Korona

Seznami varnih držav: ko je Slovenija manj 'varna' od Srbije in Turčije

Ljubljana, 03. 07. 2020 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
70

Večina evropskih držav ima svoje sezname “varnih” držav, ki jim umikajo omejitve za vstop. A pri uvrščanju na te sezname se lahko marsikje upravičeno vprašamo, po kakšnih kriterijih so nekatere države s slabšo epidemiološko sliko bolj varne od tistih, ki bolje obvladujejo širjenje virusa. Vse bolj je jasno, da v številnih primerih ne gre toliko za upoštevanje epidemiologov ali za dejansko varnost neke države, pač pa za politične in ekonomske interese posameznih držav.

EU na seznam držav, za katere ne veljajo omejitve pri vstopu, uvršča Srbijo in Črno goro, ne pa denimo Turčije. Čeprav ima slednja trenutno celo nižjo incidenco koronavirusa na 100.000 prebivalcev kot omenjeni balkanski državi. Članice lahko sicer še vedno same odločajo, ali bodo 15 odobrenim državam zunaj EU dovolile vstop ali ne. Madžarska je tako sporočila, da bo s tega seznama tretjih držav vstop brez omejitev omogočila le Srbiji in nobeni drugi državi. 

Prvi turisti na Kreti
Prvi turisti na Kreti FOTO: AP

Razprava o seznamu držav zunaj EU, ki bi jim dovolili vstop v EU je bila precej politično obarvana. Francija se je denimo zelo zavzemala, da bi na seznam uvrstili njeni nekdanji koloniji Alžirijo in Maroko, ki imata sicer zgledno epidemiološko sliko. Portugalska, ki je morala "požreti", da Brazilija odpade, je zlobirala, da so na seznam uvrstili njeno nekdanjo kolonijo Angolo. Vstop pa, zanimivo, ni olajšan prebivalcem Grenlandije, avtonomnega območja, ki je sestavni del Kraljevine Danske. Pa čeprav po podatkih korona števca Worldmeters tam trenutno nimajo aktivnih primerov okužbe. Veliko obrvi je dvignila tudi odločitev, da so na seznam uvrstili Kitajsko, čeprav tam še vedno velja prepoved vstopa potnikom iz EU. 

Trump je v začetku epidemije praktično čez noč uvedel prepoved vstopa za večino evropskih držav, kar so takrat mnogi analitiki ocenjevali za politično motivirano potezo. To je povzročilo kaos na evropskih letališčih. Prepoved pa ni veljala za Združeno kraljestvo, čeprav je bila že takrat epidemiološka slika tam precej slabša kot v mnogih članicah EU. Zdaj pa EU na seznam držav brez omejitev ni uvrstila ZDA, kar je sicer glede na stanje v ZDA tudi z epidemiološkega vidika upravičeno. Evropski diplomati zatrjujejo, da ni šlo za povračilni ukrep. ZDA so pač še vedno v slabem stanju. Nedvomno pa so številne evropske države zaradi tega na izgubi, saj ameriški turisti pustijo v poletni sezoni kar precej denarja v Evropi.

Ko je Slovenija manj 'varna' od Srbije in Turčije

Združeno kraljestvo je medtem danes objavilo svoj seznam okoli 60 držav, za katere umikajo karanteno. Med njimi so denimo Francija, Turčija, Srbija vse z veliko slabšo epidemiološko sliko od Slovenije. A ravno Slovenije na britanskem seznamu "varnih" držav ni. Kritiki britanske vlade menijo, da gre za politično odločitev, ker slovenska vlada Združenega kraljestva ni uvrstila na svoj seznam varnih držav. Britanska vlada pa ne želi, da se javnost zave, da nekatere države še vedno menijo, da Združeno kraljestvo ni varna destinacija in da epidemije ne obvladuje. Že samo sestavljanje seznama je bilo prava farsa, so danes opozorile opozicijske stranke, pa tudi posamezniki iz vladajoče stranke.

