Korona

15 novih okužb: okužen malček vrtca Mehurčki v Komendi, enota zaprta

Ljubljana / Maribor, 01. 08. 2020 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
220

V petek smo v Sloveniji ob 892 testiranjih potrdili 15 okužb z novim koronavirusom, umrl ni nihče. Hospitaliziranih je bilo 22 oseb, pet bolnikov s covidom-19 je potrebovalo intenzivno zdravljenje. Med na novo okuženimi je tudi otrok iz vrtca Mehurčki v Komendi, enota Čebelice pa je zaprta. V Mariboru so medtem znova vzpostavili klicno točko za boljšo dosegljivost ambulant. Potem ko je vlada odpravila v času epidemije covida-19 sprejeto prepoved o obratovanju trgovin ob nedeljah, pa so trgovci zdaj po večini že ponovno vzpostavili nedeljsko poslovanje prodajaln, odpirajo se tudi nakupovalna središča.

V petek smo v Sloveniji našteli 15 okužb z novim koronavirusom.
V petek smo v Sloveniji našteli 15 okužb z novim koronavirusom. FOTO: POP TV

Vlada RS je na Twitterju sporočila najnovejše podatke v zvezi z okužbami z novim koronavirusom.

V petek smo v Sloveniji testirali 892 oseb, od tega jih je bilo pozitivnih 15. Hospitaliziranih je bilo 22 bolnikov s covidom-19, pet se jih zdravi na intenzivni negi, od tega so po podatkih Covid-19 Sledilnika trije na respiratorjih. Dve osebi so medtem včeraj odpustili z bolnišničnega zdravljenja v domačo oskrbo, niso pa zabeležili novih smrtnih žrtev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Doslej smo v Sloveniji potrdili 2171 okužb s koronavirusom, skupaj je umrlo 119 bolnikov s covidom-19.

Trenutno je število aktivnih primerov 231.

Po pet novo okuženih spada v starostni skupini od 15 do 24 let ter od 25 do 34 let. Ena na novo okužena oseba je stara med 35 in 44 leti. Po dve pa spadata v starostni skupini od 45 do 54 ter od 55 do 64, še kažejo podatki sledilnika.

V petek potrjene okužbe so razpršene po vsej državi, potrdili so jih v 12 občinah.  Po dva na novo okužena prihajata z območja Ljubljane in z območja Kranja. Po en nov primer so včeraj potrdili v občinah Rogaška Slatina, Trbovlje, Ribnica, Domžale, Škofljica, Maribor, Žiri, Grosuplje, Kozje in Slovenj Gradec, en pa je tuji državljan, še kažejo podatki Covid-19 Sledilnika.

Ljubljana s skupno 361 potrjenimi primeri tako ostaja občina z največ okuženimi, sledi Šmarje pri Jelšah, kjer se je doslej okužilo 174 ljudi, na tretjem mestu je Ljutomer z doslej 138 potrjenimi primeri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Stanje so, kot kaže, umirja v hrastniški občini, kjer že drugi dan zapored niso potrdili nobene nove okužbe.

Okužba v vrtcu v Komendi

Okužbo z novim koronavirusom pa so v četrtek, 30. julija, potrdili tudi pri malčku, ki obiskuje vrtec Mehurčki v Občini Komenda. Vodstvo vrtca so o okužbi obvestili otrokovi starši. "V sodelovanju z epidemiologom NIJZ smo uvedli za to določene predpisane postopke. Enota Čebelica bo zaprta od 31. julija do vključno 11. avgusta," je na spletni strani sporočilo vodstvo vrtca. Kot so še dodali, bo varstvo otrok potekalo v enoti Mehurčki (stari in mobilni del vrtca v Komendi).

