Korona

1656 novih okužb s koronavirusom, na rdečem seznamu vse regije

Ljubljana, 23. 10. 2020 06.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
1908

V Sloveniji so v četrtek potrdili 1656 novih okužb s koronavirusom, umrlo je pet oseb. Število bolnikov s covid-19 v bolnišnicah se je povečalo za 69, na intenzivni negi za pet pacientov. Odpustili so 28 bolnikov. Delež pozitivnih testov je znašal 24,55 odstotkov. Odslej je na rdečem seznamu tudi obalno-kraška regija.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj vpliva na epidemiološko sliko?
    02:44
    Iz SVETA: Kaj vpliva na epidemiološko sliko?
  • Iz 24UR ZVEČER: Vse se zapira, kako bo pomagala država?
    19:36
    Iz 24UR ZVEČER: Vse se zapira, kako bo pomagala država?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinaša zaostrovanje ukrepov?
    02:50
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinaša zaostrovanje ukrepov?
  • Iz 24UR: Znova visoke številke, vse več hospitaliziranih
    03:43
    Iz 24UR: Znova visoke številke, vse več hospitaliziranih
  • Iz 24UR: Rdeča še obalno-kraška regija
    02:06
    Iz 24UR: Rdeča še obalno-kraška regija
  • Nujno varstvo bo zagotovljeno
    01:51
    Nujno varstvo bo zagotovljeno
  • Vesna Kerstin Petrič o karantenskih odločbah
    12:16
    Vesna Kerstin Petrič o karantenskih odločbah
  • Zdravko Počivalšek o novih ukrepih glede zaprtja dela gospodarskih dejavnosti
    05:09
    Zdravko Počivalšek o novih ukrepih glede zaprtja dela gospodarskih dejavnosti
  • Jelko Kacin o trenutnih razmerah glede okužb z novim koronavirusom v Sloveniji
    10:09
    Jelko Kacin o trenutnih razmerah glede okužb z novim koronavirusom v Sloveniji

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so v Sloveniji v četrtek potrdili 1656 novih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnico so na novo prepeljali 69 oseb, skupno se v bolnišnicah zdaj zdravi 394 oseb. Intenzivno zdravljenje potrebuje še pet dodatnih bolnikov, skupaj 67. Umrlo je pet bolnikov, kar pomeni, da je koronavirus v Sloveniji terjal 216 življenj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Včeraj je bilo opravljenih 6745 testov (530 več kot v sredo). Delež pozitivnih testov ostaja visok, saj je znašal 24,55 odstotkov.

Incidenca v Sloveniji je 547,45 okuženega na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih, je na vladni novinarski konferenci povedal Jelko Kacin. 

Zahvalil se je "večini državljanov, ki spoštujejo in izvajajo ukrepe, ki lahko preprečijo ta divji ples virusa, ki se še vedno širi. Zahvalo izrekam tudi zdravstvenemu osebju, epidemiologom, zaposlenim v DSO in VDC ter številnim drugim. Iskrena hvala vsem."

Kot je opozoril, se virus širi povsod. Močno izstopajo Domžale (včeraj 89 okuženih), Škofja Loka (56), Velenje (59), Žalec (34), Gorenja vas - Poljane (26). Med večjimi kraji pa Kranj (68), Jesenice (41), Novo mesto (31), Ptuj (23), Murska Sobota (21), Koper je že skočil na 38. 

Kot je povedal, pozivajo vse, da vsa nenujna potovanja v tujino preložijo na kasnejši datum. Svojih meja Slovenija sicer ni zaprla, utegnejo pa meje (morda) zapreti druge države, zato je ključno natančno spremljati stanje na mejnih prehodih. Prehod meja je mogoč za 11 izjem, ki veljajo tudi za prehajanje meje med rdečimi regijami. Na pot, bodisi iz regije v regijo bodisi iz države, se odpravite le, če je to resnično nujno potrebno. Vsaka pot prinese srečevanje, druženje, kar lahko poveča možnosti za prenos okužbe, državljanom sporoča vladni govorec. 

