Korona

Življenje se vrača: spet po nakupe, a precej varčneje

Ljubljana, 05. 05. 2020 06.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.V., STA, Ti.Š.
Komentarji
830

Trgovci so zadovoljni, da so se po dveh mesecih delno odprle tudi neživilske trgovine. A obisk trgovin je bil na prvi dan sproščanja ukrepov 'zadržan'. V trgovinah ob tem opozarjajo na velik upad prihodkov. "Slovenski potrošnik bo po krizi še varčnejši," svarijo. Sodišča pa lahko spet opravljajo naroke ter odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Organizatorji javnih prireditev, ki zaradi prepovedi v sklopu ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa ne morejo več izvajati svoje dejavnosti, pa so na pristojne institucije naslovili predlog ukrepov za odpravo posledic prepovedi izvajanja javnih prireditev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Posebna pravila za obiskovalce
    02:47
    Iz 24UR: Posebna pravila za obiskovalce
  • Iz 24UR: V domovih za starejše skrbno organizirajo obiske
    02:12
    Iz 24UR: V domovih za starejše skrbno organizirajo obiske
  • Iz 24UR: Priprave na drugi val epidemije?
    04:03
    Iz 24UR: Priprave na drugi val epidemije?
  • Iz SVETA: Kako je z obiski svojcev v domovih za starejše?
    05:50
    Iz SVETA: Kako je z obiski svojcev v domovih za starejše?
Obisk trgovin na prvi dan sproščanja ukrepov je bil po besedah predsednice Trgovinske zbornice Slovenije Mariče Lah zadržan. "Prepričana sem, da bo kriza pustila globoke posledice v kupnih navadah," pravi. Po njenih ocenah živilske trgovine zaradi krize beležijo več kot 15-odstotni padec prodaje, v tehničnih trgovinah pa je ta upad še večji. Smo se pa v tem času po njenih besedah Slovenci navadili na spletno nakupovanje.

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah se je na današnji novinarski konferenci sprva v imenu trgovcev in potrošnikov zahvalila za vnovično odprtje trgovin s športno opremo, z oblačili in obutvijo, ki so manjše od 400 kvadratnih metrov. Ob tem pa je opozorila, da je bil včeraj obisk v trgovinah zelo zadržan. "Ta zadržanost ni trenutna. Prepričana sem, da bo kriza pustila globoke posledice v kupnih navadah. Slovenski potrošnik je zelo varčen in zadržan. Po tokratni krizi bo seveda še varčnejši."

Njihova varčnost bo po njenem mnenju sicer odvisna od hitrosti okrevanja po krizi, torej tudi od učinkovitosti državnih ukrepov za zagon gospodarstva.

Potrošniki so večinoma upoštevali navodila glede medosebne razdalje, mask in razkuževanja, tudi trgovci so glede ukrepov že izurjeni.

"Slovenski potrošnik je zelo varčen in zadržan. Po tokratni krizi bo seveda še varčnejši," izpostavlja Lahova.
"Slovenski potrošnik je zelo varčen in zadržan. Po tokratni krizi bo seveda še varčnejši," izpostavlja Lahova. FOTO: Posnetek zaslona

V času epidemije se je v Sloveniji močno povečalo spletno nakupovanje, pri katerem je bila Slovenija pred krizo s koronavirusom pod povprečjem EU. Spletna trgovina je po njenih besedah doživela pravi 'bum'. "Potrošniki so se v zadnjih dveh mesecih navadili, spletno prodajo uporabljajo vsakodnevno. Sprememba bo vplivala na nadaljnji razvoj trgovine," je dejala Lahova.