Z novim koronavirusom je okužen otrok, ki obiskuje vrtec v Komendi. (Slika je simbolična.)
Z novim koronavirusom je okužen otrok, ki obiskuje vrtec v Komendi. (Slika je simbolična.) FOTO: Shutterstock

V Mariboru znova vzpostavili klicno točko za boljšo dosegljivost ambulant

V mariborskem zdravstvenem domu so medtem po pritožbah bolnikov zaradi težav pri naročanju in vzpostavitvi kontakta z ambulanto izbranega osebnega zdravnika znova vzpostavili enotno klicno točko. Obenem so objavili jasna navodila, kako je mogoče na najhitrejši in najlažji način vzpostaviti stik z njimi ter dobiti ustrezno zdravniško obravnavo.

Okužbo z novim koronavirusom so v petek potrdili v 12 slovenskih občinah. Po dva primera so našteli v ljubljanski in kranjski mestni občini, po eno pa v občinah Maribor, Rogaška Slatina, Domžale, Slovenj Gradec, Ribnica, Trbovlje, Škofljica, Grosuplje, Kozje in Žiri. Eno okužbo so potrdili tudi pri tujem državljanu.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor izpostavljajo, da se zavedajo težav, s katerimi se srečujejo njihovi bolniki pri naročanju in vzpostavitvi kontakta z ambulanto izbranega osebnega zdravnika, ki so posledica ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Poudarjajo, da se s tem problemom ne sooča samo njihov zavod, temveč tudi vsi ostali javni zdravstveni zavodi v Sloveniji.

Bolnikom svetujejo, naj najprej preverijo delovni čas ambulante in urnik naročanja na domači strani zdravstvenega doma. Takrat so namreč medicinske sestre dosegljive za telefonsko naročanje. "Vsaka naša ambulanta ima objavljen urnik delovanja naročanja, saj je v tem času ostalo delo razporejeno tako, da lahko večino tega časa porabijo za kontakt z bolniki," so sporočili.

Ker so telefonske linije zaradi povečanega števila klicev preobremenjene in je pogosto težko vzpostaviti zvezo z ambulanto, bolnikom svetujejo, da komunicirajo prek elektronske pošte, če le imajo možnost. Odgovor bodo prejeli najkasneje v dveh delovnih dneh.

V zdravstvenem domu so tudi znova vzpostavili klicno točko, kamor lahko bolniki pokličejo v primeru, da na pet zaporednih telefonskih klicev s strani ambulante ni odziva. Klicna točka deluje med 7. in 15. uro na telefonski številki 02 22 86 200. Tam bodo bolniki prejeli vsa nadaljnja navodila, lahko pa bodo tudi predali morebitna naročila za želeno obravnavo.

Ta klicna točka je v preteklih štirih mesecih že delovala, a so jo pred dobrim tednom ukinili zaradi nezmožnosti financiranja te dodatne storitve. Kot navajajo v zdravstvenem domu, so bili v to primorani, "saj je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) znižal plačilo avansov v višini 12,5 odstotka, kar za naš zavod pomeni okoli 120.000 evrov mesečno oziroma plačo 60 zaposlenim".

"Ob tem ZZZS v cenah zdravstvenih storitev še vedno financira le nižje vrednosti plačilnih razredov, kot je naša obveza za izplačilo zaposlenim po zakonu (3,82 odstotka, kar v masi plač za naš zavod na letni ravni pomeni 1,2 milijona evrov). ZZZS tudi ne priznava dveh odstotkov sredstev za dodatek za uspešnost ter še vedno ne financira zakonsko predpisane amortizacije," poudarjajo.

"Kljub temu dejstvu smo se zaradi še vedno obstoječih izrednih razmer v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor odločili, da zaradi boljše dostopnosti do zdravstvene obravnave to breme v celoti prenesemo na zdravstveni dom," so dodali.

Trgovci znova vzpostavili nedeljsko poslovanje prodajaln

Potrošniki pa bodo imeli v nedeljo še večjo izbiro za nakupovanje kot doslej. Potem ko je vlada odpravila v času epidemije covida-19 sprejeto prepoved o obratovanju trgovin ob nedeljah in so bile prve odprte že prejšnjo nedeljo, bo tokrat odprtih še več prodajaln z živili. Odpirajo se tudi nakupovalna središča.