Vsa država v rdeči barvi

Po četrtkovi objavi novih podatkov o pojavnosti aktivno okuženih na 100.000 prebivalcev se je tudi obalno-kraška statistična regija, ki je bila do zdaj še edina obarvana oranžno, znašla na rdečem seznamu. To pomeni, da bodo od danes naprej lokali tudi tam zaprti, maske pa bodo obvezne tudi na prostem. Še več omejitev se obeta v soboto.

V skladu s spremembami dveh odlokov, objavljenih v četrtek, bosta od danes dostava hrane, pijač, zdravil in osnovnih življenjskih potrebščin ter sobna strežba dovoljeni tudi v času nočne omejitve gibanja med 21. in 6. uro. Prav tako nočna omejitev gibanja ne velja za potovanje oseb, ki so vstopile v državo z namenom tranzita čez njeno ozemlje v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Sloveniji.

Maske na prostem
Maske na prostem FOTO: Miro Majcen

Vlada je poleg tega še natančneje opredelila nabor ožjih družinskih članov, ki lahko potujejo iz regije skupaj, ko uveljavljajo izjemo, ki omogoča izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču. Kot navaja sprememba, velja izjema tudi za ožje družinske člane osebe, ki so zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze, razvezani zakonec in partner, ki mu je s sodno odločbo prisojena preživnina, in njihovi starši, zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve, kadar potujejo skupaj.

Ko gre za varstvo in pomoč osebam, pa to velja tudi, če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom.

Kaj nas čaka od sobote? 

Večje spremembe se obetajo konec tedna. Po napovedih premierja Janeza Janše bodo namreč v želji, da bi ustavili širjenje novega koronavirusa, v soboto za teden dni zaprli večino dejavnosti v državi. 

Za teden dni bo tako prekinjena večina nenujnih dejavnosti v državi. Zaprti ostajajo gostinski obrati, v soboto se jim pridružujejo še hoteli in neživilske trgovine, s ponedeljkom pa se zapirajo vrtci, dijaški in študentski domovi.  

Kot je včeraj napovedal predsednik vlade Janez Janša, je pred nami pomemben teden, v katerem morda še lahko ustavimo širjenje koronavirusa, da bodo bolnišnice po državi zdržale pritisk obolelih. Do zdaj je znano, da se zapirajo nenujne storitve v državi.

S soboto tako stopa v veljavo zaprtje gostinskih obratov, pri čemer bosta še naprej dovoljena dostava (tudi v nočnem času) in osebni prevzem (med 6. in 21. uro), vrata bodo zaprli tudi hoteli – razen za poslovne delegacije, diplomacijo in profesionalni šport. Omejeno bodo delovali trgovski centri: odprte ostajajo živilske trgovine, drogerije, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine za male živali.

Veliko vprašanj ostaja odprtih, jasnih odgovorov pa (še) nima niti vlada. Ko smo zaprosili za nekatera dodatna pojasnila, na primer, kdaj točno se zapirajo frizerski in kozmetični saloni (ali že s soboto ali s ponedeljkom), smo izvedeli le, da spremembe odloka še niso bile objavljene v uradnem listu in da bo več znanega takrat. 

Zaprti bodo tudi vrtci. Ob tem je Janša pozval zaposlene v vrtcih, naj nosijo maske. Na župane pa je premier naslovil prošnjo, naj glede na situacijo v svojih krajih organizirajo varstvo v vrtcih za tiste starše, ki hodijo v službo.

Prihodnji teden bodo zaprti tudi dijaški in študentski domovi, razen za tiste dijake oz. študente, ki nimajo drugih možnosti bivanja. Javni potniški promet bo deloval s tretjino kapacitet.

Okužene iz slovenjgraškega doma starostnikov bodo preselili v Terme Topolšica

Stanovalce slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, bodo preselili v Terme Topolšica. Vodstvo term je namreč za njihovo začasno bivanje ponudilo wellnes center Zala , bodo pa zanje tam skrbeli zaposleni iz doma starostnikov. Tja bodo preselili tudi stanovalce, ki so zdaj v Bolnišnici Topolšica.

