Korona

Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb bo zamenjalo redno čiščenje

Ljubljana, 13. 05. 2020 22.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada je izdala odlok, s katerim je umaknila obvezo razkuževanja večstanovanjskih stavb. Hkrati je vsem upravnikom večstanovanjskih stavb naložila, da zagotovijo redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb.

"Na podlagi ocene strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 ukrep razkuževanja ni več potreben, kljub temu pa je potrebno redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb. Priporočila v zvezi s tem pripravi Nacionalni inštitut za javno zdravje in jih objavi na svoji spletni strani," je navedla vlada.

Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb bo zamenjalo redno čiščenje.
Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb bo zamenjalo redno čiščenje. FOTO: Aljoša Kravanja

Odlok začne veljati dan po objavi v uradnem listu, ki je napovedana še za nocoj.

Da bo odlok, ki je sprožil kar nekaj nejevolje, preklican v kratkem, je že v torek napovedal premier Janez Janša, ko je k temu vlado pozvalo združenje etažnih lastnikov Slovenije. To je sicer vlado pozvalo tudi, naj ob preklicu odloka pokrije tudi stroške za razkuževanje ali pa to predvidi v naslednjem protikoronskem paketu pomoči.

Obvezno razkuževanje je namreč vznejevoljilo najprej upravnike, ker ti niso imeli zalog razkužil in zaščitne opreme, v naslednjem koraku pa etažne lastnike, saj so jim nekateri upravniki razkuževanje mastno zaračunali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petrpetr
16. 05. 2020 08.12
s tem so si samo nekateri napolnili žepe ... nam je upravljalec za dostavo razkužil, pa čeprav je peš prišel, brez obvestila, brez možnosti osebnega prevzema, zaračunal stroške dostave 10 eur, na račun ni napisal kaj smo plačali ampak le paket razkuževanja, kar je zneslo 2x toliko kot je prava cena ,... a glej ga zlommka, ko se pritožiš ti grozijo z inšpektoratom in policijo,...pa javna služba so,...
hotchilipoper
14. 05. 2020 08.12
+0
Je pa nekaj dobrega od te korone.So se vsaj vsi bloki v štepanjcu mal spucal
Rožice cvetijo
14. 05. 2020 08.02
+13
Saj redno čiščenje je že sedaj...ali se motim?
BeGood
14. 05. 2020 08.00
+16
Upam samo, da to redno čiščenje skupnih večstanovanjskih prostorov ne pomeni najema čistilke za čiščenje vsak dan v tednu.
Marsy
14. 05. 2020 10.24
+1
Ostane isto 2 x dnevno. Spremenjeno je samo da se ne razkužuje ampak se čisti. Za nas se strošek žal nič ne spremeni ker delo ostaja isto razlika je samo v razkužila in čistili.