Korona

Obsojenci na Dobu upravi očitajo: Igrate se s človeškimi življenji

Ljubljana, 24. 10. 2020 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
192

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni, kjer so med prvim valom epidemije uspešno zajezili širjenje okužb z novim koronavirusom, imajo trenutno štiri potrjene okužbe. Medtem ko uprava zatrjuje, da so razmere stabilne, ji obsojenci očitajo, da ne ukrepa pravočasno in jim ne omogoči testiranj, posledično pa se igra z njihovimi življenji. Še posebej skrb vzbujajoče naj bi bilo stanje v tretjem bloku na zaprtem oddelku.

V uredništvo smo prejeli pismo, ki so ga obsojenci polodprtega in odprtega oddelka zapora na Dobu med drugim naslovili na pravosodno ministrico Lilijano Kozlovič in varuha človekovih pravic. Kot so zapisali, se je zgodilo tisto, česar so se bali – na oddelku je oseba, okužena z novim koronavirusom.

To sicer – sodeč po izkušnjah iz prvega vala epidemije, ko so okužbe v omenjenem zavodu pravočasno in uspešno zamejili, ne bi bilo tako problematično, če ne bi obsojenci upravi tokrat očitali, da je bila z razmerami seznanjena in bi jih lahko preprečila, če bi le ustrezno ukrepala.

"Ali lahko poveste, kdo bo prevzel odgovornost, glede na to, da je M. D. zavod predhodno obvestil o tem, da se slabo počuti in celo, da je bil v stiku z osebo, ki ima covid-19. Cel teden ste potrebovali, da ste osebo izolirali v ločeno sobo, dva dni ste potrebovali, da ste osebi odvzeli bris in ugotovili, da je okužena," navajajo. In še:"Izolirali ste tri ljudi, pri tem pa je treba povedati, da je bila okužena oseba ves teden v stiku skoraj z vsemi na tem območju." 

"Kdaj boste izvedli testiranja? Kdaj boste začeli izvajati odločbe o prekinitvi? Bomo čakali, da se virus razširi?" sprašujejo in poudarjajo, da je žalostno, da morajo biti zaporniki tisti, ki pristojne opozarjajo in svetujejo, kaj je treba storiti. "Človek dobi občutek, da se prav igrate s človeškimi življenji, kar pa je nedopustno in nesprejemljivo," še zapišejo. 

Po prejetju pisma smo govorili tudi z enim od obsojencev z zaprtega oddelka, ki pravi, da so razmere še posebej skrb vzbujajoče v tretjem bloku. "25 ali 30 zapornikov leži povsem nepokretnih, bolnih, verjetno so vsi okuženi, testirati pa jih nočejo. Zaprti so notri, ves dan ne gredo ven, hrano jim prinašajo tja," opisuje. Po njegovih besedah v zaporu že deset dni velja tudi prepoved vsakršnih obiskov in izhodov, razen namenskih, težava pa je tudi, da na voljo nimajo dovolj zaščitnih mask. "Rečeno nam je bilo, da jih primanjkuje in naj si jih priskrbimo sami ali pa naj eno masko uporabimo večkrat."

Obsojenci na Dobu upravi očitajo, da se ni ustrezno odzvala, ko jo je eden od njih obvestil o svojem slabem počutju.
Obsojenci na Dobu upravi očitajo, da se ni ustrezno odzvala, ko jo je eden od njih obvestil o svojem slabem počutju. FOTO: Miro Majcen

Vodstvo zapora očitke zanika: 'Razmere so stabilne' 

O tem, ali očitki iz pisma obsojencev držijo in kakšne so trenutno razmere na Dobu, smo povprašali pristojne. Ti odgovarjajo, da navedbe ne držijo in da so razmere v zavodu Dob stabilne. 

Trenutno so pri obsojencih potrjene štiri okužbe s covid-19. Trije prestajajo kazen v zaprtem delu zavoda, eden pa na polodprtem, pojasnjujejo na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij. Vsi so nameščeni v za to predviden prostor za izolacijo okuženih. Njihovo zdravstveno stanje se redno spremlja in je trenutno po oceni zdravstvenih delavcev dobro. V karanteni so tudi vsi obsojenci, ki so bili v stiku z okuženimi.

"Zavedamo se, da tovrstna namestitev predstavlja določeno psihično obremenitev za te obsojence, ki pa jo poskušamo v čim večji meri razbremenjevati s pogovorom in jasnimi pojasnili o razmerah," zapišejo. 

Med okuženimi v zavodu (v zaprtem in polodprtem oddelku) je po njihovih besedah tudi pet zaposlenih. 

O testiranju pojasnjujejo, da o tem ne odločajo oni, niti ga ne izvajajo. Zdravstveno oskrbo obsojencev zagotavlja zdravstveni dom, na območju katerega zavod deluje, saj so zapori vključeni v javno zdravstveno mrežo. "Za zavod Dob zdravstveno oskrbo na primarni ravni zagotavlja Zdravstveni dom Trebnje, ki tudi oceni potrebnost izvedbe testiranja obsojencev na prisotnost virusa SARS-CoV-2, in v skladu s protokolom v zdravstveni stroki izvede testiranje. Sodelovanje z zdravstvenimi strokovnjaki je zelo dobro, testiranja zaprtih oseb se v primeru suma okužbe izvajajo v čim večji meri. V skladu z navodili epidemiologa so bili sprejeti tudi vsi potrebni ukrepi za preprečitev širjenja okužbe ter zaščito zdravja zaprtih in zaposlenih," pojasnjujejo. 

