Korona

Vlada objavila nov seznam vrtcev, ki zagotavljajo nujno varstvo

Ljubljana, 26. 10. 2020 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Natalija Švab, STA
Komentarji
44

Vlada je objavila posodobljen seznam odprtih vrtcev, ki zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni, in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. Številni vrtci so sicer vrata zaprli v skladu z ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Omejitve v vrtcih
    02:53
    Iz 24UR: Omejitve v vrtcih
  • Iz SVETA: Prvi dan zaprtja vrtcev
    03:16
    Iz SVETA: Prvi dan zaprtja vrtcev

 

Trenutno je na seznamu, ki ga najdete s klikom na povezavo, 240 zavodov, ki zagotavljajo nujno varstvo. Seznam še ni dokončen in se bo še dopolnjeval. 

Župani mestnih občin so sicer ob napovedi zapiranja vrtcev zagotovili, da bodo lahko vsi starši, ki morajo biti na svojih delovnih mestih, svoje otroke pripeljali v vrtec. Danes je sicer v vrtce prišla manj kot desetina vseh otrok.

Vrtci trenutno nudijo le nujno varstvo, kar si v različnih občinah razlagajo različno. Medtem ko so v Ljubljani vsi javni vrtci odprti in nujnosti varstva ne preverjajo, ponekod zahtevajo potrdilo delodajalca in dajejo prednost otrokom staršev v t. i. nujnih poklicih. 

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je starše pozvala, naj otroka v vrtec v prvi vrsti pripeljejo tisti, ki opravljajo za državo in družbo nujno potrebne dejavnosti in poklice.

Izjavo za javnost o zagotavljanju nujnega varstva otrok v javnih vrtcih MOL za tiste starše, ki ga zaradi nujnosti svojega dela potrebujejo, je podala ravnateljica vrtca Galjevica Barbara Novinec. Povedala je, da so starši otrok ravnali izjemno samoodgovorno. 

Na današnji dan so 23 vrtcih MOL beležili devet odstotkov prisotnih otrok oz. 1149 malčkov. "Na podlagi dogovora z županom Zoranom Jankovićem bomo še naprej ravnali na enak način in sprejemali vse otroke, katerih starši se bodo odločili, da potrebujejo nujno varstvo."  Starše je pozvala, naj v vrtec pripeljejo zdrave otroke. "Verjamem, da bomo uspeli tak način zapiranja vrtca do konca tedna tudi prebroditi." 

Novinčeva je dejala, da uspejo za zdaj v vseh 23 vrtcih kadrovsko pokrivati vse potrebe. "Sledili bomo zmožnostim, ki jih glede na kadrovsko strukturo trenutno imamo." Pojasnila je, da je kadrovska organizacija v posameznih vrtcih domena ravnateljev teh vrtcev, zato ni mogla potrditi, ali so odprte vse enote. 

V Vrtec Galjevica, ki ga vodi Novinčeva, je danes prišlo osem odstotkov otrok. Varstvo je potekalo v matičnih skupinah, zaprta je bila le ena enota z dvema oddelkoma, kjer sta en oddelek in večje število zaposlenih v karanteni, v drugem oddelku pa ni bilo napovedanih otrok za nujno varstvo, je povedala Novinčeva. V vrtcu je bilo tako odprtih 24 oddelkov v štirih enotah.

Po njenih besedah so vrtci v petek popoldne preko ministrstva dobili navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V priporočilih piše, naj oddelkov ne združujejo in naj se držijo oblikovanja oddelkov do šestih otrok, če to zmorejo.

Medtem pa naj bi bili ljubljanski zasebni vrtci za zdaj zaprti.

Delovanje vrtcev je zaradi ukrepov, s katerimi naj bi ustavili širjenje novega koronavirusa, omejeno.
Delovanje vrtcev je zaradi ukrepov, s katerimi naj bi ustavili širjenje novega koronavirusa, omejeno. FOTO: Shutterstock

V Celju so nujno varstvo organizirali na lokaciji Vrtca Tončke Čečeve, enota Gaberje. Tam so združeni otroci iz vseh treh celjskih javnih vrtcev. Kot je povedala ravnateljica vrtca Irena Hren, se niso odločili omejiti sprejema na otroke, katerih starši so v službah, ki so nujne za delovanje države, ampak so dali možnost vsem staršem, ki res morajo delati in so to dokazali s potrdilom delodajalca.

