Korona

Strokovnjaki svarijo: Nujna je čimprejšnja vključitev otrok v učne procese v živo

Maribor, 06. 01. 2021 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
32

Združenje za otroke in mladostniško psihiatrijo poziva k zaščiti otrok in mladostnikov v času obvladovanja pandemije covida-19. Kot pravijo, se čutijo dolžne ponovno opozoriti na izjemen davek, ki ga zaradi trenutnih razmer in ukrepov za obvladovanje epidemije pričujoče obdobje terja od otrok in mladih – nesorazmerno z njihovo realno ogroženostjo zaradi okužbe z virusom. Opozarjajo na ogrožajoče posledice ukrepov za otroke in mladostnike, ki bodo z njihovim trajanjem samo še naraščali – na področju znanja, šolanja, čustvenega zdravja in socialnega razvoja.

Strokovnjaki na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov opozarjajo, da medosebne interakcije že v najzgodnejšem razvoju predstavljajo osnovne življenjske potrebe, v obdobju adolescence pa postanejo stiki z vrstniki ena ključnih potreb njihovega razvoja. Posledice socialne izolacije v obdobju odraščanja imajo lahko negativne vplive na strukturne spremembe v možganih v predelih možganskih povezav, odgovornih za socialno dozorevanje, t. i. socialnih možganov, ki so neposredno odvisni od medosebnih stikov in interakcij. Dodatno grožnjo zdravju otrok in mladih predstavlja sočasna visoka stopnja stresa in socialne izoliranosti. 

Posledice epidemije in ukrepov na duševnem zdravju 

Pandemija lahko na duševno zdravje otrok in mladostnikov vpliva prek čustvenega stanja staršev, prek osamljenosti in prek pomanjkanja aktivnosti ter šolanja. Kar 68 odstotkov staršev na primer poroča o slabšem materialnem stanju zaradi epidemije, povečani anksioznosti in depresivnosti. Ob tem pa dokazujejo vpliv anksioznosti, depresivnosti, slabe stanovanjske situacije in drugih ukrepov ob epidemiji na pojačanje simptomov čustvenih in vedenjskih motenj pri otrocih in mladostnikih. Raziskave v razvitih državah kažejo, da več kot 80 odstotkov mladih z duševnimi motnjami poroča o poslabšanju simptomov med epidemijo, še posebej samomorilnosti, skoraj 30 odstotkov pa v tem času ne more nikakor dostopati do potrebne pomoči (preostali vsaj na daljavo).

Strokovnjaki predlagajo čimprejšnjo vključitev otrok, mladostnikov in študentov v šolske/študijske procese 'v živo'.
Strokovnjaki predlagajo čimprejšnjo vključitev otrok, mladostnikov in študentov v šolske/študijske procese 'v živo'. FOTO: Shutterstock

Nekateri otroci v socialnem in pedagoškem sektorju niso oskrbljeni že od marca 

Izkušnje spomladanskega ukrepa šolanja na domu so opozorile na dodatno razslojevanje populacije otrok in mladih – na tiste, pri katerih se šolanje nekako bolj ali malo manj uspešno nadaljuje, in na pomemben del tistih, pri katerih šolanje na domu prinaša veliko grožnjo dolgoročne šolske uspešnosti, hkrati pa tudi eksistencialne varnosti. 

Pod poziv k zaščiti otrok in mladostnikov so se podpisali dr. Marija Anderluh, izr. prof. dr. Maja Drobnič Radobuljac, izr. prof. dr. Hojka Gregorič Kumperščak, asist. dr. Jerneja Maček, Nataša Potočnik Dajčman, Bojan Belec, Jasna Rujević, Urša Mrevlje Lozar, Katja Kobilšek Guna, Gašper Grobelšek in Miroslav Berić.

Zaprtje šol, dijaških in študentskih domov, vzgojnih zavodov, zavodov za usposabljanje, delo in varstvo ter socialno varstvenih ustanov je močno poseglo v ukrepe, ki jih je sistem omogočil za zdrav razvoj otrok ter nekatere otroke in mlade večkratno ogrozilo. Doseganje razvojnih nalog je lahko ogroženo zaradi nedostopnosti opreme in potrebnega delovnega okolja, zaradi nezmožnosti prilagoditve na nov način življenja, slabšanja čustvenega zdravja, ki ga prinašajo nepredvidljivost, dodaten stres, ki se v negotovih razmerah prenaša tudi s pedagogov na učence, kot tudi osamljenost in izpostavljenost težavnim odnosom znotraj disfunkcionalnih družinskih okolij, v katera so se nekateri morali vrniti. Vrzeli v šolskem delu, če bodo omejevalni ukrepi trajali, bodo ogrozile njihovo dolgoročno šolsko uspešnost. 

