Korona

Cepljenje ponekod obvezno le za del prebivalstva, v Ekvadorju tudi za otroke

Ljubljana, 31. 12. 2021 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
406

Vse več držav po svetu uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19 vsaj za del prebivalstva. V določenih državah je cepljenje obvezno za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za starejše, v Avstriji bodo morali biti od februarja cepljeni vsi, starejši od 14 let. V Ekvadorju pa je cepljenje proti covidu-19 obvezno tudi za otroke, starejše od petih let.

Države imajo različne ureditve glede obveznega cepljenja proti covidu-19.
Države imajo različne ureditve glede obveznega cepljenja proti covidu-19. FOTO: AP

Prva država, ki se je odločila, da bo cepljenje proti covidu-19 obvezno tudi za mlajše otroke, je bil Ekvador. Od 23. decembra morajo biti tam cepljeni vsi, starejši od petih let. Izjema so tisti, ki se ne morejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov. V tej južnoameriški državi je proti covidu-19 polno cepljenih 12,6 milijona ljudi, kar je 70,8 odstotka populacije.

V sosednji Avstriji bo cepljenje proti covidu-19 od februarja obvezno za vse, ki imajo v državi prebivališče in so stari 14 let ali več. Izjeme bodo nosečnice in osebe, ki se ne bodo cepile iz zdravstvenih razlogov. Za necepljene bodo predvidene globe, ki bodo znašale tudi do 3600 evrov, izrekali pa jih bodo vsake tri mesece. V Avstriji je sicer polno cepljenih 6,5 milijona ljudi oz. 71,6 odstotka prebivalstva.

Uvedba splošnega obveznega cepljenja se obeta tudi v Nemčiji. Novi kancler, Olaf Scholz, je zagovornik splošnega obveznega cepljenja proti covidu-19 in si želi, da bi parlament že kmalu glasoval o tem. Za zdaj je cepljenje proti covidu-19 v državi obvezno za zaposlene v zdravstvu. Polno je cepljenih 59,2 milijona Nemcev, kar je 70,6 odstotka prebivalstva.

Obvezno cepljenje proti covidu-19 poznajo tudi v Indoneziji, kjer je za necepljene predvidena globa ali odvzem državnih socialnih prejemkov. V Mikroneziji se morajo proti tej bolezni cepiti vsi odrasli, prav tako v Tadžikistanu in Turkmenistanu, kjer je cepljenje obvezno za starejše od 18 let.

V nekaterih drugih državah cepljenje obvezno za zdravstvene delavce in v državni upravi

Na Češkem bo od 1. marca obvezno cepljenje za starejše od 60 let, pa tudi za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za starejše, za študente medicine, policiste, gasilce in vojake. Na Češkem je polno cepljenih dobrih 62 odstotkov prebivalstva.

V Franciji je cepljenje obvezno za zaposlene v zdravstvu in v javnem sektorju. Poleg tega je v Franciji, kjer je polno cepljenega 73,4 odstotka prebivalstva, covidno potrdilo za dostop do restavracij, kinematografov in več drugih prostorov na voljo samo polno cepljenim proti covidu-19, negativen test na okužbo z novim koronavirusom pa ni več dovolj.

Na Madžarskem so uvedli obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce in negovalno osebje. Ob tem se je madžarska vlada delodajalcem odločila dovoliti, da od svojih zaposlenih zahtevajo cepljenje proti covidu-19. Tudi na Poljskem želijo želijo s 1. marcem prihodnje leto uvesti obvezno cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce, učitelje in uniformirane poklice.

V Angliji naj bi cepljenje proti covidu-19 v prihodnjem letu postalo obvezno za vse zaposlene v javnem zdravstvu. Britanski zdravstveni minister Sajid Javid je napovedal, da bodo morali biti zaposleni v javnem zdravstvenem sistemu (NHS), ki imajo stik s pacienti, z aprilom prihodnje leto cepljeni ali pa bodo ostali brez službe.

Na Finskem so koronavirusno bolezen uvrstili na seznam tistih bolezni, proti katerim se morajo cepiti zdravstveni delavci in zaposleni v socialnih zavodih. V Kanadi naj bi cepljenje proti covidu-19 v začetku prihodnjega leta postalo obvezno za vse zvezne delavce, v Kostariki pa je denimo že obvezno za vse zaposlene v državni upravi.

