Korona

Držav na zelenem seznamu vse manj, Hojs: Ponovna razglasitev epidemije ni izključena

Ljubljana, 28. 09. 2020 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
1462

Od danes se je 10-dnevni karanteni ob vstopu v Slovenijo mogoče izogniti z negativnim testom na novi koronavirus. Države, ki niso na zelenem ali rdečem epidemiološkem seznamu, so od zdaj na oranžnem. Italija, Avstrija in Madžarska s torkom zapuščajo zelenega, hrvaške obmejne županije pa bodo na oranžnem, zato omejitev ob vstopu iz njih ne bo več. Notranji minister Aleš Hojs je napovedal novo zaostrovanje ukrepov, izključena ni niti ponovna razglasitev epidemije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Beovićevo in Hojsom
    10:04
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Beovićevo in Hojsom
  • Iz 24UR: Rdeči seznam
    02:26
    Iz 24UR: Rdeči seznam
  • Iz 24UR: Brez karantene z negativnim testom
    03:05
    Iz 24UR: Brez karantene z negativnim testom
  • Iz SVETA: Minister Hojs ne izključuje ponovne razglasitve epidemije
    05:28
    Iz SVETA: Minister Hojs ne izključuje ponovne razglasitve epidemije

Vlada je v soboto spremenila odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covida-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Slovenije ter ga prilagodila priporočilom Evropske komisije. Poleg zelenega in rdečega seznama držav je vlada predvidela tudi oranžnega, ki nadomešča rumenega. V nedeljo je nato na novo določila še sezname držav in po novem tudi delov držav glede na epidemiološke tveganje. Sklep bo začel veljati v torek.

Katere države so po novem na rdečem in katere na zelenem seznamu, lahko preverite tukaj.

"Uvajamo možnost, da osebi, kateri je bila na meji odrejena karantena, v času izvajanja karantene opravi test in v primeru negativnega testa se mu karantenska doba prekine," je na novinarski konferenci dejal notranji minister Aleš Hojs. Test, s katerim bi na meji izkazovali, da niste okuženi s covidom-19, ne sme biti starejši od 48 ur in mora biti opravljen v katerem koli verificiranem laboratoriju znotraj Evropske unije. Testi iz tretjih držav, kot je na primer Bosna in Hercegovina, (vsaj zaenkrat) ne veljajo, čeprav bi se to v prihodnosti še lahko spremenilo, je dejal Hojs.

"Izjem v odloku, ki lahko vstopijo tako brez karantene kot tudi brez negativnega testa, je 14," je ob tem pojasnil Hojs in dodal, da mora tisti, ki vstopa, z ustreznimi dokazili dokazati, da je izjema.

Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu in prihajajo iz teh držav, lahko vstopijo brez omejitev in karantene. Enako osebe, ki so v tej državi prebivale neprekinjeno najmanj 14 dni pred prihodom v Slovenijo. 

Kot je še povedal Hojs, je novost tudi precejšen dvig mejnih vrednosti za razvrščanje držav – za zelene države je zdaj incidenca do števila 25, za rdeče nad 50. "Možno je sicer upoštevati tudi številke celo nad 100, ki pa jih je komisija povezala s številom opravljenih testov," je dejal.

Oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, lahko v času trajanja karantene opravila testiranje na prisotnost novega koronavirusa. "Če bo ta negativen, se bo karantena predčasno odpravila," je še pojasnil Hojs. Možnost prekinitve karantenskih odločb z negativnim testom sicer za zdaj obstaja le za tiste, ki so izdane na meji ob vstopu v državo, ne pa tudi za tiste znotraj države (npr. zaradi rizičnih stikov).

Evropska komisija je sicer 'ustvarila' tudi tako imenovani sivi seznam, ki pa ga v Sloveniji še nimamo. Gre za države, ki ne spadajo na nobenega od prej omenjenih seznamov (rdeči, oranžni, zeleni), je razložil Hojs.

Z rdečega na oranžni seznam se bodo premaknile tudi hrvaške županije ob meji s Slovenijo, medtem ko bo ostali del južne sosede ostal na rdečem.
Z rdečega na oranžni seznam se bodo premaknile tudi hrvaške županije ob meji s Slovenijo, medtem ko bo ostali del južne sosede ostal na rdečem. FOTO: Aljoša Kravanja

Bi vlada spet lahko razglasila epidemijo?

Kot je na novinarski konferenci povedal Hojs, vlada že načrtuje nove ukrepe – pristojni ministri bodo o tem razpravljali v torek ali sredo. 

