Korona

Obdukcije pokojnikov s covidom-19 pri nas: pljuča močno prizadeta in zelo kužna

Ljubljana, 21. 09. 2020 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
596

Uradno število smrti zaradi koronavirusa v Sloveniji je na današnji dan 142. Dvome v število mrtvih in s tem povezane razne teorije zarot je na družbenih omrežjih razplamtela informacija, da na Inštitutu za sodno medicino niso opravili nobene obdukcije pokojnika s covidom-19. Razlog je povsem preprost – obdukcije so se opravljale drugje. "Pri vseh obduciranih je bila prizadetost pljuč tako huda, da ni dvoma, da je bila okužba vzrok smrti," pojasnjujejo na Inštitutu za patologijo.

Obdukcije pokojnikov z okužbo s koronavirusom so ena tistih tem, ki na družbenih omrežjih že dlje časa sproža razne teorije zarot. 

Mnenja tistih, ki so še vedno prepričani, da virusa med nami sploh ni, je še dodatno podžgal pisni odgovor Inštituta za sodno medicino (ISM) kranjskemu mestnemu svetniku Zoranu Stevanoviću, da tovrstnih obdukcij pri njih niso opravljali. "Lažnivci!", "Nikjer dokazov!", "WHO je dal navodila, da se ne sme opravljati obdukcij na covid pozitivnih žrtvah" in "Ni želje, da bi raziskovali!" se med drugim glasijo komentarji, ki so pospremili objavo. Zapis, da je "uradno število smrti zaradi koronavirusa v Sloveniji 0 (nič)", se je po spletu razširil kot blisk. 

Odgovor ISM ima, tako kot marsikatera teorija zarote, ki smo jo v preteklosti že razblinili, povsem logično pojasnilo. Treba je le kopati malo globlje in ne reagirati na prvo žogo. 

Odgovor ISM glede obdukcij
Odgovor ISM glede obdukcij FOTO: Facebook

ISM opravlja obdukcije ob nenadnih, sumljivih in nasilnih smrtih 

"Odgovor naše sodelavke je bil korekten – tovrstnih obdukcij na našem inštitutu nismo opravljali. Kar pa ne pomeni, da jih ni bilo," je pojasnil predstojnik inštituta Tomaž Zupanc. Na ISM namreč opravljajo sanitarne obdukcije, ki so povezane z nenadnimi smrtmi, sumljivimi in nasilnimi smrtmi ter smrtmi, povezanimi s kaznivim dejanjem. 

"Pri bolnikih z boleznijo covid-19 gre za hospitalizirane paciente, ki se dlje časa zdravijo bolnišnično. Na ISM sicer opravljamo tudi klinične obdukcije, vendar le v primerih, ko gre za smrt v 24 urah po sprejemu v bolnišnico, za zaplet med operativnim posegom ali zaplet v prvih 24 urah po operativnem posegu," je še dodal. 

Vse ostale obdukcije bolnikov, ki umrejo v bolnišnici, so hospitalizirani dlje od 24 ur in pri katerih ne gre za zaplet pri zdravljenju, opravljajo na Inštitutu za patologijo, je še pojasnil Zupanc. 

So se pa po njegovih besedah na ISM kljub temu srečevali z umrlimi zaradi bolezni covid-19 v okviru kontrolnih mrliških pregledov pred upepelitvijo pokojnih na ljubljanskih Žalah, ki jih opravljajo njihovi zdravniki pred kremiranjem pokojnikov. "Tam smo pokojnike pregledali, potrdili njihovo identiteto, izključili morebitne znake nasilne smrti ter podpisali dovoljenje za upepelitev," je še dejal. 

Inštitut za patologijo: Okvara pljuč je pri bolnikih s covidom-19 izredno huda 

Po nadaljnje odgovore smo se obrnili še na Inštitut za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Tam so nam potrdili, da so do zdaj opravili sedem obdukcij umrlih s covidom-19, in sicer tri v aprilu, eno v maju, eno v juliju in dve v avgustu. Vsi obducirani so umrli v bolnišnici. Med umrlimi sta bili dve ženski in pet moških, starost je bila od 48 do 85 let. Dva sta bila mlajša od 60 let, trije pa so bili stari 80 let ali več. 