Velik upad prodaje

Opozorila pa je na velik upad prodaje v živilskih trgovinah. Čeprav uradne številke še niso znane, je upad prodaje po njenih ocenah več kot 15-odstoten. "Tega ne bomo mogli nadomestiti do konca leta." Še večji padec so zabeležile tehnične trgovine, ki prodajajo belo tehniko, pohištvo, gradbeni material in ki s 15 milijardami evrov prihodkov na leto ustvarijo okoli polovico vseh letnih prihodkov panoge. Poldrugi mesec so bile namreč zaprte.

Celotna panoga bo po izračunih Lahove letos ustvarila za šest do sedem milijard evrov manj prihodkov od siceršnjih 32 milijard evrov na leto. "To lahko pusti globoke posledice," je opozorila.

Veliko težavo za trgovce predstavljajo stroški najemnin, ki po besedah Lahove v srednje velikem podjetju predstavljajo 80 odstotkov stroška plač in so torej na drugem mestu med stroški. Kot 'anomalijo' je označila ukrep, da je drugi protikoronski paket uveljavil oprostitev plačila najemnin za poslovne prostore v lasti države in občin, ni pa uredil razmerij med dvema zasebnima pravnima osebama.

Predlagali so rešitev, da bi država subvencionirala najemnino v odvisnosti od upada prihodka, vendar nato ta predlog ni bil vključen v drugi paket. Pobuda zbornice sicer ostaja in Lahova upa, da bo vključena v tretji paket protikriznih ukrepov.

Trgovci upajo na odprtje trgovskih centrov

Lahova je izrazila upanje, da bodo v kratkem sledila dodatna sproščanja. Trgovci si tako prizadevajo tudi za odprtje trgovskih centrov - na vlado so že večkrat naslovili pobudo za njihovo odprtje. To želijo storiti po vzoru Avstrije, da se zmanjša zahtevano medosebno razdaljo s sedaj zahtevanih dveh metrov na en meter.

Od ponedeljka so lahko pod določenimi pogoji med drugim spet odprti terase in vrtovi gostinskih lokalov, kjer so zabeležili kar nekaj gostov. Vrata so lahko odprle tudi nekatere trgovine z neživili, kjer je bil obisk še precej zadržan. Kupci so bili v ponedeljek previdni in precej negotovi glede novih pravil obnašanja. Medtem so bili prvi dan večinoma že polno zasedeni frizerski in kozmetični saloni.

"Imajo prav," pa je predsednica Trgovinske zbornice Slovenije odgovorila na vprašanje, kako komentira očitke nekaterih lastnikov trgovin do 400 kvadratnih metrov v trgovskih središčih, da se dogaja diskriminacija, saj je dovoljeno odprtje manjših trgovin v mestnih središčih, ne pa v trgovskih centrih.

Je pa pomembno, je poudarila, da v takšnih kriznih razmerah navodila stroke glede ravnanja prihajajo z enega mesta in da se jih, "tudi če so včasih nekoliko čudna", upošteva.

Organizatorji prireditev s predlogi za odpravo posledic prepovedi prireditev

Organizatorji javnih prireditev, ki zaradi prepovedi v sklopu ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa ne morejo več izvajati svoje dejavnosti, so na pristojne institucije naslovili predlog ukrepov za odpravo posledic prepovedi izvajanja javnih prireditev. Kot so zapisali, je ogroženo preživetje posameznikov in tudi celotne panoge.

Spomnili so, da so zaradi vladnih akcij v zvezi s covidom-19 javne prireditve od 7. marca prepovedane za nedoločen čas. Organizatorji javnih prireditev od takrat ne morejo izvajati dejavnosti in nimajo nobenih prihodkov. Za nedoločen čas so bili prisiljeni odpovedati vse prireditve, ki bi morale biti realizirane. Ker ni znano, kdaj bo prepoved prenehala, tudi ne morejo dogovoriti nadomestnih terminov prireditev, kar zlasti velja za prireditve z mednarodnimi izvajalci.