Tudi v Sloveniji so se v zadnjem času okrepili pozivi k uvedbi obveznega cepljenja. NIJZ, ki mora predlagati tak ukrep, tega doslej še ni storil. Obvezno cepljenje pa so podprli Zdravniško društvo Slovenije, svetovalna skupina za covid-19, strokovni svet ljubljanskega in mariborskega kliničnega centra itd.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (406)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MUNGATUMBA
01. 01. 2022 12.55
+7
SDN- Slovensko društvo Necepljenih, odločno NE podpira bilo kakega cepljenja proti Kovodu(in ostalim njemu bližnjim priteklinam) in Odločno nasprotuje in prepoveduje obvezno/ prislino celjenjej še naprej
nikhrast
01. 01. 2022 16.08
-6
SDN bo bolj samevalo na zahodu, velika večina cepljenih, imaš pa sigurno precej folka tudi tam s psihičnimi problemi.
MUNGATUMBA
01. 01. 2022 12.47
+4
Osterajh in Dojčlan, konj za obvezno cepljenje, že šepa- zaostaja- pojenjajo moči
MUNGATUMBA
01. 01. 2022 12.41
+2
Pojdite na fejs , pa vtipkajte tole: Biometric ID
VoxP
31. 12. 2021 20.59
+12
Obvezno cepljenje? Resno? Poglejte omnikron je v J. Afriki že končal svojo nalogo in pri tem da je precepljenost tam dolaj nekje 30% Pa se vi zavedate proti komu nas bi ti znanstveniki radi obvezno cepili?! Toliko se sklicujejo na cepiva za ostale bolezni - VENDAR ZA NOBENO BOLEZEN SE NI BILO POTREBA CEPITI 4X ... in po vsej verjetnosti 5 doza je že v povojih ... da ne bo pomote za bogat svet kjer so denarci
Aleš66
01. 01. 2022 13.53
-5
MUNGATUMBA
01. 01. 2022 16.00
+5
Enkrat letno- NEobezno- pa še vsakič jamrajo, da ne vedo kera vrsta pride in jemljejo vrsto cepiva "tak čez palec"
nikhrast
01. 01. 2022 16.02
-3
Ne vem kolikokrat sem se že cepil za gripo, pa verjetno za tetanus tudi večkrat, pa ko sem šel na potovanja...
Jevo
31. 12. 2021 20.39
+11
Dans vsi izpopolnjujemo PCT. Pivo, cvicek,travarica. Pa srecnega in zdravega 2022
Markee
31. 12. 2021 20.34
+10
Zakaj pa ne objavite kako se imajo sedaj v bosni fajn 😄
nikhrast
01. 01. 2022 16.04
-4
tutp
31. 12. 2021 20.30
+13
Če povzamem na kratko zadnji dve leti. Saj je samo maska. Saj je samo 1,5 metra. Saj je samo naslednjih štirinajst dni. Saj so samo nenujne panoge. Saj so samo nenujni delavci. Saj so samo nenujne operacije. Saj so samo gostilne. Saj samo dekler se ne uredijo zadeve. Saj so samo frizerskei saloni. Saj samo fitnesi. Saj samo šole. Saj so samo označbe na tleh. Saj se lahko učijo od doma. Saj je samo, da zaščitimo starejše. Saj je samo malo vrtanja po nosu. Saj samo dokler ne padejo okužbe. Saj samo, da poravnamo krivuljo. Saj samo, da zaščitimo tiste, ki jih je strah. Saj so samo stari starši. Saj je samo tri tedne. Saj samo dokler ne razbremenimo zdravstvenega sistema. Saj je samo poroka. Saj je samo rojstvo vašega otroka. Saj je samo pogreb. Saj so samo potovanja. Saj je samo tri mesece lock down-a. Saj je samo začasno. Saj je samo dokler ne dobimo cepiva. Saj je samo za sledenje okuženih. Saj je samo, da drugi vej s kom ste bili v stikih. Saj je samo v določenih "občinah". Saj so samo vladna priporočila. Saj je samo za vaše dobro. Saj so samo dejstva in ne teorije zarot. Saj so samo znanstveni dokazi. Saj je samo še en lock down. Saj je samo poživitveni odmerek. Saj je samo še štiri tedne. Saj je samo božič. Saj je samo, da lahko obdržite službo. Saj je samo, da lahko potujete. Saj je samo za covid potrdilo. Saj je samo, da lahko pošljete otroke nazaj v šolo. Saj je samo, da zaščitimo otroke. Saj je samo, da lahko greste na koncert. Saj je samo, da lahko volite. Saj je samo ustanova, da se zaščiti cepljene pred vami necepljenimi. Saj je samo zaradi nove variante seva. Saj je samo za "tiste" ljudi. Saj samo zato ker smo mi rekli tako. Saj samo še nekaj let. SAJ JE SAMO VAŠA SVOBODA!!!