"Za vse obducirane lahko zaključimo, da je bil vzrok smrti covid-19 ali z njim povezani zapleti. Pri vseh sedmih je šlo za hudo neposredno okvaro pljuč zaradi virusne okužbe, ki se je v petih od sedmih primerih kazala s sliko tako imenovanih šokovnih pljuč. Pri petih od sedmih je bila pridružena sekundarna bakterijska pljučnica, pri dveh od sedmih pa pljučna trombembolija," je pojasnil predstojnik inštituta Jože Pižem.

Bolnik, ki umre ob SARS-CoV-2 okužbi, ima ponavadi veliko virusno breme (tkiva, predvsem pljuča, so zelo kužna).
Bolnik, ki umre ob SARS-CoV-2 okužbi, ima ponavadi veliko virusno breme (tkiva, predvsem pljuča, so zelo kužna). FOTO: Dreamstime

Pri vseh umrlih so prisotnost virusa dokazali s PCR (verižno rekcijo s polimerazo) v pljučih, pri nekaterih tudi v različnih drugih notranjih organih.

Vsi umrli so imeli pridružene različne bolezni, največkrat arterijsko hipertenzijo in posledično povečano srce. Gre za pridružene bolezni, ki so v populaciji, predvsem pri starejših, razmeroma pogoste, je še pojasnil. "Kljub pridruženim osnovnim boleznim je bila pri vseh obduciranih prizadetost, ki je neposredno ali posredno povezana z okužbo s SARS-CoV-2 (v prvi vrsti gre za prizadetost pljuč), tako huda, da ni dvoma, da je bila okužba vzrok smrti. Dodatno je treba poudariti, da je okvara pljuč pri bolnikih s covidom-19 izredno huda, tako izrazito okvaro le zelo redko srečamo pri umrlih, ki nimajo okužbe s SARS-CoV-2," je opozoril.

Obdukcijo se opravi samo takrat, ko vzrok smrti ni povsem jasen

Uradno število smrti zaradi novega koronavirusa je v Sloveniji trenutno 142. Naj vas majhno število obdukcij ne zmede. Pižem namreč poudarja, da je obdukcija indicirana samo takrat, kadar vzrok smrti ni povsem jasen. "V splošnem (pri ne-covid-19 bolnikih) je obduciran le manjši delež umrlih v bolnišnicah, po naši oceni od 10 do 15 odstotkov."

Kot je še dejal, so se na začetku epidemije pogovarjali o obdukcijah umrlih s covidom-19 s strokovnega vidika in prišli do zaključka, da so obdukcije smiselne, kadar vzrok smrti ali pridružene bolezni niso povsem jasni, kot to velja za obdukcije nasploh. "Zaključimo lahko, da so bili obducirani tisti umrli, pri katerih so bili klinični vzrok smrti ali morebitni zapleti okužbe s SARS-CoV-2 manj jasni, in prišli do spodaj navedenih ugotovitev." 

Pri veliki večini umrlih s covidom-19 se da vzrok smrti jasno ugotoviti na podlagi klinične slike, poteka zdravljenja in za časa življenja opravljenih preiskav. "S podatki umrlih in neobduciranih ne razpolagamo, vendar ni nobenega razloga, da bi ti pomembno odstopali od naših ugotovitev pri obdukcijah," je še dejal. 

