0°C
Podatki za dan: 13. 1. do 24.00
Oboleli
518,092
+6918
+1.4%

Vlada o skrajšanju karanten: predlog naj bi stopil v veljavo sredi naslednjega tedna

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA / M.R. /
KOMENTARJI
111
Vlada preigrava več scenarijev, na mizi je skrajšanje karantene s trenutnih sedmih na pet dni. Velika težava je namreč vse več zaposlenih v zdravstvu in šolstvu, ki so okuženi ali imajo odrejeno karanteno, zato sta oba sistema že na kolenih. Ministrstvo za zdravje naj bi predlog o tem pripravilo do ponedeljka, ko bo po besedah premierja Janše predvidoma tudi sprejet in uveljavljen sredi naslednjega tedna.

VEČ VIDEOVSEBIN

01:05

Iz 24UR: Skrajšanje karantene?

02:18

Iz 24UR: Nas čakajo novi ukrepi?

 

Kot je namignil zdravstveni minister Janez Poklukar, bi se spremembe lahko nanašale na odrejanje karanten v šolstvu. Na vprašanje glede možnosti zapiranja šol zaradi pospešenega širjenja koronavirusa je v četrtek ob obisku cepilne točke v Laškem namreč odgovoril, da bodo šole, če bo treba zapirati družbo, gotovo na vrsti zadnje. Sam pa verjame, da bo k nadaljnjemu delovanju šol prispevala tudi sprememba na področju karanten.

Kot so poročali v oddaji 24UR, odločitve glede morebitnega skrajšanja karanten na domu po visokorizičnem stiku z okuženo osebo še ne bo – čeprav je Poklukar včeraj napovedal, da bo to znano že danes.

Čez dan so sicer potekala usklajevanja – kot že omenjeno, naj bi razmišljali o skrajšanju karanten na pet dni, tako kot je to storilo že več evropskih držav. A predlog še pripravljajo. 

Je pa k temu danes pozvala tudi gospodarska zborica, saj je, kot pravijo, delo v gospodarstvu zaradi karanten že resno ogroženo. Skrajšanje bi sicer lahko veljalo le za določene izjeme.

Danes je na Brdu pri Kranju sicer potekal sestanek koalicijskih poslancev in nekaterih ministrov. Na vprašanje glede skrajševanja veljavnosti karanten, je predsednik vlade Janez Janša odvrnil, da bo ministrstvo za zdravje predlog o tem pripravilo do ponedeljka, ko bo predvidoma tudi sprejet in uveljavljen sredi naslednjega tedna.

Po besedah podpredsednika vlade in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je skrajšanje karantene eden od ukrepov, s katerim bodo lahko pomagali gospodarstvu: "V okviru tega, kar je predlagala stroka." Sicer pa ugotavlja, da smo gospodarski zmagovalci te krize in da so se na podlagi te "odlične osnove" dogovorili, kaj bodo naredili do konca mandata, saj imajo na razpolago veliko virov. "Zdaj ko se v Evropi in svetu na novo mešajo karte, bomo naše gospodarstvo in podjetja naredili maksimalno konkurenčne za nove izzive," je obljubil.

Obeta se sprememba pravil odrejenih karanten ob tveganem stiku
Obeta se sprememba pravil odrejenih karanten ob tveganem stikuFOTO: Shutterstock

Razmere v šolah so zaradi okužb zelo resne, je v sredo opozoril predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Težave po njegovih besedah povzroča predvsem novo pravilo, da mora učitelj v karanteno, če je bil 15 minut v istem prostoru kot okužen učenec, medtem ko je bil prej ta čas 45 minut. Ali bodo torej spremembe tudi pri odrejanju karanten učiteljem, še ni znano.

PREBERI ŠE
'Morda ne bo počitnic, ampak prisilna zaustavitev velikega dela javnega življenja'

Pred tem je vlada na predlog epidemiologov karantene sicer že skrajšala z 10 na sedem dni. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je prejšnji teden dejal, da bi se lahko dolžina odrejenih karanten skrajšala na pet dni, a ne. dokler omikron v Sloveniji ne bo prevladujoča različica koronavirusa. Z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZLOH) so v četrtek sporočili, da je delež različice omikron v pozitivnih PCR-testih, potrjenih v njihovih laboratorijih, približno 90-odstoten. To pomeni, da je v Sloveniji še vedno prisotna tudi različica delta.

Koronavirus pasica nova

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.