V veljavi prepoved obiskov in nenujnih izhodov

Prav tako, še dodajajo, se ob poslabšanju epidemiološke slike sproti presojajo ukrepi, vezani na izvajanje obiskov v zavodih. Po načelu sorazmernosti in postopnosti ter glede na prostorske in druge možnosti posameznega zavoda se sprejemajo ukrepi in omejitve ob obiskih v zavodih. "V zavodu Dob se obiski v zadnjem tednu, od potrjenih okužb, ne izvajajo. V oddelkih s svobodnejšim režimom (polodprti oddelek Slovenska vas in odprti oddelek Puščava) so se v tem tednu obiski še izvajali zunaj, danes pa zaradi potrjene okužbe tudi tam ne bo več obiskov. Zaprte osebe so za ohranjanje stikov z zunanjim svetom v tem času spodbujene k uporabi različnih drugih možnosti. V tem času se prav tako ne podeljuje novih ugodnosti ali nenujnih namenskih izhodov, da se v čim večji meri zmanjša tveganja za okužbe."

O zaščitnih maskah so pojasnili, da so (bile) te ob poslabševanju epidemiološke slike obvezne za zaprte osebe ob obiskih, ob spremstvih in drugih izhodih iz zavoda ter pri delu zaprtih, in v teh primerih maske zagotavlja zavod. "Poudarjamo tudi, da zaposleni v zavodu pri vseh interakcijah z obsojenci uporabljajo maske. Na ravni celotne uprave je v pripravi javno naročilo za nakup zaščitnih pralnih mask za vse zaprte osebe, v vseh zavodih. Hkrati smo pristopili k šivanju pralnih mask za zaprte osebe v lastni izvedbi. Trenutno jih v okviru delovne terapije šivajo obsojenke v zavodu Ig. Zaprte osebe tudi ves čas spodbujamo in opozarjamo na preventivne ukrepe, s katerimi lahko vsak prispeva k ohranjanju zdravja."

Za primer okužene osebe, ki ga v pismu opisujejo obsojenci, pa na upravi pojasnjujejo, da so storili vse v skladu z vzpostavljenimi protokoli. "Vodstvo je odreagiralo takoj, ko je bilo zaznano tveganje. Vsem obsojencem se na oddelku dnevno meri temperatura in pri okuženem obsojencu ni bila zaznana povišana temperatura. Obsojenec je o slabšem počutju vodstvo obvestil v sredo, 21. 10. 2020, in tega dne je bil takoj nameščen ločeno od drugih. Naslednji dan mu je bil odvzet bris, o pozitivnem rezultatu pa smo bili obveščeni 23. 10. 2020. Še enkrat poudarjamo, da smo odreagirali takoj, ko smo zaznali tveganje za zdravje v oddelku. Pričujoče pisanje pa ocenjujemo predvsem kot odraz nezadovoljstva posameznika, ki želi s tovrstnimi pritiski doseči želen cilj." 

Uprava zapora zatrjuje, da so razmere stabilne, očitke iz pisma pa označuje za "odraz nezadovoljstva posameznika, ki želi s pritiski doseči želen cilj".
Uprava zapora zatrjuje, da so razmere stabilne, očitke iz pisma pa označuje za "odraz nezadovoljstva posameznika, ki želi s pritiski doseči želen cilj". FOTO: Miro Majcen

Znova ukrepi za sproščanje prezasedenosti zaporov

Zagotavljajo tudi, da Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij v okviru prizadevanj za ohranjanje in zaščito zdravja zaprtih oseb in zaposlenih skrbno spremlja epidemiološke razmere v državi in v posameznih lokalnih skupnostih ter v sodelovanju z zdravstveno stroko izvaja potrebne ukrepe za preprečevanje širjena covid-19 v vseh zavodih. 

