Slovenija

Inštitut 8. marec poziva k solidarnosti z žrtvami spolnega nasilja

Ljubljana, 08. 03. 2021 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min

Današnji mednarodni dan žensk se osredotoča na nujnost, da tudi ženske zasedajo vodstvena mesta. To se je po ugotovitvah agencije za vprašanja žensk pri Združenih narodih zelo očitno pokazalo med pandemijo covida-19. V Inštitutu 8. marec so opozorili, da še vedno živimo v družbi neenakosti med spoloma, kjer ženske za delo prejemajo nižje plačilo in imajo nižje pokojnine. Epidemija je te neenakosti še poglobila. Po mesecu kampanje samo ja pomeni ja prav tako pozivajo, da skupaj izkažemo solidarnost z žrtvami spolnega nasilja. Ženskam so ob prazniku voščili tudi premier, številni ministri in stranke.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Primerjava med ženskami in moškimi
    02:32
    Iz SVETA: Primerjava med ženskami in moškimi
  • Iz SVETA: Neenakost med spoloma
    03:18
    Iz SVETA: Neenakost med spoloma

Eden pomembnih ukrepov za zmanjševanje neenakosti na podlagi spola je preprečevanje poseganja v spolno avtonomijo žensk, je izpostavil varuh človekovih pravic Peter Svetina. Po njegovem pozivu naj odločevalci kaznivo dejanje posilstva opredelijo skladno z mednarodnimi standardi, po katerih so spolna dejanja dovoljena pod pogojem, če vanje privolijo vsi vpleteni. Vlada je sicer že pripravila spremembe kazenskega zakonika v tej smeri.

V društvu SOS telefon in delu društva Iskra so se zaradi približno petine več nasilja nad ženskami in v družini med epidemijo obrnili po pomoč na kabinet premierja Janeza Janše in pristojne ministre. Z izjavo so jih pozvali k zagotovitvi pogojev, v katerih bodo žrtve lahko prijavile nasilje in jih ne bo nihče več obtoževal, da so za nasilje krive same. Prav tako ukrepanje na področju, na katerem deluje, zahteva Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Pri pripravi nacionalnega načrta za okrevanje naj bo upoštevan tudi glas žensk, treba je vlagati v javni sektor in širiti storitve v dolgotrajni oskrbi, pripraviti spodbude za zaposlovanje mladih žensk in zajeziti prekarno delo, so našteli.

Pravice in zaščita morajo pripadati vsem ženskam

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je ob današnjem prazniku izpostavila, da jim po mesecu kampanje za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva samo ja pomeni ja ogromno pomeni, da se o tej temi še govori in se je med ljudmi vzpostavila ničelna stopnja tolerance do spolnega nasilja in nadlegovanja.

Kljub temu so na akademiji za gledališče, radio, film in televizijo po njenih besedah še ljudje, ki zanikajo problem spolnega nadlegovanja in nasilja. Še se predvideva, da se bo tovrstne probleme reševalo samo preko etičnih kodeksov in tako, da bo žrtev podala roko profesorju, ki jo je spolno zlorabljal.

Kot je povedala vodja pravnega oddelka inštituta Kristina Krajnc, je njihova zahteva zagotoviti ustrezno zaščito žrtev spolnega nasilja in posilstva v sodnih postopkih. Žrtve so v družbi deležne velike stigme, obsojanja in krivde, zato pogosto ne spregovorijo. Delovanje inštituta in sorodnih nevladnih organizacij je tako usmerjeno v zaščito žrtev, da bi bile, ko spregovorijo o zlorabah, ustrezno zaščitene tudi v sodnih postopkih.

Trenuten zakon temelji na modelu prisile in velikega polja spolnega nasilja ne obravnava in ne kaznuje. Ustrezno tako žrtve zaščiti samo model afirmativnega soglasja, to je zakon samo ja pomeni ja, po katerem so naša telesa absolutno nedotakljiva, dokler v poseg svobodno ne privolimo, je dejala Kranjčeva.

dan žena

Članica programskega odbora inštituta Petra Meterc je opozorila, da morajo pravice in zaščita pripadati vsem ženskam, ne glede na njihovo državljanstvo in pravni status. Predstavila je primer begunske družine, katere mati je bila v svoji domovini žrtev političnega nasilja zaradi politične aktivnosti svojega moža. Za azil je zaprosila, ker jo je na njenem domu brutalno napadla milica nasprotne politične strani, s čimer je bilo spolno nasilje uporabljeno kot sredstvo političnega preganjanja. Slovensko notranje ministrstvo je prošnjo za azil zanjo in njeni hčerki zavrnilo in zanemarilo politično ozadje posilstva. Ob 8. marcu tako v Inštitutu 8. marec notranje ministrstvo pozivajo, da družini zagotovi zaščito.