tutp
31. 12. 2021 20.22
+13
WHO je napovedal da želijo doseči 70% precepljenost v svetu do polovice 2022. Ta plandemija bo tu vse dokler te številke ne dosežejo. Tudi ko bo enkrat konec plandemije bodo omejitve in nadzor ostali. Cepilci se bojo pikali na vsake 3 - 4 mesece, mi pa bomo doživljensko omejeni.
Wahl
31. 12. 2021 20.24
+11
Saj bistvo cepljenja je kontrola, a kaj, ko folk ne dojame, kakšno škodo si dela z odobravanjem PCT-ja. Lastnim potomcem so ukradli svobodo.
ipissimus
31. 12. 2021 20.30
+10
Na žalost je to čista resnica ampak folk noče odpreti oči in spoznati pravo resnico raje zanikajo da so to ideje fb doktorjev kar je žalostno
Wahl
31. 12. 2021 20.19
+13
Faucijeva elektronska pošta v oktobru 2020 jasno razkriva, da so načrtovano diskreditirali 4 vrhunske epidemiologe in profesorje, eden je celo prejemnik Nobelove nagrade, ki so imeli drugačne poglede na situacijo in vodenje pandemije od načrtovalcev agende. Zanimivo, da ta dejstva ne zanimajo niti enega msm medija, v ospredju je le promoviranje za protiplačilo, resnica nikogar več ne zanima.
MUNGATUMBA
01. 01. 2022 12.42
+3
Stara resnica ! Nihče ni za isto mizo dal stroko Za ian sztopko PROTI. Proti je bičla degradiran , zaničevan, zasmehovana, anoniminizrana, degradirana, kazensko ganjana
tutp
31. 12. 2021 20.16
+11
1.) Ko pridejo cepiva bo konec tega sranja! 2.) Ko precepimo kritično populacijo, bo konec tega sranja! 3.) Ko se precepi 60% populacije bo konec tega sranja! 4.) Ko se precepi 70% populacije bo konec tega sranja! 5.) Ko se precepi 80% populacije bo konec tega sranja! 6.) Ko bomo precepili otroke bo konec tega sranja! 7.) Ko boste prejeli tretji odmerek bo konec tega sranja! 8.) Na voljo je zdravilo, ki bo gamechanger! 9.) ?????? Še komu ni jasen vzorec?!🤔
tutp
31. 12. 2021 20.08
+19
Zdaj pa je tega DOVOLJ. Zaradi mene se lahko cepite 5x ali pa 10x mene pa NE BOSTE. Svetovalna skupina gor ali dol - Vi ste NORI. Ali res še nimate DOVOLJ NAGRABLJENEGA DENARJA ??? KDAJ BO KONEC VSE VAŠIH KOVIDNIH DODATKOV. SAMO ZA TO VAM GRE. VSE NAS NE BOSTE NIKOLI CEPILI - kdaj vam bo to jasno. Tiste ki ste prepričali v prvo - drugo in tretje cepljenje, jih boste tudi v četrto - peto in šesto... Ostale ki nas niste - NAS NE BOSTE NIKOLI !!!!! Sem prebolela in raje grem še po drugo dozo virusa kot po x doz vašega cepiva... Beovič in ostali misleci - NE HVALA !!!!
pop greznica
31. 12. 2021 19.50
+15
Srečno novo leto vsem, tudi Štruklju, ki je ta teden dobil po kumari
lnterReflections
31. 12. 2021 19.58
+1
Utišani
31. 12. 2021 20.24
+2
A zato ker je to rekel na plačanem predavanju v vaši firmi???
abmam
31. 12. 2021 19.45
+23
Pozdrav vsem necepljenim. Če nas bodo poskusali nasilno cepiti ali nam začeli pošiljati kazni, se bomo organiziralu v posebne skupine.
Aleš66
31. 12. 2021 19.59
-14
St. Gallen
31. 12. 2021 20.19
-7
lnterReflections
31. 12. 2021 19.44
+8
