Korona

Spremenjen rdeči seznam, na njem med drugim ni več Jadranske Hrvaške

Ljubljana, 10. 06. 2021 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je na seji znova pretresala epidemiološke ukrepe. Med drugim so z rdečega seznama črtali več držav, tudi Nemčijo, Češko, Slovaško, Srbijo, Črno goro, Bosno in Hercegovino, na njem pa prav tako ni več administrativne enote Jadranska Hrvaška. Ob vrnitvi v Slovenijo z območij, ki niso na temno rdečem ali rdečem seznamu, bo moral posameznik predložiti dokaz, da v petih dneh pred tem ni bival na območjih, ki so uvrščena na omenjena seznama. Večino ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa je vlada podaljšala.

Spremembe so tudi na temnordečem seznamu, na katerem po novem ni več Turčije, ki je sedaj na rdečem seznamu. Na njem pa ni več administrativne enote Jadranska Hrvaška, prav tako ni več Švice, Vatikana, avstrijske administrativne enote Tirolske, Cipra, Češke, Luksemburga, Nemčije, Poljske in Slovaške, dodani pa so portugalski Azori.

Na območjih, ki niso uvrščena na temno rdeči ali rdeči seznam, ni visokega tveganja za okužbo s koronavirusom. Oseba, ki prihaja s takega območja, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokaz, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. 

Oseba pa mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. Torej osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu.

Odlok začne veljati 12. junija in velja do vključno 20. junija 2021, so še sporočili po seji vlade.

Jadranska Hrvaška ni več na rdečem seznamu.
Jadranska Hrvaška ni več na rdečem seznamu. FOTO: Dreamstime

Letalski promet tudi izven kontrolnih točk

Z Odlokom o spremembah in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19 je vlada določila, da je za letalski promet znotraj EU in schengenskega območja prestop meje mogoč tudi izven treh kontrolnih točk, ki so določene za mednarodni letalski promet (Ljubljana – letališče Jožeta Pučnika, Maribor – letališče Edvarda Rusjana in Portorož), so sporočili po seji vlade. 

Rahljanje začasnih omejitev ponujanja kulturnih storitev

Vlada je na seji z novelo odloka podaljšala tudi veljavnost Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom. Poleg podaljšanja veljavnosti odloka novela znova dovoljuje strežbo in uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev. Ostali pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni.

Lažji dostop do mobilne identitete smsPass 

Poročilo o izvedenih aktivnostih od 3. do 8. junija je pripravilo Ministrstvo za javno upravo. V tem tednu so med drugim izvedli številna usposabljanja zaposlenih v upravnih enotah in upravnih organih za naloge prijavne službe in za naloge identifikacije bodočih uporabnikov smsPASS ter za vnos podatkov v informacijski sistem Ministrstva za javno upravo, še sporočajo z Ukoma. 

Prav tako so bile posodobljene spletne strani z navodili za pridobitev mobilne identitete smsPASS, tako da ustrezajo spremenjenemu postopku pridobitve smsPASS. Spletna stran je dostopna na naslovu: https://www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/mobilna-identiteta/.

Vzpostavljena je bila spletna stran, na kateri je objavljen seznam prijavnih služb na lokacijah CSD in FURS, kjer se izvaja prijavna služba smsPASS. Spletna stran je dostopna na naslovu: https://www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/mobilna-identiteta/.

Epidemija se uradno izteče 15. junija 

Svetovalna skupina za covid-19 je vladi predlagala, naj epidemije, ki se formalno izteče 15. junija, ne podaljša. "Trenutno smo izpolnili dva od treh pogojev, se pravi število hospitaliziranih, število hospitaliziranih v intenzivnih enotah, smo pa še vedno nekoliko nad tem 14-dnevnim povprečjem 140 na 100.000, ki pa bo tudi sredi naslednjega tedna prav gotovo doseženo. Tako da smo sklenili, da samo na to število resnično ne bomo čakali. Mi tudi vsi upamo, da ne bo potrebno razglasiti ponovno epidemije," je dejala vodja skupine Mateja Logar. A vlada o morebitnem podaljšanju epidemije očitno danes ni odločala. 

Vlada je sicer do 20. junija podaljšala veljavnost omejitev na področjih izvajanja športnih programov, verskih obredov, zbiranja ljudi, ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil ter javnega prevoza potnikov. Podaljšala je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter odlok o ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe, kamor sodi denimo obveznost nošnje mask. Še vedno bo obvezna tudi namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

V sporočilu za javnost po seji vlade so zapisali le, da se vlada tedensko seznani s strokovnim mnenjem Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri Ministrstvu za zdravje o utemeljenosti ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije. "Na podlagi zadnje ocene se je vlada odločila za podaljšanje veljavnosti odlokov, ki so sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, in s tem ukrepov, ki so vsebovani v navedenih odlokih." 

