Korona

Oče celo sledil avtobusu, da bi se prepričal, da otroku niso nadeli maske

Ljubljana, 02. 09. 2020 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urška Šestan , Tina Švajger, Maruša Slana
Komentarji
513

Starši, ki svojim otrokom iz nerazumljivih razlogov prepovedujejo nošenje maske, postajajo vedno večja težava. Neki oče je celo sledil šolskemu avtobusu, da bi se prepričal, da je otroku niso nadeli. Kaj pravijo strokovnjaki, kako lahko ukrepajo šole?

Naraščanje števila okužb prav zdaj, v tem tednu, ko se je po poletnih počitnicah znova začela šola, po ocenah vodje strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojane Beović ni dobro. "To je tisto, kar smo želeli preprečiti, in očitno nismo bili uspešni," pravi.

Ko se bo virus začel širiti po razredih in šolah, jih bo treba zapirati, zato morajo biti v šolah res pazljivi in upoštevati vse ukrepe, opozarjajo strokovnjaki.

Toda zaradi ukrepov v šolah je v zadnjih dneh veliko razprav, predvsem na družbenih omrežjih: nekateri starši jim namreč ostro nasprotujejo in svojim otrokom ne dovolijo nošenja mask in razkuževanja rok.

V Sloveniji spet beležimo izrazit skok novih okužb s koronavirusom, a nekateri starši vztrajajo, da njihovi otroci ne smejo nositi mask.

Večina staršev razume odgovornost, ki jo nosimo vsi, se pa najdejo tudi taki, ki so pisali, celo grozili, da njihovi otroci niso dolžni spoštovati ukrepov, pripoveduje ravnateljica OŠ Nove Fužine Damjana Korošec. "Nekateri starši so mi napisali, da nimamo nagobčnikov, da dihamo svobodno in da otrokom ne bodo dali mask, razen preko njihovih trupel, razen če jo bom na silo natlačila otroku na obraz, kar pa bom potem odgovarjala za posledice," razlaga.

Prvi šolski dan se je celo zbralo nekaj staršev s transparenti, na njih pa prečrtane maske in napisi 'Dihajmo svobodno'. Neki oče je šel celo tako daleč, da je sledil avtobusu, ki otroke v času prenove šole prevaža z ene lokacije na drugo. "In tudi sledil na destinacijo, ker je želel preveriti, ali bomo otroku nadeli masko,"  pove Koroščeva.

Skrb vzbujajoče je predvsem, da se porast dogaja v času začetka novega šolskega leta, saj obstaja strah, da bi se okužbe lahko začele širiti po šolah, kar pomeni, da bi bilo treba razrede in šole zapirati. infektologinja Bojana Beović

V centru prestolnice so starši bolj razumevajoči, pravi ravnatelj OŠ Prežihov Voranc Marjan Gorup, le dva primera staršev imajo na šoli, da otrokom ne dovolita nositi mask v skupnih prostorih. "Dokler nimamo nekih navodil, da so obvezujoče, potem so starši odgovorni za otroka," pravi. Imajo pa denimo tudi primer družine, kjer je mama hud srčni bolnik, in zato njena hčerka šole ni obiskovala tudi marca in maja. "Sedaj ko se je začelo novo šolsko leto, ko je več preventivnih ukrepov in nosimo maske, se je pa mama odločila, da bo hči prišla v šolo," dodaja Gorup.

"Starši, ki otroku ne dovolijo nošenja maske, niso tega mnenja, da kogarkoli ogrožajo," pa dodaja ravnateljica OŠ Nove Fužine. Po njenih besedah se je tudi pregovarjati z njimi glede tega zelo težko. "Je zelo egoistično in mislim, da tukaj ne bomo prišli do konca, dokler ne bomo imeli pravne podlage."

Maske v skupnih prostorih šole so priporočljive, ne pa obvezujoče – a zavedati se moramo, da smo s tem v šolah vzpostavili balončke, pojasnjuje direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. "Vsak razred je balon zase. In če se v tem balonu nekaj zgodi, lahko naredimo selekcijo in rečemo: ta razred gre v karanteno. Šola deluje naprej. Če mi teh balončkov nimamo, moramo zapreti celo šolo."