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov so do zdaj v 11 dneh okužbe z novim koronavirusom potrdili pri 38 stanovalcih in treh zaposlenih. V sredo so skupno 18 okuženih stanovalcev, ki niso kazali znakov bolezni, prepeljali v Bolnišnico Topolšica, kjer je od prejšnjega petka urejen negovalni oddelek za asimptomatske bolnike iz domov starejših.

So se pa zdaj v slovenjgraškem domu po razgovoru z nacionalnimi koordinatorji za preprečevanje in obvladovanje okužb odločili, da okuženim stanovalcem ponudijo začasno bivanje v Termah Topolšica, potem ko jim je pomoč ponudilo vodstvo term.

Danes v termah začenjajo pripravo prostorov, v soboto bodo tja preselili stanovalce iz bližnje Bolnišnice Topolšica, v nedeljo pa še preostalih 20 okuženih iz rdeče cone doma v Slovenj Gradcu. V termah bodo za preseljene stanovalce skrbeli zaposleni iz slovenjgraške enote doma starostnikov, do njihove vrnitve nazaj pa bodo v domu v Slovenj Gradec vse sobe razkužili.

Za zdravstveno oskrbo stanovalcev v termah bo v povezavi z zdravnico za dom skrbel zdravnik iz Bolnišnice Topolšica. Sorodnikom bodo dnevno na voljo za informacije o zdravstvenem stanju stanovalcev, je danes sporočila vodja slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov Marjana Kamnik.

V slovenjgraški enoti, kjer sicer skupno biva 92 stanovalcev, bodo vzdrževali belo cono, medtem pa vseskozi redno testirali tako stanovalce kot zaposlene. Naslednje obsežnejše testiranje stanovalcev in zaposlenih v domu v Slovenj Gradcu načrtujejo za to nedeljo.

Za tiste stanovalce, ki bodo v termah, pa velja, da jih bodo nazaj v Slovenj Gradec preselili, ko bodo imeli dva negativna brisa na novi koronavirus. Je pa Kamnikova  danes pojasnila še, da se stanovalci sicer dobro počutijo, nekaj jih ima povišano temperaturo.

V Domu sv. Jožefa v Celju in Domu Nine Pokorn pri Žalcu nove okužbe

V Domu sv. Jožefa v Celju in Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu so se pojavile nove okužbe s koronavirusom tako pri stanovalcih kot pri zaposlenih. V celjskem domu je tako okuženih 24 stanovalcev in 12 zaposlenih. Na Grmovju pa so okuženi štirje stanovalci in šest zaposlenih. V Trubarjevem domu v Loki pri Zidanemu Mostu pa je okuženih 124 oseb.

Pasica koronavirus oktober
Pasica koronavirus oktober FOTO: 24ur.com

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

20.15

Zunanji minister Logar pozitiven na novi koronavirus

Zunanji minister Anže Logar je bil na današnjem rutinskem testu za novi koronavirus pozitiven. Za zdaj ne kaže simptomov covida-19, a v skladu s priporočili NIJZ bodo minister in njegovi ožji sodelavci, ki so bili z njim v stiku, od danes naprej v desetdnevni samoizolaciji, so sporočili z zunanjega ministrstva.

19.15

Tonin: Vojska bi lahko oskrbela štiri bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego

Možnosti za pomoč vojske pri spoprijemanju z novim koronavirusom je toliko, kot smo inovativni, je poudaril obrambni minister Matej Tonin. Obžaloval je sicer, da Slovenska vojska nima veliko zdravstvenega kadra. Oskrbeli bi lahko štiri bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego, je pojasnil.

17.02

Okužba v Domu starejših občanov Izlake

V Domu starejših občanov Izlake so potrdili okužbo pri zaposleni. "Seveda smo v domu takoj vzpostavili prve ukrepe, ki jih predvideva naš krizni načrt. Smo v stiku z epidemiologi, ZD Zagorje ter našo koordinatorko, ki nam svetujejo in pomagajo v teh prvih korakih," so zapisali na facebooku.