Vpliv ukrepov na telesno aktivnost otrok in mladih ter njihov čas pred zasloni 

Otroci so ob podaljševanju ukrepa šolanja na domu ogroženi tudi zaradi zmanjšanja telesne aktivnosti in povečanega časa pred zasloni, posebej ranljiva skupina so otroci in mladi z avtističnimi in drugimi razvojnonevrološkimi motnjami. Raziskave opozarjajo, da otroci s šibko samopodobo, šibko vrstniško povezanostjo in znižanim razpoloženjem posegajo po zase tveganih vsebinah na spletu in so ob podaljševanju časa na spletu dodatno ogroženi. Pričakovati je, da se bodo pri vseh teh ranljivih skupinah težave še stopnjevale ob ponovni vrnitvi v šolo. 

Otroci so ob podaljševanju ukrepa šolanja na domu ogroženi tudi zaradi zmanjšanja telesne aktivnosti.
Otroci so ob podaljševanju ukrepa šolanja na domu ogroženi tudi zaradi zmanjšanja telesne aktivnosti. FOTO: Dreamstime

'Nujno potrebna je čimprejšnja vključitev otrok, mladostnikov in študentov v šolske/študijske procese 'v živo'

Ukrepi, sprejeti v času epidemije, prizadevajo šolanje otrok in mladostnikov, po mnenju strokovnjakov ogrožajo primarne razvojne potrebe otrok in mladih po druženju, ogrožajo njihov socialni razvoj in duševno zdravje in trajnim posledicam izpostavljajo pomemben del otrok, ki šolanja na domu ne zmorejo ali so še posebej ogroženi. Zato strokovnjaki, ki so se podpisali pod poziv, predlagajo: 