"V petek smo zbrali prijave, koliko teh otrok naj bi prišlo v vrtec. Takrat je bilo prijavljenih okoli 90 otrok, vendar danes niso prišli v takšnem številu, ker je bilo med vikendom nekaj odjav. Prišli so okrog trije odstotki otrok, te pa smo razvrstili v manjše skupinice, ki niso bile tako številne, kot je bilo sprva pričakovano. Otroke smo tudi ločili, kar pomeni, da so bili v isti skupini otroci iz istega vrtca," je še dejala Hrenova.

V enoto Tinkara Vrtca Velenje pa so danes starši pripeljali otroke, ki res potrebujejo nujno varstvo. Prišlo je 25 otrok oz. 1,7 odstotka vseh otrok, od torka bo verjetno kakšen več, je povedala ravnateljica vrtca Nataša Doler. Pojasnila je, da so otroke razvrstili v štiri skupine, otroke so tudi ločili, tako da so v isti skupini otroci iz iste družine ali sorodniki.

V koprski občini je kljub številnim klicem – v Vrtcu Koper so zaradi izrednih razmer odprli dežurno telefonsko številko, na kateri so prejeli več kot 300 klicev staršev – danes v varstvo prišlo 27 otrok, čeprav je bilo prijavljenih 54, je za povedala ravnateljica Vrtca Koper Alenka Rušt. Vse enote največjega vrtca v občini sicer skupno skrbijo za nekaj več kot 790 otrok, v celotni občini pa jih je v vrtce sicer vključenih prek 1500.

V Kopru pa so imeli velike težave zaradi skopih in nedorečenih informacij o tem, katere otroke sprejemati. Glede na to, da so imeli starši težave z delodajalci, so skušali vsem, ki niso mogli koristiti dopustov, omogočiti, da pripeljejo otroke v varstvo. V prihodnje pa  bodo zahtevali tudi potrdilo delodajalca, je dodala ravnateljica koprskega vrtca.

Tudi v Vrtcu Nova Gorica danes ni bilo navala, saj je v vseh enotah prišlo le 49 od skoraj 700 otrok, ki jih imajo sicer v varstvu, je pojasnila ravnateljica Aja Trudn. Tudi sama je poudarila, da so poskušali priti naproti vsem staršem, ki niso mogli zagotoviti varstva za svoje otroke, pri čemer pa imajo prednost starši iz t. i. nujnih poklicev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