Porast neenakosti v družbi je prinesla tudi epidemija covida-19, saj so breme dolgotrajnega šolanja na domu poleg gospodinjskih opravil v veliki meri prevzele ženske oziroma matere in skrbnice, je pokazala študija Inštituta 8. marec. V še dodatno ranljivem položaju so se znašle matere samohranilke, je povedal koordinator raziskave Mark J. Užmah. Anketiranci, med katerimi so prevladovale ženske, so poročali o povečanju izčrpanosti in velikih stiskah ob usklajevanju vseh vlog, ki jih opravljajo znotraj lastnega gospodinjstva.

Tina Tomšič z inštituta pa je opozorila, da je "revščina ženskega spola". Najrevnejša skupina pri nas so tako samske upokojenke, z večjo prekraizacijo pa je prišlo tudi do povečanja revščine med samozaposlenimi ženskami. Te namreč ne morejo vzeti porodniškega dopusta in ne morejo na bolniško, s čimer so njihove pravice, ki so bile priborjene kot delavske pravice žensk, izničene.

Ženskam ob prazniku voščili tudi premier in številni ministri

Ob 8. marcu in 110-letnici praznovanja mednarodnega dneva žensk so na družbenih omrežjih in straneh ministrstev ženskam čestitali tudi premier Janez Janša in ministri. Zahvalili so se za njihovo delo ter izpostavili, da so na marsikaterem področju še potrebne spremembe, saj so na nekaterih ženske še vedno v neenakem položaju.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Shutterstock

"Deloma različne naravne vloge obeh spolov v Sloveniji v veliki meri niso ovira za enakovrednost in enakopravnost v družbi," je na Twitterju zapisal Janša. Objavil je grafiko, ki prikazuje, da je imela Slovenija leta 2019 peto najnižje plačno nesorazmerje med spoloma v EU. Zapisal je, da smo visoko nad povprečjem EU, da pa so ponekod izboljšave še vedno možne in potrebne. Čestitke so ob današnjem prazniku ženskam izrazili tudi s profila slovenske vlade.

Ob prazniku je ženskam na spletni strani ministrstva čestital tudi notranji minister Aleš Hojs. Kot je zapisal, kljub nespornemu napredku na tem področju še vedno obstajajo takšna, kjer ženske in moški niso v enakem položaju. "Tako nas kar nekaj dela še čaka na področju preprečevanja nasilja nad ženskami, uravnoteženi zastopanosti žensk na položajih odločanja, enakovrednem partnerstvu in uravnoteženi vlogi žensk in moških v družinskem življenju, ki pomeni temelj uresničevanja enakih možnosti."

Današnji dan Hojs vidi kot priložnost, da se vsi skupaj zavežejo, da bodo vložili maksimalne napore in naredili korake v pravo smer na teh področjih. Za strokovnost, odgovornost in zavzetost se je zahvalil sodelavkam na ministrstvu. Na notranjem ministrstvu, v inšpektoratu za notranje zadeve in v policiji je sicer zaposlenih 6607 žensk. "Naj bo današnji dan priložnost za praznovanje, za razmislek o pravicah in za poziv k odpravi neenakosti," je ministrstvo navedlo na Twitterju.

Matej Tonin
Matej Tonin FOTO: Bobo

Minister za obrambo Matej Tonin je ob 110-letnici praznovanja mednarodnega dneva žensk zapisal, da moramo enakopravnost predvsem udejanjiti v načinu mišljenja in dela. "Cilj današnjega dneva je zagotoviti enake možnosti in priložnosti za delo in življenje obeh spolov," je zapisal v voščilu, kjer je ženskam zaželel, naj bo njihov vsak dan, ne le današnji.

Kot je zapisal, je vesel in ponosen, da so ženske močan del kolektivov v Slovenski vojski, upravi za zaščito in reševanje, v upravnem delu ministrstva in obeh inšpektoratih. Zahtevne naloge opravljajo tako doma kot v tujini.

"Lahko smo zgled tudi ostalim državam, saj Slovenska vojska po številu pripadnic sodi v sam vrh med državami članicami zveze NATO," je zapisal, se vsem ženskam zahvalil za njihovo delo in jim čestital ob prazniku. Na ministrstvu za obrambo so ob tem pripravili tudi novinarsko konferenco o zastopanosti žensk na področjih obrambe ter zaščite in reševanja.

