Korona

Ob dovolj dobrem epidemiološkem stanju prihodnji teden predlog ukinitve policijske ure

Ljubljana, 19. 03. 2021 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Tadeja Voščun
Komentarji
201

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je dejala, da se je epidemiološka slika v Sloveniji v zadnjih dneh poslabšala in znova narašča tudi pritisk na bolnišnice. "Epidemiološka situacija v državi se ponovno giba v smer, kamor si ne želimo," vzrok pa je verjetno v večji pojavnosti angleške različice virusa. Za prihodnji teden načrtujejo predlog za popolno ukinitev prepovedi gibanja ponoči, če bo epidemiološko stanje dovolj dobro.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policijsko uro imamo že 151 dni
    02:32
    Iz 24UR: Policijsko uro imamo že 151 dni
  • Mateja Logar o ukrepih
    01:10
    Mateja Logar o ukrepih

 

Kot so že povedali številni strokovnjaki, se je v Sloveniji v zadnjih dneh epidemiološka slika poslabšala, je na vladni tiskovni novinarski konferenci dejala Logarjeva. Znova naraščajo tudi pritiski na bolnišnice. Poudarila je, da je poleg splošnih ukrepov k uspešnemu premagovanju virusa pomembno tudi cepljenje.  S tem odzvala tudi na stališče Slovenske škofovske konference, ki katoličanom odsvetuje cepljenje s cepivom AstraZenece. Tudi cepivo AstraZenece je, kot je že v četrtek sporočila Evropska agencija za zdravila (EMA), je varno. "Cepljenje s tem cepivom se nadaljuje," je ponovila.

"Nezaupanje v cepivo AstraZenece je precej neupravičeno. AstraZeneca je učinkovita pri preprečevanju hudih oblik okužbe in zmanjšuje potrebo po hospitalizaciji. Kar pa želimo ravno s cepljenem doseči." Dodala je, da so ukrepi potrebni, da bo naš zdravstveni sistem vzdržal. "S cepljenjem želimo doseči, da bo čim manj hospitaliziranih. Manj kot imamo precepljenih, bolj se virus širi, večja je verjetnost, da nastajajo mutacije, ki nas bodo potem še dodatno obremenjevale. Zato poudarjam, da je pomembno, da se cepimo s cepivi, ki so na voljo."

"Nezaupanje v cepivo AstraZenece je precej neupravičeno," je dejala Logarjeva.
"Nezaupanje v cepivo AstraZenece je precej neupravičeno," je dejala Logarjeva. FOTO: Shutterstock

Tudi Ema je opozorila, da naj cepljene osebe še naprej spremljajo neželene učinke in o teh obvestijo svojega zdravnika. "Treba je biti dodatno previden na pojav težjega dihanja, bolečin v prsih, modric, krvavitev, bolečin v nogah, ki tudi dodatno otekajo." Gre za dodatna opozorila, da bi se tako preprečili dodatni zapleti, je poudarila Logarjeva.

Precepljenosti "ne moremo doseči v enem trenutku, vsekakor pa moramo slediti načrtu cepljenja" in, kot je dejala, cepiti skupine, ki pogosto potrebujejo zdravstveno oskrbo. Apelirala je predvsem na starejše, da se prepreči težji potek bolezni.

Logarjeva si želi, da bi bila cepilna kampanja bistveno bolj centralizirana, saj bi to omogočilo bolj smotrno, pravično in preprosto razporejanje cepiv. "V trenutnem sistemu pa vsak zdravstveni dom skrbi za svoje varovance, pri čemer nima pregleda nad širšo sliko precepljenosti," je dejala.

Glede ukrepov pa je dejala, da se bodo ti začeli sproščati, ko bo epidemiološka slika boljša. Na vprašanje, kaj je krivo za poslabšanje razmer, je odgovorila, da, kot opažajo, ni vzrok odpiranje šol ali sproščanje gostinske dejavnosti, ampak gre najverjetneje za večjo pojavnost novih sevov koronavirusa. Omenila je, da predvsem angleškega, ki se hitro širi in je bolj kužen. Opažajo tudi porast okužb zaradi vračanja oseb, ki so obiskovali svoje sorodnike, iz držav bivše Jugoslavije.

"Trenutna epidemiološka situacija je takšna, da zelo verjetno kaj dosti o dodatnih sproščanjih v ponedeljek na sestanku skupine ne bomo mogli razpravljati. Zelo verjetno bo treba razpravljati v nasprotni smeri." Pred desetimi dnevi je dejala, da so se pogovarjali o odpravi policijske ure, toda zaradi nejasne situacije so se dogovorili, da bodo o njej odločali čez 14 dni. Tako bo ta predlog na vrsto za obravnavo prišel prihodnji teden."Argumenti so za, argumenti so proti. Moramo najti neko usklajeno mnenje in se glede na situacijo potem odločiti."