markym77
27. 10. 2020 12.03
Se pravi uni ki ne delajo za državo ali za družbo pa naj zaprejo firme in bojo doma? Na stroške države ali na svoje stroške?
Geres
26. 10. 2020 18.16
+5
Moji sosedi se veselijo. Komaj so čakali, da se spet (skoraj) vse zapre, kot spomladi. 80% plače za bit doma, ja kdo pa ne bi. In sedaj so tisti reveži, ki še hodijo delat in daj otroka v vrtec prikazani kot neodgovorni. Ja, res, packi grdi. Ki se dnevno počutijo izigrane, ker hodijo za 20% plače v službo.
kakafonijaprava
26. 10. 2020 17.59
+1
Starši ravnali odgovorno, samo anžejev fant in prikoritnikov, ne?? kao se potem širi ta virus!
MB12122020
26. 10. 2020 17.03
+4
Evo, potrdilo, kfo ima prednost pri vpisu otrok v vrtec... BREZPOSELNI!!!
borec91
26. 10. 2020 16.27
+0
delavci na minimalcu v sluzbah gospoda ki ze tko kaj koristnegane dela fela od doma in eni ujckajo otroke placo jim pa ti naminimalcih sluzijo fuj kaksne osebe redimo
Bajkerrado
26. 10. 2020 16.17
+0
osebno spadam med tiste nujno potrebne vendar bom ostal doma...birokrati so se poskrili mi bomo pa brez kakrsnih koli dodatkov nosili glavo v torbi za njih...malo morgen !
Wahl
26. 10. 2020 16.03
+2
Brezplačno odprem jaslice, če mi pride v varstvo vlada. Se bo lahko v miru naspala od 24-urnega garanja. Ubožki.
thelycandraven
26. 10. 2020 16.02
+9
super ane..zelo odgovorno, da očitno 90% staršev ne dela. pa saj ste zmešani, da delate tako promocijo, kam bo pa šel svet, če ne bomo delali? mene je groza. hvala bogu lahko grejo v vrtec otroci ce oba delata, jaz ne vem kako bi mi drugače preživeli
Wahl
26. 10. 2020 15.59
+7
Torej je tist slaba desetina, ki so pripeljali otroke v varstvo neodgovornih. Lahko napišete še bolj butasti naslov?
thelycandraven
26. 10. 2020 16.02
+6
točno tako! neodgovorni so tisti, ki to situacijo izkoriščajo za lenobo.
aviktora
26. 10. 2020 16.10
+1
aljoteam
26. 10. 2020 15.42
+5
Biti odgovoren je najbolj zlorabljena fraza leta 2020... Dejansko tisti, ki mislijo, da so najbolj odgovorni (torej verjetno tisti največji hipohondri) so v resnici najmanj odgovorni, ker vidijo samo za virus in nič drugega.
zibertmi
26. 10. 2020 15.37
+2
le kje so toti malčki starši pa v službah
MB12122020
26. 10. 2020 17.05
+2
Starši so doma, na socialki .. sedaj ko so se kafiči zaprli, pa lahko končno čuvajo otroke, če že ne morejo početi kaj drugega...
Slovencek1
26. 10. 2020 15.35
+7
itaq kdo če bit odgovoren kot mi starši, če že vlada deluje kot horda pobesnelih in oblasti lačnih wanna be politikov. Starši smo itaq največkrat izigrana populacija te vlade. Ob prvem lockdownu ste nas prosili naj potrpimo....ostali smo brez besed doma ne 14 dni kot ste rekli ampak 2 meseca...vmes smo prrevzeli vlogo dohtarjev prfoks in še družinskih mecenov kljub temu da smo bili doma....od vlade dobimo pa vsakič le prst v ta zadnjo....hvala vam twitter vlada
zibertmi
26. 10. 2020 15.38
+0
kar na vadi se tako bo v nedogled ,janez bo,če že ni,še nadomestilo vzel,edino ,če nisi učitelj ali vzgojiteljica
Košarica
26. 10. 2020 15.34
+2
Ali so otoci trgovk opraviceni do vrtca ?
Sajeta5
26. 10. 2020 15.29
+9
Ali pa so otroke zelo "odgovorno" odpeljali k babicam in dedkom, ker se bojijo za službe…. je pa res, da ob zaprtih gostilnah, trgovskih centrih, itd je kar nekaj mamic tudi ostalo doma
aljoteam
26. 10. 2020 15.41
+4
Nisem vedel, da samo mamice delajo. Povsem enako število očetov je ostalo doma...
TEDO84bv0MEDO
26. 10. 2020 15.28
+7
Kaj naj človek naredi, če nima npr. upokojenih staršev blizu, da bi skrbela za otroka???
Maxx365
26. 10. 2020 15.26
+16
To je zgolj ustrahovanje ljudi. Kakšni nujni poklici. Za marsikaterega starša je nujno hodit v službo, čeprav po vaše ne opravlja dejavnosti "nujne za delovanje države", da lahko plača položnice in kredite. Nima vsak doma babice, ki bo pazila otroke. A bi radi spet državo na kolena spravili, kot ste jo marca? Ker tole zapiranje vrtcev gre ravno v to smer. Kje boste pa tisti, ki živite od državnega korita denar za svoje plače dobili, nas bo spet janša zakreditiral za nove milijarde?
thelycandraven
26. 10. 2020 16.04
+4
Fluxx
26. 10. 2020 15.18
+10
Enostavno so zakompliciral. Smo ostal doma ampak ker je v LJ vrtec vbistvu odprt bo pač mogu otrok v vrtec ker delodajalec pač vidi da se da. Zmeda totalna.
slokorupcija
26. 10. 2020 15.14
+4
Za narod omejitve, ministrom pa višje plače...
Teofil
26. 10. 2020 15.07
+4
Ne vem zakaj in od kdaj je oziroma so vojska nujna dela
Slovenka2022
26. 10. 2020 15.02
+7
Če so ucitelji na pocitnicah se pricakuje, da bodo ti otroci doma. Drugo so mamice, ki delajo po bolnicah in trgovinah, proizvodnjah itd. Tezko je. Meni je šef pisal dopust. Saj ga imam se nekaj za pokoristit. Bojim pa se kako bo drug teden.
thelycandraven
26. 10. 2020 16.04
+2