Zunanje ministrstvo je v voščilu na Twitterju zapisalo, da ob mednarodnem dnevu žensk praznujemo izjemna prizadevanja žensk in deklet po vsem svetu za oblikovanje enakovrednejše prihodnosti. "Ženske sveta želijo in si zaslužijo prihodnost z enakimi pravicami in možnostmi za vse, brez stigme, stereotipov in nasilja," so zapisali.

Na tem družabnem obrežju so ženskam čestitali tudi na ministrstvu za kulturo. Ob tem so spomnili na lansko 100-letnico rojstva etnologinje in antropologinje Branislave Sušnik, ki je z delom med staroselskimi ljudstvi v Paragvaju pustila močno sled v etnologiji, raziskovanju staroselskih kultur, jezikov in znanosti.

Na ministrstvu za zdravje pa so na Twitterju v voščilu ob 8. marcu izpostavili, da je enakopravnost med spoloma ključnega pomena, da kot družba delujemo bolje, predvsem pa strpno in solidarno. "Veliko smo že dosegli, nikakor pa nas to ne sme uspavati. Vsem ženskam želimo ob 8. marcu veliko poguma in srčnosti," so navedli.

"Pri oblikovanju in razvoju naše družbe imajo pomembno vlogo vse žene, matere in dekleta. Bodite spoštovane in enakopravne vsak dan. Iskrene čestitke ob današnjem dnevu," so na Twitterju zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Minister Boštjan Koritnik pa je zapisal, da je simbolika pomembna in da je prav, da 8. marec ne ostane neopažen. A po njegovem mnenju je toliko bolj pomembno, da to zavedanje ponotranjimo in skladno z njim delujemo vsak dan.

Ministrica za šolstvo Simona Kustec pa je svoje voščilo pospremila s fotografijo knjige V času epidemije avtorja Paola Giordana ter izpostavila eno njenih sporočil, naj "v teh časih še posebej štejejo spoštljiv razum in srčnost".

 Zorčič: Cilj enakopravnosti žensk še zdaleč ni dosežen

Današnji mednarodni dan žensk spominja na neizmeren pogum, vztrajnost in predanost ideji enakopravnosti žensk, je v čestitki zapisal predsednik DZ Igor Zorčič. A ta cilj po njegovih besedah še zdaleč ni dosežen. Zato bo mednarodni dan žensk ohranjal aktualnost, "dokler ne bo samoumevno, da so ženske pravice človekove pravice v družbi enakopravnih".

Kot je Zorčič še zapisal v čestitki, večina kazalnikov sicer priča o znatnem izboljšanju družbenega položaja žensk, naj nad njimi še vedno visijo številne ovire in stekleni stropovi. "Podarjeni šopki in izrečene čestitke ob današnjem prazniku so brez smisla, če kot družba in posamezniki nimamo resnega namena moralne ter predvsem sistemske preobrazbe," je poudaril in pozval, da "skupaj naredimo vse za vzpostavitev takšnih podpornih sistemov, ki bodo ženskam omogočili polno in enakovredno udejstvovanje na vseh ravneh družbenega življenja".

Igor Zorčič je dejal, da bo mednarodni dan žensk ohranjal aktualnost, "dokler ne bo samoumevno, da so ženske pravice človekove pravice v družbi enakopravnih".
Igor Zorčič je dejal, da bo mednarodni dan žensk ohranjal aktualnost, "dokler ne bo samoumevno, da so ženske pravice človekove pravice v družbi enakopravnih". FOTO: Damjan Žibert

Predsednik DZ si želi, da v 21. stoletju ne bi bilo več treba govoriti o tako imenovanih ženskih poklicih in ženskih kvotah ter da ženske ne bi bile slabše zaposljive ali prisiljene v prekarne oblike zaposlitve zgolj zato, ker so ženske. Želi si tudi, da ženske za enako delo ne bi zaslužile manj ter da bi ideji enakopravnosti spolov sledila še stvarnost in bi ženske dosegle dejansko družbeno moč. "To pa uveljavljale v dobro celotne družbe, v kateri danes pogrešamo več medsebojnega razumevanja, empatije in odgovorne zrelosti," je dodal.

Stranke ob mednarodnem dnevu žensk s čestitkami in opominom, da sporočilo 8. marca ostaja aktualno

Parlamentarne stranke so mednarodni dan žensk obeležile s čestitkami in lepimi željami. Ob tem so tudi izpostavile, da sporočilo 8. marca ostaja aktualno in da prizadevanja za pravice žensk še niso končana.

