
Torej ob 0,027% hospitaliziranih Slovencih, so bolnice že skoraj na robu zmogljivosti?
grozjak
06. 04. 2021 17.36
-4
PrettyBird
06. 04. 2021 17.46
+0
Alternativni kolega, v celotni državi imamo na voljo manj kot 200 postelj na intenzivni negi. To so postelje z ventilatorjem, priključki in ostalo opremo. Za te oddelke potrebuješ dodatno usposobljen kader, ki je na voljo 24/7. Predpostavka je, da imamo tudi vsaj toliko delujočih in za covid primernih ventilatorjev.
grozjak
06. 04. 2021 17.53
-3
komentatorjem ki pripadajo zanikovalni sekti, se vsak logicen stavek v usesih spremeni v nrprekinjen pisk.....ni šans, da bi dojeli.....
BogiEmil
06. 04. 2021 17.10
+4
Aha, oki, tko da vemo, 5. val bomo mi na vrsti, cool, a bo umes kej odprtega?
number46
06. 04. 2021 17.03
+8
220.000 pozitivnih testov aktivno okuženih 14.000 ljudi v bolnišnici blizu 600 ljudi od tega 1/4 na intenzivni negi. Upoštevamo strokovnjake vendar, ko gre pa za vodo pa ta logika ne velja.
Viktor Rosta
06. 04. 2021 16.56
+3
COVID=PREHLAD, SPI....E BANDA NEČLOVEŠKA!
PrettyBird
06. 04. 2021 17.48
-4
Prehlad nam je umoril preko 4000 ljudi? Po celem svetu na milijone?
sLOVEnija123
06. 04. 2021 16.56
-5
Solarji potrbujejo vstati doma do konca solskega leta da si lahko brez problemov na naslednjo solsko leto!! Bodite pametni, vlada!
Stolček
06. 04. 2021 16.53
+2
Bolnice in UKC - ji so tako nabasane, da bodo počasi odprli bolnišnico Franje.😂
defodil
06. 04. 2021 17.10
-3
Stolček
06. 04. 2021 17.17
+5
Dudekova Regica, kamot, če bi le bila Franja in njena ekipa. Ker bi me prej ozdravili, kot to počnejo današnji zdravniki zraven vseh aparatur.
fafajonka
06. 04. 2021 17.33
-3
gnostik , seveda sem tepec kot ti --- pametni na ta portal ne hodijo. :-))))))))))
grozjak
06. 04. 2021 17.44
-6
Gnostik, ti kar privošcim rijasto žago za amputiranje iz bolnišnice franje......
PrettyBird
06. 04. 2021 17.49
-2
Gnostik vsega skupaj imamo v državi manj kot 200 postelj na intenzivni negi, trenutno je zasedenih 132.
Stolček
06. 04. 2021 17.57
+2
DoNotSwallow bolnice,Ukc-ji in psihiatrične so prazne... Sicer pa kdo je zato odgovoren? Iztiril vlak poln potnikov, pa je že vse zanašamo....
Stolček
06. 04. 2021 17.57
+1
toxicox
06. 04. 2021 16.47
+10
sem danes delal na hotelu brdo niti en delavec ni imel maske popolnoma nobenih ukrepov nobenih inšpektorjem verjetno nas pustijo ker se ful mudi
grozjak
06. 04. 2021 17.45
-6
No ja, lepo za vas...kdo pa bo kriv, ko boste na bolniški??? Spet janša in šarec, kajne....
Nanuk
06. 04. 2021 16.44
+8
dokler se v ustavi ne bo nekaj spremenilo okrog volitev bo pač tako kot je ! ko bomo imeli možnost ljudje obkrožiti katerih ne želimo več v politiki bo vsaj malo drugače ! imeli bomo možnost vsaj nekaj členov v verigi odstranit ! sedaj pa ti na volilnem listku ponudijo osebe, ki jih itak nočeš in pač bi moral nekoga izbrati ! in tudi strank, ki imajo možnost priti v parlament je krepko preveč, zato se pa potem cel mandat borijo eden proti drugemu in dejansko jim potem res zmanjka časa in energije, da bi nekaj pametnega naredili za narod ! in potem je še tukaj kapitalizem, ki vsem skupaj dirigira in razni osebki iz ozadja, ki jih navadni nikoli ne vidimo, tako da se dejansko že od časa faraonov nič kaj dosti ni spremenilo ! obstajata samo dve vrsti ljudi ! tisti, ki imajo in tisti, ki nimajo in ni treba bit kaj dosti pameten, da veš kdo vodi svet ! tisti, ki nimajo sigurno ne