Zaradi odpovedi jih že bremenijo stroški, ki so nastali v času priprav, ki jih morajo plačati, čeprav prireditev ne morejo realizirati in ne bodo imeli nobenih prihodkov. Poleg organizatorjev koncertov – nosilcev projektov in glasbenikov – pa so zaradi prepovedi prireditev brez dela in prihodkov ostali tudi vsi izvajalci storitev, potrebnih za realizacijo projektov.

Kot so zapisali v Gospodarskem interesnem združenju koncertnih organizatorjev Slovenije (GIZ KOS), so mnoge države že sprejele posebne ukrepe za zaščito glasbene industrije in še posebej za zaščito organizatorjev koncertov in drugih prireditev.

Pri odločitvah oblasti o vnovičnem odprtju šol morajo biti v ospredju največja korist otrok in splošni vidiki javnega zdravja, so v smernicah navedle mednarodne organizacije. Pozvale so k celoviti podpori učencem, vključno s prehrano, zdravstveno in psihosocialno podporo ter zagotavljanjem dostopa do vode, sanitarij in prostorov za umivanje rok.

Sami med drugim predlagajo časovno omejitev ukrepa prepovedi javnih zbiranj. Ker ukrep prepovedi javnih prireditev ni časovno omejen, namreč ne vedo, na katero obdobje naj prestavijo prireditve, prav tako se dogovori za nove prireditve izvajajo od šest do 12 mesecev vnaprej, kar pomeni, da je treba v tem času pričeti z dogovarjanji za prireditve, ki jih želijo izvesti leta 2021, so pojasnili.

Predlagajo tudi oprostitev obveznosti za vračilo kupnine pri prestavljenih in odpovedanih dogodkih in nadomestitev z možnostjo vrednotnic za druge dogodke istega organizatorja v obdobju dveh let, oprostitev plačila prispevkov za samozaposlene za ves čas trajanja prepovedi javnih prireditev in mesečni temeljni dohodek 700 evrov za vse samozaposlene za ves čas trajanja prepovedi javnih prireditev.

Poleg tega predlagajo financiranje vseh prispevkov in davkov za plače redno zaposlenih, ki ostanejo v delovnem razmerju in kritje celotnega nadomestila plače, ki ga prejme delavec za čas čakanja na delo z namenom ohranitve delovnih mest, z možnostjo podaljšanja do meseca septembra zaradi narave dela in ob določenem izpadu prometa v prvem polletju glede na preteklo leto.

Med njihovimi predlogi pa sta med drugim še zamrznitev cen najema dvoran v lasti države in občin za obdobje dveh let ter 50-odstotni popust za najem dvoran v obdobju enega leta po koncu prepovedi javnih prireditev.

Javne prireditve so od 7. marca prepovedane za nedoločen čas.
Javne prireditve so od 7. marca prepovedane za nedoločen čas. FOTO: Dreamstime

Navodila in priporočila fizioterapevtom ob ponovnem pričetku dela

Zveze fizioterapevtov Slovenije je pripravila priporočila fizioterapevtom ob ponovnem pričetku dela. Predpisana je uporaba osebne varovalne opreme, ki vključuje nošenje zaščitnega plašča, pokrivala za lase, uporabo rokavic, ustreznih zaščitnih mask in zaščitnih očal – vizirja, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Higiena rok naj poteka po priporočilih WHO (5 trenutkov higiene rok). Zelo pomembno je tudi čiščenje prostorov in opreme ter redno prezračevanje. Zdravstveno stanje zaposlenih se naj redno, vsakodnevno spremlja in evidentira z merjenjem temperature, opazovanjem prisotnosti morebitnih kliničnih znakov in s podpisano izjavo zaposlenega. 

