19°C
Podatki za dan: 13. 6. do 24.00
Oboleli
256,463
+24
+0%

Spremenjen rdeči seznam, na njem med drugim ni več Jadranske Hrvaške

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
STA / U.V. /
KOMENTARJI
477
Vlada je na seji znova pretresala epidemiološke ukrepe. Med drugim so z rdečega seznama črtali več držav, tudi Nemčijo, Češko, Slovaško, Srbijo, Črno goro, Bosno in Hercegovino, na njem pa prav tako ni več administrativne enote Jadranska Hrvaška. Ob vrnitvi v Slovenijo z območij, ki niso na temno rdečem ali rdečem seznamu, bo moral posameznik predložiti dokaz, da v petih dneh pred tem ni bival na območjih, ki so uvrščena na omenjena seznama. Večino ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa je vlada podaljšala.

Spremembe so tudi na temnordečem seznamu, na katerem po novem ni več Turčije, ki je sedaj na rdečem seznamu. Na njem pa ni več administrativne enote Jadranska Hrvaška, prav tako ni več Švice, Vatikana, avstrijske administrativne enote Tirolske, Cipra, Češke, Luksemburga, Nemčije, Poljske in Slovaške, dodani pa so portugalski Azori.

Na območjih, ki niso uvrščena na temno rdeči ali rdeči seznam, ni visokega tveganja za okužbo s koronavirusom. Oseba, ki prihaja s takega območja, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokaz, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. 

Oseba pa mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. Torej osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu.

Odlok začne veljati 12. junija in velja do vključno 20. junija 2021, so še sporočili po seji vlade.

Jadranska Hrvaška ni več na rdečem seznamu.
Jadranska Hrvaška ni več na rdečem seznamu. FOTO: Dreamstime

Letalski promet tudi izven kontrolnih točk

Z Odlokom o spremembah in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19 je vlada določila, da je za letalski promet znotraj EU in schengenskega območja prestop meje mogoč tudi izven treh kontrolnih točk, ki so določene za mednarodni letalski promet (Ljubljana – letališče Jožeta Pučnika, Maribor – letališče Edvarda Rusjana in Portorož), so sporočili po seji vlade. 

Rahljanje začasnih omejitev ponujanja kulturnih storitev

Vlada je na seji z novelo odloka podaljšala tudi veljavnost Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom. Poleg podaljšanja veljavnosti odloka novela znova dovoljuje strežbo in uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev. Ostali pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni.

Lažji dostop do mobilne identitete smsPass 

Poročilo o izvedenih aktivnostih od 3. do 8. junija je pripravilo Ministrstvo za javno upravo. V tem tednu so med drugim izvedli številna usposabljanja zaposlenih v upravnih enotah in upravnih organih za naloge prijavne službe in za naloge identifikacije bodočih uporabnikov smsPASS ter za vnos podatkov v informacijski sistem Ministrstva za javno upravo, še sporočajo z Ukoma. 

Prav tako so bile posodobljene spletne strani z navodili za pridobitev mobilne identitete smsPASS, tako da ustrezajo spremenjenemu postopku pridobitve smsPASS. Spletna stran je dostopna na naslovu: https://www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/mobilna-identiteta/.

Vzpostavljena je bila spletna stran, na kateri je objavljen seznam prijavnih služb na lokacijah CSD in FURS, kjer se izvaja prijavna služba smsPASS. Spletna stran je dostopna na naslovu: https://www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/mobilna-identiteta/.

Epidemija se uradno izteče 15. junija 

Svetovalna skupina za covid-19 je vladi predlagala, naj epidemije, ki se formalno izteče 15. junija, ne podaljša. "Trenutno smo izpolnili dva od treh pogojev, se pravi število hospitaliziranih, število hospitaliziranih v intenzivnih enotah, smo pa še vedno nekoliko nad tem 14-dnevnim povprečjem 140 na 100.000, ki pa bo tudi sredi naslednjega tedna prav gotovo doseženo. Tako da smo sklenili, da samo na to število resnično ne bomo čakali. Mi tudi vsi upamo, da ne bo potrebno razglasiti ponovno epidemije," je dejala vodja skupine Mateja Logar. A vlada o morebitnem podaljšanju epidemije očitno danes ni odločala. 

Vlada je sicer do 20. junija podaljšala veljavnost omejitev na področjih izvajanja športnih programov, verskih obredov, zbiranja ljudi, ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil ter javnega prevoza potnikov. Podaljšala je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter odlok o ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe, kamor sodi denimo obveznost nošnje mask. Še vedno bo obvezna tudi namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

V sporočilu za javnost po seji vlade so zapisali le, da se vlada tedensko seznani s strokovnim mnenjem Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri Ministrstvu za zdravje o utemeljenosti ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije. "Na podlagi zadnje ocene se je vlada odločila za podaljšanje veljavnosti odlokov, ki so sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, in s tem ukrepov, ki so vsebovani v navedenih odlokih." 

Premier Janez Janša je sicer že konec maja napovedal, da je glede na število precepljenih, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja. V drugi polovici junija bi Slovenija tako lahko prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena, je dejal premier.

Razglasitev epidemije sicer velja do vključno torka. 

Po napovedih Instituta Jožefa Stefana bi Slovenija oranžno fazo lahko dosegla že v soboto, 12. junija, zeleno pa v drugi polovici julija. 

Koronavirus pasica nova