Kopanje na Bledu
Kopanje na Bledu FOTO: Dreamstime

Tudi Slovenija je oklevala, ali bi Hrvaško umaknila s seznama varnih držav, čeprav se tam število okužb iz dneva v dan povečuje. EU kot mejo za uvrstitev na zeleni seznam določa povprečje EU, ki je 16 okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh, medtem ko naš Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ostaja pri 10 okužbah na 100.000 prebivalcev. Slovenija "svojih standardov ne bo spuščala in prilagajala",  je v začetku tedna dejal vladni govorec Jelko Kacin. A čeprav je Hrvaška že krepko presegla to mejo, je za zdaj z zelenega seznama zdrsnila le na rumeni. To sicer za slovenske državljane, ki želijo tja potovati, ne spremeni kaj dosti. Še vedno po povratku ne bo potrebna karantena. Bodo pa morali policiji dokazati bivanje pri naših južnih sosedih. Zanimivo je, da slovenska krivulja okužb, po tem ko smo bili nekaj dni brez njih, znova spominja na tisto iz začetka epidemije. Takrat so številni podporniki vlade pozivali k zaprtju meja, celo občinskih. Zdaj tovrstnih pozivov ni, saj mnogi vendarle ne želijo ostati brez poletnih počitnic v Istri. 

Na Hrvaškem pa so iz političnih in ekonomskih interesov odprli mejo za BiH, za katero je še do pred kratkim veljala 14-dnevna karantena, od tega meseca pa nič več. Kritiki menijo, da gre za predvolilno potezo HDZ in da želijo s tem rešiti turistično sezono v Dalmaciji, saj tam pričakujejo več deset tisoč turistov iz BiH. Opozicijske stranke pa trdijo, da je HDZ-jeva vlada odprla mejo za BiH izključno za to, da bi lahko njihovi volivci iz BiH prišli na volitve na Hrvaškem. "Odprli ste se proti Bosni in Hercegovini – pa vidite, kje je Bosna in Hercegovina – v vrhu evropskih držav po številu novih primerov okužb. Zaradi volitev, zato da lahko vaši volivci pridejo iz BiH na volišča, ste ogrozili celotno turistično sezono," je hrvaško vlado pred dnevi okrcal vodja hrvaških socialdemokratov Davor Bernardić.

Hrvaška obala
Hrvaška obala FOTO: AP

Kdo sploh še posluša epidemiologe?

Že žolčna debata v EU glede tega, državljanom katerih držav naj EU omogoči vstop brez omejitev, je pokazala, da je navidezno strokovno odločitev spodkopala vrsta političnih in finančnih interesov, še posebej tistih držav, ki so močno odvisne od turizma. Kot je Politico citiral neimenovanega diplomata: "V znanost smo vbrizgali politiko. Če bi upoštevali zgolj znanost, potem bi se odprli zgolj za Kanado, Južno Korejo, Avstralijo in Novo Zelandijo. Gre za preračunljivo tveganje."

Nek drugi diplomat je dejal, da je nesmiselno, da se meje odpirajo za tretje države, medtem ko so še vedno omejitve tudi znotraj same EU. "Odpiranje bi moralo temeljiti na epidemioloških in nepolitičnih dokazih. Proces bi moral biti bolj objektiven in jasen. Način, s katerim smo se tega lotili, ni utemeljen na trdnih znanstvenih dokazih," je dejal za Politico in poudaril, da so nekatere države več kot očitno pritiskale, da se EU čim prej odpre. "Občutek nuje je nad razumljivim. Zakaj se tako mudi?"