To pa pomeni 400 do 500 staršev 14 dni doma s svojimi otroki, gospodarstvo pa trpi. In smo spet v začaranem krogu.

Spodletelo nam je, ob izrazitem skoku novih okužb s koronavirusom, ugotavljajo infektologi. Kar 55 novih okužb v Sloveniji, največ v drugem valu. Skrb vzbujajoče pa je tudi dejstvo, da ob tem veliko bolnikov noče povedati, kje in s kom so bili v stiku.

Beovićeva: Epidemiološka služba je na preži

"Sčasoma bomo videli, kaj bo to pomenilo za širjenje po šolah. Epidemiološka služba je res na preži. Čim bo prišlo do širjenja po šolah, bo treba razrede, šole zapirati; kar pomeni, da je treba biti v šolah res pazljiv in upoštevati higienska navodila, ki sicer niso prijetna, a vendarle so izvedljiva in bodo naredila veliko pozitivnega, če se jih bo res upoštevalo," pa je danes v izjavi za medije povedala infektologinja Beovićeva.

Šole poziva, da upoštevajo priporočila za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Izvajanju obšolskih dejavnosti, kjer se mešajo različne skupine otrok, pa v trenutnih razmerah ni naklonjena. "Bomo pa videli, kaj te obšolske dejavnosti predstavljajo. Tudi tam je treba izrecno vzdrževati te higienske ukrepe, na primer po glasbenih šolah, športnih prireditvah in podobno," je še dejala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (513)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
03. 09. 2020 16.25
+25
Ta oče,ki je sledil avtobusu si zasluži specijalni pregled na psihiatriji !
Periot222
03. 09. 2020 15.33
-10
Pravilno borite se za svoje otroke da ne bodo ovce kot smo ostali!
kapljač1
03. 09. 2020 15.42
+21
"Kja se maš borit za otroka , kdo mu pa kaj hoče"? Dovolj je če spremljamo in pravilno usmerjamo. "Vstopimo" samo takrat , ko s e prej pogovorimo z otrokom, če ta sploh hoče, da vstopimo tudi sami "v to igro". Bori se zase, boš imel kaj delat, sploh pa "svoj boj" ne prelagat na otrokova šibka ramena. Otroke pa je najprej treba se naučit spoštovati, bo vse lažje , ko bo tudi sam lahko izrazil svoje mnenje.
nikhrast
03. 09. 2020 15.58
-5
Tako je, preveč teh ovc ki verjamejo v vse sorte zarote, kot da je ta virus nateg, da mask ni treba nositi, pa cepljenje samo škoduje...
kapljač1
03. 09. 2020 15.09
+5
Gre se za skupen predpis in nikoli ni dobro svojega otroka postavljat nad druge, ali vlačit iz skupine, šolske skupnosti sploh pa zarad "eneee ku.... maske" je otroka ta starš izpostavil tako, da bo ta deležen še najmanj posmeha , če že ne pravega mobinga s strani sošolcev. Je že hudir ko se starši preveč utikajo in preveč nadzorujejo , preveč programirajo - načrtujejo s svojimi otroci, ker so sami morda v mladosti bili česa prikrajšani. Otroci se najbolje počutijo , "če se jim ne diha za ovratnik" , saj se da spremljati njihov razvoj manj obremenjeno. Pa nima nič s tem da sem mnenja da je vzgoja že pase in da živimo v obdobju ko je "skrbništvo" do otroka z polno mero ljubezni in zavednosti do pripadnosti, že postala splošna praksa "modernega starša" in da nič več ne bo tako kot so stari straši še "mučili " otroke, kot so jih naučili še "prastari starši", da bi po istem kopitu posega v sam karakter tako da bi "mačko po genih prevzgojili v pasa in obratno psa po genih in talentih bi hoteli namesto mačke "! Ker to s e prvič ne da. Sploh pa ne brez posledic. Vsaj otrok je unikum in tako se mu je "NJEMU" treba tudi prilagajat, in ne da se mora on "NAM " prilagajat . Niti še sam ve zakaj niti ima izkušnje, niti mu je zapisano v genih , lahko vs e počne, da bi nam ustregel, torej samo na silo ali da bi kako drugače ponižno ugajal , samo d a bi imel svoj mir. Kar pa sploh ni dobro