Navodila in priporočila za delo na področju fizioterapije so pripravljena za vse tri epidemiološke faze. V prvi fazi, ko zaradi epidemiološkega stanja fizični stik s pacientom ni bil dovoljen, niti ni bil dovoljen obisk fizioterapevtskih prostorov, je bilo predvideno delo na daljavo s sodobnimi komunikacijskimi pripomočki. Svetujejo tudi, da naj vse ambulante preverijo stanje pacientov, ki so morali zaradi epidemije prekiniti terapijo, in jim podajo nova navodila. Za drugo fazo, ko epidemiološka situacija dovoljuje obisk ambulante, so pripravljena operativna navodila za ambulantno fizioterapijo, za izvajanje rehabilitacije na domu ter navodila za delo na bolnišničnih oddelkih in pri stacioniranih pacientih v rehabilitacijskih centrih, naravnih zdraviliščih, socialno-varstvenih centrih in domovih za starejše občane. Pripravljena so tudi navodila za tretjo fazo, ko bo epidemija covida–19 uradno zaključena. 

Sodišča širijo nabor delovanja

Predsednik Vrhovnega sodišča je izdal novo odredbo, v skladu s katero sodišča od danes naprej lahko opravljajo tudi naroke, odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Sodišča lahko našteta dejanja opravljajo na način, s katerim je zagotovljeno varovanje zdravja in življenja ljudi ter preprečeno širjenje virusne okužbe, so zapisali v sporočilu za javnost. 

V zvezi z vročanjem sodnih pisanj tudi v nenujnih zadevah pa Vrhovno sodišče izpostavlja, da roki v teh zadevah kljub vročitvi sodnega pisanja še vedno ne tečejo. Za stranke to pomeni, da so se z zadevo seznanile, še vedno pa niso dolžne storiti ničesar, če tega ne želijo. Roki bodo namreč začeli teči prvi naslednji dan, ko bodo prenehali veljati posebni ukrepi, kar bo tudi javno objavljeno. Ne glede na vse omenjeno pa lahko stranke tudi v tem času opravijo posamezna dejanja, če tako želijo in s tem pospešijo sam sodni postopek.

Pasica za 24UR

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.23

Bogatajeva: Glede števila otrok v vrtcih vse odvisno od NIJZ

Na ministrstvu za izobraževanje te dni potekajo sestanki o postopnem odpiranju vrtcev in šol. Na današnjem so se po besedah Janje Bogataj iz skupnosti vrtcev največ pogovarjali o številu otrok, ki bi jih lahko sprejeli v vrtec, a končnih številk še ni. "Vse je odvisno od ocene NIJZ, ki bo podana predvidoma v sredo," je povedala Bogatajeva.

17.47

Na spletnem pogovoru o lastništvu zaposlenih kot priložnosti v času koronavirusa

Sodelujoči na spletnem pogovoru o lastništvu zaposlenih v organizaciji Fakultete za družbene vede v Ljubljani in Inštituta za ekonomsko demokracijo (IED) so govorili o različnih vidikih lastništva zaposlenih v času, ko se gospodarstvo sooča s težavami zaradi novega koronavirusa. Kriza bi lahko bila priložnost za več lastništva zaposlenih v družbah.

17.39

Na URI Soča individualne fizioterapije po prilagojenem protokolu, skupinskih terapij še ne izvajajo

Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS (URI) Soča individualne fizioterapevtske obravnave potekajo po prilagojenem protokolu, med drugim so zagotovili ustrezno oddaljenost med delovišči, bolniki pa prihajajo preko posebne vstopne točke. Skupinskih terapij še ne izvajajo, na dan pa lahko obravnavajo med 100 in 150 bolnikov manj kot sicer.

17.37

Ministri EU o krepitvi protikoronskih ukrepov za ohranitev delovnih mest

Ministri EU, pristojni za zaposlovanje in socialno politiko, med njimi slovenski Janez Cigler Kralj, so danes razpravljali o nacionalnih ukrepih za ohranitev delovnih mest in dohodka v krizi s koronavirusom. Učinki so po prvih ocenah pozitivni, bo pa treba glede na gibanja na trgih dela in makroekonomske napovedi aktivnosti okrepiti, so ugotovili.