Da se obdukcije na bolnikih s covidom-19 opravljajo, so pred kratkim potrdili tudi specializanti infektologije na UKC Ljubljana. "Seveda pa je bilo tu, sploh na začetku epidemije, veliko vprašanje varnosti. Bolnik, ki umre ob SARS-CoV-2 okužbi, ima ponavadi veliko virusno breme (tkiva, predvsem pljuča, so zelo kužna), zato je bilo treba za opravljanje obdukcij razviti ustrezne varnostne protokole," so pojasnili v odgovoru na prispevek 'Zdravniki so spregovorili', kjer so določeni člani stroke izpostavili pomisleke glede trenutne epidemije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (596)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kontras
26. 09. 2020 08.06
Ce bi delali obdukcijo bi ze prisla zgodba ces da organe kradrjo tako da nic ni prav karkoli je ze
weinheim
23. 09. 2020 14.16
Ni kaj dodati. Še bolj se moramo paziti, čeprav nihče ne nosi rad mask . Trenutno ne gre drugače..., na celem planetu.
Walter Pravicek
22. 09. 2020 17.43
-2
Enkrat je NIČ,drugi podatek je blizu 160 umrlih za CORONO-KAJ JE RESNICA?
vezuv_
22. 09. 2020 15.39
+4
Naj vam povem, da tudi onkološki bolniki uradno ne umrejo za rakom, temveč zaradi PLJUČNICE. in odpovedi drugih organov. Pljučnice pri onko bolnikih sploh ne zdravijo. Od kod vem - doživela v družini.
Matejv1983
22. 09. 2020 15.39
-3
ojjoj in pol si tile zdravniki? saj potem ni čudno da ljudje tako umirajo.
eurosapiens
22. 09. 2020 15.37
-3
kavč strokovnjaki medicine na biciklih verjamejo samo tisto kar jim Tito reče
DSS
22. 09. 2020 15.25
+1
Sami kavč dohtarje KLELEKE
Rade 74
22. 09. 2020 15.04
-3
Sekta cerkvena, satanistična na oblasti.
Walter Pravicek
22. 09. 2020 17.45
-5
PA TUDI ZAVAJAJOČA,LAŽNIVA IN TROŠI DENAR ZA IZLETE V TUJINO,DA SE JIH VIDI KAKO SO PRILJUBLJENI TI PRISKUTNIKI!ROKOVANJE,TER MLATENJE PRAZNE SLAME.BUH!
jastreb123
22. 09. 2020 14.59
-2
Fopanje, fopanje in še enkrat fopanje. Dajte v javnost, koliko dobite plačano za ustrahovanje in laganje narodu. Banda
pesnitev
22. 09. 2020 15.31
+3
So pa res buteljni ti dvomljivci, naj gredo v srednji vek pa si malo skusijo drugih kužnih bolezni,
el capitano
22. 09. 2020 14.36
-2
O šit..umrli bomo..
pesnitev
22. 09. 2020 15.32
+0
Ja pa še par drugih potegnili za seboj...
asgard
22. 09. 2020 13.07
+8
Če kdo od mojih bljižnjih zboli bom enostavno tožil Potrča in uno igralko. Se bom skliceval na to da sta onadva prepričala bolnega da ni upošteval navodil NIJZ !!!
LeeMalone
22. 09. 2020 16.14
-2
Anonymus
22. 09. 2020 12.51
+2
Dany75
22. 09. 2020 12.04
-2
bureki...ko turške žajfnice..pa kdo temu verjame..lazete sami sebi in iscete izgovore..boljse da nebi nic pisali...s tem le se slabso luc mecete nase....
El Diabbolo
22. 09. 2020 11.57
+23
Zanimivo. Tri obdukcije v Juliju in Avgustu, ko v Sloveniji sploh ni bilo umrlih S COVID19. In vi se sprašujete kako lahko ljudje dvomimo.
Lyriel
22. 09. 2020 14.58
+5
Ja, res? Rabila sem par minutk: Stevilo umrlih v juliju in avgustu: 22.
boy36
22. 09. 2020 11.45
+23
Poškodovana pljuča! Zanima me koliko od teh s poškodovanimi pljuči je bilo prej v bolnici na respiratorju? V Italiji je prav zaradi tega v toku preiskava, ker so pacienti imeli dobesedno "izgorela" pljuča. Pokazal se je sum , da so taka pljujča lahko tudi zaradi nepravilne uporabe respiratorjev. Ja novinarji ,vsaka zgodba ima več plati. me pa čudi ,da ni bilo več obdukcije, kajti ravno z obdukcijami se lahko veliko naučiš o bolezni-virusu.
dannyer
22. 09. 2020 12.52
+10
To drži raspiratorji lahko poškodujejo pljuča. če jih ne uporablamo pravilno poleg tega pa so imeli kar polni ICU že pred vuhančkom. Koliko sledim bodo neakteri šli za zapahi.
pesnitev
22. 09. 2020 15.34
-3
zakaj bi ogrožalči obducente, si nisi prebral članka, kako kužna so tkiva obolelih, pametnjekovič pa tak...
dannyer
22. 09. 2020 20.58
+0