17.01

Skupnost socialnih zavodov poziva Gantarja k prerazporeditvam zdravstvenih delavcev

Skupnost socialnih zavodov Slovenije poziva ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da s prerazporeditvami zdravstvenih delavcev iz manj obremenjenih zdravstvenih programov pomaga pri reševanju kadrovske stiske v domovih za starejše. Reševanje te ne more biti prepuščeno improvizaciji in zmožnostim najbližjega zdravstvenega zavoda, opozarjajo.

16.58

V šempeterski bolnišnici na voljo 25 postelj za covid bolnike

Šempetrska bolnišnica, v kateri trenutno zdravijo devet bolnikov, zadnji hospitalizirani so predvsem iz severnoprimorske regije, ima še nekaj prostora za covidne bolnike, ki ne potrebujejo intenzivne nege. Trenutno imajo na voljo 25 postelj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1908)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neva83
24. 10. 2020 20.13
Bravo slovenci,obvladamo zadeve. Najboljsi smo,in potem je Kosovo krivo za vse
castell
24. 10. 2020 11.57
+0
Izpolnjeni so vsi pogoji za zaprtje na občine ...
MariaAna
24. 10. 2020 15.11
+1
Uporabnik1558623
24. 10. 2020 10.47
V zadnji polovici meseca je bilo v gorenjski regiji veliko birmanskih obredov. Bili so med tednom, da so prehiteli ukrepe vlade. Cerkev je država v državi in v tem primeru razširja okužbo brez slabe vesti.
Bavci11
24. 10. 2020 10.00
+2
Najvecja panika je med levicarji ker so zaprte gostilne.
Uporabnik1558623
24. 10. 2020 10.49
+0
Največja panika je med desnimi ker ne morejo v cerkev.
Covid 19
24. 10. 2020 09.39
+3
Dejansko stanje po bolnišnicah je kot drugi svet naproti stanju na forumih,kjer je kar nekaj drugih okužb v glavah združenja butalcev.Baje je takih po drugih državah tudi približno enako,kar pomeni okrog 10 % raznih teoretikov zarot+nasprotniki vlade neglede kaj naredijo dobrega ali slabega,s tem,da druge nazivajo z ovčkami,brez,da bi sami v glavnem bolni egocentriki sploh pomislili kakšne ovčke so.Vidim jih na benc.pumpah,ki bi jih lahko imenovali kar petrolove...gostilne,kjer se zbirajo,jasno,brez mask,tako znotraj kot zunaj in jih 15,20,pljuva drug po drugem in ostalih brez zadržkov..in ironija/nekateri,ki niso ravno hišni pljuvalci samotarji brez stikov,med njimi pristanejo kje?Tudi na ventilatorjih..vem iz prve roke.Ovčke.
txoxnxy
23. 10. 2020 21.59
+1
A kdo ve a je policijska ura do ponedeljka zjutraj.
piron
23. 10. 2020 21.54
+1
A Kaco &Co "dozo" zdaj dobivamo po 2x na dan? Samo ne pomaga nič. Se bo treba počasi poslovit in spakirat na Dob. Saj eni od njih izkušnje že imajo. Če bi trajale dlje, bi nam bilo danes bolje.
Truth
23. 10. 2020 21.43
+4
Zaj naj hoteli, ki so dobili bone, dajo prostore za bolnike. Aja to pa ne.
Ozy13
23. 10. 2020 21.39
-1
Podprite Slovenijo! Želim vam vso podporo diktatorja J. Janše za nezakonite ukrepe, ki so vam bili odvzeti zaradi te navadne gripe. Podpora Hrvaške
Draža
23. 10. 2020 21.19
+7
Evo blizu sem bil, stave pobiramo koliko na dan bo Slovenija objavila za danes. Bruselj je dal spisek koliko moramo javiti za tri mesece vnaprej.
Uporabnik471079
23. 10. 2020 21.03
+5
