Korona

Ob ponovnem odprtju vrtcev otroci mirnejši, mlajši potrebujejo več osebnega stika

Ljubljana, 18. 05. 2020 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaposleni odprtje vrtcev po epidemiji novega koronairusa pozdravljajo, kljub temu pa so se nekateri soočali s prostorskimi težavami in pomanjkanjem kadra, opozarja predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. Opazili so, da so otroci mirnejši, previdnejši in bolj tihi, mlajši pa potrebujejo več bližine in osebnega stika.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V vrtcih bistveno manj otrok
    02:44
    Iz 24UR: V vrtcih bistveno manj otrok
  • Iz SVETA: Pravila druženja
    02:56
    Iz SVETA: Pravila druženja
  • IZ SVETA: Damir Orehovec o prvem šolskem dnevu po epidemiji
    04:57
    IZ SVETA: Damir Orehovec o prvem šolskem dnevu po epidemiji
  • Iz SVETA: Spet živahno v šolah in vrtcih
    03:32
    Iz SVETA: Spet živahno v šolah in vrtcih

Zaposleni so pri mlajših otrocih v starostnem obdobju od enega do treh let opazili, da jim ponovni vstop in uvajanje predstavljata težave. Poudarila je, da mlajši otroci iščejo bližino, zato strokovne delavke z njimi delajo bolj poglobljeno in z več osebnega stika. Po njenih besedah so imeli težave predvsem tisti mlajši otroci, ki so že pred epidemijo manj časa preživeli v vrtcu.

Pri tem je po njenem mnenju dobro, da je bil normativ nekoliko nižji in da je bilo več časa in priložnosti za crkljanje in več intimnega stika za posameznega otroka. Tako so "nekako začutili, da niso zapuščeni, da so varni in da lahko postopoma sami pridejo v interakcijo z drugim otrokom in da jim bo ponujena pomoč, ko jo bodo potrebovali," je povedala.

Otroci v vrtcih so bili po predhodnem dogovoru zaposlenih posebej razporejeni v skupine, ki se med seboj niso mešale. Ločeni so bili tudi prostori za igro, nekatere so nadomestili tudi z alternativnimi možnostmi. Otroci so se tako igrali tudi na parkiriščih, kjer je bilo to mogoče varno zagotoviti, v bližnjih gozdovih, travnikih in na terasah.

Otroci so bili veseli vrnitve k vzgojiteljicam.
Otroci so bili veseli vrnitve k vzgojiteljicam. FOTO: Damjan Žibert

Bogatajeva je  povedala, da so imeli nekateri vrtci tudi precej zadrege pri organizaciji dela. V vrtcih, kjer je bilo veliko število prijavljenih otrok, je bilo treba poiskati nove prostore bodisi znotraj vrtca bodisi znotraj osnovnih šol. Nekateri vrtci so imeli tudi stisko s kadrom, saj se nekatere delavke na delo niso vrnile bodisi iz zdravstvenih razlogov bodisi zaradi varovanja svojih otrok na domu.

V večini vrtcev so se po besedah Bogatajeve odpirali vsi oddelki, predvsem v tistih vrtcih, kjer je bilo povpraševanja več. Se je pa našel tudi kakšen vrtec, kjer niso odprli niti dveh tretjin razpoložljivih kapacitet. Bogatajeva je ob odprtju vrtcev pohvalila tudi starše, ki so spoštovali navodila in se trudili, da so vrtce zapustili v najkrajšem možnem času. Bogatajeva ocenjuje, da bi lahko v prihodnje ob preventivnih ukrepih nadaljevali tudi z večjimi skupinami otrok.

V novomeški Vrtec Ciciban se je danes vrnilo nekaj manj kot 290 otrok oz. 42 odstotkov vpisanih. Podoben ali nekoliko večji obisk pričakujejo vse do konca maja, ko bodo delovali v zdajšnji organizaciji dela, je  navedla ravnateljica vrtca Jožefa Zec. Ocenila je, da je "dan potekal prijetno in nad pričakovanji".

Pohvalila je sicer tako starše kot otroke. Imeli niso nobenih zapletov, vsi so upoštevali zaščitne ukrepe. Straši so prinesli potrebne izjave, gneče ni bilo, saj so prihajali postopno. "Presenetljivo, tudi nobenega hudega joka ni bilo, saj so se otroci razveselili vzgojiteljic in vzgojiteljice otrok. Lepo, bom rekla, in naj tako le traja," je še povedala Zečeva.

Podobno pozitivno vzdušje je bilo tudi v murskosoboškem vrtcu, kamor se je danes vrnilo 265 oz. dobrih 37 odstotkov vpisanih otrok. Dan je potekal brez težav, predvsem starejše otroke pa so po besedah vzgojiteljev straši dobro pripravili na vključitev, saj so poučeni o novem koronavirusu in osnovnih higienskih ukrepih.

"Zjutraj je bilo opaziti, da ni čisto normalen dan, videlo se je, da so prišli po dolgem odmoru, vendar se je stanje takoj normaliziralo, dobro so se vključili v vzgojno-izobraževalno delo," je opisal ravnatelj vrtca Borut Anželj.

Dva meseca, ki so jih otroci preživeli zunaj vrtca, sta bila za otroke zelo dolga. Otroci so bili doma s starši in se večinoma niso imeli možnosti družiti z vrstniki ali starimi starši, kot so to sicer lahko počeli med počitnicami, je opomnil.

Sicer pa z zaščitno opremo za zdaj nimajo težav, nekaj so si je kupili že prej, v petek so dodatne maske dobili od civilne zaščite. Dodal je še, da so se s kolegi dobro organizirali tako kadrovsko kot prostorsko.

Mama leto in pol stare Zale iz Ljubljane je  povedala, da je pred ponovnim vstopom v vrtec ni preveč skrbelo. Kot je povedala, je šla hčerka brez problema v varstvo vzgojiteljic kljub maskam, ki so jih imele ob sprejemu otrok, "še adijo ni rekla". Vzgojiteljice so staršem čez dan pošiljale slike dogajanja, veliko so se igrali zunaj, skupine pa se med seboj niso družile, je opisala dan malčkov. Po navedbah vzgojiteljic so nekateri od otrok imeli majhno "krizo", a le za kratek čas, dokler se niso zaigrali. Kot je besede vzgojiteljic še povzela mama, so bile prijetno presenečene, da v tej starostni skupini ni bilo velikih stisk.

Vrtca sta se po dveh mesecih razveselila tudi šestletna Jure in Tilen. Komaj čakata, da se v torek vrneta, prvi dan pa je minil v znamenju igre in pogovora, sta opisala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JAZsemTI
18. 05. 2020 18.25
+6
Gremo dalje ŽIVET! Srečno...