Hojs ob tem ni izključil niti možnosti, da bi znova razglasili epidemijo. Konkretnih ukrepov ni napovedal, dejal pa je, da je ena od možnosti zagotovo omejevanje zbiranja, pa tudi dodatno omejevanje obratovalnega časa lokalov, saj prihaja zimski čas, ko se bodo ljudje več zadrževali v notranjih prostorih.

Da si tako imenovanega lockdowna ali popolnega zaprtja zaradi vpliva na gospodarstvo ne želi nihče in se tudi ne sme zgoditi, sta na današnji novinarski konferenci izpostavila vladni govorec Jelko Kacin in notranji minister Hojs.

Beovićevo skrbi vračanje študentov na fakultete

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedala Bojana Beović iz strokovne vladne skupine za covid-19, razglasitev epidemije pomeni pravni temelj, da se lahko uvedejo določeni ukrepi. "Strokovna skupina razmišlja o ukrepih. Kakšen bo okvir izvedbe, kako bodo napisani, je potem stvar vlade oz. pravnih služb. Vsekakor pa bo treba ukrepe, če se bo število okuženih povečevalo, še posebej tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, zaostriti in to zaostrovati v določenih stopnjah, glede na to, kako se bodo te številke gibale."

Predstojnik klinike na Golniku Aleš Rozman je zbral podatke, da bi imeli v Sloveniji za bolnike s covidom na razpolago 111 postelj, ne da bi bilo pri tem potrebno zapirati druge dejavnosti. Če se bo ta trend nadaljeval, bomo to število dosegli v prvih dneh oktobra, je še dejala. "Kasneje pa bo treba poskrbeti za dodatne postelje – po presoji, glede na to, kako resni so bolniki na drugih področjih, kar pomeni krčenje drugih dejavnosti."

Vsak dan beležimo 10 ali 15 odstotkov vseh okuženih v šolah. Beovićevo zato skrbi vračanje študentov. "Nove okužbe pričakujemo pri novem zbiranju, kot je vračanje študentov na fakultete. Pa ne samo za čas študija, ampak tudi zaradi druženj, ki jih pri tej populacij pričakujemo."

V naslednji dneh bomo lahko ugotovili, ali so bili ukrepi, ki smo jih sprejeli pred 10 dnevi, učinkoviti. "Če ne bodo, bo treba predlagati nove – zlasti zaostriti izvajanje obstoječih, potem pa še nekatere malenkosti, na primer izvajanje gostinske dejavnosti tako, da v gostilnah ni gneče, enako velja za trgovine … Gre za pravila, ki že obstajajo, problem pa je v izvedbi," je opomnila.

Hrvaške županije ob meji s Slovenijo z rdečega na oranžni seznam

V torek bo npr. Srbija skupaj s Poljsko spet na zelenem seznamu, Italija, Nemčija in Združeno kraljestvo so med državami, ki bodo z njega zdrsnili na oranžnega, med zelenimi državami ne bo več niti Avstrije in Madžarske, pri čemer bodo deli obeh držav na čelu z Dunajem in Budimpešto pristali celo na rdečem. Na oranžni seznam se bodo medtem z rdečega premaknile tudi hrvaške županije ob meji s Slovenijo, medtem ko bo ostali del južne sosede ostal na rdečem.

Za tujce, ki prihajajo v Slovenijo z "oranžnih območij", in vse, ki prihajajo z rdečih, še vedno velja 10-dnevna karantena, razen če predložijo negativni test na prisotnost novega koronavirusa, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji.

Vstop v državo brez karantene in negativnega testa pa je možen za tiste, ki v Slovenijo prihajajo iz sicer oranžno obarvane članice EU oziroma schengenskega območja. Tudi slovenski državljan, ki je bival v oranžno obarvani članici EU (npr. v Italiji), lahko v državo vstopi brez karantene. 

Vlada je prav tako določila, da bo lahko oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, v času trajanja karantene opravila testiranje na prisotnost novega koronavirusa. Če bo izvid testa negativen, ji bodo odločbo odpravili. Vendar pa še ni jasno, ali bo to veljajo tudi za karantenske odločbe, izdane pred današnjo uveljavitvijo odloka.