V pogovoru za Mladino je Logarjeva na vprašanje, zakaj ne odprejo teras lokalov po vsej državi, pojasnila, da drži, da je bistveno varnejše druženje na odprtem v predpisanih in kontroliranih razmerah kot na skrivnem v zaprtih prostorih. "A vladni semafor ukrepov nekako predvideva odpiranje teras gostinskih lokalov v rumeni fazi, na kar kot svetovalna skupina težko vplivamo," je dodala.

Logarjeva meni, da bi bilo verjetno ukrepe, ki so jih uvedli sredi oktobra, bolje uvesti že dva tedna prej, "a v tistem trenutku, ko smo si hkrati prizadevali tudi za omogočanje normalnega življenja v državi, je bilo to izjemno težko izvesti. Priznati moramo, da je epidemija prehitela naše načrte." Po njeni oceni je bilo ob uvedbi zaprtja države v populaciji bistveno več okužb, kot so se zavedali, zlasti med delovno aktivno populacijo. "Kadar je virusa v populaciji toliko, kot smo ga imeli mi, lahko resnično pomaga le popoln lockdown, z gospodarstvom vred. A ker je prevladala ocena, da zdravstvo obremenitve zmore, se za ta korak nismo odločili," je dodala.

Na vprašanje, kdo je v državi najodgovornejši za tako stanje, pa je odvrnila, da bi po njenem mnenju morala nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin in njegova skupina težavo zaznati in predlagati ustrezno rešitev. Sprva je bilo sicer mišljeno, da bodo prijave za cepljenje zbirali enotno na nacionalni ravni prek portala eUprava, a nato ta sistem ni dobro zaživel, tudi zato, ker so imeli predvsem starejši ljudje težave z elektronsko prijavo. Zato so na ministrstvu za zdravje sklenili, da je bolje, če se ljudje prijavljajo pri osebnem zdravniku, posledica tega pa je stanje dveh ali treh hitrosti cepljenja, je pojasnila.

Mateja Logar
Mateja Logar FOTO: Miro Majcen

Gledajoč za nazaj. bi lahko tudi kakšen mesec prej uvedli hitro testiranje, a jih je takrat skrbela zanesljivost teh testov in "ta skrb se je nato do neke mere pokazala kot upravičena", zaradi česar so tudi uvedli potrjevanje s PCR-testi.

Po njenih navedbah Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pripravlja poskusni protokol, po katerem bi tudi v Sloveniji omogočili testiranje na domu, predvsem za otroke in njihove družine. Treba je določiti optimalen test, ki bo zagotavljal zadostno občutljivost in preprostost uporabe, je povedala. Sama je naklonjena uporabi domačih testov za potrjevanje okužbe z novim koronavirusom, saj je zdajšnji postopek testiranja logistično še vedno precej nadležen, saj sredi dneva zahteva čakanje v vrsti.

Pozvala je tudi k upoštevanju vseh varnostnih predpisov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. "Za vse še vedno svetujemo uporabo mask, omejimo druženja, spoštujemo distanciranje, umivajmo oziroma razkužujmo si roke in zračimo prostore."

"Nošenje maske je izraz odnosa so sočloveka." Z nošenjem maske ščitimo druge, predvsem pa zaščitimo tiste, ki so najbolj ranljivi. "Prav je, da smo v tem trenutku toliko človeški in sočutni."

Ne glede na to, da prihajajo posamezna poročila, da posameznik po cepljenju ne more prenašati virusa, pa bo po njenem mnenju moralo miniti še kar nekaj časa, preden bomo lahko pozabili na maske, zlasti v zaprtih prostorih. "Morda čez nekaj časa, ob nadaljnjem umirjanju epidemije, bomo razmišljali o koraku v to smer," je povedala.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

