Korona

O odločitvah evroskupine: 'Gre za hojo po noževi konici'

Ljubljana, 10. 04. 2020 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pri odzivih na gospodarske šoke bi bilo v območju evra bolje spremeniti sistem javnofinančnega usklajevanja in članicam omogočiti več samostojnosti, ocenjuje nekdanji finančni minister Dušan Mramor. V sklepih razširjene evroskupine kot ključnega vidi dogovor glede uporabe reševalnega sklada ESM.

Nekdanji finančni minister Dušan Mramor tako kot najpomembnejši del z muko sprejetih odločitev evropskih finančnih ministrov za fiskalni odgovor na krizo zaradi novega koronavirusa vidi možnost brezpogojne pomoči za zdravstvene izdatke iz evropskega reševalnega mehanizma ESM, katerega posojilni potencial je okoli 410 milijard evrov, kar bo posebej prav prišlo najbolj prizadetim državam v tej zdravstveni krizi, kot sta Italija in Španija.

 

Previdnostna posojila iz ESM, ki bodo neposredno ali posredno namenjena za zdravstvo, zdravljene ali preventivo v povezavi s krizo, naj bi bila tako na voljo brez pogojev. Se bo pa od članic po krizi pričakovalo, da ostanejo zavezane krepitvi gospodarskih in finančnih temeljev. Sredstva ESM pa bodo na voljo tudi za podporo za spopad z gospodarsko krizo zaradi epidemije, a s pogoji.

To je ta ključni kompromis med t. i. varčnimi državami, kot so Nemčija, Nizozemska in Avstrija, ter članicami, kot so npr. Italija, Španija, Francija in tudi Slovenija, ki so se zavzemale za ambicioznejše rešitve, tudi v obliki posebnih skupnih koronskih obveznic za zmanjšanje fiskalnega bremena pri spopadu s krizo.

"Volk je tako sit in koza cela," je ocenil profesor na ekonomski fakulteti v Ljubljani, ki je v preteklosti dvakrat vodil tudi finančno ministrstvo, nazadnje v času dolžniške krize v evrskem območju. Koronske obveznice po njegovi oceni nikoli niso bile možne, saj je bilo nasprotovanje nekaterih držav na čelu z Nemčijo premočno.

Vendar pa Mramor meni, da gre pri dogovoru "za hojo po noževi konici". Ocenjuje namreč, da to ne bo v celoti pomirilo držav, kot sta Italija in Španija, nekoliko bolj pa bodo lahko zadovoljne t. i. varčne članice.

 

Dušan Mramor
Dušan Mramor FOTO: Damjan Žibert

Mramor: Bilo je narejenega veliko

Nekdanji finančni minister sicer meni, da je ob upoštevanju vsega, kar je EU sprejela v zadnjih tednih - z omilitvijo javnofinančnih pravil in pravil o državni pomoči, mehanizmom 100 milijard evrov posojil za preprečitev odpuščanj zaposlenih, imenovanim Sure, ki ga je nedavno predlagala Evropska komisija, jamstvenim skladom Evropske investicijske banke (EIB), ki naj bi podprl za 200 milijard evrov posojil s poudarkom na malih in srednjih podjetjih, spremembo pri uporabi kohezijskih sredstev in t. i. monetarno bazuko ECB s posebnim 750 milijard evrov vrednim programom odkupovanja obveznic in rahljanjem kapitalskih zahtev za banke - mogoče reči, da je bilo narejenega veliko.

A srž težave vidi drugje. "Problem je v tem, da severne države vztrajajo, da gre za neodgovorno ravnanje perifernih držav, kar pa ne drži," je dejal in spomnil, da gre tokrat povsem jasno za eksterni šok, ki ne deluje asimetrično, ampak simetrično na vse.

Poleg tega pa po Mramorjevih besedah koordinacija javnofinančnih politik v evrskem območju v svojem temelju sloni na nihajih gospodarskega cikla v jedrnih državah, predvsem v Nemčiji. To tem članicam omogoča, da razmeroma normalno pridejo skozi gospodarske cikle.

Medtem pa so nihaji v perifernih evrskih državah bistveno večji, zato ista pravila glede na fazo cikla nanje delujejo preveč ali premalo restriktivno. "Gre za objektivno neustrezen sistem koordinacije fiskalnih politik," je dejal Mramor. Zato so ZDA po njegovih besedah pri ekonomski politiki bolj uspešne od evrskega območja, je dodal.

Vendar pa periferne države s takšnimi stališči ne morejo prodreti, čeprav se je tudi sam v navezi z nekaterimi drugimi finančnimi ministri pred leti trudil za to. "Periferne države so zato stisnjene v kot in se začnejo spraševati o smiselnosti članstva v evrskem območju. To pa je zelo nevaren položaj," je opozoril.

Mramor zato ocenjuje, da bi bilo treba spremeniti sam sistem fiskalnega usklajevanja v območju z evrom in dati državam več samostojnosti pri odzivu na gospodarske šoke, le kot rezervna možnost pa bi morale obstajati rešitve za cenejši in brezpogojni dostop do virov na ravni EU, bodisi z uporabo ESM, EIB ali pa z neko različico skupnega zadolževanja.