17.35

Uprava za varno hrano pri dostavi na dom odkrila več nepravilnosti

Uprava za varno hrano je v prvi polovici aprila, torej v času veljave ukrepov, povezanih z omejevanjem širjenja novega koronavirusa, opravila poseben nadzor nad izvajalci dostave pripravljenih jedi na dom in izvajalci, ki so razvažali hrano potrošnikom. Opravili so 70 inšpekcijskih nadzorov in odkrili več pomanjkljivosti in neskladnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (830)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
06. 05. 2020 19.32
+1
Toliko časa se bodo igral s tem COVID19 da bo ven vsekal BUZDOVAN 50 prejt ne bo miru
Pingo99
06. 05. 2020 09.20
+2
SUPEEER VSE ODPRITE SHOPING CENTRE PA HERMETIČNO ZAPRITE , VSI ČEVLARJI IN TEKSTILCI ZGLEDA KUŽNI????????VAŽNO DA LAHKO TEDI PA MULER DELATA V VSEH TRGOVSKIH CENTRIH, TO NI PA NIČ NAROBE...... BOLANA VLADA , SUBVENCIJ PA NOBENIH....
Sosed Sosedov
05. 05. 2020 21.58
+1
Sedem korakov od pandemije do totalitarizma......
pivka1
05. 05. 2020 21.49
+2
To Maričo je treba Mal po zdravju vprašat. Ni tko slabo kot govori, delam v trgovini....
Shade45
05. 05. 2020 21.22
+6
Gres v intersport po rolerje....prodajajo pa damo kolesa in CELADE....ja to pa ja. Za probat ti dajo prej vreckp na glavo....da ne okuzis celade...ali kako? Ma joooojjjj
terminator0071
05. 05. 2020 20.58
+1
Bodo pač trgovci tudi pekli majhne kruhke,res niso potrebni astronomski dobički in da prodajalci delajo do onemoglosti.Sigurno ne bom kupoval brezglavo in letal od ene trgovine v drugo,saj neveš kaj še bo s tem covid-19!!
yanay
05. 05. 2020 20.22
+29
Ljudje so sedaj po sprostitvi ukrepov v glavnem kupovali stvari, ki jih med karanteno niso mogli dobiti. Marsikomu se je kaj pokvarilo in so to morali nadomestiti. Pa seveda, sedaj je čas za delo na vrtu in na njivah, pa so nabavljali sadike, gnojila ipd. Po drugi strani pa je marsikdo ugotovil, da je bil ta čas tudi čas za streznitev. Namreč, veliko ljudi je sedaj nabavljalo hrano enkrat na teden. Če ustrezno načrtuješ, ugotoviš, da vsakodnevni obisk trgovin dobesedno cefra naše denarnice. Sedaj je pa tudi čas, da se trgovanje ob nedeljah dokončno ustavi. Tudi prodajalke in prodajalci si zaslužijo nekaj prostega časa za druženje s svojimi družinami. Seveda bodo vodilni trgovskih podjetij zagnali vik in krik, ampak oni so za vikend prosti, pa še naročilnice lahko uporabljajo.
pop greznica
05. 05. 2020 20.15
+7
Zakaj SDS zdaj ne zapre južne meje, ko so toliko grozili z Grimsom kaj bi oni vse naredili?
Sosed Sosedov
05. 05. 2020 20.08
+7
Vraca se zivljenje ja: danes na obali policisti legitimirali redke goste gostinskih teras, ce so clani istega gospodinjstva. Super. Pa so pred lepim vikendom zmanjsali prihodke v drzavno blagajno za 50%. Way to go!!!! Bravo!!! To!!! Unicujte unicene!!! Ko bodo vase skode imele 400.000 km in boste strajkali pred parlamentom, vas spomnimo na to danasnjo nezivljenjsko represijo
periot22
05. 05. 2020 21.28
+2