na22mor
19. 03. 2021 17.17
+1
kaj pa če državljani slovenije končno rečemo NE vašim ukrepom, kaj če državljani evrope končno rečemo NE vašim ukrepom, Kaj pa če državljani sveta končno rečemo NE IN NE vašim ukrepom, kaj se bo zgodilo z vami kaj se bo zgodilo z nami vem corona bo prišla preko pušk
ogopogo1312
19. 03. 2021 16.10
-1
Logarjeva sprevodnica satanizma ....
Roadkill
19. 03. 2021 15.10
+0
seveda naslednji teden premikamo uro na poletni čas . verjetno ne bomo podnevi notri. folk bo obolel počasi
WolfeWoof
19. 03. 2021 14.41
+1
Policijska ura itak ni ppomagala sploh. Virus kroži čz dan al pa čz noč in lohk ga fašeš ob enih zjutraj na bencinski al pa ob devetih pred vrati. Virusu je čist useen če je gdo zuni ob desetih al pa ne.
Pomnim
19. 03. 2021 14.17
+2
Policijska ura je itak nepomembna zadeva. Zahtevam preklic prepovedi mirnih demonstracij in dopustitev javnega izražanja mnenj.
son?ek11
19. 03. 2021 14.01
+6
Zaradi policijske ure ni epidemiolosko stanje ne boljše ne slabše . Policijska ura je popoln nesmisel. Je pa dobro za nadzor raje.
Jožajoža
19. 03. 2021 13.42
+2
vlado je obsedel sam hudič. zato opoziciji priporočam, da namesto interpelacije najame izganjalce hudiča.
Pomnim
19. 03. 2021 14.20
+1
Predlagaš opoziciji izganjanje hudiča. Naj ti sporočim, da je to v domeni RKC. A zdi se da ta hudiča v resnici podpira. Še trenutnega papeža bi najraje scvrli.
Jožajoža
19. 03. 2021 13.42
vlado je obsedel sam hudič. zato opoziciji priporočam, da namesto interpelacije najame izganjalce hudiča.
Viktor Rosta
19. 03. 2021 13.35
+0
Prvic cujem za policijsko uro,pa ne okol govort🤫,je za 10 let resta😂
Mememememe
19. 03. 2021 13.01
+0
Nas bi še kar imeli zaprte pa čeprav je čist isti k* al mamo policijsko uro al ne, vladna elita se pa nonstop zabava pa nažira na gradu Brdo! Požeruhi smrdlj*vi. Me zanima če se elita drži vseh butastih ukrepov, ki si jih izmišljujejo...
malaraja
19. 03. 2021 12.53
+3
Hojs je rekel, da lahko državljani mirno protestirajo na spletu, na trgu pa samo, če jih je manj kot 10. A niso neke spletne peticije napovedali, da državljani povemo, da imamo dovolj teh kriminalcev? Vsak dan nova afera, bordeli, žaljenje Vesela, Galeta, Čeferina, ponarejene diplome in EU sredstva za zdravljenje homoseksualnosti? Kriva pa levica hahaha
Slava_Rusiji
19. 03. 2021 12.31
+3
Se pravi, če se boste cepili nebo več policijske ure.
TistoPravo
19. 03. 2021 12.16
+0
Policijska je osnova, da do naslednje jeseni obdržimo obvladljive razmere. Ljudje se niso ničemur odpovedali še do sedaj, prejšnje poletje so še bolj letali po obiskih kot ponavadi....tudi ob zapori in šolanju od doma od novembra do konec janurja jih je blo vsepovsod dost...poti virusu niso prav nič enomočili, še več....dobil je pospešek vse os tako slavnih garaž...
TistoPravo
19. 03. 2021 12.19
+0
...vse od tako slavnih garaž, kjer ga biksajo še dons cele noči...slovenski alkoholiki po domače povedano
User792410
19. 03. 2021 11.55
+3
Mediji res niste več normalni! V enem prispevku pišete o dramatičnem poslabševanju epidemioloških razmer in o ponovni grožnji popolne ustavitve javnega življenja, v drugem par klikov stran pa o sproščanju veljavnih ukrepov!? In ko to prebiramo res ni čudno zakaj se mnogo kateri vsak dan počuti bolj blesavega, ker mu ni nič več jasno pri čem dejansko je!
proofreader
19. 03. 2021 11.55
+0
Bolfenk2
19. 03. 2021 11.50
+11
Če do sedaj niste ukinili policijske ure, potem je prihodnji teden tudi ne boste sedaj ko številke rastejo in je 3 val pred vrati.
Manx
19. 03. 2021 11.49
+6
Stevilo okuzeni se povecuje napovedujete dvig okuzbe nek 3 val a vi govorite o sproscanju pa clovek ne more bit pameten ! Kaj sploh delate in kaksne so to ocene!!!!
Pomnim
19. 03. 2021 14.25
Jasno jim je, da politično uveljavljeni ukrepi, prej škodijo kot koristijo situaciji. Samo politični desnici to ni jasno, ali pa se zaveda, da s koncem teh bedarij prihaja tudi njihov konec.
Berdem
19. 03. 2021 11.49
+6
Kmalu bo ob 21. uri še svetlo, mi bomo pa kot kure. En Hojsek mi je že izdal plačilni nalog.
priželjc
19. 03. 2021 11.46
+8
Vse bolj se mi zdi da nimate pojma kaj sploh delate.
misli s svojo glavo
19. 03. 2021 11.46
+4
jasno da se bo policijska ura ponoči ukinila...ne moreš priti do doma iz vikenda na HR do 21 ure :)
TistoPravo
19. 03. 2021 11.44
+2
In kako mislijo umirit različne vrste sevov, da ne podivjajo po popučaciji do naslednje jeseni? Sproščanje če bo sproščanje edina beseda da se narod ob tem bolje počuti, realno pa to vodi v novo katastrofo..če se tudi letošnje poletno obdobje ljudje ne bodk ničemur odpovedali, naš čaka jeseni preprosto kuga. Kdo si želi tega?
Pomnim
19. 03. 2021 14.26
Policijska ura in sevi, to gre pa res fejst skupaj. Policijska ura ni koristen ukrep ne glede na sev virusa.
TistoPravo
19. 03. 2021 19.43
Seveda da je. Še tko se ljudje preveč lajhajo u šverc.