Trgovina

Po Mercatorju, Tušu, Hoferju in Eurospinu, ki so vrata nekaterih trgovin odprli že prejšnjo nedeljo, so se za odprtje prodajaln odločili še v Sparu, Lidlu in E. Leclercu, odprle se bodo tudi trgovine Jager.

Vrata bodo odprla tudi nakupovalna središča pod okriljem SES: ljubljanski Citypark, Aleja in center Vič, celjski Citycenter ter mariborski Europark. Odprta bodo do 15. ure.

Vlada je odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikov, s katerim je v času epidemije covida-19 omejila delovanje večine dejavnosti, spremenila prejšnji teden. S spremembo je odpravila določitev minimalnega obratovalnega časa trgovin z živili in prepoved obratovanja ob nedeljah. Zdaj so sproščene vse omejitve iz odloka, prepoved velja le še za obratovanje diskotek in nočnih klubov.

Kot so navedli v Lidlu, bodo odprli vrata vseh trgovin, a nobena trgovina ob nedeljah ne bo odprta dlje kot do 15. ure.

Trgovine Spar in Interspar bodo odprte po rednem delovnem času, ki je veljal pred epidemijo, so pojasnili v Sparu, kjer se bodo razmeram na trgu prilagajali tudi v prihodnje. Obratovalni časi posameznih trgovin so sicer objavljeni na njihovih spletnih straneh.

V Mercatorju, ki je hipermarkete in supermarkete ter nekatere trgovine odprl prejšnjo nedeljo, bodo do nadaljnjega ob nedeljah odprli tiste trgovine, ki so bile dobro obiskane. Kot so ocenili, je bil obisk prejšnjo nedeljo dober, kljub temu da je bilo za obveščanje kupcev malo časa. Vlada je namreč odločitev, da se lahko trgovine v nedeljo odprejo, sprejela v četrtek.

Tudi v Hoferju, ki je vse svoje trgovine odprl prejšnjo nedeljo, so bili z obiskom zadovoljni oziroma je bil ta v okviru pričakovanj, glede na to, da veliko kupcev o spremembi ni bilo obveščenih. Nedeljski delovni čas ostaja enak kot pred epidemijo, trgovine so odprte do 15. ure.

Kot so še povedali v Hoferju, se sicer pri odpiralnih časih odzivajo razmeram na trgu in hkrati prilagajajo kupcem. "Pri Hoferju dosledno upoštevamo tako veljavno zakonodajo kot tudi dogovore socialnih partnerjev, tako bomo vsekakor tudi v prihodnje glede odprtja naših trgovin upoštevali sporazum na področju nedeljskega dela in z zakonom določenih dela prostih dni," so dodali.