V podmladku SDS so spomnili na poslanke DZ, ki so jim v znak spoštovanja podarili rože. Kot so v stranki zapisali na družbenih omrežjih, ob današnjem dnevu poudarjamo nenadomestljivo vlogo žensk in njihovo enakopravnost v družbi. "Želimo si, da bi se sporočila današnjega praznika zavedali vsak dan v letu," so zapisali.

Po besedah predsednika LMŠ Marjana Šarca je praznik spomin na dosežene pravice in uspehe v preteklosti, hkrati pa tudi opomin, da ta prizadevanja še niso končana, saj je v naši družbi še vedno mnogo stvari v nasprotju s sporočilom praznika.

Kot so ocenili v SMC, sporočilo 8. marca ostaja aktualno. "Vsak dan bi ga morali vtkati v naše besede in dejanja, da se ne izgubi v viharju družbenih premikov," so pozvali.

Čestitkam ob se pridružujejo tudi v SD. "Vsak dan si prizadevamo za enakost, za svobodo, za solidarnost. Vsak dan smo proti lažem, nasilju in vojni. Vsak dan živimo svoje vrednote. Zato naj bo vsak dan 8. marec," so zapisali na Twitterju.

Tudi v Levici so pozvali, naj bo 8. marec vsak dan za vse podplačane in tipično "ženske" poklice, ki so se izkazali za nepogrešljive v času epidemije, za dvojno ali trojno delo, ki je padlo na ramena mnogih v času pouka na daljavo ter za obtičale za štirimi zidovi, kjer so se skupaj z izolacijo in finančno negotovostjo razrasli tudi primeri zlorab in družinskega nasilja. "Tako kot covid-19 ni zgolj obletnica, ampak vsakodnevna grožnja, tako naj tudi 8. marec predstavlja stalno prizadevanje za emancipacijo tistih, ki so zaradi koronakrize najbolj na udaru," so navedli na Facebooku.

Kot so ob čestitkah spomnili v NSi, je 8. marec dan praznovanja ekonomske, socialne in politične enakopravnosti žensk in njihovih dosežkov.

V SAB so poudarili, da so v pravi demokratični družbi ženske upoštevane in zastopane enako kot moški. "V SAB enakost spolov ne le podpiramo, ampak tudi udejanjamo. Našo stranko vodi prva in doslej edina ženska predsednica vlade v Sloveniji, prav tako imamo žensko vodjo poslancev," so spomnili ma Twitterju.

Ženskam so ob današnjem prazniku vse lepo zaželeli tudi v DeSUS, ki je čestitko na Facebooku pospremil tudi z nekaj verzi.

Osmi marec je kot mednarodni dan žensk z resolucijo določila Generalna skupščina ZN leta 1977.

Ministrstvo o ključni vlogi žensk na kmetijah

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ob današnjem mednarodnem dnevu žensk izpostavilo ključno vlogo žensk, ki jo imajo na podeželju po vsem svetu. V Sloveniji je med nosilci kmetijskega gospodarstva 29 odstotkov žensk. Njihova vodstvena vloga se povečuje, njihov družbeno-ekonomski položaj pa je še vedno slabši od moških.

Ženske igrajo ključno vlogo na podeželju po vsem svetu, kjer si tako kot v družbi nasploh še vedno prizadevajo za enakopravnost z moškimi. "Tudi v Sloveniji igrajo ženske na kmetijah ključno vlogo. Pri nas delež žensk, ki so kot nosilke in družinski član udeležene pri delu na kmetijskih gospodarstvih, znaša 48 odstotkov," so navedli.

Po podatkih Združenih narodov (ZN) ena izmed treh zaposlenih žensk v svetu opravlja dela v kmetijskem sektorju. Kmečke ženske v nerazvitem svetu z ročnim črpanjem vode zalagajo 80 odstotkov gospodinjstev brez tekoče vode.

V EU v povprečju okrog 30 odstotkov kmetijskih gospodarstev upravljajo ženske. Ob vsem tem kmetice uživajo manj pravic od moških in se spopadajo s spolno diskriminacijo, kar je po oceni ZN največja ovira pri prizadevanjih za njihovo opolnomočenje, so dodali.