Na Hrvaškem zadovoljni s slovensko omilitvijo epidemiološkega statusa posameznih županij

Krovna organizacija največjih hrvaških turističnih podjetij in združenj Hrvaško združenje za turizem (HUT) je danes pozdravila odločitev slovenske vlade o uvrstitvi večine hrvaških županij na oranžni epidemiološki seznam. V sporočilu so ocenili, da je slovenska odločitev o regionalnem pristopu pomembna za turistične dejavnosti.

Pričakujejo, da bodo regionalni pristop po Sloveniji v čim krajšem času sprejele tudi Avstrija, Italija in druge države, ki predstavljajo pomembne hrvaške turistične trge. Spomnili so, da regionalni pristop sledi predlogu Nemčije, da bi tovrstni režim potovanj z jasno določenimi epidemiološkimi kriteriji sprejele vse članice Evropske unije.

"Vidimo, da se lahko epidemiološka situacija bistveno razlikuje od regije do regije znotraj neke države. Regionalni pristop k omejevanju potovanj pa je edini način, s katerim je možno istočasno obdržati raven aktivnosti med dvema članicama EU in učinkovitost zajezitve širjenja epidemije," je o odločitvi slovenske vlade dejal direktor HUT in bivši hrvaški minister za turizem Veljko Ostojić.

S sedeža istrske županije v Pulju so danes sporočili, da hrvaška Istra glede na epidemiološke kazalce EU sodi na zelene sezname držav članic. Kot so pojasnili, so imeli v preteklih dveh tednih 12 novih okužb z novim koronavirusom, kar pomeni 5,7 primera na 100.000 prebivalcev. Spomnili so, da je pogoj EU za uvrstitev na zeleni seznam manj kot 25 primerov na 100.000 ljudi.

Ministrstvo minuli teden izdalo 5600 karantenskih odločb, doslej skupaj več kot 80.000