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grenland
04. 07. 2020 21.42
+1
Slovenija JE na seznamu varnih držav za vstop v VB. Kaj širite laži??? Preverite na njihovi uradni spletni strani.
Rommy Cerar
04. 07. 2020 17.29
+11
hvala bogu da nas imajo za manj varno državo...vsaj ne bodo rinili k nam :)
grenland
04. 07. 2020 21.38
Pa saj je Slovenija na seznamu. Na uradni strani britanske vlade je Slovenija lepo navedena med državami, ki smejo brez karantene v VB. Pisuni (ne novinarji) so spet slabo opravili svoje delo.
txoxnxy
04. 07. 2020 15.45
-5
Kdor tega ne razume mora bit res slep ali pa z negativnim IQ. Slovenija je kljub najboljšim rezultatom izven seznama zaradi ignorance peščice prebivalstva ki ob petkih popoldan namerno uničuje vse dobro in se res v vse manjšem številu brez vseh zaščitnih sredstev in priporočene kulturne razdalje zbira v najbolj bolanem mestu v državi.
Uporabnik1940659
04. 07. 2020 15.50
+4
Ste zraven prišteli še vardo in rumene jopiče??
niktalop
04. 07. 2020 13.38
+16
Ko je Slovenija manj 'varna' od Srbije in Turčije. Dokaz več da MZZ na čelu z Logarjem dela ''odlično''. Verjetno gospod nima časa obveščati tuja diplomatska predstavništva o stanju v Sloveniji ker je zavzet z iskanjem komunistov v državnih strukturah in revizijo zgodovine.
FolkloraS
04. 07. 2020 13.03
+19
Zapret mejo z hrvaško!
HorstWiesel
04. 07. 2020 14.56
-1
ABCPRAVILNO
05. 07. 2020 11.11
+2
za tebe je že zaprta meja tudi za kaj druzga FolkloraS
mindfields
04. 07. 2020 12.06
+17
Ocitno so Srbija in sledeče bolj pomembne kaj ces ce smo majhni
JApajaDAja
04. 07. 2020 13.26
+14
ravno zaradi te naše "majhnosti" moramo narediti vse, da nas ta veliki (le geografsko) ne uničijo, podjarmijo,zatrejo!
VOŠINEK R.
04. 07. 2020 11.19
+12
Razumem da EU gleda gospodarsko naši lopovi na vladi pa politično! Kje je logika da je Italija središče virusa v Evropi na zelenem seznamu črna gora pa na rumenem ki je najuspešnejša država glede korone!
oježeš
04. 07. 2020 10.46
+23
Prepričan sem, da za razvrstitev na seznam ne veljajo podatki o koronavirusu oziroma o okužbah, ampak je vmes spet politični šmorn. In, ko vidimo kako so naši politiki priljubljeni v svetu, kako se stalno kamenjajo med seboj, potem ni čudno, da nas povsod razen v korupciji uvrščajo na zadnje mesto. Komu všeč ali ne, tako pač je pri nas, stalno kreganje, podstavljanje afer, neodgovornost, tožarjenje v tujini itd., ja kdo pa še mara take ljudi. In ko je prilika, nam tujci to tudi z veseljem pokažejo, ker nas s tem ni treba direktno napasti.
grenland
04. 07. 2020 21.40
+2
Saj Slovenija JE na seznamu. Je treba pogledat na uradno stran britanske vlade, ne v rumene časopise. Jaz sem Slovenijo takoj našla na tem seznamu!
Thinc25
04. 07. 2020 10.30
+18
Za Slovenijo nekateri še niso slišali!!?
polnostabla
04. 07. 2020 10.37
+24
Ali pa so slišali naše politike, pa jih panika...bejžmo od teh divjakov.
Jože Petarka
04. 07. 2020 10.24
+2
Očitno je ves ta cirkus z virusi farsa, ali pa v GB nimajo zdravstvene stroke na tako visok nivoji kot v SLO.
obožeobože
04. 07. 2020 10.17
+21
Angležev ne bom pogrešal. Za..... so nam Trst in Gorico!
Tomaž 63
04. 07. 2020 09.56
+43