Na obali bodo imeli edine turiste policaje in sebe!!!!! Vas turizem je letos mrtev!
Satoshi Nakamoto
05. 05. 2020 20.06
-3
Vsak dan pomalem kupujte konzerve ki držijo leta ali celo desetletja ;) To vam bo prišlo najbolj prav v času ki prihaja. Ameriška FEMA (kar je neke vrste civilna zaščita) je dala navodilo gospodinjstvom da si ustvarijo zaloge hrane in vode za najmanj pol leta.
Mptric
05. 05. 2020 20.06
+19
Ne serjite z nekimi svojim predvidenji brezveznimi clanki,ki jim verjamejo pretezno taksni bralci kateri iz vasih lazi se dalje izmisljajo in delajo neumne scenarije....Pejte malo naokrog po bauhasu-obiju in podobnih stacunah,folka da se ti zmesa kolk narod trosi....Vse grille obi rasprodal v dveh dneh od 300e naprej, pol pa folk spara? Koga vi?
Betuul
05. 05. 2020 20.03
+6
Ja se vrača. Sped bo vse popluvan pa čiki potleh,pa vse pokozlan ,na vsakem vogalu pa pasja scalnina in pasji drek
mala ?ebula
05. 05. 2020 19.59
-3
Zdi se mi, da ima "zdravilo" proti korona virusu več stranskih učinkov od samega virusa. Odpravite že te omejevalne ukrepe! Sicer pa se opoziciji zdi super, da narod malo trpi zaradi restrikcij, da bodo dovolj nezadovoljni, da bodo potem volili opozicijo.
Supervillain
05. 05. 2020 19.58
+21
Višje kot bi bile plače delavcev v podjetjih najmanj 900eur neto več bi se vsega po malem kupovalo denar bi bolje krožil blagajne bi se polnile in vsi bi imeli nekaj več od tega in kaj pokazati tudi kriza odpade zagotovo gospodje v vladi upoštevajte moj nasvet.Lp
202021
05. 05. 2020 19.57
+32
bil v trgovini danes po 2 mesece v bauhausu po elektrode za varjenje verjeli ali ne gužva v celi trgovini kot da je sodni dan...tako da ni nič govora o šparanju...
Alojz69
05. 05. 2020 19.55
+14
Nic kupit kar ni potrebno in to ce se da od kmeta direkno pa vidimo kako se polni drzavna blagajna
InterReflectlons
05. 05. 2020 19.54
+1
Ko ljudje slišijo besedo "globalizem", pomislijo, na ZDA, njihove multinacionalke, 11. september, bombardiranje Iraka, Afganistana in Sirije. Ti časi so sedaj mimo. Pod "globalizem" danes spadajo kitajske multinacionalke, izbruh v Wuhanu in posledično karantene po celem svetu. Nič več HP in Apple, tukaj sta sedaj Huavei in Lenovo. Pa dobro jutro!
Antena
05. 05. 2020 19.54
+25
Država naj manj da za ilegalce pa bonza vse dovolj
Sosed Sosedov
05. 05. 2020 19.53
+4
Slovenska avtoindustrija 10% BDP in 16.000 zaposlenih Slovenski turizem in gostinstvo 12% BDP in 15.000 zaposlenih
Sosed Sosedov
05. 05. 2020 20.05
+3
Zdej si pa dajte se inspektorji duska s svojimi nezivljenjskimi represijami in boste odzagali vejo, na kateri sedite tudi sami
pogan
05. 05. 2020 19.52
+6
nikjer pa ni novice, daje židan preko sandija šeškota hotel prodati zaščitno opremo RS. Ko pa to vidi Suzana Perman pa je govora o osebni diskreditaciji, ko pa se omenja na 24 ur, nepreverjeno druge pa jih veselo pišete z imeni in priimki, in potem mi bo nekdo se vedno govoril, da so nasi novinarji nepristranski....