Kmetijski minister Jože Podgoršek je poudaril: "Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujem za vse, kar tukaj pri nas postorite za naš sektor." Ministrstvo se zaveda specifičnega socialnega položaja predvsem kmečkih žensk, za kar je bil ustanovljen Svet za ženske na podeželju kot posvetovalno telo. Svet v okviru svojih nalog spremlja položaj žensk na podeželju in daje predloge za izboljšanje njihovega položaja.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik2005296
11. 03. 2021 18.14
Podpiram prizadevanja za resnicno enakost in obsojam nasilje nad zenskami! Prav tako podpiram opcijo NE pomeni NE in DA pomeni DA!
JApajaDAja
08. 03. 2021 12.39
-2
naj niki nekdo pove, da se ona tega ne rabi bat!
resslovenka
08. 03. 2021 10.32
-1
Enakost med ženskami in moškimi? Hja, na jeziku. V realnem življenju pa svetlobna leta narazen. Sedanje ženske so hvala bogu bolj osveščene, moški pa tudi. To so druge generacije. Nam so vtepali v glave, da moramo podpirat 3 vogale pri hiši. Pa smo jih. 8 ur + v službi, preostalo za otroke in svoje može. Redke so bile tiste, ki so se znale postaviti zase v primerjavi z današnjimi časi. Mnoge pa se tudi še danes ne znajo in klonejo. Nikar in nikdar ljube ženske. Če primerjamo izrazoslovje JJ in njegove sekte kar zadeva žensk, lahko rečem zgolj.... Fuj pa taki dedci! 😎
wolfterier
08. 03. 2021 09.47
+8
V Švici prepoved burk in nikabov.Darilo Švicarjev muslimankam za 8.marec !
wolfterier
08. 03. 2021 09.55
+7
Fajon in Joveva predlagata izključitev Švice iz EU.
JApajaDAja
08. 03. 2021 10.19
+3
prvoborke so se borile in izborile za "dan žena"....tiste, ki jim je to nedosegljivo si ga prisvajajo kot "dan žensk" :-)
slo_veter
08. 03. 2021 14.02
+4
@wolf .. Švica ni del EU a Fajonka lahko kljub temu to napiše, v svoj program . Itaq nisem čisto prepričan, da razume za kaj se gre. Je tam nekje na nivoju Bratovškove.
wolfterier
08. 03. 2021 16.00
+1
Slo veter,jaz to vem,onedeve ne vesta.Joveva še zdaj misli,da je Bruselj na Nizozemskem.
ni_mi_vse_eno
08. 03. 2021 09.28
+0
Takoj sem za enake možnosti za oba spola, vendar rezultat enakosti vedno prinese do različnih rezultatov. Če bomo želeli iste rezultate, (=equality of outcome) potem bomo naredili veliko škode in trpljenja predvsem ženskam.
ni_mi_vse_eno
08. 03. 2021 09.30
+1
Enake možnost = DA. Enak rezultat = NE. Živela svoboda izbire. Pri enakih možnostih se različni ljudje različno odločajo, kar privede do različnih rezultatov.
wolfterier
08. 03. 2021 09.48
+2
Enaka bova,ko bova skupaj lulala v pisoar !
ni_mi_vse_eno
08. 03. 2021 10.10
-1
Hehe, to se že sedaj stalno dogaja. (=Girl pisses in urinal at Gillette Stadium) = Punca lula v pisoar na stadiumu Gillette. Posebej, če je pijana, ji ni problem, tudi sredi ceste se.
JApajaDAja
08. 03. 2021 10.20
+1
ženske v rudnik, v železarne, jeklarne...moške pa za štedilnik?
wolfterier
08. 03. 2021 11.57
+1
Uporabnik2005296
11. 03. 2021 18.16
To se pa vidi, kako patriarhalni smo Slovencelji.....😡😡🙏🙏🐑🐑
ni_mi_vse_eno
08. 03. 2021 09.26
+3
Današnji mednarodni dan žensk SE NE osredotoča na nujnost, da tudi ženske zasedajo vodstvena mesta. To se osredotočajo feministke. Jasno je pokazano v mnogih študijah, da svoboda izbire pripelje do različne izbire, NUJNOSTI tu ne sme biti. Sedaj bo pa v vodstvu sedela ena ženska, ki tam noče biti, po možnosti mlada, brez izkušenj, samo zato, ker naj bi bilo to NUJNO? Malo poglejte, kaj pravi dr. Jordan Peterson. Živela svoboda izbire, tu nujnosti ne sme biti, saj bo privedla do novih slabosti in malverzacij.
jodr
08. 03. 2021 08.08
+3
Kako bodo na FF praznovali 8. marec, dan žena?
wolfterier
08. 03. 2021 16.03
+1
Uporabnik2005296
11. 03. 2021 18.18
Vas pa poslali na kaksen nujni pregled....😭😭😭🧠🧠