Ne verjamem nobenemu več. Nam ljudem pa polnite glave, z samimi lažmi in nepreverjenimi podatki oz. novicami. Turizem v k...., gospodarstvo u k...., politika pa še kar pametuje.
EEgon
04. 07. 2020 09.55
+4
Popolnoma nepomembno. Že danes ne moreš najti prostega apartmaja v SLO za obdobje šolskih počitnic, potem pa naj bi nas skrbelo zaradi tujih turistov. Iskreno upam, da jih letos ne bo, še posebej Angležev ! Ne vem zakaj K.Husejnović to skrbi. Svojega Angleškega prijatelja lahko najde v Londonu.
Hribovito2020
04. 07. 2020 09.54
+5
Kriterijev ni zato je tako. Krivi smo tudi mi ker se ne znamo prilagajati
kajte?eš
04. 07. 2020 09.50
+10
ZAPRET slovenske meje, ne pustit nomadom prehoda čez slovenijo itaq samo puščajo za seboj svinjarijo, povzročajo zmedo in žrtve na cestah. Boli me lulek kako bo čeh prišel na hrvaško..Ne potrebujemo tega, naj potujejo drugje saj se da...
zimerman
04. 07. 2020 09.49
+23
To je pač sedaj kot evrovizija
abigail
04. 07. 2020 11.30
+2
Uporabnik1921539
04. 07. 2020 09.30
+33
Zanimivo pri vsem je,da Slovenci mislimo,kako smo oh in spolh.In nihce drug
EEgon
04. 07. 2020 09.56
-8
Ne vem od kje to tebi takšno opažanje? Res ne opazim tega pri Slovencih.
oježeš
04. 07. 2020 10.49
+7
Ni treba da opaziš, ker tega niti nočeš opaziti. Dovolj je da to vidijo tujci in nas tako tudi obravnavajo. Boš pa več zvedel o nas v tujini kot doma, kar je logično.
hirajem
04. 07. 2020 09.28
-29
Sloveniji ne zaupajo. V tem je problem. Vsi so videli fijasko z varanjem na arbitrazi. Vsi vedo da ste Hrvasko da v zameno za EU pass izsiljevali z arbitrazo in se to z arbitrazo po vasih pravilih. V evropi vlada klima da ste neverodostojni zato vas dajo raje na stran ker ne zelijo tezav z vami. Stari evropski oregovor Janez je tat od mize pa do vrat
zoky007
04. 07. 2020 09.40
+26
Žac
04. 07. 2020 09.43
+6
"Janez je tat od mize pa do vrat" PHAHAHA .A niso to tako govorili Hrvaške babice in dedi?
hirajem
04. 07. 2020 09.46
+0
Zac to kat jez pisem je samo ena navadna parodija in nic drugega. Vcasih mi je dolgcas in se malo pozabavam. Smesen mi je folk kateri se vziga na take komentarje. Hvala bogu vecina se ne.
hirajem
04. 07. 2020 09.47
+0
Drgac pa za pregovor drzi. To mi je en stari nono Jutlrgen v frankfurtu na majni povedal
Žac
04. 07. 2020 09.49
+12
Nisem še to slišal pa sem napisal. Vem pa da tukaj je ono"Hrvat je tat,to je meni govoril stari ded ali babica" stalnica. Zaradi tega sem dodal zadnji stavek.
hirajem
04. 07. 2020 09.51
+12
Ja vem...meni je naboljsi staroslovenski pregovor "dva tata četri hrvata"
hirajem
04. 07. 2020 09.52
+6
Tega vzklikajo se iz karantanije naprej..ponavadi ko se pleme zvecer zbere okoli ognja in ko se potegne po hektoliter cvicka se zacne folklora
oježeš
04. 07. 2020 10.50
+3
hirajem, če bi na isti osnovi obravnavali Hrvaško, kot praviš, da Slovenijo, z vami stika ne bi želel imeti prav nihče v svetu.
Rade 74
04. 07. 2020 09.24
+21
Nič novega, hlapci bili hlapci ostali.
EEgon
04. 07. 2020 09.56
+1
Ti boš bil pa glavni hlapec Rade74! ker se tako počutiš. Ne projiciraj svojega stanja duha na druge.
Dobra
04. 07. 2020 09.12
+35
Kje je sedaj hvaljenje Kacina in podobnih, da smo najboljši v Evropi? Večje države pometajo z nami, "diplomati" pa preprodajajo cigarete. Angležev ne bo na Bled. So na rdečem seznamu in brez letalskih povezav.