Ministrstvo za zdravje je do današnjega dne sicer izdalo skupno 80.630 karantenskih odločb, od tega jih je v minulem tednu izdalo 5600. Trenutno je v obravnavi še 4700 predlogov Nacionalnega inštituta za javno zdravje za izdajo karantenske odločbe, so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Ministrstvo za zdravje izda odločbo o karanteni v najkrajšem možnem času. Število karantenskih odločb se povečuje predvsem na račun odločb, ki jih ministrstvo izda osebam, ki so bile v kontaktu z osebo, okuženo z novim koronavirusom, so še zapisali na ministrstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1462)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
29. 09. 2020 20.47
Samo v janšistični državi šef policije daje zdrastvene podatke v demokratičnih državah to dajejo infektologi.
Walter Pravicek
30. 09. 2020 12.21
KO HOJS NEKAJ MRMRA-GOVORI TAKO NERAZLOČNO IN V LJUBLJANŠČINI,DA JE ZA MENI PREKO GLAVE ,PA GREMO ISKAT BOLJŠO ODDAJO!
drago štubljar
29. 09. 2020 15.15
+2
jajo bo razglasil epidemijo da nebo strajka v slo
drago štubljar
29. 09. 2020 15.14
+2
a bo pocivalsek privlekal svoju ljubicu iz hr da mo nebo treba cez meju ihihihhihii
drago štubljar
29. 09. 2020 15.11
+2
kaj toti hojs ni se krenil na dob hahahahahaha
Kekec 007
29. 09. 2020 09.45
+8
Temu nepreklicno odstoplenemu ni za verjeti. On tko ni več na funkciji. Verjetno je lažna novica. Pomoliš nos čez mejo in hop karantena. Oblast pa se reži in ti pove, da je bilo to samo Hojsanje
Sosed Sosedov
29. 09. 2020 09.36
+9
Združeni narodi ( UN ) so afriški celini aprila napovedali 300.000 mrtvih od Covid-a. Svetovna zdravstvena organizacija ( WHO ) je maja napovedala 190.000 mrtvih od Covid-a v Afriki. Do danes je na afriški celini umrlo 35.000 ljudi od Covid-a. In zdej če se taki hudi strokovnjaki zmotijo v 10 kratniku ( ko da bi mene dohtarca na sistematskem zmerla na 19 m namesto na 1,9m ??!! ), kolk so pol vredna njihova priporočila? Verjetn v Afriki bolj perejo roke in več nosijo mask kot v Evropi, a ne?
Petur
29. 09. 2020 09.31
+2
Hrvatom se dobrikajo domače ljudstvo bi malo stiskali saj vidijo da jim vsak dan slabše kaze.
DaVinci
29. 09. 2020 09.29
+2
Ampak na naslovnici tista zenska spodej levo 😅 vsakic jo vidim...se v sanjah 😂
Sosed Sosedov
29. 09. 2020 09.19
+4
Bojim se, da samo strašenje z zaklepanjem ne prinaša rešitve. Če še ne vemo, kje je rešitev, zakaj se kot država zatekamo k avtoriteti in nasilju vladajočih nad demokracijo. So res maske in razdaja odgovor? Odgovor na katero vprašanje? Kaj pa megla? Kaj pa onesnaženje zraka? Kako naj si razlagamo podatke, da je stopnja smrtnosti od Covid-a na afriški celini 2,4%, v Evropi pa 4,5%? Ja, verjetno na afriški celini manj zavzeto testirajo in kakšno smrt ponesreči pripišejo gripi ali samomoru ( dvema stvarema, ki smo jih v Sloveniji uspešno izkoreninili v letu 2020 ). Na drugi strani ima Evropa boljšo zdravstveno oskrbo in osebno higieno. Smrtnost v Italiji od Covid-a je 11,6 odstotna, v Angliji 9,0. Na drugi strani v Etiopiji 1,6 in v Nigeriji 1,9.
SDS_je_poden
29. 09. 2020 09.37
+1
Ker ima Afrika več sonca, posledično se ljudem tam tvori več vitamina D, ki krepi imunski sistem, Evropa je pol leta zavita v oblake in meglo.
Sosed Sosedov
29. 09. 2020 09.57
+3
ProtiSDSu: recimo. Verjetno. Najbrž. Ampak zagotovo pa ne zaradi razdalj, mask in zapiranja lokalov ob 22.30 !!!
Banion
29. 09. 2020 09.18
+11
Kako je že tista risanka in potem sta odpujsala domov. ODHOJSAJTE, saj to si zaslužimo, vsaj malo komedije ob tragiki
sinhron
29. 09. 2020 09.17
+12
Nepreklicno odstopljen -ponovno pristopljen pa kar hojsa naprej !
number46
29. 09. 2020 09.08
+8
"Sam tale Hojs pa res trpi" , je moral, kar rokave zavihat, kakšne strategije in poteze izvaja ta vlada nekaj, kar do sedaj nismo videli "avantgarda na delu" .
klen
29. 09. 2020 09.03
+9
Itak pa koga zavajate z epidemijo, ko je skladno z kolektivno pogodbo bilo potrebno izplačati solidarnostno pomoč ranljivim osebam pa jo niste, ne lagat okoristili ste se na račun epidemije revežev je bil še večji revež bogat pa še bolj bogat! Razumi če moreš!
En procent
29. 09. 2020 08.59
+4
Lahko nadete druge oznake, ker 2,3% populacije je barvno slepih!
Mušmula
29. 09. 2020 08.55
+12
Ali nas bodo preletela letala za začetek epidemije ???
lusma00
29. 09. 2020 08.35
+10
Najprej pomagajo hrvaskemu turizmu z odprtjem meja ceprav bi lahko ze takrat vedeli kaj nam po taki odlocitvi sledi zdaj nas bojo pa pocasi zaceli siliti v ceplenje na najbolj podel nacin in nas omejevati kot zapornike..covid aplikacijo in cepivo si naj psiho s svojimi butalci nekam zatakne in naj si sledijo drug drugemu po butalah
zigajan11111
29. 09. 2020 08.28
+16
Banion
29. 09. 2020 08.27
+20
razmišljajo o razglasitvi epidemije, kot da nimajo drugega dela, naj razmislijo o razglasitvi odstopa. Poleti bi naj mislili ko so odprli mejo s hrvati, takrat jim ni bilo mar kot jim ni sedaj samo da lahko terorizirajo. Seveda se sedaj okužba širi znotraj, tudi zel ko jo enkrat zaseješ se potm razmnožuje rama. Zdrave pameti manjka tem kekcem
Carpediem32
29. 09. 2020 08.26
+5
Oven, kje? Sin je bil že štirikrat testiran, nazadnje v nedeljo zjutraj ob 8.00, po službeni dolžnosti, DSO, testirani vsi zaposleni zaradi okužbe enega stanovalca in ene študentke. Popoldan že rezultati. To testiranje je potekalo v domu, vsa prejšnja na Metelkovi. Rezultat vedno isti dan popoldan.
radar
29. 09. 2020 08.25
+18
In je vlada počepnila pod hrvaško diplomacijo - pričakovano. V Slo pa bi počasi vse zapirala. Janez kako si se z ekipo ujel v lastno zanko... lp