"Ob splošnem poslabšanju epidemiološke slike v državi so tudi zapori žal lahko podvrženi tveganjem za širjenje okužb. Ob prezasedenosti zaporskih kapacitet bodo zato po dobrih izkušnjah iz spomladanskih mesecev in ukrepih po prvem interventnem zakonu, v skladu z danes veljavnim Zakonom o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19 (ZZUOOP), sprejeti tudi ukrepi za sproščanje prezasedenosti (prekinitev zaporne kazni, predčasni odpust s prestajanja kazni zapora, odlog poziva za nastop kazni)," so napovedali. Na posamezni lokaciji zavodov za prestajanje kazni zapora se bo s temi ukrepi lahko učinkoviteje in v skladu z varnostnimi standardi zasledoval cilj preprečitve širjenja bolezni covid-19. Podobne ukrepe za zmanjšanje prezasedenih zaporskih kapacitet so v času epidemije sprejele tudi druge države članice Sveta Evrope.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smart
28. 03. 2021 16.57
In nosečnice kar lezejo iz ogretih majavih pogradov na padkirišče v Dobu, kjer jih čakajo premraženi otrici
Huggo
05. 11. 2020 12.00
Nastop zaporne kazni pomeni odvzem vseh pravic obsojencu zato se ga tudi zapre saj mu je odrejena kazen in ne oddihovalni dopust. Seveda glede posledic kakršne bodo v zaporu prej preden niso ulovili kriminalca na to ni razmišljal.V zaporu pa ima čas in iz dolgega časa namisli vse možno in se hoče obnašati kot največji cenjen gost v hotelu visoke kategorije. Z izgovorom na Covid19 hočejo izsiliti začasno odpuščanje na prostost z tem pa tudi nekateri pobeg v tujino. Zaporniki so zmožni vsega tudi nagovoriti nekega obiskovalca,da jim v zapor prinese kakšen okužen predmet z Covidom z katerim potem okužijo druge zapornike ali celo sebe.
flojdi
25. 10. 2020 17.53
+2
.cihhh. če bi bile pravične povrnitve za vse lop ove , male in velike , bi jih ne bilo. tko se jih pa futra in jim odpušča in
dj66
25. 10. 2020 16.59
+6
Saj ste že tako v hotelu. Dal bi vas v samico brez interneta in RTV. Pa se ne bi okužili
TistoPravo
25. 10. 2020 15.17
+1
Ko ti žena ob 14h popoldne po kosilu zaspi, pa ob 15h prestaviš da je ura 17h....in vidiš efekt, ko ji je kar na1x dost nedeljskega popoldanskega spanja po dobri urci...pa nej reče še kdo, da čas tudi ne uspava življenja in posameznika celo čez dan...
ZIPPO
25. 10. 2020 15.13
+5
Taki težki obsojenci na zaprtem oddelku pa se enga virusa bojijo a bejž bejž.
LaFemme
25. 10. 2020 14.44
+7
A ni malo ironično, da so obsojenci v zaporu, ker so se sami tako ali drugače igrali s človeškimi življenji. Zdaj jim pa ni prav, ko to isto doživljajo sami.
123soba
25. 10. 2020 14.08
+5
Kje je Bavčar, doma???
slim386
25. 10. 2020 15.16
+3
anjerd
25. 10. 2020 16.25
+2
123soba
25. 10. 2020 14.08
+4
A bi šli radi domov😁😁😁
toukr
25. 10. 2020 14.01
+8
kradljivci, morilci in goljufi imajo kaj za očitat?
motorka57
25. 10. 2020 13.45
+11
....ne jamrajte, kaj vam manjka...... Po drugih arestih se ogledujte, lumparije zganjate, država vas pa fotra, da živite kot bubreg v loju.....
Mengele
25. 10. 2020 11.42
+11
Na njih bi lahko sprobavali nova cepiva in zdravila. Če zagrešiš umor, posilstvo ali pedofilijo bi moralo biti uzakonjeno, da boš zraven določene kazni tudi na razpolago za razne poiskuse za farmacijo in s tem nekaj prispeval za dobrobit človeštva...
papi1
25. 10. 2020 10.19
+16
A oni se pa niso igrali s človeškimi življenji? Nekateri so jih celo jemali?
Bavci11
25. 10. 2020 10.34
+7
Drzi! spet niki kvazi NVOji in filantropi s tujim denarjem opletajo po koprivah in skrbijo za tiste, ki si tega absolutno ne zasluzijo saj so s svojimi dejanji dokazali da si ne zasluzijo pomoci te druzbe.
Bukovlist
25. 10. 2020 10.11
+16
Dragi zaporniki zahtevate več kot so deležni pošteni državljani. O lastni usodi ste odločali sami in sedaj nosite posledice.
RTVjeZAKON
25. 10. 2020 09.33
+12
A oni se pa niso igrali s človeškimi življenji, ko so nekoga ukradli in ga naredili finančno nestabilnega, preprodajali drogo mladim ljudem, posiljevali, ubijali, pretepali, vozili pijani, zadrogirani. Ma dol mi visi za njih kot je njim dol viselo za nas.
wolfterier
25. 10. 2020 09.32
+14
Vse v samice,da ne bodo širili okužbe.
Pimplc
25. 10. 2020 09.20
+21
ma vidi ti to. kdo ocita igranja s cloveskimi zivljenji !#@??? zakaj so pa zaprti sploh?? smesno
motorka57
25. 10. 2020 15.37
+5
....vsak arestant, če ga vprašaš, zakaj je v luknji, ti odgovori, da je nedolžen, verjeten pod pazduho!
Jonagold
25. 10. 2020 09.13
+19
Preveč jim je dobro naj za svoje grehe plačajo.
Petur
25. 10. 2020 09.12
+17
zivljenja tistih katera so pa oni ogrozili oškodovali ali prekinili,seveda niso v nevarnosti!juha,dunajski solata,časopis in televizija?