kapljač1
03. 09. 2020 14.33
+7
Nošenje mask in večkratno pravilno razkuževanje rok , umivanje obraza, oči in čiščenje nosu z toplo vodo je ukrep že v času prehladnih obolenj in gripe. Tisti starš ki tukaj nima razčiščenih pojmov ne škoduje samo sebi temveč največ otrokom. Otroke katerih straši se ne "prilagodijo" skupnim ukrepom, ki se ga moramo držati vsi, morajo otroke pustiti doma. Brez pardona. Socialne službe pa naj preverijo stanje duha teh staršev in naj ukrepajo v dobro otrok. Tu s e pa kot družba nimamo več kaj zaje.bavat, kadar nastradajo tisti, ali ki lahko nastradajo , ki so najbolj ranljivi in to so naši otroci. (Sam sem se podobnih ukrepov držal ,že ko sem bil samo prehlajen , leta nazaj, (pa to ni merilo za druge, temveč da se vse da le če sami hočemo, in da nam nič ne more biti v breme, že če mislimo d a s tem delamo nakaj potrebnega , koristnega ), da bacilov ne bi prenašal še na svoje okolje in bil seveda takrat še deležen začudenih ukrepov čemu še maska. To je minimum, kar človek lahko stori v preventivi do sebe in do drugih in zakaj ne bi? Frajerje se lahko delamo drugod in si nabijamo ego kakor vemo in znamo. Ko s e gre za naše in drugih zdravje, "izprežimo raje konje" in mirno počakajmo na boljše okoliščine )
kapljač1
03. 09. 2020 14.36
+1
in bil seveda takrat še deležen začudenih pogledov čemu še maska (poprava)
maxspeed
03. 09. 2020 13.50
+9
ne zastopim, v čem je problem imet to blesavo masko na faci???!!!!! Pol pa naj bo lepo z otrokom doma, ne pa da vse ostale dela živčne s tem svojim prepričanjem. Degen jedni
Simon Podržaj
03. 09. 2020 12.54
+10
Dosti je tega sranja vaših nelogičnih pravil nismo 🐑 . Znanstveno dokazano kirurške maske ne ščitijo pred virusom zato obstaja certifikat ffp2 ffp3. Zakj ni razglašena epidemija če je virus tako nevaren ? Počasi bo treba najdit krivce za to nepotrebno paniko in gospodarsko škodo in jim bo treba sodit .
sirota
03. 09. 2020 11.33
+18
@ 24ur če je temu tako,kot vi navajate,zakaj se potem ne razglasi EPIDEMIJA,če je potreba po nošenju mask?...AIDS,je bil enako smrtno nevaren,a smo nosili vsi kondome?
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 11.38
+4
ali sploh veš, kaj pomeni, razglasiti epidemijo?????
Franci Mikec 1
03. 09. 2020 10.43
-1
Sram vas je lahko pop tv.
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 11.38
+5
TerminatorX
03. 09. 2020 09.46
+8
Evo se je že začelo v celju .... V enem dnevu bo pol slovenije spet pod korono. Pa ste se spravili na tega moškega in očeta otoka, ki le izvaja dolžno skrb, kot mu to narekuje 56 čl. Ustave. Pri koroni ne pomaga nobena maska v zaprtem prostoru. Kdor trdi, da kirurška maska kaj reši v zaprtem prostoru kjer so otroci na kupu je v zmoti. Veliki zmoti.
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 11.39
+9
nihče ti ne brani skafandra, če maskam ne zaupaš...
Simon Podržaj
03. 09. 2020 12.57
-6
Koronavirusovec
03. 09. 2020 09.39
-2