Premier Janez Janša je sicer že konec maja napovedal, da je glede na število precepljenih, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja. V drugi polovici junija bi Slovenija tako lahko prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena, je dejal premier.

Razglasitev epidemije sicer velja do vključno torka. 

Po napovedih Instituta Jožefa Stefana bi Slovenija oranžno fazo lahko dosegla že v soboto, 12. junija, zeleno pa v drugi polovici julija. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (479)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gasper111
11. 06. 2021 16.35
+3
Počakajte še dva do tri tedne tudi cepljeni ne boste rabili več biti. Vse bo šlo skozi samo, da ne bo ekonomija trpela.
NB777
11. 06. 2021 15.28
+2
Seveda je potrebno narediti zelefo fazo, da se porabi denar od dodatkov , do septembra potem pa spet rdeči rdeči
GOTOVI STE
11. 06. 2021 15.11
+4
Se pravi ne rabis vec testa za nazaj iz Hrvaske? Ali jaz ne zastopim??
inowu
11. 06. 2021 15.07
-2
Kaj je dokazilo...a se vsak dan slikaš pred svojim hotelom al kaj?
GOTOVI STE
11. 06. 2021 15.11
+5
mikitr
11. 06. 2021 14.34
+3
A si morete mislit,da bi mel Kacin kakšne ovire ,ko bi svoje peljal na morje.?
mikitr
11. 06. 2021 14.36
+1
Po zimi ,pa nam boido Hrvati vračali,kar smo jim mi dali poleti??3,4 val se bliža.Spet bodo otroci doma,na zimo.
Slovenec007
11. 06. 2021 14.27
-1
Las Vegas
11. 06. 2021 13.34
+12
Vsi smo že davno "vedeli" da bo poletje sproščeno... jeseni bo pa spet štala
Satoshi Nakamoto
11. 06. 2021 12.39
+6
Čudež se je zgodil. Kako nepričakovano nismo deležni indijskega vročinskega efekta razbohotenosti sevov. Kdo je sedaj pameten? Ves čas smo trdili (teoretiki zarot in FB strokovnjaki) da bo cepivo poleti na obali prijelo tako pri nas kot na hrvaškem.
Uporabnik1110355
11. 06. 2021 12.39
+10
Če mi zaprete šole jeseni grem pred parlament. Pol pa v arest!
čevapgpt
11. 06. 2021 14.29
+2
JohannDoe
11. 06. 2021 11.46
+2
@Diana Kaki levi pa desni pa levaki? Pa s Hrvati se najbolje razumemo, ko so pri nas in na Hrvaškem na oblasti desni! Kjerkoli so levi na oblasti, še zlasti pa, če so pri nas, imamo takoj mednarodne in diplomatske spore in afere, pumpajo nas 24 ur na dan kot zračnice iz vseh strani kako imamo mi prav in bomo dobili in nam nihče nič ne more, potem pa izvisimo in izgubimo po vrsti v VSEH sporih in "bitkah". In to mislim VSEH. Kdo nas potem ima za norca tlele?
zibertmi
11. 06. 2021 13.11
+3
saj zato so pa zakockali naši desni mejo.pa ko se tako razumejo ,zakaj pa ne uredijo probleme z odpadki iz jedrske.bili bi pol lastniki,ko t so tudi bili investitorji z odpadki se pa mi mučimo
JohannDoe
11. 06. 2021 13.46
+2
Ja vprašaj se zakaj so potem kockali in ne uredijo levi, a ne? Ti samo praviš, da so desni krivi za vse. Bolj logično je zato, da se ti vprašaš zakaj levi ne rešijo nobene stvari, s katero nas pumpajo in farbajo, ko jim malo "nacionalnega" džumbusa prav pride?
zibertmi
11. 06. 2021 17.27
+1
ja povej potem kdo je stal za organizacijo osamosvajanja.pomladne strankekdo je bil v njih neki tako imenovani desni politiki s komunisti,kot je to janez.sem že velikokrat napisal,pripadniki TO ,vsaj določene enote po vsej sloveniji ,smo že dveleti pred osamosvojitvijo imeli orožje doma,se večkrat letno ,kot je bilo to v navadi drugače urili za morebitno uporabo orožja in vse kar spada vsaj v teoriji traven.tudi municijo smo imeli doma.politika pomladnih strank je imela čas.pa ga je zakockala,da bi naredila načrt branjenja južne meje na katastrskih točkah naše države ,vsaj na kopnem.kdo je sedaj kriv že v začetku ,da nimamoizhodišča ,ki bi ga lahko imeli.seveda,brez zapustitve komunistov kongresa v beogradu nebi bilo nič.tudi vojna ,če nebi pri pogajanjih na brionih sodelovala kučan in drnovšek bi trajala verjetno dlje .pa mogoče tudi z uporabo orožja.janez se je skrival v cankarjevem domu.ko je bil na brionih na pogajanjih je ponavadi vedril v senčki.glede na to ,da je bil iz komunistov izključen leta 84 in da je v 90 -setih izdal tajni dokument,se z njim nebi veliko pogajali