V Ljubljani so napadli Boruta Štruklja. Zakaj njega? Ko nam je predaval v podjetju, kjer delam, je rekel, da so v bivši SFRJ streljali v noge, če se nisi hotel cepiti proti črnim kozam in hotel zbežati. Potem pa je dodal: "Jaz sem absolutno proti kakršnemu koli obveznemu cepljenju." Povedal je tudi, da bi EMA morala odobriti Sinopharma in Sinovaca, ker imata klasično tehnologijo in bi lahko imeli imeli višjo precepitev in je na EMA-o tudi jezen. Kje so ravno njega dobili?
Utišani
31. 12. 2021 19.49
+6
Sinovac so Kitajci rekli, da ni vreden pol k.....on strelja z besedami, zato je dobil po ustih....
pop greznica
31. 12. 2021 19.52
+9
Zakaj njega? Mogoče za odtenek preveč opleta z jezikom.
lnterReflections
31. 12. 2021 19.58
+7
Wahl
31. 12. 2021 20.21
+3
Kaj!? Kdaj se je pa to zgodilo? Nezaslišano!
Utišani
31. 12. 2021 20.23
+4
Kaj ti misliš ce je tebi v firmi nekaj rekel na predavanju da potem to tko je???
abmam
31. 12. 2021 20.47
+7
Inter, Štrukelj je prodana duša, ne vem, čemu ga tako braniš!
Lolo Ruru
31. 12. 2021 19.37
+11
Vlada Združenega kraljestva je plačala nekaterim vplivnim ljudem na youtubu za promocijo cepljenja (poglejte, kanal timpool ima informacije), sprašujem se, ali je bil plačan tudi 24-urni novinar ...
ipissimus
31. 12. 2021 19.51
+11
Tukaj so vsi podkupljeni o tem ni dvoma, kako se to ve čisto preprosto ni svobode govora ker ti vse izbrišejo kar je proti ideji pandemije
Lolo Ruru
31. 12. 2021 19.35
+11
Novinar močno pritiska na PC... 24 ur se zdi, da si resnično želi prisilno cepljenje. Ni presenečen, da so vsi novinarji za cepljenje tudi v Združenih državah.
lnterReflections
31. 12. 2021 19.37
+10
To televezijo so ustanovili ameriški demokrati.
lnterReflections
31. 12. 2021 19.35
+14
Leto 2021 - leto prisilnega cepljenja, leto 2022 - leto obveznega. Dokazal sem, da prisila pri meni ne deluje, saj bom v leto 2022 pričakal necepljen, sedaj moram videti, če bom tudi v leto 2023 vstopil enako kot v leto 2022.
MUNGATUMBA
01. 01. 2022 12.44
lnterReflections
31. 12. 2021 19.32
-9
V glavnem, nobeden te ne bo prišel na vrata cepiti, kazni bodo pošiljali, banka pa bo imel nalogo, da odtegne kazen.
MUNGATUMBA
01. 01. 2022 12.45
Ne more kar tako, kot muca poliže skledico mleka
lnterReflections
31. 12. 2021 19.31
+3
Pri nas bo verjetno blažja oblika, torej 50+, zelo dvomim, da bo za vse 15+.
MUNGATUMBA
01. 01. 2022 16.02
Torej 50+ Ni blažja oblika za omenjene ! Kar je obvezno je obvezno- ni nič blkažjer: JNA so moral obvezno služit- VSI.
ipissimus
31. 12. 2021 19.26
+19
Kdor se je mislil cepiti samostojno se je in to je to ostalih ne bojo več prepričali pa so lahko kazni ne3 vem kako velike ker narod ne bo hotel plačevati namerno.Največji problem bo pa nastal če bojo začeli po stanovanjih prisilno cepiti takrat se pa stavim da se bo slišal ropot orožja pri marsikateremu še posebej pri osebah ki so priseljene v slo.Mi smo balkan in balkan bomo ostali za vedno, ne moremo se mi primerjati z ostalimi narodi v EU ker nismo isto usmerjeni politično niti ne razmišljamo isto zato bo pri nas če se uvede obvezno cepljeje vojna
abmam
31. 12. 2021 19.40
+13
Jaz sem Slovenec, ampak, če me bodo poskusili prisilno cepiti, rade volje postanem Balkanec.
ipissimus
31. 12. 2021 19.43
+11
Karolina Šmalc
31. 12. 2021 19.55
+8
Balkanci? Kaj pa tisti Avstrijci, ki se nočejo cepiti, so tudi Balkanci?
ipissimus
31. 12. 2021 20.02
+6
To sem jaz recimo rojen v Avstriji pa se isto ne mislim cepiti
MUNGATUMBA
01. 01. 2022 12.46
MUNGATUMBA
01. 01. 2022 12.46