Ta virus ni ebola ampak iz družine korona virus 7 po vrsti. In ni tok nevaren kot so ga napihovali. podatki znanost to ne dokazujejo. to je bil samo izgovor ,da niso naredili obdukcije. ker pol bi imeli težave z strašenjem. ljudi,
Skankhunt42
22. 09. 2020 11.32
+1
verjetno bi moral obdukcijske sobe po vsaki obdukciji ne sam očistt ampak tut aerosolno razkužt pa dohtarji oz. dohtar bi morov met skafandr z zaprtim obtokom zraka.. preveč truda pa sredstev za nč
boy36
22. 09. 2020 11.46
+3
tomazbodner
22. 09. 2020 11.21
+11
Ah novinarji... nehajte se truditi. Tu imate en kup strokovnjakov infektologov, ki vam lahko ob 3 zjutraj citirajo celoten genome COVIDa, vedo vse o mutacijah ter kako je povsem nenevaren in prav vsi z njim okuzeni umrejo zaradi cesa drugega, pa ce tisto imajo ali ne. Prava zbirka ekspertov, vam recem. So najmanj za v Menso... mislim, ce sestejes stevilke vseh...
asgard
22. 09. 2020 13.02
+5
krneki_123
22. 09. 2020 11.12
+15
Spet ogromno vsevedov, ki mislijo, da če na spletu nekaj preberejo, lahko solijo pamet ljudem, ki so se veliko let izobraževali v medicini, biologiji, infektologiji, patologiji.. Ta virus, ala dr. Werner, dr. Potrč in podobni, je veliko bolj nevaren od kateregakoli drugega in se je tudi že zelo razbohotil. Ne samo pri nas.
Jak Tobim
22. 09. 2020 10.25
+21
virus se replicira prvih 10 dni (vrh je nekje okoli 5 do 7 dni). po tem času replikacije padejo praktilčno na nič iz 1000 bilijonov (trilion) na kubični centimeter (to je mililiter). pcr test kaže pozitivno od časa replikacijedo zadnjega dni, ko lahko še diagnosticiramo vaibilni virus (tisti, ki je sposoben replikacije to je 10 dni.) po desetem dnevu je prisotno ogromno usedline virusne nukleinske kisline - zato je pcr test pozitiven, vendar viabilnga virusa (živega, če hočete) ni več. Telo se odzove s huronskim vnetnim odzivom na ostanke virusov in ne na virus, ki se replicira. posledice so te, da oboleli po 10 dneh ni več kužen, protivirusna zdravila ali monoklonska protitelesa se lahko dajejo le v prvih dneh okužbe, po 10 dneh so popolnoma nekoristna in se zdravi vnetni odzivom, če ni napačnega oz. pretiranega imubnskega odziva ozdravimo in nismo več kužni - od tod 10 dnevna karantena. tudi, če zboliš po 10 dneh nisi več kužen. pcr test je lahko pozitiven še pol leta po virozi, vendar kaže le ostanke (mrtve, če hočete) virusne nukleinske kisline. pljuča umrlega potemtakem niso kužna ali pa so raziskovalci objavili v Nature in Science laži (objavljeno je v Nature in Science - primerjava pcr pozitivnih testov z diagnostičnimi, ki temeljijo na repliciranju virusov v laboratoriju in kaže viruse, ki lahko okužijo, in ne mrtgvi material). ne bom pbral prispevka, upam le, da zdravniki vedo kaj počno in, da patologi vedo, da po 10 dneh pljuča v primeru koronavirusa ne bi smela biti kužna. to je znanost in reviji Nature in Science sta najboljši od najboljšega.
marjeticaas
22. 09. 2020 11.45
-9
goko
22. 09. 2020 12.24
+3
Za mene je pubmed, vse ostalo jemljem z rezervo
Jak Tobim
22. 09. 2020 13.02
-3
pa poglej v pubmed - najdeš. a ti moram literaturo poiskati - a moram? dobro je, da pubmed sledi Science in nature revije, tako da ne bo problema.
Jak Tobim
22. 09. 2020 13.05
+6
glej marjeticaas - tole se meni lahko očita - sploh pod komentarji na popularnem mediju. no, tole kar očitate meni je objavljeno s strani tistih, ki nas učijo na podlagi empirike, znanstvenega eksperimenta in direktnega zdravljenja v bolnicah - in je temelj teha kar počne pri zdravljenju vsaka bolnica, ki zdravi na osnovi znanosti - torej tudi pri nas v Sloveniji. S tem znanjem se jaz nimam kaj kititi - je javno in posredovano od tistih, ki vedo daleč več od mene ali, predvidevam, kogarkoli drugega.
mulc-slo
22. 09. 2020 09.56
+6
Spet kranjski Zoki vtika svoj nos v področja o katerih nima pojma.