zibertmi
11. 06. 2021 18.28
+1
pa da topišem janez je bil z letošnjim letom vred 15 koledarskih let v ali na čelu vlade
zibertmi
11. 06. 2021 18.30
+1
pa desni so zbrisali leta 45 s ukupatorjem ,teli so vsi iz KP.razen mahniča in podobnih letnikov ,ki mislijo ,da je zemlja ravna in stvarnik zemlje janša.in jim zgodovina seže do janševega notesnika
cirenij
11. 06. 2021 11.38
+3
Sploh Hrvaška je zelo pomembna. Da osli rešujemo njihov turizem, ker ostalega nimajo. Oni pa nam kajlo na vseh področjih.
Vladimir Bog
11. 06. 2021 10.52
+6
Kdo pa je pričakoval kaj drugega?
DianaMul
11. 06. 2021 10.46
-10
Levi bi se cepili še z kurjeki, se namazali z blatom, sam, da bi odapeli lape na Hrvaško, od Septembra naprej pa vsak dan tema o Fašizmu pri sosedih, kdor jih ne pozna drago bo jih plačal. Če prej ne propadejo zaradi Financ....
Ševednonaskradejo
11. 06. 2021 11.01
+9
Samsung Android
11. 06. 2021 11.02
+5
Desni jim pa sedaj pustijo zastonj. Majo bazen za spucat
krokodil555
11. 06. 2021 11.52
+5
DianaMul desni so pa odprli CRo brez PCT pogojev... pac nasa vlada
GospodT
11. 06. 2021 10.45
+3
Kako nepričakovano, vsi smo presenečeni... Kako prozorno. Vse za turizem, spet rešujemo Hrvaško in nagrajujemo cepljene. Farmacevti pa v smeh.
Nimasmisla
11. 06. 2021 10.02
+2
Al se res večini Slovencev niti ne sanja da obstaja še kakšna druga država kot hrvatija enako velja za naše vrle novinarje
podalpski
11. 06. 2021 10.34
+0
Davor Kova?
11. 06. 2021 09.53
+2
Do kje sega jadranska hrvaška?
Frzenk
11. 06. 2021 09.36
+10
Isto sranje k lani, septembra pa lockdown, čeprav se jih je veluk cepl... 🤣🙉🙈
machines
11. 06. 2021 08.48
-2
Aplikacija SMSpass naložite pa bo , sledenje zagotovljeno po celi EU.
Inred
11. 06. 2021 08.42
+14
Haha, folk se pa cepu za dopust 😆
indal
11. 06. 2021 09.16
+7
Nekateri bi se cepili magari s starmu oljem, samo, da je zastonj.
zibertmi
11. 06. 2021 08.18
+12
jajota zavija v drobovju.bliža se dopust od katerega si hrvati,za razliko od nas veliko obetajo.verjetno so telefoni precej vroči,adut hrvatov pa znan že 30 let
JohannDoe
11. 06. 2021 09.42
+5
Adut Hrvatov pri Jajotu je znan že 30 let. Adut Hrvatov pri naših levakih pa ostaja še nerazjasnjen. Nam doma najbolj razbijajo škatle kako smo najjači inb kako "ne može nam niko ništa". Malodane vsak... in res vsak... mednarodni in diplomatski spor s Hrvati, ki ga sprožijo, pa se konča v hrvaško korist in naše "kajenje" onega. Razloži mi to, prosim.
zibertmi
11. 06. 2021 11.19
+1
da smo slovenci v manjšini v svojem vrtu smo krivi sami in osamosvojitvena politika preko šolstva in naprej.zaradi prodaje in hlapčevstva ob osamosvajanju ,politika nima nekega maneverskega prostora,ker imajo sosedje aduta v tej preprodaji ,v rokavu.ta manever je janez sam priznal,seveda ne ,da je šlo za kriminalno dejanje,ni pa to skrivnost,če ni neke transparentnosti,ki je ni moglo bit,če je ,sem,človek videl direkni transport iz skladišč na tovornjake sosednje države in naprej.kar se tiče pa drugega vsiljevanja kulture,pa takole,rečeno je bilo ,veliko smo se v TO štabih pogovarjali o tem kako in na kakšen način,naj bi se pridobilo državljanstvo.če bi sledili temu, izbrisanih nebi bilo ali tu in tam kak primer.ker že iz vrtcev hodijo otroci v šolo z neznanjem našega jezika in to tolerirajo tudi v šolah je stanje kakršno je.še slabše je ,ker se naša mladina podreja njihovi kulturi,mnogi naše niti ne poznajo.kocko v mozaiku pristavijo še radijski mediji,kjer poslušaš samo turbo folk z narodnim melosom,in v nadaljevanju temu stilu sledijo tudi naši glasbeniki,ker je tam pač denar in je teh ljudi čedalje več