Vrata so sicer že prejšnjo nedeljo odprle tudi trgovine Bauhaus in Obi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alass
01. 08. 2020 21.11
+2
Korona v uradu predsednika vlade,narava že ve kam mora poslati virus
Karantanija
01. 08. 2020 20.18
+4
Zapreti meje s Hrvaško.
luna.3
01. 08. 2020 18.11
+6
Popolnoma brez veze je komentirati in razmišljati, kaj bo meseca septembra, saj se je že marca vedelo, da bo z mesecem septembrom zopet potekal pouk na daljavo (pač jih ne zanima znanje staršev in njihov čas, glede na vse ostalo, kar imajo), da bodo zaprte meje z občinami... vse pa samo zato, da se je v poletnih mesecih omogočilo letovanje predvsem na Hrvaško, kjer bi se že po enem tedni meje morale zapreti, glede na porast okužbe. Dopustniki bodo vse to prinesli domov, v prelepo Slovenijo, kjer se držimo (vsaj večina) priporočil , dočim naši južni bratje se tega držijo bolj malo, vsaj kar se tiče druženja, rokovanja, objemanja... Pač njihova poletna sezona (glede na gužvo tudi pri nas) bo uspešna, to je najbolj važno, zdravje ljudi pa je vedno postavljeno na drugo mesto. Da ne govorimo z nudenju zdravstvenih storitev, ki se že sedaj osredotočajo le na virus, vse ostale bolezni pa so skoraj pozabljene. V ambulanto sploh ne prideš, ne dobiš jih na telefon (čeprav ni zaseden), tako, da bo velik problem v jeseni, ko resnično pridejo prehladi, ter druge zdravstvene nevšečnosti. Resnično in žalostno, da se na vse to sedaj pozablja. Preobremenjenost tu, preobremenjenost tam, le na dopustih so prav ti, ki so preobremenjeni, lahko po mesec in pol. Jim privoščimo, ampak kako, če je vse preobremenjeno ???????Preobremenjeni so tudi drugi poklici, ki pa komaj dobijo po teden dopusta, pa še to ne v sezoni.
Kačon Jelko
01. 08. 2020 17.28
+12
Danescsem se peljal mimo aqualune v Podčetrtku...noro..mravljišče...toliko obiskovalcev niti v najboljših časih ni...in pol nam nabijajo naj ne hodimo na hrvaško, meje zapret itd...tisti, ki se počuti ogrožen naj se pazi in poskrbi za svojo varnost, ostalim pa pustite živeti...
RamzesII
01. 08. 2020 17.20
+3
Ugotovili pri malčku ... v kakšnih okoliščinah je narejen bil test?
Zikepike
01. 08. 2020 17.08
+5
Folk uzivite, če le lahko do sep. pol ko se zacne sola itd. takrat se šele centrifuga mozga. šparite energijo.
drofel 1
01. 08. 2020 16.42
+0
Glavno, da so odprte obcine in meje. Septembra pa zaprti vrtci, sole, obcine in meje. Spet bomo tam kot smo bili meseca marca. Se prej pa bodo letala preletela SLO v " rikverc".
Golamacola
01. 08. 2020 15.48
+2
Ja sej v 90% ko si prehlajen imaš koronavirus, zakaj je sedaj to toliko pomembno
ni_mi_vse_eno
01. 08. 2020 15.40
+0
Baje cepljenje proti virusu gripi ne pomaga pri COVID, ampak škodi, pravi dr. Campbell (Flu Vaccination and COVID 19 risk = Cepljenje proti gripi iin COVID riziko).
Koronavirusovec
01. 08. 2020 14.31
+1
Če je 231 primerov, to pomeni, da je samo 1/9000 možnosti da je človek ki ga srečaš v javnosti, da je okužen, če seveda šteješ da so bolan giblje okoli. Od teh 231 recimo da krši karanteno kakšne 20 ljudi, torej je možnost da je človek s katerim imaš stik manjša od 100.000! Koliko stotisoče ljudi bo pa imelo negativne posledice v svojem življenju zaradi teh nekaj pičlih primerov?
fljfo
01. 08. 2020 14.34
+13
Ne razumem...Pišeš, da virus ne obstaja, sedaj pa to....
Koronavirusovec
01. 08. 2020 15.03
-6
To sem napisal za vas, ki verjamete da obstaja, da se zamislite, sam pa ne verjamem da obstaja
Titanium
01. 08. 2020 16.48
+3