 

Bo fiskalni odziv EU zadosten?

Na vprašanje, če bo fiskalni odziv EU oz. evrskega območja zadosten – poleg že omenjenih rešitev so se sicer finančni ministri v četrtek dogovorili o možnosti vzpostavitve posebnega sklada za okrevanje kot novega instrumenta v okviru večletnega proračuna EU, pri čemer pa bodo glede obsega in načina financiranja počakali na usmeritve voditeljev članic EU – je Mramor odgovoril, da je po njegovi oceni kratkoročni odziv na ravni članic in EU relativno gledano manjši kot v ZDA ali recimo tudi v Združenem kraljestvu in bi bilo treba storiti še več. Mramor meni, da bosta zadnji dve državi z večjo kratkoročno injekcijo verjetno hitreje prišli iz krize kot EU oz. evrsko območje.

Na vprašanje, če je javna podpora Slovenije uvedbi mehanizma skupnega evrskega zadolževanja za odgovor na krizo novost, pa je nekdanji finančni minister odgovoril, da se je sam v razpravah s kolegi že v svojem drugem mandatu zavzemal za neko obliko evropske rešitve pri lažjem dostopu držav do finančnih virov, pri čemer je zaradi politične izvedljivosti izpostavljal ambicioznejšo uporabo potenciala ESM.

"To ni tako nič novega, morda le za širšo javnost, in je edino pravilno," je sklenil Mramor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
12. 04. 2020 18.44
+1
Gospodarska kriza zaradi razmer in koronavirusa sploh ne more biti gospodarstvo se je samo začasno ustavilo ali upočasnilo to pa ni nobena kriza zato ne zavajajte celi svet gospodje.
aloalo
10. 04. 2020 16.04
+3
pa kako se ta sploh upa še kej govort.baraba
materjek123
10. 04. 2020 15.43
+6
Mramor tiho bodi, te dobro poznamo.
proofreader
10. 04. 2020 15.37
+3
Ko je Mramor postal minister, si še računalnika ni mogel kupiti.
Christi Miles
10. 04. 2020 15.36
+8
Skratka, ta paket je en drek vreden in ne bo zaustavil krize. Zasluzile bodo samo nemske banke. Ze videno
Myway
10. 04. 2020 15.36
+6
Zakaj bogate države krivijo za razširitev virusa Italijo in Španijo? Denar naj zaplenijo UEFI, ki je dopustila izvajanje nogometnih tekem že potem, ko je celo WHO razglasila pandemijo.
Tron386
10. 04. 2020 15.02
+4
Pa sprožite peticijo že za UTD prosim. Seveda da bi bila škoda manjša, oni tega nočejo, ker davkov ne bi mogli pobirat. Če so ljudje doma, na njih ne morejo služit. Saj služiš ne ti, ki delaš 40 ur na teden za mizerijo. Služijo oni ki poberejo davek od tvoje plače, od stroškov tvojega delodajalca in od tistega kar si s tem denarjem kupil v trgovinah in drugod. Služiš ti čisto nič
Cofar
10. 04. 2020 14.20
+27
in tisti, ki dvomite v moje besede.... ob zadnji krizi, je politiki reševala samo banke in 5 velikih podjetij. Če bi ta denar dali ljudem, bi vsak prebivalec v SLoveniji prejel čez 10.000 EUR, ki bi jih lahko porabil kakorkoli bi želel. In to bi bila najbolj pravična porazdelitev denarja. Nekdo bi kupil avto, drug novo obleko, tretji bi malo potoval, četrti bi varčeva itd.. škoda bi bila veliko manjša. In tudi sedaj bi lahko naredili prav tako.
Cofar
10. 04. 2020 14.21
+14
in iz tega sledi , da bi lahko ljudem dali UTD. Kar pa si finančni oligarhi niti ne želijo.
Cofar
10. 04. 2020 14.21
+7
pa še za okolje bi bilo boljše... ker bi ljudje prebivali svoj čas doma... z družino.
Cofar
10. 04. 2020 14.18
+1
če ne bodo reševali mikro in drobnega gospodarstva... potem lahko pride samo recesija in odpuščanja. Za pandemijo ni kriv niti en podjetnik. Kvazi strokovnjaki "nič ne vejo" do kdaj bo trajalo... torej ne razumem zakaj ne zalaufajo tiskarne in hop vsakemu državljanu 10.000 EUr na račun. Tako bi z lahkoto reševali marsikaj.
Cofar
10. 04. 2020 14.16
+6
pa sej države sploh ne rešujejo gospodarstva... vsaj tistega mikro in drobnega ne. za ta "velke živine" se ne bojim. Njim bodo milijone v treh minutah nakazoval. Tako,da .... v tale virus morda verjamem, ne verjamem pa v resnost pandemije.
Moj?ica123
10. 04. 2020 14.16
-1
antilevi?ar
10. 04. 2020 13.58
+0
Samo ti se ne oglašaj,.poznamo tvoje rabote,..