Sem upokojenec, č nulo, sem časa imam na pretek, računalnik obvladam v 100% , sem zadnjih 20 let delal z računalniko, obvladam Angleški jezik, ni mi težko priti do informacij na družbenih omrežjih, informacij, dokumentov raznih forumov z izjavami in podobno. Seštejem 2+2 in dobim rezultat, vsi v svetovnem merilu kateri so povezani v tem poslu in imajo pred priimkom Dr. si naj predznak menjajo z Luc. z Bill Gates na čelu ampak on nima Dr. pred priimkom, njegova izjava pred leti" glede cepiva upam, da nam bo uspelo zmanjšat svetovno populacijo za 10-15% je izjava za katero nimam komentara ampak nima predznak pred priimkom bi mu vseeno dal naj si kar Bu. da za predznak. S tem komentarjem sem jaz končal moje komentarje na to temo, ker vse mi je jasno, žal mi je edino oseb kateri se izpostavljajo pred javnostjo saj se bojijo za svoje službe, žal smo prišli že tako daleč, bravo troka in ostali, za mene ste izgubili vsako kredibilnost in vam ne zaupam več niti 1%.
kolo1982
23. 10. 2020 20.59
+2
Kojk mrtvih kojk?
Našvasan_zob
23. 10. 2020 20.57
+8
HEHE Kaco fykaj se s svojimi kameleonskimi izjavami.. Medtem, ko smo eni z maskami poleti delali v pisarnah si ti vsak vikend popotval dol na korona zaraženo kroaško... Tko da si mi sam tih lahko!...
tadejdrca123
23. 10. 2020 20.55
+8
Očitno maske in ukrepi ne pomagajo🐑🐑🐑
?ebula
23. 10. 2020 21.59
+1
srecnii
23. 10. 2020 20.55
+2
skupaj ne bom nikoli premagal to, ker ste nas večina v preteklosti ignoriral, ko smo tudi sami potreboval vašo pomoč. Tak da nas sedaj na rabte dajet pod skupaj, ker vam ne bo uspel.
HolyRomanEmpire
23. 10. 2020 20.54
+5
Slovenska vojska oskrbi 4 bolnike. A jo čmo kr razpustit pa je to to?
znesek123
23. 10. 2020 21.50
+1
zakaj pa bi mogla vojska oskrbovat bolnike z prehladom?
borjac
23. 10. 2020 20.53
+10
Kacin: Na pot le, če je nujno, ali velja to kar je Kacin povedal tudi za njega in njegove obiske v hiši na Krku, velja to tudi za ministra Koritnika in njegove nonšalantne obiske z spremljevalko v kozmetičnih salonih, cvetka vsega je izjava obrambnega ministra Tonina, da vojska lahko oskrbi 4 štiri, se napisal dvakrat, pa še enkrat 4 bolnike, ali za 780 milijonov evrov niso sposobni več, če bi bila vojna bi ranjenci umirali za gangreno kot pred sto leti, Tonin bi lahko obiskal bolnico Franjo, partizani so tam oskrbovali do 50 bolnikov, imeli operacijsko sobo pa še ....., za 780 milijonov bi lahko zgradili štiri klinike(180 milijonov je bil izračun za novo infekcijsko kliniko, ta ima prostore še od ranjke Avstrije), res je da nas imate za Glupi narod, vendar se vam ne dozdeva, da že malce pretiravate z svojimi butalskimi izjavami, in postaja ta odnos do nas žaljiv in poniževalen, Janša strezni se.
Špartanec
23. 10. 2020 20.45
+10
Baje je na pohodu en nov virus Korl20 se mu reče. In ta zna okužit tudi Janeza...
travc
23. 10. 2020 21.22
-2
Tale virus..Korl20 je smrt za upokojence ce se ne veste.
plejadanka
23. 10. 2020 20.41
+9
Kako ne razumete kreka. Vsak, ki nosi tak vamp je utrujen. Kronično 🤪
plejadanka
23. 10. 2020 20.42
+12
Če si natakne masko, se bo revež še zadušil. Le kaj bo država brez takega strokovnjaka?
Toooomi
23. 10. 2020 20.39
+4
Bo treba na Kitajsko, tam se imajo sedaj fajn očitno....