Ko sem gledal yutuberja, ki je objavil v zadnjih dneh video iz najbolj elitnega amsterdamovega hotela, ni nosila maske nobena receptorka, natakarica ali sobarica. Toliko o nujnosti nošenju mask, če bi bile maske tako nujne, si nebi najprestižnejši hotel v amsterdamu privoščil da zaposleni ne smejo nositi mask, saj z maskami bi si samo poslabšali ugled
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 09.42
+11
Koronavirusovec
03. 09. 2020 09.49
-3
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 11.39
-3
Mladen Centrih
03. 09. 2020 12.49
-1
GOTOVI STE
03. 09. 2020 09.36
+34
Malo ste ne resni. Zakaj nekdo ki ima nepremicnino ali barko gre lahjo na hrvasko ostali pa ne.. Saj mi visi dol, a vseeno ni pravicno do ostalih. Pa v 48 urah koliko imajo da se vrnejo se baj lahko prav tako okuzijo ali pac ne...?
volos
03. 09. 2020 09.39
-15
Kupi si barko pa boš laho šel kaj komliciraš .
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 09.43
+2
Ne vem, kaj bi sedaj brez barčice ali stanovanja počel tam doli....pa še virus se jim kar dobro širi....
simbol
03. 09. 2020 09.32
+41
Če nosim masko nisem nujno Janezov plačanec, če ne nosim maske, nisem nujno proti Janezu. A lahko ljudje nehate vtikat politiko v to? Ker se ustavite pri rdeči luči, ste potem vsi Janezovi? Ker je pač trenutno njegova vlada in velja takšen zakon?
Razumnež
03. 09. 2020 09.25
+43
Pa ne samo maske....tudi copatke morajo nositi med telovadbo. Učitelji jih silijo, da si umijejo roke pred malico. Takšne tiranije in ustrahovanja otrok pa res ne moremo trpeti. Živeli odvetniki in prazne glave.
volos
03. 09. 2020 09.25
+49
Norec , ubogi otrok ima tako teslo za očeta
Razumnež
03. 09. 2020 09.22
+23
Ubogi otrok, da ima tako teslo za očeta...:(((
brusilec
03. 09. 2020 09.22
+3
najbolj noro pa je sedaj da desnicarji tezijo da so levicarji tisti ki nocejo nositi mask.. ne vem, jaz poznam samo desnicarje ki so na tem vlaku. dejansko oprane glave do konca.
marcipan
03. 09. 2020 09.23
+5
marcipan
03. 09. 2020 09.19
+25
To nima veze z levimi ali desnimi, ampak s tem, ali imaš vsaj za zrno graha pameti in izobrazbe. Ne morem pozabiti fanta s Floride, ki se je udeležil Corona partyja in potem zbolel ter v joku umrl, ko je rotil zdravnike, naj mu pomagajo, da je le naredil napako, ko se je požvižgal na opozorila. Virus je resničen in nedopustno je, kako neodgovorno se nekateri obnašajo. Najbolje bi bilo jih poslati nazaj v učenje osnov mikrobiologije.
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 09.25
+4
Pri nas zaradi odgovornosti ogromne večine takih primerov na srečo ni bilo in jih najbrž tudi ne bo, kar je po svoje kar malo škoda, saj bi nekaterim , ki se težje učijo, kakšna boleča izkušnja v praksi zelo koristila....
Koronavirusovec
03. 09. 2020 09.25
-19
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 09.34
+9
@korona, obstaja in ne želi si osebnega poznanstva z njo ;)
KavčStrokovnjak
03. 09. 2020 09.58
+3
Kaj pa je tako hudega? 2X prebolel... In? Navadna viroza. Čemu panika?
rockon
03. 09. 2020 09.15
+49
Kako omejen moraš biti in nepomemben, da imaš čas slediti šolskemu avtobusu in gledat, da tvoj otrok slučajno ne bo nosil maske, ki popolnoma nič ne škodi, lahko pa pomaga, med drugim tudi tvojemu otroku?!? Po eni strani se mi taki omejenci kar smilijo, takšna neinteligentnost je verjetno dedna...
Koronavirusovec