- čimprejšnjo vključitev otrok, mladostnikov in študentov v šolske/študijske procese 'v živo',
- dodatno podporo učiteljem za naslavljanje novonastalih čustvenih, socialnih in učnih potreb otrok, tudi z razbremenitvijo rednih delovnih obveznosti in dodatnim kadrom v šolah,
- specifične pristope za zmanjševanje nastalih razlik ter odkrivanje in podporo otrokom, ki jih je čas šolanja na domu najbolj zaznamoval,
- izboljšanje dostopnosti otrok in mladih do strokovne pomoči na področju duševnega zdravja z ukrepi za nujno zapolnitev pomanjkanja kadra na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov (specialistov klinične psihologije, specialistov otroške in mladostniške psihiatrije, zdravstvenih tehnikov in medicinskih sester, specialnih pedagogov, logopedov, socialnih delavcev). 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
07. 01. 2021 15.31
Katerakoli TV postaja bi lahko naredila oddajo, pri kateri bi otroci telovadili, plesali, se gibali in jo predvajala popoldan, namesto kakšne od turških nadaljevank. Ko jih že ravno tako zelo skrbi za fizično stanje otrok.
PS2Xministri
07. 01. 2021 10.10
-1
Strokovnaki prevzemite odgovornost in v slučaju da kdo zboli ga odpeljite na zdravljenje na svoje stroške.
Cesar Millan - Vodja krdela
07. 01. 2021 10.39
+1
Točno tako !! Spoštujem strokovnjake !!! A le še podpis VAŠ potrebujemo za odgovornost !!!!!
07. 01. 2021 09.51
-1
Kje dobijo g.Kusterc in ostali strokovnjaki podatke, kako si želijo otroci v šole. Sem iz vasi, otrok je kar veliko, pa so vsi zadovoljni s poukom na daljavo. Starši, kateri pa prisegajo, na pouk, pa se mi zdi, samo to, da pristanejo v medijih. Naj se najprej vse počisti, potem pa se naj vse odpre.
123soba
07. 01. 2021 09.39
-1
In kdo so ti strokovnjaki? Združenja in to nevladna.
calmato
07. 01. 2021 09.26
+1
Treba je podaljsati pocitnice zdaj ko je zima zaradi mogocnosti okuzb!To pa se da nadoknaditi ko so letne pocitnice in je verjetnost okuzb veliko manjsa zaradi visjih temperatur!Mislim da tudi solarji ne bi bili proti.
KavčStrokovnjak
07. 01. 2021 08.57
+3
Kot da naša vlada upošteva mnenja katere koli stroke...
Covid 19
07. 01. 2021 08.18
+0
Strokovnjaki..ha,ha.Danes je že vsak strokovnjak in vsi vse vedo in v glavnem vsenaokoli opozarjajo.."Butasta neizobražena raja vseskozi nas morajo voditi strokovnjaki.."Imam strokovno vprašanje,kako se strokovno obuje "štumfe".
optifix
06. 01. 2021 21.48
+2
Pohvala za članek. Zelo relevantna tema. Kaj če bi na grafe "okuženih" dodali številko otrok, ki danes niso šli v šolo?
son?ek11
06. 01. 2021 20.55
+3
Kustocovka je rekla da je naše šolstvo najboljše v Evropi- namreč šolanje na daljavo 😖👹👹👹to je pač ona bluzila
kren29
06. 01. 2021 20.48
+2
kvazi strokovnjaki bluzerji na aljaski, v avstraliji, texasu... poteka šola na daljavo ves čas.
brezcasni
06. 01. 2021 21.15
+2
to je res ,zato pa znajo tolk kot znajo......ne znajo pokazat kontinentov kaj šele držav,ne vedo od zgodovine nič,splošna razgledanost je na nuli.....znajo pa ujet karibuja,kenguruja in klopotačo ter ovce spravit v stajo......s tem si v Evropi prav veliko ne da pomagat......
Nimasmisla
06. 01. 2021 20.35
+0
junija ni napredovanja v višji razred vsi ponavljajo
ni_mi_vse_eno
06. 01. 2021 20.32
+8
Fitnes ja, je odprt, ker so ljudje, ki dihajo globoko v zaprtih prostorih (večja možnost okužbe). Avtopralnica ne, ker so ljudje večinoma sami na prostem (manjša možnost okužbe). Važno, da hecamo ljudi, znanost ni pomembna, hehe.
vinchi
06. 01. 2021 20.20
+5
naš maršalski diktatorček je itak stručko za vse . Bo že vedel , kdaj bo odprl šole. Mora paziti , da otroci ne postanejo pametnejši od njega
ni_mi_vse_eno
06. 01. 2021 20.12
+5
Za krorono umirajo starejši, zaprti so pa najmlajši, ker je to logika neznanstvenikov, hehe. Domovi za ostarele so pa odprti, da bo lahko več ljudi umrlo za korono. Vsi ti ukrepi so kontraproduktivni, žal.
mmickica
06. 01. 2021 19.20
-3
Nehajte ze vsak dan s to solo, mot da imamo vsi majhne otroke doma! Tudi ce bi eno leto izpustili, ne bi bilo konec sveta.
brezcasni
06. 01. 2021 21.20
+6
a zato si ti ponavljala...daj nehaj nabijat......šola ni samo učenje,je druženje ,socializacija ,smeh ,jok,strpnost,navdušenje.......vse to nas loči od robotov......ljudje smo družbena bitja in otroci si zaslužijo družbo vrstnikov in ne stare mame celo leto.....
toti mišek
06. 01. 2021 19.10
+4
Kateri so ti strokovnjaki? Ime posameznikov ali institucije navedite! Kanada in Australija ima šolo na daljavo že 30 let in nimajo problemov.
felix59 drugič
06. 01. 2021 18.41
+0
Saj bedaki janšistični niso sposobni razumeti stiske otrok , s tisto bukovo glavo sigurno ne.
Boris Kavčič
06. 01. 2021 18.46
+1
kakšno stisko...zadovoljni so z šolo na daljavo..tvoji so pa v stiski k morjo s tabo bit skup doma..to pa verjamem,,niso pa vsi desničarji Janšisti..ucepi si to v glavo saj maš dosti prostora v njej..
Hc4life
06. 01. 2021 17.59
+0
Daj strokovnjaki ne bluzite ,menda bo pa janez ja vedo ,kaj je prau in kaj ne,kak finalno uničit državo in generacije mladih...
Boris Kavčič
06. 01. 2021 18.47
+2
123soba
06. 01. 2021 17.50
-2
Najbolj zahtevne in komplicirane zadeve so zelo enostavne. V enem tednu vse prfokse testirat, v drugem tednu vse cepit, tretji teden vsi v šolo od prvega razreda, dijakov, študentov, specializantov... V KOLIKOR SE KDO IZMED ZAPOSLENIH V ŠOLSTVU TEJ ODREDBI ODPOVE, IZOGNE, SE MU ODPOVE DELOVNO RAZMERJE. Pika in amen.
Sajeta5
06. 01. 2021 18.23
+1
Kaj ti bi nam rad pol šolnikov pobil, v zdravstvu se jih 2/3 noče cepiti, le zakaj
Boris Kavčič
06. 01. 2021 18.47
+0
vinchi
06. 01. 2021 20.17
+3
vinchi
06. 01. 2021 20.18
+3
Pa ne samo pri nas , po celem svetu je tako
Sokril
06. 01. 2021 17.25
+5
V čem je poanta? Ali se učitelji bojijo, da se bo pokazalo da so preplačani in precenjeni? Ali mogoče zato, ker trpi indoktrinacija in propaganda in bo ta generacija preveč razmišljala s svojo glavo?