Pa si ti prešprical večino osnovne šole? Res porazno če si dejansko tako butast, razen če nisi trol.
Koronavirusovec
01. 08. 2020 14.25
+11
Koliko let boste še pisali NOVI koronavirus?
Tasika23
01. 08. 2020 16.36
+5
Mama MANKA
01. 08. 2020 13.57
+3
Končno je danes gasilska veselica. Čevapi pa ajvar. Kaco pa Jajo bosta pekla na oglju. Maske so obvezne. Vabljeni.
brabusednet
01. 08. 2020 14.21
+1
A Šačiri bo pa vice o fardamani babi govoro kar na črno brez računa.Sedaj ima časa na pretek,ko mu Fajonka išče puško po koruzi.
tron3
01. 08. 2020 13.54
+8
Novice o koroni en dan iz vrtcov, potem drugi dan iz zdravstvenih domov in bolnišnic, rdeča nit novic so jasno domovi za ostarele, kot kaže so zdej prešaltatl na višji nivo pa to, korona je že na ministrstvih in vedno bližje božanstvu, res prava žajfnica se Vam obeta, res si boste mal spoštovane in spoštovani moral pošlihtat v piskru, da verjamete tem novicam.
medo90
01. 08. 2020 13.53
+20
kaj bo jeseni v šoli,........ doma imajo otroci starejše. ali je potrebna selekcija
cini?no
01. 08. 2020 13.53
+24
vrtec zaprejo, vlade kjer so prav tako odkrili primer pa ne, zakaj dvojna merila
medus
01. 08. 2020 16.14
+11
bik123
01. 08. 2020 13.50
+6
beseda meseca julija..žarišče
luckysss
01. 08. 2020 13.53
+22
TheEarthIsFlat
01. 08. 2020 13.48
+5
Pač, "igra" se nadaljuje, to ne more naša vlada prekiniti in nima nič s tem, sedaj gremo s tokom, 100% pa gospodarstev ne bodo več zapirali,do 4. Novembra se bo še marsikaj "dogajalo", fall cabal
fljfo
01. 08. 2020 13.50
-1
luckysss
01. 08. 2020 13.52
+5
Ali lahko poveš vsaj to ali je Luna tudi ploščata in zakaj je ali ni ?!
TheEarthIsFlat
01. 08. 2020 13.43
-14
Virus= strup, virus je izcedek iz gnojne rane naprimer, virus je posledica in ne vzrok, virus je reakcija organizma na škodljiv vpliv, naprimer na kemični strup ali kaj drugega, naprimer obsevanje(5G mogoče), virusi ne obstajajo, tisto so bakterije,.le kje so vsi ti doktorji in koliko dobijo da so tiho???
fljfo
01. 08. 2020 13.44
+4
luckysss
01. 08. 2020 13.47
+10
Pojdi komentirat rit od Kim , pa še to le ko boš izjemoma trezen..saj ne moreš biti tako butast v "naravnem stanju"....Vmes mi pojasni ali je tudi luna ploščata in kam je pribita Butalc zarukani..
luckysss
01. 08. 2020 13.55
+6
@fljfo..očitno tam kot tisti, ki je prodajal kocko sena po 500 evrićev..
fljfo
01. 08. 2020 13.57
+1
No, mogoče je pa študiral mikrobiologijo
priželjc
01. 08. 2020 14.01
+2
RamzesII
01. 08. 2020 17.22
kdo pravi, da je študij medicine popoln, ni, še preveč je lukenj in vprašljivih zadev.
borec91
01. 08. 2020 13.34
+7
mislim oziroma bi se upal stavit da v nobeni eu drzavi toliko ne panicarjo zaradi virusa coronne celo nizozemci ki so dali hrvate na rdece ne saj se vedno prihajajo in tud vsi na meji jasno odgovorijo da se tega virusa ne bojijo panicarjo nasi sveckoti ker jih je njihov barabin zapet peljal zejne cez vodo in so meje odprte kot tudi trgovine ob nedeljah in prav je tako
Common_sense
01. 08. 2020 13.52
-18
Jaz podpiram to vlado, nisem "svečko" in ne paničarim:) Kaj pa zdaj?
Diabloss
01. 08. 2020 15.02
+6
Diverzanti
01. 08. 2020 13.32
+17
Dolgo se svet ali naša vlada tega heca, ustrahovanja in zasužnjevanja z raznimi zakoni in vse v imenu zdravja 'ne bo več šla. Ljudje bodo slej kot prej spregledali, ker so šli preko meje razumnega. Imamo nekaj malega čez 100 mrtvih' a to bi naj bil ta grozni virus, ha ha. Po drugi strani pa ti dajo bone samo da potuješ. Pol pa spet jamrajo' vsak dan eno in ta isto lajno o okuženih 'bla, bla. Kacin se pa sonči in smeji v hrvatiji.