03. 09. 2020 09.19
-23
Popolnoma nič ne škodi? Otroku škodi to da mora nositi masko, saj je s tem primoran slediti svetovni politični ureditvi, kar pa slabo vpliva na samostojno razmišljanje
Koronavirusovec
03. 09. 2020 09.20
-21
Neinteligentnost je pri tebi, ker ne znaš na širše pomisliti možne posledice
marcipan
03. 09. 2020 09.21
+17
Upam, da niša otrok in jih nikoli ne boš imel. In da se na veliko izogibaš ljudi, ki jih s svojo ignoranco ogrožaš.
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 09.21
+10
svetovna politična ureditev???? maska ki te ščiti pred virusom???? marsikatero sem že slišal, ampak, tvoja pa res zmaga na tekmovanju nebuloz....
marcipan
03. 09. 2020 09.22
+3
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 09.23
+3
koronavirusovec ima samo ta portal, kjer širi nonsense in zarote....saj že nick pove, v kateri boj se je podal...............
Koronavirusovec
03. 09. 2020 09.28
-9
Franzjozef, kaj imaš za reči na to da se ogromno intelektualcev in filozofov stinja z mano, si pozabil na to kako je umetnik v piranu na steno z največjim grafitom v sloveniji napisal kaj si misli o covidu? New world order
Koronavirusovec
03. 09. 2020 09.29
-11
Vzdevek imam tak, ker se verjetno najbolj od vseh tukaj spoznam o covid19
Koronavirusovec
03. 09. 2020 09.30
-10
Ščiti te pred virusom, ki ne obstaja? Ta je pa dobra
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 09.39
+5
Koronavirusovec, še zadnjič ti povem, da se ti o covid19 niti sanja ne in ne želi si, da zares postane del tvojega vsakdana. In če so tvoja omen znamenja grafiti in vedeževalke, potem itak vemo iz katere ustanove si padel. In to zagotovo ni kakšna šola.......Zapomni si, da ducat padalcev na forumu, ki trosi podobne neumnosti kot ti, nikakor ni "ogromno intelektualcev in filozofov " !!!!!
mo23
03. 09. 2020 18.31
+2
Ok clovk je res omejen ampk maske?? ooo škodijo škodijo brez skrbi. Malo se pozanimaj kako maske lahko škodujejo človeku, še posebej takrat ko jih ne nosimo pravilno. Večina ljudi itak ne nosi pravilno maske in še to da ena maska ni za en teden, kvečjemo za 20 min če govorimo o pravi maski in pravilni uporabi, vse kar je vec je leglo bakterij k jih spet vdihavaš. A spakiraš svojemu otroku v ruzak cca 20 mask dnevo?? sigurno ja aha aha
rzui
03. 09. 2020 09.12
-6
pravilno to je naslednja davidova zvezda
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 09.14
+0
ha ha ha ha ha, a si se naspal, al kaj?????
Podlupo
03. 09. 2020 09.07
+20
Ja to so taki, ko verjamejo v teorijo zarote brez kake realne znanstvene podlage. Kot, da se samo v Sloveniji to dogaja... To je svetovni problem!
Tomek0
03. 09. 2020 09.08
+16
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 09.10
+10
v bistvu se to odraža samo na internetu, kjer lahko vsakdo napiše, kar se mu zljubi.
rockon
03. 09. 2020 09.22
+2
Sej internet je tudi edino čtivo, ki ga teoretiki zarote berejo. Kakšne znanstvene knjige so za njih pretežke...
Koronavirusovec
03. 09. 2020 09.31
-7
Rackon kaj je pa internet drugega kot svetovna knjižnica? V knjigah je marsikaj narobe napisanega
DR.Fejsbuk
03. 09. 2020 09.40
+2
Na netu še nekaj več. Knjige vsaj kdo pregleda pred izdajo.....
Koronavirusovec
03. 09. 2020 09.51
-3
Pregledajo lektorke, ki nimajo pojma o čem se piše, popravijo samo pravopis